Tagovi

I prije 100 dana - Kukuriku i Milanović (bili) su promašaj

NB.
Kao podsjedtnik navijačima Kukuriku koalicije i Zorana Milanovića ponavljam dnevnik napisan u veljači 2012. godine. Svi koji su mi tada dali minus ne zbog minusa nego zbog njihove zaslijepljenosti trebali bi se u njamnaju ruku posramiti. Trebaju shvatiti da se država ne može voditi zastarjelom ideologijom nego znanjem i sposobnošću, što ni jedno ni drugo nema ni Zoran Milanović ni cijela njegova ministarska bulumenta.

25/02/2012 - 22:57
Iako u parlamentarnim demokracijama vlada nepisano pravilo da kad dođe do stranačke smjene vlasti novu garnituru ne treba propitivati i kritizirati prvih 100 dana mandata. To bi trebao biti slučaj i s novom vlašću u Banskim dvorima na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem i s Kukuriku koalicijom koja ima uvjerljivu većinu u Hrvatskome saboru.

Međutim kako u Hrvatskoj političko stanje počiva na krivim temeljima, jer više vladanje nego upravljanje državom proizlazi iz pogrešnih ustavnih i izbornih pravila koji su omogućili dvjema vodećim strankama neizmjenično smjenu vlasti, ne bi se trebalo držati nepisanog pravila o poštedi nove Vlade u prvih 100 dana mandata. Uostalom, u prva dva mjeseca na vlasti i Kukuriku koalicija i premijer Zoran Milanović dokazali su nizom poteza i mjera da nisu sposobni uhvatiti se u koštac s nagomilanim političkim, gospodarskim i socijalnim problemima. Njihov predizborni „Plan 21“ raspršio se u ova dva mjeseca kao mjehur od sapunice, jer se temeljio prvenstveno na nerealnim pretpostavkama.

Počnimo od njihovog obećanja da će skresati javnu potrošnju, pa je trebalo očekivati da će ponuditi prije svega rezove u samoj Vladi. Međutim sa pet novih ministarstava da se zadovolje apetiti pobjedničke koalicije ni teoretski se nisu mogli skresati troškovi Vlade. Dapače, kako je najavljeno u novom Državnom proračunu Vlada će u ovoj proračunskoj godini potrošiti 50 milijuna kuna više nego hadezeovska Vlada prošle godine. U samoj raspodjeli ministarskih fotelja odmah je došlo do sukoba interesa između vodećeg SDP-a i manjeg partnera HNS-a. Već prve najavljene mjere ukazale su da je pravi premijer Slavko Linić, a Zoran Milanović je samo generacijska šminka bez iskustva, a po učincima i bez autoriteta. Treba se sjetiti jedne njegove izjave iz prošle godine kad je stranim veleposlanicima rekao da ne zna ništa o ekonomiji i da to nije važno. Ali o ekonomiji i financijama nešto zna stari mačak Slavko Linić za ćijeg mandata u Račanovoj vladi Hrvatska se zadužila dodatnih 10 milijardi eura. Dug sada iznosi 46 milijardi eura. Najavio je povećanje porezne stope na 25 posto, po visini koje je Hrvatska na drugom mjestu u Europi. Orkestrirani napadi EPH, Styrije, pa i javnih elektroničkih medija (HTV i HR) koji su bili glasni kad je HDZ podigao stopu za jedan posto, nazivajući je haračem, sada su utihnuli. Samo mala djeca mogu prihvatiti obećanje da viši porez ne će utjecati na porast troškova života i pad standarda. Uostalom, najavljuju se nova poskupljenja. Da bi pokrpali proračunske prihode Linić i njegov konkurent Čačić ponovo prodaju obiteljsko blago, pa tako nestaje i HPB kao posljednja veća banka u hrvatskim rukama.

Pomankanje realnog koncepta za izlazak iz krize najbolje se očitovalo u slučaju Vladimira Ferdeljija, pomoćnika ministra Komadine i kao čovjeka koji je kao uspješan menadžer došao iz realnog sektora. Kritizirao je Vladinu neodlučnost da odlučnije uđe u rezove javne potrošnje, pa je nakon nekoliko dana smijenjen. Zoran Milanović ga je opisao kao nekog iz „trećeg ešalona“, iako je upravo Zoran Milanović po znanju i iskustvu osoba iz trećeg ešalona koja je stjecajem okolnosti postala premijer. Mladac nema ni jednog dana radnog staža u realnom sektoru, a karijeru je izgradio ne na radu i znanju nego na parakomunističkoj partijnosti kao najvažnijem čimbeniku u strukturi SDP-a. U državi gdje je najveći problem izlazak iz gospodarske krize normalno bi bilo očekivati da je premijer uzeo za savjetnika nekog od cijenjenih ekonomskih analitičara. Njemu je međutim bilo važnije da se pobrine za savjetnika u kulturi birajući na to mjesto Slavka Goldsteina koji po svojim nastupima i djelovanjem ima više veze s hrvatskim politikantstvom nego s hrvatskom kulturom, suočenom s kulturnom globalizacijom.

Već prvi potezi Vlade pokazuju da će ona biti najmanje socijalna, a više okrenuta zahtjevima neoliberalnog kapitalizma U samo dva mjeseca novim otpuštanjima i propadanjem poduzeća nezaposlenost je dostigla rekordnu brojku od 344.000 nezaposlenih, a mljekari koji su izašli na ceste tražeći da ih država zaštiti od favoriziranog prerađivača u francuskom vlasništvu samo su najava prosvjeda koji se mogu očekivati idućih mjeseci. Iako je deficit novog Državnog proračuna smanjen, njegove projekcije su više kozmetičke nego razvojne prirode. S Vladom koja nema hrabrosti da reže javnu potrošnju, ali ne onu koja pogađa šire slojeve stanovništva, koja je prema prvim potezima socijalno neodgovorna, s ministrima koji treniraju, poput Čačića i ministra policije Ostojića i ministra poljoprivrede Jakovine strogoću, s bahatošću i bezobzirnošću koju ispoljavaju kako Čačić tako i Vesna Pusić, Linić i nešto blaže ostali, poput Mirele Holy koja bi ukinula otkup staklene i plastične ambalaže, s namještanjem svojih partijskih kadrova bez stručnih znanja u nadzorne odbore u javnim poduzećima s takvom Vladom, a još gorom oporbom hrvatska politika ulazi u razdoblje nesigurne neizvjesnosti u ozdravljenju gospodarstva, racionalizaciji upravljanja državom i osiguranju boljih životnih uvjeta svim građanima.

Komentari

nemojmo xaborai cinjenice

koliko god nam se neke srvari ne svidjaju kod ove vlade pitanje je da li bi moglo biti drugacije da Hrvatska nije opljackana i devastirana od pocetka njene samostalnosti na ovamo. puno vece stete od cetnickih granata je napravljeno otimanjem drustvene i drzavne imovine i njeno pretvaranje putem pretvorbe i privatizacije u privatnu. u toj otimacini nije sudjelovala samo vladajuca stranka vec i stranke oporbe. zbog toga nikome nije bilo u interesu da se kriminalci iz pretvorbe i privatizacije kazneno proganjaju a isto tako da pravna drzava proradi u potpunosti. owisto tako moramo priznati da ni jedna dosadasnja vlada nije pokazala socijalnuosjtljivos, vec see stice dojam kako se one medjusobno natjecu kako ce sto bolje zastiti one koje financiraju njihove kampanje na sretu naroda, pogotovo onih koji su socijalno najugrzeniji.

w. ;)

Tko je glasao

sdp i hdz su totalna šteta hrvackog naroda

Hrvati mi sve više liče na jednog mog naivčinu koi se jedno veče napija pa opizdija autom u neki izlog i napravija totalnu štetu autu i butizi u koju je zdimija . Dok se nije rastriznija bija mu je kriv i auto i izlog . Tek kad se otriznijo prominija je ploču . Krivo je loše vino .

Tako i hrvati loču vino i puše travu sa hdz- sdpovskog izvora već dva desetljeća . Navukli su se skroz na te nezdrave opijate .
Tribalo bi barenko po miljona hrvata poslat u one komune na odvikavanje , a sdpovce i hdzovce uklonit sa ulice , meknut u pržun .
E onda bi zapravo reć bilo , bilo VIŠE CVIĆA MANJE SMEĆA.

Više je hrvackoj napravija štete najobičniji član te dvi stranke nego svi dileri mare u splitu zajedno.

Tko je glasao

pa tko je te probleme nagomilao?

"Uostalom, u prva dva mjeseca na vlasti i Kukuriku koalicija i premijer Zoran Milanović dokazali su nizom poteza i mjera da nisu sposobni uhvatiti se u koštac s nagomilanim političkim, gospodarskim i socijalnim problemima"

tko je te probleme nagomilao? da je te probleme HDZ znao rješavati ne bi se nagomilali iza njega.

Tko je glasao

glupan

macaktom,,

samo glupan može postaviti takvo pitanje. ako je te probleme nagomilao HDZ, birači su dali mandat Kukuriku koaliciji da ih počnu rješavati, ali su oni pokazali da nisu sposobni, jer jednostavno nisu imali plana a u oporbi su proveli 8 godina.

Tko je glasao

Odluka je donesena.

Izvolite.

Otvaram raspravu.

Zaključujem raspravu.

Izjasnimo se.

Tko je za?

Odluka je donesena.

luka

Tko je glasao

iz vremena opozicije ...a da se u poziciji ne izmjeni ništa...

indian — Pet, 09/09/2011 - 19:34.

....ako mogu...
...upravo ovaj način upravljanja je precrtano ono što i dovodi
cijeli politički život u blokadu. U ime pragmatične potrebe za
opstankom zamjenuju se teze da je stranačka konkurencija
preopasna za ustroj i opstojnost te se traži razumjevanje za
konspirativni način i bjanko podrška vodstvu. Posljedično,
članstvo , svatko iz svojih razloga, javno pokazuje razumjevanje
no intimno dvoji o smislenosti sudjelovanja, opet svatko iz svojih
motiva. Na kraju jezgru stranke održavaju samo čvrsta obećanja
benefita. I sve dobiva samoispunjujuću dimenziju, strašenjem
o silnoj poziciji koja rovari tako da svaki disonantni glas postaje
suspektnim, umjesto da se stvara otvorena atmosfera u kojoj
niti ideje niti interesi neće biti nelegitimni´i odluke šireg vodstva
postaju obaveza ali i štit predsjedniku. Prihvaćanjem kompetitivnosti
prema van i prema unutra možda se ne postiže ležernost, ali
sigurno da sadržajnost koju se može prepoznati na političkom
tržištu. A vjerojatno i dugotrajnost, da se ne pleše samo jedno
ljeto.
E, da, koliko je važno imati aktivnu konkurenciju na političkom
tržištu smo valjda mogli već zaključiti gledajući unjkavu opoziciju
koja ne zna što će sama sa sobom sve ove godine. HDZ-u je
bilo potrebno svega 2-3 mjeseca prije svakih izbora promjeniti
vokabular jer uz takvu oporbu nisu niti imali razloga biti
kvalitetniji i pošteniji Vlast je takva kakvom joj dopušta biti
oporba. Mislim da je otprilike isto i unutar stranaka.
o.a. indian ne glasa u Hrvatskoj tako da ne vlastni niti akcije
bilo koje hrvatske stranke

indian — Sub, 10/09/2011 - 02:22.

baš u sdp-ovom slučaju je uočljivo kako vodstvo koje je uživljeno
u svoje predstave o stvarnosti i ulozi nameće članstvu i okolini,
biračima, logiku svog osobnog kapaciteta. Tako su se uživjeli u
ulogu oporbenih prvaka, što je očito njihov osobni domet, da im
niti gubitak već dobivenih izbora ne predstavlja problem. Gubitnički
mentalitet im ne dozvoljava niti da sam opozicijski položaj u svijetu
politike shvate kao znak da nedovoljno dobro rade svoj posao, Političari
koji dobro rade to što rade su pobjednici, pozicija.
Ako je u našem slučaju hdz pozicija, koliko je dobra u tome što
radi, opozicija? I još su sposobni svakome tko pokaže zeru veća
očekivanja od njih, predbacivati da su nerealni idealisti....pfff.
A vidim da i članstvo i mnogi glasači imaju elana, no imobilizirani
samozadovoljnim vodstvom....? Što vrijedi to što nisu lopovi, je li to
dovoljno?

Tko je glasao

ndn

Njvš vlm kd mlt przn slm mdrj z mrk. Bl b vjrdstjnj d npšš nšt stvrm kj t kržj mjst d nm slš pmt "jzgrm SDP- HDZ-" s hl prkcnsk smtrčnc.

Tko je glasao

...bilo je to staro

...bilo je to staro mudrovanje...
Iz sigurne Indiane, zadnja pošta Indiannapolis...otamo otkuda smo mi Indijanci...

Tko je glasao

da....

Dolje sigurnost, dolje stari Indijanci! Indijanci, vratite pare koje ste oteli prastanovnicima Amerike, Egipćanima!

Hajde sada, indijanoljupci i promotori sigurnost, navalite s minusima!!!

Tko je glasao

Ne znam na čemu si, ali

Ne znam na čemu si, ali izgleda opičeno.

Tko je glasao

...eeeeh, nisam saaam

...znači li to da nisam jedini Indijanconostalgičar na sajtu?

Tko je glasao

Ma hajde kome to @vkrsnik

Ma hajde kome to @vkrsnik prodaje muda pod bubrege? Da je Milanovićeva vlada vilenjačkim moćima i zaustavila kotrljanje zemlje u provaliju, opet ta vlada ne bi valjala jer ju ne zapljuskuje onaj ideološki val po kojem @vkrsnik grozničavo surfa. Ta se vlada ne može tresti ognjištarskom groznicom jer je previše Srba ondje dok su Hrvati jelte, Jugoslaveni i komunisti ili neka slična antihrvatska bagra. A tu bagru podupiru mediji koji nisu konvertirali poput krsnika - da kratko parafraziram uvrnutu logiku, kako kažu, bivšeg Tanjugovog novinara.

Iako Milanović, prema @vkrsniku, kaže da nema pojma o ekonomiji, ipak će biti da on o toj djelatnosti zna malo više od primjerice AnkiceTuđman. Koliko znamo, Milanović je naveo da posjeduje neki novac i nekretnine u imovinskoj kartici dok Franjo i Ankica nisu prijavili milijun i pol kuna. Dakle, Tuđmanovi svoju imovinsku karticu nisu propisno ispunili jer nisu znali da je novac imovina. Dakako, poslije se ispostavilo da su Franjo i Ankica bili u pravu, a svi ostali u krivu, jer prema tumačenju Smiljka Sokola, dvorskog pravnika, ustavnog suca, eksperta prava i čega sve ne - novac nije imovina. Bar nije kad su u pitanju HDZ-ovci na vlasti.

Da je Milanović previše samokritičan kad je riječ o ekonomiji, imovini, novcima i sličnim malenkostima potvrdit će i Sanader koji, kako ispada, zna o ekonomiji još manje. Jer mora da je Sanader pomislio - ako već novci nisu imovina, onda nisu to ni satovi, pa zašto bih ih stavljao na karticu da bodu gologuz narod?

Dakako i Jadranka je bila vladarica koja je ekonomiju smatrala nevažnom kategorijom i o njoj nije ništa znala. Zato se pozvala na svoje "ratne zasluge" i svoj stan od 38 kvadrata zamijenila za stan od 90 kvadrata plus garažom. Dobro, ipak je taj četverosobni stan nešto platila. Deset posto vrijednosti. Samoubojstvo jednog od dvojice vlasnika je srušilo cijenu stana.

Tko je glasao

ako neko misli da je sposoban...

celsou,

a osim toga ima i drugih dokaza
uvijek ima gorih

jedan od ciljeva slobode medija
je da o ljudima kojima smo demokratski dali dužnost i pravo da odlučuju o zajedničkom dobru
znamo dovoljno, što valja, što ne valja
cijena je na kraju ipak, najvećim dijelom politička
izašli smo velikim dijelom iz totalitarnog komunističkog svijeta gdje je kazna za političke grijehe bila zatvor ili smrt
(istina i danas, se tu i tamo se ipak i zatvor koristi za političke svrhe, ali selektivnost primjene zakona neka bude za raspravu ne nekoj drugoj temi)

krsnik argumentira da milanović nije sposoban biti premijer
i prema dostupnim informacijama, slično misli većina građana hrvatske
ako ti imaš neke informacije koje pokazuju da je milanović
sposoban premijer, čovjek koji ovu zemlju može izvući iz krize
podijeli to s nama

luka

Tko je glasao

okorjeli jugoesdepeovac

celsou,

A što vi prodajete.
Pamet sigurno ne, jer ste priglupi da shvatite poruku mojeg dnevnika, ali se to od poslušnog vojnika partije ne može ni očekivati.
Da vam bude jasnije, vaš Milanović, njegova Kukuriku bulumenta, ali i SDP kao takav i ovakav su jednostsvno otpisani u Bruxellesu. Pričekajte još koji mjesec. Jedino će drug Mimica profitirati kao komesar..

Tko je glasao

vkrsnik

Nema tu nikakvih poruka, ni pametnih ni glupih, tek je to tragikomičan pokušaj liječenja frustracija zbog "crvene peronospore" koja tako uzrujava ognjištarsku kastu. Navijačka argumentacija kojoj je cilj napakostiti i denuncirati samo pomaže Milanoviću i SDP-u.

Koliko je meni poznato, iako Bruxelles ima glomaznu administraciju, njihovi činovnici ne sudjeluju na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, pa ćete morati komuniste, Srbe i Jugoslavene u vladajućoj partiji trpiti barem još dvije i pol godine.

Inače, podržavam vaše pisane izljeve latentnog bijesa jer time jačate one koje nastojite pokopati. Dakle, što više krsnika, dujmovića, despota, ivkošića, tomaca, hloverki i sličnih opskuranata jezde Hrvatskom, to je snažnija fronta protiv ognjištaraca.

Tko je glasao

kontraognjištarac

celsou.

vama kao zadrtom esdepeovcu ništa nije poznato, uostalom kao ni vašem šefu Milanoviću. Počekajte nekoliko mjeseci pa ćete vidjeti kako će briselska birokracija otpuhnuti vašeg Milanovića na čelu Kukulele koalicije.

Milanoviću više ne može pomoći ni dragi Bog na kojega se poziva Branko Grčić. Je li vam jasno da je Milanović već otpisan , jer je u svojem neograničenom bahatom samoljublju kojega podržavate vi u esdepeu na sam Dan Europe samo dva mjeseca prije članstva Hrvatske u EU bojkotirao primanje kod predstavnika Europske komisije Paula Vandorena u Zagrebu.

Tu vam nikakvi ognjištarci nisu krivi, nego isključivo vi koji još živite u partijskom "demokratskom" centralizmu, odnosno autokratizmu svojstvenom samo Sjevernoj Koreji, pa možete tolerirati tipa koji je pred stranim veleposlaniocima izjavio prije stupanja na dužnost da o ekonomiji ne zna ništa, da to nije važno. Da uistinu ne zna ništa o ekonomiji to je dokazao u ovu godinu i po, a da je to i te kako važno dokazat će kad bude prisiljen pod pritiskom dati ostavku.

Tko je glasao

Malo pluseva za utjehu

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Uživaj!

Tko je glasao

minusi

Molim vas, nemojte mi davati minuse. To kod mene ne stvara dobro raspoloženje. Davajte mi pluseve, makar iz samilosti.

Tko je glasao

Promašaji

Ima ih i takvih za koje se vidjelo da su promašaji već prvog dana nakon rođenja.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci