Tagovi

I onda neš pil

Već se inje strastveno cjelivalo s prozorima dražesne palače položene u geometrijski centar donjogradskog Bermudskog trokuta (hotel Westin - Muzej Mimara - Stomatološka poliklinika) uspavane ostudenjavene sive metropole a za riječ se javio ricasti parnasovski raščupani gospon s sakoom uzorka riblje kosti i leptir mašnom koja je svoje najbolje dane imala negdje između Rezolucije Informbiroa i ulaska sovjetskih tenkova u Prag.
- "Bok deca, moje ime je Pajo Kanižaj. Sam sam htel reć' da nemam niš' pametno za reć', uostalom, kao i većina onih koji su imali mikrofon pred gubecom prije mene. Bok."
Štos šarmantnog Podravca je naravno star i bradat ali preciznije dijagnoze jednog upropaštenog petka, nakon sedam sati besmislenih kontempliranja, jednostavno nije bilo. Na prvom katu zgrade Hrvatskog novinarskog društva se, naime, u petak odvijala 52. izborna skupština HND-a. Na istoj sam debitirao kao jedan od 99 elektora i kao takav, relativno anoniman žurnalist srednje klase u svom prvom nastupu na tom nepotrebnom summitu, sam zauzeo stolac u magarećoj klupi. Motiv takvom pozicioniranju je ležao u urođenoj poniznosti i respektu prema veteranima, časnim starinama, seniorima ceha i kandidatima za vodeća operativna tijela te zbog potrebe da svako toliko proventiliram pluča savršenom škijom koju mi velikodušno dobavlja stari pajdaš iz Ljubuškog. Stolac odmah uz vrata se pokazao punim pogotkom jer sam imao savršen pregled igre i mogućnost žurne evakauacije za čim se često ukazivala potreba.
Priznajem, mea culpa, da sam ponovno ispao teška naivčina kad sam pomislio i povjerovao, da se kuljiševski izrazim, da slijedi teška fertutma, ujdurma, kandžijanje i tjeranje maka na konac u ovoj zabačenoj ustanovi prašnjave balkanske provincijske kaldrme. Tako nečemu ili donekle slično tome sam očekivao jer i osobno sam poprilično reprezentativan primjerak ove vrste u izumiranju. Još 2008. sam fasovao rasni vritnjak u EPH, početkom prošle godine sam na vrijeme ali ne i s svim zarađenim parama napustio cirkusku točku s smiješno osmišljenim dnevnikom jednog priobalnog tada petrokemijskog i medijskog mogula te konzumirao sve radosti tzv. RPO-a (registar poreznih obveznika), štrikao za 5-6 portala od kojih mi njih 4 duguju lovu koja će stići ruku pod ruku s Godotom, znači, otprilike kad sjena mača sv. Mihaela padne na 16. meridijan i započne Armagedon... Na kraju, ali ne i manje bitno, prije mjesec dana zaprimio sam pisamce iz Općinskog građanskog suda u Vukovarskoj u kojem se tužitelja, dakle mene, obavještava da se odbacuje tužbeni zahtjev protiv Mordora iz Koranske. Neke mini nade gajim oko žalbe koja je upućena k Županijskom sudu. Moja odiseja je samo jedna od 1001 Šeherezadine priče jedne devastirane profesije u kojoj su na sve manjim plaćicama ostali nešto tiši, nerijetko i nepismeniji, kadrovi. Naravno da narod grinta i psuje što to sve mora čitat, gledat i slušat pa ne čudi da smo čvrsto zasjeli na laskavu stepenicu najupitnije vjerodostojnosti te da smo na ljestvici povjerenja građana sami fenjeraši kolone u društvu s saborskim zastupnicima.
Umjesto oluje nije bilo niti povjetarca. Najprije je aktualni predsjednik Zdenko Duka, kojeg bije glas da je dobar i simpa tip (što nikako nisu kvalifikacije za šefa strukovne udruge čija se baza desetkuje na dnevnoj bazi), nešto zamuckivao o aktivnostima, uspjesima i nevjerojatnim akcijama (poput npr. "5 minuta gromoglasne tišine" koja je punila gaće gazdama tiska i etera, moš' mislit) tijekom 4-godišnjeg mandata. Klasični sekretarski bla-bla larpurlatizam. Niti traga drugarskoj (samo)kritici ili barem isprika u stilu - "braćo i sestre, jebiga, lijen sam, nesposoban, ne da mi se ništa, ufatila me neka fjaka, nisam napravio ništa da barem usporim ovo rasulo i tražite si boljeg, prosim lepo." Začudo, nakon toplih riječi ovog dragog čovjeka nije u amfiteatru Perkovčeve nastao opći kraval i metež, nisu poletjele stolice niti zagrmile kletve razjarenih deputata ove križobolne infarkt friendly struke. Poneki su samo lijeno zijevnuli kad ih je kolegin lakat pod pazuh prenuo iz ugodnog drijemanja. Zaista, poput magle slowmotion Zdenkić je pravo ogledalo svih nas. Uslijedili su neki nježni prigovori oko stanja kase s naglascima na izdavanje monografije "100 godina HND-a" u što je sprženo tričavih 380 tisuća kuna a prodano 23 (dvadeset tri) primjerka, saznalo se da HND više nema dva stana u svojoj vlastitoj zgradi, pa red sindikalnih zanovijetanja, pa kvazi alarmantno i pseudo moralno ćakulanje hateveovaca o izabranom novom gloduru HTV-a Bruni Kovačeviću i neizabranom gloduru HRadija Vladimiru Kumbriji, pa se škvadra iz dalekih krajeva raspekmezila nad izostankom proporcionalne zastupljenosti u tijelima ove udruge, pa su penzići zazivali jedinstvo i dignitet, kuku lele, truć trać etc.
Vrzmalo mi se glavom da odem za katedru pa nogom razvalim stol predsjedavajućeg, malo zaurlam što opasno zna zvučat iz mog grizli tijela i podsjetim ove nevesele svatove da smo otišli svi skup' lepo u 3pm, ali sam vispreno ipak optirao za čik pauzu. Razmišljao sam da zapalim na štrukle u Westin ali sam se sjetio da nemam 120 kuna, pomišljao da iz Mimare otmem sablju Jana Sobjeskog pa da je vitlam kao sv. Juraj prema zmaju ili da iz prekoputne zubarske manufakture posudim brusilicu pa da po metodi slučajnog uzorka nekoga počastim zahvatom Laurenca Oliviera na sjekutićima Dustina Hoffmana u Maratoncu.
Uglavnom, do gableca se nisu stigla obaviti planirana predstavljanja četvorice kandidata. Proglašen je veliki odmor a ja činim kobnu pogrešku. Iako sam nekad bio neokrunjeni kralj švedskog stola s vrlo dotjeranim vještinama organiziranog tamanjenja besplatne hrane i pića, otišao sam malo olakšati mjehur da bi me po povratku zatekao fatalan, vrlo uznemirujući prizor. Tako je izgledao New Orleans kad ga je zalila Katrina. Po dnu mesinganih rajngli sam vidio samo ostatke restanog krumpira kako stidljivo žubori u crvenkastoj masnoći da bi me svjedoci oštrijeg oka obavijestili da su sarme i debrecinke rafalno gutane kao da su tog petka bila zatvorena vrata baš svih pučkih kuhinja. Em sam se oprostio da ću tog dana napraviti barem jednu korisnu stvar, em sam ostao gladan i žedan, em sam bio realni kandidat za jaču terapiju u nekoj umobolnici.
Konačno, uz jak bouquet dinstanog kupusa s onih nesretnih fantomskih sarmi, već za nekih 2-3 sata, pristupilo se predstavljanju kandidata za poglavicu našeg sve malobrojnijeg plemena. Marljivi Zdenko Duka (Novi list) se odlučno bacio po novi mandat pred bačenim rukavicama Nikole Kristića (HRT), Željka Peratovića (Slobodni novinari) i Borisa Vinceka (Glas Istre). Parola i klišeja nije nedostajalo u prezentacijama pa nešto od odslušanog možemo očekivati u budućim govorima Kim Jong Ila i Huga Chaveza. U redu za glasačke listiće sam malo gnjavio rimskog dojavnika s pitanjima o stamenom Papi i detroniziranom Papiju, zaokružio svog kandidata za predsjednika i kandidate za komitete i prezidije i otišao na pićence u podrum našeg naherenog vigvama. Moj mi je kandidat javio da je osvojio broncu te da su se u finale plasirali Duka i Kristić što je značilo da repasažu i play offu neće svjedočiti moja penkala. Naravno, sumnja li itko, slavio je Duka, koji je najavio oštru borbu u perspektivi - čak će se održavati i prosvjedne presice! Novinari, tj. oni koji se takvima predstavljaju i oni koji su to možda ponekad, su si izabrali novog starog kolovođu. Po mjeri, nema što. Ako se stenograma ili video snimke ovog farsičnog događaja dočepaju Pavić i Orešković, Trupčević i Zemljićka, Svilan i Gačićka, Popovac i Srzićka Novakica, Kosorica, Milanović i Josipović... - slobodno mogu udarit brigu na veselje i ošini po prašini, iju iju iju ju.
Ipak neka korist na kraju anegdotalnog dana. U Limbu sam, u povećem društvu, slušao ispovijed i reminiscenciju jedne elokventne gospodične koja je kao 16-godišnjakinja okolo lipsala za Vladimirom Dodigom Trokutom i tražila eksponate za Antimuzej. Iz jednog takvog sam upravo stigao, oporo nadodah.
Kako bi rekao Pajo s početka texta - I onda neš pil.

"I onda neš pil

Negda sem visoko letel,
zdavna sem bez kril !
I noge su mi strli!
I onda neš pil !

Kak je, tak je, nem lagal !
I v partiji sem bil !
Još k tomu dva put !
I onda neš pil !

Bilo je i dobre kaplice,
al najviše sem se pelina vžil !
Dost tog sem i popušil !
I onda neš pil !

Sem štel ja njega,
al je on mene zbil !
S kolčinom ze planjke !
I onda neš pil !

Vun s te kože nemreš,
a kam bi se i skril !
Jebem ti i politiku !
I onda neš pil !

Sem negda tak lepo senjal,
kak letim sem snil !
A snočka kače i svoj sprevod !
I onda neš pil !

Samog sebe znotra žderem,
a dobil sem šest kil !
Viš ve kak z litre kila zide !
I onda neš pil !

Sam bog zna,
kulko sem toga vuse zlil,
a doktor mi neda piti !
I onda neš pil !

Koli slave se španceraju,
kak kolo od vil,
lepi beli mišeki !
I onda neš pil !

Pripovedaju da stalno pijem,
od snoeka sem ni niš spil !
A duša je navek žedna !
I onda neš pil !

Vražju mater neš pil !"

Komentari

Drugi put kad vam netko bude

Drugi put kad vam netko bude tvrdio da bi anarhija rezultirala povećanjem obima organiziranog kriminala, ljubazno mu se nasmiješite i odgovorite da bi anarhija predstavljala pravi progres u odnosu na državu:

10 Razloga Zbog Kojih Je Mafija Puno Bolja Od Države

Tko je glasao

Ti si sve fulao ;)

Mislio si da se sistem mijenja kroz institucije sistema s tim istim ljudima koji su dio tog sistema kojeg treba mijenjati kroz taj isti sistem...

A još si fulao i sarmu koja je petkom jedina bila van sistema ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Arambašića amo, u sarmi utjehe nema

Je, luzer sam uzduž i poprijeko. Mislio sam da će uz samrtni hropac družina ispustiti kakav krik, vrisak, bolni hrkljuš umjesto tihog melodramatskog jecaja. Fulal sam sarmu ali nije mi tak žal jer je navodno bil debel koren a riža uživala obilatu nadmoć nad junetinom, svinjetinom i špekom.

2decicrnog

Tko je glasao

Čudi me da je Peratović bio

Čudi me da je Peratović bio tamo - nije valjda gladan sarme?!

Jel' bila npr. Škaričićka (kladim se da nije)?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Pa znam ;) Ne bih od njega

Pa znam ;)

Ne bih od njega očekivala takvu vjeru u sustav...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ajmooooo Nataša

Napisao sam da je bilo komilfo, fino i tiho što samo po sebi implicira da nije bilo Škaričićke :). A da je falila - je, da nas sve malo razbuca, da bude neki pacemaker tom sprovodu ili da nas barem gađa štiklom. Kaj se Peratovića tiče, on je jedini došao (gotovo direktno s stola abdominalnog kirurga) s nekakvim programom isprepletenim konkretnim stvarima o zaštiti autorskih prava, cenzuri, ozbiljno uobličenom otporu vlastima, kulturnom općenju majke gazdama, novim izbornim sustavom u hnd, konceptom provjetravanja financija i novim idejama o financiranju udruge, povezivanjem s svijetom, modernizacijom na svim nivoima... A nije da nije imao neprincipijelnu konkurenciju - na izbore u Perkovčevu ga dopratiše sve neki lijepi atributi, od toga da je pedofilčina, narkomančina, špijunčina, veleizdajčina i cukerkamculect - da je smrtno bolestan. Naravno da sam jedan od 21 sitnozubana koji su glasali za njega.

2decicrnog

Tko je glasao

baš htjedoh pitat...

...koliko glasova je Željac skupil...ti boga, s obzirom na "zdravu" konkurenciju još je dosta i skkupil

ha, koja šteta da takvi igrači nemaju niti šanse; jest da mi je Dukica frend itd. ali, bogami, onak' iskreno, da sam i ja bila tamo, glasala bih ipak za Peratovića..

CC

Tko je glasao

Komilfo sa sarmom ?!

Nije to za nju :)

Neka nama Peratovića živog-zdravog...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

lijen, lijeniji...

...hehe, odličan prikaz, plastičan ful...skoro sam osjetila miris sarmica :))

dakle, izabrali ste mog dragog lijenog Dukicu, ali da te utješim..Kristić je još lijeniji (jel tak ide komparativ od lijen, ti bokca, onepismenila sam u zadnjih desettak godina zbog vas novinara...) ali ti to ziher znaš.

za Dukicu mi je drago jer znam kol'ko je bio u panici da ne prođe, žderao se maximalno već tamo negdje od proljeća....i da, ajd' osigurao se financijski do daljnjega, nema veze ak će napisat samo dva umjesto tri teksta godišnje...who cares...a i tko to čita, taj NL..taj je već tak otišel u lijevo da je gadno za primit u ruke...otkad je onaj legendarni urednik umro....i NL je ošo u kvas..ajd' nije još ko JL ali mu se rapidno približava...vidjet ćemo sad hoće li novi vlasnik nešto sredit taj profil, itd. recimo, onu Modrićku bi trebalo fakat izbacit na cestu, njena razina pisanja je strava..moja susjeda bolje, zanimljivije i objektivnije tumači politička gibanja nego ta...quasi novinarka..

CC

Tko je glasao

malo si se previše natankao pa si spor bio

Proglašen je veliki odmor a ja činim kobnu pogrešku. Iako sam nekad bio neokrunjeni kralj švedskog stola s vrlo dotjeranim vještinama organiziranog tamanjenja besplatne hrane i pića, otišao sam malo olakšati mjehur da bi me po povratku zatekao fatalan, vrlo uznemirujući prizor. Tako je izgledao New Orleans kad ga je zalila Katrina. Po dnu mesinganih rajngli sam vidio samo ostatke restanog krumpira kako stidljivo žubori u crvenkastoj masnoći da bi me svjedoci oštrijeg oka obavijestili da su sarme i debrecinke rafalno gutane kao da su tog petka bila zatvorena vrata baš svih pučkih kuhinja.
pij malo, pij dobro :)

Tko je glasao

Ako se stenograma ili video

Ako se stenograma ili video snimke ovog farsičnog događaja dočepaju Pavić i Orešković, Trupčević i Zemljićka, Svilan i Gačićka, Popovac i Srzićka Novakica, Kosorica, Milanović i Josipović... - slobodno mogu udarit brigu na veselje i ošini po prašini, iju iju iju ju.

Cemu tolika drama nije valjda da je netko otkrio kako u NL pise da Pavic ima postedu od Kamenskog dok ne zajase njegov kompanjon Ostojic u sedlu sefa policije.
Izgleda jedino nesretnice iz Kamenskog to jos ne znaju...
Svi ovi gore navedeni novinari znaju da je SDP isto sto i HDZ.
Samo moraju siznozubanstvu pruziti prividnu mogucnost izbora.
Izmedju losih i jos gorih.
A kad se takvi jos i udruze, tragikomedija tek pocinje.
Male stranke treba popljuvati i ismijati pa poslije izbora nastavtii drijemati.
No ovaj put je stvarnost malo drugacija.
Grcke politicare je probudilo sasvim neobican problemcic:
Od cega isplatiti place i mirovine?

Tko je glasao

Rusvaj

Pa naravno da sve nabrojane odličnike savršeno boli milokleez za tam neki ćelavi haende. Danas im,, barem na tome, zavidim. Većina ih, 100% sam siguran, nije imala pojma da se održava taj kirvaj. Imaju oni i većih problema, koji će postati još veći iako penthouse u Bostonu naprosto vapi za gazdom.

2decicrnog

Tko je glasao

2decicrnog- velis da si pisao

2decicrnog- velis da si pisao za nekoliko portala, ali lovice nigdje.
A cuj meni su portali ( npr T-portal) daleko ozbiljniji od "vidje-spolovila" ili "vjerolaki ili ne" ili pak "evo marsijanca u tramvaju" dnevnih listova, koji su spali na samo dno.
Klinci sa Indexa znaju ubost gdje treba -pogotovo Klauski ali i Babic kad mu para pocne ici na usi. Bolje nego svi drugi zajedno.
Tu su jos i tjednici koji su mladuncad ekipe iz ex. Nacionala pod zajednickim nazivom "Ljudi evo senzacija za malo love!"
Pa su se pretvorili u jos jedan Globus.
Jos se nekako Novi List drzi samo da nema onih komentara onog nekog Chea Ponosa ili Jakovljevica koji imaju prividjenje da je 1957. godina a Kardelj tek sto nije.
Malo drugacijeg misljenja ne bi im falililo.
Kultura je OK mada pomalo zalosna.
Uglavnom o mladima koji se batrgaju privuci paznju, ali OK jer su ostali kulturu sasvim izbacili ili zamijenili polupornografijom, biltenima sa "eventa" i sl. smecem.
Problem tih portala je pre spor rast oglasavanja na njima kod nas u odnosu na druge drzave.

Tko je glasao

u limbu je (ex)centar

u limbu je (ex)centar

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci