Tagovi

Htio ne htio, Ivan Pernar blago rečeno nastupa kao rusofil

Zastupnik u novom sazivu Hrvatskoga sabora Ivan Pernar unio je u nacionalni parlament ne samo novi način sudjelovanja u raspravama o svemu i svačemu, nego je posebnu pozornost izazvao svojim ocjenama hrvatske vanjske politike. Budući da je dosad Sabor bio uhljebnica stranačkih poslušnika s rijetkim pojedinačnim iznimkama, slagali se ili ne s Ivanom Pernarom, on je svojim učestalim istupima u raspravama i replikama unio određenu živost, pa sjednice vrhovnog hrvatskog predstavničkog tijela više nisu dosadne kao što su dosad bile pod kontrolom dvije vodeće stranke i njihovih satelita.
Ivan Pernar je na račun svojih saborskih istupa već dobio niz epiteta, ne samo da je postao nova medijska zvijezda u Hrvatskoj, nego i izvan nje, jer je na sebi svojstven način doveo u pitanja glavne temeljnice nacionalne vanjske politike, a što je još važnije upleo se u odnose dviju supersila i dvije najmoćnijih svjetskih organizacija. Svoju idejnu oštricu uperio je protiv politike Sjedinjenih Država otvoreno je napadajući zbog kaosa koji je politika Washingtona stvorila posljednjih godina na području Mediterana, ali i drugdje u svijetu. U tome ne bi bilo ništa neobičnog da se Ivan Pernar u konfrontaciji Sjedinjene Države _ Ruusija nije jasno svrstao uz novu rusku politiku pod predsjednikom Vladimirom Putinom. Zbog svih njegovih usporedbi u kojima otvoreno zagovara politiku ruskog predsjednika Putina i bez dlake na jeziku kritizira politiku američke administracije, prije svega njezinu ulogu u NATO savezu, zastupnika Živog zida već su proglasili ruskim špijunom, agitatorom i propagandistom. Naravno njegovi istupi nisu ostali bez odjeka i u inozemstvu, pa mu je tako ugledni ruski magazin „Sputnik“ ustupio prostor kako bi iznio svoja protuamerička stajališta i ocjene, ali i ozbiljne političke kritike na račun Europske unije. On je otišao toliko daleko da je konstatirao kako je "NATO prijetnja cijelom svijetu, baš kao i Njemačka pod Hitlerom". U svojem istupu u Saboru Ivan Pernar je doveo u pitanje načelnu odluku da se i hrvatski vojnici u odgovoru na najnovije vojne prijetnje Moskve rasporede na vanjske granice Europske unije s Rusijom. U svim tim istupima Ivan Pernar se deklarirao najblaže rečeno kao rusofil, iako su ga neki zastupnici očito temeljeći se na pouzdanim informacijama nazvali i ruskim agentom.
Kao saborskom zastupniku nitko Ivanu Pernaru ne može zabraniti da govori što hoće, pa tako i njegove poglede na hrvatsku vanjsku politiku. Treba podsjetiti da je Ivan Pernar tek svršeni medicinski tehničar, a ne nikakav politolog, odnosno stručnjak za teme u kojima iznosi anarhistična stajališta. Nevolja je u tome što u Saboru sjede, uz vrlo rijetke iznimke, uglavnom neznalice koji nemaju pojma ni o domaćoj a kamoli o vanjskoj politici, a tu su se našli po inerciji potpuno pogrešnog izbornog zakona. Zato nije bilo replike na njegove hvalospjeve Putinu i ruskoj vanjskoj politici koja nikad pa ni danas nije sklona, kad se radi o hrvatskom susjedstvu, Republici Hrvatskoj. Ivanu Pernaru je samo trebalo staviti pod nos da nije Rusija bila ta koja se zauzimala za hrvatsko osamostaljenje nego je u doba velikosrpske agresije otvoreno stajala na strani Slobodana Miloševića. Kao dopisnik iz Ujedinjenih naroda u razdoblju od 1995. fo 2002. godine bio sam svjedok upornosti ruskih predstavnika, a to su bili sadašnji ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i sadašnji predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin, da blokiraju svaku rezoluciju koju su predlagale Sjedinjene Države s ciljem okončanja velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Nije Rusija otkrila veliki zločin u Srebrenici nego je to učinila upravo Amerika. Prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith bio je jedini zapadni diplomat koji je po dolasku na dužnost u Hrvatsku posjetio okupirani Vukovar i Prevlaku, izjavljujući da je to hrvatski državni teritorij. Cijelo vrijeme velikosrpske agresije Rusija nije pokazala ni jednim potezom da podržava borbu hrvatskoga naroda za osamostaljenje i vlastitu državu, nego je naprotiv podržavala Miloševićevu velikosrpsku politiku. To su gole činjenice kao što je i činjenica da je američki Židov Theodor Meron kao predsjednik Žalbenog vijeća Haaškog tribunala donio oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču, čime je pala u vodu konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu kao temelju hrvatske države.
Zbog svega toga hrvatska službena politika ali i hrvatski narod mora biti zahvalan politici koju je Washington vodio na ovim prostorima, politici koja je hrvatskoj državi kroz NATO i Europsku uniju, ne ulazeći u prijepore o članstvu u njoj, osigurala sigurnost i stabilnost u tranzicijskom razdoblju. Štoviše svojim navijačkim istupima u Hrvatskom saboru i u medijima Ivan Pernar prelazi preko golih činjenica o prijetnjama koje Rusija predstavlja i za Republiku Hrvatsku. Treba postaviti pitanje čemu je služila rusko-srbijanska vojna vježba „Slavensko bratsvo“ koja je ovog mjeseca održana u blizini hrvatske granice, vodeći pri tome računa da je Srbija pridruženi član obrambenog saveza kojega uz Rusiju čine još neke države, bivše članice Sovjetskog saveza. Dakle nije problem u blebetanju medicinskog tehničara Ivana Pernara o ključnim temeljima hrvatske vanjske politike, nego je problem u sastavu Hrvatskoga sabora u kojemu nema zastupnika koji bi anarhistički raspoloženom zastupniku Živog zida argumentirano začepio usta.

Komentari

Hrvatska Hrvatima

Zbog svega toga hrvatska službena politika ali i hrvatski narod mora biti zahvalan politici koju je Washington vodio na ovim prostorima,

Maček je rekao kada se veliku tuču malenima je mjesto pod stolom.

Moje razmišljanje je vrlo jednostavno:
"Hrvatska mora voditi politiku (vanjsku, unutrašnju, gospodarsku) koja je u interesu Hrvata danas i sutra"

Sve ostalo je nevažno. Rusija je nevažna, SAD je nevažno
Mogu to i drugačije reći ponavljajući jednu staru poznatu izjavu:
"Države nemaju stalne prijatelje nego samo interese"

Govoriti o onome što je bilo prije 20 godina ili čak 70 (EU komisija o CETA) je glupo. Treba govoriti o onome što će biti za 20 ili 70 godina i kako će Hrvatska i Hrvati u tome najbolje proći. Sve ostalo je nevažno.

ps. Pernar je nesposobni anarhist, ali sada ima platformu

Tko je glasao

Ivan Pernar u pet riječi

"Kako mali Ivica zamišlja politiku."

:-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ne mora zamišljati

@MKn
Pa kaj ak je rusofil.
Titek je bil domobran u WW I
Francek Tuđman je bil domobran u WW II
Pa kog vraga hočete više?

Tko je glasao

Nije uopće problem

to kaj je rusofil, nego je problem kaj je opasni idiot! Ali, narod mu je dao legitimaciju, a narod, koji je suveren, navodno ne može pogriješiti.....

Tko je glasao

Kada Foma od stabala ne vidi šumu

Pernar je samo logička posljedica činjenice da su se stranke otrgle od naroda i taj isti narod drže za taoca već 25 godina posebno SDP i HDZ. Dokaz tome je apstinencija 50% građana od bilo kojeg oblika politike, dokaz tome su i jednosmjerne karte najproduktivnije biologije puka kojem država služi kao maćeha.
Ako ti smatraš da je Pernarova light retorika opasna (a iznosi samo mali djelić istine o novcu kao dugu) tada ja tvrdim da si ti puno opasnija od Pernara. Ovu moju tezu mogu debelo argumentirati u slućaju da ti podastreš imalo činjenica kojima dokazuješ da je Pernar opasan po sustav. Veseli me mogućnost sučeljavanja s bilo kim na ovoj temi...

Tko je glasao

Ali, Foma, da se onaj kome si

Ali, Foma, da se onaj kome si ti dala legitimaciju ne vucara po Kosovu i Albaniji, trazeci priliku 'da konacno nesto i zaradi', umjesto da govori za parlamentarnom govornicom, za Pernara se ne bi ni znalo. Pernar je jedini koji trenutno govori, a to nije Pernarov problem nego problem onih koji ne govore.

Tko je glasao

Onoga koji se vucara

po Kosovu i Albaniji vi ste svojom voljom srušili s vlasti, pak mi uopće nije jasno zašto sada žudite za tim da on govori za parlamentarnom govornicom? To je nesuvislo! Htjeli ste Pernara, dobili ste Pernara, i sada naprosto uživajte u njemu! Milanović je učinio ono što ste vi htjeli: nestao je s političke scene! Koga jarca vas više zanima vucara li se on po Kosovu i Albaniji, ili po Zanzibaru i Tasmaniji?

Tko je glasao

Ma jel? Onaj koji se vucara

Ma jel? Onaj koji se vucara po Kosovu i Albaniji je parlamentarni zastupnik. Ne samo da je parlamentarni zastupnik nego je i potpredsjednik kluba zastupnika SDP-a. Dakle, nije nestao s politicke scene. Placa saborskog zastupnika svaki mjesec stize na racun. Sto u prijevodu znaci - njegovo vucaranje i kokosarenje po Kosovu i Albaniji placamo i ti ja iz svojih poreza. I dok ga ja placam, zanima me gdje kokosari umjesto da zastupa interese onih koji su ga izabrali u Saboru.
Da je dao ostavku na mjesto zastupnika, za to njegovo kokosarenje bi mi bilo uistinu svejedno.

Tko je glasao

Mislim da

kao zastupnik u prošlom sazivu ionako ima pravo na plaću još neko vrijeme. Ne znam, provjeri! Ali, mislim da ne košta ništa više nego što bi koštao da je odmah podnio ostavku i dao svoje mjesto nekom zamjeniku s liste. Što se mene tiče, potpisala bih da moj porez koji plaćam ide direktno u njegov džep, tako da se moje love ne dotakne ni Glasnović, ni Pernar, niti njima slični..... Ako ni zbog čega drugoga, Milanović je to zaslužio zato jer vam toliko nedostaje kao dežurni krivac za sve! Dežurni Pedro ovoga društva zaslužuje da bude dobro plaćen!

Tko je glasao

Neizlaskom na izbore,

ili dajući glas Mostu ili Živom zidu, koji s idejama glavinjaju od nemila do nedraga, otvorili ste u Hrvatskoj jedna vrata koja vode u vrlo neugodne prostore mraka. Sad ste malo začuđeni, i sad vam nedostaje netko koga biste optužili za svoj loš izbor. Naravno, taj "netko" je Milanović, tko bi drugi bio!

Tko je glasao

Ma da, najbolje da smo

Ma da, najbolje da smo klonirali Keruma u nekih 50 primjeraka i njih nagurali u Sabor, to bi vam valjda bilo po volji.
No, da se iskusni političar, gradonačelnik i Saborski zastupnik, bivši, ne bi uvrijedio, nije on jedini imamo more takvih Keruma koje su neki prozvali i Petko.

Tko je glasao

Mali Ivica je u parlamentu

Mali Ivica je u parlamentu dok tvoja ekipica govori za sankom u lokalnoj birtiji...

Tko je glasao

martine

nemam pojma za ekipu MKN-a, ali ono što ti je napisao on to ti se tiće i onih koji sjede u saborskim klupama i sada.

Haiku:
Pernar laje.
Ćuko hrće

grdi

Tko je glasao

Da MKN

Imaš ovdi dnevnik od Busole.
A takvih je u nazad nekoliko godina bilo puno.
I što sad?
Pernar je u Saboru izgovorio ( u stvari manji dio) što smo mi ovdi pisali,
Saborski zastupnik izabran voljom biraća.
Već prije sam napisao da mi je više stalo do lajanja moji pasa nego do jednog Pernara(a sad ću nadopuniti i mnogih drugih zastupnika)

grdi

Tko je glasao

Samo stvar je u tome šta su

Samo stvar je u tome šta su Hrvati učinili Rusiju svojon prijetnjon, a da nisu morali, ne obrnuto.

Tko je glasao

Halepo

Opet bura brije.
alepski bor dobro grije.

grdi

Tko je glasao

Država koja to nije

U okolnostima kada hrvatsku stoku nitko ne pita za ulazak u NATO, u okolnostima kada ustavnu odredbu o nedjeljivosti i neprenosivosti suvereniteta nitko ne poštuje, u okolnostima kada se ne radi costbenefit analiza pristupa EU, u okolnostima kada u Saboru nikad nije analizirana vanjska politika RH - naravno da Pernarova light retorika spram zaopadnih ciona ispada kao rusko špijuniranje. A svi znamo da je rekao samo jedan mali djelić istine...
To je tako kada jedan narod nema dostojanstva stoljećima, ali vrlo dobro timarimo tuđe konje!!!

Tko je glasao

Stk t j stvrl.

Stk t j stvrl.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci