Tagovi

Ima li predsjednik RH dr. Ivo Josipović pravo birati tjelohranitelje?

SIGURNOST PREDSJEDNIKA RH?
Sigurnost predsjednika svake države na svijetu briga je većeg tima sposobnih ljudi i tom pitanju pridaje se svugdje osobita pažnja. U nesigurnom svijetu kakav je naš danas, u svijetu u kojem je terorizam jedna od njegovih temeljnih obilježja, u Hrvatskoj koju obilježavaju velika politička previranja, ali i djelovanje organiziranih skupina kriminalaca, pitanje osobne sigurnosti predsjednika RH, pitanje je koje traži učinkovita rješenja. Postoje određena pravila o zaštiti političkih osoba i objekata kao i određene službe koje uglavnom nisu poznati javnosti, što je također uobičajena praksa u svijetu. Međutim, iako bi se ovo pitanje trebalo rješavati s uobičajenim pravilima i praksom u svijetu, u Hrvatskoj je već na tom pitanju nastala određena napetost na relaciji predsjednik RH (istina još ne inauguriran, ali izabran) i Ministarstvo unutrašnjih poslova. S rezervom treba uzimati medijske informacije o tome, ali sve dok se Josipović kreće bez tjelohranitelja, ili s privatnim tjelohraniteljima, problem nije riješen. Navodno je dr. Josipoviću ponuđen tim tjelohranitelja od strane MUP-a i novi predsjednik RH zainteresirao se za profesionalni profil budućih pratitelja, ali i neke sasvim ljudske karakteristike osoba koje će uz njega biti veći dio od 24 sata, svakog dana. Da se radi o moralno-političkom profilu tjelohranitelja, može se samo pretpostavljati.
ODABIR TJELOHRANITELJA?
TITO I OKOLINA?
Iz te pretpostavke izvodi se logično pitanje: ima li pravo novoizabrani predsjednik RH znati i taj dio profila osoba koje će mu pružati tjelesnu zaštitu, i može li selekcionirati ponuđeni tim? Moj je odgovor potvrdan: da sam na mjestu dr. Josipovića itekako bi me zanimao curuculum vitae tih osoba, uključujući i njihov svjetonazor pa i politička opredjeljenja. Jednostavno je reći da su policija i vojska u nas depolitizirani, ali iz iskustva znam da nema tog admirala ili generala, pa i policijskih službenika koji nema određene, u najmanju ruku svjetonazorske poglede. Osim toga i povijest može pokazati da i najbiraniji i naoko najpouzdaniji «kadrovi» mogu biti samo ljudi, pa čak i opasnost za one kojima su politički, vojno ili policijski podređeni ili nadređeni.
Zanimljiv je primjer atentata na egipatskog predsjednika Anvara El Sadata koji je ubijen rafalom vojnika koji se nalazio u jedinici koja je paradirala pred predsjednikom El Sadatom. I neke urote u povijesti, na kraljevskim dvorovima, počinjale su upravo iz najprisnije okoline vladara, neke delikatne informacije o sklonostima vladara odlazile su u javnost, na štetu tih vladara. Imao sam u jednog zanimljivog rođaka koji je neko vrijeme radio u Titovoj blizini na Brijunima i koji je posjećivao roditeljsku kuću dolazeći poslom u kraj koji mu je bio zavičaj. Iako vrlo diskretan i ne baš pričljiv o poslu na Brijunima ipak nam je u punom povjerenju, za života Tita, znao ispričati koju anegdotu u kojoj bi se našao i on, zajedno s nekim od državnika u posjeti Titu, naravno o kojima nije bilo ni riječi u medijima. Kako su nas intrigirale priče o odnosu Tita i Jovanke pitali smo ga i o tome i on je na navaljivanje ispričao kako je «drugarica Jovanka» bila jedna od rijetkih osoba (možda i jedina) iz Titove blizine koja mu je znala, ne slažući se s Titovim mišljenjem, reći: «Šuti Tito!» Isto tako, žalio se na službu sigurnosti koja je postavila oko Tita zamalo neprobojan zid, i imao je teškoća dogovarati se s Titom oko svakodnevnih poslova. Posebno je imao neprilika s Jovankom koja ga nije «šmekala», dok je Tito cijenio njegove sposobnosti i rad. Koliko je to bio prisan odnos saznali smo nakon što je daljnji rođak napustio posao na Brijunima i otišao u mirovinu. Naime, da će ga zamijeniti druga osoba priopćio mu je Tito osobno pozvavši ga na Vangu «na palačinke». Ovaj mu je, kada je Tito počeo pripremati smjesu za palačinke skočio, ipak u nelagodi, uz riječi: «Pa nećete valjda vi meni pripremati palačinke, druže predsjedniče?»
«Pusti, sada ti nisam predsjednik, a i ne znam kako da ti kažem lošu vijest…»
Još jedan događaj iz okoline Tita vezan je za – prevođenje u delikatnim razgovorima Tita Willyja Brandta na temu obeštećenja Zapadne Njemačke Jugoslaviji a vezano za ratnu odštetu. Tadašnji predsjednik vlade u dogovoru s jednim BH političarem (nije bitno tko je to bio) izostavio je stalnog prevoditelja za njemački jezik iz pregovora jer je pretpostavio da bi taj prevoditelj mogao biti – nepouzdan…
ISKUSTVA DRUGIH ZEMALJA
Libijskog predsjednika pukovnika Moamera El Gadafija čuva specijalni vod žena (tako je bilo ranije, vjerujem da je i sada?) odanih vođi libijskog naroda. Izraelskog premijera Jicaka Rabina čuvali su najsposobniji tjelohranitelji koje je bilo moguće naći u Izraelu, ali i pored toga, postao je žrtva jednog vjerskog fanatika. Inače, Izrael je poznat i po tome da njegove službe za zaštitu političkih osoba daju instruktaže za službe sigurnosti mnogim ekipama uz državnike u svijetu.
Još nam je u sjećanju događaj iz Bijele kuće kada je služba sigurnosti zakazala u kontroli pozvanih na večeru Baracka Obame i indijskog premijera Manmohana Singha.
Pretpostavka komunikacije predsjednika i savjetničke ekipe je profesionalnost, uključujući i povjerenje, a pretpostavka kontakata predsjednika i tjelohranitelja je odanost, privrženost, ne samo profesionalno obavljanje posla tjelohranitelja. Jer, tjelohranitelj je dužan, pored ostaloga, žrtvovati i svoj život da bi zaštitio «svog» štićenika.
Kako nisu pronađena rješenja za zaštitu dr. Josipovića počelo se razmišljati da tjelohranitelji budu angažirani iz vojnih redova. No, tome se ispriječio zakon koji ne dozvoljava da se vojni policajci uključuju u intervencije prema - nevojnim osobama.
I ne na zadnjem mjestu, već ima znakova da će se predsjednika dr. Josipovića pokušati opstruirati u njegovim političkim nakanama – na to mi miriše i odjednom probuđeni Hrvatski helsinški odbor na čelu s dr.Ivom Bancem i Ivanom Zvonimirom Čičkom koji se «brinu» o pravima voditelja TV dnevnika, a mjesecima se ne oglašavaju kada se ta prava uskraćuju, recimo, Denisu Latinu i Aleksandru Aci Stankoviću ili maltretiranim novinarima od strane sada već bivšeg ravnatelja HRTV-a.
Ukratko, dr. Josipović ima puno pravo da, zbog delikatnosti posla tjelohranitelja, ipak učini odabir svojih tjelohranitelja. Oni, preuzimanjem posla, zamalo postaju dio Josipovićeve obitelji - i svatko, običan čovjek ima pravo da odlučuje tko se i koliko može kretati u obitelji, dokle seže privatnost i zaštita te privatnosti, tko sve može u obitelj, a da sigurnost svakog člana ne bude ugrožena. To je minimum prava svakog čovjeka, a vjerujem i dr. Josipovića koje kao predsjednik RH može imati. Stoga vjerujem da će problem biti riješen, polazeći i od ovih ovdje iznijetih napomena.
PS:
Ovaj ipak delikatni dnevnik ne bih napisao da «mrak» nije naveo u svom dnevniku da dr. Josipović rado prima dobro argumentirane savjete. Nadam se, u tom smislu, da će i ova moja razmišljanja biti tako i shvaćena, mada po ne znam koji puta naglašavam, nemam NIKAKVIH ambicija biti mu bilo kojom vrstom savjetnika. Ovo su ipak samo neobavezna razmišljanja jednog "pollitičara", a da pročitaju i oni koje tema zanima.

Komentari

da nije Dr ivo ne daj Bože,

da nije Dr ivo ne daj Bože, teoretičar zavjere, pa se boji da mu ne namjeste osiguranje ko Kennedyu?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Svima, umjesto

Svima, umjesto aktualiziranja dnevnika:
Dakle, jučer, je javljeno da je problem osiguranja dr. Josipovića, bar do inauguracije, riješen. Josipovića će čuvati Mesićevi tjelohranitelji. Ali, pitanje: znači Mesić se zadnjih tjedana mandata odrekao svojih tjelohranitelja? Ili ih je imao previše pa je dio njih odstupio Josipoviću?Po intervjuu koji je dr. Mrsić dao jučer Jutarnjem, ipak je tu bilo nešto šlamperaja i tvrdoglavosti ministra Karamarka... recimo, nisam to spominjao u dnevniku, potpuno je nejasno zašto je Jutarnji objavio detaljan protokol inauguracije, s detaljnim crtežom tko gdje stoji i sjedi, otkuda dolazi itd. Laik sam, ali ne vidim potrebu da se takvi detalji iznose u javnost pa molim stručnjake ako su još tu negdje na portalu da prokomentiraju to objavljivanje detaljnog plana, u Jutarnjem?
I pohvalno je to da dr. Josipović ne želi pompozno osiguranje, želi kvalitetno...i navodi dobar primjer: ako želi otići u kazalište, njemu ne treba pompozna pratnja, želi neupadljivo osiguranje...Ako se dobro promisli, iza tih želja je DEMISTIFICIRANJE PREDSJEDNIČKE FUNKCIJE i IZBJEGAVANJE SPEKTAKLA, TAMO GDJE ON NEPOTREBAN. A ovo natezanje ipak nije na čast Karamarku i ja se samo nadam da će i ubuduće dr. Josipović pokazivati malo "zube" ovoj hidri od - policije, obavještajaca i birokracije...napuhane, i nenapuhane.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Pitanje u naslovu dnevnika

Pitanje u naslovu dnevnika je pogrešno. Ono treba glasiti: Ima li predsjednik države pravo odlučivati o vlastitoj sudbini?

Tko je glasao

@poveznik O sudbini

@poveznik
O sudbini predsjednika Josipovića, srećom, odlučivat će on sam provodeći politiku koju je najavio.Uloga osiguranja je da mu u tome pomaže, a ne odmaže.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@danimir: O sudbini

@danimir: O sudbini predsjednika Josipovića, srećom, odlučivat će on sam provodeći politiku koju je najavio.

ahahahahah, hihihihi, hohohoho, heheheheh...sorry guys, i just can't stop laughing. just can't...

nego, bijah baš sad na kahvi s frendicom i tako mi malo trućkamo o tekućim temama, pa naravno i o politici; pričam ja njoj za GUP, kako sam pročitala, ovdje na pollitici, da je upravo dottore Ivela bio taj koji je dao presudni glas da prođe GUP kojim se tamo neki peace of podsljemenska zona prenamjenjuje u građ. zemljište a koje je kasnije kupio CEO of Erste bank, P. Radaković)

a ja joj onda krenem tumačit priču oko famoznog ZAMPa (a što sam dobro proučila) i kažem joj kako, na žalost, niti jedan kandidat nije JASNO rekao u čemu je zapraff problem (svi su derali po tom "haraču" na CDs, USBs, itd. ne znajući da taj porez doista postoji u većini EU zemalja (Luxemburg to nema), pa ni Australija, itd. dakle, nije problem taj "blank tape levy" kako se to na engl. zove; pravi problem leži u tome što je ZAMP skoro ČETIRI godine imao gotovo monopol na tržištu, sve do konca 2009. kada napokon Agencija za tržišno natjecanje donosi Rješenje kojim se zabranjuje ZAMPu davanje silnih popusta jednom MSanu, primjerice jer da na taj način krši propise tržišnog natjecanja i dovodi ostale male uvoznike u nepovlašten položaj (btw. na taj način uništili su jedno desetak malih uvoznika i njihove obitelji), itd. Doista je teško povjerovati da dr. Josipović, kao legalista, tako nešto nije znao.

a ona meni priča: a znaš ono za Red Carpet? rekoh, nemam pojma; dakle, priča ona meni, dok je dotur Ivo skupljao glasove, primili su on i žena mu Tanja ekipicu Red Carpeta i tu su se, pred kamerama, natenane listali obiteljski albumi, pričalo kako su se on i Tanjica zaljubili, šta su papali, itd.itd. a onda, samo par dana kasnije, kad je projekt SDP-a konačno i oficijelno potvrđen, i.e. kad je dotur Ivela izabran za novog predsjednika of RH, zove ga Red Carpet ekipa u emisiju, no, ovaj puta, naš dotur Ivo ljubazno otklanja ponudu (ta, neću valjda opet u to smeće od emisije, ne treba mi više - ovo ja čitam misli dotura Ivele...)

to s Red Carpetom je, naravno, sitnica, ali...govori ponešto o čovjeku, n-est-ce-pas?

btw. pita ona mene: a što je ovo s tužbom protiv Serbie? čas bi ju povlačio, čas ne bi; rekoh, nemam pojma što će Ivo na kraju odlučit, samo se nadam da nećemo i njega prozvati Cunctator (Oklijevalo) kao i pok. Račana.

uglavnom, na kraju smo zaključili da zapraff i nema neke razlike između Mikija i dotura Ivele (osim, naravno, toga što je ovaj drugi obrazovan i fin); i da, razlika je i ova: kod Mikija - ak' imaš imalo pojma o politici - te zapraff ništa ne može pretjerano iznenaditi, on skoro da je predvidljiv. a kod dotura Ivele tek ostaje da se vidi hoće li nas i kako iznenaditi.

eto, malo sam se raspričala, evo, sad se gasim :))

CC

Tko je glasao

@Chekpoint Charlie E, pa

@Chekpoint Charlie
E, pa izborne kampanje su prestale, pustite dotura Ivelu da prezme dužnost, dajte mu uoibičajenih l00 dana poštede, a onda ga pitajte za junačko zdravlje. A do tada trućkajte na kahvi, uživajte bona...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@Danimire,

@Danimire, Danimire..

dirljivo i lijepo je kako ti, ko' kakav mlađahni komsomolac mariš i brineš za mir of dotur Ivela.

naravno, u redu je dati 100 dana "poštede" i pustit ga na miru da krene radit, itd. itd. nego, reci mi, znači li to da tih prvih 100 dana ne smijemo baš ništa komentirati oko dotura Ivele? i jel to važi samo za pollitiku ili imaš u planu zamolit i medije za sto dana šutnje :))

pitam samo.

CC

Tko je glasao

@Checkpoint Charlie,Skviki

@Checkpoint Charlie,Skviki
Prije skojevac, nego komsomolac.
l)Brine te presudni glas oko GUP-a a ne onak koji je promjene predložio i muljao zemljištem Zagreba, naveliko...
2)Red Carpet, kakva je to trač emisija, TV smeće... Nije trebao dati intervju ni prvi puta.
3)ZAMP (pa i dotur Ivela) uništili desetak malih uvoznika i njihove OBITELJI?Stvarno je dobro dotur Ivela rekao - samo čekam da mu proglase ubojicom,
4) Zaista je glupo dotura Ivelu, KOJI NIJE OBAVLJAO DUŽNOST PREDSJEDNIKA NI JEDAN JEDINI DAN, nazvati OKLIJEVALO ...
Nadam se, preeživjet će on i takva zanovijetanja. I prnavo si rekla - trućam ja s frendicom politiku. Pa trućaj i dalje Čarlica draga, a ti i Skviki ne apstinirajte, Freud i Reich bi rekli nije to zdravo, he,he...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@danimire sunac, ja ti

@danimire sunac, ja ti mislim da bi dottore Ivela kad bi pročitao samo nekoliko zadnjih tvojih postova pomislio, otprilike, 'bemti sunca zbilja mi ne trebaju mi OVAKVI zagovarači i advokati, takvi samo mogu napravit štetu

a) radi se o iznošenju jedne (izolirane) gole činjenice: tema ovaj puta nije bila: the scope of corruptivity of Miki Banderas, capisci?
b) Red Carpet doista jest smećašce od emisije, tu se slažemo, i slažemo se da nije trebao ni prvi puta ići, ali, dobro, svi mi griješimo, a opet koji glasić mladih koji vole taj trash nije za bacit; a morti uleti i pokoja domaćica (čitam da one isto vole to gledat) ili kakva sponzoruša; jer, kako ono ide: SVAKI glas je bitan, a diferencijaciju, selekciju, ignoriranje, odjebe i šire obavit ćemo po ustoličenju :))
c) ZAMP je isto gola činjenica (btw. imaš danas o tome i u Poslovnom dnevniku); "obrana" koju iznosiš (čekam samo da me proglase ubojicom...) ti je na tanašnim nogicama, ali valja cijenit tvoj trud, i to se računa (čak i na sudu, hihi)
d) ovo "Oklijevalo" je bila sitna zajebancija, zato što je dottore iz SDPa, itd. ne vjerujem da ta loša osobina Račana seniora stanuje i u ovom "projektu" SDP-a. to nikako ne bi bilo dobro.

inače, znaš, kad ja i moja ekipica "trućamo" about politics i sl. nitko od nas (osim u zajebanciji) ne kuje u zvijezde, ne divi se i ne fascinirava niti jednim živim bićem (osim možda nekim Nobelovcima, Bill Gatesu, i naravno pokojnim i provjerenim genijalcima iz raznih područja); tvoje pokatkad i ljigavo i neprimjereno hvaljenje dotura Ivele, te silne plahte koje si gotovo histerično proizvodio on a daily basis zadnjih tjedana before the elections su zbilja bile, da prostiš, za povraćat. ne radi se to tako; kad nekog cijeniš ili mu se čak i diviš, to se radi s mjerom, itd. ponavljam, sigurna sam da dotur Ivela ne bi bio pretjerano sretan da je čitao te tvoje plahte s ponegdje i ulizničkim partiturama.
napokon, čovjek se u životu dokazao na više područja, jel tak? a kakav će biti kao predsjednik to je druga tema. ja se nadam - dobar. ako ništa drugo, sigurna sam da ne može biti lošiji od Mesića, to je, ja mislim, nemoguća misija.

CC

Tko je glasao

C.C, više puta je Danimir

C.C,
više puta je Danimir bio upozoravan da pravi više štete nego koristi. Bemti miša ka da mu je dotur Mršić triba javit da više ne laprda na politiki. al uporan je. Pravi ovan. Nije mu lako, znam po sebi :):), jer sam i sam ovan.
I baš me zanima kako bi se snašla ta dva ovna na gredi. Mislim da bi bolje prošao onaj koji nije škopac :):):)

grdi

Tko je glasao

@Grdilin Dok su to

@Grdilin
Dok su to upozoravali uglavnom DEMOS, penzić, ti i još poneko,a zapravo pripadnici drugog, Bandićevog tabora, moglo se razumjeti da su te poruke bile pokušaj diskvalifikacije. I dok su se pollitičari izjašnjavali bodovanjem, i rezultat je bio POVOLJAN za mene, pisao sam i dalje, i to, sudeći po većini, dobro. Da nekoliko ohrabrujućih PP ne računam.
Koji dotur Mršić? Nema takvoga, bar ne u blizini Josipovića. Vjerojatno misliš na dr. Miranda MRSIĆA?
I mnogo veći nasuprot meni na brvnu, padali su s njega, moj Grdi, kako ne bi ti...Nemoj me ljutit..., kad se naljutim, nisam samo OVAN, nego i LAV i BIK...Iš, pjetliću, iš...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Danimire, dotur Mršić

Danimire,
dotur Mršić namjerna griješka da je ti ispraviš. Nego ti pojedinim osobama daješ kriva prezimena hehehe, pa mi nije palo na pamet da te ispravljam. I nisam se baš nagledao puno pluseva na tvojim dnevnicima, a još manje na komentarima.
Što se mene tiće ja te zaista nisam imao namjeru diskvalificirati po pitanju tvog pisanja o Josipoviću. Samo sam napisao da je to pisanje kontraproduktivno, ljigavo, ulizivački.
Jedan sam od prvih koji je na politiki ovdje napisao svoje prognoze o izbornom pobjedniku i jedan od prvih koji je upravo najavio njegovu kandidaturu za predsjednika.
Danimire i nećeš vjerovati jedan od prvih koji ga je nazvao budućim predsjednikom i to ispred njega i Miranda i nekih drugih. I sve to dok se on nije ni mislio kandidirati.
Dakle moj tabor nije Bandićev.
Moj Tabor može biti jedino onaj u Samoboru:
"Tabor je kuća za duhovne obnove koje se organiziraju redovito prema mogućnostima kuće i voditelja. Najčešće su to tzv. seminari ozdravljenja i oslobođenja, ali isto tako po sadržajima nalazimo liturgijske seminare koji prate crkvenu godinu, zatim sakramentalne, osobito euharistijske, pa onda marijanski seminari. Jednako tako u programu su i tzv. franjevački seminari vezani osobito uz 800.-tu obljetnicu postojanja Franjevačkog reda. Isto tako nižu se i seminari o Svetom pismu. Većinu seminara takve vrste vodi fra Zvjezdan Linić i u tome mu pomažu brojni suradnici bez kojih Tabor ne bi mogao opstati. Uz fra Zvjezdana je i fra Remigije koji je uvijek pritom na raspolaganju osobama koje trebaju svećenika za savjet, razgovor, molitvu odnosno ispovijed."
I dobro ja razumijem Demosa i Penzića, za razliku od drugih. Pa oni su pokazali bezkompromisnu podršku Bandiću. I vjeruj mi da su sa tim potezom stekli ugled stranke kojoj se može vjerovati po potpisanom ugovoru. Dakle oni će se sigurno držati potpisanog. Samim ujedinjenjem sa ostalim umirovljeničkim strankama bit će faktor koji će i te kako imati jaki utjecaj u daljnjem političkom životu. Čekaj pa ćeš vidjeti.
E, da nisam spomenuo da nisam bio Bandićev igrač. Pitaj Demosa i Penzića.

grdi

Tko je glasao

@Grdilin Ma, ispast će

@Grdilin
Ma, ispast će još da si najveći "josipovićevac" na pollitika.com.?? Ne smatram se takvim, ali zaista nije fair ovako ocjenjivati moje ARGUMENTIRANO pisanje:
---"Samo sam napisao da je to pisanje kontraproduktivno, ljigavo, ulizivački.----
Ljigavo, ulizivački...??? Baš ti hvala...ne moraš mi čestitati na vrlo dobroj prognozi ishoda predsjedničkih izbora, ali se suzdrži od ishitrenih ocjena. Nisam siguran da te svećenici-teolozi tome uče..
Danimir

Danimir

Tko je glasao

C.C, da, zaboravih napisati

C.C,
da, zaboravih napisati više sam napravio za ivelu neradeći nego svo ono njegovo pisanje. A neki ovdje i znaju.

grdi

Tko je glasao

grdilin, znaš što,

grdilin, znaš što, najviše me veseli to da se više nećemo sramotit po svijetu. ne mogu ti (i svima vama) opisati koliko se radujem što ovaj ridikul mesić silazi jednom zauvijek sa scene. i ne mogu ni dan-danas shvatit kako su hrvati mogli biti toliko glupi i površni i glasat hametice za njega i to čak dva puta. to će mi ostat vječni misterij. i ne samo meni.

i daj zamoli dotura Ivelu da čim prije skine s kičme tog ridikula i da ga SLUČAJNO ne konzultirava za ništa...nu, vjerujem da on to i sam zna, posebice sad kad mu ludi meske ostavlja u nasljeđe objavu rata; trebat će mu sad jedno par mjeseci da primiri Tadića i ekipu; iako vjerujem da je i Tadić već shvatio da se kod Meskea samo radi o prvim simptomima Alzheimera :))

p.s. dobro kaže Josipovićeva sestra (u novom Globusu) nek se čuva ulizica i lažnih frendova (ne znam zašto mi se, dok ovo pišem, po glavi motaju Zoki i onih par likova njemu bliskih ...)

CC

Tko je glasao

C.C, već Ivela ima ljude

C.C,
već Ivela ima ljude koje bi volio vidjeti pored sebe, samo nisam siguran hoće li to oni prihvatit. I zan on dobro prepoznati ulizice i poltrone. Kad igra na karte nemoš znat koji će potez napravit ni kakve karte ima. Hladan ko špricer. A kad popizdi opet ne znaš di mu para iz ušiju završava.

grdi

Tko je glasao

to će mi ostat vječni

to će mi ostat vječni misterij. i ne samo meni.

ne izbor, već instalacija. kao i sad.

My Soul

Tko je glasao

@Checkpoint Charlie O

@Checkpoint Charlie
O tebi ja vrlo malo, ali ti o meni pola upisa, o meni i mom lobiranju za Ivu, pa i moji m karakternim osobinama. A što ti misliš da ne bi dobio poruku da je moje pisanje PRO JOSIPOVIĆ kontraproduktivno?
Stvarno, u ovom društvu kritizerstva (a ti si odličan primjer toga) svatko tko vidi neku nadu, neki preokret, dobiva etiketu. Radili su to u kampanji Bandić i "bandiozi" pa vidiš kako je završilo. A da nisi ti ta koja se ne može pomiriti s pobjedom "dottura Ivele"?
A meni se stvarno povraća kad vidim kojim jezikom pišeš - ni engleski, ni talijanski, ni hrvatski, ni šatra, ni sleng, ni dijalekt.....Sad već misliš da će biti dobar predsjednik?? Pa kako može OKLIJEVALO biti dobar predsjednik?
I kažem, trućaj i dalje "ebouts politik", ha,ha...
I znaš što je još, dragička moja, JAL, čisti JAL... Stavio sam sve na kocku, zalažući se ua pobjedu dr. Josipovića, svoj publicistički ugled, svoje znanje, svoje životno iskustvo...Možeš mi poreći sve, ali životno iskustvo ne. 90 % mojih dnevnika bazira se na argumentima, pročitaj ih još jednom. I sve napisano bez ijedne kune honorara, što ti nikada ne bi napravila jer tebi se radije "trućka o politici.. i pije kahva, i ne znam što još...I nekada mi se činilo da podosta dijeliš moje stavove (ako se ne varam, bilo je i nekih ZA), ali sada, unatoč iskustvu, vidim da imam posla s - kompleksašicom.. I žao mi što sam se spustio na tvoju razinu, baš mi žao, nije to moj manir. Ali, nije ni Josipovićev, ali kada su ga počeli udarati, OKLIJEVALO je pokazalo zube...
Trućkaj, trućkaj...o politici, dok neki podmeću svoja leđa. I pitam se, stvarno, ima li smisla išta poduzimati u ovom HRVATSKOM društvu KOJE SE RASPADA U KALJUŽI.. Jer će se naći mudrijaši i mudrijašice,poput tebe, zanovijetati...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Danimire, Danimire ponavljam

Danimire, Danimire

ponavljam i stojim kod toga: tvoje lobiranje nije baš bilo najsretnije (koliko se sjećam i neki drugi su te tu bili pomalo nagazili, jel tak?);

nego, ovo baš ne kužim: "Stavio sam sve na kocku..itd." nemam pojma tko si ni što si, niti me zanima, ali ne razumijem kako si to TI stavio sve na kocku (jer ne pišeš ovdje kao javna osoba); rekla bih prije da su sve na kocku stavili dr. Mirando Mrsić i ostali članovi stožera koji su radili s njim...da si ne daješ možda malo prevelik značaj? nije li ipak rad cijelog njegovog tima malkice važniji u cijeloj ovoj priči?

btw. nema govora o nekakvom jalu; jest da dotur Ivo nije bio moj kandidat, ali naravno da sam sretnija da je pobijedio on nego Miki (to sam već objasnila pa da ne ponavljam)

btw. ne znam koliko imaš godina ali reagiraš ko' kakav pubertetlija kojeg svaka dlaka smeta, to ti nije dobro za gastroenterološki sustav; a vidimo i da si sklon povraćanju...da nije čir u pitanju :))

a što se tiče razine (tvoje i moje) teško možemo sami objektivno suditi o visini, i.e. nizini iste. vjerujem da ćeš se s time više-manje složiti? no, ako si ti uvjeren da je tvoja viša od moje, be my guest :))

CC

Tko je glasao

@Chekpoint Charli Sve dok

@Chekpoint Charli
Sve dok dnevnici dobijaju ZA, odnosno broj ZA je veći od broja PROTIV ( a jedan je dobio i tridesetak ZA- Bojim se CRNOGA, Bandića i njegovih...). Prerađene dnevnike objavljivao sam paralelno i pod punim imenom i prezimenom, i to je bio određeni rizik, i vjerujem da ti ne bi taj rizik, za svog kandidata, preuzela. Ne poznaješ sredinu u kojoj živim, pisati tako kako sam pisao je rizik, a time ne umanjujem ulogu izbornog stožera, i najvažnijeg u priči, kojeg ti spominješ u negativnim kontekstima, dr. Josipovića.
Ich wuensche Dir eine gute... kahva..
Alles Gute..bona, sunašce moje...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Danimir, ne znam kako mi je

Danimir, ne znam kako mi je promaklo tj. nisam te skužila pod imenom i prezimenom, baš idem vidjet koji su to dnevnici..
što se tiče rizika kojima si se svojim pisanjem izlagao : ne znam gdje živiš al' opet, ma gdje to bilo...pa nismo više u nekim crnim vremenima, bogu fala. ili još uvijek jesmo ali meni to promiče?

btw. tek da te podsjetim: dotura ivu ja ne spominjem (samo) u negativnim kontekstima, molim lijepo.

CC

Tko je glasao

@Checkpoint Charlie Jesmo,

@Checkpoint Charlie
Jesmo, baš smo u CRNIM vremenima, OLOVNIM što bi se nekada reklo. Hvala B-u da ne doživljavaš ono što ja doživljavam i neki bliski mi ljudi...I sad se ja pitam ispod kakvog ti staklenog zvona živiš? Ono malo demokracije u Hrvatskoj je PRIVID, sunašce moje...PRIVID ILI TEK SLABAŠNA GLAZURA,FORMA BEZ SADRŽAJA.. Ispod, kad zagrebeš, KALJUŽA, GRAMZIVOST,NEZNANJE,NEMORAL, JAL,PRIVATNI INTERESI...
NIKADA U ZADNJIH STOTINJAK GODINA (možda samo l94l-945. i l99l-l995.) HRVATSKA I HRVATSKI NAROD NIJE BIO SIROMAŠNIJI I U KATASTROFALNOJ SITUACIJI. Ako mi se bude dalo (ako ne budem morao stalno objašnjavati zanovijetalima kojima ništa ne fali u ovom vremenu, političku abecedu) napisat ću, i argumentirati ovu tezu koja se svodi na
SAMO MMF HRVATSKU SPAŠAVA.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@ Danimir "...argumentirati

@ Danimir "...argumentirati ovu tezu koja se svodi na SAMO MMF HRVATSKU SPAŠAVA...."

čuj, nešto slično i ja mislim....ali, daj razradi temu, pa da vidimo što i drugi kažu

btw. ne mislim ja da je u RH poezija, daleko od toga, ali sad baš da su olovna vremena...? i da, ne živim pod staklenim zvonom (više ne) ali se furam kao da da, ta, što mi drugo preostaje? da očajavam svaki dan što živim u banana državi...od toga nema koristi, jel tak?

CC

Tko je glasao

@Checkpoint Charlie Ma

@Checkpoint Charlie
Ma Rijeka je nešto drugo nego ostali gradovi u RH i dobro je da je tako. A za tebe mi drago da te nitko nije uzeo na zub i da ne osjećaš kako brod tone. Nema koristi od očajavanja, suglasan sam s tobom, ali kako ne bih očajavao kada svako jutro uzevši u ruke Jutarnji pročitam kako je neka baraba dokopala se od milijun na više kuna, tvojih, mojih i drugih građana Hrvatske. Ne vidim drugog izlaza nego da nam stigne MMF kao žandar jer gledajući prva podmetanja Josipoviću, a da nije ni preuzeo dužnost predsjednika, mogu si samo zamislit što će se događati kada počne dio najavljenog, provoditi u život.Nama treba neka sila IZVANA da nas zvizne i uozbilji.A temu bi razradio, no ona se svodi na to da mislim kako Vlada nije sposobna za radikalne reforme - devalvacija i druge ekonomske mjere,(nova porezna politika,jačanje USKOKA i svih kontrolnih mehanizama tokova novca, nova terirorijalna organizacija RH odnosno redukcija birokrata-činovnika, temeljita čistka policije i pravosuđa od podobnih i neobrazovanih, trenutna objava Registra branitelja, otvaranje medija svim kreativnim snagama u Hrvatskoj, omogućiti ono malo preostale hrvatske inteligencije da glasno i jasno iskaže svoje poglede na izlazak iz krize,afirmacija Hrvatske kao zemlje znanja,sustavno mijenjanje skala vrijednosti itd. Novost bi bila INZISTIRANJE NA ARANŽMANU S MMF-om koji je jedini u stanju natjerati nas na ono što se zove "bolni rezovi".Ovako se produžava agonija, a betonski čvrst establishment,uz puno vike, za sada, nizašto i dalje se kočoperi i ne poduzima ništa radikalnije. Primjerice, ne znam,osim za pet-šest mafioza koji su završili onkraj brave, ni za desetak slučajeva da je velikim lopinama konfiscirana imovina. Recimo, nije mi poznato što se događa s imovinom osuđenog Vladimira Zagorca? Nije mi poznato što se događa s Branimirom Glavašom itd. Imam osjećaj da je Remetinec već podosta napunjen osumnjičenima, a ne vidim da sudovi odrađuju svoj posao...Imam osjećaj da taj estahblisment samo čeka mjesta u Europskom parlamentu kako bi nastavio svoje "čudesne" političke karijere, a za narod im se živo fućka...Evo, tu je već trećina dnevnika i ako me netko ne pretekne, te osnovne teze ću razraditi, pa ću ih, na tvoju sugestiju, za vikend samo proširiti.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

CC, Totalna apstinencije.

CC,

Totalna apstinencije.

Tko je glasao

hehe, Skviki..dobit ćemo

hehe, Skviki..dobit ćemo batina od Danimira ako se drznemo štogod prigovorit cijenjenom doturu Iveli. zato ili, kako ti kažeš, totalna apstinencija (da ne bi negdje zajebali) ili even. samo čiste hvale i komplimentanje. i tako sto dana :))

e sad ne znam što gazda Mrak misli po tom pitanju: jel će nam isto ordinirat 100 dana apstinencije ili se ipak tu i tamo možemo malo zaigrat?

CC

Tko je glasao

CC, Moramo preko Mračnog

CC,

Moramo preko Mračnog zrihtat jedan cofi čvenk sa Ivekom, Danimir bu PP od ljubomore.

Tko je glasao

Skviki što će vam Mrak,

Skviki što će vam Mrak, imate mene :):):)

Tko je glasao

grdilin, evo ak Skvikiju i

grdilin, evo ak Skvikiju i meni središ kavicu s doturom Ivelom i ak mi odsvira par mojih omiljenh komada glasat ću za njega za slijedeći mandat, pa taman poslao vojsku na koridor, Mesiću dao još jednu vilu na raspolaganje, povukao tužbu against Serbia (ta, vratili su nam tih par Lipicanera i naramak slika, dunque, pokazali su dobru volju)..

p.s. ne znam jel voliš klasičnu glazbu...evo, sad baš slušam ovaj fenomenalan piece po 678 put; još kad bi nam Ivek dofural ovu ljepoticu s kompljetnim orkestrom u Zg. doživotno ima moj glas. i ne mora niš radit :))

http://www.youtube.com/watch?v=rBoz4vfeDpM

CC

Tko je glasao

Grdi, Sumljiv si mi, kaj se

Grdi,

Sumljiv si mi, kaj se je Hrvatska več zacrvenila do Baške Vode? :-)))

Tko je glasao

Je Skviki, U tom

Je Skviki,
U tom bastionu(Baška Voda) Hdz-a ovaj put je pobjedio Josipović. Nigdje u Hrvatskoj nema mjesta gdje je jedan načelnik toliko vrimena na tom mjestu (HDZ). Normalno i on se uvlakački opredijelio za Josipovića.
doli ti je živa ludnica. hehheheh. Tu situaciju bi triba opisat Splica. Mislim da mu je kuća u neposrednoj blizini načelnika.
Moš mislit kad se ovo lito doli nađu ispod one ogromne topole na rivi braća Granić, Jure Radić i Josipović. A nije ni Pašaliću daleko za skoknuti. Pa tu je blizu i Vidošević
Iz principa sa predsjednicima ne pijem kave.

grdi

Tko je glasao

Grdi, Bemu, pa nisam ni zna

Grdi,

Bemu, pa nisam ni zna na kakvoj lokaciji sam spava, kad sam doli bia. Jel još uvjek postoji onaj pension od Granića?

Tko je glasao

ajd Skviki, naj bit

ajd Skviki, naj bit zločest, dobit ćemo batina i ti ja od Danimira...nemoj da se moramo u Traumi družit slijedećih par tjedana, bolje na pivi i u komadu :))

CC

Tko je glasao

glede tužbe, budući da sam

glede tužbe, budući da sam preslušao cijeli niz intervjua koje je ivo dao a na nekoliko bio i osobno prisutan znam da on uvijek naglašava kako tužba nije bitna ako se postignu ciljev koje su si postavili, a to je u slučaju ove tužbe rješenje sudbine zatočenih i nestalih, povrat kulturnog i druge opljačkane imovine te kažnjavanje krivaca, također naglašava da u ovome trenutku iako napor sa srpske strane postoji on nije dovoljan da bi se od tužbe odustalo; dakle u svakom od tih intervjua postoje rečenice koje se mogu gledati ovako ili onako ako se istrgnu iz konteksta tako da donositi sudove na temelju naslova i nije osobito inteligentno

što se tiče red carpeta, nisam upućen u konkretni slučaj, no znam da je josipović u posljednjih osam-devet dana dao milijun intervjua i da je u jednom trenutku odlučeno da se s time stane do daljnjega i može biti da su se jednostavno našli s krive strane u tom času no to ne znači da do intervjua neće doći, samo da ga neće biti u ovome trenu

Tko je glasao

@mrak: dakle u svakom od

@mrak: dakle u svakom od tih intervjua postoje rečenice koje se mogu gledati ovako ili onako ako se istrgnu iz konteksta tako da donositi sudove na temelju naslova i nije osobito inteligentno

ne brini, mrače, za moju inteligenciju; ja ne donosim zaključke na temelju naslova, nastojim pročitati što piše, itd. očito da glede odluke o event. povlačenju tužbe protiv Srbije stvari nisu niti jednostavne niti gotove kao što se npr. vidi iz ovog dolje (a napokon, tu se i Vladu valjda nešto pita):

Zg. 18.1. Možda tužbe za genocid više nisu potrebne

Iz intervjua koji je dao za APA-u, jasno je da Josipović još nije donio definirano mišljenje oko tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije pred Međunarodnim sudom. Podsjećamo, Josipović je najprije dao natuknuti kako bi kao predsjednik povukao tužbu, zatim je nakon što je izabran izjavio kako to ipak neće napraviti, a u međuvremenu se opet predomislio.

"Možda, s obzirom na sadašnje stanje, te tužbe više nisu potrebne. Ako se trend dobre suradnje nastavi i pojača, možda bi se tužbe mogle i povući", kaže Josipović

iz ovog excerpta se vidi da je Bgd čekao na dotura Ivelu (baš zgodno):

BEOGRAD 26. 12. 2009
PRESS ONLINE (excerpt)

- Pitanje naše kontratužbe je aktivirano u dobrom trenutku, kada se održavaju izbori u Hrvatskoj. Izgledno je da bi novi predsednik mogao biti Ivo Josipović, ugledni međunarodni pravnik iz SDP-a. Znajući da je zbog „Oluje" i proterivanja Krajišnika hrvatska tužba protiv Srbije ranjivija nego što je bila tužba BiH, koja takođe nije prošla, nova vlast može promeniti stav i povući tužbu. Tadićeva odluka da se sačeka je dobar potez, jer on strpljenjem pokazuje razumevanje za politički delikatan trenutak u Hrvatskoj. Na takvu taktiku se s odobravanjem gleda i u EU, jer Brisel s velikim nezadovoljstvom vidi svako zaoštravanje odnosa u regionu - navodi Simić
Aktuelizovanje kontratužbe je naša priprema za dogovor s novim predsednikom, verovatno Josipovićem, koji može biti spreman da povuče tužbu znajući da bi to pozdravili Brisel i Vašington.

a iz ovog dolje kako Bgd vidi jednostavno rješenje problema :))

19. 01. 2010
PRESS Online (excerpt):

Uslov Srbije je da Hrvatska prva povuče tužbu
Jedini uslov Srbije za povlačenje kontratužbe protiv Hrvatske za genocid je da Hrvatska prva povuče svoju tužbu ili da obe tužbe budu povučene istovremeno, saznaje Press u Vladi Srbije. Naši sagovornici tvrde da Srbija neće postavljati nikakve druge uslove, kao što je to pre nekoliko dana uradio novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović.

all in all bit će zanimljivo..

CC

Tko je glasao
Tko je glasao

A je li ono Vladimir Faber

A je li ono Vladimir Faber sjedio za istim stolom s hrvojem Petračem u Tkalčićevoj kad je ubijen Vjeko Sliško? Isti je Faber već 10 godina jedini kontinuirani čal Mesićeve komisije za pomilovanja koja je odobravala dvojbena pomilovanja i isti je Faber lik iz razgovora Hrvoja i Novice Petrača u dijelu kad stari pita kog imaju u MUP-u, a sin veli da nema frke imaju Fabera?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Vidim da su drugovi i dalje

Vidim da su drugovi i dalje vični specijalnom dejstvovanju. Ne treba očekivati da će se slile mraka samo izvrnuti i nestati. Naravno da će biti puno mućenja vode i paraobavještajnog djelovanja.

Osim toga, ne treba podcijeniti ljudsku glupost i neznanje, kao i želju medija da izađu s nekom informacijom. Ako Josipović da po deseti puta istu izjavu, što će je netko sada objaviti? Puno je jednostavnije izvaditi van jednu rečenicu i onda oko toga izraditi nekakvo mišljenje, ili postaviti pitanje ili tko zna što.

Tko je glasao

tko god je dosad hranio

tko god je dosad hranio Ivino tijelo, vala ga je dobro nahranio.. zašto mijenjati :)?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Nema. Nije on privatna

Nema. Nije on privatna osoba, pa da sam sebi bira što mu paše. On obnaša funkciju, a za funkcioniranje funkcije postoje propisi, što i kako. Biti predsjednik, to mu je sada POSAO. To je kao da bi na fakultetu, na kojem je radio, sam odlučivao kojeg će studenta primiti, a kojeg neće na ispit, ili tko će mu biti referent u studentskoj referadi Pravnog faksa. Ma nemoj.

My Soul

Tko je glasao

@My Soul Upravo zato što

@My Soul
Upravo zato što nije privatna osoba, ima pravo utjecati na izbor tjelohranitrelja. Ona usporedba sa studentima i službama an fakultetu, neprimjerena je, pozicija predsjednika RH i pozicija profesora u a Pravu su različite pozicije.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Za mene predsjednik nije

Za mene predsjednik nije sveta krava, već najobičniji državni službenik, koji ima posebne ovlasti i zaduženja, točno specificirana postojećim Ustavom i zakonima. Tako je specificirano i tko mu je dužan osigurati osiguranje. Nisam pročitala u popisu zaduženja predsjednika, brigu o svom vlastitom osiguranju. Prema tome, još nije ni zasjeo na mjesto predsjednika, a već se bavi poslovima koji su izvan djelokruga njegovog rada. Što li tek slijedi?!

My Soul

Tko je glasao

@My Soul Slijedi, nadam

@My Soul
Slijedi, nadam se, dobro jer i i ovaj detalj znak da će biti "svoj" predsjednik. I on može i treba utjecati na izbor tjelohranitelja, i to je dio njegove sigurnosto i sigurnosti zemlje, a to je izričito njegov djelokrug.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Niti predsjednik SAD nema

Niti predsjednik SAD nema pravo birati svoje tjelohranitelje pa ne vidim zašto bi to Josipović trebao i zašto bi to bio njegov posao a ne posao MUPa. U ovom slučaju Karamarko je u pravu.

Tko je glasao

@chaos99 Predsjednik USA

@chaos99
Predsjednik USA Obama i šef službi Bijele kuće, posebno policija, itekako su se oglasili na temu "ušetavanja" onog čudnog para na večeru Obame s indijskim premijerom. Da ne navodim, specijalni sastanak na temu sigurnosti putnika u zrakoplovima (nakon pokušaja diverzije - zrakoplov, Detroit) kada se Obama do u detalje oglasio navodeći kako propust nije bio u dojavama o sumnjivim putnicima odnosno onima kojima je zabanjeno letenje, nego u povezivanju prispjelih informacija. Nekada tih prispjelih obavještajnih podataka ima previše i ne stigne ih se analizirati i međusobno povezati. Taj problem imaju i službe osiguranja ličnosti jer ne samo da informacija ima previše, nego ima i "patki" odnosno izmišljotina, do grubo podmetnutih, namjerno plasiranih izmišljotina, u čemu ni mediji nisu bezgrijšni. Stručnjaci za ta pitanja znaju daleko više od mene.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Nisam baš siguran.

Nisam baš siguran. Američki predsjednik je šef države i šef vlade istovremeno, dakle on je šef svima, i vojsci i policiji i vanjskim poslovima - dakle ne postoje dvije "zapovjedne linije", niti "konsenzus" za bilo što kao kod nas.

S druge strane, čak i da je to istinito, američka Tajna služba je sigurno bitno depolitiziranija od našeg MUP-a i njegovog UPPS-a.

Tko je glasao

ja sam siguran, to nije

ja sam siguran, to nije posao predsjednika.

američka tajna služba depolitizirana.. možeš mislit.

Tko je glasao

Nisi pazio na satu. Nisam

Nisi pazio na satu. Nisam rekao da je depolitizirana, već da je bitno depolitiziranija od naše službe.

Možemo mi misliti o Americi što god hoćemo, ali Amerika je puno više pravna država i puno više demokracija od Hrvatske. Među ostalim, Amerika je, za razliku od Hrvatske, stvarna sekularna država, a ne katolička džamahirija.

Tko je glasao

Danimir, sigurnost zemlje

Danimir, sigurnost zemlje može biti njegov djelokrug, ali je sigurnost predsjednika djelokrug policije i ekipe koja je dužna štititi predsjednika. Ako se predsjednik ove države misli petljati u posao zaštitara, onda neka postane zaštitar, a da ostavku na mjesto predsjednika.

My Soul

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci