Tagovi

IN MEMORIAM - BOROVO SELO

Iako se ne zelim prikazati pjesnikom, jer to ne mogu biti, barem dokle god ne pripadam nekoj poltickoj stranci, ipak vam razastirem jedan skromni uradak. Ukoliko u njemu primjetite pomanjkanje umjetnicke vrijednosti, ne kudite me zbog toga. Zrtvovao sam je u za vid dokumentarne. Apriorno vas s njim zelim podsjetiti kako je i kada je poruka "sprem'te se, sprem'te cetnici" iz pjesme prerasla u djelo. Stihovi su takodjer odgovor i onima koji se sve cesce zapitkuju: "Tko nas bre zavadi"? Kao i onima koji sve glasnije tvrde da su Franjo i Slobo jednako za rat krivi. Znam, pjesma se nece nekima svidjeti, ali ne mogu im pomoci, vec im tek savjetovati neka potraze i citaju bolje i od boljih autora. Naprimjer: Rade Serbedzije, Sime Mraovica, Borisa Dezulovica, Miljenka Jergovica. Ja ne zelim pisati takve kao oni. A izgleda, bas zato nikada ni necu postati hrvatski pjesnik. No, unatoc tomu, nastavit cu pisati, pa makar bilo za sest poklonika. Necu pisati za "kriticare", nego o njima.
I za kraj, izvolite stihove:

PIR KANIBALA

Zanijemio sam, razmisljanja su mi stala,
U meni ocaj, sav mi se razum koci,
U mislima mi horde bradatih kanibala,
Gledam ih kako vade hrvatskoj djeci oci.

U bijesu evo drhtim, skamenili mi se udi,
Ne znam jesam li drvo, ili pak santa leda,
Molim Svevisnjega da zlocincima sudi,
Neka im mira, cak ni u grobu ne da.

Krik u nebo sirim, a gnjev u meni vrije,
Iz mene mrznja izbija k'o lava
I zelja za borbom, jer drugog, zbilja, nije.
Samo cemo s njom moci ostvarit svoja prava.

Doista smo predugo u osudjenickomu stroju
Stajali ispred zednih kanibalskih ralja,
Ne prekinemo li napokon usnulost svoju
- U potiljak nam slijedi udrac malja.

Zalost se opet, Boze, iznad nas nadnijela,
Ranjena Hrvatska uzdise i tuzno cvili,
Pir kanibala iz naseg Borovo Sela
Porucuje da se jedino silom odupire sili.

Vinkovci, 3. svibnja 1991.

Komentari

Umjesto komentara, kako bih

Umjesto komentara, kako bih vas podsjetio o cemu sam govorio u gornjem postu izvolite ovaj tekst, takodjer protkan "nacionalistickim" nitima. Pa nastavite urlati.

BOROVO - U spomen na dvanaestoricu pripadnika vinkovacke policije, ubijenih iz zasjede 2. svibnja 1991. godine u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, vijence podno spomen obilježja položili su i svijeće zapalili članovi obitelji ubijenih redarstvenika te državna i druga izaslanstva.

"Svi oni koji su odgovorni za Borovo kao i brojna druga ubojstva Hrvata i drugih nevinih u Domovinskom ratu, moraju odgovarati i stati pred lice pravde", poručila je nakon polaganja vijenaca potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Također je pozvala sve one koji imaju saznanja o mjestima na kojima su u Domovinskom ratu pokopane nevine žrtve, da to i dojave nadležnim institucijama.

Kosor je poručila kako masakr dvanaestorice redarstevnika u Borovu predstavlja istinu o Domovinskom ratu te kako "neće biti nikave revizije Domovinskog rata niti ćemo mi to dozvoliti".

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić upozorio je kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva dvanaestorice redarstvenika niti njihova plemenitost i domoljublje.

Rekao je kako je hrvatski narod dovoljno sposoban da Europu izgradi u Hrvatskoj i na taj način postane sam gospodar vlastitog prosperiteta a ne da, kako je kazao, za priključenje Europi plaća veliku cijenu.

Prema riječima ministra obrane Berislava Rončevića, hrvatski redarstvenici bili su preteča stvaranja Hrvatske vojske.

"Bez žrtve redarstvenika mučki ubijenih u Borovu kao i brojnih drugih žrtava iz Domovinskog rata, ne bi bilo niti suverene i neovisne Hrvatske", poručio je dodajući kako su dvanaestorica redarstvenika "branili prava hrvatskih građana na izbor, slobodu i samoopredjeljenje te nisu prihvatili da netko, u skopu jednog suludog programa, može nametati svoja rješenja".

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izrazio je ponos što je kako je rekao, hrvatska policija stvarala Hrvatsku i dala veliki doprinos obrani Hrvatske od agresije.

Svečanosti obilježavanja, koja je počela mimohodom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja poginulih redarstvenika, nazočni su bili i članovi brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga te predstavnici lokalnih vlasti.

U crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima za sve poginule u Domovinskom ratu služena je misa zadušnica, a nakon mise ministar Kirin otvorit će "Memorijal dvanaest redarstvenika".

Tko je glasao

Kako si me već proglasio ne

Kako si me već proglasio ne samo (neo)jugoslavenom nego i neprijateljem, a i kako sam već kritizirao tvoju poeziju, osjećam se u uvodu pozvanim na odgovor iako je već bilo dosta komentara sa kojima se slažem.

Prvo, smatram, možda je bolje reći nadam se da pollitika.com nije ni mjesto za objavljivanje poezije ni nemoderirani forum. Koliko sam shvatio, cilj je bio pokrenuti mjesto za argumentiranu diskusiju o političkim pitanjima, collaborative blog je odabran kao sredstvo. Smatram da smo od toga zastranili, i da i ovakav način rasprave kakav se odomaćio i ovakvi postovi doprinose padu kredibiliteta obrade aktualnijih tema na ovim stranicama.

Drugo, ne želim više ni ocjenjivati ni komentirati tvoje pjesme same po sebi, ali smatram da ova jest nacionalistička i istovremeno ne vidim ništa loše samo po sebi u tom pridjevu. Uostalom jedna od glavnih kritika režima u SFRJ je bila ta da je gušio nacionalizam.

I za kraj, kažeš da "nikad nećeš postati hrvatski pjesnik". Jesi li pjesnik ili ne to nema veze ni samnom ni sa bilo kojim drugim anonimnim kritičarem amaterom, ma koliko te hvalio ili kudio. To će ocijeniti prije svega publika pa potom hrvatska književnost, vjerojatno desetljećima nakon što ne bude ni tebe ni mene. A što se tiče pridjeva hrvatski, to je ipak na tebi, jer mi se (ne samo u ovom, nego kroz sve tvoje postove) čini da si se ti odrekao ovakve Hrvatske, a ne Hrvatska tebe. A Hrvatska je ovakva jer drugačiju nemamo.

Tko je glasao

U Borovu Selu poginuo je moj

U Borovu Selu poginuo je moj kolega jedan od brace Dalton kako su ih zvali pored njega poginuli su i jos desetci poznanika a najteze me je pogodilo kad je poginuo Tiho sa svojom cerkom od nekoliko godina. Miran tih i neprimjetan a dobar prijatelj imao je brata mislim s cerebralnom paralizom i zivio je iznad Supera. Na zalost nasao se u krivom trenutku na krivom mjestu sa cerkicom u narucju. No tko zna mozda je tu granatu navodio iz Mirkovaca Pokro inace iz ulice Jucka Sekulica koji je takodjer s nama djelio skolske klupe. Sto sam htio reci? Nista ili to da je lako danas iz Kanade pisati pjesme o domovini.

Tko je glasao

I Tebi je nesto, umjesto

I Tebi je nesto, umjesto mene, lion odgovorila. Ja bih Te samo upitao: Zar nisi primjetio mjesto i datum gdje je i kada je pjesma napisana. A napisana je, jos jednom, 3. svibnja 1991. u vinkovackom "Cicibanu", danasnjem "Rafaelu".

Tko je glasao

Mislis da je to uopce vazno?

Mislis da je to uopce vazno? U Ciciban nisam bas svracao. Drazi mi je Bio Izo to jest kod Izeta Nurica.
No ja sam s Daltonom isao u razred i moja je skola gledala prema tom cicibanu. Sto se tice opaske o Canadi mogu samo primjetiti da sto je neko dalje od domovine to postaje veci Hrvat to jest Hrvatska poprima nekakvo mitsko znacenje. Da danas zivis u Hrvatskoj ta pjesma ne bi imala za tebe vise nikakvog znacenja jer bi te u Vinkovcima morile sasvim neke druge brige. Tako da ne bi nakon 16 godina izvlacio tu pjesmu na vidjelo.

Tko je glasao

Pa koliko sam ja shvatila i

Pa koliko sam ja shvatila i on je onda bio u Hrvatskoj. To što je netko danas u Canadi, ne znači da je u Canadi bio i za vrijeme Domovinskog rata. Njegov doprinos je utoliko veći, jer su domaći ljudi branili svoje obitelji i svoje kuće, a Hrvati iz inozemstva su dovukli svoje stražnjice iz udobnosti i sigurnosti inozemstva, iako nisu morali, usred krvavog rata. Utoliko je njihov doprinos i žrtva veća. Utoliko veća što se zna i da su mnogi domaći zbrisali u muenchen-bojnu onda kada je pripucalo.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Licitiranje doprinosom

Licitiranje doprinosom obrani Hrvatske smatram osnovnim uzrokom podjela koje su u braniteljskom korpusu nastale sredinom `92.godine i održale se do danas.

Sve prije toga, dakle prije početka juriša na činove, donacije, političke i druge položaje, privatizacijska i druga gospodarska "postignuća", života bez raznih braniteljsko-stradalničkih i sličnih udruga s političkim ciljem i predzankom, kao i mjerenja koliko je tko domoljuban i zaslužan, vladalo je nažalost prekratko vrijeme kad smo svi bili sudruzi u zajedničkoj muci, kad smo svi složno vukli i pridonosili, koliko je već tko mogao, znao i htio.

Oni koji nisu htjeli ili smjeli, pobjegli su vani ili se zavukli u kutke da bi nakon vremena koje sam naveo izašli iz istih ili se vratili pobjedonosno mašući raznim knjižicama ili iskaznicama tražeći i grabeći na osnovu njih.

Svako tko branitelje dijeli na one prvog i drugog reda, istima čini najveće zlo. Veće čak i od onog koje su nam činili likovi iz autorove pjesme.

B-52

Tko je glasao

Makar nemam pretjerani

Makar nemam pretjerani senzibilitet za poeziju, cijenim trud. No ovaj site doista nije mjesto za njenu promociju, mislim da ima daleko prikladnijih mjesta na interenetu za publiciranje amaterske poezije pa makar i nacionalističke.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Nevjerojatno je da netko

Nevjerojatno je da netko moze ovu pjesmu nazvati nacionalistickom.
Nazovi je losom, dobrom, izvrsnom, ali nacionalisticka?

Tko je glasao

Da, na nesrecu, tvoju, sto

Da, na nesrecu, tvoju, sto internet nije tvoja prcija, a ni inovacija, pa i mi nacionalisti uspjevamo doci do rijeci. Kada ste ovako drski i neobazrivi prema nama u ovoj drzavi, sto mislis kakvi li ste tek bili za vrijeme postojanja vase, kao i kakvi biste bili u slucaju njena ponovna uskrsnuca? To sto proglasiste stihove nacionalistickim, pogrjesio sam, znam. Trebali su odisati ljubavlju prema zlocincima. Vjerojatno bi vam se tada vise svidjeli.

Tko je glasao

Vidim da je moja usputna

Vidim da je moja usputna kvalifikacija u komentaru izazvala neželjene reakcije i možda čak i uvrijedila/uznemirila/etc nekoga. Radi toga se ispričavam, posebno autoru posta.

Usput ne znam kakva je to "naša" država niti tko smo ti "mi" jer ja nastupam u ime sebe, kolektiviteti me uopće ne zanimaju i nisu mi nimalo potrebni za identifikaciju.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

što vas tjera da apsolutno

što vas tjera da apsolutno svakoga tko se ne složi s vašom idejom po definiciji proglasite jugoslavenom? zašto netko ne bi mogao imati različito mišljenje a istovremeno biti hrvat i domoljub? da li doista mislite da je samo vaša istina točna?

p.s. ne vidim ništa nacionalističkoga u gornjoj pjesmi

Tko je glasao

Upravo je lion odgovorila,

Upravo je lion odgovorila, rekao bih, tim rijecima kao sto bih i sam ucinio. Pa iako ne bih imao tu sto ni dodati ni oduzeti, moram vas podsjetiti da su nam za takve uratke kao moj jedino velikosrbi (citaj, cetnici) i Jugoslaveni etiketirali nacionalistima. No, kad vec govorim o nacionalizmu, ja ga, unatoc svemu, smatram sinonimom za patriotizam. Prema tomu, nacionalst sam bio i ostat cu takav. Ne smeta mi taj termin, niti ga se stidim. A oni kojima smeta ime Jugoslaven porucujem: Ne moraju se stidjeti imena s kojim su se cio zivot dicili, nego neka promijene nacin razmisljanja i rada, tj. neka dokazu da nisu Jugoslaveni. Neka mi, zbog ove tvrdnje oproste rijetke iznimke koje su istinski evoluirale u hrvatske domoljube. No, ponavljam, takvi su rijetki, vecina ih se priklonila Hrvatskoj i Hrvatstvu tek onda kad su osjetili ostricu srpske kame na svojemu vratu. Znaci, kad nisu imali drugoga izbora.
Usputno, ikonozirati jednonogog bravara, "antifasizam", jugoslavensku "demokracnost", a s druge strane demonizirati sve i svakoga sto god i tko god odise hrvatstvom - ne cine domoljubi. To nije moja istina, nego je istina.

Tko je glasao

A što je onda po tebi

A što je onda po tebi definicija jugoslavena? Mislim da je nazivanje hrvatskog domoljuba nacionalistom, upravo svojstveno jugoslavenskom mentalnom sklopu, kakvog smo imali prigode upoznati za vrijeme dugogodišnjeg razdoblja mraka (sorry, Mračiću).

Teško je povjerovati u to da će jedan Hrvat i domoljub nazvati drugog Hrvata i domoljuba nacionalistom!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

A što je onda po tebi

A što je onda po tebi definicija jugoslavena?

Jugoslaven je bio drzavljanin drzave koja se zvala Jugoslavija. Ta drzava nije bila na kraju krajeva masina za ljevenje nacija nego su u toj drzavi osvjescene i neke nacije koje do 1945 prakticki nisu postojale.
U toj drzavi Hrvati nisu nikada imali problema sa time sto su i tko su to jest nisu imali problema sa svojim identitetom. U to doba netko je mogao biti i Hrvat i gradjanin Jugoslavije i to u njegovoj glavi nikada nije izazivalo dvojbe. Srbi su ti koji su imali krizu identiteta i koji su svoj nacionalni osjecaj podredili Jugoslavenstvu. Na kraju krajeva oni su nedragovoljno dobili drzavu Srbiju jer jednostavno vise nisu imali s kime praviti visenacionalnu drzavu.

Tko je glasao

uočavam da pojedinici

uočavam da pojedinici gledaju svijet isključivo u crno bijeloj tehnici te po definiciji onaj tko se ne slaže s njima je na suprotnoj strani, a ako je dakle njihova strana hrvatska i domoljubna (a samo u njihovoj glavi mora biti tako) onda svatko tko se ne slaže s njima je zasigurno jugoslaven

totalno besmisleni stav jer mnogi od onih koji ovdje sudjeluju u diskusijama uopće nisu živjeli za vrijeme jugoslavije ili su bili toliko mladi da tadašnji "režim" na njih nije imao utjecaja

jedan od problema koje hrvate tradicionalno prate je nesposobnost rješavanja frustracija iz prošlosti i kontinurane potrebe da se bude žrtva što je valjda odraz vlastite nesigurnosti i inferiornosti

i da odgovorim na pitanje, mene uopće ne zanima što je definicija jugoslavena jer je to nešto što se dešavalo prije mene, više toga nema niti postoji objektivna (ili neobjektivna) opasnost da se ponovi - i što se mene tiče jugoslaveni postoje još samo u glavama onih koji sami sa sobom nisu raščistili da li je rat završio i tko je bio na kojoj strani (sasvim svejedno da li govorimo o drugom svjetskom ili ovom našem od prije petnaestak godina)

Tko je glasao

Gledaj, Mrak. Ja tebe uopće

Gledaj, Mrak. Ja tebe uopće ne razumijem. Ti si navodno intelektualac. Pa kao želiš više različitih mišljenja, da bi pogodio istinu, koja je negdje u sredini. A kad ti se servira druga strana medalje, onda pred njom zatvaraš oči, Mrakane. Zar se ti niti jednog trenutka ne pitaš: A zašto to LQ i PJ tako misle? Što je to što njih tišti? Može li se na tom planu štogod izmijeniti? Ne, ti apriori odbacuješ te stavove i kažeš doslovno: boli me k., ja sam se rodio poslije toga i ne zanima me. Eto, to je kontradiktorno. Mislila sam da te zanima, da želiš spoznati tu sredinu. Ako ne želiš, onda reci. Ok, skinut ćemo se. Ovo će biti čista ljevica, a čista ljevica nije ni P od Pollitike. Pa ćete ti, čika Velja i Frederiko jedan drugom na svaki post pljeskati i odobravati: oooooo jako dobro si ovo napisao...ah, pametno...ah, kako mudro. Ok, ako tako želiš, samo reci.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ako imaš pretenzije baviti

Ako imaš pretenzije baviti se politikom, onda moraš shvatiti jednu stvar, jugoslavena će biti sve dok proglašavaju hrvatske domoljube nacionalistima. Jugoslaven nije stanovnik Jugoslavije, jugoslaven je pojam za onoga tko Hrvata nazivlje nacionalistom, a sebe domoljubom. Kužiš, ili da ti crtam?!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

U ovih 17 godina hrvatske

U ovih 17 godina hrvatske samostalnosti riječ "jugoslavija" su najčešće izgovarali oni koji se smatraju hrvatskom desnicom.
U trenutku kad nemaš iza sebe nikakve vidljive rezultate rada, moraš upotrijebiti babarogu da bi zaplašio narod da ti pokloni još jedan mandat.
Jugoslavija i jugoslavenstvo su mrtvi.

Prihvaćanje i poštivanje drugačijeg mišljenja i stava kod nas nikako da se postavi na primarnu poziciju na početku bilo kakve rasprave.
Koliko sam shvatio, na ovom blogu su svi građani Hrvatske.
I ne možemo se, jadni, međusobno uvažavati. Zašto!?
Zato što smo zaključani unutar svoji sitnih duša ili negdje u dalekoj prošlosti.
Imamo danas u Hrvatskoj ljude koji ne navijaju za Mirka Filipovića jer je, eto, bio na listi SDP-a.
A Mirko nastupa pod hrvatskom zastavom.
Isto tako ima ljudi koji ne navijaju za našu rukometnu reprezentaciju jer je izbornik HDZ-ov saborski zastupnik.
A i jedni i drugi će se busati tko je veći Hrvat i na razne načine će dokazivati svoje hrvatstvo.
Jadni su i bijedni, i jedni i drugi.

Prije daljnjeg razvlačenja rasprave valjalo bi pogledati naslov posta ispod kojeg se vodi ova diskusija.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pogriješio si post, svoj

Pogriješio si post, svoj komentar si trebao smjestiti ispod Opinioiurisovog. Odatle je sve počelo. Ili si to namjerno napisao pod moj post. A onda to više nije objektivno, već politikantski. I sve ti pada u vodu.

Prihvaćanje i poštivanje drugačijeg mišljenja i stava podrazumijeva da nećeš nekog, tko napiše pjesmu o jednom trenutku povijesne istine (da, da, IN MEMORIAM-Borovo Selo) nazivati nacionalistom. Kužiš, ili da i tebi crtam?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Nisam pogriješio mjesto za

Nisam pogriješio mjesto za komentar.
Opinioiuris je napisao što je napisao i ispričao se zbog toga.
Ti misliš da sam komentar napisao ispod tvoga samo zato što smo različitih političkih uvjerenja. I samim tim se stavljaš uz bok onima koji neće navijati za Filipovića samo zato što je bio na SDP-ovoj listi. Pokazuješ svoje pravo lice.

Komentar sam stavio ispod tvoga jer ti sebe proglašavaš zaštitnikom hrvatstva na ovom blogu. Pokušao sam apelirati da se prestane s glupom raspravom ispod posta koji odaje počast masakriranim hrvatskim mladićima.
Očito ti je bitnije lamentiranje o jugoslavenstvu od pijeteta prema žrtvama tog zločina.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

pa ti si stvarno bolestan

pa ti si stvarno bolestan um.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

apsolutno ne kužim,

apsolutno ne kužim, slobodno nacrtaj

jugoslavija je pojam koja više ne postoji niti u zemljopisnom niti političkom smislu i šansa za nekim uskrsom jugoslavije doslovce ne postoji jer to više apsolutno nikoga ne zanima (osim dolje opisanih)

ono što je besmisleno je da netko smatra da je njegovo viđenje istine i povijesnih okolnosti jedino ispravno - jer to sasvim sigurno nije ako ništa drugo onda zato što nas povijest uči (ista ona povijest u kojoj je jugoslavija nestala) da ljudi koji samo svoje mišljenje smatraju istinitim i relevantnim najčešće imaju probleme koji se rješavaju u institucijama (koje jesu doduše u državnom vlasništvu ali odlikuju se prvenstveno mekano tapeciranim zidovima i obaveznom dozom medikamenata)

nitko od nas (ja, ti, g. Jelović) nema monopol na istinu niti je bilo tko od nas u poziciji da govori što se doista dogodilo; to nema veze s desnim, lijevim ili centrom, nego je to pitanje elementarnog uvažavanja činjenica - istina koja proizlazi iz njemu nanesene nepravde, osobne frustracije ili želje za osvetom po samoj definiciji ne može biti točna

domoljublje, patriotizam i nacionalizam ja inače uopće ne smatram lošima, dapače, no smeta me kada bilo koje od tih ponašanja pređu u fazu kada automatski diskvalificiraju bilo koga drugoga po bilo kojoj osnovi (muško/žensko, hrvat/srbin, školovani/neškolovani) i iskreno, u takvom isključivom ponašanju ne vidim bitne razlike u odnosu na fašizam, nacizam, komunizam ili bilo koji drugi "izam" kojeg možeš smisliti

tko su dakle jugoslaveni? da li su to oni koji se priklanjaju lijevoj "komunističkoj opciji", newsflash - većina prijetvoornih i karijernih komunista je ionako skužila kako vjetar puše i odavno se učlanila u HDZ odakle mirne duše pljačkaju ovu državu već 17 godina i iskreno, ako ćemo i spominjati jugoslaviju ne vidim bitne razlike između toga da li je hrvatsku pljačkao neki anonimni srbin iz beograda silom nekog zakona ili pak deklaratorno najveći hrvat koji spremnu ustaje na himnu i drži desnu ruku na svome srcu i pritom razmišlja di još može štogod mrknuti, pročitaj novine i takvih hrvatina imaš na stotine i upravo opcija koju zastupaš je ona koja je stvorila to frankenštajnovsko čudovište i snosi odgovornost što ga nije obuzdala i u krajnjoj liniji spriječila u ovome što će generacije i generacije ispravljati - jedinstveni povijesni trenutak je HDZ i oni oko njega nepovratno uništio prezentirajući svima da se bolje od ovoga nije moglo što je totalna laž i glupost, jer kako i ti sama kažeš, uvijek može bolje

i naravno, kada bilo tko ukaže na sve to skupa, onda je taj naravno jugoslaven, nije domoljub, loš je hrvat ili što već - i to samo po jednoj jedinoj riječi nekog anonimnog HDZovca, "dokazanog domoljuba", desničara (odaberi najbliži opis) koji će sretno i veselo 25og studenog odjuriti na biralište i još jednom u dugačkom nizu mazohistički poput lemminga zaokružiti koji god broj bude ispred imena ive sanadera

ako malo bolje pogledaš, nacionalizmom se služe desničari u okolinama u kojima umjesto da pokažu stvarne rezultate svoga rada busaju se u svoja junačka prsa i umjesto da u diskusijama pribjegnu argumentima i činjenicama oni diskvalificiraju svoje protivnike, a ljudi s niskom edukacijom i još nižom snagom karaktera mogu samo unisono slijegati ramenima i takvim kretenima (u najmedicinskijem smislu te riječi) daju ko fol neki autoritet

kao što rekoh ranije, iskreno me nije briga za jugoslaviju pa čak niti za to što se u doba jugoslavije događalo, jer da je tako onda bi me morao zanimati i drugi svjetski, pa i ono prije njega, a vjerojatno bi u nekoj fazi morao razmisliti i koji je moj stav prema austrijancima i mađarima, a nedugo zatim bi i turci došli na tapetu, o talijanima da i ne govorim a i francuzi mi ne bi bilo baš omiljeni
ako idem dovoljno daleko, kako kaže dragan primorac, možda bih trebao i o staroj perziji razmisliti jer su oni sve zakuhali

mene čak niti ne zanima ono što će se desiti sutra, moj interes je ova zemlja za deset-dvadeset-trideset godina, interesira me koje poteze moram napraviti danas da bi u tom roku moja djeca počela koristiti blagodati koje danas osmislimo i pokrenemo njihovu realizaciju

možemo mi prebrajati ljude po jamama, pa poput knjigovođe gledati tko ima više s koje strane ili izvlačiti bizarne statistike o udjelu preživjelih u jednom ili drugom zločinu, no ništa od toga neće pomoći da ova zemlja sutra bude sretnije mjesti, umjesto toga samo ćemo kreirati brdo frustriranih i iskompleksiranih ljudi koji će događaje koji su odavno trebali biti apsolvirani i po mogućnosti zaboravljeni kriviti za svoju današnju nesreću - umjesto da su jednostavno zasukali rukave i probali nešto učiniti da donesu osmjeh na lice svojega susjeda

na povijest ne mogu utjecati pa me stoga i ne zanima, može biti da me to čini jugoslavenom - štogod to značilo

Tko je glasao

samo se ti nadaj. tako se i

samo se ti nadaj. tako se i moja baba nadala da ja nikad neću saznati što je to rat, pa sam saznala i to kada mi je bilo najgore, dok sam imala male klince i brinula za njihove živote. opet će biti rata, za dvadeset-trideset godina. ne kažem ja to, kaže povijest, koja je učiteljica. i kažu oni koji druge ljude, ničim izazvani, nazivaju nacionalistima za jednu najobičniju pjesmu koja svjedoči o nemilom događaju, koji se uistinu dogodio, ne prije sto-dvjesto godina, već prije samo 16 godina.

HDZ možda nije idealna stranka, ali su velika većina njenih članova upravo oni koji imaju većinu na izborima. To je snaga HDZ-a, njegovo članstvo. Stoga vlast takva kakva jest, jest odraz prosječnog hrvatskog čovjeka, koji nije idealan, jer nitko nije idealan, ali je svakako idealniji od drugih opcija na izbornom polju. Jer da nije, onda bi te druge opcije bile u većini. Ali što ćeš, mora ih se okupiti pedeset-šezdeset da bi uopće razmišljale mogu li potući HDZ i to prljavim postizbornim kupoprodajama. Nek se javi onaj tko je pojedinačno jači od HDZ-a!! Nema takvog. I dugo ga nežće biti. Stoga, kad god pljuješ po HDZ-u, pljuješ po običnom malom Hrvatu, koji čini bazu ove stranke.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

LQ, U pojam Jugoslaven

LQ,

U pojam Jugoslaven unosiš neka druga značenja, koja tamo ne pripadaju!

Opozit od domoljuba je nedomoljub, opozit od nacionalist je internacionalist (mislim u ljepšemm izdanju = čovjek koji voli svoju naciju, što je zdrav osjećaj), opozit od nacionalist je šovinist (koji zato što voli svoje, mrzi druge što nije zdrav osjećaj).

Jugoslaven je izvorno hrvatski pojam, jer je jugoslavenstvo bilo zamišljeno kao nekakav izlaz iz omražene Austrougarske, a opozit bi bio recimo Hrvat. Naša Akademija je, koliko se sjećam) bila najprije Južnoslavnska od kad je stvorena, a postala Hrvatska tek kad smo sve to raskinuli, jugoslavenstvo je hrvatski san a skidanje tog pojma rezultat hrvatskog buđenja. Mislim čak da je u ono klizavo vrijeme raspada Austrougarske na kraju WWI Jugoslavija (pravno neformalno ali realno) formirana pod tim nazvom čak prije nego joj se Srbija priključila).

Srbi s jugoslavenstvom nemaju ništa zajedničko, osim činjenice da su zloupotrijebili jednu iskrenu težnju hrvatskog naroda za slobodom. I davali svoj sadržaj pojmu Jugoslavena kao "Srbi svi i posvuda!".

Eto da vam (tebi, Pavlu i Mraku i Cikavelji) semantikom pomognem da dođete do suglasja koje je više nego evidentno! Samo ga ne vidite jasno! Jugoslavije više nema, ni jugoslavenstva nema i neće ga biti. Bit će Europa u kojoj ćemo i mi biti nadam se ravnopravni narod sa svim ostalima, a država kao dio te zajednice će biti građanska institucija.

Tko je glasao

Mene su učili da jezik

Mene su učili da jezik živi. Da se mijenja. Prilagođava novim situacijama. Stoga jugoslaven nekad i jugoslaven danas nemaju isto značenje. Isto tako, ni onda kad je stvoren taj naziv, nije imao isto značenje gledan s pozicije Hrvata ili s pozicije srba. Dakle, Hrvati su imali nekakav utopijski san, pobjeći iz AU i uvaliti se među braću srbe. Za razliku od njih, srbi su već tada znali što žele: dominaciju. Objasnit ću na jednom primjeru:

19. listopada 1918. godine Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba donosi Deklaraciju narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba, u kojem u točki I veli da traži ujedinjenje cjelokupnog našeg naroda Slovenaca, Hrvata i Srba (potpisali Dr. Anton Korošec, Svetozar Pribičević i Dr. Ante Pavelić). Nakon toga u Ženevi, 8. studenoga 1918. godine Kraljevska srpska vlada priznaje Narodno vijeće u Zagrebu, te upućuje pismo Gospodinu Antonu Korošcu, predsedniku Narodnog vijeća u Zagrebu: «....Ovom odlukom izveštavate me, da se Narodno Veće u Zagrebu smatra vladom Srba, Hrvata i Slovenaca, koji žive....» (potpisao Nikola Pašić).
Itd. itd. Ovo govori samo za sebe. Dakle, to je svijetli početak iz kojeg su pametni ljudi mogli razaznati koliko je sati, ali nisu. Jer su bili glupi. Što nas je koštalo.

Danas naziv jugoslaven ne znači svijetli primjer s kojim su Slovenci i Hrvati željeli bratski živjeti s dominantnim Srbima, već pogrdan naziv za onog tko i danas želi dominirati, pa izbacuje floskule tipa: oni su nacionalisti, oni su šovinisti...iako se dobro zna da su to samo najobičniji domoljubi.

Jezik živi. Iako se nije puno toga promijenilo. Kako je povijest učiteljica, a mnogi još uvijek nisu naučili lekciju, ne bi me čudilo da se vrate težnje za novom Jugoslavijom. I da neki novi glupani nasjednu na njih: «tko nas bre zavadi».

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ok Jasno je ti daješ tom

Ok
Jasno je ti daješ tom pojmu svoje značemnje, koje nije formalno usuglašeno čak ni na kolokvijalnoj razini. Zato je dobro prije svega objasniti što pod tim misloiš kad jedan pojam koji ima svoje formalno značenje uzimaš u neformalnom ili čak nekolokvijalnom onbliku - tako formiano značenje pojma je samo na razini stigmatiziranja. I o tome se može razgovaratio ali je dobro znati što je sadržaj pojma oko kojeg se natežete.

Ipšak da dodam jedno neobičnije viđenje o jeziku: Srbi su pod Turskom vlašću govorili čudnom mješavinom staroslavensklog i sl. jezika, dok su Hrvati formirali svoj jezik kroz književnost /Dubrovnik, Marulić, Reljković/ pa i standardizirnja (Vrančić Kašić). Kad je Jelačić postao Ban svih hrvatskih krajeva obratiuo se poslanicama hrvatskom narodu (koija jest da je bila kitnjast gocor ali nama i danas razumljiv) i Srbima u Vojnoj krajini (na toj mješavini staroslavenskog i nekih dijalekata koja je bila vrlo nerazumljiva).

Srpska književnost se razvijala u Vojvodini koja je biola hrvatski kulturni krug, u koju je došao Vuk da bi uvodio standardizaciju ali na podlozi hrvatskg izričaja. Dakle istina bi bila da je to nekada zaista izvorno bio jedan ali htvatski izričaj koji se poslije udalljavao, i sada su to imak dva istina bliska jezika.

Ovo govorim radi vrlo jasne tendencije koja želi čak umjetnim načinom udaljavati hrvatski izričaj od vlastitih korjena. Najčišćim hrvatskim jezikom je napisan Vukov prijevod Biblije.

Tko je glasao

Oko jugoslavenstva u

Oko jugoslavenstva u kontekstu rasprave. Više je nego očito da sporazuma o značenju biti neće pa predlažem zajednički nazivnik, a odnosi se na uporabu pojma.

Mislim da bi se svi mogli složiti da je izraz "jugoslaven" danas tek etiketa.

To je i LQ posredno priznala.

B-52

Tko je glasao

Da, kao što ništa

Da, kao što ništa nacionalističkoga nema u pjesmi, tako ni ništa jugoslavenskog ili antinacionalističkog nema ni u Opinioiurisvom komentaru.

Treba nekako težiti k pravu na riječ, ma kakvu, što je još Voltaire precizirao (ako se ne slažem s izrečenim trebam se zalagati svim sredstvima za pravo izreći).

Tko je glasao

Što u ovoj pjesmi ima

Što u ovoj pjesmi ima nacionalističkog?

Ah, da, ono što se drugima pripisuje kao domoljubno, Hrvatima se uvijek pripisivalo kao nacionalističko. Kako bi ih se povijesno ponizilo i porobilo.

(kako je krenulo, još malo pa nećemo smjeti izvjesiti hrvatsku zastavu sa šahovnicom, da nas se ne bi prozvalo nacionalistima)

Ako je ova pjesma izazvala ovakvu političku reakciju, onda joj je mjesto na Pollitici, a ne negdje na internetskom bespuću! Dapače, najprije ovdje.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Pjesnik jesi. Dok god ima

Pjesnik jesi. Dok god ima čitatelja tvojih pjesama. Tvoje pjesme ovjekovječuju teške trenutke iz hrvatske povijesti i u tome je njihova velika vrijednost. Da li se nekome ne sviđaju, to je njegov problem, a ne tvoj. Vjerojatno mu se ne sviđaju iz političkih razloga. A politika i pjesništvo dva su različita pojma. Stoga nemoj odustati. On neka čita svoje: "po šumama i gorama...".

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci