Tagovi

HUP je izvor problema, a ne rješenje.

Savjet tvz. Hrvatske udruge poslodavaca, održao je sjednicu posvećenu kritičnom stanju u državi, te poslao priopćenje za javnost u kojem zazivaju hitan angažman svih čimbenika društva te obećavaju pomoć u pronalaženju najboljeg puta u prosperitet.

Savjet HUP-a sačinjavaju najvećim dijelom direktni krivci ili podredno sukreatori politike koja se dva desetljeća provodila i koja je društvo dovela u poziciju u kojoj se društvo danas nalazi.

Njihove izjave bi bilo samo po sebi smiješno slušati, kada ne bi postojala realna opasnost da svoje stavove u javnosti nastave nametati kroz propagandnu mašineriju koju posjeduju.
Da je ta skupina znala išta suvislo do sada učiniti na dobrodit ovog društva oni bi to do sada i učinili. Ovako nema dvojbe da se pod novom krinkom sprema smo još jedno zlo.

Na što to upozoravaju u svom priopćenju.

U državi je kritično i država je dovedena u kritično stanje, tvrde, jer:

1. društvo nema vizije i strategije,
2. iznimno je visoka nezaposlenost,
3. klima je antipoduzetnička i ne potiču se ulaganja,
4. imamo ogroman odljev mozgova.

Prvo nije istina da naša država u prvih dvadeset godina svoje nazavisnosti nije imala viziju i strategiju. Možda su bile krive i promašene, ali nikako nije istina da ih nije bilo. Vizija društva je izrečena 1990. godine i ona je glasila: „hrvatska puška na hrvatskom ramenu i hrvatska lisnica u hrvatskom džepu“.

To je jasno i nedvosmisleno izjavio tvorac suvremene hrvatske državnosti Franjo Tuđman, bezbroj puta ponovili su to na skupovima HDZ dužnosnici tog doba, to je objavljeno u tisku i knjigama.

Strategija kako se ta vizija trebala realizirati je bila: „pomirdbom sinova ustaša i partizana“ i „stvaranjem 200 bogatih obitelji jer bez bogatih pojedinaca nema niti bogatog društva“.
To je isto jasno i nedvosmisleno izjavio tvorac suvremene hrvatske državnosti Franjo Tuđman, to je objavljeno u tisku i knjigama i u njegovom znamenitom intervjuu u državnim dnevnim novinama, Vjesniku.

Strategija je provedena tako da su udbaši pozvali udbaške čvagatore da se vrate i tako odigrali pomirdbu, pa su se na poziv Perković ganga u državu vratili razni Šušci, Mudrinići i ostali probisvjeti, a o pljački nacinalnih resursa, odnosno stvaranju bogatog naroda kroz kastu bogatih obitelji, nepotrebno je trošiti riječi.

Društvo kojeg danas imamo, zajedno sa svim njegovim problemima, direktna je posljedica ove vizije i strategije, odnosno načina na koji je ta strategija provedena. Svi odnosi u društvu danas, direktna su posljedica toga. I stanje je takvo zamrznuto, bez obzira koja od dvije političke opcije koje imamo nominalno obanaša vlast.

Potpuno je nebitno, prodaje li maglu Tuđman, Mesić ili sad Josipović. Perković gang je zadužen za obavještajnu zajednicu.

Ili to iz Banskih dvora čini neki od njihovih surogata.

Pa je iz Agrokora samo u doba Račana kao ispomoć vladi bila poslana cijela skupina stručnjaka, zamjenik ministra finanicja Kuštrak, zamjenica ministra gospodarstva Briner, guverner Rohatinski i načelnik policije Benko.

Te je jasno da se oni ne mogu abolirati od stanja u državi, kad su bili ne samo aktivni sukreatori politike koja se provodila svo ovo vrijeme, nego je politika radila točno ono što su oni naložili.

Nije samo jasno od kud im hrabrost izjaviti da društvo nema strategije.

Iznimno visoka nezaposlenost u društvu. I na to se žali Mudrinić? Što bi rekao Meša Selimović, ja lijepa vakta za čovjeka bez obraza.

Birokracija koči ulaganja. Da, da to svakako. Samo tko je tome kumovao. I u čijem je intersu to tako.

Da li je u ovu zemlju došao britanski BAT i uložio neke milijune u pokretanje proizvodnje u Zadru. Da li su isti ovi koji sada sjede u vijeću HUP-a poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći da se već izgrađenom postrojenju onemogući pokretanje proizvodnje.

Da li vidite na zapadu grada Zagreba jednu veliku crnu nedovršenu zgradu. E ono je trebao biti jedan veliki trgovački centar francuskog investitora. Ali nekome nije odgovarala konkurencija pa je francuskog inestitora sjebala hrvatska birokracija.

Da li se sjećate da su dva puta produljili monopol HT-u? Znate li koliko je investicija zbog toga u državi odgođeno?

Nema nikave dvojbe tko je u državi najodgovorniji za birokratske zapreke prema investitorima, jer su tako štitili svoj monopolistički položaj na štetu razvoja društva. Nego od kud im hrabrost ovako javno istupati.

Odljev mozgova.

Mladi i sposobni ljudi će otići. Jer oni ovo razumiju. I znaju da tu nemaju što tražiti, dok se poredak ne promijeni. Jer ovaj poredak im ne nudi priliku.

I neki od njih imaju šanse uspjeti u svjetu, za razliku od probisvejta raznih Šušaka i Mudrinića koji su se u Hrvatsku vratili gole guzice.

Komentari

evo mozemo nastaviti o

evo mozemo nastaviti o HUPu... frkica je pogolema...

Iskustvo im je pokazalo da je sadašnja ekipa na vlasti jako plahovita. Pa se u priopćenju nigdje izravno ne proziva aktualna vlast. Ide se na konstatacije o ‘kritičnom stanju’, govori se da nedostaje jasna strategija razvoja

Spomenutih ‘jedanaest HUP-ovih’ istaknulo je i ‘OSOBNU spremnost’(!) da putem HUP-a, u okviru svojih znanja i mogućnosti, pomognu i Vladi RH i cijelom društvu u pronalaženju najboljeg puta za boljitak i prosperitet Hrvatske’.
Poslodavci su tako u kratkom roku prošli put od ideje među njima da se krene u ‘lockout’, tj. protestni štrajk poduzetnika, do konstruktivne ponude da pomognu Vladi.

http://liderpress.hr/blogovi/ekonomalije/stvarno-je-frka-kad-svi-najjaci...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

citat

papar,

vrlo se često citira ova rečenica.
stvaranjem 200 bogatih obitelji jer bez bogatih pojedinaca nema niti bogatog društva
s pravom,
bio bih jako zahvalan ako bi netko mogao navesti cijeli tekst, izvor, autora ...
iskreno bih se potrudio i pročitao, čak i sociološki rad, da ne spominjem disertaciju, koja bi ovu rečenicu temeljito obradila
a apsolutno doprinos na pollitici

luka

Tko je glasao

Oligarsi sustavno uvode propagandu.

Prije pet godina bio sam iznenađen da je potpuno nepoznata činjenica kakvom se prevarom Mudrinić domogao stana.

Naime sve se to dogodilo prije interneta pa je trebalo obnoviti informacije u novom mediju. Tada sam otišao u arhiv i sakupio sve novinske natpise na tu temu te to objavio na blogu i u PDF-u.

http://blog.dnevnik.hr/papar/2007/10/index.html

Potom sam napravio još jedno podsjećanje javnosti na okolnosti u kojima se to sve tada odvijalo odnosno kako su mediji tada tih ranih devedesetih ipak mogli objavljivati neke činjenice.

http://blog.dnevnik.hr/papar/2008/11/index.html

Vrhunac obmanjivanja javnosti nastupio je kada je Stanković u iako je tada bila dostupna cjelovita informacija obmanuo javnost izokretanjem cijele priče naopako.

http://pollitika.com/nu2-stankovic-i-mudrinic-obmanuli-javnost

Mislim da treba napraviti to što predlažeš, ali to je ozbiljan i odgovoran posao. To bi trebali odraditi povjesničari.

Jer tu se ne radi samo o ideji 200 bogatih obitelji, nego o kompletnom kontekstu u kojem je taj naum realiziran.

Ja nisam povjesničar profesionalac, ali smatram da se neke stvari sigurno ne mogu izbaciti iz te analize:

1. u doba realizacije tog projekta, Tuđman je uzurpirao ustavni poredak i osporio rezulate izbora uz objašnjenje da ne može biti jedna vlast na državnoj razini, a vlast iz druge političke opcije na razini glavnog grada.

2. aktivacija kompletnog obavještajnog aparata, udbe, u cilju rušenja druge stranke po veličini u državi HSLS-a.

3. kupovina, ali doslovna, bez ikakvog prikrivanja, vijećnika itd u cilju promjene izbornih rezultata odnosno volje građana.

4. dodjela medija izabranim tajkunima u cilju održavanja poretka

Ako se iz te perspektive pogleda ta politika, a to se doista dogodilo, Tuđmanova vladavina, odnosno razdoblje u kojem je stvoren naš društveni poredak je obični fašizam.

I to traje. I najveća poluga tog poretka je danas na Pantovčaku i kod Čačića. Moja je procjena da su oni, budući da su se po prvi put ovako javno grupirali, i da su im osovine ovako jasno vidljive pred urušavanjem, ali uvjeren sam da je zvjer na svom kraju spremna na sve.

Ja već dugo iznosim argumente da je Josipović opasan kriminalac.

Tko je glasao

Ja ti mislim da grijesis sto

Ja ti mislim da grijesis sto se tice Cacica... on meni izgleda totalno maknut sa strane... sa vecinom oduzetih moci i pod potpunim patronatstvom ministarstva financija i ostalim ministarstvima koja pod sobom imaju javna poduzeca dakle i javne investicije... koja su sva do jednog pod SDP polit-managerima... koji se setkaju kao muhe bez glave.. od toga najvaznije i najmocnije Hajdosovo... a ni min poljoprivrede ne zaostaje ..

Ja bih trazila kljuc kod druge osobe... (mislim pored Milanovica koji se umijesa taman kad ne treba) kod Linica... On je pravi gazda nase domace politike i stanja koje imamo... tj. sve sto je napravio je bitno utjecalo na razvoj situacije u citavoj drzavi i sa svim... a taj razvoj ne vidim kao dobar..

Linic je kljucic trenutno.. najmocniji covjek u drzavi i kreator svega... sto se dogada..
a Cacic samo napuhanko koji si je zamislio da ima neku moc i zbog svog egocentrizma ne vidi (ili bolje receno ne zeli samsebi priznati) da apsolutno nista ne moze napraviti.. ni dobro ni lose..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna

Ok komentar.
Samo bi se osvrnuo na ovaj dio:

"a Cacic samo napuhanko koji si je zamislio da ima neku moc i zbog svog egocentrizma ne vidi (ili bolje receno ne zeli samsebi priznati) da apsolutno nista ne moze napraviti.. ni dobro ni lose.."

Vjeruj mi da je njemu savršeno jasno u kakvoj kašeti brokava se nalazi.
Zato najviše i pizdi (služim se njogovim riječima).

Tko je glasao

Trebao je dati ostavku kad je

Trebao je dati ostavku kad je vidio da nista ne moze uciniti i da se sve dogada po nekom drugom scenariju nego li je bilo nagovjesteno... a i izreceno, bar s njegove strane..

Ima Cacicev intervju iz 12 mjeseca 2011.. odmah nakon izbora .. i sve sto je tada rekao nema blage veze sa kasnijim dogadajima... Sasvim dovoljan razlog da odavno odstupi..

Ovako je ispao napuhanko i egocentrik koji ide radi saobracajne nesrece ...

no svatko svoju sudbinu sam kroji... a nekom i ego.. (odnosno ljubav prema vlasti i moci... i to iracionalna, ona koja ne procjenjuje dobro ulog i poteze sa mogucim rezultatom)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ti si vidovita, ode Čačić u

ti si vidovita, ode Čačić u bajbuk na 11 mjeseci. kako si imala predosjećaj da je skroz marginaliziran...

Tko je glasao

aha.. kao vidoviti

aha.. kao vidoviti Milan..

nije Cacic marginaliziran radi saobracajke i mogucih posljedica vec u trenutku kad je Milanovic odlucio da mu je proracun na prvom mjestu a na drugom kupovina socijalnog mira na pocetku vladavine, dakle u trenutku kad je Linic dobio otvorene ruke i za poteze i za start, a svi ostali i sve ostalo, stali na odbrojavanju... Nakon toga ni sveti Petar ni Pavao ne bi mogli nista sa gospodarstvom..

To ti je negdje od ozujka 2012... ovo sve dalje je bila samo Caciceva predstava i ego jer je jako dobro znao da u tim uvjetima kao ministar gospodarstva koji u biti nije ministar nicega sa novcem, ne da ne moze nista nego i manje od toga.. da je osuden gledati pad na svim stranama gospodarstva.. i svejedno nije htio odustati batrgajuci se i iznalazeci neke triper varijante javnih investicija ne bi li ista postigao.. Zato mu se i svida i HUP i Todoric i ostale tople vode.. oni su mu bili zadnja sansa.. no naprosto je izvukao krivog jokera iz rukava... jer mu ni jedan joker nije ni mogao pomoci kad se krenuo kartati u krivoj kuci i za krivim stolom.. gdje svi imaju oznacene karte i varaju jedan drugog..

U takvim partijama ne znas oce li pobijediti onaj sa pistoljem ili onaj sa vezama kod konobara koji ce podmetnuti pice nekom kartasu...

no vidjeti cemo.. ionako ne mozemo utjecati trenutno na nista.. serija Zivot sa domacim pjetlicima ide dalje...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Što se tiče njegove,

Što se tiče njegove, Čačićeve, mogućnosti da djeluje korisno nažalost si u pravu. Ali on im daje ulaz i podršku kroz medije. Sjeti se navijanja za HT itd...

Ali točno je da je njegov prostor potrošen. I da je to samo galama. Pa ja sam uvjeren da se ovoj ekipi koja se okupila u HUP-u izmaklo tlo pod nogama. Ali još mogu biti opasni.

Ono gdje još dvojim, da li Josipović može imati pozitivnu ulogu. Da li on u svom mandatu može išta korisno napraviti. Da li je sijamski spojen s Perković gangom.

Tko je glasao

HUP ekipa ne zna raditi bez

HUP ekipa ne zna raditi bez drzave.. Kad nema kredita i lovice koja ne postoji oni ne rade.. I to ti je to...

a to sa Cacicem nema bas neke veze...

Da se napravi neka normalnija drzava bez pogodovanja i umjetnog pumpanja novca i javne potrosnje vecina HUP ekipe i managera ide u propast zajedno sa koncernima koji funkcioniraju na drzavnoj odnosno javnoj potrosnji...

Uostalom sto god da su si krivo koncipirali do sada spasio je neki drzavni posao koji im je vratio pare izgubljene na promasajima i krivoj organizaciji poslovanja.. koja i nije kriva za dosadasnje uvjete ali je kriva ako ti uvjeti nestanu.. Ono sto je najzalosnije je sto tamo nema nikog u vrhu koji stvarno zna sto treba mijenjati da bi se ista maklo na bolje.. ili im nije ni stalo jer bi takve promjene izbacile podobne i pogodne u stranu (tj. njih) i digli bi se neki sada naizgled malicki ali neovisni od drzavnih i zakonskih bedastoca..

Ovaj zadnji proglas HUP jest tocan.. no to je samo trla baba lan opcenito o problemima gospodarstva na nivou analize tipa Klauski... njima nije ni stalo da se stvar sredi jer njima to ni ne nosi procvat vec smjenu ili propast firme.. Uostalom pogedaj poduzetnika Milosevica, Popijaca, Valentica, Pasalica, sve iz vrha HUPa... koji su potonuli bez pogodovanja...

Zalosno je jedino sto su politicari takvim ponasanjem unistili i mnogo onih van te klike.. koji sada ili nemaju volje ili nemaju snage da se dizu i rade i kad bi se okolnosti promijenile (sto je skoro pa i nevjerojatno kao mogucnost) jer nikad ne znas do kad ce biti pozitivne okolnosti... dakle nemaju sansu planirati svoj razvoj kad se propisi i zakoni mogu vratiti sutra na lose i nepogodne, ovisno samo o jednom malom Dudeku koji zasjedne na premijersko ili ministarsko mjesto.. Dakle, moje je misljenje da su HUPovci unistili gospodarsku supstancu Hrvatske, onu zdravu.. Da su preuzeli poslovanja od zdravih firmi i sprijecile ih u razvoju ili unistili Da su podrzavali i to i dalje rade zakone koji otezavaju rad u gospodarstvu jer im takvi zakoni pasu i unistavaju konkurenciju.. HUP je jednako los kao i politika koju smo imali i koju imamo i koju cemo izgleda imati u buducem periodu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luka

Tuđman je autor ideje o 200 bogatih obitelji u skladu s tadašnjom zapadnoeuropskom, američkom koncepcijom da se sve državno vlasništvo mora pokloniti fizičkim osobama kako bi bila stvorena nova klasa gospodara u svim postkomunističkim državama.

Ta ideja je nastala u pred internet doba pa izvor tamo teško možeš naći. Evo ti link za jedan od najstarijih tekstova koje je moguće naći na internetu o toj tematici:

Vlada neće smjeti objaviti popis 200 najbogatijih obitelji jer je objavljivanje poreznih kartica strogo zabranjeno

Tko je glasao

Autorica ideje o 200 bogatih koji drže Hrvatsku je V.Pusić

Nije Tuđman autor ideje o 200 bogatih, već je to puno ranije zagovarala V.Pusić, samo što je ona mislila na nekih drugih 200 obitelji:
http://hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=5759:os...

Tko je glasao

@ppetra

Želiš li reći da je Pusićka ponosni ideolog Tuđmanovog ekonomskog programa ??

ps.jednostavno nisam mogao odoliti :)

Tko je glasao

Zna se čiji je ideolog!

Pa je!
On je vjerovao obrazovanoj, svjetskoj ženi i njenim djelima "Industrijska demokracija i civilno društvo" (1986.) i "Vladaoci i upravljači" (1992.).)))

Ta nije se Tuđman bavio tim pitanjima, ali kada je već takva stručnjakinja sve napravila on je samo u svome stilu, mislio da je bolje da budu hrvatski, nego onih-stranih koji su prisiljavali na privatizaciju svega, a i sada to nastavljaju širom Europe i svijeta.

Svi žestoki Tuđmanovi kritičari, uključujući Pusićku, najprije su dekontekstualizirali nimalo bezgrešnog Tuđmana, a potom počeli zagovarati "detuđmanizaciju" na svim razinama, osim u svojim strankama. Gdje je razlog tom zagovaranju demokratskog ponašanja, dakako, u tuđem dvorištu?
Mnoge naše političke stranke, to posebno vrijedi za HNS, koji je više građevinska nego građanska stranka, postale su privatna poduzeća s par velikih dioničara koji vode kolo, i masom malih dioničara, šljakera koji na terenu odrađuju poslove i slušaju stranačko "učiteljstvo" koje, ako kritizirate ili ponudite alternativne "programe", odmah dobijete "radnu knjižicu" i nogom u stražnjicu. Stoga ćemo zakratko "kontekstualitirati" dr. Vesnicu Pusić da bi nam bila jasnija njezina i Čačićeva demokratska metodologija. Mislim ovdje na njezine dvije studije "Industrijska demokracija i civilno društvo" (1986.) i "Vladaoci i upravljači" (1992.). Cilj njezinih teorijskih i praktičnih nastojanja u ovim spisima jest demokratizacija društva po mjeri kapitala (!?) sa svrhom "velike koncentracije kapitala u odabranom krugu upravljačke elite." Dakle, davno prije hadezeovaca Pusićka je zagovarala "tajkunizaciju" društva. Taj teret "demokratizacije" po mjeri kapitala trebala bi, po njoj, iznijeti menadžerska oligarhija. Citiram: "Menadžeri su posebna grupa ljudi koja čini manjinu u društvu, ali donose odluke koje su za to društvo vrlo važne i koje utječu na velik broj članova društva. Drugim riječima, menadžeri čine elitu koja ima natproporcionalnu kontrolu nad raspolaganjem ekonomskim resursima o kojima ovisi većina ljudi u društvu." Da, dragi štioče, to nisu riječi Franje Tuđmana o koncentraciji kapitala i moći u rukama dvjesto obitelji, već riječi Vesne Pusić o koncentraciji moći u rukama dvjestotinjak menadžera koji imaju "nadproporcionalnu kontrolu" nad ljudskim životima i sudbinama. Tako se u stranci, kao menadžerska elita, ponašaju Vesna Pusić i Radimir Čačić, šireći i ondje svoju "demokratizaciju po mjeri kapitala", pazeći dobro na "natproporcionalnu kontrolu" u stranci, ponudivši se kao jedini kandidati i pritom nas obrazujući pričama o "mjesnim zajednicama", "timskom radu" i "programima" s kojima vodstvo pada ili biva demokratski "izabrano". Ili je možda u HNS-u, nakon silaska s vlasti, proglašeno stanje elementarne nepogode jer će Čačić mnogo teže sada sklapati poslove s državom? U tom smislu razumijem takvo "demokratsko" ponašanje njegovih čelnika, elementarna nepogoda ih ispričava.
Zapravo, ništa ne zamjeram hrvatskim stranačkim čelnicima u njihovu shvaćanju demokracije, pa tako ni Vesni Pusić, ali ipak ponižavajuće je, bar meni, kada vas netko u svojim tumačenjima i interpretacijama demokratskog ponašanja indirektno smatra budalom koja ne shvaća da stranka nije "mjesna zajednica", pa bio on Vesna Tuđman ili Franjo Pusić.

Tko je glasao

Gdje je nestala Orlanda Obad?

Ona se više, zbog vlastitog zdravlja, nije smjela baviti novinarstvom, kao niti mnogi drugi - http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/25829/Nikad-gore-novinarstvo.html... ...

Ova je zemlja stasala na gnoju... na kojem su ovih dvjestotinjak samo zastavice koje strše...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma to je samo preslika

Ma to je samo preslika njemackog drustva sa "cen tauzend obere" koje kao takvo vec jako dugo funkcionira.. samo sto ti neki nisu brzinom munje dosli do tih visina... ili odlukom nekog tamo kaisera u par godina..

ta engleska travica i njega par stoljeca nas najvise kosta od svega... vise nego koncepti..

i pokondirenost naravno... gdje svaka susa misli da se rodio kao kralj vilijam... a najgori su oni koji dodu na vlast ili uz nju pa se postave kao da su mu potomci i nasljednici... no na zalost ni tu bas ne znaju kada i koliko i cega trebaju proizvoditi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

izjavu HUP-a : U državi je

izjavu HUP-a :
U državi je kritično i država je dovedena u kritično stanje, tvrde, jer:

1. društvo nema vizije i strategije,
2. iznimno je visoka nezaposlenost,
3. klima je antipoduzetnička i ne potiču se ulaganja,
4. imamo ogroman odljev mozgova.
smatram krajnjom licemjernom jer izjava potječe od onih osoba koje su svojom privrednom politikom bolje rečeno nepolitikom uz zeleno svijetlo dovele državu i cijelo društvo u situaciju u kojoj jesmo. kako drugačije objasniti niz uništenih firmi, uništenu poljoprivredu, veliku nezaposlenost, veliki državni dug dok . također tu spada neplaćanje poreza koje je jako 'in' među HUP-ovcima kao ne plaćanje raznih računa dobavljačima ne vrijeme. rok plaćanja su mnogi članovi HUP-a produlji na šest i više mjeseci i ako plate. naravno nije za zanemarit kad uspješni privrednik dobiva poticaje za poljoprivrednu proizvodnju a u isto vrijeme uvozi hranu.
kukurikavci su govorili o porezu na dobit ali taj se negdje izgubio.

w. ;)

Tko je glasao

Potpisujem

Potpisujem zaključke HUPa u točkama 1,2 i 4.

Mogu reći da se djelomično slažem i s točkom 3 o antipoduzetničkoj klimi, pitanje glasi tko tu klimu stvara ? Da li su to radnici koji dobivaju ili ne dobivaju plaću ili poduzetnici kao Lidija Bertović za čiju uvaženu guzicu ništa nije dovoljno dobro, dovoljno skupo:

Šefica Plitvica ostala bez žestokog terenca! Evo što kaže...

ja bih rekao da takva "elita", takvi poduzetnici šire antipoduzetničku klimu

Tko je glasao

Lidija Bertovic se moze

Lidija Bertovic se moze nazvati poduzetnicom samo u iskrivljenoj hrvatskoj percepciji poduzetnistva..

Ona je samo jedan od politickih namjesnika javnog poduzeca... Nikom drugom ili nekom drugom, stvarnom i kvaliettnom manageru ne bi palo na pamet razbacivati novac na tako glup i nadasve proziran nacin ... cak i ne zato sto mu se nece veci zato sto je svatko zdrave pameti svjestan da budu ga na tome lovili ... Sama sebe diskreditirati moze samo osoba lisena managerskih sposobnosti..

A za ove konstantne pokusaje inih managera od kojih "nas spasavaju" razni ministri... isto toliko sposobni kao i ti namjesnici ne treba previse trositi rijeci.. Dovoljno je vidjeti da ministar koji je preporucio nekog "managera izgubljenog u vremenu i prostoru" nema nikakve konzekvence za taj los odabir svojih suradnika.. kao sto ni oni sami zbog gafova raznih vrsta i vrludanja bez glave i smisla niti misle niti ih itko proziva na odstupanje sa duznosti ili polozaja..

Kako se vidi "saga nesposobnih politickih podobnika" se nastavlja... razlika je samo sto ovi nisu predvidjeli veliku pljacku vec samo nerad i nesposobnost kao krunu svojih karijera.. u vrhu politike ili onog sto se krivo naziva gospodarskog managementa..

Inace, a nevezano na gdu plitvicu od SUVa sa podritnom masazicom.. Adris izgleda kupuje 3.maj... onaj koji je saniran i za koji imamo veliko zaduzenje u budetu.........sto su vec stvari puno vaznije od ovih podritnih masazera na kotacima.. ne vidim da se o tome nesto posebno pise..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lidija Bertovic se moze

Lidija Bertovic se moze nazvati poduzetnicom samo u iskrivljenoj hrvatskoj percepciji poduzetnistva..

I zasto ono bi bilokoji direktor /ica nacionalnog parka morao/la biti poduzetnik/ca?

Tko je glasao

a da malo citas komentare...

a da malo citas komentare... mislim one na koje se moj komentar odnosio ne bi bilo zgorega..

a ak ti se svada daj si nadi nekog drugog u tom svom vrticu.. meni su svade dosadne..

evo vidi.. nije bio daleko: http://pollitika.com/hup-je-izvor-problema-a-ne-rjesenje#comment-397929

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne znam.. o vodenju

ne znam.. o vodenju nacionalnih parkova ne znam puno.....za hoteljerstvo i turizam bi nekak trebal biti manager...
ali bogme jos manje kuzim zasto je tak nazivaju....jel ti mozda znas kad tak znacajno pitas?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne znam, samo pitam jer ti

Ne znam, samo pitam jer ti spominjes poduzetnicu. Znaci, glavni razlog postojanja nacionalnog parka Plitvice je hotelijerstvo i turizam i profit....
I je li manager/ upravljac neprofitne javne ustanove kojoj je glavni zadatak ocuvanje prirode i kulturnog naslijedja odmah i poduzetnik? S obzirrom na to da je u hrvatskim glavicama sve pomijesano, nije ni cudno da postoje veliki problemi s upravljanjem
Svaki upravljac./ manager neke neprofitne javne ustanove nije automatski i poduzetnik. U cijeloj toj hrvatskoj zbunjoli je gospodja vjerojatno i pomislila da jest poduzetnica, pa joj treba neki teski terenac.

Tko je glasao

Martine

Ma njoj triba k. od terenca pa nek se na njemu voza.
Moram biti ovako prost jer znam što i kako rade ravnatelji Nacionalnih parkova i Parkova prirode.
Ne svi.
Za takvu narudžbu skupocjenog vozila letjela bi isti ćas.
I na tome se treba pokazati ova Vlada.
Dobra vozila treba osigurati u ovom slučaju renđerima (jebem ih tko ih ovako nazvaše) koji stalno vise po parku i obilaze isti.

Tko je glasao

Pa naravno da joj ne treba- i

Pa naravno da joj ne treba- i trebala bi odmah letit- jer to nije greskica koja se eto onako dogodila. Ali problem je u tome sto ta ravnateljica i stvarno misli da je poduzetnica, a ne ravnateljica nacionalnog parka pa se mora vozit okolo s nekakvom mrcinom jer je toj ustanovi stvarno sve pomijesano- i hoteli i turizam i konzervacija i ocuvanje prirode.

Tko je glasao

inace.. danas sam u "birtiji"

inace.. danas sam u "birtiji" cula da je konzum prodan belgijancima...

pa sad .. eto trazim po portalima ali ne kazu nista..

ak je, zanima me i koji su to bečlgijanci, dal su belgijanci belgijanci ili adris belgijanci....

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Koliko sam pratio, šest ovih

Koliko sam pratio, šest ovih većih trgovačkih centara je već ranije prodano nekom američkom fondu, a konzum ih je uzeo u dugoročni najam. Je li to to ili se ide dalje?

Tko je glasao

ne, to ne bi trebalo imati

ne, to ne bi trebalo imati veze sa ovom informacijom..

to je samo rjesavanje nekretninske imovine zato da bi se rijesio kredita kojim ih je gradio... i sirio se i tak to.. uglavnom da umejtno smanji preinvestiranost..
medutim tko god da mu je to predlozio mu je prodao muda pod bubrege.. jer sad placa ogromni najam za "svoj" prostor koji je prodao na savrsenim lokacijama a promet mu je pao i ne opravdava takav najam... a u biti sad nema svoj prostor a najmom vraca kredit drugom vlasniku.. tak ja to vidim, a mozda i grijesim... no znam da nikad ne bih tako nesto napravila da sam pogrijesila i preinvestirala se kao on...
dapace, mogao je stvarno prodati konzum na nacin da proda trgovine a nekretnine ostavi u svojem vlasnistvu (dioba firme) pa on nekom drugom vlasniku uzimati najam...

no dobro, nisam manager pa to mozda nis ne kuzim... i sve sto pricam je krivo..

sad je izgleda (tak ide trac) stvarno prodao ime i iducane, bas konzum kao firmu nekom izgleda iz belgije.. (to nije prica sa prodajom leda unileveru, to tek slijedi ovo) tko je taj iz belgije ne znam.. meni se uvijek cinilo da ce se konzum prodati tasco (gb lanac) jer i lici na njegove ducane i posao je nekako tako koncipiran da bi njima pasalo. uvijek mi je izgledalo kao da se bas njima nudi tj. da se sprema za njih... da bi im bio privlacan..

za sve ovo sa prodajom nisam sigurna.. to je naporsto prica iz birtije, danas... stvarno nema nista jos napisanog u tom smislu... ni ne naslucuje se po portalima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

???

a promet mu je pao...

"Uprava Konzuma u međuizvještaju poslovanja navodi kako je ostvareni promet u prvih devet mjeseci iznosi 11,36 milijardi kuna, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porast za 1,84 posto."

izvor: http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/konzum-smanjio-dobit-219909

Tko je glasao

to je tocno sto kazes za

to je tocno sto kazes za promet..

no tocno je i ovo

Konzum je u prvih devet mjeseci ostvario 160,6 milijuna kuna neto dobiti, što je smanjenje za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, vidljivo je iz financijskog izvještaja koji je objavljen u utorak na Zagrebačkoj burzi.

Ostvareni prihodi od prodaje robe u istom razdoblju iznose 9,25 milijarde kuna, što je rast za 1,08 posto.

i sad ako na to dodas prosirenje trgovackih kapaciteta odnosno novootvorena prodajna mjesta u 2012 i gomile m2 novih prostora..

nije bas neki rezultat....

no nije mi se dalo elaborirati..

konzum stoji klimavo...

naplacuje u roku od 26 dana a jedva je postigao da placa u roku od 78 dana po novim Linicevim trendovima.. tako da je izgubio preko 100 dana kreditiranja bez kamata koje je imao na racun dobavljaca.. i to sve u ovoj godini...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

klimavo

Pretežno ima pad dobiti upravo zbog bržeg plaćanja dobavljačima, istina. Ali - rast prometa i bolje plaćanje nisu loša stvar. A pad dobiti je zbog povećanih rashoda (novih 5000 kvadrata prodajnog prostora). Ne vidim niti jedan podatak po čemu Konzum stoji sam po sebi loše.

Konzum ima sasvim druge brige, a to je da ga Agrokor non-stup tura kao garanciju, ali to nema veze s poslovanjem.

Tko je glasao

ovo nema veze sa dobiti vec

ovo nema veze sa dobiti vec sa likvidnoscu i kreditnom sposobnoscu.. ili u prevodu nemre vise vrtiti tude novce.. i to vise puta..

Pretežno ima pad dobiti upravo zbog bržeg plaćanja dobavljačima,

ne da mi se svadati oko konzuma sa tobom.. ti si odavno zabrijao da je konzum super stojeca firma ali ona to nije.. i to vec jako dugo.. makar si nastimava dobavljacke cijene iz agrokorovih izvora i jos sto drugih nelogicnih stvari za normalno poslovanje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

???

U jednom dnevniku mi kažeš da pod ovim nickom pišem na drugim portalima, sada mi kažeš da sam zabrijao da je Konzum dobra firma???

Samo sam ispravio tvoj netočan navod da je Konzumu pao promet - jer nije. Dalje mi se ne polemizira.

Tko je glasao

@zap... promet je po

@zap...

promet je po podacima maloprodaje povecan 1,08%... cijene su povecane, povecali su m2 prodajnog prostora za 1,8%... a imaju i nove troskove zbog sirenja sto na prostoru sto na ljudstvu..

realno je vidjeti da ima pad.. veliki pad..

no da sam ja manager te tvrtke isto bih rekla da je pocena promet... kao sto ce reci i mali mujo... kad iz malog ducana prede u veliki i napravi veci promet... u apsolutnoj vrijednosti, no da li je to stvarno povecanje ili stvaran pad?

smisao izrecenog je puno bitniji nego puko ponavljanje onog sto ti plasiraju... manageri agrokora..

a da ne kazem sto ce sve pokazati rezultati na kraju godine pogotovo ako se smanji plasman bonova drzavnim i javnim sluzbama... radi ukidanja tih bonova ili mozda predaje drugih nekih bonova..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dvojakst podataka...

Imamo sljedeću situaciju:
- procjena pada bdp-a 2012 za 1,5%
- inflaciju (koja nije rezultat rasta svih cijena, već izrazitog rasta pojedinih) od cca 3-4%
- godišnji pad u maloprodaji oko 8%

I sada iz te situacije, tvrditi prvo da je netko imao pad (što brojke opovrgavaju), a onda reći da je rast prihoda od 1% pad - prilično hrabro. Ja nisam toliki stručnjak da bih to izjavio, samo sam ispravio netočan podatak - naime, kad nešto skače, to se zove "rast prometa", a ne - pad - kako si ti nazvala.

Konzum sigurno ne spada u malog Muju jer je prešao iz 350.000 u 355.000 kvadratnih metara ako sam dobro shvatio, u ovoj godini.

p.s. Upravo je izašao podatak da je jedino ministarstvo koje je dobro odradilo svoj posao - ministarstvo financija - koje je probilo planirane prihode (toliko o lošem punjenu proračuna). Naravno, koliko je to globalno uopće dobro za gospodarstvo, to je druga priča.

Tko je glasao

Pa, iz ovih podataka koje si

Pa, iz ovih podataka koje si ti dala, ne cini se da se radi o padu, i to svakako ne velikom padu. S obzirom na pad prodaje u maloprodaji u Hrvatskoj, radi se cak o vrlo dobrom rezulatatu- voljeli ili ne voljeli Konzum. Sto se tice monetizacije njegovih nekretnina, vecina trgovackih lanaca razmislja o monetizaciji ili ju je vec izvrsila jer je to obicno jeftinija opcija od placanja kamata, posebno onih kamata koje Konzum placa. Mene su ustvari iznenadili ovi rezultati jer su jako dobri (posebno zbog sirenja diskonta koji su trenutno jedini koji u Europi biljeze rast), al mislim da u ovoj godini nema sanse da niti jedan klasicni trgovacki lanac koji je vec duze na trzistu zabiljezi rast. A ti bonovi su jos jedan oblik drzavne subvencije Konzuma i morali bi biti odmah ukinuti. Ljudi neka kupuju gdje zele, a ne gdje ih drzava uputi.

Tko je glasao

mozda se ne cini ako citas

mozda se ne cini ako citas podatke iz proslosti... tj. ako citas samo njih...

no dobro decki, ja gledam jedno vi gledate drugo.... uskoro cemo vidjeti tko je gledao na dobrom mjestu...

naime za ocekivati je vrlo skoro.. u par mjeseci ... i sasvim vidljivi trend konzuma i drzave... sto uvijek moze biti skrenuto sa pravog stanja nekim umjetnim intervencijama koje odrzavaju glavu iznad vode.. no i to ce se naravno vidjeti..

pa pricekajmo.. tako kao vi gleda i vecina tiskovina.. pise kad se dogodi..

ps
inace BDP je sad na 1,5% minusa... moglo bi to do -3% ako ne upumpaju neku lovu umjetno.. moja procjena je nekih -2,5% uz upumpavanje do kraja godine nekih pokazatelja.. a MMFova procjena od +0,75 za buducu je tako obeshrabrujuca i garantiran minus... u stvarnosti.. da nema nikakvih razloga za veselje ili pokretanje nekih aktivnosti u privatnom sektoru

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Javio se "fašista".

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić prihvaća inicijativu poslodavaca da kroz HUP, u okviru svojih znanja i mogućnosti, pomognu i Vladi i cijelom društvu u pronalaženju najboljeg puta za boljitak i prosperitet Hrvatske

'HUP je u pravu i treba nam pomoć', izjavio je prvi potpredsjednik Radimir Čačić na pitanje kako komentira ocjenu Savjeta HUP-a da je stanje u državi kritično i njihovu ponudu za pomoć u pronalaženju rješenja.

Produbljivanje suradnje s HUP-om moglo bi uslijediti odmah nakon njegovog povratka iz Katara gdje je kao predvodnik gospodarskog dijela izaslanstva obavio niz razgovora o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/225911/HUP-je-u-pravu-treba-na...

Tko je glasao

breaking news

Prema prvim informacijama iz Mađarske, potvrđena je presuda iz lipnja kada je nepravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora, ali uvjetno s tri godine kušnje. No, ovaj put određeno je da Čačić mora 11 provesti u zatvoru, a drugih 11 mjeseci je uvjetno. Čačić nije bio prisutan na izricanju presude jer je s hrvatskom delegacijom na povratku iz Katara.

Čačić nema pravo na žalbu i mora početi služiti zatvorsku kaznu u roku od najkasnije dva mjeseca, potvrdio je Reutersu glasnogovornik mađarskog suda.

http://www.tportal.hr/vijesti/crnakronika/226055/cacic-ipak-ide-u-zatvor...

sorry na oftopiku...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

je'n manje... jos samo

je'n manje... jos samo (kljucic) jedan i Mozda se pokrenemo..

ps
Mozda nije tipfeler.. vec samo mozda sa velikim ?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

je'n manje...

ahh...zbog negativne selekcije političara u našoj zemlji, zamijenit će ga netko tko je jednako loš kao i on...ako ne i gori...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

da .. vrlo vjerojatno.. no

da .. vrlo vjerojatno.. no mene veseli sto nece biti dezurnog krivca koji je u ovoj vladi bio samo napuhanko bez stvarnih moci... pa mozda dode do izrazaja i Kljuc problema...

Ovo je spas za HNS, i Milanovicevi problemi u punom galopu.. Tko bu mu sad bil krivac?

i kad bi onda bar tako islo inercijom dalje.. dok se jednom ne pogleda istini u oci..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

no mene veseli sto nece biti dezurnog krivca koji je u ovoj vladi bio samo napuhanko bez stvarnih moci

uopće ne sumnjam da će si milanović naći novi gromobran...linić je prvi kandidat...prvenstveno zbog ministarstva kojeg vodi...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Linica za ministra

Linica za ministra gospodarstva..

tokom popodneva mi je palo na pamet da bi to bio idealna scenarij.. pa nek se bakce sam sa posljedicama svog rada kao ministar finacija..

Navijam za postavljenje Linica u tu novu, gospodarsku fotelju!

ps
znam da su mi sanse za ispunjenje zelja male, ali ipak jako bi me veselio takav rasplet

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

upravo to :))) da si bar u

upravo to :)))

da si bar u pravu....

a tko ce ih smijeniti je manje bitno.. jer ako Linic nestane nema vise gromobrana.. ili ce Milanovic postati politicar umjesto nedorecenog i usporenog klauna ili ce sletiti brze nego sto se sa konja pada..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ispravak: ovo je sansa za

ispravak:

ovo je sansa za spas... samo sansa

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Papar

Da li ti to papriš protiv ustavnog poretka RH??? I onda ćeš se žaliti ako ti opet pokušaju oduzeti računalo!??
Plus za dnevnik, jedino mi nije jasno kako taj HUP nigdje ne vidi - mito i korupciju kao jedan od ključnih razloga ove devastacije Hrvatske u 21 godinu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Alo Lun, ovo je bilo

Alo Lun, ovo je bilo sarkastično. Ispravi taj minus.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci