Tagovi

In memoriam – Jovanka Broz

Umrla je Jovanka Broz, supruga doživotnog predsjednika bivše zajedničke nam države, SFRJ, maršala Josipa Broza Tita.

Njenu smrt možemo proglasiti okončanjem jednog sna, kojega su snivali i neki od najčasnijih i najumnijih Hrvata, reći će neki dobronamjerni, krajem utopije reći će jugoskeptici, krajem „tamnice hrvatskog naroda“, reći (lagat) će hrvatski fašisti; ustaše, neoustaše i ustašuljci, krajem jugoslavenskog eksperimenta, glas je iz svijeta, radi kojeg je ta država i morala prestati postojati.

Ne, neću se ja baviti biografijom gospođe Jovanke Broz, neću niti nagađati o pričama koje su kružile u vezi njene udaje za pokojnog maršala, kao niti o pričama o tom što je na kraju izazvalo prekid među supružnicima, o tome su oni koji znaju puno više od mene i rekli i napisali podosta.

Neću ja niti o tome kome je od jugoslavenskih moćnika gospođa Jovanka Broz bila neprijateljem, kao ni o tome tko je od jugoslavenski moćnika bio njen neprijatelj.

Ja jedino ne prihvaćam, priču o tome da je ona bila nelojalna Titu, jer je tobože imala političke ambicije, čak što vise da je s tim u vezi imala i pučističke namjere.
Sav njen život i njeno ponašanje, poslije Titove smrti, kao i neljudsko ponašanje srbijanskih vlasti prema njoj, najbolje demantiraju te price.

E o tome neljudskom ponašanju srbijanskih vlasti prema njoj, posebno do 2009., želim reći nekoliko riječi, prvenstveno o tome kako ja vidim razloge za to šikaniranje Titove udovice.
Mislim da je glavnim razlogom upravo njena lojalnost Titu, koji je bio najveća brana velikosrpskim presizanjima prema drugim narodima i njihovim državama u SFRJ, jer su je velikosrpski nastrojeni savezni funkcioneri sve vrijeme željeli kao svojeg saveznika, mislili su da i ona dijeli njihove velikosrpske vlažne snove, pa da će iskoristiti svoj utjecaj na muža kako bi on barem ublažio svoje stavove nulte tolerancije kad je velikosrpstvo bilo u pitanju.

Kad su vidjeli da ona na to ne pristaje, počela su podmetanja i denunciranja s jednom jedinom svrhom, da je se, kad već nije kooperativna, udalji od Tita i onemogući svaki utjecaj na njega.

Izvan te velikosrpske sfere, čiji je natvrdokorniji predstavnik bio general Nikola Ljubičić, njen najveći neprijatelj bio je, prema brojnim svjedočenjima, izuzetno moćni Stane Dolanc, koji je navodno bio suradnik BND-a, a Jovanka ga je ugrožavala time što je navodno raspolagala dokazima da je vrli Stane bio početkom četrdesetih član Hitlerjugenda.

Dakle pogrešno bi bilo reći da su njene patnje počele tek poslije Titove smrti, njena golgota je počela još za njegovog života, samo što su poslije njegove smrti srbijanske vlasti radikalizirale svoj odnos prema njoj.
Tako, primjerice, suprug joj umire, a ostavinska rasprava nikad nije održana.

Ne znam, ni koliko su točne priče o tome da su je službene hrvatske vlasti pozivale da dođe živjeti u Hrvatsku, osim onog Jakovčićevog poziva iz 2006. godine, na koji se nije mogla odzvati, jer nije imala ni putovnice ni drugih dokumenata, koji su joj uručeni tek 2009.

I da, ni mirovine nije imala.

Prema svemu Jovanka Broz bila je daleko bolji čovjek od svih njenih osporavatelja i zato joj želim da počiva u miru u blizini svojeg supruga kojega je iskreno voljela.

Komentari

Jugoslavija

Jugoslavija nije mrtva smrću drugarice. Jugoslavija je tu, ovdje u Hrvatskoj zahvaljujući i tebi Fenikse. No, Titovi su kadrovi urušili Jugoslaviju i stvorili ovo što danas imamo. I nisi Ti Fenikse problem, već Jugoslaveni u vlasti Hrvatske, koji Hrvatsku vode u propast, ne radi stvaranja nove Jugoslavije, već što su lopovi koji hoće iskoristiti svojih par godina vlasti za osobnu korist. Drugim riječima, u svih ovih 23. godine imamo iste ljudena vlasti koji su pak u Jugoslaviji bili treća liga, i koji su u Partiju ulazili iz osobnih razloga, a ideologija komunizma im je bila samo pokriće njihovih interesa.

Tko je glasao

@Fantom47

Odlično si opisao ljude, "osnivače HDZ-a", ne komuniste, jer oni to nikad nisu bili, nego reciklirani komunistički otpad, ono što je SK u svojem razvoju odbacivao, bilo kao staljinističko, bilo radi kriminala ili radi udruživanja radi rušenja ustavnopravnog poretka. I to smeće se onda proglasilo državotvornim, a narod u svojoj naivnosti popušio. Osnivanje jedne takve zločinačke organizacije poput HDZ-a, u niskom startu su dočekali hrvatski fašisti, klerofašisti i kriminalci, koji su mu se hrpimice prišljamčivali.
Radi državotvorstva!
Mo'š mislit!

Tko je glasao

Jebajga

uspjelo se.

Državotvorci su stvorili državu a ti se misli.

Ispada da su ipak bili sposobniji čim su većinu udbaša prevukli u ustaše.

Ideologija nacije jača je od ostalih ideologija.

Kad ćeš to jednom već shvatiti.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_%C5%A0ibl

Evo ti primjer jednog Hrvata, komunista antifašista tadašnjeg doba, partizana i tako to...

Da bi ga na kraju potjerali u MP3.

sve dobro...

Tko je glasao

Državotvorci su stvorili

Državotvorci su stvorili državu a ti se misli.
Postojeću su državu demokratizirali i učinili neovisnom.

Zbog lex Perković u 2013. godini ta država nije suverena.

Tko je glasao

@kradem

Da su je demokratizirali, nisu, a međunarodno priznanje izborili su Nijemci i Vstikan.

Tko je glasao

Jovanka u kući cvijeća

Prije dva mjeseca spomenuo sam u naslovu bloga Titovu udovicu Jovanku.

http://pollitika.com/druze-tito-jovanka-je-lose

Plovimo od Splita prema Murteru, u ponedjeljak, nakon 69. Viške regate i slušamo radio. Preminula Jovanka. Sjetim se bloga i kažem posadi da ću napisati nastavak, no sad vidim da je tema već otvorena od Feniksa, a tu se moj blog slabo uklapa.

Pa ipak evo jedan video klip Jovanki....

http://www.youtube.com/watch?v=8nG6EiBk5gI

Tko je glasao

Sad će se krenit u jednu od

Sad će se krenit u jednu od glavnih razbibriga na ovin prostorima, a to je mrcvarenje mrtvih.

Tko je glasao

Kroz život Jovanke Broz

sve dobro...

Tko je glasao

Srbijanci su baš budaletine

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo

stoko,djubre,mamlazu,kretenu...nastavite niz.

Tko je glasao

Viđe orjunaša

sve dobro...

Tko je glasao

http://www.youtube.com/watch?v=ggvd_Uji5vE

smrt fašizmu kurac komunizmu

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

U jusatiman ti!

Tko je glasao

Jel ideš na pogreb

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo

nego što.
sa 89 ruža za Jovanku i uz put za Tita 88 ruža.:):):)

Tko je glasao

@grdilin

88 ruža i dva tulipana, @grdilina i @drvosjeka, dva "hrvatska viteza i heroja DR", ponosna nosditelja PTSP-a sa orlovim mudima na hrastovom lišću.
Dva ustašuljačka bolida.

Tko je glasao

Feniks

imaš plus jer si me dobro nasmija.
hahahahahah

Tko je glasao

Ko bi se nje još sećao u

Ko bi se nje još sećao u vreme raspada Jugoslavije, ratova devedesetih godina, režima Slobodana Miloševića, koji se i sam nastanio u Užičkoj ulici? U tim smutnim i tragičnim vremenima, Jovanka Broz je živela u izolaciji: bez ličnih dokumenata, zdravstvene zaštite i penzije. Ali, ona je ostala zaboravljena i od svih vlada posle Slobodana Miloševića, koje su se izjasnile za vladavinu prava, za neprikosnovenost ličnih prava – svojinskih i političkih. Niko se, međutim, nije pitao kako je moguće da jedna građanka, uz to supruga bivšeg predsednika Republike, bez optužbe, sudskog procesa i presude može da bude jednostavno „izbrisana“.
http://www.danas.org/content/latinka-perovic-o-jvanki-broz-okrutna-prica...

Tko je glasao

Requiescat in pace

Ponašanje tj. izjave predstavnika srbijanskih vlasti, jučer i danas, u povodu Jovankine smrti, upravo su odvratne: licemjerje i lupeština preslabe su riječi za njih, kad se ovako prave da im je žao Jovanke.

Te izjave predstavljaju zapravo još jedan odvratan nacionalistički napad na simboliku i ideju Tita, nastavak nacionalističke politike koja traje već tridesetak godina i još jedno pljuvanje po SFRJ.

A posebno je odvratan Dačić, kojemu je sada tobože silno žao, a upravo on bio je vlast koja joj je oduzela dokumente i prisilila je da živi životom nedostojnim čovjeka. Ako je i bio, jelte, u zabludi do tada, zašto joj nije omogućio dostojanstvenu starost nakon 2009., kad joj je predao dokumente?

Zatim, o ukopu pokojnika odlučuje rodbina. Ako se Vlada Srbije našla pozvana da odlučuje o ukopu Titove supruge, tj. ako je to pitanje digla na državnu razinu, kako to da nije ni smatrala potrebnim konsultirati se s vlastima u ostalim državama sljednicama SFRJ koje je on bio predsjednik, njezinim bivšim republikama?

Tko je glasao

Pametna žena ova Danica Drašković

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

Fenikse, ovo gore je

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci