Tagovi

HT i Superhik

Presladak komentar na temu IPO-izborne kampanje:
"...Ako je namjera bila pokloniti novac hrvatskim građanima, zašto je trebalo ljude tjerati da stoje u redovima za upis, dižu kredite u bankama i otvaraju račune za trgovanje dionicama kod brokera?
U cijelom tom procesu nastao je znatan transakcijski trošak koji se dijelom prelio u džepove bankara i brokera, a da i ne govorimo o ukupnu broju radnih sati izgubljenih u redovima i ostalim administrativnim procedurama.
Zar stvarno taj novac nije mogao biti poklonjen a da se pritom stotine tisuća hrvatskih građana ne natjeraju na ulogu sitnih preprodavača dionica? Zar ne bi bilo elegantnije i neusporedivo efikasnije IPO napraviti po pravilima struke i alocirati dionice najboljim ponuđačima po najvećoj mogućoj cijeni, uključujući i građane koji istinski žele kupiti dionice HT-a, te onda, ako je namjera takva, jednostavno dio prihoda od prodaje podijeliti građanima?
No, čak i ako je politički cilj bio motiviran filozofijom Superhika, da novac treba podijeliti samo onima koji mogu pokazati da imaju 38 tisuća kuna, moglo se i to napraviti, a da se pritom znatni iznosi ne poklanjaju stranim fondovima, bez stvaranja nepotrebnog transakcijskog troška i profita bankama i brokerima...."

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci