Tagovi

I poslije dr. Dejana Jovića, dr. Dejan Jović

Smjena glavnog analitičara predsjednika Republike Dr. Dejana Jovića izazvala je sasvim očekivano niz opravdanih kritika na izbor savjetničkog tima Ive Josipovića. Temeljno je pitanje kako je uopće bilo moguće da britanski Srbin s izrazito jugonostalgičarskim i protuhrvatskim gledištima dođe na tu utjecajnu poziciju. Sad je otkriveno da dr. Dejan Jović uopće nije prošao sigurnosnu provjeru, što opet postavlja pitanje je li sam predsjednik Republike koji nadzire rad obavještajnih službi prošao sigurnosnu provjeru.

Ni u jednoj državi demokratskog parlamentarnog sustava ne bi se moglo dogoditi da za predsjednika države bude kandidirana osoba koja je surađivala s veleposlanikom neprijateljske države u ovom slučaju Republike Srbije. Bivši srbijanski veleposlanik u Zagrebu Radivoj Cvetičanin otkrio je u svojoj memoarskoj knjizi „Croatia Indoors“ kako mu je Ivo Josipović dostavljao dokumente koji se odnose na tužbu što ju je Hrvatska podigla pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu za genocid. Upravo su Ivo Josipović i zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Simonović svojim djelovanjem preinačili originalnu tužbu protiv Srbije za genocid koju je izradio 1999. godine tadašnji ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović. Oni su iz nje izbacili optužbu da je Srbija izvršila genocid nad hrvatskim Srbima, tjerajući ih na iseljavanje, te su iz tužbe isključili i odgovornost Crne Gore za agresiju na Hrvatsku. Kad je postao predsjednik Republike sam Ivo Josipović bio je jedan od glavnih zagovornika njezinog povlačenja. Postavlja se pitanje, što su tada radile hrvatske obavještajne službe, ako tako nešto uopće postoji kad je u pitanju zaštita hrvatskih nacionalnih interesa. Po postojećim saznanjima i afreama sasvim je očigledno da se one bave više lokalnom politikom i političarima, a sve to plaćamo mi hrvatski porezni obveznici.

Kad je izostala sigurnosna provjera predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, kojemu sad prijeti podnošenje prijave za izdaju nacionalnih interesa, uopće se ne treba čuditi da je tadašnji veleposlanik u Londonu Joško Paro u doba kad je ministar vanjskih poslova bio Račanov potrčko Tonino Picula angažirao kao konzultanta dr. Dejana Jovića. Njega je zadržao Sanaderov ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, a tek je, kako ona tvrdi, Kolinda Grabar Kitarović taj ugovor raskinula. Nakon dolaska crvenog predsjednika nije iznenađujuće da je baš dr Dejan Jović, kao eksponent britanske politike na ovim prostorima, bio izbor Ive Josipovića, a ne neki od domaćih analitičara koji su mu se nudili.

Pored toga što je bio predsjednikov savjetnik dr. Dejan Jović je predavao i nekoliko kolegija na Fakultetu političkih znanosti koji je nastao iz bivše Više partijske škole. Promjenom imena fakultet je, međutim, i dalje zadržao ideološku obojenost i netolerantnu zadrtost, što se lijepo pokazalo načinom na koji je prošle godine dekan fakulteta Nenad Zakošek dočekao američku znanstvenicu odlučnu protivnicu pedofilije Edith Riesman. Smjena dr. Dejana Jovića izazvana njegovim člankom u fakultetskom časopisu „Politčka misao“ uopće nije dovela u pitanje njegov položaj na tom fakultetu, što se po njegovom sastavu nije moglo ni očekivati. Dr. Dejan Jović će kao da se ništa nije dogodilo i dalje podučavati političkim znanjima mlade hrvatske politologe ne odustajući od svoje glavne teze da je Jugoslavija bila dobro rješenje za Hrvatsku, da referendum kojim su se Hrvati odlučili za odlazak iz Jugoslavije nije bio slobodan i pošten, pa čak i da u Srebrenici nije bilo genocida. I to nije sve. Dr Dejan Jović je jedan od glavnih utemeljitelja poslijediplomskog specijalističkog studija Diplomacija koji je utemeljen u suradnji s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić. Uz Dejana Jovića na studiju će predavati između ostalih po svojim stajalištima već deklarirani najblaže rečeno jugonostalgičari, poput Tvrtka Jakovine, Ivana Simonovića, Ivana Grdešića, čak i posljednjeg sekretara Saveza komunista Zagreba Ive Družića, inicijatora da se na referendume uvede moratorij Branka Smerdela, predsjednice zagrebačkog ogranka Pupovčevog SDSS-a Snježane Vasiljević i drugih. Smjena dr. Dejana Jovića za njega samog nije toliko bitna. On se samo iz političke pozicije preselio u akademsku, a sve to plaćaju hrvatski porezni obveznici.

Komentari

pun kur...ac

naših istaknutih tj. " istaknutih" političara ( nounara, tzv. intelektualaca ) je u vezi sa srbijanskom obavještajnom službom,

da li su plaćeni, ucijenjeni ili rade za Bgd. iz ljubavi prema bivšoj neprežaljenoj...e to je pitanje.

Ovo što Cvijetičanin piše znači samo jedno...naš predsjednik se nudio, doslovce nudio.. da radi za njih ..ali ga nisu htjeli..jer Srbijanci su kad su te stvari u pitanju...ozbiljni.

Ivo Josipović je obična ..politička prostitutka ( ukoliko je istina što piše ovaj srbijanski ambasador) da se ogradim, jel.

On , Mesić i sl. su na liniji takvoj da bi bili u stanju pozvati srpsku vojsku da im pomogne u slučaju nekih većih pizdarija.

Srećom...nije im dano..

sve dobro...

Tko je glasao

ma, ne, nije jovic uopce

ma, ne, nije jovic uopce radio za yusipovica, neeee, yusipovic je radio za jovica...

Kitz

Tko je glasao

pun kur...ac naših istaknutih

pun kur...ac
naših istaknutih tj. " istaknutih" političara ( nounara, tzv. intelektualaca ) je u vezi sa srbijanskom obavještajnom službom,
da li su plaćeni, ucijenjeni ili rade za Bgd. iz ljubavi prema bivšoj neprežaljenoj...e to je pitanje.

Jest, za pravosudna tijela koja se bave kaznenim progonom.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nacionalni interes?!

Jednom sam već ispravio vaš krivi citat ,dao sam vam ideju vezanu uz sigurnosne provjere Predsjednika i Premijera , a vi još i dalje tupite po Joviću ( ponovo uz krivo citiranje ) !
Dajte,sjednite s njim na kavicu, prodiskutirajte vaša neslaganja pa nas obavijestite o rezultatu vaših diskusija.
Nemam ni ja dobro mišljenje o Fakultetu političkih znanosti ali ne iz istih razloga kao vi (pa i Tuđman je u svoje vrijeme tamo znao održati pokoje predavanje !).
A to što je Jović,prema vašim navodima,tamo osnovao postdiplomski studij Diplomacija može samo tom fakultetu biti plus jer i za obavljanje diplomatskih poslova trebaju,uz poznavanje stranih jezika,vještine ophođenja i komunikacije što našim priučenim diplomatima baš i nisu bile svojstvene.
izuzeci su oni koje lično poznajem ,pokojni Željko Bujas i ,nadam se,još živući kolega M.Munivrana.
Ne vidim svrhu pridruživati se osudi jedne osobe i traženja njene ostavke u akademskoj zajednici jer i to daje lošu sliku o ovoj državi na međunarodnom nivou, što je isto nacionalni interes, zar ne ?

vojko27

Tko je glasao

loša slika

vojko27

Glupane, lošu sliku o ovoj državi daje sama činjenica da je glavni analitičar predsjednika Repoublike punih skoro pet godina bio britanski Srbin i jugonostalgičar (najblaže rečeno) koji čak na određeni način opravdava genocid u Srebrenici. Budući da ste glupi takvu osobu svrstavate u nacionalni interes. S takvim glupanom stvarno nema smisla raspravljati.

Tko je glasao

Slab pokušaj

Lošu sliku o ovoj državi daju "pametni" analitičari poput vas a i diplomati poput vas koji svojom kulturom komuniciranja zapanjuju zapadni svijet.
Čudi me da niste svrstani u ambasadore negdje u Francuskoj ili Švedskoj gdje bi vaše vještine komuniciranja imale pun zamah i koje bi pokazale iz kakve provincije idolazite.
Zaista, imate pravo sa mnom nema smisla raspravljati jer gdje će jedan velikan hrvatske misli (inače,dojdek) gubiti vrijeme s nekim tko je iz velikog grada otišao u provinciju da se ne sudara s provincijalcima koji to ostaju sve do smrti u tom istom gradu

vojko27

Tko je glasao

Glupan drugi put

Vojko27,

glupane, moja malenkost nije ni analitičar ni ambasador, nego novinar, a vama smeta što uopće pišem. Ako je, dakle tko kompleksirani provincijalac onda ste to vi. Nastavite svojim upisima liječiti svoje komplekse.

Tko je glasao

vI I jeste malenkost....

Ljepotane, ne smeta mene što pišeš, više me smeta što ne znaš čitati.

vojko27

Tko je glasao

Vojko

Ima tu istina, ali?

Poznato je i da ovakav fakultet može biti zloupotrebljen u svrhu indoktrinacije u nekoj ideologiji, što ovaj "slučajno" i jest.

Lijepe su osobine, znanje stranih jezika, vještina komunikacije i ophođenja, maniri, ovo ono, no to su samo popratne osobine. Ono bitno je sasvim nešto drugo, a mislim da je i Vama poznato koliko je FPZ duboko ideološki indoktriniran fakultet. Mislim da Vam je poznato i to da je bilo koja ideologija u svojoj biti duboko ograničena i da ne poznaje (i ne priznaje) bilo što izvan svojih ograničenja.

Dakle, na FPZ se u biti ljude uči ograničenosti u jednoj ideologiji. a ograničenost je ograničenost ma koliko bila naša verzija ograničenost. To nije zanemariv problem, ma koliko ga mi relativizirali.

Što mislite o ideji da se buduće politologe uči da budu otvorena uma, da razmišljaju o prednostima i "nedostatcima" ove ili one ideologije? O ideji da ih se uči razmišljati na način da odbace sve ideološke filtere, o ideji da odbace sve ideološke predrasude, o etici kao bitnoj sastavnici politike...

A što se tiče Jovića, mislim da on čak na tom fakultetu nije ni nekakav izuzetak.

No, ovo je priča o slijepim ulicama ljudskog uma i puno šira tema.

Što bi rekla Foma, ovim ni izdaleka nisam rekao sve što mislim o FPZ. :D

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Za krepati

"Kad je izostala sigurnosna provjera predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, kojemu sad prijeti podnošenje prijave za izdaju nacionalnih interesa..."
"...dočekao američku znanstvenicu odlučnu protivnicu pedofilije Edith Riesman."

Zapravo cijeli post je komičan.
Čovjek izgubljen u bespućima povijesne (ne)ozbiljnosti.

Tko je glasao

laufer

Vi ste na ovom portalu od samog početka ne samno komičan nego i tragičan, jer ste zarobljeni u svojoj ideološkoj zaslijepljenosti, uostalom kao i većina pollitičara.

Tko je glasao

Laufer, može pitanjce

Ovdje imamo tri tvrdnje:

1. Predsjednik Josipović nije prošao sigurnosnu provjeru!

2. Predsjedniku Josipoviću prijeti podnošenje prijave za izdaju nacionalnih interesa!

3. Judith Riesman odlučna je protivnica pedofilije!

Pitanje: Koja od ove tri tvrdnje ne odgovara istini?

Ako neka od tvrdnji nije istinita, odnosno, ako tvrdiš da jedna ili sve tri tvrdnje nisu istinite onda bi trebao imati dokaze za svoje tvrdnje, imaš li ih?

Ako imaš možeš li te dokaze iznijeti ovdje, tako da se uvjerimo da pričaš ozbiljno, a ne tek onako, bezveze?

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

jao jao :))

...znanstvenica...Edith Riesman

niti je edith, a niti riesman, abogami nije ni znanstvenica...

no, od polupismenog tzv. novinara bolje se ni ne može ošekivati...

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

stipeeeee

di su cekovi iz australije, sjeti se, popij antisklerin, sigurno pomaze!

Kitz

Tko je glasao

...

od kad su vama sa zatvorenog odjela dopustili pristup internetu?!

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

mrak

daj makni ovu staru budalu.eno mu ustaski portali,pa neka se tamo izivljava,a nas pusti na miru.

Tko je glasao

srboamerikanac

tenor

jeste li svjesni koliko ste zadojeni velikosrpstvom da ni u liberalnoj Americi ne želite pristati na postojanje drukčijeg mišljenja.
Naravno, niste svjesni jer ste Srbin, bolje rečeno velikoSrbin..Vaš psihijatar Jovan Rašković je rekao za Srbe da su lud narod, premda se to ne odnosi na Srbe u Srbiji, nego na takve prekodrinske kojima je pripadao on sam kao i vi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci