Tagovi

HSS uz SDP: Što ne može shvatiti prosječni hrvatski desničar

Odluka Hrvatske seljačke stranke da bolju budućnost potraži unutar koalicije koju predvodi SDP izazvala je pravu pomutnju na desnici. Nevjerica, a kod nekih i šok, očituje se najviše kod onih koji su gotovom stvari smatrali da će stranačko vodstvo i na čelu s Beljakom ostati uz HDZ, odnosno nastaviti dobro utabanim putem pokojnog Josipa Friščića i smijenjenog Branka Hrga. Da HSS doživljavaju kao samostojnu političku stranku, a ne tek priljepak važnije i veće, ne bi se ni čudili, a kamoli iskazivali ljutnju zbog politički posve normalne i vrlo pragmatične odluke novog stranačkog vodstva. Razumljiv je žal za glasovima koje bi desnici mogla donijeti seljačka stranka, razumljiv je čak i bijes što bi na vlast opet mogao zasjesti omrznuti joj ideološki protivnik, ali nije način na koji pokušavaju uvjeriti javnost da je Beljak morao ostati uz HDZ ili barem samostalno potražiti sreću na izborima, odnosno ono što ih najviše muči, zašto nikako nije smio prići Milanoviću. Neki u nemoći da prihvate racionalno idu toliko daleko da SDP-ovo prihvaćanje novog starog političkog partnera proglašavaju političkim zaokretom bez presedana.

Ključni im je argument u tom umišljaju navodno nespojivi svjetonazor iako je vjera u istinskim demokracijama, prije svega, privatna stvar pojedinca. Religijski pogled na svijet u sekularnim društvima (prosječni hrvatski desničar nerado čita, ako uopće čita taj dokument, dio Ustava koji Hrvatsku određuje kao sekularnu državu) ne predstavlja razdjelnicu političke suradnje. Sasvim suprotno, čak i kad stranke imaju u svom nazivu istaknuto religijsko određenje (kršćanska, demokršćanska), okrenimo se malo po toj Europi, itekako surađuju s onima koje nemaju. Ako će neki zastupnik baš toliko držati do svoje vjere, mada ne pamtimo baš puno deklariranih vjernika koji su se time proslavili u Saboru, a ona mu priječi da glasa za nešto, jednostavno neće dići ruku za takav prijedlog. I gotova stvar. Big deal, rekli bi naši prijatelji Amerikanci. Zbog toga je, politički gledano, prvorazredna glupost proglašavati zaprekom za sklapanje koalicije možda tek nekoliko pitanja o kojima Crkva i SDP imaju različiti stav.

Nonsens je također Marijanu Petir i njezin način iskazivanja vjere u političkom djelovanju poistovjećivati s HSS-om. Pripisivati njoj isključive zasluge za to što je stranka još živa iracionalno je pretjerivanje jer se negira doprinos tisuća drugih članova HSS-a koji u lokalnim sredinama marljivo rade i uživaju zbog toga sigurno veći ugled nego ona u svojoj. Nesuvislo je tvrditi da, primjerice u Samoboru, taj grad ističemo samo zbog novog predsjednika stranke, Marijana Petir ima više zasluga od Kreše Beljaka za vitalnost HSS-a. Tko ne vjeruje neka ode tamo i pita ljude na ulici jesu li zbog nje Beljaku dali svoj glas. Da nije lokalnih čelnika stranke i vjernoga članstva HSS-a, čvrsto smo uvjereni, Petir bi se doslovce mogla samo slikati za naslovnice medija. Ni Karamarko ni ranije Sanader nisu HSS uzimali u koaliciju zbog nje, nego zato što su računali na njegovu razgranatu mrežu lokalnih organizacija i glasače koji su tradicionalno vezani uz tu stranku. Nije se ni Zoran Milanović polakomio za HSS-om zato što mu je Beljak simpatičan, nego u konačnici iz istog razloga.

Možemo i dalje razlagati zašto je glupost veliku stranku, a HSS to svakako jest, poistovjećivati s jednom osobom. Izuzmemo li donekle Tuđmana koji je zbog spleta povijesnih okolnosti uistinu simbolizirao stranku, i danas se on još potegne kad ustreba stranačkome vodstvu, ne možemo tvrditi da je HDZ dobivao glasove samo zbog svojih predsjednika ili neke osobe pojedinačno. Može li itko pametan danas tvrditi da SDP dobiva glasove zbog predsjednika koji je Karamarkovim odlaskom postao najnepopularniji političar, a prije toga godinama bio uvjerljivo drugi sa začelja? Ili da HNS u sjeverozapadnoj Hrvatskoj dobiva glasove zbog Vesne Pusić ili da će ih na ovim izborima dobiti zbog Vrdoljaka. Zašto bi onda jednu Petir uzdizali na pijedestal, osim nezasluženo, zato što nam treba barem privid argumenta protiv koalicije HSS-a sa SDP-om.

Na kraju krajeva, zadržimo se još trenutak na Marijani Petir, koliki je realno njezin utjecaj bio na političke odluke HSS-a i koliki će biti u narednom periodu? Čak i ako se HSS rascijepi, a teško je da će biti više od nekolicine otpadnika, Milanoviću će biti dragocjen dio koji ostane. Daje li nam odgovor pravo na zaključak kako je isključivo njezino mišljenje meritorno za kreiranje politike stranke? Oni koji u Marijani Petir i njezinom svjetonazoru vide zapreku koaliciji SDP/HSS trebali bi se sjetiti da je bila glasnogovornica Stjepana Mesića i zamjenica bivše sisačko-moslavačke županice Lovrić Merzel. Nije njezin navodno velikom vjerom oblikovani svjetonazor tad bio brana uskoj suradnji ni njoj samoj ni SDP-u, ni HNS-u ni ikome na nominalnoj ljevici. Što se po pitanju svjetonazora Marijane Petir od onda promijenilo da u očima prosječnog hrvatskog desničara više nije normalna suradnja, već je „radikalni zaokret“ u politici SDP-a koalicija između te dvije stranke? Ma hajte molim vas, rekao bi pokojni Ivica Račan.

Spomenimo usput još zdrav rezon HSS-a. Svoje specifičnosti lakše može istaknuti uz one od kojih se više razlikuje. Uz gotovo isti HDZ je zbog dosadašnje koalicije i izgubio identitet. Lakše će ga povratiti uz SDP nego uz HDZ s kojim se stapa. SDP-u s druge strane jako odgovara partner s kojim ulazi u desni centar jer osvaja teren suparnika i stječe stratešku prednost. Osim toga, notorni je politički rezon, koalicije se stvaraju na temelju zajedničkog u programu i sličnih interesa. Tko to ne razumije ili ne zna koliko je sličnih stvari za koje se zalažu SDP i HSS, taj ne razumije politiku.

Na kraju, stavimo li na stranu posve razumljivi animozitet prosječnog hrvatskog desničara prema SDP-u, Zoranu Milanoviću i svemu što ljevica predstavlja u očima desnice, ne ostaje drugo osim golog jala. Ostaje jedino surova politička realnost u kojoj stranke nadmudruju jedna drugu i pokušavaju svim sredstvima doći na vlast. Vrijedi to čak i za MOST koji se predstavlja drugačijim od drugih jer da vlast ne želi, sigurno se ne bi ni natjecao na izborima. U partiji političkog pokera koja traje od noći u kojoj su proglašeni rezultati prošlih parlamentarnih izbora, HDZ i MOST su beskonačnim blefiranjima nadmudrili jedino sebe i pružili Zoranu Milanoviću priliku da još jednom zamijeni karte. Od odbačenih je uzeo HSS koji mu se savršeno uklapa u skalu. Bez imalo blefiranja, igrajući u nastavku čak otvorenih karata, dobio je mogućnost za pobjedu.

Odnese li u konačnici Narodna koalicija sav ulog, desnica se ima pravo ljutiti. No umjesto jadikovanja i izmišljanja razloga zašto se nije smjela dogoditi koalicija SDP-a i HSS-a, desnica bi svoj bijes trebala usmjeriti na pravu adresu. Za debakl prošle vlasti nisu krivi ni Krešo Beljak, ni Zoran Milanović, ni SDP, ni HSS, nego su isključivi krivci oni u Banskim dvorima i na Markovom trgu koji nisu znali što bi sa sobom i kako na Hrvatskoj prihvatljivi način zastupati interese suvremene desnice.

Komentari

@sm, kaj ti praf za praf

@sm, kaj ti praf za praf uopće znaš o HSS-u?

Pitam samo zato da znam od kuda da krenem... :):):)

Tko je glasao

Kreni otkuda hoćeš, samo se

Kreni otkuda hoćeš, samo se drži teme, teza i navoda (argumentacije) koji jesu u analizi.

Baš me zanima hoće li se i na tvom primjeru potvrditi naslov teksta. :))

B-52

Tko je glasao

hss uz sdp lopovi uz bandite

Tko je glasao

Politika je uvijek bila i ostat će samo - manipulacija

Politika kao umijeće mogućeg - samo mantra na kojoj studenti polažu kolegije za neke tamo diplome.
Zašto!? Pa jednostavno zato jer je to samo prvi dio napisane ili izrečene misli kojoj fali namjerno izostavljeni nastavak - umijeće mogućeg "koga ili čega" - naravno, mogućeg manipuliranja masama. Upravo izostavljanjem objekta iz navedene mantre od politike se stvara poželjan cilj veličanstvenog stremljenja spretnih manipulatora.

Notorni je politički rezon, koalicije se stvaraju na temelju zajedničkog u programu i sličnih interesa. Tko to ne razumije ili ne zna koliko je sličnih stvari za koje se zalažu SDP i HSS, taj ne razumije politiku.

Netočna i pretenciozna kvalifikacija!

HSS danas nije velika stranka (izborni potencijal joj je 1-2) i njeno lijepljenje u predizbornu koaliciju (bez obzira bio to HDZ ili SDP) osigurava joj nepripadnu težinu i utjecaj na buduće vladanje državom.
Koje su to koalicije u zadnjih 25 godina stvarane na temelju programske sukladnosti, koalicije su se stvarale i danas se stvaraju samo poradi matematike.
Pročitajte gospodo malo programa HSS-a i SDP-a i nađite mi te točke koje spajaju dvije stranke tipa HSS-a i SDP-a ili i recimo HDZ-a. Čista verbalistika...
Što je Hrvatska dobila zadnjih 25 godina s takvim koalicijama - bijelu kugu i pune autobuse za Munchen i Stutgart...

Tko je glasao

Vidi dolje odgovor Hladu.

Vidi dolje odgovor Hladu.

B-52

Tko je glasao

Osim toga, notorni je

Osim toga, notorni je politički rezon, koalicije se stvaraju na temelju zajedničkog u programu i sličnih interesa. Tko to ne razumije ili ne zna koliko je sličnih stvari za koje se zalažu SDP i HSS, taj ne razumije politiku.
Izgleda da ja spadam u navedene, jer "ne znam koliko je sličnih stvari za koje se zalažu SDP i HSS"
Zapravo, ne znam drugi način da to saznam nego da pročitam programske odrednice na kojima se osniva djelovanje neke stranke.
Znači, potrudim se da nađem programski paket stranke, u papirnatom ili digitalnom opbliku i pročitam ga. Šta može biti jednostavnije, osim što je možda malo neuobičajeno na Balkanu, jer mi ne volimo pretjerano čitati.
Još je jedan veliki mudrac iz antičke kulture i znanosti rekao da je debela knjiga veliko zlo. No, na svu sreću, u HSS-u stvaraju tanke knjižice, i stavljaju ih na svoju web stranicu pod imenom "programi"
Pazi sad, prvi na listi je program Hrvatska+5, tekst je potpisao Tomislav Karamarko, a ima i lijepa slika od Tome.
Tamo je sasuto drvlje i kamenje na današnjeg koalicijskog partnera - SDP i kukuriku koaliciju, a dečkima i curama iz HSS je valjda normalno da taj materijal ostane na webu i nakon potpisa najnovijeg koalicijskog sporazuma s SDP-om, kojeg si netom malo prije proglasio za uzrok svih zala koji prijete Hrvatskoj.

Poslije se nižu dokumenti koji nose lijepa imena kao programske odrednice 2012-2016, pa uravnoteženi razvoj Hrvatske, pa još neke odrednice o selu i ruralnom razvoju, a sve na razini srednješkolskog udžbenika, bez statistike, bez brojeva, činjenica i argumenata. jednostavno nabrajanje apstraktnih političkih ciljeva bez veze sa stvarnošću.
kao npr, HSS je protiv termoelektrana i nuklearki, a za obnovljive izvore...aha, samo nigdje ne piše kako ćemo mi do struje iz obnovljivih izvora.

i tako to, niže se zanimljivo štivo, i kad sam sve pročitao nigdje nisam mogao naći nikakvu poveznicu sa SDP programima, bilo zbog toga što su isto toliko apstraktni i daleko od života, ili su potpuno suprotni i međusobno se isključuju, kao npr da je SDP za izgradnju termoelektrana na ugljen i na plin.

Tko je glasao

Ma naravno da na web

Ma naravno da na web stranicama ima svakakvih zaostataka iz perioda Branka Hrga. I ostale stranke, izuzeci su rijetki, ne drže stranice baš ažurnima. Ali vidjet će se uskoro kad kolaicija izađe s programom. U njemu neće biti ni traga svjetonazorskim razlikama, uz dodatnu napomenu, da svjetonazor Marijane Petir nije politika stranke (što se predbacuje da je nespojivo sa SDP-om).

Štoviše, znamo što je Stipica Radić, inače veliki vjernik, mislio i govorio o Crkvi, popovima i kakav treba biti odnos države, odnosno politike i njih. Kalemiti sad HSS-u nekakav katolički svjetonazor je udaljavanje od korijena stranke, a ne približavanje kako neki žele podvaliti manje upućenima.

Također, po pitanju odnosa prema WW2, HSS i SDP su vrlo podudarni - pravi HSS nikada nije pristao uz NDH i ustaše, nego je bio vrlo antifašistički nastrojen. Drugim riječima, po onome što se danas u Hrvatskoj uzima kao bitna odrednica, HSS je vrlo komplementaran SDP-u.

Taj dio prosječni hrvatski desničar, na tom se pitanju danas mnogi određuju kao lijevi ili desni (ne prema kapitalu i radništvu i seljaštvu) nikako izgleda ne može shvatiti, Na to ukazujem u dnevniku. Žale, a nemaju pojma iz koliko pogrešnih razloga.

B-52

Tko je glasao

Ali vidjet će se uskoro kad

Ali vidjet će se uskoro kad koalicija izađe s programom.
na žalost, nemam privilegiju da znam šta će pisati u budućem sporazumu, ali ostajem kod svojega - najprije se pišu programi, pa se traže dodirne točke sa nekim drugima, pa se onda potpisuju sporazumi. Tada se može govoriti o usklađenosti ili neusklađenosti programa.
Naravno, da Beljak ne može izmijeniti web, jer ništa drugo niti nema. Kad izbaci Karamarka s weba, ne ostaje mu ništa, a redoslijed u kojem se najprije potpisuju sporazumi s nekim trećim, pa se onda tom sporazumu prilagođuju stranački programi je balkanski šlamperaj na kvadrat i manipulacija sa članstvom stranke.
Sve je to najobičnija i prozirna predizborna aritmetika. Milanović nije uspio sanirati SDP, čak je vjerojatno izgubio dosta glasova u sukobima sa riječkom i splitskom frakcijom, pa ga je uhvatila panika. U toj panici je obećao budućem koalicijskom konvertitu nesrazmjeran udjel u vlasti, pretvarajući SDP u Volkspartei. To pije vodu samo ako SDP već unaprijed zna da slijedeći izbori neće donijeti stabilnu vladu, nego vode ka grande koalition.
U slučaju da Plenkoviću krene uz obilatu pomoć njegovih europskih saveznika i solidnog ifo-programa, Milanović na to nema nikakav odgovor.

Tko je glasao

U slučaju da Plenkoviću krene

U slučaju da Plenkoviću krene uz obilatu pomoć njegovih europskih saveznika i solidnog ifo-programa, Milanović na to nema nikakav odgovor.

Kuda da krene Plenković s Karamarkovom ekipom i MOST-om bez kojega ne smije ni sanjati vlast?

IFO smjernice smo čitali, ničega tamo nema drugog od onoga što godinama sami pričamo da treba.

Problem je odlučnosti da se provede, a stoji li Plenković s Petrovim na tom planu bolje ili lošije od Narodne koalicije, točnije Milanovića?

Milanovića smo vidjeli da može biti jako tvrd kad želi provesti svoj naum. A kako po tom pitanju stoje Plenković i Petrov?

To je ključno pitanje, a ne što će tko napisati na papir.

Btw. Plenković ovih dana maše jednim praznim i kaže da će na njemu isponova "pisati HDZ". Nadam se kako nije mislio isponova pisati povijest stranke, poput prethodnika mu.

Može li se mahanjem praznim papirom uistinu resetirati stranka, zaboraviti što je bilo jučer i opet tražiti povjerenje?

B-52

Tko je glasao

više sam puta pokušao

više sam puta pokušao obrazložiti da je prednost za stranku kad ima jaku europsku komponentu, i ljude koji mogu otvoriti tu i tamo neka vrata. Ako se ostvari nekoliko "ako", ovaj puta bi HDZ mogao biti u prednosti zahvaljujući svojim ljudima u EU parlamentu. Toje vrlo važna stvar, jer RH ima samo jedan put, za sada - bolji kreditni rejting i strane privatne investicije, koje mogu stvoriti bar dvostruki izvoz od ovoga sada. Sve drugo je prazna priča i gubljenje vremena.
Milanovića smo vidjeli da može biti jako tvrd kad želi provesti svoj naum.
možda, kad bi imao naum. Osim prekomjernih zaduženja, nismo vidjeli ništa. Gotovo sam siguran da će strane banke uspjeti sa arbitražom oko švicaraca, da će porezni obveznici popušiti način na koji je Milanović proveo svoj naum.
Danas ima intervju u Večernjem sa Beljakom. Čovjek nema šta za reći na temu. Na konkretno pitanje što će pisati u koalicijskom sporazumu i na temelju kojeg programa je HSS uopće ušao u koaliciju - odgovor je da je to općeniti sporazum u kojem neće pisati ništa što bi naličilo na konkretan politički program.

Tko je glasao

Sve je to prodavanje magle

Od kraja...

što se tiče koalicijskog sporazuma, u nijednom se još nije navodilo plan mjera koje se hoće sprovesti..ni famozni MOST to nije imao upisano s HDZ-om i Bandićem (ima ga na netu)...a ono što su natovarili na papir tijekom "pregovora" bilo je zbrda zdola, kako se tko od mostovaca sjetio ubaciti, a obje velike stranke podržale, kako sam napisao od 95 do preko 100%

u pravu si što se tiče kreditnog rejtinga i zaduženja (proračunski deficit), samo što ja ne vidim HDZ-ovu prednost na tom planu..vidi samo sad kako njihovi i MOST-ovi ministri "prže" pred izbore...nema razlike kod nikoga, u našoj je politici to zakonitost

također, mislim da precjenjujemo to "otvaranje vrata"..nije li se na velika zvona zvonilo Orešovićevo otvaranje istih, kao biznismen je pa će to lijevom rukom, a dobio je zapravo frišku figu..o što sad kad je svrgnut tambura to "eh, da sam ostao, ja bih sigurno...", to može mačku o rep zakvačiti

ove će izbore presuditi, po meni, vjera birača u to je li se HDZ promijenio dolaskom Plenkovića na čelo ili nije..a s obzirom na do sada pokazanu pamet i interes za bitno, nisu bez šansi

To pak što je Milanović pročitana knjiga, uz sve ostalo što smo vidjeli u proteklih 7 mjeseci, može mu biti prednost..zna se njegove prednosti, a znaju se i mane...gori od Oreškovićeve/Petrovove/HDZ-ove ekipe ni u snu ne može biti, meni je teško i zamisliti nekoga tko bi više brljao, a manje znao što bi sa sobom i što treba raditi

Kako sam rekao, povjeruje li HDZ-ov dio birača da je Plenković mađioničar koji će iz rukava izvući zeca prekonoćnog oporavka gospodarstva i općenito stanja u društvu, svašta je moguće, pa i da poslije s mađioničarima iz MOST-a sastavi vladu

B-52

Tko je glasao

koalicijski sporazum je

koalicijski sporazum je potpisan. Ima samo DVIJE STRANICE, a radi se isključivo o papiru na kojem piše kako će se sastavljati izborne liste. Ako dođemo na vlast, sastaviti ćemo nekakvu skrpanu međustranačku vladu, u kojoj će svaka stranka imati svoj bunker, u njemu će se dijeliti plijen i iz njega će se medijskim rafalima komunicirati sa javnošću.Kaj ćemo se mučiti sa pisanjem programa.
Orešković, i ovakav smušen i nedorečen, je bio gigantska figura za ovu skupinu, koja navodno predstavlja nekakvu koaliciju.
Koalicijski sporazum je ugledao svjetlo dana, ali se na web stranici HSS-a i dalje ponosno vijori Hrvatska 5+ i slika T.Karamarka. Valjda po onoj staroj - nikada ne treba zalupiti svim vratima....

Tko je glasao

Najveći obimom koalicijski

Najveći obimom koalicijski sporazum u povijesti samostalne Hrvatske su potpisali HDZ i HSS 2007.godine, nakon također dugotrajnog pregovaranja (čitaj dogovora o foteljama) u kojem je osim Josipa Friščića sudjelovala i Đurđa Adlešić, pored naravno HDZ-ove ekipe.

Za čuvara sporazuma, ujedno kontrolora toga ostvaruje li se "po fazama i svakom zadatku pojedinačno", određen je Damir Polančec, u to vrijeme nova zvijezda HDZ-a, ekonomski mag pristigao iz Podravke (u biti je vodio brigu o uvozu i stanju količina potrebnog povrća) i ministar gospodarstva. ujedno podpredsjednik vlade.

Kako je na kraju završilo, po Hrvatsku, po Sanadera i HDZ, po Polančeca, Friščića i Adlešićku i njihove stranke, znamo.

Nije broj stranica koalicijskog sporazuma jedino jamstvo uspjeha, nije čak nikakvo,

Oreškovićeva power point prezentacija sa svim onim prazninama je, slažem se, uistinu gigantsko postignuće u odnosu na sve što je kasnije uspjela napraviti njegova vlada.

B-52

Tko je glasao

loša praksa nije dovoljan

loša praksa nije dovoljan uvjet da se torpediraju barem pokušaji napredovanja i stvaranja pozitivne političke atmosfere. To što su se bivši Sanaderi i Friščići prihvatili posla piskaranja programa je dobra stvar, jer se uvijek ima što čitati i uspoređivati sa rezultatima. Kakav je to bio program ne mogu se sjetiti, ali je jedan dio Sanaderove ere bio vrlo uspješan, što se tiče ekonomske politike države, a bogme i što se tiče njegove osobne ekonomske politike.
Zato što netko može sumnjati u kvalitetu programa, ili autore programa, nije dovoljan razlog da se uopće isključi potreba pisanja programskih dokumenta i komuniciranja sa izbornom bazom, jer ja ne znam drugi način da se komunicira sa građanima, osim da se građanstvu prezentira nešto što se zove - politički program stranke.
Kužim je da većina tvojih simpatija leži na jednoj strani, a manjina ili ništa na drugoj. Meni je svejedno, moje simpatije su okrenute prema onima koji stvaraju "novostvorenu" vrijednost, a svjetonazorske teme ostavljaju za razgovore u dokolici. Da bi ih mogao raspoznati, volim uzeti u ruke papire koje su napisali da bi me privukli. One, koji misle da papire ne trebaju pisati, smatram manipulatorima i kruhoborcima, kojima je jedini interes njihov privatni interes.

Tko je glasao

Nije fer podmetati mi stav

Nije fer podmetati mi stav kako nije potrebno pisati programske dokumente jer tako nešto nigdje nisi mogao pročitati u mojim dnevnicima. Isto tako ni nagađati o mojim osobnim preferencijama. Ne znam koliko si mojih tekstova pročitao, ali svakako ih je nedovoljan broj za ocjenu o tome koga i zašto simpatiziram. Pišem kritički o svim opcijama, a kada i koliko o kojoj pojedinačno, nisam još doživo da se taj broj i tajming poklopi sa željama onih koji mi pripisuju ovakav ili onakav stav. Za mene je kao autora to vrlo dobar znak.

Što se tiče Oreškovićeve i MOST-ove, lako je provjeriti, "rasturao" sam ih kad je trebao, ali i hvalio kad su zaslužili. Kao i prethodnike, uključujući predsjednike države. Ako Pollitiku uzmemo kao mjerilo, za ovo se može, dobivao sam masu pluseva i minusa od obje grdo suprotstavljene opcije, samo ne u isto vrijem. U struci je to pokazatelj objektivnosti.

Ako te baš zanima, da ne nagađaš previše, prema onome što mi je trenutačno poznato o programima, jako mi se sviđa onaj stranke Pametno. Nije predugačak, jasan je, nije kontradiktoran, dobro je fokusiran na bit i nije skup fraza, odnosno dobrih želja kao što obično budu ovi najrazvikaniji.

Evo ih pri put ovlaš spominjem u današnjem tekstu, a kasnije možda dobiju i cijeli članak.

B-52

Tko je glasao

Tko zna detalje programa narodne koalicije

U slučaju da Plenkoviću krene uz obilatu pomoć njegovih europskih saveznika i solidnog ifo-programa, Milanović na to nema nikakav odgovor.

Ja čitah sve što je objavljeno o budućem sadržaju-programu narodne koalicije i nigdje ne nađoh ni "p" od programa.
Dakle, samo matematika poradi matematike i kontinuiteta parazitiranja a što jeste temeljni obrazac svih vodećih u zadnjih 25 godina.
U svim tim pričama ne vidjeh čovjeka, radnika, majku, autobuse s mladima što odlaze u jednom smjeru...
Čemu nada kad je ista jalova!?

Tko je glasao

"pravi HSS nikada nije pristao uz NDH i ustaše"

To jest samo dijelomično točno. Naime hss se podijelio. Za života Stjepana Radića postojali su pravaši ali nije bilo ustaša. Atentat u beogradskoj skupštini je jedan od povoda da se osnuju ustaše kao revolucionarni pokret.

Njemu se pripisuje rečenica: "Vjeruj u Boga ali ne u popa" što je sasvim ok.

Bio je za dogovor sa Srbima i Srbijom. Kad je dobio veliku podršku i Srba s ove strane Drne postao je preopasan za beogradsku oligarhiju pa su ga ubili.

Ne postoji to što zoveš "pravi hss" u NDH, nego tri struje; srednjestrujaška- ja ih zovem domobrani, desna je otišla u ustaše a lijeva u partizane.

Mačekove upute u NDH, prema Wiki:

"pokoravajte se naredbama nove vlasti ali ne surađujte aktivno s njima; trpite teror jer je "svaka sila za vremena"; aktivni, oružani otpor je neprihvatljiv jer neprijatelj je prejak i otpor dovodi samo do novih žrtava;
ovo je obračun velikih sila i mali narodi ne smiju se miješati ("Kad se veliki tuku, malima je mjesto pod stolom"); Velika Britanija i njeni zapadni saveznici sigurno će dobiti rat (a SSSR neće biti značajni čimbenik); čekajte da ishod rata bude siguran i tek se onda aktivirajte;
svaka suradnja sa komunistima je neprihvatljiva."

Ban Ivan Šubašić pasao je srpskom kralju ali eto, nije Titi i Tito je pogazio potpisane dogovore.

HSS se u WW2 podijelio i po zavičajnoj osnovi pa su tako u Dalmaciji išli u partizane što je sasvim ok, a primjerice u Lici u ustaše što je opet logično jer je tamo postojala i od ranije tzv. seljačka zaštita.

Sudbina Božidara Magovca je dobar primjer kako su prolazili prvaci hss-a koji su se priključili NOB-u, ali nisu bili komunisti, dok sudbina Mihovila Pavleka – Miškine pokazuje kako su prolazili oni prvaci hss-a koji su se sukobili s ustašama.

Sličnu sudbinu kao Miškina skoro do u detalje imao je otac moga tasta kao hss-ovac i viđeniji čovjek. Naime, pošto nije htio u ustaše dobio je poziv za neku vrstu radne obveze . Došli su sa zaprežnim kolima trojica ustaša iz Jasenovca i odveli ga jer da im kao treba u nekoj radionici - bio je vrstan majstor kolar koji je izrađivao fijakere, mrtvačka kola s umjetničkim ornamentima i sl-

Radio je kao civil slobodnjak. Čak dobivao plaću ali se bunio i jedne večeri je omrknuo ali u jutro nije osvanuo. S ujacima nije bilo zajebancije.

Znači, preko sudbine pojedinih prvaka hss-a kroz 20-to stoljeće možemo shvatiti stranku hss kao jednu centrističku ( ni leve ni desne), dok je realna politika takva da se nekad moraš odlučiti.

Zato neke zbunjuje to njihovo "domobransko"vrludanje. Mene ne.

Inače su klijentelisti danas, kao i hns-ovci npr.

sve dobro...

Tko je glasao

Da, centristi i, što je u

Da, centristi i, što je u današnjem kontekstu koji spominjem vrlo važno, apsolutno protiv fašista, nacista i ustaša.

U Hrvatskoj danas kada govorimo o nasrtajima na povijest imamo samo konkretne pokušaje da se rehabilitira NDH i ustaše. Iako revizionisti rado spominju "komunjare koje treba spriječiti da se vrate na vlast", jugofile i razne, nisu zabilježeni ni sporadični konkretni pokušaju, bilo riječju bilo djelom, da se ti neki formiraju, organiziraju i obnove Jugoslaviju. To je floskula koje je cilj da opravda ono što se uistinu radi na desnici.

U tom smislu je pogrešno HSS vezivati kao "prirodnog partnera" HDZ-a i desnice i optuživati ih za svjetonazorsku i drugu izdaju jer su se priključili nominalnoj ljevici. Oni su stranka koja ima svoje interese, znači interese članstva, i procjenjuje kao svaka druga,načine na koje ih može ostvariti.

Sad su procijenili da im je bolje vratiti se prijašnjim partnerima i valja to poštovati. Imali su periode samostalnog nastupanja, pa sa SDP-om, onda zajedno s HDZ-om i sad opet uz SDP. Sami imaju pravo donijeti odluku kako misle da im bolje odgovara.

Tipično je to vrludanje centrističkih stranaka, pogledajmo samo HSLS, i svaka stranka snosi i rizik pogrešnih odluka. Suradnja sa Sanaderom i Karamarkom je praktički dotukla HSS, svela ga na stranku od 1% i ni najmanje me ne čudi što su odlučili onima koji su HSS gurali stranku u klješta koja ih drobe reći "dosta!".

Petirka je značajno pridonijela slomu HSS-a kao stranke i ne treba njezin osobni uspjeh, za koji je činila sve, miješati s uspjehom stranke.

"Uspjeh" stranke pod Petir i Hrgom je cca 1%. To su članovi prepoznali i žele sad krenuti drugim putem. Legitimno je i sigurno će im donijeti korist, a desničari se, dakako, imaju pravo ljutiti.

B-52

Tko je glasao

Ma naravno

ali evo pogledaj ovaj klip @sm

https://www.youtube.com/watch?v=bPZQHAaOLCY

organizator prosvjeda protiv Pupovac- Teršelićkinog žrtvarenja je prvak HSS-a iz tog kraja, inače dragovoljac d.r. koji je 91.-ve ostavio siguran posao u Njemačkoj i došao se boriti za Hrvatsku, HRVI je bez jednog oka.

Djed mu je inače bio ustaša u WW2. U ratu je u svom kraju bio nešto poput @otpisanog u Kutini- žestoki branitelj i časnik.

Glinski Srbi ga inače poštuju jer se isto zauzimao oko poljoprivrede, osnivao zadruge u koje su ulazili i tamošnji Srbi poljoprivrednici.

Supruga ga skoro ostavila ;-)) jer je posumnjala da nešto muti s Petirkom.

Ja sam mu vjenčani kum i krsni kum sinovima.

Dalje. U mom mjestu predsjednik ogranka HSS je jedan fin i miran čovjek , najveći proizvođač meda u kraju. Supruga mu je Srpkinja profesorica engleskog dobra kolegica moje supruge i njih dvije rade trampu. Ova moja "ukrade " kilo veprovine ili srnetine pa s njom mijenja za teglicu meda ili onu malu bočicu propolisa.

Ovo tvoje ...

"U Hrvatskoj danas kada govorimo o nasrtajima na povijest imamo samo konkretne pokušaje da se rehabilitira NDH i ustaše. "

.....je samo dojam ili medijski fabricirana percepcija, ne stvarnost.

Naime, službeno izvješće SOA-e govori o obnovi četništva a desni radikalizam je tek na marginama.

Znači da je Milanovićev potez pridobijanja HSS-a mudar i realpolitički, jer razbija ovo što se priča da su baš svi sdp jugošljam, pročetnici, neokomunisti i jugonostalgičari.

Bit će interesantno promatrati kako će Plenki uzvratiti na isto.

sve dobro...

Tko je glasao

Ovo tvoje ... "U Hrvatskoj

Ovo tvoje ...
"U Hrvatskoj danas kada govorimo o nasrtajima na povijest imamo samo konkretne pokušaje da se rehabilitira NDH i ustaše. "
.....je samo dojam ili medijski fabricirana percepcija, ne stvarnost.

Bilo bi korektno citirati cijelu rečenicu, da se vidi kako rehabilitaciju NDH i ustaštva uspoređujem s nepostojećom obnovom komunizma i Jugoslavije.

To što je SOA negdje u zakutcima pronašla četništvo, ne znači da ga ima u javnom prostoru. Nigdje nisam vidio napise u kojima bi se četništvo ni revidiralo ni revitaliziralo. Za negdje po gostionama i vinogradima ne mogu tvrditi, a bitan mi je ionako samo javni prostor.

B-52

Tko je glasao

nepostojeća je obnova komunizma i Jugoslavije

i s tim se slažem jer je naprosto nemoguća u današnjim okolnostima

No isto tako, ne jednom sam napisao da za ustaše nema potrebe jer oni su bili nacionalni revolucionari čiji cilj je ostvareno.

Nacionalna revolucija NIJE revolucija koja teče.

U parlementu nema ni jedne stranke koja je za NDH jer bi to bilo glupo. NDH je tu. Što će nam granica na Drini ili Hrvatska do Zemuna kad nemamo čime to naseliti. Druga bi priča bila da muslimani nisu krenuli svojim putem tj. da su ostali Hrvati muhamedanske vjere. Pošto su stasali kao nacija , nama svejedno, dok dijelimo BiH. Hercegovinu uvijek možemo prisajediniti ukaže li se potreba, a tamo skoro svi imaju hrvatske papire.

Isto tako, mediji su prepuni hvaljenja propale Jugoslavije i kritika današnje RH kao činjenice, tako da i dojam da ima previše jugoslavenskih potencijalnih obnovitelja nije bez osnova. Ima ih ali su nemoćni.

Tako će biti sve dok ne poumiru ovi neki ili se ne provede lustracija i da...dok se ljevica ne odrekne Tite. Evo, vidimo da se približava Radiću, što je dobro.

Znači, da naglasim i potcrtam...za ustaše nema potrebe , NDH je tu samo je režim demokratski.

Zatreba li..ustaša bude kao u priči.

sve dobro...

Tko je glasao

pretjerivanja

Ne vidim razloga za pretjerivanja.

Kao malo pismeniji desničar samo ću reći da se HSS vratio svojim povijesnim korjenima !?

ps. HSS je bio član Kominterne

Tko je glasao

logična ti je ova analiza @sm

no znamo svi da su naši političari sljedbenici Niccolòa Machiavellija i ja baš ne vidim da se neka desnica nešto jako usplahirila zato što se hss eto odlučio ići u koaliciju s Milanovićem.

HDZ je koalirao sa SDSSom i obratno, pa kad smo to vidjeli - sve smo vidjeli. Na lokalnim nivoima imaš takvih neprincipjelnih koalicija koje se opravdavaju tako da se kaže da na lokalnom nivou nije bitna ideologija, što je neistina a dokaz je problem oko ćirilice u Vukovaru.

Točno je da je rePetirka bila u koaliciji s Marinom Lovrić Merzel, ali tada je s njom bio i hsp u koaliciji. Dugoročno, te neprincipjelne koalicije nisu dobre za te neke stranke što najbolje pokazuje HSP koji se ponaša poput ameba tj. razmnožava se diobom.

Jedva čekam da se nađem s jednim svojim kumom lokalnim predsjednikom hss-a s kojim brstim politiku, pa da mu kažem "đe si komunjaro".

sve dobro...

Tko je glasao

Ma kako se nije uznemirila

Ma kako se nije uznemirila desnica, pogledaj samo koliko je PPetra materijala samo na ovom mjestu nasložila. Potiče Petirku da se odcijepi i fuzinira s Hasanbegovićem.

Drugdje se po medijima zna vidjeti da otvoreni simpatizeri HDZ-a i MOST-a zdvajaju nad Milanovićevom odlukom da pod okrilje primi HSS - ne misliš valjda da se takvi stvarno brinu za ugled SDP-a i budućnost socijaldemokracije nakon pakta sa svjetonazorski, po njima, toliko različitim od SDP-ovog.

Zato sam, najviše zbog takvih, odlučio pojasniti malo kako u politici stvari realno stoje i da krivicu za propuste vlastitih pulena ne traže u tuđem dvorištu.

B-52

Tko je glasao

ma, naša @ppetra

je eurospektik i bila je protiv da RH uđe u EU, skoro je mene proglasila četnikom na raspravi o izbjeglicama pa je protiv briselskog Plenkia po de faultu.

Ona je zbog svjetonazora (rekao bih isključivo zbog svjetonazora) za Orbana i Putina, pa je slijedom toga i za Karamarka što je legitimno.

Nadala se da će Tomo kod nas odigrati poput Putina, što ni po mome ne bi bilo loše. Zabraniti gay parade npr.

No eto ja sumnjam da ljevici može koristiti koalicija s Jambom koji je sinonim tamo na jugu za ratno profiterstvo i muljaže u pretvorbi i privatizaciji.

Isto tako Beljak. Pa majku mu staru imali smo svakakvih u političkim elitama ali zar baš moramo i klasične provalnike u aute. Čovjek je možda ok danas, na vlasti je tamo isključivo zbog podrške hns-a i sdp-a pošto nisu mogli dobiti svog gradonačelnjaka, ali mora da je Zoki očajan kad ga uzdiže na svoj nivo.

Nadalje, navodno će i Mesić negdje na njihovu listu. Valjda kao mladi lav sdp-a;-)), pjevač ustaških pjesama i gubitnik dolarskih ćekova.

Vjerujem da si i ti svjestan tih konotacija.

sve dobro...

Tko je glasao

Isto tako Beljak. Pa majku mu

Isto tako Beljak. Pa majku mu staru imali smo svakakvih u političkim elitama ali zar baš moramo i klasične provalnike u aute.
Pravomoćno osuđen, uvjetno, no ja bi ga kaznio i sa 24 udaraca prangijom po leđima, da pamti.
No, ipak nije to ništa prema prodaji ukradene robe a umjesto osude postaje doušnik službe državne sigurnosti, taj i takav bi ti odgovarao i kao premijer, e svašta u rvata !

Tko je glasao

opet me trpaš u hdz @jura

ja sam ovdje mislim prvi Tomu K. nazvao "Mesićev mali od kužine" Mesićev potrčko". Uprljan mesićevštinom od prvog dana nije baš bio iskreno prihvaćen od desnice.

To što ga je friški 96-godišnji mladoženja Joža Manolić cinkao da je surađivao s udbom je obično cinkanje jer se može svakom tko je i jednom razgovarao s nekim udbašom ili suradnikom udbe reći da je bio - udbaš.

Eto, ja sam čak prijateljevao iliti drugovao s jednim inspektorom , operativcem sds-a pa se može reći da sam "surađivao". Čak sam ga nagovarao da ostane na našoj strani 9-te.g.

Ovo o prodaji ukradene robe za vrijeme Juge i sitnim švercom ako je i istina nije baš usporedivo s pravomoćnom presudom za provale u aute.

No ne mari...u toj koaliciji je i hns a u toj stranci ih ima poprilično pravomoćno osuđenih za ozbiljni gospodarski kriminal, da spomenem samo Ferenčaka i Vlahušića....tako da se Beljak u toj koaliciji bude osjećao kao svoj među svojima.

sve dobro...

Tko je glasao

Eto, ja sam čak prijateljevao

Eto, ja sam čak prijateljevao iliti drugovao s jednim inspektorom , operativcem sds-a pa se može reći da sam "surađivao".
Da, zanimljivo, i sad zamisli da te stavio na spisak informatora i uredno uzimao lovu namjenjenu tebi u svoj džep, ti pojma nemaš, vodiš se na spiskovima i kasnije to netko iskoristi portiv tebe, nema šanse da dokažeš suprotno.
Izglda da si se družio sa poštenim operativcem !

Tko je glasao

Nije to funkcioniralo tako @Jura

lova se odobrava za neke troškove ako si baš angažiran za konkretnu akciju, kao i novčana nagrada. To je status - suradnika.

No mogao me je slobodno zavesti kao tzv. "prijateljsku vezu".

Sijećam se kad se čekalo na Golfa iz TAS Sarajevo. Skupiš DMarke , uplatiš i moraš čekati dok ti ga naprave i isporuče.

Njegovo urgiranje stvar značajno ubrza.

Ja mu se zahvalim na način da njega, njegovu suprugu i dvoje djece, moju i klince potrpam u čamac i odvezem na jedno predivno mjesto na obali Save gdje se klinci igraju u pijesku i kupaju s polovicama, dok mi lovimo smuđeve, roštiljamo i tako...

Nisu oni ( obični operativci ) mogli baš samo tako muljati s lovom, to se odlučivalo na višim mjestima...

"nema šanse da dokažeš suprotno."...a zašto bih uopće kome što dokazivao

sve dobro...

Tko je glasao

Svjestan sam svega što se

Svjestan sam svega što se događa na političkoj sceni, a ovdje sam fokusiran na temu, konsternacija desnice i ljutnja na dvojicu stranačkih lidera zato što su pronašli zajednički interes na dolazećim izborima.

Svjestan sam također desničarskih dvostrukih kriterija pri procjeni političara. Da je Beljak odabrao HDZ, ne bi se postavljalo pitanje njegove avanture za koju je podnio sankcije, branilo bi ga se do besvjesti, kao i Crnoju i ostalu ekipu s te strane.

Nisam protiv da se Beljaku u političkom smislu odmjeri dodatna kazna za nepodopštinu iz ranijih vremena, ali će tu vrstu kazne izreći birači. To je najbolji sud. Osim toga, za to se djelo zna, ne podvaljuje se biračkom tijelu, odnosno, hoću reći, ne izranja Beljak nakon izbora kao kandidat za najvišu funkciju, odnosno ne podvaljuje ga stranka kao što je HDZ podvalio Crnoju, Hasanbegovića, Šustara i ostalu bratiju za koju nismo ni čuli prije izbora.

Ta je razlika značajna, ali nema veze s temom dnevnika. Predlažem zato da se vratimo na nju.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci