Tagovi

I službeno: plaće u Hrvatskoj padaju

Dok se narod zabavlja zbivanjima na Kosovu (koje Hrvatska još nije priznala) i Srbiji, Državni zavod za statistiku u tišini je objavio da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2007. iznosila 4.958 kuna. To je 223 kune više nego u prosincu 2006. godine, ili 4,7%. Kako je inflacija na godišnjoj razini u prosincu iznosila 5,8%, plaća u prosincu 2007. godine tako je bila realno 1,1% NIŽA nego u istom mjesecu prošle godine.

Naravno, neki takvo stanje ne drže dramatičnim pa se zabavljaju problemom Kosova, referendumom za NATO, Pankretićevim autom, Milanovićem i Pusićkom. Nek se narod igra...

Čestitke Vladi na još jednom uspjehu.

Iako još nema objavljenih podataka za prosinac 2007. za sve tranzicijske zemlje, može se sa sigurnošću reći da je Hrvatska, uz Mađarsku, jedina tranzicijska zemlja u kojoj plaće realno padaju, jer tranzicijske zemlje, ovisno o razvijenosti, sa sigurnošću karakerizira realan rast plaća na godišnjoj razini i do 30, čak i više, posto.

Kosovska kriza s ovakvim stanjem u Hrvatskoj nema nikakve veze, tek toliko, da preduhitrimo Polančeca, Šukera, Sanadera i slične koji se uvijek vade na nekog drugog.

Primjerice, u bremenitoj Srbiji realan rast neto plaća u prosincu na godišnjoj razini iznosio je 9%, u Crnoj Gori 14%, Bugarskoj 10,5%, a u Bosni 5,2%. Čak je u i bogatoj sloveniji realan rast plaća u prosincu 2007. godine iznosio 0,7%, dok isti u baltičkim državama i Slovačkoj iznosi i više od 10%. Statistički ured Kosova još ne vodi navedenu statistiku, no sasvim sigurno ni tamo nije ovako loše kao što je u Hrvatskoj.

Sad i službeno svi skupa u Hrvatskoj u prosjeku u prosjeku živimo sve gore, zaslugom naše sposobne Vlade i nazadujemo u odnosu na sve ostale tranzicijske zemlje i veći dio europskih zemalja.

Sjećate li se koji je lažljivi premijer ovako govorio i svima objasnio tko je kriv za lošu situaciju u njegovoj zemlji?

“Sve to vrijeme nismo ništa činili četiri godine. Ništa. Ne možete spomenuti ni jednu veću vladinu mjeru na koju bismo mogli biti ponosni, osim što smo na kraju vladu izvukli iz ovog sranja. Što ako budemo morali zemlji odgovoriti što smo radili četiri godine, što ćemo reći? Skoro sam umro jer sam se godinu i pol morao pretvarati da vladam zemljom. Umjesto toga lagali smo ujutro, lagali smo navečer."

Idemo dalje.

HDZ-EKONOMIJA

Komentari

Negdje pred Novu Godinu sam

Negdje pred Novu Godinu sam najavio da ocekujem naglo i neugodno trijeznjenje, negdje krajem ove godine ili vec na jesen.Sad se mogu korigirati, jer je istina da je vanjski faktor nepredvidljiv.Stvar ce cini se otici do vraga ( malo zesca kriza) vec pocetkom ljeta.Sad ni vlast ni oporba vise ne trkeljaju o svemirskih 7% rasta i sl. SF.Izbori su prosli, a treba vracati rate kredita.
Stoga one "male glasace" koji su se nakrcali kreditima ceka poglavlje u udzbeniku trzisne ekonomije koje se zove: ciklicke promjene konjukture i stagnacije.Nekad su se javljale cca svakih 7-8 godina.Prezaduzeni, nekonkurentni i nesposobni jednostavno izumru.U slucaju da ih se ide sanirati postoji opasnost od opce i dugotrajnije krize.Zato nam Svjetska banka i ponavlja stalno: reforme, reforme, reforme........Hodanje po "nasim" bankama i trazenje sucuti je bedasto kad se zna da se radi o privatnim bankama. Plasmani kredita ( i zaduzenost) ce pasti zajedno sa kamatama, kad se klijenti malo ozbiljnije pocnu odnositi prema vlastitim stvarnim i realnim potrebama.Zaduzenost uostalom i nije problematicna kako se cini u odnosu na druge zemlje, ali je zato konkurentnost gospodarstva daleko gora od tih drugih, koje vole spomenuti kao protuargument. Administrativno ( HNB ) sankcioniranje izdavanja kredita je bumerang koji lupa po glavama i one koji se zaduzuju ( ali i glasaju). Place mogu realno padati kada se povecava inflacija zbog cijene energenata ili broj nezaposlenih.Vladajucima se vise svidja prvi argument, a oporbenima drugi.

Tko je glasao

Nemoj se uopće čuditi

Nemoj se uopće čuditi negativnim ocjenama koje ti daje "bijesdrugi". Njegova je misija isključivo negirati sve što nije na službenoj liniji HDZ-a, bacanje prašine u oči. Kao u "Životinjskoj farmi", kad su vlastodršci (svinje) dovodili gomilu ovaca na rasprave, koje bi na znak zaglušile kritčare (druge životinje) povicima "četiri noge dobre, dvije noge loše" (podržimo "naše", bez obzira kakvi su) i osigurale dovoljan broj glasova.
Pazi, još će tebe optužiti za inflaciju i pad burze :-)
Nick je izveden iz nicka "bijesprvi", koji je na YouTube uploadao one videomontaže Kirina, Mačeka i ostalih velikana Sanaderove Vlade i pratećih službi. Kao, on kontrira :)

Tko je glasao

I još nešto. Zaista nisam

I još nešto. Zaista nisam opterećen ocjenama članaka, no prokomentirati ću tri negativne ocjene (Bepo, Posl3ak i Besdrugi).

Ovaj članak nije ništa drugo nego gola statistička istina. Slika govori baš sve. No, na ovaj način niti jedan medij nije objavio istinu, iako je do sada uvijek izrican podatak o "realnom rastu plaća na godišnjoj razini". Ovoga puta nije, jer sada po prvi puta imamo REALNI PAD.

Dakle, vaši -1 govore o tome da vam smeta istina. :)

Tko je glasao

Statistički ured Kosova

Statistički ured Kosova još ne vodi navedenu statistiku, no sasvim sigurno ni tamo nije ovako loše kao što je u Hrvatskoj.

Mene smeta neistina. Zato sam dao negativnu ocjenu.
Još jedna neistina je da da mediji nisu prenijeli vijest o padu. Podaci su u Poslovnom kao i ovdje, sve preko Hine.

Tko je glasao

Zahvaljujem i ispravljam se.

Zahvaljujem i ispravljam se. :)
Što se tiče medija, VEĆINA ih nije prenijela navedenu činjenicu o PADU, mada je ista bila vrlo važna. Također, Poslovni ju je objavio za zakašnjenjem.
Ukoliko imaš podatak o realnom rastu plaća na Kosovu za prosinac 2007. godine, bio bih ti zahvalan, jer ga ja ne pronalazim. :)

Tko je glasao

kao što sam napisao niže -

kao što sam napisao niže - ne smeta me istina već ekipa poput tebe koja uživa što može priopćiti lošu vijest i pritom sve to pridodati vladi koja očigledno nije tvoja politička opcija... i to je jedini cilj tvojeg dnevnika... Nije mi jasno što si time postigao? Pa svi čitamo novine i znamo sve te podatke...

Anyway, čekamo Mraka da nam on kaže da li je ili nije povećao plaće svojim radnicima za 30%, i naravno objašnjenje zašto nije... Mentalitet u našoj državi gdje za sve pitaš vladu a osobno nemaš nikakve odgovornosti za svoj život, financije, posao je teška ostaviština socijalizma i problem k bržem razvoju...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Pa svi čitamo novine i

Pa svi čitamo novine i znamo sve te podatke...

Cilj je objava istinitih podatka na jasan način.
Niti jedan medij nije objavio da plaće u siječnju 2008. realno PADAJU na godišnjoj razini.
Ako svi znaju sve podatke, čemu uopće forumi, blogovi i komunikacija, ako se sve zna?
Ako Vlada za ništa nije kriva, čemu uopće Vlada?
Ako je u Mađarskoj slična situacija, a tamo ne premijer jasno rekao da je njegova Vlada kriva za "sranja", zašto su ovdje za sve krivi građani?
Zašto " teška ostaviština socijalizma" nije izazvala realan pad plaća u ostalih 13 ex-socijalističkih država, nego samo u Mađarskoj, gdje je premijer priznao da je lažljivac i da radi sranja, i u Hrvatskoj?

Ti znaš sve podatke? Otprilike onako kao što si lagao da 20% umirovljenika ima penziju veću od 5000 kn.

Neću ocijeniti ovako glupi komentar koji agitira na osobnu razinu, bar ne još.

Tko je glasao

Ako Vlada za ništa nije

Ako Vlada za ništa nije kriva, čemu uopće Vlada?
Ne može biti kriva za sve, ali niti zaslužna za sve...

Ti znaš sve podatke? Otprilike onako kao što si lagao da 20% umirovljenika ima penziju veću od 5000 kn.
Tu informaciju je izjavio Jordan osobno u jednoj emisiji... Valjda on zna...

Zašto " teška ostaviština socijalizma" nije izazvala realan pad plaća u ostalih 13 ex-socijalističkih država, nego samo u Mađarskoj, gdje je premijer priznao da je lažljivac i da radi sranja, i u Hrvatskoj?
Pa možda zato što struktura njihove ekonomije danas nije niti malo slična našoj, a možda nikada nisu niti bile...
Možda smo mi na vrhu jednog investicijskog ciklusa i sada će mala stagancija prije ponovnog rasta. I ne vidim zašto bi se to moralo događati istim ritmom u svim tranzicijskim zemljama...

Mađarska koju spominješ je primjer zemlje koja ima visoki BNP ali vrlo niski BDP što je posljedica potpune globalizacije i izvjačenje dobiti natrag u zemlje vlasnika... Naravno da s takvom strukturom njihovi problemi su specifični za njih. Itd, itd...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ne može biti kriva za sve,

Ne može biti kriva za sve, ali niti zaslužna za sve...

Ako Hrvatska po gospodarskom boljitku spada u 3 najgore tranzicijske zemlje, onda je to isključiva krivica Vlade. Ja uvijek uspoređujem tranzicijske zemlje, i tu je Hrvatska među tri najgore po većini gospodarskih pokazatelja u zadnje 4 godine.

Tu informaciju je izjavio Jordan osobno u jednoj emisiji... Valjda on zna...

Lažeš. :)

Pa možda zato što struktura njihove ekonomije danas nije niti malo slična našoj, a možda nikada nisu niti bile...
Možda smo mi na vrhu jednog investicijskog ciklusa i sada će mala stagancija prije ponovnog rasta. I ne vidim zašto bi se to moralo događati istim ritmom u svim tranzicijskim zemljama...

Ne, Hrvatska je već 4 godine među zadnje tri najgore tranzicijske zemlje, s tendencijom da bude među dvije najgore, a nije valjda da svih 12 zemalja koje su bolje od nas imaju drukčiju ekonomsku strukturu. :) A što je to ekonomska struktura, i kako smo 2002. i 2003. mogli biti među prvih 5 zemalja u EU po gospodarskom rastu? Da nije Sanader zajebo i strukturu ekonomije?

Mađarska koju spominješ je primjer zemlje koja ima visoki BNP ali vrlo niski BDP što je posljedica potpune globalizacije i izvjačenje dobiti natrag u zemlje vlasnika... Naravno da s takvom strukturom njihovi problemi su specifični za njih. Itd, itd...

Ne, Mađarska ima nesposobnu vladu i nesposobnog premijera koji je priznao da laže, da lažu, i da rade sranja, i tu je sva mudrost.

Tko je glasao

hdz-ekonomija, Još je bil

hdz-ekonomija,
Još je bil rat i u Njemačkoj je jedna hrvatska firma iznajmljivala radnike metalne struke.
Ljudi su radili svoj posel i to dobro, no stalno su filozofirali i učili druge da se to ne radi tak nego onak kak oni misliju.
Sve je to u radu, no kad se filozofira onom ko ti daje posel i za to te plača je malo problematično za dobru suradnju.
Kratko rečeno:
Naši su nestali i posel je preuzela mađarska firma.

Tko je glasao

Ah, onda dobro. Razmišljam

Ah, onda dobro. Razmišljam kako da ove podatke koje si mi dao ukomponiram u dijagram. :)

Tko je glasao

Ah, evo dobili smo još

Ah, evo dobili smo još jednog CNN-a, pametnog maminog... Prenese podatke koji su drugi izračunali, zaključi da je sve loše, uvijek mu je bolje negdje drugdje (ako trebaš kartu do neke od tranizicijskih zemalja gdje je rast plaće 30% godišnje ja ću ti vrlo rado kupiti kartu i odseli se da te više ne gledamo u lijepoj našoj Hrvatskoj)...

A ima li ovaj CNN drugi neku ideju kako da bude bolje? Zna li on išta mudroga zaključiti?
Ajde za dokaz da si u stanju nešto napraviti i doprinjeti ovoj državi, otvori firmu, zaposli 3-4 ljudi i plaćaj im redovito plaću. Svaki mjesec nam prijavi na pollitici koliko si podignuo plaću radnicima prošli mjesec, i koliko novih si zaposlio... I onda na kraju godine napiši jedan dnevnik s uputama za sve druge koji će se upustiti u poduzetništvo, a pogotovo objasni kako si osigurao 30% rast plaća svaki mjesec...

Sad i službeno svi skupa u Hrvatskoj u prosjeku u prosjeku živimo sve gore, zaslugom naše sposobne Vlade i nazadujemo u odnosu na sve ostale tranzicijske zemlje i veći dio europskih zemalja.

Ne, ti živiš lošije zbog svoje nesposobnosti, nestručnosti, ograničenosti i frustriranošću što si takav i jasno ti je da ćeš ostati takav do kraja života... Tvoj problem, žao mi je ali ne vidim razloga zašto tu svoju frustriranost moraš emitirati globalno...

Ajde ti meni objasni ovo stajalište (Ličani traže samo dobro plaćene i lagane poslove) u zemlji u kojoj se živi tako loše kao što ti i mnogi drugi tvrde... Pa onda 4.4 milijarde na klađenje, 900 milijuna na kockanje, najmanje 2 milijarde na SMS-anje (to sve po godini....) Od kuda toliko novaca ako po sindikalnim računicama mjesečna plaća jedva pokrije 2/3 košarice četveročlane obitelji, a košarica je samo najosnovije preživljavanje... (a olaži o prosječnoj četveročlanoj obitelji mogli bi također pričati je po popisu stanovništva prosječna hrvatska obitelj je 2.9 članova).

Problem ove države je što nesposobni i frustrirani dnevno zagađuju eter (pogotovo internet, ali prisutni su i u mainstream medijima - uglavnom jer i naši novinari su u kategoriji neposobnih i frustriranih) pričama kako je sve crno i propada i stvara se atmosfera da je sve loše i da nemamo budućnosti... Upravo je suprotno, a nažalost nas koji ovu državu guramo naprijed, stvaramo nove vrijednosti ima malo i rijetki imamo vremena pisati blogove i napraviti ravnotežu ovim nesposobnim i isfrustriranima...

Dakle za kraj, definitivno mi je muka od ekipe poput autora ovog dnevnika koji faktički uživaju u svakoj prilici da svoju nesposobnost i frustriranost opravadaju optužbama vlade, poduzetnika ili koga god pronađu krivcem...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

odseli se da te više ne

odseli se da te više ne gledamo u lijepoj našoj Hrvatskoj)
Znači, tko se ne slaže, neka se seli. Bravo, odličan primjer demokratičnosti i tolerancije.
Šteta, jer inače podržavam ostatak tvog komentara (raskorak između crne medijske slike i stvarnosti).

Tko je glasao

Prenese podatke koji su

Prenese podatke koji su drugi izračunali, zaključi da je sve loše, uvijek mu je bolje negdje drugdje
HDZ-ekonomija kaže da je prenio podatke Državnog zavoda za statistiku. To je onaj isti zavod koji je relevantan kada se pojave brojke koje odgovaraju vladi i koji se tada citira do iznemoglosti.

Ako je matematika pokazala da je realna plaća pala za 1,1%, daj nam recept po kojem se to tumači kao bolje. (Možda je dovoljno nabaviti HDZ-ovu člansku iskaznicu?!)

ako trebaš kartu do neke od tranizicijskih zemalja gdje je rast plaće 30% godišnje ja ću ti vrlo rado kupiti kartu i odseli se da te više ne gledamo u lijepoj našoj Hrvatskoj
Naravno, ovo je jednostavnije nego pokrenuti ekonomiju tako da i mi imamo velik rast. Osim toga dobro oslikava tvoje shvaćanje demokracije.

A ima li ovaj CNN drugi neku ideju kako da bude bolje? Zna li on išta mudroga zaključiti?
A zašto bi on davao ideju? Ako se ne varam, Houdek je pjevao "HDZ zna", a ne "hdz-ekonomija zna". Mandat za vođenje države dobio je HDZ i to na temelju obećanja boljeg života za sve, a ne samo za vas turbo sposobne i prepametne.

Tko je glasao

Ako je matematika pokazala

Ako je matematika pokazala da je realna plaća pala za 1,1%, daj nam recept po kojem se to tumači kao bolje.

to je barem jednostavno,
ako su plaće realno pale znači da je trošak rada manji, to je uvijek dobro za poslodavce

Tko je glasao

Naravno, ovo je

Naravno, ovo je jednostavnije nego pokrenuti ekonomiju tako da i mi imamo velik rast. Osim toga dobro oslikava tvoje shvaćanje demokracije.
Nema to veze s demokracijom. Čovjeku nije dobro ovdje, a ima uvjeren je da je drugdje bolje... Pa ja mu nudim humanu pomoć da ode tamo gdje će mu biti polje...
Nije da će meni nedostajati, a sigurno neće niti državi nedostajati... Jer sumnjam da je poduzetnik koji zapošljava radnike...

A umjesto njega, dovučemo one rumunje iz članka u Jutarnjem koji su sreti s 6000 kn plaćom i unositi će pozitivu vibru u društvo...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

A kako bi bilo da ti odeš

A kako bi bilo da ti odeš iz Hrvatske? To nema veze s demokracijom. I sam kažeš da ti je muka od onih koji misle drugačije pa ti ja predlažem humanu pomoć radi očuvanja tvog zdravlja.
Mislim da ni ti nećeš nikome nedostajati jer sumnjam da si poduzetnik koji zapošljava radnike.
A umjesto tebe dovedemo one Rumunje da unesu malo pozitivne vibre ... ako ništa drugo, čak i ako budu pričali gluposti nećemo ih razumjeti kao što razumijemo tvoje.

Tko je glasao

Izgleda da su Rumunji su

Izgleda da su Rumunji su savladali hrvatski, dakle moglo bi se dogoditi da i oni pričaju ono što ne želiš čuti...nikakve koristi ako ja odem...doći će drugi

Mali dodatak...
Ničim ne osporavam izračun statistike o plaći za prosinac. Sigurno su točno zbrojili podatke koje su htjeli zbrojiti. Ali nisu zbrojili božićnicu, 13. plaću itd... Nije se lošije živjelo u prosincu za 1,1%, već su davanja bila i do 30% veća od normalnih mjeseci...

Čudno je za državu u kojoj ima 250.000 nezaposlenih da uopće raste plaća. To je protivno osnovne ekonomske logike, jer s toliko nezaposlenih, radna snaga bi treba biti sve jeftinija i jeftinija, (ili barem kontinuirano isti trošak)...

Istina je da od tih 250.000 nezaposlenih, eventualno 50.000 ima šansu zaposliti se na novom tržištu rada... 20.000 koji nakon osnovne škole odu na burzu - nema posla za njih... 180.000 samupravnih radnika iz komunizma koji ne znaju ništa raditi osim prebacivati kutije iz točka a u b više nemaju smisla niti ih itko želi... Plus ovi ličani iz članka u jutarnjem koji ne žele raditi za 6000 kn mjesečno itd itd itd...

O našaoj radnoj snazi i njihjovoj motiviranosti prema poslu i pristupanju poslu najbolje je pročitati intervje Nenada Bakića (Moj posao) koji to lijepo opisuje...

A za kraj, da pitamo Mraka - da li je on povećao plaću 30% prošle godine, i zašto nije?
Možda je i njemu Polančec kriv?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ničim ne osporavam izračun

Ničim ne osporavam izračun statistike o plaći za prosinac. Sigurno su točno zbrojili podatke koje su htjeli zbrojiti. Ali nisu zbrojili božićnicu, 13. plaću itd... Nije se lošije živjelo u prosincu za 1,1%, već su davanja bila i do 30% veća od normalnih mjeseci...

Vidiš, Polančec, radi se o promjeni na GODIŠNJOJ razini, dakle u odnosu na prosinac 2006. I tada je bilo božićnica i navodnih 13-tih plaća.
Izračun je vrlo jednostavan, ne računam ga ja, računaju ga svi mediji: nominalan mjesečni rast, realan mjesečni rast, nominalan godišnji rast, realan godišnji rast...e, sad nakon dugo vremena imamo realan godišnji PAD, koji je od svih tranzicijskih zemalja zabilježen još samo u Mađarskoj, tamo gdje je premijer priznao da je KRIVA NJEGOVA VLADA.

Tko je glasao

Ferenc Gyurcsany je bar

Ferenc Gyurcsany je bar rekao istinu... a ovi naši doktor je ne zna ni prepoznat.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Posl3k, zašto si dao -1

Posl3k, zašto si dao -1 upisiću? :)

Tko je glasao

Ministre, ne kužim,

Ministre, ne kužim, odgovaraš na komentar od z00ey i ne vidim nigdje Posl3k...o čemu se radi ?

Tko je glasao

Posl3k nije ništa

Posl3k nije ništa komentirao nego je dao -1 tekstiću, onako, polančevački. ;)

Tko je glasao

I onda uzima za pravo

I onda uzima za pravo govoriti o ocijenjivanju - ako ti se ne sviđa nešto onda bojkotiraš sve - ovako jedno pričaš drugo radiš. To što si mu dao -1 je ok ako za to imaš argumente. Čak ako ih i nemaš opet tvoje pravo, tvoj glas - jedan. Ionako ih treba puno više da bi tekst došao na naslovnicu. Ali i sam dokazuješ da je ocjenjivanje tu proizvoljno i slobodno. Nitko se ne buni kad dobije ocjenu bilo kakvu jer i ne može, ali mogu pitati zašto, ljudi vole čuti argumente. Ja često radim evaluacije onog što radim - ne zato jer ne znam što radim, nego želim čuti što bi moglo biti bolje - i tih uviijek ima nekoliko i pola primjedbi je na mjestu - dakle 1 ili 2 od recimo 20, sto je cca 10%. Tako je i s pollitikom - 80% ljudi koji su ovjde je zadovoljno sa politikom pollitike i zato su tu. Ostali su tu da je poprave:-)) Ali budite svjesni da je samo pola primjedbi samo na mjestu (i tu ako se potrude):-)

Tko je glasao

Slutim novu komisiju za

Slutim novu komisiju za praćenje rasta plaća.

Tko je glasao

Ministre, ako ovako

Ministre, ako ovako nastaviš, Šuker će se registrirat pod nickom, samo da može s tobom diskutirat na private e-mail...kapa dolje

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci