Tagovi

Igre bez granica - ni med cvetjem ni pravice

Prije par dana u nekim hrvatskim medijima su bili objavljeni minusu pojedinih gradova. Tako je Metković u minusu 12 milijuna kuna, Split 183 milijuna kuna, a Zagreb s minusom od 830 milijuna kuna. Zbog čega je Zagreb u tako velikom minusu je vidljivo na ovom linku Interesantna su cifre koje se odnose na udruge – ona od 36 milijuna kuna za udruge za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i 58 milijuna kuna za ostale udruge. Ako se otiđe na službene stranice grada Zagreba i klikne na link Zdravlje/socijalna zaštita/branitelji/invaliditet - natječaji onda se lijepo vide kako su u tom povećem kolaču financiranja najmanje mrvice pobrale udruge koje se bave osobama s invaliditetom. Najgori je onaj dio u kojem su zbog nedostatka novca odbijeni mnogi projekti koji poboljšavaju kvalitetu života osoba s invaliditetom.
Na stranicama Crvenog križa grada Zagreba se može pročitati slijedeće (citiram) "Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/12 i 4/13) i Zagrebačkoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015. organizira ljetovanje za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.
Ljetovanje je potpuno besplatno za korisnike, a obuhvaća punu pansionsku uslugu, 24-satnu zdravstvenu skrb te mnogobrojne odgojne, obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje.
Korisnici ljetovanja su članovi Udruge slijepih Zagreb, Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Grada Zagreba, Udruge OZANA, Udruge za autizam Zagreb, Društva distrofičara Zagreb, Udruge roditelja, skrbnika i prijatelja osoba s mentalnim poteškoćama Zraka sunca i Udruge ROTOR. Ovogodišnje ljetovanje provodi se u Domu Crvenog križa Zagreb u Novom Vinodolskom, u četiri termina: 1) od 06.07. do 13.07., 2) od 10.08. do 17.08., 3) od 17.8. do 24.08. i 4) od 24.8. do 31.8., a ukupno će biti uključeno 280 korisnika."
Znakovita je ova brojka od 280 korisnika jer su u nju uključeni roditelji dviju udruga (udruga "Rotor" i udruga "Zraka sunca") njih 60 tako da je stvarna brojka osoba s invaliditetom koji ljetuju na račun Grada Zagreba daleko manja. Broj članova udruga - Udruge slijepih Zagreb, Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Grada Zagreba, Udruge OZANA, Udruge za autizam Zagreb, Društva distrofičara Zagreb, Udruge roditelja, skrbnika i prijatelja osoba s mentalnim poteškoćama Zraka sunca i Udruge ROTOR. je daleko veći od famoznog broja 280.
Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – služba za javno zdravstvo u Zagrebu ima 91.261 osoba s invaliditetom od toga je 9.094 u dobi od 0-19 i njih 45409 u dobi od 20-64 godine starosti. Veliki dio osoba s invaliditetom je obuhvaćen radionicama u Centrima za edukaciju i rehabilitaciji. Pored toga je popriličan broj obuhvaćen radionicama u udrugama. Mnoge osobe s invaliditetom koji pohađaju radionice centara za rehabilitaciju pohađaju i radionice u svojim udrugama, najviše radi druženja.
Ako se gore navedenom pribroji kako je u zadnjih par godina otežano kretanje osoba s invaliditetom – zbog suženih pločnika u gradu kao i stavljanjem biciklističkih staza onda se može samo jedno zaključiti ako nadležne služe – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom zajedno s Crvenim križem grada Zagreba krše Odluku o socijalnoj skrbi Grada zagreb, Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015., Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Zakon o diskriminaciji, Ustav.

Komentari

Dodao bih kakva je situacija

Dodao bih kakva je situacija u Koprivnici. Grad je donosenjem proracuna smanjio udrugama osoba s invaliditetom za oko 50% no da bi razumjeli koliko je to sa oko 300 tisuca kuna smanjili su na 140 tisuca kuna za sve udruge osoba s invaliditetom. S time da je to sada iznos koji je tek jedna trecina iznosa koje su udruge dobijale 2010. godine. Ili konkretno udruga u koju sam uclanjen dobijala je od grada 2010. godine 45.000,00 kuna a ove godine tek 17.000,00. S druge strane financiraju medijsko sveuciliste sa 4 milijuna kuna plus uredjenje dva objekta sto je dodatnih 18 milijuna kuna. Ukupno 22 milijuna kuna.Na sve to sada dolazi preustroj rukometnog kluba Podravka Vegeta koji ce grad kostati daljnjih milijun kuna tako da ce grad u vecinskom vlasnistvu imati i zenski rukometni klub koji je uz pomoc kriminalnih radnji prethodnika uspio otici u minus oko 8 milijuna kuna. Sto reci na to? Onda kad vidimo da ipak neka djeca i neki roditelji u Zagrebu idu na more da svako djete dobije dodatno od grada 200 kuna (sto nije puno no u odnosu na Koprivnicu je nedostizno) sto mozemo reci?

Tko je glasao

novčana pomoć od grada

@bosancero
što se tiče novčane pomoći koje dobivaju osobe s invalidtetom od strane grada to je u okviru socijalne pomoći umirovljenicima i osobama s invaliditetom koju je donijela graddska skupština. umirovljenici s penzijom do 1500 kn dobivaju pomoć od grada u iznosu od 400 kn, dok osobe s invliditetom dobivaju 1250 kn. što se tiče pomoći umirovljenicima i osobama s invaliditetom o tome su odlučili zastupnici u gradskoj skupštini i sve je to lijepo doneseno u Službenom glasniku Grada Zagreba. također na to se odnosi i besplatno ljetovanje za djecu iz socijalno ugroženih obitelji i djecu i osobe s invaliditetom. što se tiče ovih zadnjih, osoba s invaliditetom kao što vidiš imojeg dnevnika i komentara jako malo ih koristi, pogotovo ove godine kad umjesto njih idu roditelji zajweedno s djecom iz dviju udruga. moram reći kako s ne radi o djeci odnosno osbama koja su nepokretna.
prema tome ti, kao grqadski vijećnik, član laburista i član udruge se uzbori da i osobe s invaliditetom iz Koprivnice idu na besplatno ljetovanje i dobivaju pomoć od grada. za moje dijete i slične njemu
su se izborile udruge iz Zagrerba

w. ;)

Tko je glasao

nema potrebne kontrole

u Zagrebu kao i u drugim lokalnim zajednicama nema kontrole kuda ide i zašto se troši novac koji se daje za razne stvari, pa i udrugama. što je najgore to isto se vidi i n nivou cijele država. nigdje nema točne evidencije o broju osoba s invaliditetom. tako se pd osobe s invaliditetom ubrajaju i osobe koje su svoj invaliditet kupile ili napuhale. svi mi znamo dosta korisnika invalidnine odnosno invlalidske penzije koji lijepo obavljaju razne poslove. znam slučaj osobe s umjetnim kukom koja je 100% - hoda, pleše, trči. kad ide po invalidsku oznaku za auto i za autocestu onda uzme štake i šepa sve u šesnaest da se rastužite nad jadnom ženom. zbog pomanjkanja kontrole nad osobama s invaliditetom kao i kako to da neke nogometne udruge dobivaju donacije od grada u visini nekoliko stotina milijuna kuna, a usput te iste sportske druge bogato zarađuju preprodajom igrača gradovi, lokalne zajednice, država padaju u velike dugove, isto tako nema ni kontrole socijalne pomoći, odnosno da li ona zbilja ide ljudima kojima je najpotrebnija ili završi tamo gdje nije potrebno. tako dolazi do ironije da socijalnu pomoć primaju vlasnici lokala, apartmana, dok oni koji rade u nekoj državnoj firmi i jedva preživljavaju ju ne dobivaju. kod osoba s invaliditetom priča je još gora. osoba s 100% invaliditetom dobiva 1250 kn (radi se o osobi koja se je rodila s invaliditetom) i ako živi u Zagrebu dobiva 200 kn pomoći od grada. ako takva osoba je polaznik radionica u centru za rehabilitaciju i edukaciju, obrai više od 4 sati, invalidnina i pomoć od grada se prepolovljuju. uz sve to ona od svojih prepolovljenih prihoda je dužna dati još 50 kn participacije a njen roditelj skrbnik 150. ako je kojim slučajem njen roditelj skrbnik vlasnik nekog kafiča ili restorana onda su troškovi participacije daleko manji. priča ima dodatnu težinu ako je roditelj/skrbnik samohrani roditelj tada dobiva alimentaciju koja mu pokriva participaciju za rehabilitacijski centar. ne treba spominjati da se prilikom određivanja alimentacije ne gledaju primanja oca.
govori se o nezaposlenima i Mršićevim stažistima od 1600 kn ne vidim razloga da se oni ne zaposle na pravljenju reda i umrežavanju pojedinih ustanova kako bi se ulovili tokovi novca, na što se troše i napravilo više reda među osobama s invaliditetom. tada bi se vjerojatno predsjednik Crvenog križa prestao igrati boga koji omogućuje nekim roditeljima da ljetuju na račun grada umjesto osoba s invaliditetom a novac za rad udruga bi se daleko pravilnije rasporedio. samo treba volje - a nje očito nema jer nekima ne odgovara pravljenje reda.

w. ;)

Tko je glasao

Uf,

jel' uopće ima države, pa sve da ju je smislio i sam Platon, koja bi bila u stanju preduhitriti taj neiscrpni talent za nečasno, muljatorsko i prevarantsko ponašanje njezinih državljana? :))

Tko je glasao

wtf?

Za sportske donacije je potrošeno 379 milijuna kuna, od brojnih amaterskih klubova do Dinama Zagreb iako ove godine nije točno navedeno koliko je dobio. Razne udruge za socijalnu i zdravstvenu zaštitu dobile su 36 milijuna kuna, a sve ostale još 58 milijuna kuna. U toj šarolikoj grupi, primjerice, gotovo 4,5 milijuna otišlo je na braniteljske udruge i one proizašle iz Drugog svjetskog rata....i sad, tko je tu radnonesposoban?...i da li bi svi ti Zagrebački sportaši i sportski funkcioneri trebali proći kolonoskopiju e da bi dokazali da su potrebitiji od dokazanih invalida i branitelja ovih i onih?

Tko je glasao
Tko je glasao

Opcine i gradovi su u tri

Opcine i gradovi su u tri puta vecim g....ima nego centralna drzava, medjutim to (osim malo Zagreba) uopce ni ne izlazi vani. Prakticki svi lokalni listovi su pod direktnom kontrolom (grado)nacelnika, a ovi 'nacionalni' nemaju ni volje ni novaca ni novinara da bi pratili to cudoviste od 500-600 glava (kolko ih uopce ima po zadnjem mjerenju?).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci