Tagovi

I ja sam među milijon i tristo tisuća

....u stvari kažu da je milion i 700 000 neplatiša poreza (podsjeća li vas ovaj broj na nešto?) i to je mix poduzeća, obrtnika i običnih građana. Običnih građana je najviše, nas je milion i 300 000.
Sad ispada da smo Al Capone i ja u istom rangu, ni on nije plaćao porez. :))

A kako sam se ja to našao na listi i registru kriminalaca, zločinaca, utajivača poreza? Ostavimo sad po strani to što sam branitelj i time automatski zločinac (za neke) zadržimo se samo na mojem civilnom zločinu.

2003 godine državi nisam platio porez. Negdje oko 200 kuna. Država nije ni smatrala da je to iznos koji je bitan, pa nije ni slala obavijest, opomenu niti bilošto drugo. Valjda im se nije dalo trošiti dvije kune na poštansku marku.
I tak sam ja ostao u blaženom neznanju. 2012 godine, odlučim zatražiti povrat poreza. Međutim, vidi vraga, ja dužan državi 200 kuna poreza plus 200 kuna zateznih kamata!!! NA upit kad su i jesu li me uopće o tome mislili izvjestiti, porezna kaže da je to tako mali iznos tako da se uopće nisu htjeli s time zamarati. Jer da oni tako male račune niti ne obrađuju!?

Jest, moj je račun mali, ali pomnožimo mojih 200 kuna puta 1 300 000 i to je 260 000 000. Za one koji ne znaju koji je ovo broj to je 260 miliona kuna. Nije ništa u usporedbi sa 40 i nešto milijardi kuna, ali ja sam uzeo prosječni dug od 200 kuna. Nisam računao ni zatezne kamate ni ništa drugo.

Budući da je 9 godina, otkako je dug napravljen, prošlo, a po zakonu, financijska potraživanja se mogu tražiti samo u zadnje 3 godine, pokrenuo sam postupak zastare.

Naravno, država ostaje bez mojih para, a još će mi morati vratiti porez.

I sad vi recite da ovo nije prava država koja brine o dobrobiti svojih malih građana?

Komentari

Iako kažeš da je onako usput i nije tema dnevnika...

... ipak me zanima, jer povremeno se to čuje, pa bih volio čuti obrazloženje:

Ostavimo sad po strani to što sam branitelj i time automatski zločinac (za neke)
Jesi li STVARNO ikada sreo nekog, tko smatra da su SVI branitelji "automatski zločinci"? Da, dakle, u Hrvatskoj ima pola milijuna zločinaca, da su polovica muškaraca - hrvatskih građana srednjih godina (cca 30 do 60 godina) - zločinci?

Ako ima onih koji to misle - koliko procjenjuješ da ih ima? Smatraš li da imaju nekog utjecaja u ovom društvu?

Nadam se da mi nećeš odgovoriti navođenjem primjera. To što su NEKI branitelji osuđeni kao zločinci, čak i generali, nikako ne znači da su to SVI.

Kad razmišljam o tome - mislim da postotak onih koji su stvarno počinili ratne zločine nije veći od postotka zločinaca (kriminalca) u generalnoj populaciji.

Tko je glasao

Koliko neznanje analfabeta na

Koliko neznanje analfabeta na vlasti može koštati državu zorno je pokazao stari primjer Lučina i policajaca. Da ne ulazim u detalje, tadašnji ministar je svojom nezakonitom samovoljom bukvalno preko noći prouzrokovao više desetaka tisuća parnica, koje je država redom izgubila, pa je osim dugova morala platiti i troškove sudskih postupaka, odvjetnika i vještačenja.

Ali kao da ni to nije bilo dovoljno, nego je država - u nekim prolongiranim slučajevima kasnije i Sanaderova vlast, posve jednako debilno i autistično - namjesto da nakon drugostupanjskih odluka i pravomoćnosti odmah isplati sve što joj je naloženo, jednostavnjo pustila da se pokreću ovršni postupci prisilne naplate, i tako si natovarila još dodatnih troškova.

Neki odvjetnici su na tome jahte kupili...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Mila majko, pa toga ima

Mila majko, pa toga ima još:

Milanović carinicima plaća dug Račanove vlade

"...Riječ je bila o iznosima između sedam i deset tisuća kuna, no danas su, nakon sudskog postupka, narasli na 40 do čak 50 tisuća. Kad su počele stizati prve presude, svjestan o kakvim je iznosima riječ, još u rujnu prošle godine predložio sam ravnatelju Carinske uprave RH način isplate kako bi se smanjili troškovi. Do danas nije stigao odgovor. Prisiljava nas se i da pravomoćno dosuđene iznose naplaćujemo putem ovrha, što ponovno povećava troškove..."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

naravno da nije. meni se

naravno da nije.
meni se dogodila vrlo slična nezgodancija, samo što je imala svoj epilog i u ovršnom postupku.
naime, 10 dana bila sam po pogrešnoj osnovi prijavljena na dopunsko zdravstveno osiguranje. nakon što je pogreška uočena, promijenjena je osnova te je rečeno da će zaduženje biti stornirano. naravno, od 2009. godine do 2012. godine na cijelu priču već sam zaboravila.
za božić dobivam rješenje o ovrsi radi isplate glavnice u iznosu od 62,44 kn, uvećano za cca 20 kn kamata i 200-tinjak kuna troškova.
budući da sam lakomisleno povjerovala u riječi službenice da će zaduženje biti stornirano te da isto nisam nikada provjerila niti zatražila potvrdu obećanog, nije mi bilo ni na kraj pameti natezati se.
no, pravi problem nastao je nakon što je plaćeno. i mjesec i pol kasnije uplata nije vidljiva, zaduženje i dalje postoji i priča ide dalje. pokušala sam poreznim obveznicima (uklj. i sebe) uštedjeti novac za daljnje troškove i obaviejstiti HZZO da je dug plaćen, no nakon što su me na doslovno desetom broju telefona uputili da nazovem jednaesti (uz išćuđavanje zašto sam zvala neka 3 od tih 9 prethodnih) objasnila sam da mi nije ni na kraj pameti.
i da priča bude još bolja, nakon par dana dobivam dopis pošte da se javim radi rješavanja potražnice za rješenjem o ovrsi, i to unatoč tome što sam pismo uredno preuzela na pošti, uz predočenje osobne itd.
sve u svemu, vrlo zanimljiva situacija i HZZO objektivno više košta samo nastavak tog uzaludnog postupka nego što iznosi glavnica. i naravno, ne trebam niti napominjati da nisam dobila ni uplatnicu ni opomenu niti bilo kakvu obavijest o tome dugu, i to iako sam od njegova nastanka do primitka rješenja o ovrsi dvaput pohodila isti taj HZZO radi promjene statusa.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Zastara poreznog duga je 6

Zastara poreznog duga je 6 godina, ne 3 godine

Tko je glasao

I opet mi sve ode u zastaru.

I opet mi sve ode u zastaru. Hvala državi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci