Tagovi

Idemo dolje

Sanader već dva mjeseca najavljuje petu brzinu u radu koalicijske Vlade u kojoj uz njega brzine „šaltaju“ Đurđa Adlešić, Josip Friščić i Milorad Pupovac.
Tko stiska gas, tko je zategao ručnu a tko nogu drži na „kuplungu“ nikako ne mogu skužiti.

Pupovac je najavio izlazak SDSS-a iz Vlade ako Hrvatska prizna Kosovo. O tome će, kažu odlučiti poslije Uskrsa. Ili Vaskrsa. A ja mislio da SDSS zastupa interesa Srba u Hrvatskoj kada ono za Pupovca je bitnije mišljenje Beograda i Srba u Srbiji. No Sanader je odlučan: želi Uzelca u Vladi iako je glasao protiv priznanja Kosova.

S istom odlučnošću zadržao je u Vladi i ministre iz HSS-a iako je Friščić sa još dva svoja zatupnika glasao protiv neprimjene ZERP-a za članice EU-a. Gdje su bila još tri njihova zastupnika tu noć nije uspjela saznati ni SOA-a uz pomoć POE.
Da bi izbjegli blamažu glasanja „protiv“ na sjednici Vlade, Odluku o neprimjeni ZERP-a na članice EU-a Saboru nije predložila Vlada nego Klub zastupnika HDZ-a.
Ovakovim radom Sanader uvodi novu praksu: koalicijski partneri mu glasaju „protiv“ a oporbu optužuje da želi srušiti Vladu. Možete li si zamisliti to ponašanje oporbe: želi srušiti vladu!!! Tkoje još vidio da oporba želi rušiti vladu!? Sram ih bilo!

Đurđa i njezin HSLS nemaju sličnih problema. Oni o svim prijedlozima glasaju „ZA“, i u Vladi i u Saboru. Njoj je Sanader ispunio dva životna sna. U sve zakone ove države ugraditi će se odredba o zaštiti zviždača. U Zakonu o državnim službenicima to već je učinjeno, predlaže se takova odredba i u Zakonu o trgovini a očekujem da to bude i dio zakona o šumama, sigurnosti na cestama i umjetnoj oplodnji krava. Samo ne u Zakonu o radu.
Prema Đurđinoj definiciji, svi zaposleni dužni su prijaviti nadležnim tijelima „opravdanu sumnju“ na korupciju. No, ako tu svoju obavezu „zloupotrijebe“ to će se tretirati kao „teža povreda radne dužnosti“ za koji se izriće otkaz ili raskid ugovora o radu.
Što pak znači „opravdana sumnja“ a što „zloupotreba obaveze“ za svaki konkretni slučaj arbitirati će osobno Đurđa Adlešić. Jer zakoni to ne definiraju.
Drugi san koji je Sanader ispunio svojoj potpredsjednici je onaj da u Upravne ili Nadzorne odbore državnih poduzeća Vlada više ne imenuje političare nego stručnjake.
Tako je Vlada (valjda na prijedlog gospođe potpredsjednice) u Nadzorne odbore HT-a, FINE, Odašiljača i veza, Končara i Croatia Airilinesa imenovala stanovitog poduzetnika Miroslava Kovačića. Za njega kažu da ima dobre preporuke: blizak je suradnik Ratka Mačeka i nije državni dužnosnik niti je političar.

Strašno me obradovala i vijest da je Uprava „Brodosplita“ odlučila nagraditi članove Nadzornog odbora sa po 58.000 kuna. U proteklih godinu dana nisu potpisali ni jedan ugovor o izgradnji novog broda što je jamstvo da gubici od oko 2 milijarde kuna neće biti povečani. Među nagrađenima je i ministar Vukelić. Možda će se sada pojaviti na sudu i odgovoriti na pitanja o čudnim transferima 6 milijuna dolara.

Velike probleme ima i siroti Damir Polančec, drugi potpredsjednik Vlade. Hrvatskoj javnosti mora objasniti zašto će iz džepova poreznih obveznika uzeti 40 milijuna eura i predati ih Hypo Group Alpe Adria.
Ako sam ga dobro razumio, još 1998. godine Vlada HDZ-a je nakon sanacije u iznosu od 150 milijuna kuna prodala „Slavonsku banku“ tada maloj i nepoznatoj austrijskoj banci za 15 milijuna eura. Stručnjaci koji su tada vodili banku plasmane vrijedne 30 milijuna eura prikazali su kao prvoklasne plasmane. Austrijanci k'o Austrijanci, u ugovor uglavili i klauzulu da za „skrivene greške“ odgovara Hrvatska. A arbitražu u Londonu ugovorili kao mjesto rješavanja mogućih problema.
U međuvremenu su ti Austrijanci ustanovili da oni „prvoklasni plasmani“ i nisu tako prvoklasni i zatražili nagodbu. Najprije s Linićem, 2002. Moš mislit. Nagoditi se s Slavkom.
A onda 2006. slučaj preuzima Polančec. I angažira DAB, konzultante i advokate. I svi ga uvjeriše kako „stojimo jaaaaaaako dobro“.
No, u Londonu nisu tako mislili i „odrezali“ 40 milijuna eura odštete.

Strašno me zanima da li postoji jedan jedini ugovor kojega je netko u ime Hrvatske potpisao zadnjih 18 godina a da po njemu nismo nekome morali platiti odštetu!?

U Saboru nikako da imenujemo 4 člana Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa iz redova zastupnika. Onoj trojici „vanjskih“ mandat traje do 2010. a s obzirom da nemaju kvorum Hrvatska je već više od šest mjeseci bez Povjerenstva. Baš me zanima tko čuva ili proučava one silne imovinske kartice dužnosnika. Još početkom veljače Odbor za izbor i menovanja od Klubova zastupnika zatražio je kandidate. Nekoliko dana kasnije oporbeni klubovi usuglasili su prijedlog za svoja dva kandidata: Josipović (SDP) i Dorić (HNS). Dana 29. veljače Odbor utvrđuje prijedlog za imanovanje i šalje ga Predsjedniku Sabora. Koji već tri puta odbija to staviti na glasanje. Nagađa se i razlog: vladajući žele promjeniti zakon i oporbi oduzeti vođenje toga povjerenstva. To treba biti netko „vajnski“ misle u vladajućoj koaliciji. Vjerojatno netko poput Smiljka Sokola koji još uvijek smatra da novac nije imovina.

Prošlo je Poslovnikom Sabora propisanih 30 dana a ja nisam dobio odgovor od ministra Šukera na pitanje o poslovnim kreditinim karticama. Naime, na aktualnom prijepodnevu dana 20. veljače od ministra financija zatražio sam odgovor na vrlo jednostavno pitanje: tko sve od državnih dužnosnika i službenika u izvršnoj vlasti ima pravo i koristi poslovne kreditne kartice i koliko su novaca u 2007. potrošili koristeći ih. U usmenom odgovoru Šuker je spominao neku odluku Vlade još iz 2000. godine (koje nema u „Narodnim novinama“)
I rekao da se te kartice koriste za reprezentaciju a da je on potrošio 47.000 kuna. Odgovorio mi je dakle ono što ga nisam pitao pa sam zatražio pisani odgovor. Kojega nema! Vjerojatno imaju problema jer odluka nikada nije objavljena u „Narodnim novinama“ pa je njena pravovaljanost upitna. Drugi je problem vjerojatno u tome što ne mogu prikupiti podatke iz raznih ministarstva, vladinih ureda, zavoda i službi jer, koliko čujem i čelnici tih vladinih resora naveliko „peglaju“ kartice. Ne samo za reprezentaciju. Posebice ne u 2007. godini koja je bila izborna. Ako ustreba poslužiti ću se i interpelacijom o radu ministra Šukera a sve u žalji da konačno dobijem odgovor.

Komentari

Jedno pitanje izvan

Jedno pitanje izvan teme.
Zašto svi govornici u Saboru počinju sa "Gospođe i gospodo zastupnici..." kad ima i gospođica u Saboru?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Prema pravilima ponašanja u

Prema pravilima ponašanja u poslovnom svijetu ženama , bez obzira udate ili ne obraća se s gospođica nego gospođa.

Tko je glasao

a ''dame i gospodo''... ?

a ''dame i gospodo''... ?

Tko je glasao

Ovako usput, jedno pitanje

Ovako usput, jedno pitanje za podsjetnik: Kako napreduje s prijedlogom zakona o reguliranju privilegija saborskih zastupnika (mirovine i slično) ?

The Observer

Tko je glasao

"I rekao (Suker) da se te

"I rekao (Suker) da se te kartice koriste za reprezentaciju a da je on potrosio 47.000 kuna."Bas me zanima koga to ministar financija vodi na ruckove ili vecere i placa sluzbenom karticom.Sramota.Ovo je za mene prvorazredni skandal.Ministar a zdere na drzavni trosak.Fuj.

Tko je glasao

Tenor sad ste me bacili u

Tenor sad ste me bacili u matematiku... idem računat...
Majka 1400 kuna mirovine
Otac 1600 kuna mirovine
Ukupno 3000 X 12 mjeseci = 36 000 kuna
Majka im vodi kućnu blagajnu, radi doručak ručak i večeru, plaća režije a uspije kupiti i još pokoju stvar za kućanstvo, a kad ja nisam dobival plaću uvela je i mene u kućni socijalni program.... Hm... Ja predlažem svoju mamu za ministricu financija umjesto Šukera... Pa za razliku od njega ona radi čuda sa njihovim kućnim proračunom, a kaj bi tek napravila sa njegovom karticom za reprezentaciju il tek državnim proračunom...

Tko je glasao

Ovo ti vrijedi uz

Ovo ti vrijedi uz pretpostavku da je vlast ne bi pokvarila! Nemoj ovo shvatiti kao pokušaj dovođenja u pitanje integriteta tvoje majke (zato ona nikad neće ni biti ministrica financija ili nešto slično).

ragusa

Tko je glasao

U hrvatskoj imamo temeljni

U hrvatskoj imamo temeljni problem odgovornosti. Naprosto nema je, ili bolje ivrnuta je.
Po Ustavu i zakonima, Vlada je odgovorna Saboru, ministri premijeru, a svi skupa izbornom tjelu. POstoji nešto što se zove krivična i moralna odgovornost. Ukratko od svega pobrojanog, ništa nije kako piše u nekim dokumentima, koji su poznati kao UStav i zakoni.
Naprosto, kod nas odgovornosti nemaili je obrnuta, tako da je sabor odgovoran vladi, jer je šef stranke premijer, a zatupnici su članovi stranke. Ako ne ispune očekivanja šef stranke će ih kazniti. Oni se vrlo odgovorno ponašaju prema šefu stranke, a iz toga slijedi da je Sabor odgovoran Vladi. A i izmjene poslovnika su išle u smjeru da to formaliziraju.
O krivičnoj odgovornosti kod nas je zapravo nepotrebno govoriti. O pravosuđu sve znamo. I kad pomislimo da ne može gore, već će nam pokazati da mogu.
I šta da ste u pravu, i da nema nikakve osnove za kreduitne kartice, koje su posljedice za pomenute korisnike? Što možemo i vi i mi tu napraviti. Pokrenuti postupak pred sudom, tražiti od Bajića da DORH nešto napravi. Pa samo ćemo ili oni potrošiti još više naših novaca, a rezultata neće biti. Novine će to mrvu popratiti, mi ovdje komentirati, i nitko neće vratiti neovlašteno potrošene novce, zajedno s pripadajućim kamatama.
Povrat novca s pripadajucim kamatama je praksa Mirovinskog zavoda u slučaju nezakonitog korištenja mirovina, pa mi se čini primjenjiv i u ovom slučaju. Nema smisla se na to trošiti.

Tko je glasao

Dobro je netko bio rekao: da

Dobro je netko bio rekao: da bi se prebacilo u petu brzinu prvo treba izbaciti iz rikverca, pa onda redom: prva, druga, treća ...
Međutim, još smo u rikvercu, a brzina kretanja je sasvim solidna.
Dakle, idemo dalje (prema dolje).

ragusa

Tko je glasao

Idemo dolje...gdje, u

Idemo dolje...gdje, u Danteov deveti krug? Osjećam se prevareno kao i većina koja je glasala i pomagala koaliciju HSS/HSLS, a pogotovo HSLS koji nije pokazao niti trunke odgovornosti naspram svojih birača. Jedno veliko fuj za HSLS.
Što se tiče Vlade uskoro im ističe 100 dana mandata i ne vidi se apsolutno nikakav pomak ni u jednom ministarstvu. Kome će odgovarati za svoja djela, odnosno ne djela? Narodu možda? Po mom viđenju, jedini je spas neka nova tehnička Vlada jer se ova bavi samo sobom i svojim dubiozama koje je napravila u proteklom mandatu.

Tko je glasao

a pogotovo HSLS koji nije

a pogotovo HSLS koji nije pokazao niti trunke odgovornosti naspram svojih birača
Ovo baš i ne stoji, ako se sjetimo aktivnosti HSLS-a u prošloj vladi . . . . .
Teško jeli? . . . . Nemamo se čega sjetiti! . . .
Jesu li uopće bili u vladi?

Jedno veliko fuj za HSLS.
A ovo bogami stoji!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Glasaci HSLSa su

Glasaci HSLSa su najmisterioznija ekipa u svemiru, moglo bi se reci. Pobogu, sta moze navesti nekoga da da glas HSLSu i Djurdji? Sta nije normalnije da ljudi sa takvom emocijom jednostavno ne izadju na glasanje ili nesto slicno?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Što se tiče Vlade uskoro

Što se tiče Vlade uskoro im ističe 100 dana mandata i ne vidi se apsolutno nikakav pomak ni u jednom ministarstvu. Pretpostavljam da misliš na zadnjih 100 dana jer ako brojiš od početeka onda je to već više od 1500 dana,... sasvim dovoljno da i slijepi vidi i gluhi čuje....., al kako nisu onda imamo popravni kao što se svakom lošem đaku daje,... mislim dok još ima šta popravljati...

Po mom viđenju, jedini je spas neka nova tehnička Vlada..... Hm, OK... ali to bu malo teže išlo mada se hanhan baš i neće složiti

Tko je glasao

Da se od toliko impresivnih

Da se od toliko impresivnih zbivanja ne zaboravi da je vrhovnik JOT nadzora politike i vlasti čuveni gale davno zaželio nešto pojesti u saborskom restiću !

P.S. SDP mu je platio ljetovanje i to im se je debelo vratilo, napunili su se zastupnika i imaju od toga više nadzora nego sve ostalo zajedno. Očigledno bi ovdje jedan mali ručak i drugo, sve niti 30 kuna, izazvali slične učinke, čime bi ujedno značajno razvili i proširili JOT nadzor.

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci