Tagovi

Idemo dalje (tko to želi, naravno :-))

Prošlo je godinu i pol dana od kada je pollitika.com zaživjela. Imali smo dosta vremena da razmijenimo generalne stavove i da se kvalitetno onjušimo. Veći dio tema smo već obradili, koliko se teme mogu obraditi na jednom laičko-intelektualnom nivou, bez suvišnih angažmana, naravno.

Nove teme dolaze i dolaziti će. I uvijek će ih biti. Naravno, te teme više neće biti tako vruće, s obzirom da nam svo ovo vrijeme ista giljotina visi nad glavom. No, moći ćemo uvijek pričati o nečemu.

Osobno nisam više zainteresiran za tu priču.

Naime, pollitiku.com od samog početka doživljavam kao generator novih političkih vjetrova, utemeljenom na otvorenim i pametnim ljudima sposobnim da sagledaju političku situaciju u punoj širini, te da samim time budu u poziciji i da promišljeno politički djeluju.

Vjerujem da bi ovaj brain cluster bilo mudro utilitarizirati da maksimizira svoj utjecaj na političku stvarnost. Tko želi da bude dio tog procesa, naravno. Jer činjenica je kao što Silverci kaže da su neki ljudi jednostavno došli pisati o politici, bez velike želje da iskoriste svoje znanje i sposobnosti za unaprjeđenje političke situacije.

Ja se obraćam onima koji uče da bi mogli utjecati na proces i pripomoći u unaprjeđenju političke situacije. Nadam se da nas ima dosta. Ako nas i nema, možda nije toliko niti bitno.

Sve u svemu, pollitika.com je osim mjesta gdje se možemo samoreferencirajući guštati, postala i svojevrsno mjesto javnog utjecaja. Stvoren je jedan potpuno neorganizirani JOT lobi koji čak i ovakav neorganiziran ima ponešto utjecaja na politički proces. No, mišljenja sam da je to daleko do dovoljno, daleko od onoga koliko možemo. Jer nismo optimizirali svoje djelovanje. Nismo čak niti razmišljali o tome, a godinu i pol dana dijelimo iste cyber prostore.

Uglavnom. Vrijeme je da idemo dalje, a čini mi se da bi to zapravo značilo sustavno jačanje JOT lobija koji je nastao na ovim stranicama. Organizacija lobija i minimalizacija suvišnog rada.

Tu ću za primjer spomenuti našeg dragog Mucku koji nas je već sve detaljno upoznao sa svojim životnim problemima koji su nastali samo zato sto je odlučio zaštititi opći interes, i svi sve znaju i to je to. Ili jedan PanonVU. Ili primjer Raguse i Frederika i tako dalje i tako dalje.

I tu bih se osvrnuo na onu staru dobru fašističku ( :-p ):
„United we stand, devided we fall.“

Bit ove priče jeste da tek kreiranjem zajedničke javne fronte možemo polučiti značajan politički utjecaj koji bi čak i u neko skorije vrijeme mogao biti i poveći. Kada bi pola ekipe sa pollitike.com-a zaključi da je vrijeme da se poradi na novom političkom tjedniku, vjerujem da bi to ekipa mogla uspješno organizirati. Kada bi pola ekipe odluči isfurati stranku, ta stranka bila bi prilično opaka stvar sa znanjem koje se tu nalazi. I tako dalje. No. Nema kruha preko pogače. Bitno je organizirati se.

Odabrati prioritete, usuglasiti se i derati zajedno prema usuglašenom dogovoru. Jer tako puno manje trošimo resursa, dok istovremeno daleko više postižemo. To pak motivira ekipu na daljnje djelovanje i jaca javnost. Velike stvari za ozdravljenje društva. Pokret, rekli bismo.

Čisto za primjer, da smo iz nekog razloga obradili slučaj Mucke do kraja, da smo slučaj Mucke digli na najviši mogući nivo, koliko JOT lobi to može učiniti (a može poprilično već danas), Mucke vise ne bi imao potrebu ponavljati cijelu priču u nedogled, a mi bismo imali zaključke za sljedeči korak bez kojeg problem neće ići dalje. Ili bismo riješili taj slučaj. Što god da bilo, napravili bismo jedan pomak, jedan rez i krenuli bismo dalje sa novim saznanjima o tome što se rješava na koji način i kako. Ili barem kako ne, što je opet novo znanje nužno za jačanje lobija.

Ista stvar je i sa PanonVUom i sa slučajem Peratović gdje ga još uvijek uhode neki likovi i tko zna s koliko još obespravljenih koji traže solidarnost, mnogi nepoznati koji TREBAJU solidarnost, a sami nisu spremni solidarizirati se ili još tužnije, ne znaju kako.

Ili recimo politički slučaj koji sada dižu sindikati ili pak priča o Bolonji koju dižu studenti. Ponovno, "united we stand, devided we fall". A u poziciji smo već da možemo i posredovati i uštimavati širu društvenu frontu. Već danas možemo fakat puno. I želio bih da krenemo tim putem unaprijeđenja našeg političkog djelovanja.

Možemo pisati još milijun godina, a možemo se i lagano angažirati kako bismo postali ne promatrači, već protagonisti političkog procesa. Po mome osobnom uvjerenju, sve osim nošenja procesa, grijeh je za one koji znaju više od drugih. A ekipa sa pollitika.com-a zna već poprilično. Izabrali smo svi da budemo informirani, jeli. Vjerujem da taj izbor nije produkt čiste obijesti.

Uglavnom, ovaj post je napisan kao uvod u priču o organizaciji JOT lobija. Nečemu što bi bio nastavak našeg javnog političkog angažmana. Nečemu što bi možda moglo značiti i prekretnicu političkog procesa. Iliti, da bacim jednu prostu uzvodno. Naftni lobi drži Ameriku, a kako bi bilo da JOT lobi preuzme Hrvatsku? Vjerujem da bi tako nešto predstavljalo opći interes.

Kako god da bilo, ako želimo da se tako nešto dogodi, na tome onda treba i sustavno poraditi.
Daljnji angažman posvetiti ću razradi ideje JOT lobija i bilo bi mi drago da se uključite, naravno, ako dijelite mišljenje o korisnosti utilitarizacije znanja i dobre volje u političkom procesu Hrvatske.

Kako god da bilo, idemo dalje. Tko to želi, naravno :-)

Komentari

E lako tebi pričati,a kaj

E lako tebi pričati,a kaj čemo mi kad nas sve pohapse i optuže da potkopavamo temelje ove naše Domovine koja je ogledalo istinske Demokracije ??? :-)

Tko je glasao

ako blogam onda i sudjelujem

ako blogam onda i sudjelujem

Tko je glasao

u čemu?

u čemu?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Koliko sam shvatio @galeta

Koliko sam shvatio @galeta JOT lobi bi trebao pisati sustavno postove koji bi imali neki smjer.Posto je sve javno onda i oni koji nisu sluzbeno u lobiju sudjeluju (komentarima,postovima) u rjesavanju tematike.

Tko je glasao

Hebiga. Kaze Albatros da bez

Hebiga. Kaze Albatros da bez nekakvog suvislog kriterija ne mozemo dalje. A cini mi se da je u pravu.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

je, i onda ćemo za godinu

je, i onda ćemo za godinu dana u smeđim košuljicama i bermudama marširat po jelačić placu pod pratnjom specijalaca? hmmmm, može. btw, javljam se za mjesto ministra vojske i policije. već imam viziju: oni sa kuglama na nogama i motikama sade povrće od jutra do mraka. a donedavno su bili u saborskim klupama. predivna slika. pa neki na golom otoku razbijaju kamen i još im puštaš olivera mandića 'zbog tebe bi tucao kamen'. i omogućiš im da rade. njihovo ustavno pravo na rad. a neke od njih kazniš (malo je opaka kazna ali nema veze) da žive u nekom trošnom stančiću od 1000 kuna penzije i plaćaju režije i jedu od toga. pa da vidiš zdravlja!! nema više kolesterola, ciroza jetre i sličnih sranja.
ostvarimo im sve snove!

Tko je glasao

Makar mi se sve ne dopada,

Makar mi se sve ne dopada, ima par stvari koje su mi simpa.

Tko je glasao

Može. I onda u sabor, pa

Može. I onda u sabor, pa saborsku mirovinu!
Idemo!

Tko je glasao

jel ovo bila fora?

jel ovo bila fora?

Tko je glasao

čini se da postoji

čini se da postoji konsenzus oko toga da se ide dalje, ali nema niti naznake gdje bi to moglo biti osim da će biti jot-anja?

Tko je glasao

Obećao si sljedeće

Obećao si sljedeće barakašenje, pa ga izvoli sazvati (ono uskoro je već prošlo, a i Skviki nam je u domaji još samo par dana)...
Gale tamo može organizirati "kružok"...

Tko je glasao

huh, kako stojimo s vremenom

huh,

kako stojimo s vremenom onaj drugi vikend, čini mi se da bi subota bila 17ti svibanj?
ako dovoljno glasova dobijem, onda možemo to i fiksirati

nažalost, moj prvi slijedeći slobodni vikend mimo ovoga je duboko u lipnju

Tko je glasao

Loše, već rezervirano.

Loše, već rezervirano.

Tko je glasao

17. sam na putu

17. sam na putu

Tko je glasao

kako stojimo s vremenom onaj

kako stojimo s vremenom onaj drugi vikend, čini mi se da bi subota bila 17ti svibanj?
Kaj se mene tiče zaboravite taj dan jel ja imam u Stuttgartu termin u bolnici za umjetno koljeno.

Tko je glasao

Sad sam i ja protiv 17. Nisi

Sad sam i ja protiv 17.
Nisi bio na prošlom okupljanju, pa bi bila šteta da propustiš i ovo.
Mračni, briši 17.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Mene bi ne izmjerno

Mene bi ne izmjerno obradovalo biti na tom okupu no ak nejde se nemre niš napravit.

Tko je glasao

Može 17. silverci

Može 17.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ja bi dosao, ali sam sve

ja bi dosao, ali sam sve vikende u svibnju bookiran. :(


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

hmm.. interesting

hmm.. interesting concept

Točno da je pollitika.com u prošlom predizbornom razdoblju odigrala značajan utjecaj na medije pa je kroz blogove došlo do pojave citizen journalism-a u HR.

S druge strane nije bilo previše utjecaja na političke odluke u strankama. Recimo, ovdje je u vrijeme predizborne kampanje bilo toliko puno argumentiranih poziva SDP-u da korigira smjer kampanje, ali to nije bilo dovoljno da na Iblerovom trgu vide što o svemu tome misle njihovi birači.

...Kada bi pola ekipe odluči isfurati stranku, ta stranka bila bi prilično opaka stvar sa znanjem koje se tu nalazi...
Naravno, koncepciju stranke je bolje odmah odbaciti jer za funkcioniranje istih nije potrebno/dovoljno isključivo znanje nego neki drugi puno opipljiviji resursi.

anyway, podržavam ideju iako sam se ja uljenio zadnjih mjeseci oko pisanja i koment sadržaja.

Tko je glasao

I 'm in.

I 'm in.

Tko je glasao

Šta se kuha ovdje? Podravka

Šta se kuha ovdje? Podravka juha?:))

Tko je glasao

Let the brainstorming

Let the brainstorming begin...
Ja sam unutra, kad skupiš ekipu, možemo počet pa kud nas odvede.

Tko je glasao

preporučam ponovo proći

preporučam ponovo proći kroz Esperanza komentare pa izvući bolje stvari...

Tko je glasao

Podržavam. Neka udruga

Podržavam. Neka udruga građana?

Tko je glasao

Podržavam, potpisujem,

Podržavam, potpisujem, sudjelujem.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

bravo Beppe Gale, neumoran

bravo Beppe Gale, neumoran si, establishment će se zabrinit...
nakon registracije udruge, evo i prve zadaće : izmjena Izbornog zakona i ustanovit broj glasača u državi Hrvatskoj...

Tko je glasao

Uvjek sam za akciju. Moram

Uvjek sam za akciju.
Moram upozoriti na jedan mali problem. Većina nas na pollitici imamo isti cilj, demokratsku i pravnu državu ali svaki vidimo neki svoj put do cilja. Tako svi bi demokraciju a ne podržavamo referendum. Svi bi veće plaće i radnička prava a ne bi na prosvjede i sl.
Mislim da se ponekad treba odustati od "ma od toga ništa" i podržati akcije koje i nisu na našoj trasi ali vode prema našem cilju.
Prfimjer: Potpisao sam peticiju za nato iako se već znalo da neće biti dovoljno potpisa, jednostavno jer sam smatrao da u demokraciji odlućuju građani.
Izašao sam na sindikalne prosvjede iako ne mislim kao sindikalne vođe, ali znam da je stanje u gospodarstvu katastrofalno a stanje radnika ponižavajuće.

Tko je glasao

Sve sto kazes stoji. No,

Sve sto kazes stoji. No, ovdje je bitno i razluciti sto se podrzava, a sto se ne podrzava i zasto. Jer tek na taj nacin moguce je zapoceti kvalitetnu profilaciju politickog procesa.

Dakle, kada si i zasto nesto podrzava, a kada i zasto se nesto ne podrzava. I to po kriterijima koji imaju siroku i samim time znacajnu podrsku.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Sve sto kazes stoji. No,

Sve sto kazes stoji. No, ovdje je bitno i razluciti sto se podrzava, a sto se ne podrzava i zasto. Jer tek na taj nacin moguce je zapoceti kvalitetnu profilaciju politickog procesa.

Dakle, kada si i zasto nesto podrzava, a kada i zasto se nesto ne podrzava. I to po kriterijima koji imaju siroku i samim time znacajnu podrsku.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Evo me u prvim redovima. Vec

Evo me u prvim redovima. Vec mi je pun kufer laprdanja.

Tko je glasao

offtopic: nego nekak mi fali

offtopic: nego nekak mi fali Zvone

p.s. bas nisam cest u zadnje vrije, ali on bi mi bas super sjeo u galetovoj prici....

Tko je glasao

Ko zna? Kaze Zvone da mu se

Ko zna? Kaze Zvone da mu se vise ne da trabunjat. A ovo ne bi trebalo biti trabunjanje, ako se odradi kako treba. :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Tu je Zvone, online...

Tu je Zvone, online...

Image Hosted by ImageShack.us

Tko je glasao

Podržavam!

Podržavam!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci