Tagovi

HSU puca po svim šavovima

HSU puca po svim šavovima... Ni nakon tri tjedna od održane 7. Izborne skupštine HSU-a u Vrbovcu nisu se stišale strasti unutar HSU-a, što više, izgleda da su se neki „penzići“ tek zagrijali za prave okršaje. Prva žrtva unutarstranačkog obračuna je dojučerašnji predsjednik Zagrebačke ŽO HSU-a i član županijskog poglavarstava, Lazar Grujić kojeg je novi vrli predsjednik Silvano Hrelja pod hitno suspendirao potvrđujući time da je ozbiljno mislio kada je još prije Izborne skupštine navedenom otvoreno prijetio, a čak u jednom trenutku i fizički nasrnuo na njega i to u prisustvu ondašnjeg predsjednika Jordana koji naravno nije ništa poduzeo. Njihov sukob nije od jučer, a sve zbog neke „sitne“ love koju je Hrelja nastojao prisvojiti tijekom izborne kampanje za parlamentarne izbore a Grujić to spriječio u nekoliko navrata navlačeći na sebe Hreljin bijes. No stvar tu nije stala jer je sa Hreljom opet Lazar Grujić došao u sukob kada ga je uz još nekoliko kolega otvoreno na sjednici Središnjeg odbora prozvao radi potpisivanja koalicijskog sporazuma sa HDZ-om što je bilo u suprotnosti sa odlukama predsjedništva i Središnjeg odbora. Do koje je mjere to neslaganje bilo potvrđuje i istup Lazara Grujića na samoj 7. Izbornoj skupštini gdje nije ni malo štedio svog stranačkog kolegu. Taj otvoreni i iskreni stava Grujića bio je očito dobro prihvaćen kod delegata jer je i na potpuno neregularnoj Izbornoj skupštini i na tajnom glasovanju ipak izabran za potpredsjednika HSU-a.
Na samoj 7. Izbornoj skupštini HSU-a koja je održana 14.03. u Vrbovcu gotovo sve što je urađeno, bilo je neregularno:
1. Delegati se nisu morali identificirati prilikom predaje vjerodajnica i preuzimanja biračkim listića što znači da je bilo tko mogao biti delegat i glasati. Molim DEMOS-a da ustupi snimku sa skupštine na kojoj će lako biti vidljivo tko je sve sudjelovao na skupštini a da za to nije imao pravo. Jedan od tih je naime i sam DEMOS koji nije član HSU-a, a glasao je.
2. U prostoriji gdje se vršilo brojanje je cijelo vrijeme nazočila i čak aktivno sudjelovala osoba koja uopće nije bila član izborne komisije, ali je vidi vraga sada figura za tajnika stranke… Zna se radi čega jer kako je inače sklona alkoholu već se raspričala kako je mijenjala listiće izu kutija sa onima koje je donijela u svojoj torbi. Zanimljivo je pripomenuti da je u istoj prostoriji gotovo cijelo vrijeme bio i Zlatko Barila, kao predsjedavajući na skupštini, mada na to nije imao pravo.
3. Potpuno neregularno glasovanje u drugom krugu za zamjenika predsjednika jer je u donesenoj kutiji za glasovanje već bila hrpa glasova i bila je potpuno otvorena što je nadam se zabilježila i DEMOS-ova kamera.
4. Zabrana sudjelovanja (i to bez ikakva uporišta u Statutu HSU-a) na izbornoj skupštini za preko 50 lokalnih organizacija od 285 koliko ih ukupno ima u RH……
Sa druge pak strane dopušteno je sudjelovanje na Izbornoj skupštini onima koji su vidljivo falsificiranom dokumentacijom sebi priskrbili status delegata. Ante Kriletić, (i po mišljenju NO HSU-a) nelegalni predsjednik GO HSU-a Split i predsjednik ŽO HSU-a Miljenko Boban su falsificirali dio dokumentacije odaslane prema središnjici temeljem koje su sa svojih šest delegata zlorabili pravo sudjelovanja na 7. Izbornoj skupštini HSU-a. Oni su središnjicu lažno izvijestili kako su održali, a u stvari uopće nisu, svoje Izborne i izvještajne skupštine koje su se morale održati 90 dana nakon lokalnih izbora za županijsku organizaciju odnosno 45 dana za gradske i općinske organizacije, te Izvještajne skupštine nakon dvije godine. Napominjem da je upravo iz istih ili sličnih razloga od ukupno 285 organizacija HSU–a suspendirano pravo sudjelovanja na 7. Izbornoj skupštini za više od 50-ak sa oko 80 delegata. Obzirom da je pobjednika unutranačkih izbora odlučilo svega nekoliko glasova jasno je da su navedene nepravilnosti bitno utjecale na ishod odnosno samu ne/regularnost Skupštine. Po informacijama koje smo dobili od nekolicine čelnika gradskih i općinskih organizacija, a sve u skladu sa Statutom Stranke, dvojcu bi morala uslijediti suspenzija i disciplinski postupak ispred Suda časti, imenovanje povjerenika za županijsku i splitsku organizaciju, te hitno sazivanje i održavanje Izborne skupštine za splitsko-dalmatinsku županiju odnosno grad Split. Dogoditi se naravno neće ništa jer taj dvojac uživa puno povjerenje novog predsjednika.
Kako je već uvelike među članstvom krenula priča o neregularnosti unutarstranačkih izbora u Vrbovcu što splitski slučaj samo potvrđuje, sve su glasnija razmišljanja sve većeg dijela članstva o ponavljanju iste ili pak o sazivanju nove izvanredne za što im je potrebno sakupiti potpise 20% organizacija na terenu.
Zbog svega ovoga više nije nepoznanica ni unutar vrha HSU-a da je nekoliko cijelih županijskih organizacija na samom rubu napuštanja HSU-a i priključenja DSU-u ili SU-u.
Rješenje ove situacije će kako stvari stoje biti i prvi ozbiljniji test za novoizabranog predsjednika HSU-a Silvana Hrelju koji je delegatima na 7. Izbornoj skupštini obećao sprovesti demokratizaciju Stranke uvodeći „nove standarde“ u ponašanju vodstva što je dosadašnji predsjednik Jordan tijekom svog mandata poprilično zaobilazio. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se „obračunati“ sa mnogim „čelnicima“ lokalnih organizacija koji su svojim ponašanjem ukaljali ugled HSU-a hlapljivo uzimajući novac kao članovi mnogih Nadzornih odbora, a posebno ovog dvojca o kojima bruji cijela dalmacija, a dnevni list Slobodna dalmacija piše opširne članke već u nekoliko navrata. Bivši predsjednik HSU-a Vladimir Jordan je očito imao dobar (financijski ??) razlog radi čega je tolerirao takvo ponašanje Kriletića i Bobana, a Hrelja opet samo nastavio. Da će se njegove riječi i obećanja sa skupštine raspuknuti kao mjehur od sapunice nagovijestio je i sam Silvano Hrelja koji je i na konstituirajučoj sjednici novog predsjedništva konstatirao da se NO treba svesti u neke druge – prihvatljivije okvire djelovanja no do sada, odnosno da se podčini Središnjem odboru i predsjedništvu mada mu je poznato da NO odgovara za svoj rad isključivo Skupštini koja ga je i izabrala sa razlogom da kontrolira zakonitost odnosno statutarnu utemeljenost donesenih odluka svih tijela i organa HSU-a. Izgleda da je upravo mr.sc. Antun Šafarić sa članovima NO ovog trenutka jedina prepreka Hrelji u naumu da HSU do kraja pretvori u marionetu HDZ-a. Pri samom konstituiranju Nadzornog odbora neizborom Šafarića je postalo jasno da se čak i predsjednički kandidat Mihajlo Tomašković odlučio trgovati sa Hreljom i to na štetu stranačkih kolega koji su podržali njegovu kandidaturu razotkrivajući se do kraja kao sitni i nekorektni politikant bez petlje da nešto stvarno napravi u interesu umirovljenika odnosno Stranke.
U cijeloj ovoj zbrci oko ne/regularnosti Skupštine ima i jedna bizarnost koju će morati objasniti i naš kolega DEMOS, a radi se o tome da je i on bio kandidat na listi za potpredsjednika HSU-a što i nije neko iznenađenje ako se uzme u obzir ono što je tijekom kampanje uradio za HSU, no 100% provjereno jeste činjenica da DEMOS uopće nije član HSU-a pa se samim time nije ni mogao naći na glasačkom listiću.

Komentari

DEMOS, malo nas je, al smo

DEMOS, malo nas je, al smo hrabri. Krenulo nas je, bit će svega.

Tko je glasao

Demokracija na hrvatski

Demokracija na hrvatski način.

Tko je glasao

mene ovo skupa bas i ne

mene ovo skupa bas i ne cudi.
sanader je na isti nacin dobio unutarstranacke izbore u hdz-u, a izgleda i posljednje parlamentarne izbore.
hrelja samo koristi sanaderov know-how. sada je jasno sto je dobio ulaskom u koaliciju :)

sto se tice pitanja sto ce hrelja dalje raditi u stranci, mislim da tu nema previse dileme:
treba samo pogledati sto je sanader napravio sa onom polovicom stranke koja je podrzala njegovog protukandidata...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Aleksandar, čudi nas i

Aleksandar, čudi nas i zabrinjava nas koji živimo demokraciju. Što veliš na Čačića, Đapića uz već pomenutog Sanadera i njima sličnih kakva nam budućnost slijedi?

Tko je glasao

Ovo je samo potvrda mog,

Ovo je samo potvrda mog, ranije iznesenog, mišljenja kako je, da skratim priču na suštinu, nepotrebno postojanje jedne ovakve stranke. Na to sam dobio dosta prigovora. Rekao sam da se trebaju jednostavno samoukinuti a svoje ciljeve ostvarivati kroz postojeće političke stranke i/ ili civilne udruge. Tako mislim i sada.

A kako je tada reagirao @DEMOS ?
No, svi imamo mogućnost cjeloživotnog učenja. A internet će biti u svakoj seoskoj kući.

Tko je glasao

.....nepotrebno postojanje

.....nepotrebno postojanje jedne ovakve stranke. Na to sam dobio dosta prigovora. Rekao sam da se trebaju jednostavno samoukinuti a svoje ciljeve ostvarivati kroz postojeće političke stranke i/ ili civilne udruge. Tako mislim i sada.

A kako je tada reagirao @DEMOS ?

@bube, po 100-ti put ti ponavljam (evo sada i crtam). DEMOS ti je odgovorao kao službeni glasnogovornik HSU-a, što kao što znaš od 14.03.2008. više nisam.

No, svi imamo mogućnost cjeloživotnog učenja. A internet će biti u svakoj seoskoj kući. I internet je super stvar, toliko super da možda ni zamisliti ne možeš...... a neke stvari sam i među prvima pokrenuo (nije da se hvalim) eto baš ja..

Tko je glasao

DEMOS, DEMOS, DEMOS,.... i

DEMOS, DEMOS, DEMOS,.... i što bi sada trebao ja na ovo kazati a da se ne upetljavam u unutarnje stvari jedne političke stranke čiji (opet ponavljam) nisam član. Jest da sam bio glasnogovornik i rukovoditelj PR-a... i to izgleda "toliko" dobro i uvjerljivo uradio kada su me misleći da sam član HSU-a čak i kandidirali za potpredsjednika Stranke na izbornoj skupštini...... zanimljivo zar ne? Doduše bio sam blizu i da se učlanim ali....... možda neki drugi put! Potpuno neregularno glasovanje u drugom krugu za zamjenika predsjednika jer je u donesenoj kutiji za glasovanje već bila hrpa glasova i bila je potpuno otvorena što je nadam se zabilježila i DEMOS-ova kamera. Vidim da si i po nekim komentarima očito član HSU-a pa ja tebe pitam što ste to vi uradili ako je bilo toliko neregularnosti.... ??? I da, puno toga je snimljeno, a jednu kraću verziju od sat i pol je na DVD-u sam i "poklonio" središnjici..... na kojem ima i ponešto od toga što navodiš.... a sve ostalo je naravno kod mene jer je i cijelo snimanje bilo u mom aranžmanu..... još bi izgleda mogao i pokriti financijski minus:-))))), a članovima HSU-a predlažem da možda malo i razmisle zašto je ovaj clip ima oko 2500 clik-ova...

Tko je glasao

Ček, ček, ti si stvarno

Ček, ček, ti si stvarno bio kandidat za potpredsjednika iako nisi član stranke?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pa da Silverci, Demos nije

Pa da Silverci, Demos nije bio član stranke ali je bio kandidiran za funkcije, i to je prava slika ozbiljnosti ili neozbiljnosti.

Mislim čak da je trebao biti upisan, ali ga oni koji drugačije misle nisu to htjeli provesti, kao što je i inače uoči ovih stranačkih izbora ("vrbovečkog puča") netko provodio čistke u redovima "penzića" pa svi koji nisu bili ažurirali članarine bili su brisani i onemogućeni u stranačkom djelovanju. Pritom se očito u svem tom čišćenju dogodilo da su pročišćeni i razni drugi nepodobni.

Kako je to izgledalo vidi se iz ovog video uratka, u kojem je primijenjena poznata metoda navijačkih klapa u onemogućavanju drugog mišljenja, pa je tako čak bilo izviždano ono izvješće Nadzornog odbora o sramotnom (financijskom) ponašanju vrha stranke (koje sam naveo u mom dnevniku o "Jeljcinu i hokejašima").

Eto konačno ni Hrelja nije "penzić" , ali je evidentno HDZ-ov profesionalac na čelu njihove rezervne stranke (kakva je stvarna profilacija HSU-a) s vrlo predvidljivom budućnošću! Naime, "penzići" su ugrožena hrvatska vrsta, ali i ljudi u kojima prevladavaju simpatije k ideologijama ili probitcima, pa HSU mora odumrijeti, a oni koji vole HDZ će ići u HDZ, oni drugi k SDP-u, neki će k Ninićiu, neki ka Pašaliću, ali će uskoro prestati ova predstava zamagljivanja.

Tko je glasao

Hebes stranku koja ne moze

Hebes stranku koja ne moze naci 14 lojalnih likova.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, nismo hlebinci, HSU

Gale, nismo hlebinci, HSU ima sposobnih ali nisu nekima podobni.

Tko je glasao

DEMOS, tvoji upisi nisu moj

DEMOS, tvoji upisi nisu moj centar svemira. Tako molim da imas razumijevanja sto nisam procitao tvoj tekst. Ako ti je pak bitno moje misljenje, mozes mi uvijek poslati PM ili mail. Mozes me cak i nazvati na mobitel i ukazati mi na svoju zelju.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

DEMOS, tvoji upisi nisu moj

DEMOS, tvoji upisi nisu moj centar svemira. Tako molim da imas razumijevanja sto nisam procitao tvoj tekst. Ako ti je pak bitno moje misljenje, mozes mi uvijek poslati PM ili mail. Mozes me cak i nazvati na mobitel i ukazati mi na svoju zelju.


Ne lupetaj,.... mislim da su te već odavno svi prokužili......

Tko je glasao

DEMOS. Ponovit cu jos

DEMOS.

Ponovit cu jos jednom, jer cini mi se da se nismo najbolje razumjeli. A bitno je da se razumijemo.

Tvoj post ne smatram interesantnim, niti provokativnim. To sto ti imas nerealno visoko misljenje o svojem postu, da cak prozivas druge sto tvoj post pretjeano ne dozivljavaju, to je klasicna karakteristika svakog narcisoidnog karaktera. Naime, svaki narcisoidni karakter misli da je dotakao boga za bradu i da svatko mora reagirati na njegov prdac, zato sto je njegovo djelo djelo uzvisenog uma ili sto bilo.

Ali, realno govoreci, kada bismo trosili vrijeme na svakog narcisoidnug uma ponaosob, onda ne bismo imali vremena za bilo sta pametno. OK, sada trosim vrijeme na tebe koji ima pokoju znacajnu crtu narcisoidnosti, ali to je cisto zato da utvrdimo patoloski proces koji je na djelu.

Naravno, nikad nisam tvrdio da sam bilo kakav heroj (sto tebi nikako da legne, ali sta je tu je), ali da mi nabijas na nos stvari koje su prvenstevno proizvod tvog psiholoskog poremecaja, je nesto na sto ipak treba reagirati.

Zato dragi DEMOS, umjesto da proziva ljude potpuno neosnovano, mozda bi ipak bilo bolje da poradis na eliminaciji patoloskog stanja u kojem si se zatekao. Ili barem da ga malo suprimiras i kanaliziras u drugim poljima, ako vec drukcije ne ide.

Jer trajno optuzivati ljude kako bi isfurao projekcije svojeg poremecaja ne pomaze pollitici na bilo koji nacin. Nosi se sa svojim problemom, nas ne opterecuj s njim.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ponovit cu jos jednom, jer

Ponovit cu jos jednom, jer cini mi se da se nismo najbolje razumjeli.... A jesmo, jesmo @gale, razumjeli smo se mi jako dobro, samo što ti po nekoj matrici sve svoje frustracije želiš prilijepiti drugima. Ponegdje ti to i prođe, no ne i kod mene.... bar ne od kada sam te upozorio kako ću reagirati na tvoje politikantske trkeljarije. I naravno da ovo prethodno ne umanjuje one tvoje dobre etkstove - komentare... po mojoj subjektivnoj ocjeni, naravno.
A ona beljezganja o tzv. mojoj narcisoidnosti upravo o tebi samom govori najbolje, no dobro je da bar znaš koja ti je boljka pa će ti i suočavanje sa istom možda biti lakše.
No razumijem ja i tvoj strah i bijeg od "škakljivih" (čitaj tzv. opasnih) tema jer si svjestan da ti ime znaju svi koji to zanima ili bi ih moglo zanimati, no ti si ovdje bio (ili si i sada) jedan od najžešćih zagovarača JOT-a......... ili to vrijedi samo onda kada se raspravlja o berbi jagoda na mjesecu.... i sl. temama... što je naravno tvoje puno pravo i ne pada mi na pamet osporavati...., i nas ne opterecuj s njim jel ti to sebe doživljavaš u množini ???..... zanimljivo!! :-)))

Tko je glasao

hebga kad si ti još uvijek

hebga kad si ti još uvijek mlad...de požuri

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Sve važne hrvatske

Sve važne hrvatske političke stranke su istinski stupovi društva na putu napretka kroz demokraciju, opću pravdu i socijalnu pravdu, a HSU je već samim iskustvom stožerna u tome.

Tako da su ovo samo znakovi toga (demokracije, opće pravde i oscijalne pravde), možda ne najbolje uštimana svirka orkestra ali svirka takve kompozicije. Jer, poznato je, tamo gdje to sve štima i ne čuje se disonantna muha, to je maoizam.

Naprijed HSU i razna druga demokratska i pravednička gibanja!

Tko je glasao

Ako je ovo demokracija u

Ako je ovo demokracija u HSU, gušenje slobodne misli u korist pojedinaca a na štetu većine hvala na istoj.

Tko je glasao

Ovo je sveopći urnebes u

Ovo je sveopći urnebes u HSU-u.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci