Tagovi

Impresije s izbora u Đurđevcu - iznenađenje koje to nije

Iako nam još predstoji drugi krug izbora za gradonačelnika, sasvim je dovoljno elemenata za analizu izbornih rezultata i nekoliko općih zaključaka. Ako na državnoj razini možda i jest problem ocijeniti generalnog pobjednika i generalnog gubitnika upravo provedenih lokalnih izbora, u Đurđevcu takav problem nemamo. Uzmemo li kao kriterij uspjeha razliku između onoga što su pojedinci i liste imali prije i onoga što su dobili poslije izbora, apsolutni je pobjednik nezavisna lista Željka Lackovića a najveći gubitnik koalicijska lista SDP/HNS-LD/HSU. Unutar te liste i općenito, apsolutni gubitnik je zapravo SDP jer je izgubio najviše. Nakon što je dvanaest godina imao svog gradonačelnika i bio značajno zastupljen u Gradskom vijeću, njegovoj je uzdanici ovaj put izmakao čak i drugi izborni krug dok će ga od političkog zaborava naredne četiri godine spašavati tek dva gradska vijećnika.

Dojam je kako su birači jedva čekali pojavu na političkoj sceni neke ozbiljne i dovoljno dobre treće opcije. Zasićenost postojećim je već duže vrijeme bila očita a u dobroj je mjeri, sudeći barem prema rezultatu liste SDP/HNS-LD/HSU, utjecao izostanak pozitivnih rezultata u gospodarstvu i općenito nezadovoljstvo politikom Kukuriku koalicije. Na lokalnoj razini je presudio, čini se, krah Nature Agro i višemilijunski gubitak u gradskoj blagajni. Kako je u proteklom mandatu svime u Đurđevcu upravljala kohabitacijska vlast SDP-a i HDZ-a, jasno je da su birači baš tim dvijema strankama ispostavili najveći račun. HSS je protekle četiri godine bio u velikoj sjeni HDZ-a pa nije ni čudo da su ga birači gotovo zaboravili, ta nekada jaka i značajna politička stranka ovaj put u Đurđevcu nije prošla ni izborni prag. Od titule apsolutnog gubitnika je spašava tek činjenica da nikada dosad nije ni bila nositeljica vlasti i da ipak ima svog predstavnika u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

Što se tiče trećih opcija, bilo ih je nekoliko. Iz redova političkih stranaka su to HL-SR, HSLS i ABH a nezavisne liste su ponudili Željko Lacković i Željko Orač.

Laburisti na čelu s Lukom Kokotićem nisu uspjeli kapitalizirati odličan rezultat svoje stranke na posljednjim parlamentarnim i vrlo dobar rezultat na izborima za Evropski parlament. Od nominalno stranke rada su birači tijekom sunovrata đurđevačkog gospodarstva očito očekivali više. Nije im pomoglo ni preuzimanje kadra i postavljanje na visoki položaj dojučerašnjih članova nekih drugih političkih stranaka.

HSLS je tijekom proteklog mandata doživio praktično raspad, gradska organizacija je bila raspuštena, a nekoliko mjeseci prije izbora nije ni moglo biti dovoljno za organizacijsku i kadrovsku obnovu. Uz to i političko neiskustvo znatno podmlađenog vodstva stranke, bolji bi rezultat predstavljao pravo iznenađenje.

Akcija za bolju Hrvatsku u Đurđevcu ima svoje biračko tijelo no nakon općenitih zbivanja na desnici, ponekad i vrlo zamršenih, ta se stranka nije uspjela predstaviti kao ozbiljna alternativa dosadašnjoj vlasti.

Željko Orač je osim isticanja vlastite kandidature za gradonačelnika uspio sastaviti i listu za Gradsko vijeće a simpatičan je bio i njegov solidno osmišljen marketinški pokušaj da zgodnom dosjetkom na šareno oslikanom kombiju skrene pažnju birača na sebe. Uspjeh je izostao jer, čini se, ni sam nije imao dovoljno vjere u vlastite izglede za pobjedu. Osim toga, u zadnji se čas pojavio kandidat kojeg su birači doživjeli puno ozbiljnije.

Željko Lacković je zadnji istakao kandidaturu. Jedno se vrijeme, možda i namjerno izazvano, u javnosti nagađalo hoće li je uopće biti. To iščekivanje joj je već u startu dalo određeni zamah jer je u dobroj mjeri zasjenila sve ostale, čak i kandidate političkih stranaka.

Riječ dvije o kampanji. Prevladavala su već pomalo izlizana obećanja o boljem komunalnom uređenju grada, oživljavanju gospodarstva kroz malo poduzetništvo i, kamo sreće da je realno, intenzivnom povlačenju novca iz pristupnih fondova EU. Teško je bilo uočiti eventualnu specifičnost pa je malo vjerojatno da su birači odlučivali na temelju tih obećanja.

Nasuprot tome, Željko Lacković se nije previše zamarao obećanjima da će napraviti ono za što objektivno nema ni ovlasti ni novca. Dobro je naslutio što građane Đurđevca najviše boli pa je najviše istakao samo to da će plaće u gradskim službama svesti u realne mogućnosti proračuna i pokušati vratiti Đurđevcu institucije koje je izgubio a ne uspije li u tome, da će pokrenuti inicijativu za izlazak grada iz Koprivničko-Križevačke županije i priključenje Bjelovarsko-Bilogorskoj. Vrlo jasno je krivicu za sve nevolje grada adresirao na političke elite. Usput igrajući i na lokalpatriotizam, diskretno je iskoristio svoj adut. U drugi krug izbora zato ulazi kao izraziti favorit.

Po svemu sudeći, u idućem će mandatu okosnica vlasti u Đurđevcu po prvi put biti jedna sasvim nova i dosadašnjom politikom neopterećena ekipa. Ne preostaje nam na kraju ništa drugo nego poželjeti izabranima dovoljno znanja, spretnosti i političke mudrosti u obnašanju vlasti a nama ostalima, puno sreće kako bi od njihovog rada ubuduće svi imali nekakvu korist.

Komentari

Riješen prigovor SDP-a

SDP je nezadovoljan izbornim rezultatom i začuđen velikim brojem nevažećih listića u zakonskom roku izjavio prigovor koji je riješilo županijsko izborno povjernstvo.

U izborima za gradonačelnika, pronađen je još jedan važeči listić za HDZ-ovog kandidata a za Gradsko vijeće jedan za HDZ i dva za SDP/HNS-LD/HSU. Slijedom toga se SDP-ova kolaicijska lista izjednačila po broju glasova s listom HDZ-a na temelju čega je onda odlučeno da se Gradsko vijeće proširi za još jednog vijećnika kojeg bi dobila SDP-ova koalicijska lista koja se time po broju vijećnika izjednačila s HDZ-om.

To međutim ne umanjuje težinu poraza SDP-a jer umjesto dva, sad ima još uvijek preskromnih 3 svoja vijećnika.

B-52

Tko je glasao

na temelju čega je onda

na temelju čega je onda odlučeno da se Gradsko vijeće proširi za još jednog vijećnika kojeg bi dobila SDP-ova koalicijska lista koja se time po broju vijećnika izjednačila s HDZ-om.
Znaci li to ako sam dobro razumio da sad gradsko vijece ima paran broj vijecnika? I kako je to moguce?

Tko je glasao

Da, znači baš to. Dodan je

Da, znači baš to. Dodan je jedan vijećnik jer obje stranke imaju jednak broj glasova, pa će umjesto 15 u vijeću sjediti 16 vijećnika. A da je moguće i po zakonu, vidjet ćeš pročitaš li rješenje županijskog izbornog povjernstva (dao sam link).

B-52

Tko je glasao

Iznenađenje, ali samo

Iznenađenje, ali samo donekle, može biti iznimno dobar rezultat HDZ-ove liste. Obzirom na poznate okolnosti koje ovu stranku prate od pokretanja sudskih postupaka protiv Ive Sanadera, pet vijećničkih mandata je u neku ruku ipak iznenađenje. Međutim, dojam o stranci je znatno popravio izbor novog i aferama neopterećenog čelnog čovjeka koji je po struci veterinar, ima ambulantu za male životine. Sa Željkom Lackovićem je ušao u drugi krug, tijesnom razlikom porazivši SDP-vu kandidatkinju. Obzirom da nije iz Đurđevca a da se u drugom krugu suprotstavlja kandidatu koji jest, dojam u javnosti je da se pobjednik već zna. Njegova bi pobjeda u tim uvjetima predstavljala pravo iznenađenje.

Također, nekakvo iznenađenje može biti činjenica da je HDZ dosad u Gradskom vijeću obnašao vlast i kohabitirao sa SDP-ovim gradonačelnikom pa ispada da su birači kaznili samo SDP. Vjerojatno zbog činjenice da je SDP nositelj vlasti na državnoj razini, birači su našli da je baš ta stranka najviše razočarala i da je najodgovornija za loše stanje u Đurđevcu jer je gradonačelnik bio iz njezinih redova. Očito se malo ljudi uopće zamaralo pitanjem koliko je ta stranka imala utjecaja na rad gradonačelnika tijekom njegove kohabitacije s HDZ-om. Ako netko i je, zaključio kako je to bio unutrašnji problem SDP-a i da je za njegovo nerješavanje odgovorna sama stranka.

B-52

Tko je glasao

Sad ce biti zanimljivo

Sad ce biti zanimljivo vidjeti tko ce s kim koalirati u gradskom vijecu. Obzirom na kohabitaciju do sada moguce je da HDZ i SDP i dalje koaliraju u Djurdjevcu. U slucaju da Lackovic postane gradonacelnik biti ce vrlo zanimljivo pratiti rasplet situacije.

Tko je glasao

Ne vjerujem da je moguća

Ne vjerujem da je moguća koalicija SDP/HNS-LD/HSU s HDZ-om. Zajedno bi imali devet vijećnika i većinu ali bi i korist od te koalicije bila neusporedivo manja od štete koja bi, rekao bih, na državnoj razini nastala za obje te stranke. Otvorene koalicije SDP/HDZ još nema ni u jednom gradu i sumnjam da će Đurđevac biti prvi.

Drugo, Željko Lacković je svojedobno bio u mladeži HDZ-a pa je vjerojatniji njegov dogovor s HDZ-om zbog čega bi HDZ-u onda bila nepotrebna bilo kakva koalicija sa SDP-om. Ipak, obzirom na umanjene ovlasti gradskih vijeća u odnosu na gradonačelnike, Lackoviću bi kao nezavisnom kandidatu bilo mudrije obijema stranama ponuditi funkcije u vijeću i odborima u zamjenu za podršku njemu.

Malo je vjerojatno da bi se SDP i HDZ odlučili opstruirati nezavisnu listu jer bi ih u slučaju neuspjelog konstituiranja Gradskog vijeća, kada slijedi ponavljanje izbora, birači još više kaznili. Za njih nikakva korist u odnosu na moguću štetu. Kako sam rekao, vjerojatnija je suradnja Lacković/HDZ, zajedno bi imali 11 od 15 vijećnika, i na marginama životarenje dosadašnjih nositelja izvršne vlasti.

B-52

Tko je glasao

mislim da je super stvar da

mislim da je super stvar da pollitičari iz uvjetno rečeno manjih sredina ovdje prenesu svoje post izborne impresije, svoj tekst na temu Dugog Sela ne smatram analizom niti mislim da sam sposoban za neke dublje opservacije u tom pogledu, ali zanimljivo je vidjeti kako je politički puls i slika manje više identična gotovo svugdje kada je riječ o manjim središtima

Sramežljivi nezavisni kandidati i angažirana i aktivna stranačka vojska i glasačka mašinerija SDP-HDZ klike, te naravno nezainteresirana većina koja ostaje kod kuće

Tko je glasao

U tom smislu, ovo je

U tom smislu, ovo je iznenađenje! Zaboravih dodati.

Tko je glasao

Jos samo pridodati da je

Jos samo pridodati da je Lackovic dio ekipe koja je prije bila u HDZ-u pa je onda potrazila drugi put regionalno se organizirajuci u niz nezavisnioh lista u Koprivnici, djurdjevcu i Rasinji te na Koprivnicko krizevackoj zupaniji. Tako da je u liku i djelu lokalnog medijskog "mogula" Mladena Svace imao dobru logistiku.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci