Tagovi

HSU - DA LI SMO MORALNI POBJEDNICI I / ILI IZBORNI GUBITNICI

Predsjednik HSU-a mr.sc. Vladimir Jordan oglasio se na svom blogu prvi puta nakon parlamentarnih izbora dajući svoje viđenje izbornih rezultata. ... Da je uspjeh nešto doista relativno pokazuje i Primjer rezultata nekih stranaka koje su u odnosu na prethodne parlamentarne izbore prošle dosta lošije, no i taj im je rezultat dao odlučujuću poziciju........ e, a to je već uspjeh,.... bar za sada. Npr: koalicija HSS HSLS dobila je na izborima 2003. zajedno cca 270 tisuća glasova i zajedno imali 12 zastupnika, a sada oko 161 tisuću glasova i 8 mandata, dakle 60% više glasova od HSU-a, ali 800% ili čak 8 puta više zastupnika. Slično je i sa HNS-om koji je 2003. dobio cca 200 tisuća glasova i imao 11 zastupnika, a sada je dobio oko 170 tisuća glasova i 7 zastupnika. HSP je 2003. imao cca 160 tisuća glasova i imao 8 zastupnika, a sada cca 80 tisuća glasova i 1 mandat. HSU je 2003. imao 97 tisuća glasova i 3 zastupnika, a sada 101 tisuću i samo jedan jedini mandat. Može li dakle smatrati 101 tisuća glasova neuspjehom? Realno sagledajući da se radi o povečanju broja dobivednih glasova za razliku od svih ostalih (osim SDP i HDZ-a) je svakako uspjeh, .........
Evo što n ablogu piše predsjednik HSU-a mr.sc. Vladimir Jordan

DA LI SMO MORALNI POBJEDNICI I / ILI IZBORNI GUBITNICI

Iskreno od srca zahvaljujem svima koji su dali svoj glas HSU-u, a bilo ih je nešto više od 100 tisuća, ali i onima koji su svoj glas dali drugoj stranci umirovljenika koja se kao trojanski konj pojavila doslovno ni otkuda dovevši mnoge naše birače u zabunu, ili preciznije, više od 20 tisuća glasača, te time direktno oduzela čak 4 saborska mandata. Ipak, moram priznati da smo i usprkos tome očekivali više glasova umirovljenika pa tako i mandata.

No možemo li se ipak smatrati i moralnim pobjednicima, jer smo velikim zalaganjem za umirovljenike i rezultatima koji se mjere milijardama isplaćenim umirovljenicima mimo redovnih mirovina, dokazali svoju učinkovitost koja je ipak nagrađena sa više od 100 tisuća glasova.

Znači sve to naše zalaganje u odnosu na prije četiri godine rezultiralo je povećanjem potpore odnosno broja glasova umirovljeničkoj političkoj opciji, no usprkos toj činjenici, potpuno iskreno moram ponovno kazati da sam ja kao i svi moji suradnici očekivao još puno veći broj onih koji su prepoznali naš mukotrpan rad, pa čak i imali direktnu materijalnu korist, a ponavljam, radi se o preko 700 tisuća umirovljenika koji su u svom novčaniku konkretno osjetili financijsku korist u prethodnom mandatu kada smo imali tri zastupnika.

Po ovom što sam naveo lako je zaključiti da veliki broj umirovljenika iz nekih razloga, a očito je da ih ima mnogo, još uvijek nije dovoljno prepoznao HSU kao svoju stranku, a kada tome još dodamo i medijsku izoliranost u prethodnom razdoblju, kojoj smo bili stalno izloženi, ispada da u takvim okolnostima nije bilo teško strankom slična imena zbuniti naše glasače.

Dobiti 100 tisuća glasova i to pretvoriti u samo jedan mandat je doista frustrirajuće, jer je u nekim kombinacijama na ovim izborima za tri mandata bilo potrebno „samo“ 30-ak tisuća glasova.

Nitko dakle nije toliko skupo platio jedan jedini mandat, a koliko je to malo lako je usporediti sa najvećima koji su sa „samo“ sedam ili osam puta više glasova od HSU-a dobili čak 50 ili 60 puta više mandata. 13.742 glasa je težio svaki mandat HDZ-a, a 13.864 svaki mandat SDP-a, a za naš jedan jedini, ponavljam, čak 101.000, doista frustrirajuće.

Gledajući pak druge parametre samo su SDP, HDZ i HSU na ovim izborima imali više dobivenih glasova u odnosu na prethodne izbore 2003. Svi ostali su naime imali manje, neki čak i preko 40 %.

No sve je to nebitno kada se uzme u obzir njihova sadašnja pozicija pri eventualnom sudjelovanju u stvaranju vladajuće koalicije.

Predstoji nam dakle jedna doista temeljita analiza koja mora dati mnoge odgovore i temeljem koje ćemo svakako prići korijenitim promjenama u svakom segmentu funkcioniranja Stranke za koji se pokaže da nije bio u kvalitetnoj funkciji tijekom priprema i provedbe ovog izbornog procesa, a rezultati tih aktivnosti se svakako moraju vidjeti već na slijedećim lokalnim izborima koji će se održati za godinu i pol.

Mišljenja sam da ovih 100 tisuća glasova koje imamo danas i uz nastavak još kvalitetnijeg rada na terenu, doista mogu polučiti željeni rezultat i biti dobra priprema za slijedeće parlamentarne izbore.

Sukladno svemu navedenom, kao odgovorna osoba, osjetio sam potrebu iz moralnih razloga ponuditi Stranci svoj mandat na raspolaganje, o čemu će odlučivati naša Izborna skupština.

Sukladno svemu navedenom, ne vidim nikakvu potrebu ili razlog za prihvaćanje ponuđene ostavke predsjednika HSU-a mr.sc. Vladimira Jordana koji je kao izuzetno odgovorna osoba iz moralnih razloga stavio Stranci mandat na raspolaganje, štoviše, osobno ga na neki način smatram moralnim pobjednikom ovih parlamentarnih izbora i osobom koja zna, može i koja zasigurno u interesu svih članova i simpatizera treba HSU i dalje uspješno voditi,….. jer pričali mi ovako ili onako 101 000 glasova jeste ili može biti sve i svašta, ali neuspjeh svakako nije niti može biti.

Komentari

Humberte HSU će u Istri i

Humberte HSU će u Istri i dalje prelaziti izborni prag samo ako Silvano Hrelja ne bude na izbornoj listi.

Tko je glasao

Komentaru nije potreban

Komentaru nije potreban naslov, no: Poslije bitke GENERAL u penziji

Uz sve poštovanje stranci i komentatorima mislim da je pogreška napravljena u startu.

Stranka umirovljenika po prirodi stvari i u normalnom društvu nema rezona postojati – jedino kao udruga bi mogla dugoročno brinuti o interesima te populacije. Članovi ove stranke su bez toga mogli kroz postojeće stranke i kroz civilno društvo doći do kvalitetnijih rješenja problema koji su poslužili kao razlog osnivanja Stranke umirovljenika. Stranka ima oko 100.000 članova od ukupno 700.000 umirovljenika.

Brojnost ljudi koje stranka zastupa sugerira da bi kroz akcije civilnog društva (prosvjede npr.) brže i efikasnije postigla postavljene ciljeve. Ovako je kroz koalicije s vladajućim vezala si ruke a to vezanje je dalo i ovaj rezultat pada mirovine u odnosu na prosječnu plaću.

Možda još nije kasno popraviti stanje, recimo kao sugestiju mene kao sutrašnjeg umirovljenika, tako da se stranka na Skupštini samoraspusti, taj skup odmah nastavi kao osnivački Udruge, i najavi prosvjede. Rezultat bi mogao biti i lagano razmrdavanje Vlade.

Tko je glasao

Možda još nije kasno

Možda još nije kasno popraviti stanje, recimo kao sugestiju mene kao sutrašnjeg umirovljenika, tako da se stranka na Skupštini samoraspusti...... Izgleda da će vaša sugestija ostati na sreću HSU-a i umirovljenika samo "Vaša" (ne samo) neispunjena želja....

PS. Po vašoj logici nije potrebna niti jedna stranka.. zar ne??

Tko je glasao

Moja logika je dobro

Moja logika je dobro vidljiva iz mog komentara a "Vaša" i logika SU će biti potvrđena na prvim slijedećim izborima. Što se mojih želja tiče ništa ne bih imao protiv mirovine u visini 60-70% prosječne plaće!

Tko je glasao

Što se mojih želja tiče

Što se mojih želja tiče ništa ne bih imao protiv mirovine u visini 60-70% prosječne plaće! Dvije suprotstavljene političke opcije su od 2000. bile u mogućnosti to uraditi..... SDP-ova je uradila onoliko koliko jeste i bez utjecaja HSU-a,... iza toga od 2003. HSU je sa tri zastupnika imao priliku nešto pokušati popraviti i rezultate su mnogi umirovljenici osjetili u svom novčaniku.... naravno ni blizu željenog, ali samo 14 milijardi povrata duga baš i nije sitnica. No na žalost sve to nije bilo dostatno da bi se spriječio daljnji pad standarda umirovljenika na cca 38% od prosječne plače.... što svakako nije plod lošeg rada HSU-ovih zastupnika već opčenito stanja u HR koju opet nije vodio HSU već HDZ.......
Sada sa jednim zastupnkom još manje možemo uraditi za umirovljenike, ali zato puno više možemo sa preko 100 tisuća naših birača.....
E sad ako trebam baš sve crtati onda bi to značilo da loše pratite što se događa u političkom životu HSU-a ali i šire...... pa i moje komentare i dnevnike iz kojih bi vam trebalo biti sve jasno..............., a možda i ne.....

Tko je glasao

Imam jednog prijatelja koji

Imam jednog prijatelja koji je znao reći: "Najveći uspjeh u svakom poslu je na vrijeme ODUSTATI". Možda je, ali i jedino u politici moguće, bezbolnije ustrajati u prikazivanju neuspjeha uspjehom.

Odustajem na vrijeme.

Tko je glasao

Imam jednog prijatelja koji

Imam jednog prijatelja koji je znao reći: "Najveći uspjeh u svakom poslu je na vrijeme ODUSTATI". Možda je, ali i jedino u politici moguće, bezbolnije ustrajati u prikazivanju neuspjeha uspjehom.

Odustajem na vrijeme.
Vidi, vidi.... ma zanimljiv "posao" imaš na ovom portalu ili je to samo na "ovom" dnevniku.....

Tko je glasao

Baš o tome danas pisah na

Baš o tome danas pisah na svom blogu. Kamo će HSU dalje, logično je zaključiti. Ispod praga, dakle nigdje. Za vrijeme njihovog boravka u vlasti penzije su pale ispod 40% prosječne plaće, a vodstvo HSU i dalje drži stranu Sanaderu.

Tko je glasao

Rado svratim na blog,

Rado svratim na blog, čestitam na trudu.

Tko je glasao

Kamo će HSU dalje, logično

Kamo će HSU dalje, logično je zaključiti. Ispod praga, dakle nigdje.... I kako se kod vas uvaženi gospodine nazivaju oni što pitaju i daju odgovore.... na ista????

Za vrijeme njihovog boravka u vlasti penzije su pale ispod 40% prosječne plaće, a vodstvo HSU i dalje drži stranu Sanaderu. ..Izgleda da ste loše informirani..... ili tek "malo" zločesti.... no karavane prolaze.....

Tko je glasao

I kako se kod vas uvaženi

I kako se kod vas uvaženi gospodine nazivaju oni što pitaju i daju odgovore.... na ista????

Nigdje ne postavih pitanje. Što se tiče HSU, meni je sve jasno, ne trebam baš ništa pitati.

..Izgleda da ste loše informirani..... ili tek "malo" zločesti.... no karavane prolaze.....

Jednom tražih od vas da me prosvijetlite, ali i dalje ostah u vlastitom mraku samospoznaje.

Tko je glasao

Što se tiče HSU, meni je

Što se tiče HSU, meni je sve jasno, ne trebam baš ništa pitati.
Da, zna se...

Jednom tražih od vas da me prosvijetlite, ali i dalje ostah u vlastitom mraku ..... Ma nisi ti u mraku, nego si more bit malo obnevidija od prejakog svitla šta nan ga oni upališe.... :-))))

PS. A i prosvitlija san te samo šta ti ne vidiš!!!

Tko je glasao

HSU je totalni gubitnik.

HSU je totalni gubitnik. Unovom sazivu Sabora dobili su samo 1 mandat, i to u Istri, gdje se glasači sada vjerojano od čuđenja okreću k'o na ražnju. Hm, znajući kako HDZ kotira u Istri, baš se pitam hoće li Silvano Hrelja tamo ikada više prijeći izborni prag. Čitam neki dan u novinama da im istraživanje javnoga mnijenja u Istri sada jedva daje 5 posto glasova. A, Istra je samo manji dio 8. izborne jedinice...
Nakon ovog 'deala' s HDZ-om, koji je, inače, puno lošiji od onog prijašnjeg, jer je i HSU u pregovore ušao s puno lošijih pozicija, ja ne vjerujem da će HSU kao stranka u dogledno vrijeme više uopće postojati. Već sada su satelit HDZ-a. A, HDZ-ov "usisivački" kapacitet manjih koalicijskih partnera je više puta dokazan.
Osobno ne mislim da odgovornost za stanje u HSU-u snosi Vladimir Jordan. Prije će bit ida ta odgovornost leži na nekom drugom.
Inače, priča se da ta famozna Stranka umirovljenika uopće nije SDP-ov, nego HDZ-ov trojanski konj. Ne znam je li to istina, ali svakako je zanimljivo.

Tko je glasao

HSU je totalni gubitnik.....

HSU je totalni gubitnik..... Da, da i gorivo je baš nešto pojeftinilo.... a i vi mi se doimate kao totalni.....

Nakon ovog 'deala' s HDZ-om, koji je, inače, puno lošiji od onog prijašnjeg, jer je i HSU u pregovore ušao s puno lošijih pozicija, ja ne vjerujem da će HSU kao stranka u dogledno vrijeme više uopće postojati. Opet Bingo.... pa ljudi vjeruju u svašta..... neki čak i u zdrav razum :-))))

Osobno ne mislim da odgovornost za stanje u HSU-u snosi Vladimir Jordan. Prije će biti da ta odgovornost leži na nekom drugom.
U izbornom procesu svi imaju zaduženja dakle obveze koje trebaju realizirati... od člana na terenu pa do predsjednika HSU-a. U tom procesu svi su zaslužni za ono što su dobro odradili i odgovorni za on što nisu ili su pak morali bolje od onog kako jesu.... a uz navedeno postoji i tzv. zapovjedna odgovornost koju svi u odgovarajućoj težini moraju prihvatiti......

Tko je glasao

Vaši odgovori imaju jedan

Vaši odgovori imaju jedan veliki nedostatak, a to je - nedorečenost. Dajte malo bolje, ako može...

Tko je glasao

Vaši odgovori imaju jedan

Vaši odgovori imaju jedan veliki nedostatak, a to je - nedorečenost. Dajte malo bolje, ako može...
Da, moglo bi se kazati da su odgovori uposljednje vriejme malo "nedorečeni", ali z aone kojji prate zbivanja u HSU-u zasigurno nisu..... jer prate sva događanja od vremena mog angažmana kao glasnogovornika HSU-a. Kako je u tijeku kandidacijski postupak za predsjednika HSU-a, zamjenika i 5 potpredsjenika koji će se birati na Izbornoj skupštini 15.03.2008. jasno je da kao glasnogovornik moram paziti da svojim pisanjem ne našteim Stranici ili pak nekom od članova koji se imaju namjeru ili su već kandidiranio za neku od navedenih funkcija. To je i glavni razlog mog ne ulaska u precizniju (imenovanju pojedinaca) polemiku oko mnogih stvari o kojima je na ovom portalu bilo riječi. Dakle osim načenih odgovora i zaštite interesa HSU-a (bez obzira na točnost navoda) nešto više i šire može biti tek ako dobijem zeleno svjetlo od nadređenih....... ,.. a do tada ostaje ona "nedorečenost" ....... koja opet kažem, to baš i nije.

Tko je glasao

Već ste svojoj stranci ovim

Već ste svojoj stranci ovim dnevnikom prilično naštetili. A da odustanete? Ili, drugi put barem bolje razmislite prije nego nešto napišete?

Tko je glasao

Već ste svojoj stranci ovim

Već ste svojoj stranci ovim dnevnikom prilično naštetili. A da odustanete? Ili, drugi put barem bolje razmislite prije nego nešto napišete?
Baš zanimljivo @Humbert,.... i puno hvala na brizi..... i savjetu naravno.

Tko je glasao

Iskreno od srca zahvaljujem

Iskreno od srca zahvaljujem svima koji su dali svoj glas HSU-u, a bilo ih je nešto više od 100 tisuća, ali i onima koji su svoj glas dali drugoj stranci umirovljenika koja se kao trojanski konj pojavila doslovno ni otkuda dovevši mnoge naše birače u zabunu, ili preciznije, više od 20 tisuća glasača, te time direktno oduzela čak 4 saborska mandata. Ipak, moram priznati da smo i usprkos tome očekivali više glasova umirovljenika pa tako i mandata.
Prva rečenica, pa odmah laž.
U današnjoj Slobodno Dalmaciji je intervju sa predsjednikom SU-a Stanislavom Jelačom.
Evo što on kaže:
Stranka umirovljenika(SU) osnovana je 2000. godine, a u Splitu i Dalmaciji broji oko četiri tisuće članova. Još toliko simpatizera okupljeno je po ograncima u cijeloj Hrvatskoj.
Dakle, nisu se pojavili niotkuda. Stranka postoji već sedam godina, a koliko sam shvatio iz intervjua nastala je nakon raskola u HSU:
Stranku su osnivali ljudi koji nisu mogli trpjeti negativna zbivanja unutar HSU-a, pa smo koncem 2000. godine provalili u njihove prostorije i obračunali se sa svima koji su bili zaslijepljeni privatnim interesima.
Prema tome, Jordan je znao za postojanje te stranke.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Trojanski konj o kojem piše

Trojanski konj o kojem piše Jordan, je nešto o čemu razmišljam već neko vrijeme. Mislim da sam na HTV-u vidio Jordana da optužuje SDP za "podmetanje" Stranke Umirovljenika.

Ono što želim reći je da je Jordan apslolutno kriv i da se pokazao apsolutno nesposobnim jer na vrijeme nije upozorio svoje biračko tijelo da se pojavio netko s praktički istim imenom te da će ime te stranke biti na svim glasačkim listićima! Zar HSU-u nije bilo sumnjivo da nigdje nitko (koliko ja znam) nije predstavio tu Stranku umirovljenika, nigdje nije bilo njihovih plakata, ničeg. Umjesto toga Jordan se razmetao "viškom ministara".

HSU je morao prepoznati opasnost i na vrijeme ukazati na nju, jer većina biračkog tijela HSU-a (bez uvrede) nosi naočale (znaš što želim reći)! Prvi tko je krivo glasovao je moja majka (fakultetski obrazovana i za sebe smatra da prati političku scenu, no nije stavila naočale na nos i zaokružila je jadna prvu stranku na koju je naišla da joj se ime naizgled poklapa s onim što je tražila)! Drago mi je zbog toga, jer imam štofa se šaliti s njom, a žao mi je jer je ona htjela svoj glas, iz njoj poznatih razloga, dati nekom drugom.

Nije mi se dalo iterirati D'Hondta (ako netko ima složenu excell fajlu ili sl. neka mi pls. pošalje) ali mi se čini vrlo vjerojatnim da vam je taj trojanac digao par mjesta, naravno u korist najvecih u pojedinim izbornim jedinicama. Ako ste napravili izračune po izbornim jedinicama bilo bi zanimljivo da ih podijeliš s nama.

I za kraj, ako ikada ustanovimo nagradu Niccolo Macchiavelli godine, predlažem da za 2007. tu nagradu dobije "neznani junak" čija je ovo bila ideja. To je bila diverzija par excellance, a Jordan je to gledao, hvalisao se i sada se ljuti!

Tko je glasao

HSU je morao prepoznati

HSU je morao prepoznati opasnost i na vrijeme ukazati na nju, jer većina biračkog tijela HSU-a (bez uvrede) nosi naočale (znaš što želim reći)! Prvi tko je krivo glasovao je moja majka (fakultetski obrazovana i za sebe smatra da prati političku scenu, no nije stavila naočale na nos i zaokružila je jadna prvu stranku na koju je naišla da joj se ime naizgled poklapa s onim što je tražila)! Drago mi je zbog toga, jer imam štofa se šaliti s njom, a žao mi je jer je ona htjela svoj glas, iz njoj poznatih razloga, dati nekom drugom.

A kada je to bilo na vrijeme,.... i kako smo to trebali još bolje upozoriti, a nikoga ne uvrijediti...... Što to hoćeš kazati da nositelj liste Vladimir Jordan nije percipiran kako treba,..... dakle mnogi su površno gledali listić iako su znali da postoji ta druga stranka ..... i zaokružili pogršno..... mnogi nam to sada kažu.... kako su oni sami pogriješili..... ono gužva,.... uzbuđenje.....i eto ti vraga.

Nije mi se dalo iterirati D'Hondta (ako netko ima složenu excell fajlu ili sl. neka mi pls. pošalje) ali mi se čini vrlo vjerojatnim da vam je taj trojanac digao par mjesta, naravno u korist najvecih u pojedinim izbornim jedinicama. Ako ste napravili izračune po izbornim jedinicama bilo bi zanimljivo da ih podijeliš s nama.


Već je to netko i objavio, ali evo opet... izgubili smo 4 mandata i to i I, II, IV i VII izbornoj jedinici. U svima je bilo od 4,3 - 4,9, a istovremenu j eu svima SU dobio od 1,1 - 1,2%. No to je samo splet nesretnih okolnosti o kojima sam već pisao možda i previše. Ipak moram kazati da smo realno očekivali puno više glasova i to baš od umirovljenika, no nismo ih dobili pa je stoga ovih 20-ak tisuća ispalo tako bitno, a u stvari se radi o marginalnom rezultatu jedne strančice presudno.
Ipak 101000 glasova nas čini četvrtom strankom i petom listom uopće, a to vrijedi hoćete nećete puno više od jednog mandata, a toga smo bogme svi svjesni i nećemo sada dopustiti nekom da to razbuca.

Tko je glasao

Po rezultatima u nekim

Po rezultatima u nekim izbornim jedinicama nositelj liste očito nije percepiran kako treba. Moja je procjena da je veliki broj vaših birača, a što ide samo u prilog tvojoj tvrdnji da je HSU mogao proći bolje na izborima, dao greškom glas drugom. Da li ih je itko vidio tu drugu stranku u predizbornoj kampanji?
Pitaš kada ste trebali upozoriti na ove druge, i na koji način a da se nitko ne naljuti? I Jordan i cijeli HSU su trebali kao papagaji u svakom istupu upozoravati da ste vi HSU a ne SU. Očito je da to Jordan nije prepoznao. Ja sam Jordana upamtio u zadnje vrijeme po tri istupa na televiziji. U prvom se bahato razmetao ministrima i nudio ih ostalima (možeš li to staviti u kategoriju blage uvrede konkurenata - siguran sam da Jordan misli da je to bila čista kozerija), u drugom je bijesno govorio o izlaznim anketama (jedan - tri - PET mandata), a u trećem istupu je režao na SDP koji mu je sve podmetnuo.
I na kraju, bila mi je simpatična parola "Mi smo vaša budućnost!". Ukoliko je HSU htio biti nečija budućnost, trebao je i razmišljati o budućnosti, prvo našoj (odnosno njihovoj) a onda i svojoj!
I dalje mislim da je na Jordanu apsolutna odgovoronost (politička, ali ako hoćeš i moralna) jer nije pronašao načina da ovaj problem pravilno komunicira svojem biračkom tijelu (a ako dobro naslućujem, ovo je i tvoja odgovornost), no ja nisam vaš birač, pa moje osobno mišljenje uzmite kako vam drago.

Tko je glasao

I dalje mislim da je na

I dalje mislim da je na Jordanu apsolutna odgovoronost (politička, ali ako hoćeš i moralna) jer nije pronašao načina da ovaj problem pravilno komunicira svojem biračkom tijelu (a ako dobro naslućujem, ovo je i tvoja odgovornost), no ja nisam vaš birač, pa moje osobno mišljenje uzmite kako vam drago.
Sve primam kao konstruktivnu kritiku i /ili pohvalu. Jedan mandat je malo i po tome je neuspjeh, 101 tisuća glasova je četvrta stranka ili peta lista što je svakako uspjeh. 700 tisuća ljudi je u svoj džep dobilo novac temeljem truda HSU-a što su svi znali, dakle svih cca 700 tisuća, i sada nas mući što je bio razlog da su se na tome zahvalili nekom drugom. Dakle zašto kamenom na onog tko se bori za tebe,..... ajde daj nam taj odgovor ako znaš.
U ovom poslu svak je kriv i zaslužan za svoj dio posla i sve je podložno analizi, kritici, sankcijama....., i to vrijedi za sve, pa i mene naravno.

Tko je glasao

700 tisuća ljudi je u svoj

700 tisuća ljudi je u svoj džep dobilo novac temeljem truda HSU-a što su svi znali, dakle svih cca 700 tisuća, i sada nas mući što je bio razlog da su se na tome zahvalili nekom drugom. Dakle zašto kamenom na onog tko se bori za tebe,..... ajde daj nam taj odgovor ako znaš.

Demos, iznenađuje me taj diletantizam iskusnih znalaca.

Ti i Jordan jako dobro znate da smo i više nego iskusna zemlja napretka, gdje veće dugo teče napredovanje ize etape u etapu tako da iskusne snage napratka i više nego brutalno rješevaju sve što eventualno i u pomisli ometa to napredovanje (drug Tito jače na čelu kolone, i poslije Tita Tito). Dakle, baš zato što ste (HSU) i više nego odigrali, za daljnji napredak ste smetnja (od drugih, SDP, se očekuje malo više). Ubi vas, kao i sve nas, prejaki uspjeh, nakon svakog rekorda, pa i svejstkog, ljestvica se diže. To ne mogu pratiti ni Branka Vlašić, Sregej Bubka i takvi.

Obzirom da su probijeni nebeski svodovi, lom je i krenulo je drugo, veoma nejasno spuštanje. Morate se jako dobro vezati i jako paziti u tim novim vratolomijama.

Tko je glasao

Demos, iznenađuje me taj

Demos, iznenađuje me taj diletantizam iskusnih znalaca.
@ap, pa igra se i ,,,,

Tko je glasao

A zašto u HSU misle da su

A zašto u HSU misle da su svi oni koji su glasali za SU htjeli u stvari glasati za HSU?
Pretpostavljam da jedan dio jeste sigurno, ali možda ima onih koji bi stvarno glasali za SU. Možda to nikad ne saznamo.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Zasigurno si u pravu. Netko

Zasigurno si u pravu. Netko je ustinu glasao za SU jer je tako htio (no, siguran sam da je tih jaaako malo). Jordan ljuti na sve okolo (i na mog brata Roberta također), ali prvenstveno na SDP kojeg je optužio za podvalu. On sam nije ništa kriv, a barata se brojem dobivenih glasova kao dokazom snage. Kod D'Hondta nisu bitni samo glasovi, mali se moraju dobro potruditi da se izbore za nešto. HSU se nije izborio za to, bili su opijeni slavom.
Pitanje sam postavio jer sam htio čuti malo njihovih podataka o tom trojanskom konju, ali očito ništa od toga. Možda ni to nikad ne saznamo.

Tko je glasao

.....Pitanje sam postavio

.....Pitanje sam postavio jer sam htio čuti malo njihovih podataka o tom trojanskom konju, ali očito ništa od toga. Možda ni to nikad ne saznamo.
Za prvi dio komentara već sam dosta toga napisao, a što se tiče ovog drugog..... e vidiš o tome će tek biti riječi.... za početak,... a onda se pripremi za pravo iznenađenje (važi i za tvog brata Roberta također).. :-)

Tko je glasao

Jedva čekam da vidim to...

Jedva čekam da vidim to... za početak...iznenađenje (i moj brat Robert također).
Samo, molim te, ne bih volio da čekamo predugo. Pojavit će se do tada novi trojanci a ovo će pasti u drugi plan.

Tko je glasao

Pojavit će se do tada novi

Pojavit će se do tada novi trojanci a ovo će pasti u drugi plan.

"Zašto ono" ... će...

Tko je glasao

HSU je oživljena u pravom

HSU je oživljena u pravom trenutku, onda kad je trebala umirovljenicima i zamrijet će, jer te potrebe više očito nema.

Tko je glasao

Prije svega ocekivalo se

Prije svega ocekivalo se 2003 kako ce HSU biti u oporbi sa strankom koja je omogucila pljackanje umirovljenika. Nadalje popustili su u sramnom prepolovljenju duga. Nadalje nisu svoju predizbornu kampanju usmjerili u pravom smjeru a narocito kad su vidjeli da u studijima sjede i predstavnici stranke umirovljenika. Reakcija nakon izbora u najmanju je ruku zakasnjela. Nadalje previse su se pouzdali u ankete a premalo obratili pozornost na rad na terenu. Prijeizbornim koalicijama kako sam i sam na primjeru mozebitne koalicije sa HNS-om dobili bi jos najmanje 4 a mozda i vise zastupnika.
Relativizirati izborne rezultate kroz to koliko je glasova za HSU a zaboraviti da su ti glasovi pogresno rasporedjeni i disperzirani pa su se izgubili samo je pokusavanje stvaranja alibija. Tako da po mom skromnom sudu postupak gospodina Jordana je potpuno ispravan i trebala bi ga zamijeniti neka druga osoba.

Tko je glasao

Prije svega ocekivalo se

Prije svega ocekivalo se 2003 kako ce HSU biti u oporbi sa strankom koja je omogucila pljackanje umirovljenika....
I što je i dalje trebala biti u oporbi sa ostalima i dobiti ........ što? Daj malo pojasni.

Nadalje nisu svoju predizbornu kampanju usmjerili u pravom smjeru a narocito kad su vidjeli da u studijima sjede i predstavnici stranke umirovljenika.
I što su to po tebi trebali uraditi ?

Nadalje previse su se pouzdali u ankete a premalo obratili pozornost na rad na terenu.
Zar svaki put nismo kazali kako od svih anketq vjerujemo jedino onoj 25.
Prijeizbornim koalicijama kako sam i sam na primjeru mozebitne koalicije sa HNS-om dobili bi jos najmanje 4 a mozda i vise zastupnika.

Čak možda i 20, i što bi to sada značilo, osim da bi sa nekim drugim možda bilo i još više!!!????? . .... generali poslije bitke
Relativizirati izborne rezultate kroz to koliko je glasova za HSU a zaboraviti da su ti glasovi pogresno rasporedjeni i disperzirani pa su se izgubili samo je pokusavanje stvaranja alibija
Što je sada ovo?
Zar 101000 glasova nije četvrta stranka i peta lista uopće. ... Što je tu relativno ako spominjemo brojeve?

Tako da po mom skromnom sudu postupak gospodina Jordana je potpuno ispravan i trebala bi ga zamijeniti neka druga osoba.
Pa što odmah ne kažeš što ti je cilj i koga bi ti, jer ovako brate previše pisanja za jednu običnu želju.
Samo slobodno kaži tko ti je favorit? ..... i daj malo bolje obrazloženje,... narfavno ako može jer i nije neophodno..... želje su znaš ipak samo želje...

Tko je glasao

Vidim da je moje

Vidim da je moje razmisljanje shvaceno kao napad jer je uzet odbranaski stav. To moja namjera nije nego sam napisao moju prosudbu. No sad da odgovorim:
I što je i dalje trebala biti u oporbi sa ostalima i dobiti ........ što? Daj malo pojasni.
Dakle na tim stvarima se dobija ili gubi vjerodostojnost. Ne moze se ici u koalicije sa onima koji su vas pokrali. To je kao da lopov opljacka banku i onda u toj banci postane direktor. Da ponovim HDZ je opljackao penzionere i ne samo penzionere jer je od 1995 do 2000 nastala potpuna erozija gospodarstva.
I što su to po tebi trebali uraditi ?
Trebali su jasno naglasiti koja je prava stranka umirovljenika. To su trebali.
Zar svaki put nismo kazali kako od svih anketq vjerujemo jedino onoj 25.
Obratite paznju na onaj dio rad na terenu.
Čak možda i 20, i što bi to sada značilo, osim da bi sa nekim drugim možda bilo i još više!!!????? . .... generali poslije bitke
Za 20 cisto sumnjam. No svakako bi predstavljali jacu snagu. sto se tice general poslije bitke i vi ste general poslije bitke i to onaj koji kuka i trazi opravdanje za losu taktiku i za izgubljenu bitku a za vrijeme same borbe propustio je povuci poteze koji bi okolnosti okrenule na vasu korist. Poslije bitke su svi pametni no ja znam zasto moja 3 umirovljenika nisu glasali za vas.
Što je sada ovo?
Zar 101000 glasova nije četvrta stranka i peta lista uopće. ... Što je tu relativno ako spominjemo brojeve?
Pazite broje se mandati u saboru a ne dobijeni glasovi. Ovo vrijedi i za Zeljku antunovic koja je krenula sa slicnom demagogijom. Recimo da se slazemo kako metoda izracuna mandata nije pravedna no vi ste bili 4 godine u saboru pa ste mogli predloziti i promjenu izbornog zakona. Zasto niste to dobro znate.
Pa što odmah ne kažeš što ti je cilj i koga bi ti, jer ovako brate previše pisanja za jednu običnu želju.
Samo slobodno kaži tko ti je favorit? ..... i daj malo bolje obrazloženje,... narfavno ako može jer i nije neophodno..... želje su znaš ipak samo želje...

Nemam ja takvih zelja niti interesa. Moja tri umirovljenika potpuno su apoliticna i samo izlaze na glasanje.
Ono sto sam htio reci je da pravite osnovnu gresku. Krivce trazite u vanjskim faktorima a ne u svojim pogreskama. Sto znaci da su vam drugi krivi sto ste dobili samo 1 mandat a krivi ste sami jer ste imali lose procjene, losu taktiku i niste znali vuci prave poteze u pravo vrijeme.
Znam da kritika boli a narocito starije ljude koji misle da sve znaju i da imaju dovoljno zivotnog iskustva no uvijek u analizi treba poci prvo od sebe i ustanoviti sto nismo dobro napravili pa tek onda dalje. to vi u ovom tekstu niste napravili i jos kad vam covjek ukaze na neke stvari nastupite arogantno.

Tko je glasao

Ne, nisam shvatio tvoje

Ne, nisam shvatio tvoje komentare kao napad već kao poziv na argumentiranu raspravu, dakle unaprijed hvala na tvom kritičkom stavu, a u rpilog tome evo i moje rasprave.

Dakle na tim stvarima se dobija ili gubi vjerodostojnost. Ne moze se ici u koalicije sa onima koji su vas pokrali. To je kao da lopov opljacka banku i onda u toj banci postane direktor. Da ponovim HDZ je opljackao penzionere i ne samo penzionere jer je od 1995 do 2000 nastala potpuna erozija gospodarstva.
Nismo uopće išli niti bili u bilo kakvoj koaliciji sa HDZ-om, ali smo ih podržali (a mogli su i bez nas) jer je to bio i jedini način da se nešto z aumirovljenike napravi. Od kada traje naša borba mnogi su otišli "na nebo" jer nisu mogli toliko čekati što je u ovoj igri vrlo bitan faktor (za mlađe možda nije) vrijeme. A što će meni pokojnom sve, ako dok sam žim nemam bar za pristojan život, ili ti misliš po onoj kada si mogao na kruhu i vodi do sada onda možeš i crknuti... naravno opet na suvom kruhu i vodi.......jer ti fala bogu imaš još cijeli život pred sobom, a penzić.... što to oni žele. Shvati da za mnoge "sutra" NE POSTOJI, a da se pri tom uopće ne radi o sebičnim ljudima, štoviše, upravo suprotno.... samo to treba shvatiti. Toćno je da je "pljačka" umirvljenika izvršen az avrijeme vladavine HDZ-a, ali je isto tako točno da je riješiti može samo onaj tko je na vlasti, a sada to što je to uglavnom HDZ je nešto što nije u našoj ingerenciji..... To pitaj ostale

Trebali su jasno naglasiti koja je prava stranka umirovljenika. To su trebali.

Naglasili jemo i to vrlo jasno da jasnije ne može biti, no ni to mnogima nije bilo dovoljno. Ako neki još nisu shvatili tko im je dao u njihov džep onda nije upitno ni zašto su dali svoj glas onom tko ih je opljačkao, a vidiš da su dobili puno više glasova od nas. I tko je sada ovdje pobrkao lončiće,..... mi svakako nismo.

Obratite paznju na onaj dio rad na terenu.

E ovo je već odlična primjedba, no to je nešto što ipak vidimo nakon izbora. A da je tu bilo svašta.......

Za 20 cisto sumnjam. No svakako bi predstavljali jacu snagu. sto se tice general poslije bitke i vi ste general poslije bitke i to onaj koji kuka i trazi opravdanje za losu taktiku i za izgubljenu bitku a za vrijeme same borbe propustio je povuci poteze koji bi okolnosti okrenule na vasu korist. Poslije bitke su svi pametni no ja znam zasto moja 3 umirovljenika nisu glasali za vas.

Ako recimo zbrojiš naše glasove bilo sa HNS-om ili pak sa proporcionalnim dijelom koje ima HSS ispalo bi da bi u tom slučaju zajedno imali cca 20 mandata..... ali to je samo obično filozofiranje i možda stvar za neke buduće poteze,.. ali kažem samo možda

Pazite broje se mandati u saboru a ne dobijeni glasovi. Ovo vrijedi i za Zeljku antunovic koja je krenula sa slicnom demagogijom. Recimo da se slazemo kako metoda izracuna mandata nije pravedna no vi ste bili 4 godine u saboru pa ste mogli predloziti i promjenu izbornog zakona. Zasto niste to dobro znate.

Pogrešno, jer mandat ima 153 zastupnika, ako hoćeš mogu recimo kazati da je svaki od njih ništa bez stranke,.... jedan mandat je jedan mandat ali 100000 glasova je puno više od toga. Svatko ozbiljan političar bi radije htio suradnju sa predstavnikom 100000 glasova nego sa jednim (bilo kojim)zastupnikom.
Moja tri umirovljenika potpuno su apoliticna i samo izlaze na glasanje.
Ono sto sam htio reci je da pravite osnovnu gresku. Krivce trazite u vanjskim faktorima a ne u svojim pogreskama. Sto znaci da su vam drugi krivi sto ste dobili samo 1 mandat a krivi ste sami jer ste imali lose procjene, losu taktiku i niste znali vuci prave poteze u pravo vrijeme.
Znam da kritika boli a narocito starije ljude koji misle da sve znaju i da imaju dovoljno zivotnog iskustva no uvijek u analizi treba poci prvo od sebe i ustanoviti sto nismo dobro napravili pa tek onda dalje. to vi u ovom tekstu niste napravili i jos kad vam covjek ukaze na neke stvari nastupite arogantno.

Opet pogrešno,
1. dakle i vaša tri umirovljenika su dali glas kome j esu i to je OK, a znali su koje je stranke Vladimir Jordan nositelj......
2. Nikoga ne "krivimo" za ostvareni rezultat
3. Ako su sve stranke centra izgubile od 30 do 40 posto glasova onda je tako nešto zadesilo i HSU, no rezultat kaže da smo istovremeno dobili "kod nekih drugih" povjerenje i to u dosta većoj mjeri od onih koji su nam ga uskratili u odnosu na prije četiri godine..... rezultat je da smo jedina stranka centra sa povečanjem broja glasova u odnosu na 2003. Iz ovog se mogu izvlačiti mnogi zaključci i pretpostavke, ali brojke su brojke.

I na kraju, naravno da već sada dijelom znamo što (ili tko) ponegdje nije bilo dobro, a potpuni uvid pravo stanje stvari će biti tek nakon analize (radi se i pri kraju je prva) po svim izbornim jedinicama, županijama .... ali to su već neke unutarnje stvari koje će stranka sama riješiti, naravno bez javnosti, a u interesu svojih članova i simpatizera.

Tko je glasao

Mislim da je HSU vecim

Mislim da je HSU vecim dijelom ispunio svoj cilj.Na HSU gledam kao na interesnu stranacku udrugu umirovljenika koje su slozno opljackali sijamski blizanci HDZ i SDP.S obzirom da ste uspjeli organizirati kakav takav povrat duga, sto je u nasoj financijskoj situaciji trenutni maksimum, na taj nacin je pao i interes udruzenih za daljnjim djelovanjem.
Govorim ovo kao glasac DSZ ( iz solidarnosti prema damama) koja na slican nacin pokusava ostvariti bolji ili bolje reci civiliziraniji tretman prema zenama u 21. stoljecu.S obzirom da od toga nije bilo nista konkretno od istih sijamaca, organiziranje kroz stranku je jedina nametnuta opcija.Kad se on dosegne do minimalno prihvatljive razine, vjerujem da ce se dalje nastaviti kroz cisto stranacku opciju prema svjetonazorima i opcim interesima.

Tko je glasao

Veći broj glasova u odnosu

Veći broj glasova u odnosu na 2003. (98000) te ipak demantira. Kako ih je sada bilo 101000 + 21000 koji su ukrale jude je ipak dobar putokaz za cilj od 150 000 glsova, a to je i u najružnijoj verziji od 6 do 10 mandata. Pa kako vi kažete.... Bumo onda vidjeli čija mačka vunu prede.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci