Tagovi

I kad sam mislio gotovo je

Sanaderova prva akvizicija u drugom mandatu, Nazif Memedi, saborski zastupnik romske i još 11 manjina, koji bi, kao što je to već netko primijetio, teško uspio nabrojati sve te Austrijance, Nijemce, Bugare, Židove i ine koje predstavlja u parlamentu, zahvaljujući sramotnom hrvatskom izbornom zakonu, odnosno tek nešto više od dvjesto glasova, pokazao se istinskim iako patuljastim nasljednikom Miomira Žužula.
Dok je Sanaderov ministar vanjskih poslova iz 2003. godine već na startu pokušao državu Hrvatsku »uvaliti« bez javnog natječaja u aranžmane vrijedne stotine milijuna dolara s multinacionalnim »Bechtelom« oko izgradnje autocesta, njegov alter ego danas se, izgleda, zadovoljava s 13 tisuća kuna novca poreskih obveznika koji su »isparili«. Naime, zbog čovjeka kojega sada, baš kao i Branimira Glavaša, štiti saborski imunitet, nije održana manifestacija »Romi pod jednim krovom« u Rijeci.
Premijer, naravno, neće s Memedijem putovati na otvaranje operne sezone u Veronu ili ga voditi na bečki bal, ali će ga, baš kao i Žužula, štititi dok god njegovi marifetluci ne počnu ugrožavati njega osobno. Sanader se, naime, nije Žužula odrekao lake ruke, već tek onda kada mu je, nakon »Imostroja«, neplaćanja poreza za iznajmljivanje zagrebačke vile i ostalih afera, o kojima je brujala javnost, njegov ministar i uzdanica postao opasnost za znatno unosnije poslove. Bez obzira što se optužbe za 13 tisuća kuna u današnjoj Memedijevoj aferi čine kao tringelt, konobarska manća u odnosu na Žužulove lobističke provizije, oni su samo dokaz jedne istovjetne, pokvarene i korupcijske politike koja je bila, i još uvijek je, na djelu.
Ono što se podudara u fotorobotima Memedija i Žužula, njihova je sklonost da osobni probitak osiguraju suradnjom s političkim moćnicima, bez obzira na to koliko tko na koncu iza početne brojke osigurao nula na svome računu. Baš kao što su nekada proleteri svih zemalja pozivali na ujedinjenje pokazujući svoje žuljevite dlanove, tako danas »mali« i »veliki« politički igrači nastoje kapitalizirati svoje poslušništvo, po mogućnosti bez vidljivijih ožiljaka na duši, a pogotovo dosjeu..
Ono jedino po čemu se taj dvojac 2003. – 2007. razlikuje, njihov je status u Sanaderovim očima. Romi, Srbi, Mađari i ostala »stoka sitnog zuba« dobri su, ma što oni potom činili, samo za puko ostajanje na vlasti. Od Žužula i njemu sličnih očekuje se ipak znatno, znatno više. Zauzvrat, mogu biti sigurni samo u jedno i najbitnije: dok je HDZ na vlasti, oni osobno i ostali iz vrhuške ostat će nedodirljivi za »Maestro«, »Gruntovec« i ostale »antikorupcijske« igrokaze u njihovoj režiji.
Kada su ciganska posla po srijedi, jedino Memedi može očekivati da će postati žrtvom još jedne slavne akcije Uskoka, policije i pravosuđa, pretpostavljamo, kodnog imena »Sakupljači perja«.

Tagovi

Komentari

Naime, zbog čovjeka kojega

Naime, zbog čovjeka kojega sada, baš kao i Branimira Glavaša, štiti saborski imunitet, nije održana manifestacija »Romi pod jednim krovom« u Rijeci.

Dobar dnevnik oko ovoga ne bi kao mačak oko vruće kaše.

Ako ti je već okosnica, daj malo više o tome da i nama bude jasno.

B-52

Tko je glasao

Je, da se dođe na vlast

Je, da se dođe na vlast rade se ustupci. A pomagaći na putu do vlasti ne prođu uvijek najbolje (vidi slučaj Glavaš).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci