Tagovi

In God we trust!

Svake godine, oko Božića, na jednom od televizijskih programa prikaže se film Čudo u 34. ulici. Katkada se prikaže original (1947.) a katkada ušminkani remake (1994.). Ukratko, u središtu priče je izvjesni Kris Kringle koji završi na sudu optužen da se lažno predstavlja kao djed Mraz. Logično, g. Kringle nikako ne može dokazati da je upravo on popularni djedica i sa svakom svojom izjavom "tone" sve dublje. Tada na scenu stupa njegov odvjetnik i na stol istresa vreću punu pisama. Sva su naslovljena na djeda Mraza i sva su uručena g. Kringleu. Sudac ga oslobađa uz obrazloženje: "Ukoliko državna služba kao što je pošta, priznaje Krisa Kringlea kao djeda Mraza i kao takvom mu isporučuje poštu, kako bi ovaj sud mogao zaključiti suprotno." U remakeu odvjetnik vadi novčanicu od jednog dolara i daje je sucu. Ovaj oslobađa g. Kringlea, citirajući tekst sa novčanice od jednog dolara "In God we trust!". Obrazloženje je slično kao i u originalu - iako nema znanstvenih dokaza o postojanju Boga, ipak u njega vjerujemo do te mjere da svoju vjeru tiskamo na novčanicu od dolara.

Prije par dana Mislav Bago najavio je novu HRT-ovu stranicu za praćenje izbora - izbori.hrt.hr. Naravno, morao sam je posjetiti i vidjeti kako je koncipriana, te što ima nova na hrvatskoj političkoj sceni (ne računajući ex HSP tandem). I vidi vraga, kao pravom zločestom penzioneru, za oko mi zapne naslov Karlovački HDZ duguje 100.000 kuna za grijanje - link.

U članku se, između ostalog, navodi: "Zaduživanje je počelo u ožujku 1998. i trajalo je do travnja 2002. U tom se periodu nagomilalo 98.000 kuna, no iznos se penje na veću svotu jer nisu uračunate kamate."

Sada se sigurno pitate kakve veze ima Čudo u 34. ulici sa 100.000 kuna duga za grijanje. Itekakve! Prije pola sata komentirao sam ovaj dug karlovačkog HDZ-a sa svojom susjedom, uz uobičajenu dnevnu kavicu. Zamisli, kaže mi ona, kasnim sa plaćanjem struje 2 mjeseca. Ukupan iznos duga je 200-tinjak kuna. I sada moram do unuka, posuditi novac, jer su mi poslali opomenu uz prijetnju isključenja. Sjetih se tada nekih opomena koje su mi pristizale korz godine. Spominjale su se nekakve ovrhe, isključenja i "masne" naknade za ponovna uključenja... Vrhunac je bila opomena za neplaćeni račun u iznosu 8 kuna. I sada je tu karlovački HDZ s dugom od 100.000 kuna, koji je star gotovo 10 godina. Dug očito postoji, stvar je na sudu, čeka se rješenje. Oprostite meni neupućenom, ali gdje je tu prijetnja ovrhom? Da li im grijanje još uvijek radi ili su dovukli nekakve islužene grijalice sa tavana? Sada konačno dolazimo do Čuda u 34. ulici. Bolje rečeno vjeri u državu i njene institucije. Vjeri u Ustav Republike Hrvatske koji nam jamči ravnopravnost, socijalnu sigurnost, jednakost i pravedno postupanje. Vjeri koja još uvijek čeka svoj trenutak. Svoje čudo. Bez obzira u kojoj se ulici dogodilo.

Hoće li spomenuti dug ikada biti naplaćen i na koji način? Bliži se kampanja i svaka je kuna dragocjena. Čak i onima koji posežu u državnu kasicu da bi financirali dio svoje kampanje (da, doista mislim na HDZ i Jadranku Kosor). Dakle, nema šanse da karlovački HDZ otvori kesu i plati ono što duguje. Barem ne u ovoj godini. S druge strane je moja susjeda, koja u ovom trenutku strpljivo čeka red na šalteru da plati dug od 200 kuna. Ona ima nezaposlenog muža i sina, a HEP im prijeti rezanjem žica. Ona mora platiti dug. A HDZ? HDZ zna!

Komentari

sjajan je to film čudo na

sjajan je to film čudo na 34 ulici

no, glede HDZa, meni se čini da im je prošla zastara tako da se toplana neće naplatiti

Tko je glasao

Nema zastare ako su u

Nema zastare ako su u međuvremenu poduzimane pravne radnje (opomene, tužbe).

Ako pak nisu, toplana dug može naplatiti od odgovorne osobe u poduzeću koja je propustila pokrenuti postupak prinudne naplate.

Bilo kako bilo, HDZ se grijao a račun nije platio. Ništa neuobičajeno kad znamo da im je Hrvatska samoposluga a da dugove plaćaju karticom. Onom jamstvenom.

B-52

Tko je glasao

opomena nije radnja koja

opomena nije radnja koja produžuje zastaru, samo tužba i ovrha

Tko je glasao

Pouka iz obje priče bi

Pouka iz obje priče bi bila: samo nas čudo može spasiti! In God we trust!

Tko je glasao

Neka posalju racun u

Neka posalju racun u Koprivnicu,platit ce Belupo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci