Tagovi

I prije 100 dana - Kukuriku i Milanović su promašaj

Iako u parlamentarnim demokracijama vlada nepisano pravilo da kad dođe do stranačke smjene vlasti novu garnituru ne treba propitivati i kritizirati prvih 100 dana mandata. To bi trebao biti slučaj i s novom vlašću u Banskim dvorima na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem i s Kukuriku koalicijom koja ima uvjerljivu većinu u Hrvatskome saboru.

Međutim kako u Hrvatskoj političko stanje počiva na krivim temeljima, jer više vladanje nego upravljanje državom proizlazi iz pogrešnih ustavnih i izbornih pravila koji su omogućili dvjema vodećim strankama neizmjenično smjenu vlasti, ne bi se trebalo držati nepisanog pravila o poštedi nove Vlade u prvih 100 dana mandata. Uostalom, u prva dva mjeseca na vlasti i Kukuriku koalicija i premijer Zoran Milanović dokazali su nizom poteza i mjera da nisu sposobni uhvatiti se u koštac s nagomilanim političkim, gospodarskim i socijalnim problemima. Njihov predizborni „Plan 21“ raspršio se u ova dva mjeseca kao mjehur od sapunice, jer se temeljio prvenstveno na nerealnim pretpostavkama.

Počnimo od njihovog obećanja da će skresati javnu potrošnju, pa je trebalo očekivati da će ponuditi prije svega rezove u samoj Vladi. Međutim sa pet novih ministarstava da se zadovolje apetiti pobjedničke koalicije ni teoretski se nisu mogli skresati troškovi Vlade. Dapače, kako je najavljeno u novom Državnom proračunu Vlada će u ovoj proračunskoj godini potrošiti 50 milijuna kuna više nego hadezeovska Vlada prošle godine. U samoj raspodjeli ministarskih fotelja odmah je došlo do sukoba interesa između vodećeg SDP-a i manjeg partnera HNS-a. Već prve najavljene mjere ukazale su da je pravi premijer Slavko Linić, a Zoran Milanović je samo generacijska šminka bez iskustva, a po učincima i bez autoriteta. Treba se sjetiti jedne njegove izjave iz prošle godine kad je stranim veleposlanicima rekao da ne zna ništa o ekonomiji i da to nije važno. Ali o ekonomiji i financijama nešto zna stari mačak Slavko Linić za ćijeg mandata u Račanovoj vladi Hrvatska se zadužila dodatnih 10 milijardi eura. Dug sada iznosi 46 milijardi eura. Najavio je povećanje porezne stope na 25 posto, po visini koje je Hrvatska na drugom mjestu u Europi. Orkestrirani napadi EPH, Styrije, pa i javnih elektroničkih medija (HTV i HR) koji su bili glasni kad je HDZ podigao stopu za jedan posto, nazivajući je haračem, sada su utihnuli. Samo mala djeca mogu prihvatiti obećanje da viši porez ne će utjecati na porast troškova života i pad standarda. Uostalom, najavljuju se nova poskupljenja. Da bi pokrpali proračunske prihode Linić i njegov konkurent Čačić ponovo prodaju obiteljsko blago, pa tako nestaje i HPB kao posljednja veća banka u hrvatskim rukama.

Pomankanje realnog koncepta za izlazak iz krize najbolje se očitovalo u slučaju Vladimira Ferdeljija, pomoćnika ministra Komadine i kao čovjeka koji je kao uspješan menadžer došao iz realnog sektora. Kritizirao je Vladinu neodlučnost da odlučnije uđe u rezove javne potrošnje, pa je nakon nekoliko dana smijenjen. Zoran Milanović ga je opisao kao nekog iz „trećeg ešalona“, iako je upravo Zoran Milanović po znanju i iskustvu osoba iz trećeg ešalona koja je stjecajem okolnosti postala premijer. Mladac nema ni jednog dana radnog staža u realnom sektoru, a karijeru je izgradio ne na radu i znanju nego na parakomunističkoj partijnosti kao najvažnijem čimbeniku u strukturi SDP-a. U državi gdje je najveći problem izlazak iz gospodarske krize normalno bi bilo očekivati da je premijer uzeo za savjetnika nekog od cijenjenih ekonomskih analitičara. Njemu je međutim bilo važnije da se pobrine za savjetnika u kulturi birajući na to mjesto Slavka Goldsteina koji po svojim nastupima i djelovanjem ima više veze s hrvatskim politikantstvom nego s hrvatskom kulturom, suočenom s kulturnom globalizacijom.

Već prvi potezi Vlade pokazuju da će ona biti najmanje socijalna, a više okrenuta zahtjevima neoliberalnog kapitalizma U samo dva mjeseca novim otpuštanjima i propadanjem poduzeća nezaposlenost je dostigla rekordnu brojku od 344.000 nezaposlenih, a mljekari koji su izašli na ceste tražeći da ih država zaštiti od favoriziranog prerađivača u francuskom vlasništvu samo su najava prosvjeda koji se mogu očekivati idućih mjeseci. Iako je deficit novog Državnog proračuna smanjen, njegove projekcije su više kozmetičke nego razvojne prirode. S Vladom koja nema hrabrosti da reže javnu potrošnju, ali ne onu koja pogađa šire slojeve stanovništva, koja je prema prvim potezima socijalno neodgovorna, s ministrima koji treniraju, poput Čačića i ministra policije Ostojića i ministra poljoprivrede Jakovine strogoću, s bahatošću i bezobzirnošću koju ispoljavaju kako Čačić tako i Vesna Pusić, Linić i nešto blaže ostali, poput Mirele Holy koja bi ukinula otkup staklene i plastične ambalaže, s namještanjem svojih partijskih kadrova bez stručnih znanja u nadzorne odbore u javnim poduzećima s takvom Vladom, a još gorom oporbom hrvatska politika ulazi u razdoblje nesigurne neizvjesnosti u ozdravljenju gospodarstva, racionalizaciji upravljanja državom i osiguranju boljih životnih uvjeta svim građanima.

www.zivaistina.info

Komentari

Tuga

Po prirodi sam socijal demokrata; liberalizam ovih prostora mi nikako ne paše a o HDZ-u ne želim trošiti riječi....dakle, simpatizer sam od davnina.

Prvi put na prošlim izborima nisam glasala za njih, iako svjesna da će ni krivi ni dužni iznijeti pobjedu. Nekako sam uvijek na strani slabijih :-) No, moja podrška i dalje je bila prisutna...

I tim više ne mogu skriti svoje ogromno razočaranje!! Ključni razlozi su slijedeći:

- imali su dovoljno vremena provedenog u oporbi da pripreme, ako ništa drugo bar prve ključne korake; kad ono djeluju i sami iznenađeni i totalno nespremni...ako njima nije jasno u kakvom smo stanju bili, kome je??

- vlada je timski igrač. Ništa nije važnije od zajedničkog cilja i međusobnog upotpunjavanja na tom putu. No, oni najmanje djeluju tako...postoji ona priča o skupini najboljih stručnjaka koji su radili avion...svaki je dao najbolje na svom polju...očekivano, avion nije poletio!

- gledam što radi Ostojić (blisko mi je): proglasio je sve pravilnike nevažećim i odgodio donošenje nove liste lijekova! A jedini način da smanji troškove je upravo uvođenje jeftinijih lijekova na listu...Ne, on je radije zamrznuo katastrofalno stanje i ono malo regula stavio van snage! Da čovjek ne povjeruje!! A onda smjenilo i Strizirepa...a koje su reference lika koji dolazi na njegovo mjesto?

- razno razna imenovanja među kojima i Mršića u Podravci! Pa tko je tu lud??

....

U ovom trenutku ne vidim ali baš ni jedno područje u kojem im mogu dati prolaznu ocjenu... a, kako rekoh na početku, sklona sam im!

Statistička pogreška

Tko je glasao

dobar i istinit dnevnik

Ko je od kukuriku koalicije išta dobro očekiva ,nek me izvinu navijači sdp i ostale meneđerije koalicije, davno se raspametija.
Te stranke koalicije su jako loša kopija hdza . Strukturno , hrvacka je postavljena kao moderna feudalna provincija . Feudalni modernizam u hrvackoj se razlikuje od tahijevskog feudalizma austrougarske samo u strukturi lena ( valjda se tako zove koncesija što ti gazda daje ) . U modernom feudalizmu gazda ti da otel ,tvornicu ,ovrhu , telefoniju , dok ti u tahijevskom to nije moga dat jerbo tog nije bilo . Sustav, nametnut od hdza uz pomoć svih stranaka hrvacke, generira lopine koe niču sa svih strana ka gljive posli kiše .

Za srušit takav pljačkaško - koncesisko - lihvarski sustav triba imat poštenja i muda . To u hrvackoj nima pa će taj sustav potrajat još koje vrime , nadam se ne još dugo.

Tko je glasao

Da su na izborima ponudili

Da su na izborima ponudili MMF glasao bi bez obzira na zoombie glasace.
Posto nisu jos cemo se strpiti da drzavu oglodaju do
kraja

Tko je glasao

di je ti MMF ??

čoviče potkupili su oni i MMF . Umriću a neću dočekat da neko stane na kraj ovom neredu i neradu.

Tko je glasao

polako, ovi ovakvom politikom

polako, ovi ovakvom politikom ne mogu izdržati još dugo. sustavu prijeti gospdarski kolaps...kada dođe glad, onda će se stvari mijenjati...

Tko je glasao

Stvar je zaista nevjerojatno

Stvar je zaista nevjerojatno groteskna, ali MMF ce izgleda dovesti - sindikati!
Ovo je najefikasniji nacin:

http://www.jutarnji.hr/sindikati--ne-pristajemo-na-promjene-zakona-o-rad...

Ako budu odlucni na ovome tesko mi je i zamisliti koja ca nam kamata na zaduzivanje uopce biti.
ako odbiju i MMF ( vidi orbana koji je potrosio 25 mld € iz mirovinskih fondova, forinta je pala 30% a na kraju opet mora dobiti pomoc iz vana, ali mu ne ide jer je bacio oko na madjarske devizne rezerve u njihovoj narodnoj banci)
Dakle 10-12%?
Cak i da proglase moratorij na otplatu dubova treba naci te proklete devize za uvoz el. energije, plina, lijekova, nafte....
Decki drzim vam fige, samo tako!

Tko je glasao

od kad je Mosor proda patku da je umra sve je zahvatija sindrom

ko to neko? ti brale lipo zavrni rukave i sa susidima stani na kraj braci i seki
kad vide ovi u metropoli da ste vi, onda će i oni
pa kad vide ovi u eu da smo mi u zg onda i oni i tako dalje
to ti je po onoj:
riba smrdi od glave, čisti se od repa

Tko je glasao

sve za keruma , keruma nizašto

kerumu ne pakirati .

Kerum je najbolji dokaz da bog postoji i da se voli zajebavat sa smrtnicima . Kerum je najbolji dokaz retardiranosti zapadne demokracije kao i nužnosti diktature bilo kojeg oblika .
Kerum je simbol splita moglo bi se komotno reć tekovina demokracije. Živi spomenik eurepizacije hrvacke . Kerum je civilizaciski domet hrvacke elite .
Važnost keruma u hrvackoj je nesaglediva kao i njegova veličina.

Kerumova dva mista u saboru svakom pametnom u hrvackoj kazuje da je taj sabor jedan kerepovac pun škovaca.

Kerum je škovaca istresena iz kese pa se vidi sastav škovaca , a ostali su ukeseni u plastične kese t-coma, hipo, ina i ostalih pa nemoreš vidit kvalitet i kvantitet škovace.

Ja više volim vidit transparentnu škovacu , ondak znaš šta je o škovaca tu . Kod upakovane škovace se uvik moš zajebat .
Po radi mene more kerum škovaca bit još pet mandata , samo da nebude sdp-hdz
škovaca niti jedan mandat .

Tko je glasao

ima istine šta govoriš

samo kako keruma reciklirat

možda je dobro stvarno da su došli u sabor - Jadranka je bila onda dalekovidna

Tko je glasao

vrlo jednostavno NIKAD ,

vrlo jednostavno

NIKAD , NIKAD, NE GLASATI ZA HDZ , SDP I NJIHOVE SATELITE .

kad ostanu bez funkcija poklaće se međusobno .

Tko je glasao

ti ka da ne živiš više od po vika na svitu

ma šta će se poklat međusobno
prevrnut će kaput i probat ostat gdje i jesu
pa ne znaju drugačije preživiti

druga je stvar što bi bilo jeftinije osigurati im neki sanatorij, a ljude koji znaju mislit svojom glavom, radit i koji imaju muda plaćat da vode politiku države

Tko je glasao

nepoznavanje situacije

Očito nisi upućen u zadani program mozga kriminalca . Uvik mu je malo . U hrvackoj je za kriminalce bilo devedesetih puno svega . Bilo je tvornica , imanja , banaka stanova i ostalog blaga . Sad su ostale samo oglođane koščice . Šta more lopina uzet od mene i tebe . Za mene i tebe puno , ali za lopinu malo . On more uzet puno samo od drugog lopine . Sad iz faze pljačke svih nas prelaze u fazu međusobnog zajeba i pljačke .
Šta misliš da se međusobno cinkare zato što vole hrvacku ?? Ne , sad se cinkare da otmu jedno drugome koščicu .
Oli misliš da prvih sto hdzovaca i sdp more živit od tri iljade eura misečno ? More li prvih sto hrvackih kapitalista živit od tri iljade eura misečno ? More kurac . Triba njima deset puta više .
Nemoredu to namirit od mene, tebe i one sa bolesnom materom . Nema tomi za namiri njihov beskonačni lopovski mozak . Nema i ćao .
Moredu oni prodat još štagod po hrvackoj ali to im je malo jerbo je njih puno .

Ma di ti živiš . Oli misliš da ona auta po splitu pale oni sa kontejnera ? Pale oni jedno drugome . Šta misliš da je sanader ovako izjeban zato što je korumpiran ?? Nije moga više dat pa je tamo di je . Sve je mislija pobić u ameriku od pravde , je malo sutra .

U ovoj državi ima barenko pedeset iljada umreženih lopova kojima triba dosta love za jahte, ljubavnice i ostale potrebštine. Pomisli samo kako je mudriniću . Kolko mu triba love za potplatit ove na vlasti da ga ne zatvore . Oli misliš da je lako kalmeti i njegovim zadranima raznim renićima ?? A tek todoriću , koliko ih on ima na sisi svaki misec .
Vito i Al su diletanti za ovih pedeset iljada ganstera . Ove godine kad prodadu ovo šta je ostalo mogu se jedino međusobno gansterirat.

Tko je glasao

Tko se nije skrio, magarac ga bio

U ovoj državi ima barenko pedeset iljada umreženih lopova kojima triba dosta love za jahte, ljubavnice i ostale potrebštine.

Jura Stublić je davno dijagnosticirao i odredio terapiju

B-52

Tko je glasao

Tommyjev Chikago

ulicamaa jurinog čikaaagaaaa
više ljubav uopće ne vlaaadaaa

sada tomy osamdestdrugeeee
gandstere oblači u pruuugeeee

tommy ooosaaaamdestdrugeeee
gandstere oblači u pruuugeeee

govore tommiju gangsteeeriiii
"ajde @tommy ti ne seeriiii"

toma njima odgoooovaaraaaa:
druga ljubav sada vlaaadaaa

od ove ziiiiimmmeeeeeeeeee
čikago ima drugo imeeeeeee

Tko je glasao

čini mi ih milo

a i Kerinjo se jada da jebe ko Hektor (? - puno ga hranite klasikom), bidan šta ga je snašlo u toj poznoj dobi

Tko je glasao

Pazi samo da ostanem nevina

Pomankanje realnog koncepta za izlazak iz krize najbolje se očitovalo u slučaju Vladimira Ferdeljija,
- - - -
S Vladom koja nema hrabrosti da reže javnu potrošnju, ali ne onu koja pogađa šire slojeve stanovništva, . . .

Nema i tu je problem, no jel ti znaš koje je stavove zastupao Ferdelji?
Ferdelji je zastupao između ostalog kao jedno od glavnih premisa razvoja ove države rezanje javne potrošnju kroz prekrajanje državnog ustroja RH. To je nešto što već dugo zastupa i nije smjelo biti iznenađenje za nikoga.

Radi se o suludom ustroju kojeg nam je ostavio HDZ s Neprežaljenim od 127 gradova i 429 općina što ukupno čini 556 nečaga. Tome treba dodati još 20+1 županija i možda možemo sagledati koliki je administrativni aparat koji uredno traži svoje božičnice i darove za djecu koje mu pripadaju prema kolektivnom ugovoru.

Jel' to previše? Očito da je i možda ne bi bilo loše se podsjetiti na ono što je bilo 1990. kad smo imali 102 općine i 10 zajednica općina. Da zgodno i nekako mi se čini logičnijim no ne želimo se vratiti u mračni komunizam kojeg propagiraju jugonostalgičari i velikosrbi, jelte vkrsniče?

Dakle, Ferdelji bi srezao državni ustroj i smanjio boj zaposlenih vjerojatno na manje od 1/3 što znači da bi 2/3 njih izgubilo posao. Volio bih tebe vidjeti u situaciji gdje dolažiš u općinu Jadna Glavina ili Velika Budalaština i kažeš da mogu svi ići doma jer smo se samo šalili. Nepopularna mjera koju su trebali donijeti upravo oni koji su pokupili politički profit od takvog ustroja, a ZNA SE tko su ti i takvi.

Svakako mislim da nitko ovdje nema problem zamisliti tvoj dnevnik u slučaju da je Milanović postupio po Ferdeljiu. Imali bi glasni nebeski vapaj i dva šlepera drvlja i kamenja po antisocijalnoj vladi koja je toliko obitelji ostavila bez osnova egzistencije.

No da se razumijemo, moje mišljenje je da ovu lokalnu i državnu upravu treba žestoko smanjiti jednostavno jer se to ne može izdržati. Tvrdoća sindikata koji ne žele pristati na promjene kolektivnog ugovora i tvrdoglavo insistiraju na božičnicama i imbecilnim predizbornim obećanjima prethodne vlasti treba zadovoljiti tako da se broj božičnica smanji i to drastično.

Očito da nema rješenja bez da netko strada, a kako se stvari razvijaju stradati će sve više i više njih. To je realnost koja nikako da bude vidljiva u tvojim nacionalno osviještenim pamfletima naknadne pameti. Bitno je da se nađu velikosrbi i odmah znamo tko je kriv za sve.

leddevet

Tko je glasao

Svih 400 općina i bar 50

Svih 400 općina i bar 50 gradova zajedno nemaju proračun veći od grada Zagreba. cca 3 miljarde kuna. Tako da su to fraze i spinovi o potrebi ukidanja općina samo zabava za narod.
Da nije bilo ovoliko manjih općina, većina naselja u ruralnim sredinama zadnjih dvadeset godina ne bi dobila ni javnu rasvjetu ni vodu in asfalt.
Npr. Od prijašnje općine Imotski nastalo je desetak općina i svaka od njih je u zadnjih dvadeset godina infrastrukturno napredovala jer je postajala lokalna uprava. NIjedno od ruralnih naselja imotske krajine nije imalo odvoz komunalnog otpada jer o tim naseljima općina Imotski (načelnik, općinsko vijeće) nije vodila računa. Sad ima tko brinuti jer lokalni načelnici odgovaraju biračima u svojim sredinama.
Zato smatram da je 400 općina bilo potrebno.
A da bi se smanji broj općina treba najprije izglasati vrlo kompleksan niz zakona ( zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, zakon o granicama naselja, granice katastra, što s postojećim prostornim planovima....) i to sve provesti.
Pa ova ekipa nije u stanju rješiti 50 mljekara a rješit će 400 općina
Treba započeti velike infrastruktirne projekte kako je Vlada najavila a za to im trebaju agilni načelnici malih općina koj će odraditi svoj posao i gurati projekte u svoje sredine jer im je to u interesu.
Kako vam se svaka vlast odnosi prema periferiji ili ruralnim sredinama najbolji vam je primjer Split koji zadnjih dvadeset godina stalno popravlja Rivu, pa Žnjan, pa Marmontovu ulicu, pa kerumovu obalu, pa Bačvice, a na Brda, Mejaše, Strožanac, Stobreč nikada nitko nije povirio. Osim Hrvatskih cesta koje su širile prometnice.
A šta mislite kako bi tek Split upravljao s potrebama Omiša, Solina, Dugopolja, Kaštela, Trogira da je ostala bivša općina Split ili zajednica općina.
Naprave ti jedan vrtić u trideset godina i budi sretan.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Bačvice općina!

Zato smatram da je 400 općina bilo potrebno.
Onda je dobro da je MIlanović sprašio Ferdeljija!
Pretpostavljam da bi bilo dobro da svako raskršće bude svoja općina i tako bi napokon sva bila semaforizirana.

S druge strane problem centralizacije države je nešto što datira još iz Juge, a nažalost nastavilo se puno žešće u samostalnoj RH. To je druga strana problema rascjepkanosti o kojem nemam pojma što je mislio Ferdelji, a ni što radi Milanović.

leddevet

Tko je glasao

račanove 4 godine

leddevet,

najlakše je udarit po hdz-u koji je naravno najviše kriv, ali što je učinio račan kad je 2000. godine došao na vlast. ništa, kao što ni ova koalicija s nesposobnim milanovićem ne će učiniti ništa.
stalno tvrdim da su hdz i sdp dvije frakcije proizašle iz skh, ali vama esdepeovcima to nikako ne odgovara, a niste sposobni ništa bitno i radikalno promijeniti jednostavno jer ste opijeni vlašću a ne upravljanjem za to nesposobni, kao što je nesposoban i hdz.

Tko je glasao

sdp kontra hdz

vkrsnik,

Žao mi je što uporno i po neznam koji put,

dijelite članove Pollitike
na dva tabora,

sdp kontra hdz ili obrnuto,

ili kako već to činite.

Na ovom siteu ima puno različitih članova.

Ovakvo predviđanje kao u gornjem komentaru izgleda kao da je proizišlo
iz gledanja u kristalnu kuglu.

Sorry
Mirtaflora

Tko je glasao

račanove četiri godine

@vkrsnik
mali poduzetnici i obrtnici će ti odmah reći što je napravio Račan kad je s koalicijom došao na vlast - smanjio je rok naplate drastično, mnoge firme su se oporavile, da bi dolaskom Sanadera bili prisiljeni staviti ključ u bravu.
dugački rok napalte koji odgovara Toodoriću & comp je jedan od generatore tonjenja države u sve veće dugove.

w. ;)

Tko je glasao

korupcija

walpurga,

Nisu problem u ovoj zemlji mali obrtnici nego korupcija velikih i širokih razmjera. Račanu je bio predočen projekt pod nazivom "Bijeli brijeg" u kojemu su bili identificirani glavni nositelji velikog kriminala i korupcije iz prethodnog HDZ-ovskog razdoblja. Ali u stilu njegovog "odlučno možda" nije učinio ništa, pa se s tom korupcijom borimo i danas.

Upitao bih kad ćete vi esdepeovci raskrstiti sa svetinjom u koju ste pretvorili račana, jednako kao što su hadezeovci izgradili aureolu oko Tuđmanovog djela i pored niza njegovih strateških pogrešaka. kad ćete konačno shvatiti da je Ivo Josipović vaš proizvod s njegovom "novom pravednosti" najobičnija prijevara. Kad ćete, jednostavnije rečeno, prestati biti ovce, slijepo vjerujući svojim liderima. isto se odnosi i na HDZ.

Tko je glasao

Komunisti . . isti . . . isti . . .

najlakše je udarit po hdz-u koji je naravno najviše kriv, ali što je učinio račan kad je 2000. godine došao na vlast. ništa
Nešto na tu temu je bio i moj posljednji dnevnik da nam ne valja HDZ, ne valja ni SDP, a neka treće realne opcije nema i što sad?
Ti kažeš da su ovi isti, ja kažem da su ovi ipak bolji isto kao što je Račanova vlada bila bolja od onog što je bilo prije i onog što je bilo poslije. No ja sam zadojeni sdpovac, velikosrbin i pitajbogaštojoš i jasno da me vlastio sljepilo ograničava. Recimo da je to tako, no objasni gdje ti vidiš neki realni izlaz za ovu državu, tko je tu dovoljno kvalitetan da riješi sve ove nagomilane probleme?

Ja tu ne vidim, nažalost, jer očito da nema, no možda je istina da samo ne vidim i u tom smislu molim da sve nas obnevidjele prosvijetliš i usmjeriš na pravi put.

leddevet

Tko je glasao

rekonstrukcija Hrvatske

Budući da su u doba Tuđmana udareni krivi temelji državnog ustrojstva, a da to Račanova koalicija nije ispravila, nego je u nekim stvarima još i pogoršala u sadašnjim ustavno-zakonskim okvirima hrvatska ne može izići iz krize samom smjenom u Hrvatskome saboru, u Banskim dvorima i na Pantovčaku.
Hrvatskoj je jednostavno potrebno novo državno ustrojstvo u kojemu će narod imati veću ulogu, nego što je ovim Ustavom i izbornim inženjeringom ima. O tome sam, pozivajući se na jedan tekst objavljen 2005. godine u mojim novinama "Croatian American" na ovom portalu 7. 11. 2009. godine objavio dnevnik pod naslovom:

Hrvatskoj je potrebna rekonstrukcija države.

Tu je sve rečeno.

Tko je glasao

Pučistička Republika Hrvatska - PRH

Hrvatskoj je potrebna rekonstrukcija države.
Hmm, recimo, no ajmo dalje u razmišljanjima:

Sustav se može mijenjati alatima koje poznaju demokratski sustavi (tako se to danas zove), a to su izbori ili mogu se upotrijebiti neki drugi manje demokratski alati kao što su revolucije, prevrati, pučevi, vojni udari itd. Ono što nisam shvatio, odnosno nisi precizirao, na koju metodu si mislio. Očito ovu metodu koja koristi izbore kao alat za političke promjene nisi jer izborni rezultat može trenutno biti ili HDZ ili SDP

Možda bi pravo rješenje bilo da neka "čvrsta pesnica" uzme stvar u ruke i napravi reda. To je isto jedno moguće rješenje koje garantirano daje rezultate.

leddevet

Tko je glasao

urodeni "bubnjar", a ne

urodeni "bubnjar", a ne novinar..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zaslijeljena

lunoprof,

s vama kao zaslijepljenom esdepeovkom bezrazložno je uopće ući u diskusiju. kad ste već nemoćni bilo što suvislo reći o dnevniku najpametnije bi vam bilo da šutite. ali kod vas je problem što je ideologija jača od zdravog razuma.

Tko je glasao

isprika

svim korisnicima,

povlačim plus koji sam greškom sam sebi dao za ovaj dnevnik.

Tko je glasao

Isprika,

vkrsnik,

bilo bi bolje da se ispričate svima koje ste bez razloga uvrijedili.

Uvredama sudionicima u raspravi,
smanjuje se kvaliteta napisanog dnevnika.

No, tko sam ja da sudim o tome.

Mirtaflora

Tko je glasao

svim korisnicima, povlačim

svim korisnicima,
povlačim plus koji sam greškom sam sebi dao za ovaj dnevnik.

Pusti plus i minus glavno da je dnevnik čitan...(kontaktiraj Mraka ako ima vremena - čobjek zaposlen :) da ispravi grešku i da ista primjena bude ko i za komentare.

Inače ne očekuj da ti dnevnik dobije 15+ , jer ovaj site ti obilaze SDP-ovi igrači...:), isto ko što su nekada HDZ igrači pisali pamflete na forumima.

Justice for all !

Tko je glasao

Sve Vlade RH od 1990 do danas imale su samo jedan jedini cilj.

Taj cilj nikako nije bio vladati za opće dobro i slične "više ciljeve) nego je isključivo i jedino služio ostajanju na vlasti bivših komunističkih struktura. Nije to nikakav poseban hrvatski fenomen, i ostale komunističke zemlje istočnog bloka su imale na dlaku iste probleme. Sve komunističke oligarhije su ultimativno pokušale (u raznim derivatima) zadržati moć, silu, novac, uticaj,etc. Ukrašavali su se oni i prije "demokratskim" nazivima (DDR), Berlinski zid se zvao "antifaschistische schutzwall" (antifašistički zaštitni zid), zvuči poznato, zar ne?!?! Zato nikog ne treba iznenaditi ono (demokratska) u nazivu HDZ-a ili SDP-ja, ima ga i Korejska partija!!! Partija je drugovi na vlasti, a onaj ko očekuje od nje neke druge rezultate nego što ih je ona u povjesti pokazala, e taj je baš kompletno šenuo.

Tko je glasao

rush

Taj cilj nikako nije bio vladati za opće dobro i slične "više ciljeve) nego je isključivo i jedino služio ostajanju na vlasti bivših komunističkih struktura.

Moram te malo podučiti: ne postoji "viši cilj" zbog kojeg se u tzv. demokratskim sustavima osvaja vlast. Vlast se osvaja samo zbog parcijalnih, grupnih, klasnih i sličnih sebičnih interesa, no ako je to po demokratskoj proceduri onda je to legitimno. Druga je stvar što to možda nije humano, od općeg interesa, moralno, pravedno...
Samo u autoritarnim sustavima postoji "viši cilj", a on se obično ostvaruje u ime "nacije", "klase", "domovine", "otadžbine", "kralja", "13-stoljetne prošlosti"...
Zato, @rush, nije dobro svim našim vladajućim garniturama pripisivati isti ideološki predznak (komunistički). Ideologije su promijenjive poput kaputa i svaka vladajuća garnitura se ogrće njime samo da bi prošla izbornu provjeru.
Eto, najisplativija ideologija na koju padaju mase hrvatskih jadnika je "ideokogija nacije". Još i danas kada su već i nagluplji shvatili da smo generalno popušili, neki među nama i dalje promiču istu ideologiju. Na kraju, većina naših političkih stranaka ne odriču se u svom nazivu prefiksa "hrvatska" (HDZ, HNS, HSP,...)

Tko je glasao

@Rihard

Najvažnije je da je moj komentar pravilno shvaćen, iako dopuštam da je možda i neprecizan. Pravilna dijagnoza hrvatskog problema je preduvjet svakoj dobroj terapiji, a ideološki predznak je apsolutno korektan...komunistički mentalni sklop je ostao glede i unatoč...

Tko je glasao

diktatura misli kao razlog pisanja?

Kad god citam @vkrsnika neodoljivo me podsjeca na @feniksa.. i obrnuto naravno. Da im nije tekst (ne mogu reci stavovi, jer mi se to cini poprilicno fleksibilnim kod tih autora) suprotnih izjava ne bih bas uvijek znala po stilu tko je pisao..

Uzasno smeta ta tendencioznost u dnevnicima. Cak i u dijelovima teksta koji su vise nego istiniti prisutna je neka skrivena poanta koja ima uglavnom jako losu svrhu.. Neku mrznju prema svima i svakom, neki politicki probitak.. Zal za diktaturom nekog tipa, kontrolom javnosti ili misli gradana. Autorovu zelju za sluzbom odredenom vodstvu, vodstvu koje bi tekstovima dobilo dirigiranu i neprikosnovenu podrsku, a autoru dalo znacaj.

To je nase nasljede, desetljecima uvjezbavano. Nasljede kojem smo se pomalo otrgnuli pred kraj bivse drzave. Sjetite se tjednika Danas. Iskakao je iz ovakvog novinarstva i dobio etiketu tako slicnu etikatama koje dijele ovi autori.

Cilj ovog teksta na zalost nije ukazati na manjkavost Milanoviceve vlade koje smo svi mi debelo svjesni, vec potaknuti misljenje koje kaze: Svi su oni isti. A to je netocno, niti su isti, niti se mogu trpati u slicne koseve. Sljedece sto izvire iz teksta je potreba za smjenom Vlade i uvodenjem cvrsce ruke, naravno po zeljama autora.

A nama treba sasvim drugo. Sloboda u zivotu, sloboda u promisljanju, sloboda u odlucivanju... Nama ne treba zivot po diktatu raznih politickih novinara i samoproglasenih "Mesija jedine i neprikosnovene istine".. Nama svima treba nase znanje kojeg nemamo dovoljno da bi mogli sami prosudivati gdje se nalazimo i sto nam je ciniti kako nas ovakvi tekstopisci ne bi vise nikad mogli skretati sa puta zdravog razuma.. cak i ako se djelomicno slazemo sa napisanim.

Red istine, red lazi, red naredbi sto trebamo misliti.. Obrazac poznat i nepromjenjiv.. Bas onaj obrazac koji nas je doveo u politicko i ekonomsko stanje u kojem smo danas.

Zasto se obicno bunim na ovakve clanke? Pa Filip David je to mislim bolje rekao nego sto cu ikada ja znati pa ga rado citiram
Na kraju krajeva, velike promene ne donose mase, nego pojedinci. Ja ne mislim da smo mi ti pojedinci, ali vredi se boriti. Jer, kada prestaneš da se suprodstavljaš, kada predstaneš da se boriš, kad postaneš ravnodušan - to je poraz. Moje je osećanje da poraz ne smem prihvatiti jer, ukoliko ga prihvatim, onda sam kao duhovna ličnost gotov. Da li treba da zaćutimo? Ja mislim - apsolutno ne.

Dakle za osvjezenje "diktatu misli" (vkrsnika ili feniksa, ili bilo koga slicnog, svejedno) predlazem procitati jedan dobar tekst, tekst koji prica o razmisljanju i relativnosti svega sto se dogada jos uvijek, sto se dogadalo 90tih na jedan i 80tih drugom retorikom, ali na isti nacin. A podrsku je dobijalo od bas ovakvih tekstopisaca svih "ideologija".

http://www.slobodnaevropa.org/content/da_li_jos_uvek_funkcionisu_milosev...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Mudrost iz kategorije onih što izjednčavaju fašizam i antifašizam.

Za razliku od @vkrsnika ja nikad nisam bio društveno-politički radnik.
A to što sam brutalno iskren i prokazujem laži i lašce veze nema ni sa kakvim ideološkim opredjeljenjima.

Tko je glasao

bijeli miševi

lunoprof,

kao zadrta esdepeovka zaogrnuta u ultraljevičarsko ruho vi u ovom dnevniku vidite bijele miševe i neke skrivene moje misli. u dnevniku sam pretežno iznio činjenice na koje vi nemate odgovor pa se bavite filozofiranjem o nekoj mojoj "diktaturi misli". Nikakva diktatura misli nije izvela mljekare na hrvatske ceste, nego politika nove Vlade koja umjesto da brani interese vlastitih mljekara staje na stranu prerađivača mlijeka koji su eksponenti profita.
.
To vam očito nije jasno, pa ste se upustili u priču o markovim konacima, a da biste tobože bili objektivni povezali ste mene i feniksa. lunoprof, to je jadno i bijedno od jedne osobe koja se smatra intelektualkom. gdje to ja zagovaram u ovom dnevniku čvrstorukašku diktaturu. možda za vas koji u njemu vidite bijele miševe. pročitajte što je iz mojeg dnevnika podrcrtao shiky. i konačno, citirajući filipa davida sami sebi upadate u kontradikciju.
svojim pisanjem vi ste klasičan primjer ideološki zatucane osobe kojoj samo po sebi smeta tuđe mišljenje temeljeno na argumentima s ceste, a ne skovano u partijskoj komisiji.

Tko je glasao

uvijek ista ekipa

Zoran Oštrić
griotta
laufer
martin

sve ovo što sam napisao u komentaru vašoj stranačkoj kolegici lunoprof odnosi se i na vas i na ostale koji se još nisu javili. sve skupa jadno i bijedno, jer nemate argumenata da pobijete činjenicu kako su i Kukuriku i Milanović već sada promašaj. nikakvi vaši minusi ne mogu ispraviti njihovu nesposobnost ali i bahatost u obnašanju vlasti, a ne u upravljanju državom.

svi skupa stojte mi dobro.

Tko je glasao

neprikosnoveni stil... a tako

neprikosnoveni stil... a tako poznat.. (jel feniks saptao?)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Podcrtano

Čisti plus zbog ispravne detekcije uzroka:

...u Hrvatskoj političko stanje počiva na krivim temeljima, jer više vladanje nego upravljanje državom proizlazi iz pogrešnih ustavnih i izbornih pravila...

Tko je glasao

promašaji traju skoro pola stoljeća

oni nisu promašaj
mi smo ih "birali"
kao što smo "birali" i one prije njih
a razni su mediji sudjelovali onda da cementiraju stvari, naročito od osamdesetih na ovamo
(po tom uzoru danas tzv PR stručnjaci "čuda" rade)
Pod dojmom rastuće snage studentskog pokreta, a pre svega štrajka BU, iz jezgra vlasti emitovani su jasni signali nepoverenja u vlastite institucije. Iz samog jezgra vlasti, što je moguće dalje od očiju javnosti, potekli su i konkretni potezi stvaranja moćnih tajnih centara paralelne vlasti, kao novi koraci ka privatizaciji vlasti, nasuprot svim proklamacijama o demokratizaciji. Tako su hitro nastali, pre svega u Beogradu i Zagrebu, štabovi za borbu protiv nove levice. Prvenstveni cilj u Zagrebu bila je izolacija hrvatskih studenata da se ne bi „kao guske u magli“ poveli za beogradskim kolegama, a u Beogradu je bilo najvažnije sprečiti kontakt studenata s radnicima, naročito u radničkim predgrađima. U štabovima su se našli najlojalniji i najborbeniji kadrovi, i stari i novi, i staljinisti i nacionalisti, koji su nastupali monolitno, sve dok nisu porazili glavnog protivnika – levicu
http://www.republika.co.rs/516-519/20.html

Tko je glasao

strucni ekonomisti

Jesu li to svi oni ekonomisti strucnjaci sto su tako strucno 2007 predvidili 2008?

Tko je glasao

2008 je plod višedesetljetnih nastojanja,

nikako samo "predviđanja" 2007
to što su ovi pod tepih išli sakrivat brdo - to je stvar kako tko na to gleda... u Splitu na prmjer vole jako zajebanciju pa zato i imaju Keruma za gradonačelnika - a onda jednog dana ta zajebancija zakuca na vrata ... e sad da li će nekog drugog komedijaša postaviti građani ili će stjerat sve koji prodaju muda pod bubrege - teško je reć, boleština je duboko zabrazdila u tijelo ..

Tko je glasao

ljevica i desnica

3103,

u pravu ste, u hrvatskoj ne postoji ni prava ljevica koja bi zastupala interese radnika, niti prava desnica koja bi zastupala nacionalne interese.
postoje samo naslijeđene vladajuće strukture iz prehodnog komunizma, ne zaboravimo po revolucionarnosti suštinski totalitarnog koje su raspoređene u HDZ-u i SDP-u da bi u izbornim farsama zavaravale birače i mijenjali se na vlasti.
na ovom portalu oni koji zdušno podržavaju SDP, poput hatzivelkosa ili zorana oštrića su kvaziljevičari kao što je i cijeli SDP na čelu ne sa Zoranom Milanovićem nego sa Slavkom Linićem, pandanom Vladimiru Šeksu u HDZ-u, kvaziljevičarski.

www.zivaistina.info.

Tko je glasao

pa imamo glanc čiste nacionalne države

odnosno nacionalni ingeres 200+ koji pušu i prozivaju svakog komunjarom i jugonostolgičarem - možda su baš ti uspjeli ubiti GRAĐANSKI interes
iz gornjeg teksta je u više navrata Popov pojašnjavao nacionalne hajke
Novi bojovnici baštinili su sve tekovine dosadašnje upotrebe sile i samu aparaturu sile, nadograđujući i nove slojeve nasilja u slavu svoje nacije i suverene nacionalne države.

Tko je glasao

Nacionalni interes

Krsnik:
"...u hrvatskoj ne postoji ni prava ljevica koja bi zastupala interese radnika, niti prava desnica koja bi zastupala nacionalne interese."

Interesantno.
Dakle, "nacionalne interese" zastupa samo "desnica", a "lijevi" su - ako ne zastupaju nacionalne interese - po prirodi stvari onda valjda izdajnici.

Sad, za mene je "nacionalni interes" u prvom redu da svakom pojedinačno u ovoj zemlji bude riješeno pitanje egzistencije i to bi trebao biti osnovni i jedini posao svake vlade - lijeve, desne, gornje ili donje.
Stvoriti uvjete za pristojan život svakom čovjeku.

Po Krsnikovom "poretku", ukoliko "desnica" (usput, koji su to u Hrvatskoj?) dođe na vlast, radnici (i seljaci pretpostavljam) su nadrapali, a ako to bude "ljevica" (a koji su ,po vama, to?) radnicima i seljacima će teći med i mlijeko, ali će "nacionalni interesi" otići pod vodu.
I, da, što je "nacionalni interes" po vama...?

ps. već drugi tekst bez UDBE, Srba, komunista... Krsnik, Krsnik... rušite /godinama/ stečeni ugled

Tko je glasao

nacionalni interes

laufer,

samo kao primjer, nacionalni interes je da se rasvijetli sudbina do zadnjeg čovjeka koji se već 20 godina vodi kao nestali, a takvih je više od 1.000. ni postojeća "ljevica" ni postojeća "desnica", a da ne spominjemo predsjednika Republike u ovom predmetu na zastuapju nacionalni interes, jer su spremni zbog svojih sitnih računa do kraja spustiti gaće ili gaćice i pred Srbijom koja nas u ovom slučaju vuče godinama za nos i pred tzv. međunarodnom zajednicom koja je svojim nečinjenjem suodgovorna za još uvijek neriješeno pitanje nestalih hrvatskih državljana bili to Hrvati ili Srbi. Je li vama i onima koji su vam dali pluseve na ovom zornom primjeru sad jasno što je nacionalni interes?

Tko je glasao

kakva nacija...

...takav i nacionalni interes

Tko je glasao

...

mljekari koji su izašli na ceste tražeći da ih država zaštiti od monopolnog prerađivača u francuskom vlasništvu

jesam li ja to prespavao koju godinu pa ne znam da je dukat postao monopolni prerađivač ili ti ne znaš značenje riječi monopol?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

spavač

janus,

kad su moji dnevnici u pitanju vi obično prespavate glevnu temu dnevnika, pa se hvatate u svojoj nemoći detalja.
moj savjet: spavajte i dalje, budite i dalje slijepi kod očiju.

Tko je glasao

...

ma ok...ali zašto koristite riječi kojima ne znate značenje...od vrsnog novinara se ipak očekuje puno više nego od običnog škrabala poput mene...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci