Tagovi

I onda se pitamo zašto Sanader ne odgovara za satove, Žužul za Imostroj...

Sudac Ustavnog suda, Marko BabićSudac Ustavnog suda Marko Babić iz Vinkovaca utajio je 270.000 kuna poreza. No, Babić svoj dug nikad neće morati platiti jer je za njegov prijestup nastupila zastara. Godinama je radio kao uspješan odvjetnik, no državi nije plaćao porez na promet i usluge te na godišnji promet svoga odvjetničkog ureda, javlja Nova TV - Ustavni sudac državi utajio 270.000 kuna!. Porezna uprava inače svim dužnicima s dugom većim od 10.000 kuna prvo šalje opomene, a zatim blokira račune kako bi naplatila dugovanje. Njemu nijedan račun nije blokiran. Pogledajte prilog s TV Nova, kojoj svaka čast na otvaranju ove priče - valjda još u Hrvatskoj postoji koji medij koji misli svojom glavom.

Sporost i neefikasnost porezne uprave u slučaju ustavnog suca Marka Babića danas nitko nije želio komentirati. Predsjednik Ustavnog suda odbio nas je uz opravdanje kako nije praksa da se priča o kolegama. Bez komentara, ostali su i predsjednik, i većina članova saborskog odbora za Ustav koji predlaže i imenuje ustavne suce! Šute, naravno, i porezna uprava, i Ministarstvo financija. Iako se čini da je porezna uprava vrlo ažurna kad je riječ o malim građanima i opomenama za dugovanja u iznosu od nekoliko desetaka ili stotina kuna, Transparency Inernational poručuje kako 'velike ribe' u Hrvatskoj prolaze nekažnjeno, a milijuni kuna odlaze u zastaru. I onda se čudimo što Žužul ne plaća porez na iznajmljeni stan, što nitko ne zna odakle Sanaderu satovi vrijedni 100.000 Eura. Pravilo je jednostavno - uđi u HDZ i za tebe zakoni ne vrijede... A oporba i Milanović šute, valjda se i oni nadaju da će jedan dan, kada narastu isto tako:-( Sramota, sramota... Čovječe radi se o sucu Ustavnog suda? Sad će biti najbolja fora kada bude tužio TV Novu zbog povrede ugleda i časti - bljak:-(

Komentari

@Potjeh, dnevniku ne mogu

@Potjeh, dnevniku ne mogu više dati plus koji zaslužuje, ali ću dati primjedbu na " TV Nova, kojoj svaka čast na otvaranju ove priče - valjda još u Hrvatskoj postoji koji medij koji misli svojom glavom."

Nažalost nije tako, jer ni TV Novu kao ni RTL ili prisavsku maloumnicu ne vode osobe koje misle svojom glavom, već nemoralne i potkupljive poslušničke političke novinarske kreature kojima su dnevnopolitičke potrebe svojih mentora i nalogodavaca osnovni prioritet i temeljno načelo njihovog djelovanja.

Tog trenutka i toga dana kada je Tv Nova pustila prilog da je bivši advokat i utajivač poreza Marko Babić postao sudac ustavnog Tv Nova je samo odradila posao za nezadovoljnu, ništa časniju i pošteniju konkurentsku stranu utajivača poreza Marka Babića.

Profesionalnost, istina, objektivno i istinito obavješćivanje javnosti, misliti svojom glavom s tim doista nema apsolutno nikakve veze, jer da je to tako korumpirani, lako ucijenjivi utajivać poreza Marko Babić nebi mogao ni postati, a kamo li do dana današnjeg ostati sudac ustavnog suda.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Prije nešto godina je

Prije nešto godina je izlazila lista velikih dužnika doprinosa (zdravstveni, mirovinski) poreza a stalno su izlazili i drugi javni podaci:
- odvjetnička elita sva na listama, nitko ne plaća ništa, nikome ništa, sve u zastaru;
- ostali pojedinačni istaknuti likove isto, uz napomenu da svim istaknutim "umjetnicima" to plaća država (Severina, Thompson itd.) i da je jedino nepodmireno dugo za Toma Gotovca, široj javnosti najpoznatijeg po djelu "Pun mi je kurac";
- tvrtke poduzetnici ujedno visokih dužnosnika i/ili državnih dobavljača u zastaru po 320 milijuna kuna (Čačić), 50 milijuna € (auto car Zubak), razno, navdeno je samo ilustracija;
- dugovi tvrtki i potpuna neplaćanja su osnova, sve vrste tvrtki iz svih vremena su u zastaru otpremile desetine mlrd kuna Gradu Zagrebu i državi;
- 1991.g. su svi bili za i za 2-3 % cijene uzeli 450.000 stanova i kuća i vila zajedničke imovine, nitko ni rječi, cca 70 mlrd € je u pitanju;
- na slučaju Komercijalna banka Zagreb je prekrcano cca 150 milijuna kuna sa računa fakulteta, zavoda ... sve u lipu poznato, nitko ni lipu vratio, zastara, nitko ne spominje ništa;
- itd. Cca 90 % toga je izraslo na tome i ne miruje, nikad ne podmiruje ni tekuće troškova i još prekrcava, i nitko ništa iako svi znaju da je tako;
- a politički su fora pojedinačne točke, ovdje ad ustavnog suda i pravosuđa. Svi su čitali da je prethodnih dana na kongresu KPSS, pardon HDZ-a, pozdravljena predstavnica SDP-a marija zvana Ingrid, ex minsitrica toga i članica vodstva, poznato je kako, da su druge stranke imale svježih zbivanja, da su Ustavni sud stalno usklađivali, tako da su i pristojna Agata i pristojni Ivica radi toga koštali najmanje cca 97 % cijene stana za Agatu i nešto troškova oko pravosudne karijere, što je ipak više od predmetnog Babića, a jedno i drugo je čisto dno, dno dna pojave, pa i ad ekstra toškova sudaca Ustavnog suda;
- da nitko još nije iznio slučaj ili vijest da netko kroz cca 40 godina koji je od nešto srednje na više u strankama, među akdemicima, raznim ... ne košta najmanje ekstra jedna stančić ili drugi nekretninu, nešto casha i servisiranje, red veličine najmaanje 2 mlijuna kuna a na ovakvim visinama i znatno više- Dakle, vjerojatno nema ni jednog slučaja;
- a zanimljivi su troškovi po 5 milijuna kuna i više po liku esktra, pri čemu govorimo o cca 450.000 likova, koji su usput za to proizveli i štete cca 5x više;
- a vrhunski zasad rješeni slučaj je izvjesna gospođa Knešaurek, presuda suda nakon 7 godina, uzb asutenciju cijelog miljea stranaka i svačega, za cca 30.000 kuna nenamjenski trošenih (ne prisvojenih) iz sredstva čajne kuhinje i sličnog za cca 62 usposlenika i cca 1 mlrd kuna obveza i programa oko djece i rodilja.

U pitanju je jednakost čovjeka i građanina, pri čemu nije jasno zašto bi ovaj Babić bio tako strašna iznimka. "Od nečega se mora krenuti nije fora", jer je ta fora odvano potrošena a i uvijek ima toga puno puno više zanimljivijeg, milijarde su puno zanimljivije od stotina tisuća a još više stotine milijardi vezane uz jednakost čovjeka i građanina, povrat ulaganja i preplaćenih poreza te podmirenje nenaplaćenih ulaganja i poreza.

Tko je glasao

U prethodnom sazivu tog suda

U prethodnom sazivu tog suda bio je sudac koji osumnjuičen za silovanje u logorima. Izbjegavao je suđenje, skrivanjem iza imuniteta. Naravno da je svatko neivin, dok se ne dokaže drugačije. Ali da li može biti sudac, i to Ustasvnog suda, koji se optužuje za takav zločin.
Nakon ove epizode, utaja poreza je prava sitnica, i čemu sad komplicirati. Još će neki mali refernet u Vinkovcima ostati bez posla, jer je propusti poslati opomenu i postupiti po propisanoj proceduri. Sigurno jje taj mali referent to samoinicijativno napravio, a da njegov šef nije ni znao. Naravno šef je sad skroz u čudu.

Tko je glasao

Sve OK. Nek nas jebu. Neka.

Sve OK.

Nek nas jebu. Neka. Nek nas pljuju, nek seru po nama. Zaslužili smo. Višestruko.

Nitko nije reagirao na tolike afere prije ove, nitko neće ni na ovu. Zaboravit će se. Tko se više uopće sjeća ZERP-a? Tko se, vezano za ZERP, sjeća svih obećanja, busanja u prsa, zauzimanja čvrstih stavova prema EU? ZERP, taj zadnji bastion našeg ponosa i slave, pao je, i to ne šaptom. Pao je javno, glasno, pred svima, na njihovu i našu sramotu. Koga briga? Imamo Hrvatsku, to je jedino bitno.

Ali, možda se ja varam.

Možda je sve to napeta igra živaca. Možda su građani svojom neaktivnošću upravo na pragu najveće pobjede od '91. Točno mogu zamisliti dr. Ivu i, recimo, dr. Andriju. Jebu nas godinama, rade što im padne napamet. Ali umor radi svoje. Umor i nevjerica.
-Ne mogu vjerovati, kaže dr. Ivo. Ne mogu vjerovati, ovi nisu normalni.
Ni Andriji nije lako.
-Ja ne mogu više, dahne, samo što ne ispusti dušu.
-Imaš pravo, Andrija, ovi su nenadjebivi. Predajem se. Od sada igramo pošteno.
Andrija zahvalno pogleda vođu. Nije mu bilo lako, sve ove godine, ipak je on moralna vertikala.
-Hvala, Ivo.
A onda, i sami zatečeni zadovoljstvom što je višegodišnje orgijanje konačno završeno, dva vrla muža zadovoljno se smješkaju i hvataju dah. Tek povremeno, više onako, za sebe, može se čuti dr. Ivu kako s nevjericom zbori:
-Kakav narod. Kakav narod!

He, he, he... Ali stvarno. Gdje je sada Lion Queen? Ustani Lion, ustani i rikni hrvatska Lion. Objasni nam. Iščupaj iz pete neko nesuvislo opravdanje, objani nam kako je i u ovom slučaju po srijedi tek čenjenica da mi nedovoljno inteligentni nismo u stanju spoznati veliki plan, veliku ideju, dublji smisao djelovanja mudrog vodstva.

Reci nam, Lion, ionako nije bitno.

Beeeeeeeeeeeeeee.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ako Sabor, izabran od naroda

Ako Sabor, izabran od naroda da donosi zakone za taj narod, može sebe izdići iznad tih istih zakona i tako popljuvati narod koji ga je izabrao, kako se onda čuditi što i sudac Ustavnog suda izdiže sebe iznad zakona po kojima sudi drugima. Što je on tu krivo učinio?

Tko je glasao
Tko je glasao

Ipak vjerujem da će Marko

Ipak vjerujem da će Marko Babić dati neopozivu ostavku. Ako bi nakon ovog preživio u Ustavnom sudu onda nam nema spasa bez ulice. Ne mogu se složiti s mišljenjima da on nije kriv što nije platio porez. Nije on sam kriv.
U ovom slučaju učestvovali su neki činovnici, ali i "glavonje". Pravo pitanje je i da li postoji zastara kaznenog progona onih koji su Babiću omogućili da ne plati porez. Bez obzira na zastare postoji način da odgovorni snose posljedice za svoje nečasne radnje.

Tko je glasao

Ipak vjerujem da će Marko

Ipak vjerujem da će Marko Babić dati neopozivu ostavku. Ako bi nakon ovog preživio u Ustavnom sudu onda nam nema spasa bez ulice.

A što ako Babić 'ni okom ne trepne'? (kao što neće)
Ako ni ulica na to 'ni okom ne trepne'? (kao što neće)
Već zaboravljeno. To je naša Hrvatska... Idemo dalje!

ragusa

Tko je glasao

Slučaj suca Ustavnog suda

Slučaj suca Ustavnog suda RH koji je uspješno izbjegao platiti porez je još jedan u nizu sumraka društva koje smo doživjeli, proživjeli i preživjeli. Budući da se nigdje niti ne nazire želja, a kamoli volja, da se s tim disfunkcionalnostima koje sad već serijski proizvode društvene anomalije nekako počnemo hvatati u koštac, postavlja se pitanje koje su moguće posljedice takvog stanja stvari.

Neki misle da je to početak kraja sustava pod kojim živimo već više od pola stoljeća i zagovaraju parolu "što gore, to bolje". I zaista, čirevi korupcije, negativne selekcije, bezakonja, nekompetentnosti, primitivizma i otuđenosti pucaju na sve strane gotovo svakog sata. To može ukazivati na početak "čišćenja" u zreloj fazi bolesti. Nakon toga nužno slijedi proces ozdravljenja.

Drugi pristup je priznanje nemoći, zatvaranje očiju i ušiju i upadanje u stanje tuposti (numbnes). I to je razumljivo, jer se čini da su uobičajeni putovi iscjeljivanja društvenih anomalija začepljeni. Jednostavno ništa ne radi i nitko ne zna što mora poduzeti, a ako i nešto poduzme, to je obično krivo i samo još dodatno pridonosi problemu ili služi kao prašina u oči neukima i naivnima.

Primjerice, ovaj sudac se još nije oglasio kao ni Sud na kojem on, s drugim sucima i sutkinjama, dijeli pravdu. Za njega mi je jasno da se ne smatra odgovornim i da mu na kraj pameti nije dati ostavku (da ne spominjem brojne razloge, ali samo zbog činjenice da netko tko sam ne poštuje zakon ne može suditi drugome). Ali što je s institucijom Ustavnog suda? Ovdje se ne radi o sumnji kao u slučaju Vukojevića, ovdje je stvar dokazana, a oni ni mukajet.

Dakle, radi se o jednoj od najviših i najvažnijih institucija ovog društva, koja upravo ovih dana demonstrira svoju nemoć. Ukoliko ustraje u svojoj pasivnosti glede ovog slučaja, onda nam kao građanima i građankama preostaje samo da se odlučimo za jedan od dva gore navedena pristupa u očekivanju da saznamo "kud plovi ovaj brod". Ako pak budemo svjedočili postupku kojim će suca Babića razriješiti njegove funkcije u Ustavnom sudu, moći ćemo reći da je reforma pravosuđa počela i da ipak ima nade.

grgo

grgo

Tko je glasao

jedno od rješenja je da

jedno od rješenja je da neki s pollitike budu u Saboru, i pred TV kamerama kažu isto što i ovdje, neka OBIČAN narod čuje neke stvari... hehe, Ivo već kaže da će pobijedit na izborima, ruga se cijeloj državi... predlažem Zokiju da napuste Sabor i zatraže nove izbore, da vidimo ima li u tome istine...

Tko je glasao

Htio sam dati link kako su

Htio sam dati link kako su amerikanci osudili Wesley Snipesa zbog neplaćanja poreza, no izgleda da se izvukao.

http://www.ezadar.hr/clanak/wesley-snipes-nije-kriv-za-utaju-poreza
http://www.index.hr/xmag/clanak.aspx?id=373050

Tko je glasao

Pa nije kriv ovaj sudac sto

Pa nije kriv ovaj sudac sto nije platio, nego onaj tko mu to nije naplatio:-)

Tko je glasao

Nepoštivanje Zakona u RH je

Nepoštivanje Zakona u RH je naša svakodnevica. Zakon je uvijek bio i bit će društveni koncenzus sa malim ali.
Kada se radi o visoko korumpiranom društvu, u kome je korupcija (udjeljivanjem dijela ) moći glavni vid korupcije, a novac inauguriran u jedino društveno mjerilo vrijednosti, onda jednakost građana pred zakonom postaje hipotetsko pitanje.

Korupcija je rezultat piramidalnog ustroja i raste (obimom i iznosima) sa visinom položaja u piramidi.
Kršenje Zakona je rezultat piramidalnog ustroja i raste (obimom i težinom) sa visinom položaja u piramidi.
Kada je novac postane jedino mjerilo vrijednosti, poštenje postaje mjerilom gluposti.

http://hijerarhija.blogspot.com/

Tko je glasao

A Šuker nam priča bajke o

A Šuker nam priča bajke o poreznom broju ...

Iz Večernjeg (s Mrakovog linka):
I, što je najbolje, da je netko dužan, kompjutor u poreznoj sam izbacuje, svakih petnaest dana.

Kompjuter i sada izbacuje podatke, kao što će ih izbacivati i kada se uvede porezni broj ... i tada će najveći problem ostati čovjek koji treba ono što je iz kompjutera izbačeno procesuirati (ili staviti u ladicu).

Tko je glasao

dakle kaže večernji: Sucu

dakle kaže večernji:

Sucu Ustavnog suda Marku Babiću otpisano je 270.686,15 kuna poreznog duga na ime PDV-a koji je “skupio” kada je još bio odvjetnik u Vinkovcima. Vidljivo je to iz dokumenata Porezne ispostave Vinkovci koji su u posjedu Večernjeg lista.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3068188/index.do

Jedno je utajiti porez, a drugo ga je ne platiti; no u ovome slučaju je to možda još i gore jer očito nije riječ samo o Marku Babiću nego i onima koji su omogućili takvo stanje.

Tko je glasao

Jedno je utajiti porez, a

Jedno je utajiti porez, a drugo ga je ne platiti

Ma nemoj! Jel to SDP-ov nakaradni stav?! Znači da bi svi oni koji ne žele ovoj državi platiti porez, trebali porez prijaviti i ne platiti i nikom ništa! Neplaćanje poreza isto je što i utaja! Novac za plaćanje poreza si utajio, ako i nisi utajio poreznu osnovicu!!! Državi treba NOVAC, a ne PRIJAVA POREZA! Misliš li da će se od tvoje porezne prijave i neplaćenog poreza moći isplatiti sve ono što se plaća iz državnog proračuna?! Da sam ja država, a što nisam, sve bih neplatiše strpala u zatvore, pa bi drugi plaćali. Ili plaćaj porez, ili se nemoj baviti poduzetničkom djelatnošću. A najbolje mi je kad gospoda uberu PDV od stanovništva, a ne proslijede ga u državni proračun, već zadrže za svoje poslovanje, e takve bih s guštom strpala u zatvor!!! Šteta što ja nisam država, začas bih uvela reda.

Možda da ti zorno prikažem glupost koju si napisao:
Poduzetnik sklopi ugovor o radu s tri zaposlenika. Obračuna im plaću, prikaže državi poreze i doprinose po tim plaćama. Ne plati ni poreze ni doprinose. Dođe vrijeme da radnici idu u mirovinu. Ništa od mirovine. Poduzetnik je prijavio porez, ali ga nije platio.

Gospodo draga! Ako nemate love za PLAĆANJE poreza, nemojte zapošljavati radnike i nemojte ugovarati oporezive poslove! Nemojte se baviti poduzetničkom djelatnošću! Idite šljakat ko svi ostali smrtnici!

My Soul

Tko je glasao

Strašno!!!

Strašno!!!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci