Tagovi

HSS - ima li pilota u avionu?

Gotova je još jedna sezona Piramide. Marijana Petir pridružila se Milanu Bandiću u dvorani slavnih, a Željka Ogresta i Dubravko Merlić imaju razloga za zadovoljstvo. U finalu Piramide (tzv. Super-Piramida) sučelili su se Marijana Petir, Anto Kovačević i g. Glumac čijeg se imena sada ne mogu sjetiti. Oprostite jednom senilnom starcu g. Glumac.

G. Kovačević bio je dosljedan samome sebi i svojoj retorici, tako da na njega neću trošiti puno riječi. G. Glumac se trudio ponuditi jednu drugačiju sliku i način razmišljanja, svojstven liberalima i umjetnicima. Preostaje nam Marijana Petir, članica predsjedništva HSS-a, uvjerljiva pobjednica Piramide i glavna akterica ovog posta.

Prva tema bila je, kao što ste i sami pretpostavili, Hrvatski fond za privatizaciju odnosno akcija Maestro. Nakon pohvala akciji uslijedila je žestoka reakcija gospođice Petir. Osula je drvlje i kamenje na Vladu i ministre prozivajući ih za moralnu i političku odgovornost. Navela je primjer bivše ministrice Ane Rukavina, koja je nakon afere Baxter podnijela ostavku iako nije bila objektivno odgovorna. S druge strane ministri koji su bili u Fondu, kaže Petir, izravno su odgovorni i morali su podnijeti ostavke. Bravo Marijana! Čestitam. Jedino mi ne ide u glavu zbog čega HSS nije podržao prijedlog pitanja povjerenja Vladi u Saboru. Zbog čega su napustili sabornicu tijekom rasprave i glasovanja a onda nakon toga predložili svoje zaključke? Preporučam berkacoolov tekst "Tko je oporba u Saboru?", ukoliko želite osvježiti pamćenje. Pa nije valjda da u HSS-u desnica ne zna što znači ljevica? Ili...? Marijana Petir je članica predsjedništva HSS-a i njezine bi riječi trebale imati određenu težinu. Da li se varam? Ja sam ipak samo pjesnik u mirovini. Možda u HSS-u jedino Friščićeve riječi imaju nekakvu težinu, ali to me opet nekako podjeća na Tomčića i sve one kontra-argumente koje su njegovi oponenti iznosili kada su ga rušili. Ovim putem pozivam sve simpatizere i članove HSS-a na pollitici.com da mi objasne što je pjesnik htio reći i kakav je (službeni?) stav Hrvatske seljačke stranke? Da li Marijana Petir predstavlja HSS ili pokušava uloviti glasove gledatelja Piramide na radu i potezima HNS-a i SDP-a?

Priča druga: Prolazim pored Muzeja moderne umjestnosti (u izgradnji) u Novom Zagrebu i spazim jumbo plakat koalicije HSS-HSLS-PGS. Ne sjećam se slogana (indikativno?) ali motivi sela i radnika provlače se plakatom, uz nezaobilazne grbove stranaka. Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u čl. 26. st. 1. navodi: "Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora." Nisam uspio pronaći sankciju koja je propisana za kršenje ove odredbe. Upućujem molbu Državnom izbornom povjerenstvu, koje je sada stalno tijelo, da se prošeta Novim Zagrebom i provjeri spometnute plakate. Ukoliko postoji kršenje Zakona nadam se da će se očitovati i na ovaj ili onaj način skrenuti spomenutoj koaliciji da su u prekršaju. U slučaju da sam ja taj koji griješi, napisati ću post ispirke i posuti se pepelom.

Dragi moji birači, loptica je uskoro u našem terenu i svatko će je uputiti u onu stranu terena u koju sam odluči. Do tada se nadam da će Državno izborno povjerenstvo raditi svoj posao, a HSS pronaći pilota. Krajnje im je vrijeme...

Komentari

HSS povlači svoje članove

HSS povlači svoje članove iz nadzornih odbora (http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,7,6,hss_odbori,811...)
Razlog: jer saborska većina nije poduprla njihov zaključak na kraju prošlotjedne rasprave o povjerenju Vladi. Ostavku ja dao i Ante Markov, član NO HFP-a.

Ante Markov dakle daje ostavku na mjesto člana NO HFP-a je saborska većina nije poduprla njihov prijedlog. Ne zbog toga jer NO HFP-a nije podnio NITI JEDNO IZVJEŠĆE Hrvatskom saboru koje ga je i imenovalo na to mjesto.

Njihov avion očito pilotira sljepac.

Tko je glasao

Ako niste primijetili dali

Ako niste primijetili dali su ostavke s mjesta koja ionako nisu plaćena...

Tko je glasao

Ad HSS, hrvatska politika

Ad HSS, hrvatska politika teče jednostavno. Pred II svjetski rat se je doseglo prvi put razina osnovnog političkog reda, što je rat destruirao. G. 1990.g. pa do danas ide kao u fazi zrelog socijalizma guranje za vlast a drugo nije bitno. To je teklo sve donedavno i svi su u tome sudjelovali, npr. Račan je u tome proveo cijeli život i tek se je pred smrt, par dana prije umiranja odlučio na drugo, napisati da biraju itd., a ne kako je dogvorio s rko zna kim pa da prenese Leko, kao Canjuga s Tuđmanom.

Ostali su uredno u tom ritmu i sada je drama jer to tako više ne ide i da nitko ništa oko toga ne poduzima, pa i da se Račan nije odlučio na taj povjesni korak. Sami birači nalaze puta da to redovno smjenjuju, čak i kad su se sve snage dramatično organizirale protiv birača, počevši od Zagreba sredinom devedesetih. Političkim snagama nije više panika od rušenja političkih dogovora, panika je što svi znaju da se iza nevažnih političkih dogovora počinju rušiti interesni, koji nisu samo dogovorna i državna ekonomija, nego i sve drugo, što seže do dnevnih nabavki povrća a biranje akademika to odavno jest. Panika nije samo niti od potpune neizvjesnosti, ona je duboka i stvarna, većina društvenih i političkih snaga je time objektivno ugrožena. Kao "elitne" ruske snage u malim baltičkim zemljama su pogrješili jer tu varijantu uopće nisu uzeli u obzir a ona je nenadano došla.

Tko je glasao

Devedesetih je HSS

Devedesetih je HSS (predsjednik Čičak) bio u prvim izborima u pobjedničkom bloku sa HDZ-om, što je po izborima raskinuto, HSLS je bio drugi, SDP-SKH treći a Koalicija narodnog sporazuma (KNS) četvrta i skoro čitava inkorporirana u HDZ i vlast, posebno novčane i gospodarske strukture.

Pred smrt i nakon smrti predsjednika Stipca, čuveni tribun Joža Pankretić je sve više u stranku uvodio "mladog" Tomčića, kojeg su prije toga izbacili kroz prozor zaposlenici njegove i Vice Vukojevića "Novogradnje" i koji je pred smrt Stipca postao ministar u HDZ-ovoj Vladi. Pankretić je, dakle instalirao svog novog čovjeka za predsjednika stranke a taj predsjednik sa svojim ljudima ovladao strankom, da mu se ne bi ponovilo kao u "Novogradnji". Predsjednik se je revanširao zbrinjavanjem Pankretićeva sina. I tu se vidi da je hrvatska scena odavno modernizirana, osobnosti i interesi, da je i pravi seljak Pankretić dobro ovladao time. Kao i Đapić u HSP-u, tako je i Tomčić sa HSS-om i svazeima sa HNS-om i iDS-om sustavno destruirao HSLS kao treću stranku koja je mogla donijeti i donijela prevagu nad HDZ pokretom za vlast.

HSS za vrijeme Mačeka pred II svjetski rat nije bio beskrajno neodlučan kakvim ga se predstavlja. Praksa bez ostatka i za najmanji znak današnjeg "sukoba interesa" je bila definitivno političko uklanjanje bez obzira s kim si i kako si. Uz Mačeka je vodstvo činilo desetak besprijekorno različito obrazovanih discipliniranih ljudi. Ad II svjetskog rata se i dalje nadmeno zaboravlja da je rat puzao i godinama prije početka, da je počeo 1.9.1939.g. udruženim kasapljenjem Poljske i razvijenih malih baltičkih zemalja od strane nacističke Njemačke i SSSR-a, da su napadnuti dobili telegram podrške i to je to. I u dane napada i rasapada stare Jugoslavije, savezi su funkcionirali besprijekorno i, u slučaju eventualne oružane pobune protiv agresora Maček bi poveo narod protiv dva bloka koja su mljela, pa bi već za par mjeseci Hrvatska bila zgažena jače od Poljske a drug Tito, dr Pavelić i raspop Đujić bi se borili za čelno mjesto kvislinške vlasti, kako je to bilo na Baltiku. Tu ne bi stigao niti telegram. Maček i HSS su riskirali životima da narodu amortiziraju udare od "najvećeg zla koje može zadesiti jedan narod" (Maček).

Tko je glasao

Za prvi dio oko Stipca se

Za prvi dio oko Stipca se slazem samo zar nije i HSLS bio u koaliciji narodnog sporazuma?
Za drugi dio oko Macekove uloge ne slazem se uopce. Macek je imao odgovornost pred hrvatskim narodom i priliku da preuzme vlast u svoje ruke. Tu priliku nije iskoristio a sigurno je da bi se stvari u Hrvatskoj odigravale drugacije da je umjesto Pavelica bio Macek. No to su nezahvalne pretpostavke. Macek je tijekom cijelog rata bio pasiviziran osim sto je nekolicina njegovih ljudi vodila neke pregovore i neke kontakte sa saveznicima i sa predstavnicima NOP-a pored toga jedan dio HSS-a presao je i u partizane. Takvom Macekovom politikom polozaj HSS-a bio je diskreditiran i od toga se HSS do danas nije oporavio. Na zalost i danas je HSS nagodbenjaska stranka bez cvrstih i jasnih pogleda i bez striktno pozicionirane pozicije u hrvatskoj politici.

Tko je glasao

HSLS je bio prva

HSLS je bio prva registrirana i aktivna stranka (Slavko Goldstein, Vlado Gotovac, Jozo Radoš, Božo Kovačević, Dražen Budiša i drugi). Potom su dulje osnivane ostale stanke. KNS je formiran kao koalicija za izbore, gdje dolazi do raskola /različitih stavova) izmđu inicijatora Slavka Goldsteina i ostalog HSLS-a u smislu da je Goldsteinov plan bio "umoliti" Savku (stalno da i ne) i Tripala (ne, s pravom nezadovoljan beskrajnim manipulacijama, pa radi forme pred izbore da), a preko Savke je radi malog financiranja kao kandidat za premijera sam sebe promovirao Čačić. Goldstein nije dobio podršku ni za koga za to iz HSLS-a, pa je bitno prije izbora odstupio sa mjesta predsjednika i izabran je Budiša a on je zadržao neke počasne funkcije i podržavao stranku u prigodnim trenucima. U KNS-u za Zagreb su primjerice bili Nikica Valentić, Vedriš, Droplićka, Gregurić i Mateša, Crnići i sva tehnomenadžerska, pravna i druga "elita" i bili su 4. zadnja lista, ali su 15 dana nakon izbora dobili Zagreb, INA-u, ZABA-u, Plivu, širenje Agrokora, premijerska i ministarska mijesta itd. To je vidio Tomčić, pa je i on to radio kasnije. To se radilo u socijalizmu i danas (Čačić i Savka probaju postaviti Čačića za premijera "anemičnom" SDP-u, za HDZ-ove vlasti je savkin zet direktor INA-e itd.).

HSS danas ima jednako veze sa bivđim kao Đapić sa Starčevićem, HNS s Iavnom Mažuranićem, tj. nikakve ili suprotno. Stvar Mačeka i HSS-a u II svj. ratu koliko razumijem ocijenjuješ u smislu da je Maček trebao preuzeti ulogu kvislinga umijesto Pavelića. On i vodstvo su to odbili pod prijetnjom likvidacije, u biti jedini takvi udarni političari u okupiranim zemljama. Tu su, naravno bili potpuno u pravu. I da se jen održao savez Hitler - Staljin, po njihovoj procjeni, a tako bi moralo biti, bi bilo pitanje kad će takva sila biti brutalno svrgnuta, nakon čega bi za takvu kvislinšku Hrvatsku odmazda bila do daske. U slučaju borbe bi to bilo odmah od toga saveza, to nije teorija nego praksa, rat je krenuo 1.9.1939.g. Da je Maček poveo borbu protiv neprijatelja, drug Tito i mreža bi predvodili atentate na njih. Za to su mjerodavne iscrpne studije akademika Ljube Bobana, koji je bio mladi skojevac i partizan a i uredni povjesničar.

HSS danas nije jedini nagodbenjački, svi su to i sada smo došli do faze da tako ne ide najbolje - i da ih pustimo neće se moći nagoditi.

Tko je glasao

Da je Maček poveo borbu

Da je Maček poveo borbu protiv neprijatelja, drug Tito i mreža bi predvodili atentate na njih. Za to su mjerodavne iscrpne studije akademika Ljube Bobana, koji je bio mladi skojevac i partizan a i uredni povjesničar.
Upravo koristeci knjige Ljube Bobana dosao sam do svojih razmatranja. Ali ne samo Bobana nego i Fikrete Jelic Buntic.
Pasivizacijo za vrijeme rata HSS je izgubio svoju vjerodostojnost. Oni koje su Hrvati ali i Srbi iz Hrvatske podrzavali jer ne zaboravimo seljacko demokratsku koaliciju te zagrebacke punktacije za koje je podrsku dalo i vodstvo SDS-a na celu sa Pribicevicem tu svoju ulogu potpuno su proigrali. Propustili su mogucnost i to i dan danas placaju. Jednostavno ondasnje prilike pregazile su one koji se u tim prilikama nisu znali snaci.

Tko je glasao

Malo refleksije radi

Malo refleksije radi sadašnjosti i budućnosti, koristeći činjenicu da se pretežne ili skoro sve snage slažu da je HSS u II svjetskom ratu zakazao.

God. 1989. i 1990. su sve snage iskusnije i pripremljenije a zlo koje se valja je ipak ograničenije od II svjetskog rata, koji je počeo 1.9.1939.g., a uz to se može računati na bitno bolje ponašanje glavnih svjetskih sila. Pustimo činjenicu tko sve zakazuje, uzmimo samo dio tko se uopće hoće suočiti sa problemima - gotovo nitko i prilično bizarne grupe se nude kao spasitelji.

Sada smo u 2007.g., sve snage iskusnije da iskusnije ne mogu biti, svjetski iskusne. Koliko su te snage i minimalno odlučne oko bilo čega, svega je napretek a počevši od aktualne višestranačke demokracije do bilo kojeg pitanja sa složenim naslijeđem se stvar kreće na nivou odlučnih i neodlučnih izjava, koje se razumljivo gledaju sa skepsom, kao nogometni klubovi u evropskim takmičenjima.

Stvar ukazuje na opravdanu sumnju da se snage još nisu udostojile ni u jednom pitanju "spustiti na tako nizak nivo kao HSS prije 70 godina", koji je radio neke sumnjive i komplicirane analize koje se nisu pokazale povjesno opravdanim. Ili još jedna usporedba - g. 1981. SIV (vlada) SFRJ pod predsjedanjem Milke Planinc objavljuje analizu stanja i mjere za prevladavanje sustavnih ekonomskih i društvenih problema. U oba slučaja je dio tema odnos prema državi i društvu, povlačenje nekih minimalnih crta u raznim zajedničkim pitanjima. Kome u ovim iskusnim vremenima uopće padaju na pamet analize po područjima i povlačenje crta oko osnovnih političkih, ekonomskih i drugih društvenih relacija, to je nešto što uvijek slijedi kasnije na i onako rješenu matricu koja je ocijenjena kao ona sa strukturnim problemima. U nedostatku mogućnosti suočavanja s temama krivi su Maček i HSS tada i razni poslije, a uvijek oni koji su se probali koliko toliko suočiti s globalom (lako je mlatiti po jednom bubnju, gdje je cijeli orkestar i složena glazba na još široj sceni).

Dobar pokazatelj su i fizičke relacije. HSS na čelu s Mačekom je imao preko 200 različitih ljudi koji su se krajnje ozbiljno bavili politikom i globalom + bar 500 stručnjaka u punom angažmanu, krizne 1990.g. i dalje je po Šuvaru takvih bilo jako malo a danas ih ima možda nategnuto 100 ali na način da bi se od prosvjetiteljski do spasilački trebali grupirati oko njih 5-6 sa nekoliko desetina univerzalno nezamjenjivih stručnjaka. Koji napredak i pouzdanje! Stvar ukazuje da je težište na drugoj strani medalje onog što se eliminira, kao u klupskom nogometu. U tom smislu u mnogim stvarima se logika snažno vraća na logiku stvari u vrijeme pred II svjetski rat, bez obzira na Mačeka i HSS i bilo koga. Npr. Zagreb se uz sve cirkuse nakon toga nije ni maknuo od te osnove i svaka daljnja zbrka vraća na tu osnovu i na razdoblje Holjevca, neke vrste demokratske stege sa jasno profiliranim točkama. To su neki logični paradoksi u koje su ugrađeni doprinosi svih snaga, sve snage su imale šansu i iskazale su se i sada su svi u tako nečem htjeli ne htjeli.

Tko je glasao

Kad se vec referiramo na

Kad se vec referiramo na Ljubu Bobana evo jedne njegove opaske o HSS-u iz knjige kontroverze iz povijesti jugoslavije tom 1. stranica 419 i 420.
U situaciji s toliko rezervi prema postojecem vojnopolitickom razvrstavanju, vodstvo HSS-a moglo je, nacelno uzeto, graditi neku svoju samostalnu poziciju. No to je vise privid stvari. Potpuno nezavisna pozicija tesko je bila i zamisliva, jer stranka je morala "biti s nekim", i na unutrasnjem i vanjskom planu. Tako je HSS doveden u dilemu "protiv svih" ili "pomalo sa svima". Kad je htio graditi nezavisnu poziciju u vojnopolitickom rasporedu, svi su prostori vec bili popunjeni. Tko ceka taj - ne doceka.
Knjiga je iz 1987 godine i ova recenica djeluje i danas svjeze.

Tko je glasao

U redu neodlučnost, ali i

U redu neodlučnost, ali i tu se spominju tadašnje skoro pa nemoguće prilike, koje se mjenjaju i ni jedna nije ni blizu povoljna, radi se samo o nijansama u tragediji.
Tko je danas odlučan u bilo kakvim strategijama, a prilike su obrnute, sile te na to i nema bitnih opasnosti od strategija, najgora varijanta je da dobiješ jako dobru penziju s kojom se opet možeš beskrajno baviti politikom? Šta takve današnje snage mogu držati lekciju Mačeku, gdje se masovno gubi život i sve? Usporedba s političkom i društvenom praksom je još gora.

Tko je glasao

Medjutim oni koji nisu bili

Medjutim oni koji nisu bili neodlucni i koji su jasno postavili ciljeve i prioritete na kraju su i odnijeli pobjedu. Lijepo je tu Boban rekao tko ceka ne doceka. Isto tako i danas ta otuzna koalicija ceka tko ce joj ponuditi vise umjesto da postavi jasno ciljeve i strategiju te artikulirano predstavi svoj program oni zive na staroj slavi i starim zaslugama a to se topi i gube biracko tijelo. Recimo to ovako ako glasas za HDZ ili za SDP ili za HSP znas za koga si glasao ali ako glasas za HSSi HSLS nikada ne znas kamo ce tvoj glas otici i da li ce mozda podrzati opciju koja je suprotna od tvoje.

Tko je glasao

Tko je na kraju pobjedio i

Tko je na kraju pobjedio i odnio pobjedu? Prije Maček i vodstvo HSS-a nego drugi. Ustaše i Pavelić nisu pobjedili (ili neki misle da naknadno jesu). Za KP i Tita je teže, ali konačni poraz je nedovojben. Sekretari prije Tita su redom pogubljeni, od 1.9.1939.g. (pa i prije) do 22.6.1941.g. komunistički blok je zajedno sa nacističkom Njemačkom mljeo po dogovorenom području, što je doživjelo apsolutni poraz. KPJ i KPH su nakon ratne pobjede doživjele konačni poraz prije rušenja berlinskog zida, osobno sam slušao zapjenjene totalitarističke govore predstavnika histerične frakcije JNA usred slovenskog grada među zgradama već 1983.g. i slična ponašanja intelektualne "elite" u Beogradu u slično doba.

Kao kriterij poraza uzmimo Šuvara koji je utvrdio da nitko poslije Tita nije mogao rješiti ni banalne stvari te da od Triglava do Vladivostoka nema ni socijalističke ni radničke političke opcije a gdje bi opcije KPJ. Za ustaše i druge se sigurno možemo složiti da su doživjeli poraz. Maček i HSS možda nisu odnijeli pobjedu ali im ovi ne mogu držati pobjedničke lekcije. Za borbu protiv nacizma je mjerodavno da su je prvi počeli Maček i HSS odbijanjem biti kvisling po cijenu likvidacije dok je KPJ bila skoro 2 godine u savezu sa svjetskim agresorom (i prije napada na Poljsku 1.9.1939.g) te da su također učestvovali u borbi protviv agresora pa i protiv novog totalitarizma.

To nema veze sa današnjim HSS-om, po kojoj se logici mogu vaditi na tako izvanredne prilike?

Do sada ne izgleda potpuno objektivno da ako glasaš za HDZ ili za SDP ili za HSP znaš za koga si glasao a da ako glasaš za HSS i HSLS nikada ne znaš kamo će tvoj glas otići i da li će mozda podržati opciju koja je suprotna od tvoje:
- g. 1989. na 1990. i niz godina potom je bilo ako glasaš za te prve 3 stranke dobiješ uglavnom drugo a ako glasaš za HSLS dobiješ uglavnom HSLS, ne ulazeći šta to znači. SDP je u početku bio nevjerodostojan u smislu da ne želi preuzeti vlast ni teret odgovornosti za situaciju, da nije sigurno šta pod socijaldemokracija misli, skoro sve do kraja devedesetih (npr. kad je oporba uvjerljivo dobila izbore u Zagrebu, uz HDZ su Đapić, SDP i HSS destruirali izbor gradonačelnika iz redova HSLS-a i preuzimanje vlasti). HSS se je pod Tomčićem uključio u to što tvrdiš. HDZ izabran 1990. je uzeo cca 30 % vlasti a ostalih 70 % je dano drugima, od čega je zadnja 4. lista (KNS) dobila potpuno Zagreb i INA-u a u vlasništvo ZABA-u, Plivu, Agrokor i razno drugo;
- o razdoblju do 2000. se, pod psihologijom pojma Budiša, prodaje dojam da su Račan i SDP htjeli smjenu HDZ-a a HSLS kao prirepak HDZ-a su to sprječavali. Svega ima u nekoj mjeri pa i toga, ali je nesporno i to da je HSLS koncipiran kao demokratska i treća stranka te da je teret izbora bio na SDP-u, koji se je trebao izgraditi u jednu od dvije osnovne stranke. Promjenu i izbore 2000.g. je dobila ta formula a, čak i ako Budišu uzmemo kao veliki problem, HSLS je definitivno destruiran kao treća stranka od strane svih glavnih političkih snaga baš činjenicom izbora o kojoj pričaš, tj. glasaš za nešto s HSLS-om a dobiješ bez toga pa potom opet HDZ (javno sudelovali svi a praktički nitko nije ni spomenuo ništa protiv);
- ako uzmemo da je tako kako tvrdiš, onda je sve OK, problema nema, imamo situaciju bolju nego u većini najsolidnijih zemalja, vjerodostojne dvije osnovne stranke i HSP (čak i HNS za dodatnu kvalitetu), koji problem zbog ostalih. Ako bi karikirali, to znači da su Savka i Račan, koji su imali šanse preuzimati uloge a nisu, dosljedno provodili politiku a to nije HSLS koji je prva demokratska stranka i koji nije sam Budiša. Ako bi prihvatili tu logiku, onda je sve suvišno i može se trajno prepustiti stvar raznim snagama koje su dosljedne, npr. sada Mesiću (on je sve to) ili čak Đapiću (on je taj dosljedni HSP nakon likvidacije nekog drugog, sa bivšim hsls-ovcima i nešto nižih policajaca i agenata) ili nekom tehnomenadžeru itd.

Može i drukčije. Vlatko Maček i HSS te ta vremena su neka kakva takva evropska razina za to doba (perfektni ljudi su probali sve u Londonu, Parizu, Berlinu itd. ali ništa bolje nije išlo). Obzirom da je to za današnje doba po svima ispod nužne razine, mora da je to današnje na strašnoj razini, bitno iznad uobičajene evropske. Kako znamo da to nije tako, kako je. Puno je pobjednika ali nema stabilnosti demokracije i vlasti a još manje stabilnosti u rješavanju sustavnih višedesetljetnih problema. Impotentni i neodlučni HSS Vlatko Maček i ekipa oko njega su nešto kao čangrizavi Tomislav Ivić a današnje dugo pobjedničke snage kao Štimac i Zdravko Mamić, frajeri nad frajerima. Onda se je Račan zadnjih godina kretao u smjeru Mačeka, a i Budiša, gubitnici, pa su ti Račan i Budiša na kraju karijera neke vrste Maček iz neiskusnijih razdoblja i sa slabijim suradnicima. To su neke naznake a bolje će pokazati rezultati novih evropskih pret i kvalifikacija.

Tko je glasao

Marijana Petir je na vrijeme

Marijana Petir je na vrijeme shvatila da se u ovoj državi oportunije baviti politikom nego strukom, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da se osoba koja je diplomirala PMF (i vjerovatno puno truda uložila u svoje obrazovanje) odlučila baviti politikom. Odgovor može biti samo jedan: kroz političko djelovanje će lakše nego kroz struku osigurati materijalno blagostanje i društveni ugled. A što se tiče saborske rasprave o HFP-u čini mi se da su samo zastipnici HNS-a i SDP-a glasali za, dok HSS-ovaca uopće nije bilo u Saboru. Valjda još uvijek uspoređuju kompatibilnost programa.

Tko je glasao

Ma HSS je stranka koja se

Ma HSS je stranka koja se vodi politickim interesom, nema jasno istaknut program (osim što ponekad zagovaraju seljaka, ali po mome misljenju premalo). Oni su oportunisti i čekaju ishod izbora nakon kojih će otići lijevo ili desno, baš kao HSU na predhodnim izborima, a možda baš i pračeni njihvom retorikom, uvjerenja sam da su to zauzimanja strateških pozicija za predstoječe izbore...

Tko je glasao

Stranka koja je prije drugog

Stranka koja je prije drugog svjetskog rata imala skoro plebiscitarnu podrsku Macekovom politikom cekanja i gesla kad se veliki tuku mali pod stol niti do danas se nije oporavila. Pojavom visestranacja Stipac je dobio ulogu obnove HSS-a koja je trebala biti ukras na politickoj sceni izmedju HDZ-a i tada reformiranih komunista pod nazivom SKH-SDP. I onda se u pricu upleo Cicak pa jos hrpa drugih i znanih i neznanih od kojih je svatko htio svoj dio radicevstine. U svemu tome HSS je izgubio svoje korijenje i sada luta bespucima politicke zbiljnosti trazeci svoj dio prostora. Prica oko HSLS-a jos je zalosnija jer od stranke koja je na prvim izborima okupila koaliciju narodnog sporazuma i bila 1992 stozer oporbe HDZ-u dobili smo stranku koja opstaje zahvaljujuci prije svega Cehoku i Djurdji Adlesic. Ova simbioza koja me podsjeca na udruzeni pothvat prelaska potoka u kojoj glavne uloge imaju zaba i skorpion osudjen je na marginalizaciju i postepeno preuzimanje uloga vanparlamentarnih stranaka. Ono sto treba HSS-u je jedan novi pucki tribun poput pokojnog "selaka" iz Vrbovca koji bi jasnim narodnim rjecnikom znao izreci politicke teznje HSS-a a HSLS-u nedostaje jasno definiranje politickog programa koji se izgubio na razmedji Gotovceva liberalizma i Budisina nacionalizma. Za ove dvije stranke krajnje je vrijeme da nesto poduzmu.

Tko je glasao

Sudeći po viđenom u

Sudeći po viđenom u emisiji, umjesto "pučkog tribuna selaka", posao bi daleko bolje obavila Marijana Petir.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Joza Pankretic bio je

Joza Pankretic bio je pokretacka snaga HSS-a cijelo vrijeme devedesetih. Da njega nije bilo ta bi stranka jos tada prestala postojati. Sto se tice gospodjice Petir ona je dobro artikulisana i cvrsto zastupa svoje stavove no da bi bila pucki tribun treba joj neposrednost u kontaktu. Htio sam reci da i HSS i HSLS gube na prepoznatljivosti i samim time imaju sve manje uporista HSS u seljastvu a HSLS u srednjem sloju i medju malim poduzetnicima. U svakom slucaju ako se ne trgnu predvidjam im skroman uspijeh na izborima narocito sada kad se politicka scena polarizira oko dvije stranke a svima ostalima jedva ce ostati 25% do 30% glasova.

Tko je glasao

Joža Pankretić mi je bio

Joža Pankretić mi je bio jedan od najomiljenijih saborskih likova iz tog vremena, ne zbog toga što je govorio nego kako je govorio. Sviđao mi se stil. Nije on tada, kao i ostali kasnije, vodio nikakvu posebno mudru politiku ali je bio zanimljiv "širokim narodnim masama".

Iza pozornice je, kažu upućeni, vrlo uspješno razvio biznis s uvozom junica i vrlo uspješno išao ukorak s ostalim zastupnicima biznismenima.

Što se pak g-đice Petirke tiče, nije ona za tribuna, preohola je i tašta. Prepotencija joj izvire iz pora, osobno se uvjerio. Ta ako nije u centru pažnje, maknut će se iz društva, neće gubiti vrijeme uzalud.

Podsjetio bih na šaradu s Lovrićkom, kad je Petirka prigovorila jer u predstavljanju uspjeha i županije u medijima je samo Lovrićka, a nju kao da izgurava. To se zna što je, fale joj mikrofoni i svjetla pozornice. To što je normalnije da županiju predstavlja župan/ica, nju ne zanima, ona bi sebe. Pa je najavila čak i raskid koalicije. Pa su je malo u stranci disciplinirali, pa je na skupštini bilo sve u redu i po starom.

U politici je to opasno ponašanje, upropaštavati ono što imaš, a kako ćeš zadobiti novo i još. Čini se da njezin sindrom polako zaražava i ostale, barem što se tiče upropaštavanja šansi za napredak stranke.

Joža Friščić je sasvim ok, on zna u javnosti, ali sad u kampanji ga kolju ostali. Stranka je podijeljena na sjever i jug. Sjećamo li se intervjua Markova nakon HFP? On je lupao po svojima koji su za koalicije bili tamo, a sad brani Sanaderove. Tko će poloviti sve konce o tome tko kod njih vodi glavnu riječ i koja im je politika prava. Ljudi to ne vide i zato im je biračka potpora takva kakva je.
A nikakva je.

B-52

Tko je glasao

Joža Friščić je sasvim

Joža Friščić je sasvim ok, on zna u javnosti, ali sad u kampanji ga kolju ostali. Stranka je podijeljena na sjever i jug. Sjećamo li se intervjua Markova nakon HFP? On je lupao po svojima koji su za koalicije bili tamo, a sad brani Sanaderove. Tko će poloviti sve konce o tome tko kod njih vodi glavnu riječ i koja im je politika prava. Ljudi to ne vide i zato im je biračka potpora takva kakva je.
A nikakva je.

Ovo je interesantna analiza i treba ju zapamtit, jel kad razmislim može se upotrjrbit kod svake stranke.

Tko je glasao

HSS je stranka koja je još

HSS je stranka koja je još u prvoj polovici devedesetih uredno pretendirala da bude treća ako ne i druga snaga u državi i to su uspješno zeznuli

da se ponovim, ovo današnje inzistiranje na "programskim kompatibilnostima" je samo druga fraza za "tko da više" i nadam se da će im to doći glave

Tko je glasao

Ma znas kako je u tim

Ma znas kako je u tim velikim strankama. Svi su vise manje OK, ali eto uvijek budu preglasani :-(

:-P

Tko je glasao

piramida mi je jedna krajnje

piramida mi je jedna krajnje iritantna emisija tako da ju ne gledam, ali slučajno sam davno ulovila jedan djelić emisije u kojoj je također bila m.petir i iziritiralo me njeno dodvoravanje i populistički pristup temama. nažalost se ne sjećam konkretnog primjera, ali bilo je to preočito. prema tome, po meni su moguća oba secenarija - i da ona misli drugačije od hss-a i da se poslužila onim stavom koji će pokupiti više bodova.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Sutra je novi dan a HSS će

Sutra je novi dan a HSS će i dalje biti bez pilota, ma ne samo bez pilota već i bez letjelice. Još onomad kada je Tomčić expresno pomeo sve koji su se usudili nešto prigovoriti njegovom, naćinu vođenja stranke uzde su uzela njih nekolicina. Pankretić, Markov, Pecek i još jedan koji se sada makao u stranu pa ga neću ni spominjati. Fizički raspad HSS-a je počeo onog dana kada je Tomčić pod prijetnjama navedenih uz još nekolicinu odustao od pregovora sa HDZ-om nakon prošlih parlamentarnih izbora i odlučio prijeći u oporbu. Kako je nevedenima bio kreajnji cilj rušenje Tomčića započeli su svoju igru rušenja lokalnih koalicija ili na drugi način kompromitaciji najistaknutijih HSS-ovaca na trenu i to samo radi toga kako bi eliminiraju sve koji bi im se mogli suprostaviti na samoj Izbornoj skupštini HSS-a. jedini koji do same skupštine nije vjerovao ili znao da će biti smijenjen je upravo Zlatko Tomčić. A kako je nakon one famozne Izborne skupštine tekao obračun unutar HSS-a uspio sam dio pronaći ovdje. Zanimljivo je pogledati ovo , kao i još jedan nastao nakon mjesec dana
Po mom viđenju HSS zajedno sa HSLS-om neće osvojiti voše od 5 saborskih mandata. Ipak je prošlo vrijeme trgovačkih društava.

Tko je glasao

Izvrsno, ne smije se

Izvrsno, ne smije se zaboraviti sramotna podrška saborske večine ministrima upraviteljima.
Ne smije se zaboraviti sramotna podrška saborske večine ministru nadzorniku u Brodosplitu.
Za HSS-e i ine glasovanje je prošlo, otplatili su još jednu ratu HDZ-ovog kredita i sada kao djevice Marije filozofiraju o poštenju.
Trebalo bi zapitati Frištića koji je službeni stav te stranke. Ako je u suprotnosti sa Petir, što će poduzeti?

Tko je glasao

Pa niste valjda ljubomorni

Pa niste valjda ljubomorni što je mlada, pametna, obrazovana i atraktivna Petir pobjedila?A možda Vam je koma što Vas nikada nitko nije pozvao u Piramidu ili na TV? Nemojte se sikirati, Petir ima podršku ne samo središnjice već cijele svoje stranke i ja joj od srca čestitam što je doista osvježila političku scenu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci