Tagovi

Ili Milanović, ili Čačić, ili ostavka Vlade

Ostavka ministrice zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Mirele Holy samo je potencirala krizu identiteta koju demonstrira i kroz koju prolazi nova Vlada u ovih šest mjeseci. Sve što je SDP na čelu Kukuriku koalicije obećavao u svojem „Planu 21“ bila je najobičnija prijevara birača, jer je njih bilo važno navući novim političkom opcijom, što i nije bio neki problem s obzirom na korupcijsku i kriminalnu povijest HDZ-a.

Prije svega treba se podsjetiti na rezultate izbora. Od 4,2 milijuna birača, što je skoro jednako ukupnom broju stanovništva Hrvatske na izbore je izišlo 2,4 milijuna, odnosno 58,5 posto. Kukuriku koalicija dobila je 956.000 glasova odnosno 40,7 posto od onih koji su glasovali, ali samo 22,7 posto od ukupnog broja upisanih birača. Ostavimo po strani činjenicu da su birački spiskovi nesređeni i prenapuhani, a to je nova Vlada obećala srediti, ali još uvijek nije ništa poduzela. Važno je ustvrditi da sadašnja koalicija ima legalitet, ali upitni legitimitet. Međutim u ovih šest mjeseci budući da su osvojila apsolutnu većinu u Saboru ponašali su se apsolutistički, a ne odgovorno u skladu sa standardima parlamentarne demokracije. Koliko im je bilo stalo do upravljanja državom najbolje pokazuju brojni primjeri partijskog nepotizma, po kojemu su na važne državne funkcije i u javna poduzeća u vlasništvu države postavljene osobe ne po stručnim kvalifikacijama nego po partijskoj lojalnosti i prijateljskim vezama. To naravno nije svojstveni samo njima nego je to bila uobičajena praksa i u HDZ-u.

To je uostalom bio i glavni razlog što je ministrica Holy morala biti smijenjena, premda je i prije otkrivanja spornog emaila, kojim je po stranačkoj liniji tražila zaštitu za svoju prijateljicu u Hrvatskim željeznicama, počinila veći prekršaj, imenujući za ravnateljicu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svoju prijateljicu protiv koje se vodio kazneni postupak. Dok je ministrica Holy platila cijenu zbog svojeg nesmotrenog postupka prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić zbog kaznenog postupka koji se zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj su dvije osobe smrtno stradale ne samo da obnaša jednu od najodgovornijih funkcija u Vladi, što je nezamislivo po standardima parlamentarnih demokracija, nego svojim arogantnim ponašanjem dovodi u pitanje autoritet premijera Milanovića, ali i cjelokupne Vlade.

Na ovom ispitu, ionako njegovim nesmotrenim i neodgovornim potezima već narušen, ozbiljno je doveden u pitanje autoritet samog predsjednika Vlade. Njegov spisak gafova je u ovih šest mjeseci podugačak, da bi se tek tako olako prešlo preko svega. Sad je jasno da je SDP dopuštajući Zoranu Milanoviću da sam određuje način na koji će se birati predsjednik SDP-a napravio kardinalnu grešku. Stranka, bolje rečeno partija, je tim izborom dokazala da ne shvaća bit demokracije. Jer, ako se sva tijela SDP-a biraju s više kandidata, kakav je motiv, ako ne apsolutistički, baš kao što je to bilo u HDZ-u za vrijeme Sanadera, da se predsjednika stranke bira kao što se to radi u Sjevernoj Koreji. Hrvatska politika se tako još jedanput suočava, počevši od Tuđmana, preko Račana, Mesića i Sanadera, doduše sa svakim od njih u drukčijim političkim okolnostima i uvjetima, sa autoritarnim stilom vladanja. Ovaj put je ipak razlika u tome što Zoran Milanović nema ni znanja, ni iskustva, a najmanje odgovornosti da bi obnašao funkciju predsjednika izvršne vlasti.

U takvim uvjetima Zoran Milanović je praktički postao lutka na koncu prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića, tako da ključne poteze Vlade vuku ova dvojica, a Zoran Milanović je samo figura. Kao takav bez autoriteta postaje sve smješniji, jer se ozbiljno postavlja pitanje koja je njegova funkcija. Drugim riječima s takvim premijerom hrvatska javnost ne može očekivati rješenje ozbiljnih političkih, društvenih, gospodarskih i financijskih problema. Tim slobodnim prostorom arogantno je zagospodario Radimir Čačić koji se ponaša kao slon u staklani i gura svoje osobne interese. SDP se ponaša u ovom slučaju neodgovorno, jer po ponašanju Čačića izgleda kao da je HNS koji je ispod izbornog praga vodeća stranka u koaliciji. Čačićeva bahatost se osobito demonstrira u slučaju izgradnje hidroelektrane Ombla, zbog čega je, a ne zbog emaila koji je podmetnut HTV-u preko Čačićevih veza, morala otići ministrica Holy.

Je li Milanović još uvijek premijer, ili je to mjesto preuzeo Ratimir Čačić znat će se upravo u pitanju sudbine projekta Ombla. Ministricu Holy naslijedio je još jedan Milanovićev žutokljunac bez iskustva Mihael Zmajlović i ako on u ovom slučaju popusti nasrtljivom Čačiću, Milanović bi trebao podnijeti ostavku. Drugo je rješenje da Milanović smijeni prvog potpredsjednika Vlade, što je s obzirom na suđenje u Mađarskoj trebao učiniti mnogo ranije, odnosno ne pristajući na njegovo utjecajno mjesto u Vladi. Za to sam Milanović očito nema snage, osim ako ga na to ne prisili pritisak iz stranke, ili ga od toga spasi presuda mađarskog suda.

Ne samo u ovom slučaju nego po svemu što su učinili pogrešno ili uopće nisu učinili u ovih šest mjeseci Vlada Kukuriku koalicije trebala bi odstupiti. U tom pravcu, bez obzira koliko je slab, trebao bi se već čuti pod Tomislavom Karamarkom reformirani HDZ, jer vrijeme brzo istječe i nema mnogo prostora za popravni. Jedino rješenje moglo bi biti u prijelaznoj činovničkoj Vladi sastavljenoj od stručnjaka u kojoj ne će biti žutokljunaca i bahatosti.

www.golaistina.info

Komentari

za početak...

...ak se mene pita zadovoljila bih se s ostavkom Gazimira i ove nesposobne ministarke spoljnih poslova regijona Vesne Pusić, najviše zbog onog njenog prestrašnog gafa prema ženama žrtvama silovanja u DR..evo teksta na tu temu s portala Objektiv:

http://objektivhr.com/rubrikeaktgal.php?what=1&tip=1&id=6742&subgroupeid...

koliko sam upoznata s pričom, te žene ne namjeravaju odustati; traži se ili ostavka (daj bože, ali, hm, hm....) ili javna isprika Pusićke.
inače, mislim da presiju na ovu Vladu, kad god netko od njih nešto zezne (dakle, ne samo u ovom slučaju) treba non-stop aktivno održavati svim dostupnim sredstvima. na taj način će se moguće popraviti, a također, kad neka druga vlast zasjedne, znat će što ih čeka. u tome je bit i ove priče, koja btw. ide dalje jer će se informacija o ovom groznom gafu Pusićke diseminirati i na neke strane portale, itd.itd.

CC

Tko je glasao

@vkrsnik

Dao sam ti PLUS jer se uglavnom slažem s tezama iz dnevnika, ali ipak, volio bih da ga je napisao netko drugi. Naime, ista mjerila si trebao imati i prema HDZ-u i drugim griješnicima koji su nas doveli u situaciju da Kukurikavci izvlače kestenje iz vatre. Nažalost, ne rade to kako treba, rade to na štetu građana, na isti ili vrlo sličan način kao HDZ... U tome je prestrašna tragedija Hrvatske i hrvatskog naroda...
Dakle, dajem prednost sadržaju tvog dnevnika, i ne ocjenjujem osobu koja ga piše. Kada bi se ti, ali i neki drugi, držali toga!!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

HDZ

LjRW,

Volio bih da mi navedete i jedan dnevnik ili komentar gdje sam prema HDZ-u imao druga mjerila. Za mene su HDZ i SDP dvije frakcije nastale raspadom SKH-a. Nema razlike.

Konačno da netko govori o mojem dnevniku a ne o mojoj osobi, čime se bavi velika većina pollitičara. Time dokazuju samo svoju nemoć da se usprotive mojim argumentima ili da ih prihvate, kao što ste vi to učinili. Hvala.

Tko je glasao

@vkrsnik

Nema razlike?? Ima, HDZ je imao više vremena za krađe i napastvovanje vlastitog naroda, Kukuriku odnosno SDP imao je i ima manje vremena...
Najzanimljivija je ova diktatura Čačića. Zaista treba biti majstor i u sedam mjeseci povlačiti toliko konaca, i uvijek povući pogrešan...?? Mislim da to mogu samo gospodarski i politički geniji. Zato valja Čačića unaprijediti pod hitno, to znači sad i odmah, postaviti ga za predsjednika vlade. I tako mu ispuniti vječnu želju - biti hrvatski premijer!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss kao i

@Ljubo Ruben Weiss kao i obično kada te uhvati Čečićomanija udari ti pjena na usta i zapleteš se kao pile u kučine, te lupetaš gluposti!

Naravno da su SDP i HDZ bile i ostale dvije frakcije nastale raspadom SKH-a, a ostatak političke scene su prodane duše tipa ni vrit ni mimo koji ovisno o apetitima debila koji ih vode, rotiraju u njihojoj orbiti.

I naravno da nije pitanje tko je više, a tko manje pokrao, opljačkao i u bescjenje prodao, već se kalvarija koju proživljava hrvatski narod sastoji u tome da na vlasti rotiraju sljedbenici iste ideologije, pa se nakon svakih izbora ne mijenja ideologija i lupeško ponašanje vlast, već samo sastav hajdučije koja sjedi na grbači naroda.

Pri tome je potpuno svejedno dali su to jučer bile lupine i nesposobnjaci tipa Jace i njenih klimavaca u vladi, ili kabinetu voštanih figura, ili Zokija i njegovog štrika oko vrata Čačića koji bezočno ucijenjuje kukulele koaliciju i njene i kukulele ministranate koji se za razliku od Čačića, mogu mijenjati kao smrdljve čarape!

No Ljubo to je špansko selo za tebe, jer ti od tvoje opsjednutosti Čačićem ne vidiš nastavak kontinuiteta političkog kupleraja koji nebi bio moguć da SDP nije isti kao HDZ.

To je politički deal lukavog Čačića i ostatka kukulele profitera kojima su saborska hladovina i privilegije koje pripadnost glasačkoj mašineriji donose važnije od pitanja dali je Zoki Čačićev cimbi-limbi, luzer i fikus s titulom premijera, a Čačić ALI, i Linić BABA hajdučije koja je svoju pećinu otkrila na Markovom trgu i Banskim dvorima.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

dunque, moje dame i gospodo..

...21.6. se približava brzinom munje; pitam se pitam, kaže li sad naš buršikozni Gazimir "već se tresem" (kako je ono cinično popratio komenar from Bruxelles na možebitni ulazak njega i Linića u NO INA) ili se doista trese? doduše, ima vrhunskog lawyera pored sebe (Čedu Prodanovića) pa su svakakva iznenađenja moguća, jel?

iako kontam da je čak i uvjetna (a to mora dobit i pored pet Čedeka) dovoljan razlog da se Gazimir makne s političke scene once for ever. ili ipak nije?

CC

Tko je glasao

@C.C.

Po svemu sudeći, ne može biti uvjetna kazna ta takvo djelo - ubojstvo iz nehaja, s dvije smrti iza prometne nesreće, u državama EU, i pored najboljih odvjetnika, nosi dvije godine zatvora, minimum i bezuvjetno. Istina, on dolazi na sud kao podpredsjednik hrvatske vlade, što je nonsens, i nepošteni politički štit koji ide na dušu vodstvu HNS-a, ali i Milanoviću. Mogu misliti kako je predsjedniku sudskog vijeća...Tu je ipak monitoring, i još dosta toga što obvezuje sud na pravedno suđenje. No, kako god odlučio bit će velike rasprave, i nadam se, neće biti prekinuti diplomatski odnosi Mađarske i Hrvatske...zbog jednog bahatog i nesposobnog vozača!!
Mislim da će biti izrečena presuda, a Gazimir će se vaditi da je nepravomoćna i nastaviti svoj posao grobara hrvatske ekonomije i prevaljivanja punjenja državne kase rasprodajom obiteljskog srebra i svaljivanja "grijeha crnih i crvenih struktura" na leđa malog čovjeka!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Rubens..

..baš sam danas slušala vijesti ..i reporter iz Kaposvara kaže, otprilike, da Gazimir može još biti u vladi, budući da prvo ide nepravomoćna presuda..

istinabog, ne možemo gledat jednako na nepravomoć.presudu zbog nečega što se svakom može dogoditi ili na nepravomoć.presudu jednom Ferenčaku za gospodarski kriminal i sl.

ne vjerujem da bi Zoki imao muda (s)maknut ga odmah, bez obzira na kaznu koja mu bude odrezana..

nu, vidjet ćemo..bit će tu fine dinamike, u to ne sumnjam. čekam samo da i Pusićka zakrešti u svom stilu da se "buršikoznog" Čačića ne dira, jer on je "vrhunski" stručnjak, on je njihov najjači kadar. Iz bazena HNS ajkula, dodat ću ja :))

CC

Tko je glasao

@C.C.

Sramotno se izvlači: navukli su javnost na sporednu tezu: kojom je brzinom vozio a ključno je zašto nije prilagodio vožnju uvjetima na cesti! Dvoje mrtvih zato što su udarili svojim autom u - ogradu i zato što nisu bili vezani! A što je Gazimir vozio oko 150 km, udario STRAGA na auto ispred sebe, nikome ništa! Radi maglu, čak i blebeće da večeras mora biti i St. Petersburgu, na sastanku s Putinom! Malo ga je, ali kasno, poškakljala Holy! Što to nije rekla u vrijeme sastavljanje nove vlade?? Sve manje - više licemjeri, nenarodni licemjeri! Najveći - nezamjenljivi Radimir Čačić???
Slušaj me danas, ako imaš vremena, na Prvom programu Radio Zagreba,četvrtak, 21. 06., 18 sati i 5 min.- zajedno s bratom govorim o radu malih židovskih općina u Hrvatskoj, ali i o vjerskim i kulturnim običajima Židova, povratu imovine, edukaciji o holokaustu, Izraelu, Auschwitzu...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Rekoh već, evo kukurikavcima

Rekoh već, evo kukurikavcima velikodušnih još pola godine. Zašto? Pa nije dugo, a tad više neće biti nikakve sumnje.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

oli si i ti skrenuo?

Rekoh već, evo kukurikavcima velikodušnih još pola godine. Zašto? Pa nije dugo, a tad više neće biti nikakve sumnje

kakvih pola godine MKn...jesi normalan, pa svatko i s prosječnim IQ već je shvatio da ova ekipa NE ZNA kako se vodi jedna država, posebice država u krizi.

a zbilja je već preglupo ponavljat da su imali najmanje godinu i kusur, otkad je bilo jasno da HDZ garant puši, da se pripreme; ali NE. oni to nisu radili..jel, tko će sad čitat hrpe stručnih knjiga, pa non stop pratit politics and economy news worldwide, pa radit 10 i 20-godišnje strateške planove za ovo i za ono, pa svaki dan preklapat s ekonomistima, inžinjerima, pa formirat think tank za ovo i ono...kad je ljepše brijat po birtijama, lokat fina vina i žderat sushi, svratit na radno mjesto (sabor) ak se baš mora, al' ne predugo čmrljit tamo jer mogu i preponize zažuljat, jel...

...osim toga, čemu se ubijat toliko unaprijed, jerbo nitko ne može zajebat' ko ludi Zoki, budemo mi to u hodu rješavali kad pobijedimo..

eto. tak nekak su ovi zokijevi budalaši razmišljali svo ovo vrijeme do izbora...

strava i užas. treba ih sve stjerat u jednu stvar..prokleta lijena i nesposobna stoka. premijer including. kreten. debos. fuckin' alfa-mužjak ? (kak je njegova žena rekla, jesus, njoj onda nisu sve na broju..) idiot. kad će jedan relevantan novinar konačno napisati: car je gol (i.e. Zoki ku*** 'ladne vode ne vrijedi i nek prepusti mjesto nekom tko nekog boga zna il nek formira tehničku vladu)

CC

Tko je glasao

Pa dobro, slažem se, ali ako

Pa dobro, slažem se, ali ako stvarno popuše i padnu već najesen, slijedećih 10 godina će kuk(urik)ati da "nisu imali vremena" :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

KN

Zgrozen sam izrazavanjem jedne lijepo odgojene gospodje.Gospodin Premijer bi Vas za ovo trebao tuziti pa da vam nikada vise ne padne na pamet takvo sto napisati.Napisite to i posaljite mu e-mailon pod punim imenom i prezimenom,kad ste tako pametna i hrabra.Sramite se svojih rijeci.

Tko je glasao

eto. tak nekak su ovi zokijevi budalaši razmišljali

@Checkpoint Charlie nemaju oni što razmišljeti, to su marionete koje nose glavu na ramenu samo zato da im kiša nebi lijevala u vrat!

"treba ih sve stjerat u jednu stvar" Hebiga, kud uživaju kao bubrezi u loju ti bi im još dodatno povečavala užitak!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Kuki and MKn..

---ja vam kontam ovak: do kraja godine u više navrata slijede velike frke za ovu Vladu, izvući će se ali onda slijedeće godine (poslije lokanih izbora) idu prva zazivanja prijevremenih izbora, pa malo demonstracijice i tak..

nu, pustimo sad prognoze, prava dinamika slijedi na ovim pitanjima:

a) čeka se famozni 21.6. i pravorijek madžarskog suda ter odluka Zokija o statusu Gazimira, u slučaju bilo kakve presude, ofkors, based on "the Holy standard"

b) radi se na provjeri OVE veoma važne vijesti (o kojoj, ofkors, mainstream mediji ni bu ni ba)

http://hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=22248:t...

dakle, treba prvo raditi na razvaljivanju ionako slabe točke koalicije....onda će lakše ići i onaj gornji scenarij (gnjev nacije, prijevremeni, itd.)

CC

Tko je glasao

@CC

Posebno si u pravu u slijedećem:
....da se pripreme; ali NE. oni to nisu radili..jel, tko će sad čitat hrpe stručnih knjiga, pa non stop pratit politics and economy news worldwide, pa radit 10 i 20-godišnje strateške planove za ovo i za ono, pa svaki dan preklapat s ekonomistima, inžinjerima, pa formirat think tank za ovo i ono...kad je ljepše brijat po birtijama, lokat fina vina i žderat sushi, svratit na radno mjesto (sabor) ak se baš mora, al' ne predugo čmrljit tamo jer mogu i preponize zažuljat, jel...
----------
Kukuriku koalicija sklepala je neki Program 21, zastario, nejasan, a praksa od 7 mjeseci pokazuje da nisu u stanju zaustaviti niti jedan negativan trend. Njihova ekonomska strategija je totalno promašena, soc-neoliberalna, fasadna, betonska...Nastavljaju tamo gdje je HDZ stao ali još više svaljujući teret krize na leđa malog čovjeka: jedan maneken, drugi bahati spiner i megaloman, treći blagoglagoljivi financijaš, četvrta vodi diplomaciju na staromodan način, potpuno blijeda i zasjenjena premijerom... I svi bez ikakvih modernih i ostvarivih vizija!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

LjRW, slažem se i s tobom, no

LjRW, slažem se i s tobom, no uz napomenu: ovo jest nastavak HDZ-ove gospodarske politike, ali onog Sanader-Kosoričinog HDZ-a koji je došao na vlast nakon Račana, i koji je nastavio Račan-Čačić-Mesićevu politiku iz razdoblja 2000 - 2004.

Ovo nikako nije bila, i nikad ne bi bila, gospodarska poltiika Tuđmanovog HDZ-a.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Velikoj većini onih koji su

Velikoj većini onih koji su glasali za ove kokošare postalo je jasno da su ih ovi zajebali i da pojma nemaju kako državu izvuči iz krize, nama ostalima to je bilo jasno odavno prije izbora. Možda je došlo vrijeme da se zavedeni i oporba konačno udruže i ne čekaju istek mandata jer ova banda sigurno neće sama sići s vlasti bez obzira koliko negativnosti novinari i mediji o njima pisali ( treba se sjetiti kolika se negativna kampanja vodila protiv HDZ-a pa su opet odradili cijeli mandat).
Dakle treba nam leglan način za prijevremeno svrgavanje trenutne vlade političkim putem, voljom naroda, a ako on ne postoji ( ne znam može li referendum za prijevremene izbore?) ne preostaje ništa drugo osim revolucija i nasilno svrgavanje
Za raspisivanje referenduma potrebno je sakupiti cca 450 000 potpisa što vjerujem ne bi bio problem, ali bi problem mogao biti u samoj organizaciji i financiranju referenduma jer kao organizator i financijer se ne bi smjela pojaviti nijedna politička stranka, pogotovo ne HDZ.
Ne znam bi li sindikati to mogli organizirati ili bi se morala osnovati nekakva udruga građana ili što?
Mi u biti s takvim načinom iskazivanja volje građana imamo jako malo iskustava i možda je vrijeme da se na tome malo poradi inače ćemo biti prisiljeni trpiti svaku vlast do kraja njenog mandata ma koliko katastrofalna bila.

Tko je glasao

klasificirani

@vkrsnik
Lijepo ste to sročili. I to je sve. Možemo napisati, pročitati i to je sve. Utjecat ne možemo.
Mi smo u očima vladajućih, vrlo skup i strogo sortiran ili klasificiran otpad, pohranjen na odlagalište iz kojeg se može izvlačiti svake četiri godine, ili prema potrebi.

Tko je glasao

Ne samo u ovom slučaju nego

Ne samo u ovom slučaju nego po svemu što su učinili pogrešno ili uopće nisu učinili u ovih šest mjeseci Vlada Kukuriku koalicije trebala bi odstupiti. U tom pravcu, bez obzira koliko je slab, trebao bi se već čuti pod Tomislavom Karamarkom reformirani HDZ, jer vrijeme brzo istječe i nema mnogo prostora za popravni. Jedino rješenje moglo bi biti u prijelaznoj činovničkoj Vladi sastavljenoj od stručnjaka u kojoj ne će biti žutokljunaca i bahatosti.
Ovo je osnovna zamka u koju se upada. Naspram SDP-a uvijek se stavlja HDZ. Ne HDZ bez obzira na sve pretumbacije nije alternativa koja bi znacila pomak na bolje. U ovih 22 godine od kada ponovno imamo visestranacje HDZ je uspio upropastiti sve sto se moglo upropastiti. Necu sad taksativno sve nabrajati no spisak je podugacak. Tako da ako bi kojim slucajem HDZ ponovno dosao na vlast to bi za Hrvatsku znacilo potpunu katastrofu.
Milanoviceva vlada kazu nastavlja ekonomskom politikom HDZ-a. Sto bi znacilo da kad bi kojim slucajem HDZ dosao na vlast oni bi i dalje nastavili sa istom politikom. Znaci alternativa SDP-ovoj vlasti nije HDZ i jos dugo nece biti.
Problem partiokratske podijele vlasti i oporbe u kojoj je stvoren zatvoren lanac moci pri cemu nitko nikoga ne dira i ako tko strada onda je iz vlastitih redova prije svega zbog politike i politickih nesuglasica. Stvorili smo zatvoreni krug iz kojeg na izgled nema izlaza.
Ono za sto sam se ovdje a i drugdje zalagao je "Druga Republika".
Druga republika je novo zamisljanje Hrvatske na temeljima promisljanja Vlade Gotovca koji je rekao ne Da li Hrvatska nego kakva Hrvatska.
danasnja Hrvatska sazdana je na temeljima korupcije i kriminala koji prozimaju cjelokupno drustvo od vrha do dna pri cemu je korupcija ne samo drustveno prihvatljivo ponasanje nego i pozeljno ponasanje. Sustav zasnovan na sirokoj masi poslusnika kupljenih raznim privilegijama uz nemoguci ekonomski ustroj regionalne i lokalne samouprave koji svojim potrebama gusi svaku inicijativu uz potpunu centralizaciju drzavnog ustroja imamo ovo sto imamo. Danasnji ustroj Hrvatske jednostavno onemogucuje ikakve pomake osim prema dolje. I na kraju o kakvoj krizi pricamo? Vodeci hrvatski bankari prosle su godine podijelili 200 milijuna kuna raznih bonusa.

Tko je glasao

zamka

bosancero,

ako je tko upao u zamku onda ste to vi. jer zaključak bi trebao biti da u hrvatskoj ne bi trebalo biti oporbe, pa ma kakve ona bila. a to je onda jednopartijski režim, pa se zna kako je završilo. to je prvo.

a drugo je da nije svih 22 godine bio na vlasti HDZ, nego je jedan mandat imao SDP koji je na čelu s ivicom račanom bio nesposoban da nešto radikalno izmijeni. temeljna račanova greška je bila što je polupredsjednički sustav zamijeniuo s kancelarski. ustavom, tako da je Sabor postao mjesto gdje se potvrđuju odluke vlade bilo to HDZ-ova ili sada SDP-ova. dok se vlast ne vrati narodu, a taj narod ne smiju, i kao što se vidi, ne mogu predstavljati stranke u hrvatskoj ne će biti pomaka na bolje.

izlaz je u novom izbornom modelu u kojemu će se predsnost dati pojedincima, dakle većinskom sustavu prema razmjernom. ali ni SDP ni HDZ nisu toliko glupi da će to dozvoliti, jer bi time izgubili vlast koju sada imaju. to je suština, a ne vaše naivne gluposti.

Tko je glasao

ako je tko upao u zamku onda

ako je tko upao u zamku onda ste to vi. jer zaključak bi trebao biti da u hrvatskoj ne bi trebalo biti oporbe, pa ma kakve ona bila. a to je onda jednopartijski režim, pa se zna kako je završilo. to je prvo.
Pogresno shvacate. Ja tvrdim da nije HDZ oporba koja bi trebala imati sansu za osvajanje vlasti. Jer ako kojim slucajem HDZ ponovno dojde u priliku upravljati drzavom to ce biti katastrofa.
izlaz je u novom izbornom modelu u kojemu će se predsnost dati pojedincima, dakle većinskom sustavu prema razmjernom. ali ni SDP ni HDZ nisu toliko glupi da će to dozvoliti, jer bi time izgubili vlast koju sada imaju. to je suština, a ne vaše naivne gluposti.
Mozda i jesu naivne gluposti no ima u Hrvatskoj previse sistemskih gresaka da bi se samo kozmetickim promjenama moglo poboljsati stanje. Hrvatskoj je potrebna potpuna rekonstrukcija i ono sto je najvaznije potrebno je novo promisljanje sto je i kakova je Hrvatska.. Mozda ovo sto iznosim jesu tlapnje no napisite vi sto je potrebno napraviti da bi se izislo iz posvemasnje moralne i ekonomske krize?

Tko je glasao

Pogresno shvacate. Ja tvrdim

Pogresno shvacate. Ja tvrdim da nije HDZ oporba koja bi trebala imati sansu za osvajanje vlasti. Jer ako kojim slucajem HDZ ponovno dojde u priliku upravljati drzavom to ce biti katastrofa.

kada je hdz bio na vlasti svima je bilo jasno da moraju otići. također, sada je jasno da SDP mora otići makar opet došao HDZ. predugo je čekati 4 godine bez suštinskih reformi. napraviti poreznu presiju i dizati poreze znaju djeca u vrtiću. ako hdz dođe na vlast npr za godinu dana i opet ne bude reformi opet ih treba rušiti. ljudi će se vremenom opametiti pa će glasovati u nekom drugom smjeru, prije ili kasnije. što više iteracija u kratkom vremenu to bolje. ne trebaš se bojati promjena jer ovo je jednako loše ako ne i lošije nego HDZ.

Tko je glasao

kada je hdz bio na vlasti

kada je hdz bio na vlasti svima je bilo jasno da moraju otići. također, sada je jasno da SDP mora otići makar opet došao HDZ. predugo je čekati 4 godine bez suštinskih reformi. napraviti poreznu presiju i dizati poreze znaju djeca u vrtiću. ako hdz dođe na vlast npr za godinu dana i opet ne bude reformi opet ih treba rušiti. ljudi će se vremenom opametiti
Ponovio bih i opet iznova. HDZ nije prava alternativa SDP-u. HDZ i SDP izgradili su zajednicki partiokratski sustav i bitnih u stvari nikakvih promjena nema. I jedni i drugi vode vrlo slicnu ekonomsku politiku bez zelje za sustinskim promjenama. Tesko je ocekivati da HDZ kojom nesretnom kombinacijom i dojde na vlast da ce ici razmontiravati sve poluge koje im donose stotine tisuca glasova. Ono za sto u stvari HDZ zeli sto prije na izbore je strah da ce SDP potpuno preuzeti njihovu klijentelu te da ce ostati bez izborne baze i pretvoriti se u strancicu koja se bori za prelazak izbornog praga. No i to je u stvari za njih dobro jer prisjetimo se Italije i "cistih ruku" kad su nekad vrlo respektabilne stranke pometene s politicke scene. Da je pravde isto bi se dogodilo i s HDZ-om.
ne trebaš se bojati promjena jer ovo je jednako loše ako ne i lošije nego HDZ.
Ne bojim se ja promjena. dapace. Navijam za promjene no ono sto tvrdim da HDZ ne donosi promjene u stvari HDZ donosi gore puno gore. Samim time HDZ ne bi smio biti iole ozbiljna alternacija za dobijanje vlasti. Dapace. Celnici HDZ-a trebali bi krivicno odgovarati za svu pocinjen stetu ali i za svav imetak koji imaju a za koji ne mogu dokazati od kuda im. Vecina HZ-ovaca prilicno se dobro okoristila od obnasanja vlasti i to u svim esalonima od vrha do dna. Takodjer bi i stranka trebala bi financijski odgovarati za sve crne i prljave novce s kojima su financirali sve kampanje od pocetka devedesetih do danas.

Tko je glasao

Ono za sto u stvari HDZ zeli

Ono za sto u stvari HDZ zeli sto prije na izbore je strah da ce SDP potpuno preuzeti njihovu klijentelu te da ce ostati bez izborne baze i pretvoriti se u strancicu koja se bori za prelazak izbornog praga.

hdz i spd nemaju zajedničku biračku bazu. sada je sdp došao na vlast u suštini zato što im je vlast pala u ruke a ne zato jer su je osvojili. ljudi puno prije glasuju za hdz nego sdp osim ako nije neka izvanredna situacija kao što je bila ove izbore. to će se osjetiti već kod slijedećih izbora. ukoliko se pak dogodi scenarij da se hdz bori za izborni prag mora se pojaviti neka desna alternativa koja će pokupiti te glasove što isto nije loša varijanta. također, sdp je već izgubio najmanje trećinu glasova i ti svi glasovi će negdje otići. zato ja kažem da promjena nije loša. ljudi su bili optimisti prije ovih izbora i neposredno nakon izbora jer su vjerovali u suštinske promjene. ja mislim da se slažemo da smo dobili isto, čuvanje proračuna po svaku cijenu što je politika koja ne vodi ničemu i koju je jednako predano vodio hdz uz neke načelne različite stavove kojima sdp tobože pokazuje da je drugačiji od hdza. no, ovi će se jednako grčevito držati za vlast kao što je to jaca radila a bilo je jasno da kada je dobila mandat od Sandera da je morala na izbore.

Tko je glasao

hdz i spd nemaju zajedničku

hdz i spd nemaju zajedničku biračku bazu. sada je sdp došao na vlast u suštini zato što im je vlast pala u ruke a ne zato jer su je osvojili.
Nisi razumio. SDP i HDZ za vrijeme izbora nisu imali istu glasacku bazu. HDZ je imao bazu u mnogim klijentima koje je stvorio za vrijeme vladavine. Radi se u stvari o sirokoj masi korumpiranih sto branitelja sto javnih sluzbenika sto raznoraznih privilegiranih. Oni glasaju za one koji im jamce nastavak svega sto je bilo i prije. Nastavak opce neodgovornosti, grabeza i raznoraznih privilegija. Naravno da ce se djelomicno rezati no ti rezovi nisu onakvi i onoliki koliki su potrebni. S time se klijentelisticki dio glasaca koji glasaju za svoju sigurnost od HDZ-a koji im kao oporba vise ne moze pruziti nista okrecu prema SDP-u koji im sve to pruza. Samim time je u HDZ-u nervoza jer ce se dobar dio glasova odliti te vise nece imati toliku biracku bazu. Zato zele sto prije na izbore .
No postavimo pitanje da su sutra izbori sto bi to drugacije u odnosu na SDP mogao pruziti HDZ? Hrvatstvo? Od hrvatstva se ne zivi. Drugaciju ekonomsku politiku? Vidjeli smo kakva je do sad u reziji HDZ-a bila ekonomska politika i oni po svom habitusu zastupaju visi sloj te se i dalje radi na novoliberalni nacin pri cemu se rezanje po sirokom sloju naziva nuzni rezovi a zahtjevi za zahvacanjem po visem sloju se naziva demagogija i populizam. Tako imamo apsurd da bankari dijele 200 milja bonusa a firme koje bi trebale ozivjeti proizvodnju i dalje vapiju za jeftinim kapitalom a vlast uzima lovu siromasnima da bi dala bogatima. To je GDZ doveo do savrsenstva a SDP dalje kroci njihovim stopama. I ako HDZ kojim nesretnim slucajem dojde na vlast moze se ocekivati nastavak iste politike koja nas vodi ravno u ponor kako je DrIvoS. rekao u petoj brzini.

Tko je glasao

mislim da se ti povodiš

mislim da se ti povodiš idejom da je SDP manje zlo i nekako su ti bliži. što se mene tiče nije točno. napravili su dvije vrlo loše stvari, digli su PDV za 2%, uveli su porez na dividende što će osjetiti mali i srednji poduzetnici (a neće banke jer za njih taj porez ne vrijedi). Spremaju se uvesti i porez na nekretnine koji će promijiniti socijalnu sliku Hrvatske na gore. Pri tome nisu ništa napravili da ljudima omoguće zaraditi za te poreze, to ih nije briga. Statistički pokazatelji su očajni. Ja se uopće ne bojim HDZa a ne bi trebao niti ti jer HDZ sada nije tema, duboka su oporba bez mogućnosti da odlučuju a kako si rekao postoji mogućnost da još više padnu. Meni je bitna budućnost moje djece a kako vidim morati će negdje van raditi. Zato nema vremena 4 godine.

Tko je glasao

mislim da se ti povodiš

mislim da se ti povodiš idejom da je SDP manje zlo i nekako su ti bliži. što se mene tiče nije točno. napravili su dvije vrlo loše stvari, digli su PDV za 2%, uveli su porez na dividende što će osjetiti mali i srednji poduzetnici (a neće banke jer za njih taj porez ne vrijedi). Spremaju se uvesti i porez na nekretnine koji će promijiniti socijalnu sliku Hrvatske na gore. Pri tome nisu ništa napravili da ljudima omoguće zaraditi za te poreze, to ih nije briga. Statistički pokazatelji su očajni. Ja se uopće ne bojim HDZa a ne bi trebao niti ti jer HDZ sada nije tema, duboka su oporba bez mogućnosti da odlučuju a kako si rekao postoji mogućnost da još više padnu. Meni je bitna budućnost moje djece a kako vidim morati će negdje van raditi. Zato nema vremena 4 godine.
Ne bojim se ja HDZ-a samo tvrdim da je pogresna tvrdnja kako je HDZ slijedeca stranka na vlasti.A brojni su spinovi u tom smjeru.
Ja ne tvrdim to sto mi impliciras nego tvrdim da HDZne moze biti prava alternativa ovoj vlasti bez obzira na sve magle koje pustaju. Dakle moje je stajaliste da bi nakon Kukuriku koalicije vlast trebali obnasati oni koji ce provesti reforme od vrha do dna.
1. Smanjiti broj zupanija, gradova i opcina
2. uciniti upravu efikasnijom
3. onemoguciti samu pomisao na korupciju
4. krenuti nekim drugim ekonomskim putem jer nas ovaj vodi u propast
5. Razbiti klijentelisticki sustav i prekinuti s brojnim privilegijama.
6. Prestati koristiti ustase, partizane i ostale u dnevnopoliticke svrhe
7. Odlucnim mjerama krenuti prema sivoj ekonomiji tako sto ce raznim poticajnim mjerama rad na crno i u fusu stimulirati prema otvaranju obrta i raznim drugim mjerama pritjerati poslodavce da cjelokupnu placu isplacuju preko platne liste.
8. Hrvatska je po svojem ustavu socijalna drzava. Samim time apsurdno je da privreda grca pod teskocama krize i nema daha i da je kapital skup a s druge strane vodstva banaka dijele 219 milijuna kuna bonusa i banke ostvaruju ogromne profite na racun kamata. Ako kazemo da teret krize trebaju svi snositi onda nije logicno da s jedne strane imamo kolaps a s druge strane bahacenje i razbacivanje. znaci treba uvesti regulatorne mjere s kojima bi se ovo uravnotezilo. Pored toga treba uvesti porez na dodatni luksuz itd itd.
Smatram da niti SDP niti HDZ ne mogu provesti niti jednu od ovih mjera te s time je HDZ diskvalificiran za buduceg sastavljaca vlade.
Znaci niti je SDP niti je HDZ rjesenje.

Tko je glasao

slažemo se, ali ja se ne

slažemo se, ali ja se ne bojim HDZa.

Nemoj zaboraviti da banke nisu socijalne već profitne institucije. njihov posao nije da vode socijalnu politiku već je to posao države. Mi se moramo naučiti što je kapitlalizam. Ja nemam ništa protiv da netko podijeli bonuse. Ono što se slažem stobom je da država treba osigurati uvjete poslovanja koji će biti stimulativni za ljude da rade a ne da ne rade. između ostaloga, ukoliko je Rohtinski oslobodio sredstva za kreditiranje gospodarstva i građana onda država treba prisliti banke da daju ta sredstva pod niskim kamtama. Prošla vlast je radila tako da je ta sredstva sama uzela i to po kamatama od recimo 7% i ja te pitam zašto bi neka banka dala tebi i meni kredit po 3-4%. Ova vlast je digla poreze i time smanjila potražnju za robom i uslugama i što je jednako loše ako ne i gore kod poduzetnika ne postoji volja da ulaze u kredite (rizike) pod bilo kojim uvjetima i pod bilo kojim kamatama. Puno bi bilo bolje da porezni sustav vlada nije dirala i rezala troškove koje si gore spomenuo. No ukoliko se sjećaš prvo je primila obersnela i rekla da se gradove i općine neće dirati a porezom na nekretnine Linić želi napuniti lokalne blagajne. Rezultat će biti još manja potrošnja i još manja želja za rizicima (koja je već sada kastrofalna, potražnja za kreditima u bankama je na razini 10% prošlogodišnje koja je već puno niža od onih godina prije), daljna implozija gospodarstva. To je toliko očito da se čovjek pita što zaista imamo idiote na vlasti ili nekoga tko želi namjerno uništiti i ono malo gospodarstva što je ostalo u RH.

Tko je glasao

Nemoj zaboraviti da banke

Nemoj zaboraviti da banke nisu socijalne već profitne institucije.
Svakako da su profitne institucije. Ta cijeli kapitalizam zasniva se na profitu. ako ima profita onda si uspjesan a ako nema profita onda si neuspjesan. No postoji razlika izmedju profita i lihvarenja. Svakako da je zadaca vlade da omoguci razvoj i napredak cijele zemlje a ne samo jednog uskog povlastenog sloja. Pored toga masa gradjana ulazi u duznicko ropstvo i da bi osigurala egzistenciju dodatno se zaduzuje po sve nepovoljnijim uvjetima. Na kraju gradjani su veliki duznici a bankari dijele ekstra bonuse. Slicno smo imali i u SAD-u prije sloma s tim da u Hrvatskoj jos nismo poceli trgovati s financijskim derivatima. To jest jos se banke nisu pocele kladiti na to da klijenti nece moci vratiti kredit. No to su vec sasvim druge price istrgnute iz konteksta. Osnovno je pitanje sto bi recimo HDZ u slucaju da ponovno dojde na vlast napravio po tom pitanju? Vjerujem nista. Ne bi nista napravio ni po drugim pitanjima osim sto bi mozda pdv digao na 27%. I jedni i drugi slijednici su istog ekonomskog modela pri cemu siromasni postaju jos siromasniji a bogati se dodatno bogate. Prava superhik ekonomija. Uzmi sirotini i daj bogatima. Samim time dolazak HDZ-a na vlast znacio bi siguran put u potpunu propast dodatno garniran s pljackom svih preostalih resursa. Znaci HDZ ni u kom slucaju ne bi smio biti alternativa kukuriku koaliciji za pobjedu na slijedecim izborima. da smo drzava kakva nismo danas bi HDZ postojao samo u pricama jer bi bio ukinut kao sto su ukinute brojne politicke stranke u Italiji nakon akcije cistih ruku. No ovdje kod nas je sustav partiokracije pa jedni druge ne diraju a ako koga hapse to su iz vlastitih redova nepocudnici koji su se politicki ogrijesili.

Tko je glasao

opet it o HDZu. da se

opet it o HDZu. da se razumijemo, kako stvari stoje HDZ će sigurno doći na vlast. zato što nema alternative. isto tako pogledaj ekonomske pokazatelje. gori su nego u vrijeme HDZa. da li bi oni digli PDV na 27%. nebi. nebi niti na 25% nego bi nastavili po starom dokle god bi išlo a moglo bi ići još najmanje 5 godina. recimo, puna su ti usta HDZa, svaki tvoj post govori o HDZu. također, smeta te što neki imaju puno neki ništa. mi živimo u kapitalizmu i to je moguće. ali isto tako živi i njemačka i švicarska. i dapače, ne treba se bojati bogatih ljudi. ništa loše u tome. ja tebi želim da budeš što bogatiji. možda me koji puta pozoveš na ručak. i isto tako postoji suodgovornost ljudi koji su uzimali kredite u bankama. Ja sam osobno vozio vozilo staro preko 10 godina i nije mi padalo na pamet da kupim drugo a mogao sam. ja osobno bježim od svake vrste kredita ko vrag od tamjana. takav je moj stav od kada znam za sebe. kada imam novaca kupim, kada nemam ne kupim. isto tako postoji čitava vojska ljudi koja se oslanja na državu. u danskoj koja je slične veličine kao i mi ima 2.5 milijuna zaposlenih. skoro duplo više nego ovdje. pa jasno ti je da smo mi siromasi, da uz ovakve radne navike, uz ovakvu represivnu državu nema šanse da dođe do boljitka i da ćemo se morati naviknuti da živimo skromnije. I zato prestani razmišljati u kontekstu HDZ-SDP nego pogledaj širu sliku. Što nama treba da gospodarski stanemo na noge? umjereni porezi su bitni i možda temelj od čega se polazi (tu smo već jaaaako loši) ali nisu najbiniji. ne smeta mene činjenica da su ovi digli poreze nego činjenica da ti potezi nikuda ne vode, zapravo vode u siromaštvo je će doći do implozije sustava. Smeta me što se rad kriminalizira, što se potiče nerad, smeta me što država npr šalje razne inspektorate da prikupljaju sredstva u proračun a ne da prevetnivno djeluju. smeta me što se ne potiče proizvodnja, smeta me što niti hranu za sebe ne možemo proizvesti, smeta me što jedan poduzetnik ima oko 6% BDPa (to jednostavno nije dobro), smeta me loše kadroviranje, negtivna selekcija (sa svakom vlasti dođu novi nekompetentni ljudi koji zamjene one rijetke komepenetne (recimo ljubo jurčić, holy u sdpu). Pitanje je zašto je to tako, zašto recimo jedan HSLS koji je jedini govorio o gospodarskom stanju otvoreno (uvjetno) nije dobio niti jednog zastupnika. Žalostan sam jer je SDP u ovom mandatu imao povijesnu šansu da izmjeni stvari, imaju natpolovičnu večinu, sve uvjete da korjenito izmjene stvari ali ne, ono po starom. U svakom slučaju siguran sam da je to loša politička procjena Milanovića i da će mu ovo biti jedini mandat kao premijer, ako izdrži do kraja.

Tko je glasao

I zato prestani razmišljati u

I zato prestani razmišljati u kontekstu HDZ-SDP nego pogledaj širu sliku. Što nama treba da gospodarski stanemo na noge? umjereni porezi su bitni i možda temelj od čega se polazi (tu smo već jaaaako loši) ali nisu najbiniji. ne smeta mene činjenica da su ovi digli poreze nego činjenica da ti potezi nikuda ne vode, zapravo vode u siromaštvo je će doći do implozije sustava. Smeta me što se rad kriminalizira, što se potiče nerad, smeta me što država npr šalje razne inspektorate da prikupljaju sredstva u proračun a ne da prevetnivno djeluju. smeta me što se ne potiče proizvodnja, smeta me što niti hranu za sebe ne možemo proizvesti, smeta me što jedan poduzetnik ima oko 6% BDPa (to jednostavno nije dobro), smeta me loše kadroviranje, negtivna selekcija (sa svakom vlasti dođu novi nekompetentni ljudi koji zamjene one rijetke komepenetne (recimo ljubo jurčić, holy u sdpu). Pitanje je zašto je to tako, zašto recimo jedan HSLS koji je jedini govorio o gospodarskom stanju otvoreno (uvjetno) nije dobio niti jednog zastupnika. Žalostan sam jer je SDP u ovom mandatu imao povijesnu šansu da izmjeni stvari, imaju natpolovičnu večinu, sve uvjete da korjenito izmjene stvari ali ne, ono po starom. U svakom slučaju siguran sam da je to loša politička procjena Milanovića i da će mu ovo biti jedini mandat kao premijer, ako izdrži do kraja.
Zanimljivo i mene to smeta no ti kazes slijedece:
kako stvari stoje HDZ će sigurno doći na vlast. zato što nema alternative.
E upravo o tome pricamo. O tome da je stvorena slika kako nema alternative HDZ-u. No ne pricamo o tome sto nam taj HDZ nosi? a nosi nam daljnje upropastavanje Hrvatske i daljnju pauperizaciju. Tako da mora postojati alternativa ovom partiokratskom sustavu podijele vlasti. Upravo tvoj stav je stav za propast Hrvatske.
također, smeta te što neki imaju puno neki ništa. mi živimo u kapitalizmu i to je moguće. ali isto tako živi i njemačka i švicarska. i dapače, ne treba se bojati bogatih ljudi. ništa loše u tome. ja tebi želim da budeš što bogatiji.
Ne meni ne smetaju bogati. Meni smeta sto posteni gradjanin Hrvatske ne moze dostojno zivjeti od svog rada. To je ono sto me smeta. No kako vidimo ti si tvrdi pobornik neopljackaskog kapitalizma koji raubovanjem svega izvlace ekstra profite pa tako i banaka koje se u Hrvatskoj vise bave lihvarenjem i pri tom dijele 216 milijuna kuna bonusa svojem celnistvu.
Jos bih jednom ponovio. Ovakvom stanju u Hrvatskoj mora postojati alternativa.

Tko je glasao

E upravo o tome pricamo. O

E upravo o tome pricamo. O tome da je stvorena slika kako nema alternative HDZ-u. No ne pricamo o tome sto nam taj HDZ nosi? a nosi nam daljnje upropastavanje Hrvatske i daljnju pauperizaciju. Tako da mora postojati alternativa ovom partiokratskom sustavu podijele vlasti. Upravo tvoj stav je stav za propast Hrvatske.

dokle god se ne promijeni stav ljudi poput tebe dotle će ovakav HDZ biti jedina alternativa. ja sam reako da HDZ nema alternativu više kae teaser jer ti se toga bojiš, ne ja i na koncu to je činjenica, jesu li to možda laburisti ili HDSSB?. Tko je po tebi izglednija alternartiva? u svakom svom kometaru ja ističem da mene hdz ne zanima.i onda sam ti objasnio što me smeta i ti si uspio to pročitati obrnuto. što me smeta pa da HDZ nema alternative. je li vidiš da problem nije u mojoj glavi nego u tvojoj?

Ne meni ne smetaju bogati. Meni smeta sto posteni gradjanin Hrvatske ne moze dostojno zivjeti od svog rada. To je ono sto me smeta. No kako vidimo ti si tvrdi pobornik neopljackaskog kapitalizma koji raubovanjem svega izvlace ekstra profite pa tako i banaka koje se u Hrvatskoj vise bave lihvarenjem i pri tom dijele 216 milijuna kuna bonusa svojem celnistvu.

ja sam pobornik kapitalizma, to je točno i za mene je potpuno legalno da netko tko zaradi ima i profit. no nisam pobornik pljačke i nisam pobornik ovakvog kapitalzima koji je u Hrvatskoj jer to nije kapitalizam nego klijentelizam. ja isto tako kao i ti mislim da radnik u Hrvatskoj treba živjeti od svog rada i mislim da je kapitalizam najbolji okvir da to postignemo. Druga je stvar što tebi pa ni većini Hrvata nije jasno što je kapitalizam pa izjednačuješ ovo što mi imamo sa kapitalizmom. također ti niti neznaš što bi htio i ne znaš kako doći do cilja. isto tako zapitaj se što znači "dostojno" živjeti od rada? da bi "dostojno" živio od rada moraš imati neko znanje ili vještinu koje ti to može omogućiti i za koje je netko voljan platiti određenu sumu novaca. Pretpostavljam da znaš da je i to tvoje znanje kapital.

Tko je glasao

ja sam pobornik kapitalizma,

ja sam pobornik kapitalizma, to je točno i za mene je potpuno legalno da netko tko zaradi ima i profit. no nisam pobornik pljačke i nisam pobornik ovakvog kapitalzima koji je u Hrvatskoj jer to nije kapitalizam nego klijentelizam. ja isto tako kao i ti mislim da radnik u Hrvatskoj treba živjeti od svog rada i mislim da je kapitalizam najbolji okvir da to postignemo. Druga je stvar što tebi pa ni većini Hrvata nije jasno što je kapitalizam pa izjednačuješ ovo što mi imamo sa kapitalizmom. također ti niti neznaš što bi htio i ne znaš kako doći do cilja. isto tako zapitaj se što znači "dostojno" živjeti od rada? da bi "dostojno" živio od rada moraš imati neko znanje ili vještinu koje ti to može omogućiti i za koje je netko voljan platiti određenu sumu novaca. Pretpostavljam da znaš da je i to tvoje znanje kapital.
U prethodnim odgovorima tvrdis da zivimo u kapitalizmu i da je normalno da banke ostvaruju profit i da ga dijele po vlastitom nahodjenju a onda slijedi obrat u ovom odgovoru u kojem tvrdis da danas u Hrvatskoj nemamo kapitalizam i da ne zivimo u kapitalizmu nego u klijentelizmu s cime se ja slazem. No kako bih rekao. Ja tocno znam sto trazim. Sto znaci dostojno zivjeti od svog rada? pokusat cu ti objasniti slijedecim primjerom. Godine 1931. na jednoj livadi u Srijemu odlucio ceski poduzetnik sagraditi tvornicu obuce. Obzirom na mogucnosti taj je plan sproveo u djelo te je ubrzo niknula tvornica koja je nosila njegovo obiteljsko prezime Bata. Pored tvornice sagradio je i stanove za radnike. Katnice od fasadne cigle koje su bile ili sa dva stana ili sa cetiri stana te su se zvale dvodomke ili cetverodomke. Moj je djed bio kvalificirani obucar sto se nekad zvalo suster te je vidjevsi oglas dosao raditi u tvornicu. Sa sobom je poveo i obitelj zenu i dvije cerke. dobio je stan u drugoj koloniji u jednoj dvodomki i sam je radio i od svoje radnicke place to jest nadnice uzdrzavao je svoju suprugu i dvije cerke. Radio je 6 dana a sedmi dan bi obukao odijelo stavio sesir i bio gospodin covjek. Ponovio bih to je bilo u mracno doba kraljevine Jugoslavije kad su ljudi bili jako siromasni no eto radnici su mogli dostojno zivjeti od svojih primanja.

Tko je glasao

Kako inspirativno!

Nećeš se ljutiti da dodam dvije svoje pričice ;)

U kraljevini je deda mog muža bio podvornik na burzi - to bi bilo nešto kao haus majstor. Na burzi je imao i svoj podvornički stan u kojem je živio. Od ušteđevine je kupio plac (1936.) i sagradio kuću (1939.). U toj kući i danas živim.

U socijalizmu je moj stari radio kao VKV radnik u Tesli. Bio je jedan od stotina radnika kojima je Tesla napravila stan, umjesto da svu zaradu poždere, poloče, da državi ili podijeli menadžerima. Tako je moje djetinjstvo proteklo relativno bezbrižno.

Zahvaljujući prastarom i starom sustavu, ja sam danas kakti neka srednja klasa ;) Moje postignuće u novom sustavu je što donekle uspjevam ono stečeno u prastarom i starom sustavu (još neko vrijeme) držati u funkciji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nećeš se ljutiti da dodam

Nećeš se ljutiti da dodam dvije svoje pričice ;)
Ne necu se ljutiti.

Tko je glasao

Evo, Bigulica nasljedila kuču

Evo, Bigulica nasljedila kuču i stan koje su deda i tata stvorili, no ona nije ništa doprinjela . U dedinoj je kuči, prodala stan koji je tati dala zajednica, a ništa nije od toga vratila zajednici.

Tko je glasao

Evo, Bigulica nasljedila kuču

Evo, Bigulica nasljedila kuču i stan koje su deda i tata stvorili, no ona nije ništa doprinjela . U dedinoj je kuči, prodala stan koji je tati dala zajednica, a ništa nije od toga vratila zajednici.
Na zalost nasa djeca od nas nece imati sto naslijediti.

Tko je glasao

Kako ne?!

Naslijedit će Hrvatsku, a to je neprocjenjivo...

(Danke Skviki)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Naslijedit će Hrvatsku, a to

Naslijedit će Hrvatsku, a to je neprocjenjivo...
Hrvatsku kao imaginarni pojam. To jest imat cemo Hrvatsku u vlasnistvu svih ostalih.

Tko je glasao

Niš još nisam prodala Skviki...

Vi pohlepni gastiči, kaj čekate da tu sve pojeftini i da ljudi osiromaše bute, kaj se mene tiče, ostali kratkih rukava. S takvim doprinosom zajednici bum jako zadovoljna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U prethodnim odgovorima

U prethodnim odgovorima tvrdis da zivimo u kapitalizmu i da je normalno da banke ostvaruju profit i da ga dijele po vlastitom nahodjenju a onda slijedi obrat u ovom odgovoru u kojem tvrdis da danas u Hrvatskoj nemamo kapitalizam i da ne zivimo u kapitalizmu nego u klijentelizmu s cime se ja slazem.

ne ne slijedi obrat. banke imaju zaradu, privatne su i mogu snjom što žele. tu ne vidim ama baš nikakav problem.

problem vidim u korupciji, načinu kak se dobijaju poslovi u RH, kako se izvlači novac iz države i svemu onom što je kvazi kapitalizam. volio bih da je mnogo tvornica u RH, međutim ti u RH ne možeš otvoriti tvornicu. na putu će te netko uništit, ili namjerno ili je sustav takav da ne možeš uspjeti ili će te netko reketariti. uglavnom ne možeš i nitko na tome ne radi, nitko se stim ne bavi čak niti površno. nitko ne mari za radna mjesta u proizvodnji finalnih proizvoda i mislim da se možemo složiti da fokus mora biti na tome.

Tko je glasao

ne ne slijedi obrat. banke

ne ne slijedi obrat. banke imaju zaradu, privatne su i mogu snjom što žele. tu ne vidim ama baš nikakav problem.
Vjerujem da se slazes kako treba postojati regulacija izmedju redovnih kamata i lihvarenja? Nadalje ako firme u hrvatskoj klecaju i vape za jeftinijim kapitalom svakako da bi vlast putem svojih instrumenata mogla privredi i omoguciti jeftiniji kapital naustrb lihvarenja.
problem vidim u korupciji, načinu kak se dobijaju poslovi u RH, kako se izvlači novac iz države i svemu onom što je kvazi kapitalizam. volio bih da je mnogo tvornica u RH, međutim ti u RH ne možeš otvoriti tvornicu. na putu će te netko uništit, ili namjerno ili je sustav takav da ne možeš uspjeti ili će te netko reketariti. uglavnom ne možeš i nitko na tome ne radi, nitko se stim ne bavi čak niti površno. nitko ne mari za radna mjesta u proizvodnji finalnih proizvoda i mislim da se možemo složiti da fokus mora biti na tome.
I ti kazes da su alternativa danasnjoj vlasti oni koji su ovakav sustav doveli do savrsenstva? Zato i kazem da HDZ nije alternativa SDP-u ma koliko spinovali na sve strane. Svakako da SDP ima alternativu no ona nije u obliku HDZ-a.

Tko je glasao

Vjerujem da se slazes kako

Vjerujem da se slazes kako treba postojati regulacija izmedju redovnih kamata i lihvarenja? Nadalje ako firme u hrvatskoj klecaju i vape za jeftinijim kapitalom svakako da bi vlast putem svojih instrumenata mogla privredi i omoguciti jeftiniji kapital naustrb lihvarenja.

a tko će to odlučiti što je to lihvarenje? da li ti možda? ukoliko prepalšiš kapital on će pobjeći. banke će povući novac i tu je kraj priče. nećeš imati nikakve kredite ali ćeš živjeti vrlo skromno, bez zdravstene zaštite, loše školstvo, ogromna nezaposlenost itd.

I ti kazes da su alternativa danasnjoj vlasti oni koji su ovakav sustav doveli do savrsenstva? Zato i kazem da HDZ nije alternativa SDP-u ma koliko spinovali na sve strane. Svakako da SDP ima alternativu no ona nije u obliku HDZ-a.

ja kazem da o tome odlučuju birači, jednim malim dijelom i ti i ja. neznam zašto bi ja preferirao SDP kada su pogoršali ama baš sve gospodarske parametre i to u kratkom roku od 6 mjeseci. Definitivno su gori od HDZa po pitanju ekonomije. Usporedi sve pokazatelje. istina je da nisu krivi najvećim dijelom (jer nisu niti nevini) ali takva je situacija. ja bih osobno preferirao neku stranku koja bi se ozbiljno pozabavila ekonomijom. na prošlim izborima mislio sam da je to bio HSLS ali eto nisu dobili niti jedan mandat :). Pa mi je logično pretpostavljati da naš narod nije ništa naučio. općenito smatram da bi se politikom trebali baviti najbolji ljudi, ljudine a eto mi izgleda imamo najgore, sve one koji vole moć, koji se nisu nigdje drugdje dokazali. Primjerice, po meni SDP ima zaista neke dobre kadrove ali ti kadrovi nikako da isplivaju. Evo ti primjer Zmajlovića. Milanović ga je odabrao samo zato što nije opasan, mlad je, neiskusan itd.

Tko je glasao

a tko će to odlučiti što je

a tko će to odlučiti što je to lihvarenje? da li ti možda? ukoliko prepalšiš kapital on će pobjeći. banke će povući novac i tu je kraj priče. nećeš imati nikakve kredite ali ćeš živjeti vrlo skromno, bez zdravstene zaštite, loše školstvo, ogromna nezaposlenost itd.
Regulatorni organi drzave. Koji ce kapital pobjeci? Pa vec sad mnogo kapitala bjezi. Veliki dio dobiti koje banke ostvaruju bjezi, pa dobit MOL-a pa sve ostale dobiti stranih kompanija. Sve to bjezi. A novih ulaganja slabo ili nikako. I sto bi moglo pobjeci? Nista.
neznam zašto bi ja preferirao SDP kada su pogoršali ama baš sve gospodarske parametre i to u kratkom roku od 6 mjeseci. Definitivno su gori od HDZa po pitanju ekonomije. Usporedi sve pokazatelje. istina je da nisu krivi najvećim dijelom (jer nisu niti nevini) ali takva je situacija. ja bih osobno preferirao neku stranku koja bi se ozbiljno pozabavila ekonomijom. Tko u opce prica o preferiranju SDP-a? Oni su nastavili utabanim stazama HDZ-a Kud ja stadoh ti produzi.Nije u Hrvatskoj samo pitanje ekonomije. Pitanje je kompletnog nakaradnog sustava koji je postavio Franjo Tudjman i koji bi trebalo demontirati Od ogromnog broja birokrata u svekolikim raznoraznim sluzbama do raznih zaljevaca fikusa u raznim opcinama preko korupcije, sive ekonomije, zatvorenost u prepucavanja davnih vremena itd itd. Sve je to balast oko vrata nasoj drzavi i njenim gradjanima.
na prošlim izborima mislio sam da je to bio HSLS ali eto nisu dobili niti jedan mandat :).
A kako bi i dobili i jedan mandat? To je stranka rastocena na sve strane koja jos samo u nazivu podsjeca na ono sto je HSLS znacio ranih devedesetih. Pored toga jedinstvena porezna stopa od 35% nije put izlaska iz krize.
No da zakljucimo raspravu. HDZ nije i ne smije biti alternacija kukuriku koaliciji za vladanje. Alternaciju treba traziti drugdje. Uvjeren sam da ce u iducih nekoliko mjeseci a narocito nakon lokalnih izbora biti postavljena prava alternacija partiokratskom vladanju u Hrvatskoj. Biraci moraju kazniti i SDP i HDZ. S time da bi HDZ trebao postati vanparlamentarna stranka i nadoknaditi svu stetu koju je prouzrocio.

Tko je glasao

Regulatorni organi drzave.

Regulatorni organi drzave. Koji ce kapital pobjeci? Pa vec sad mnogo kapitala bjezi. Veliki dio dobiti koje banke ostvaruju bjezi, pa dobit MOL-a pa sve ostale dobiti stranih kompanija. Sve to bjezi. A novih ulaganja slabo ili nikako. I sto bi moglo pobjeci? Nista.

tradicionalno banke povlače oko 30% dobiti. ali više ulazi u Hrvatsku. Zapravo ušlo je barem 30 milijardi Eura kroz banke. ako ti banke počmu izvlačiti taj novac imaš bankrot i barem 50 godina bijede. meni to nije ništa. ali nemoj mislit da dugove nećeš morati plaćati ako ti je to palo na pamet. također, govoriš da nema ulaganja. banke nisu krivu za to. neka država postavi sustav da se privatnicima isplati ulagati i nećeš morati nikoga nagovarati. također, kamate koje imamo su odraz našeg financijskog stanja i općeg kredibiliteta države koji je korak iznad investicijskog smeća. zašto misliš da bi ti itko dao kredit kao Njemačkoj. Svaka analiza ti se svodi na to da moraš ojačati vlastito gospdarstvo. sve ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno sa mogućim katastrofalnim posljedicama. i znaš što. mislim da to uopće ne bi bio problem samo kada bi netko to shvatio tko bi to trebao shvatiti (sada je to Milanović).to je puno lakše učiniti nego što izgleda i općenito to je puno lakši put nego ovo sada.

Tko je glasao

tradicionalno banke povlače

tradicionalno banke povlače oko 30% dobiti. ali više ulazi u Hrvatsku. Zapravo ušlo je barem 30 milijardi Eura kroz banke. ako ti banke počmu izvlačiti taj novac imaš bankrot i barem 50 godina bijede. meni to nije ništa. ali nemoj mislit da dugove nećeš morati plaćati ako ti je to palo na pamet. također, govoriš da nema ulaganja. banke nisu krivu za to. neka država postavi sustav da se privatnicima isplati ulagati i nećeš morati nikoga nagovarati. također, kamate koje imamo su odraz našeg financijskog stanja i općeg kredibiliteta države koji je korak iznad investicijskog smeća. zašto misliš da bi ti itko dao kredit kao Njemačkoj. Svaka analiza ti se svodi na to da moraš ojačati vlastito gospdarstvo. sve ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno sa mogućim katastrofalnim posljedicama. i znaš što. mislim da to uopće ne bi bio problem samo kada bi netko to shvatio tko bi to trebao shvatiti (sada je to Milanović).to je puno lakše učiniti nego što izgleda i općenito to je puno lakši put nego ovo sada.
Iz ovog tvojeg komentara na kraju konca i nakon poduze rasprave sve je jasno. U stvari ti si zastupnik upravo onoga sto je HDZ a sada i Kukuriku koalicija postavila kao svoje osnovno nastojanje. Zbog toga i toliki tvoj otpor prema mojem pisanju jer bi se time dokinulo ono za sto ti jesi. Sirovi i surovi kapital koji je bozanstvo i koji gazi sve pred sobom u zelji za sto vecim profitom pod svaku cijenu. Za to ti nalazis bezbroj opravdanja sve pod izlikom to je kapitalizam. Zato i kazes da nema alternativa izmedju HDZ-a i SDP-a jer su oni upravo ti koji promicu ono za sto se ti zalazes. U sustini ova diskusija i tako vise nema smisla.

Tko je glasao

jest, između mene i tebe

jest, između mene i tebe postoji ideološki jaz. ja jesam za kapitalizam jer mislim da je to najbolji okvir da dobro živimo a ti bi da se dokine kapitalizam (tebi npr smeta što sebi netko daje profit). pokušao sam ti objasniti što smatram da je krivo no čini mi se da sa tobom nema rasprave nego vidiš svijet crno bijelo, ili si za ili si protiv. čini mi se da ti smatraš da bi tebi netko trebao omogućiti da dobro živiš, da imaš dobar standad, zdravstvenu zaštitu itd a ne smatraš da se sam za to trebaš izboriti pa su ti svi krivi.isto tako mislim da bi svi zajedno trebali se više potruditi oko ove zemlje tj da ju napravimo da bude bolja i da svatko može dati doprinos.

Tko je glasao

mislim da si u krivu... jos

mislim da si u krivu...

jos nitko nema kolekciju bukovca.. picassa.. satova..

a "manje" kolekcije je stvarno tesko nabrojiti.. jer postoje i bizarne sa tonama mesa..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Istina, za takve pojave još ne znamo...

Ipak, ako si objasnila djeci da ti se ne igraju s vrijednom kristalnom vazom, koja je razlika je li ju razbilo ono počešljano dite, ili ono čupavo? Pogotovo s aspekta vaze...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci