Tagovi

IN MEMORIAM: Ivica Račan

Sve nas je jutros iznenedala vijest da je noćas (nedjelja, 29. travnja 2007.) u 3.05 sati u zagrebačkoj bolnici Rebro preminuo Ivica Račan, prvi predsjednik SDP-a. Iako se već duže vrijeme govori o agresivnom tumoru koji se »zatočen« u Račanovu tijelu širio nevjerojatnom brzinom, novost koju je danas objavila središnjica SDP-a da smo ostali bez tog velikog čovjeka – koliko god bila očekivana – izaziva tugu, sjetu i prisjećanje jer se jedan život ugasio.

Iako sam vrlo mlad i neupoznat s djelovanjem Ivice Račana u Jugoslaviji i njegovim uključivanjem u politiku, čitajući biografije na različitim stranicama svi su suglasni kako je on bio značajan lik u novijoj hrvatskoj povijesti. Svi spominju njegovo napuštanje kongresa jugoslavenskih komunista u Beogradu, zalaganje oko raspisivanja i organizacije prvih višestranačkih izbora u slobodnoj Hrvatskoj, transformaciju Lijepe naše u modernu demokratsku zemlju, izuzetno vrijedan rad za vrijeme mandata predsjednika Vlade (nastojanje oko ulaska u Europsku uniju, gradnja autoceste Zagreb-Split ...).

Danas ćemo se sigurno još naslušati i različitih drugih Račanovih zasluga, dobrih poteza i funkcija koje nalazimo u brojnim biografijama. No, ono što mene u svemu tome fascinira jest – Ivica je bio čovjek! Ubrzo ćemo zaboraviti sve te funkcije, ali će se pamtiti susreti s njim, njegove riječi iz kojih je isijavala mirnoća, zdrava altruističnost, iskrena tolerancija ... Tu je snaga i veličina tog čovjeka – slijedimo njegov primjer i put!

Komentari

Mene posebno fascinira ovaj

Mene posebno fascinira ovaj dio njegove biografije, objavljen danas u JL-u:

Između 1972. i 1982. član je Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Iduće četiri godine direktor je političke škole u Kumrovcu.

(op.a. boldirala LQ)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Podsjećaš me na one koji

Podsjećaš me na one koji se na karminama podnapiju, pa povedu i pjesmu.

Svaki pokojnik na dan smrti zaslužuje poštovanje, barem iskazano tišinom ako se nema štogod lijepoga za reći.

Imali su to mnogi koji se s Račanom ni usporediti ne mogu.

(Za LQ boldirao "sm")

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci