Tagovi

HSS i HSLS amnestirali sudionike afera

O sastavu nove vlade ovih dana puno će se pričati. Čini se da se Sanader ovog puta rukovodio svojim predizbornom sloganom „Idemo dalje“, ali na onaj najgori mogući način. Zadržavajući u vladi one koji su se u proteklom mandatu našli u nekoliko sumnjivih situacija zbog kojih bi u zemljama razvijene demokracije već odavno bili politički mrtvi.

Berislav Rončević – Za vrijeme njegovog mandata HV i MORH dodirnuli su svoje dno. Kupovina kamiona za vojsku mimo natječaja, rušenje helikoptera, tajenje uloge hrvatskih snaga u Afganistanu, ukidanje vojnog roka bez ozbiljnog plana očuvanja obrambene moći u slučaju agresije, a sve u svrhu stavljanja naroda pred gotov čin ok ulaska u NATO samo su neki od grijehova Rončevića. Samo ovo spomenuto bilo bi dovoljno u nekoj zemlji s razvijenom demokracijom da Rončević nikad nogom ne kroči ni blizu nekoj od zgrada od vitalnog značenja za sigurnost zemlje, ali u Hrvatskoj taj čovjek dobio je novu igračku zvanu MUP. Nije to nimalo slučajno, jer je jasno da Rončević ništa nije radio na svoju ruku, već je bio poslušan vojnik koji je izvršavao tuđe zapovijedi. Nakon operacije NATO slijedi operacija MUP u kojoj možemo očekivati da se sve policijske snage bace na hvatanje sitnih prekršitelja, kako bi krupne ribe mogle mirno spavati, a Vlada RH hvaliti se statistikama o povećanoj stopi uhićenih prekršitelja.

Branko Vukelić - Čovjek za kojeg se zna da je sudjelovao u bar dvije afere od kojih je jedna čak poprimila međunarodni karakter i zbog koje nas EU pritišće. Prva afera je kupovina vijećnika HSU-a u Karlovcu gradskim novcem, za koju je čak potpisan i ugovor tako da bude sve crno na bijelo. Ništa se dogodio nije. Druga afera je Brodosplit, zbog koje nas EU drži pod povećalom i daljnja sudbina pregovora s EU direktno je vezana uz taj slučaj. Sve to nije bilo dovoljno da Branko Vukelić bude otpisan. Umjesto toga HV dobio je novog Zagorca u liku Branka Vukelića. Naime HV se u slijedeće četiri godine mora tehnički modernizirati. Prvi korak je realizacija kupovine oklopnih transportera pri čemu će u izradi transportera djelomično sudjelovati i hrvatske tvornice. Prvi zadatak Vukelića bit će kanalizirati tokove novca u dijelu proizvodnjke koja će se odvijati u Hrvatskoj, na način kako se to radilo u Brodosplitu, gdje je Vukelić tvrdnio da nije pojma imao što se događalo i da su ga obmanuli. Takav čovjek u nekoj razvijenoj demokratskoj zemlji bio bi proglašen trajno nesposobnim i opasnim po društvo, no u Hrvatskoj on je postao ministar obrane.

Ana Lovrin – Ministrica pravosuđa čiji je mandat obilježilo donošenje zakona kojime je čitav policijsko – sudski pogon upregnut u lov i procesuiranje uživaoca narkotika, donošenjem zakona po principu „vidjet ćemo da li smo dobro pogodili tim zakonom“ te stavom „ja ne razlikujem joint od teških droga“ dok je u isto vrijeme otvarala Go-go klub u Zadru, za koje se zna da su središta organiziranog kriminala kao što su droga i prostitucija. Drugo obilježje mandata Ane Lovrine je zaustavljanje svih reformskih procesa pravosuđa, što je također uočila EU i to nam jasno spočitnula u zadnjem izvještaju EK. Jedini konkretan „uspjeh“ ministrice Lovrin bilo je rješavanje po hitnom postupku slučaja oko kuće Ive Sanadera u Zagrebu, stečene na krajnje sumnjiv način, naravno u korist Ive Sanadera i to samo nekoliko dana po stupanju na ministarsku dužnost. Nagrada za „dobro odrađeni posao“ je novi mandat u istom ministarstvu iako će Hrvatska zbog njezinog resora ostati još godinama pred vratima EU.

Božidar Kalmeta – Ministar koji je odmah na početku prošlog mandata upao u veliku aferu Bechtel skupa s Miomirom Žužulom, kad su milijunski posao u eurima htjeli dati Bechtelu bez javnog natječaja. Ministar koji je otvorio Go-go klub u Zadru skupa s ministricom pravosuđa, te čiji vozač kojeg poznaje više od deset godina, reketari u slobodno vrijeme, a da on za to pojma nema. Božidar Kalmeta je ministar pod čijim je mandatom Hrvatska gradila najskuplje kilometre cesta.

Damir Polančec – Čovjek koji u trenutku „dekoncentracije“ odlučuje privatizirati KIM prodajući ga tvrtci s dvoje zaposlenih čiji godišnji profit nije dovoljan ni za mjesečnu plaću dvoje zaposlenih u KIM-u. Čovjek pod čijom se stražom dogodila afera „Maestro“ kada je četiri potpredsjednika HFP-a završilo u zatvoru, a da ni dan danas ne znamo za što su konkretno optuženi. Damir Polančec prevario je grad Hvar u aferi „Sunčani Hvar“ kada je obećao 25% + 1 dionicu gradu Hvaru, da bi na kraju od svega odustao iz jednog jedinog razloga; „Sunčani Hvar“ odavno je prodan Orcu tajnim ugovorom koji je objavljen na CNN blogu krajem prošle godine.

Unatoč svim poznatim činjenicama, HSLS i HSS pristali su sudjelovati u takvoj vlasti. Svojim pristankom jasno su rekli da oni podržavanju njihov rad i da što se njih tiče, afere ne postoje. Hoće li tako misliti i njihovi birači, vrijeme će pokazati. Vjerojatno puno prije nego li se oni tome nadaju. Polako ali sigurno, Hrvatska odlazi u dvostranačje.

cnn.blog.hr

Komentari

Dragi moj cnn, a birači su

Dragi moj cnn, a birači su amnestirali Sanadera koji je izručio Gotovinu. Ti si vjerovao da će HDZ zbog toga biti kažnjen. A SDP-e je amnestirao budućeg minstra zdravstva Darka Milinovića za "nestašluke" u ratnom Gospić, upravo danas izjavom Ante Kotromanovića u Saboru: "Drago mi je što će branitelj biti ministar zdravstva..." Brrr :(

P.S. A uživam gledati Jamba u ulozi koalicijskog partnera Luke Bebića, hehe.

Nadam se da Zoran Milanović i dalje čita tvoj blog ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ap ima pravo. Gornjim

Ap ima pravo. Gornjim popisom treba obuhvatiti i Marinu Matulović-Dropulić.

Radi se o području u kojem se je već sedamdesetih godina iskristaliziralo da politika služi kao pokriće za praksu a ne da upravlja njome.

Kad je riječ o MMD, moglo bi se reći: ista meta, isto odstojanje. Možda, ali samo za početak. Brojna lokalna previranja diljem Hrvatske na ovom polju mogla bi značiti i kraj politike (prakse) koju simbolizira MMD. A i njezine 'vladavine', akobogda.

ragusa

Tko je glasao

Marina Matulović Dropulić,

Marina Matulović Dropulić, uz uticaj Luke Bebića i raznih, servisira operacije koje značajem i stvarnim uticajima na novac i razno sporno nadilaze moguće uticaje većine ovdje nabrojanih ministara.

Ona je 50 godina u igri, sa niz krupnih i bezbroj srednjih i manjih afera nakon kojih napreduje, kao razni. Samo u Zagrebu je skoro sve bitno afera, čega dobar dio nastavlja servisirati Bandić, uz pomoć zajedničkih im partnera IGH, Dakić, Kincl ... - bolnica Blato, Jakuševec (najopasnije), pročistač i sve okolo (najskuplje besmislice), stadion (blizu pročistača i bolnice Blato) ... gospodarenje prostorom i imovinom po pravilu što luđe i besmislenije čohanje u svim smjerovima, malo amo pa sasvim suprotno pa ..., devastirana infrastruktura sa preko 90 % toga nezakonito i ni minimalno funkcionalno i cjelovito, iznimna zapostvaljneost vrtića, škola, klupa, staza i minimalno prostora. Takva iskustva su sada već dobrano preslikana na nivo države, gdje su već krenule gužve nakon cca 40 godina takve prakse.

Tu su relacije cca 40 godina, krug sudionika preko 30 godina isti i bitno širi, tako da je u ovoj temi eksponiranje sadašnje koalicije HSS-HSLS skretanje sa bitno šire i ozbiljnije teme. Čak Friščić, Adlešič, Čehok i ostali imaju s tim manje veze nego SDP i HNS-LD, gdje je bitno veći krug sudionika i prakse. A još više toga je tzv. nestranačko. Radi se o području u kojem se je već sedamdesetih godina iskristaliziralo da politika služi kao pokriće za praksu a ne da upravlja njome. To je područje sa puno milijardi koje se u velikim rasponima mogu kretati amo ili tamo, u raznim smjerovima, cca više od 50 % ukupnog varijabilnog novca i interesa.

Tko je glasao

AP uvijek zaboravis kod

AP uvijek zaboravis kod Marine spomenuti unezverijadu 1987 i poslove oko toga.

Tko je glasao

Ima ona i obatijih "žetvi".

Ima ona i obatijih "žetvi". Jedno vrijeme je bila gradonačelnica i ministrica istog resora, koji nadzire 90 % toga. A prije Univerzijade je bježala nakon žetve uspjeha na velikoj gradnji kompleksa Varaždinske toplice. Sama Univerzijada je bila idila, koja donosi puno "uspjeha" ali i koja previše uzburka tempo dramatike prilagođen na vječnost, tako da je poslije toga bilo veliko umijeće dalje, ona je jedna od rijetkih koja je uspjela ali ne bez ožiljaka.

Tko je glasao

jadno, ovdje nema niti jedne

jadno, ovdje nema niti jedne analiza niti zaključka osim prepričavanje žutila iz novina.
kafanska spika, tipično za pametno mamino CNN

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Pretpostavljam da je i

Pretpostavljam da je i vijest da EU neće do daljnjeg otvarati poglavlje pregovora o pravosuđu isto obično žutilo.

Tko je glasao

to je samo jedna vijest,

to je samo jedna vijest, nije smak svijeta.
To tebi se svem mora događati bez ijedno jedinog zastoja, uprotivnom je smak svijeta i svi su nesposobni...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Poanta je da je pravosuđe

Poanta je da je pravosuđe nesposobno, a na čelu tog pravosuđa nalazi se najnesposobnija ministrica ikad. Zato se to poglavlje neće još dugo vrmenea otvoriti. No vama to sad i onako nije prioritet... bar dok netko iz HSS-a ne odluči da im je dosta guranja glave u guzicu.

Tko je glasao

Dobar tekst cnn. Ali izgleda

Dobar tekst cnn.
Ali izgleda da polazimo s krive polazišne točke gdje se rukovodimo ocjenom nečije pameti, uspješnosti, probitačnosti i postignutih REZULTATA.
A zapravo je kriterij koji je IN (pa tako automatski i ključ uspjeha) poslušnost, amoralnost u kombinaciji s dobrim želucem i onim "ruka ruku mije").
Hmmm uzevši ovo u obzir vidi čuda... nije nam se vratio Žužul na neko od ovih mjesta? ;)

Tko je glasao

O sličnome sam razmišljao

O sličnome sam razmišljao a možda nešto dodam na ovu temu posebnim postom (mam pripremljeno nešto materijal, no svakako se slažem u potpunosti da se stvari kreću nevjerojatno loše po naciju, koja se sve više uvaljuje u shizoidnu rascijepljenost.

Na gornijim razinama se sve više piri sintagma "nismo znali" iako svugdje u demokratskom svijetu na toj razini postoji i politička osim one pravosudne odgovornosti.

Istovremeno se u širim, a nižim slojevima društva širi "mi smo znali " ili "znamo o čemu se radi" a to je znak političkog osvještavanja. Jer je varka da je narod stoka.

Gdje će se te dvije dosta agresivne i sve agresivnije linije susresti pitanje je i vremena i stjecaja okolnosti.

Ja mogu prihvatiti činjenicu " da oni koji nisu znali" ovakvim nemilosrdnim osvajanjem vlasti to moraju činiti da bi zapretali što više tragova. No da li kod ovih drugih (bilo formalne koalicije ili opozicije) postoji strah od preuzimanja vlasti!!

Skviki je jednom lijepo naznačio "bijeg od vlasti", što sam tada prihvatio kao kao mogućnost, jer preko 30 milijardi duga, mnoštvo prekrivenih i zakopanih korupcijskih afera, te potpuno neučinkovito sudstvo jest možda dobrodošlo nekima u političkom i osobnom preživljavanju, ali realno je miniranje temelja hrvatskog društva.

Vani se sve ovo dobro zna i bez Hanhana - eto prije neki dan nam Swoboda daje samo 25 % šansi da ćemo se uključiti u Europu do 2011 godine, i da smo sve dalje od toga jer se ne sprovode reforme, među kojima je stanje pravosuđa krucijalni problem. A približavanje europskim standardima je ono što moramo samo sami napraviti.

Tko je glasao

Idemo dalje prema dnu.

Idemo dalje prema dnu.

Tko je glasao

Stos je sto ovako pobrojane

Stos je sto ovako pobrojane afere guse svaku mogucnost stvarne kritike i vise idu na ruku kritiziranim nego opcoj koristi na koju se vjerojatno i ova kritika poziva ili bi to bar trebala, ako zeli razlikovati dobro od losega. Medutim svaka razlozna i stvarna kritika tu ne dolazi do rijeci od ove poplave, bujice koja je eto samo cekala konstituiranje i odmah se prelila, kako se prelivala i u prethodnom mandatu (pa eto opet nista, alkar Zoki unista).
Demokracija ne moze bez kritike i ona naprosto mora postojati, bas da je i nema ili je jadna. To je kod nas jos kako slucaj. Ako sve tako nista ne valja i zagadeno je aferom, onda to jos kako slucaj i sa kritikom, osobno mislim da je ona cak na puno nizim granama nego ovi sto su silom prilika prisiljeni rjesavati realne nebuloze i stvarne zivotne probleme.
Bucnost i agresivnost nase uobicajeno aferaske kritike cisti je surogat za utemeljenost i primjerenost kritike koja bi sama po sebi bila razorna za vladajuce, a time kritika uopce ne zahvaca nista bitno. Vladajuci u principu mogu sto zele (veprovi), a oporbeno kriticarskom dijelu prepustena je aferaska estrada i amfiteatar u koji se ubacuju slucaji po zelji pojedinih sudionika u medusobnim sukobima ili kad im se to dogodi iz ciste gluposti, objesti i ostalog. Time se kritika koristi na potpuno krivi nacin (oruđe za medusobna razracunavanja). Npr afera bomba Kiro pomeo je sva suvisla prigovaranja bilo policiji, a i sire. On je zasitio sve kanale i kao kisobran ili recimo gromobran sve to kanalizirao u jednu bezazlenu tockicu.

Tko je glasao

Malo zlobno, ali moram. Ako

Malo zlobno, ali moram. Ako je sanader sa ovim gorenavedenim igračima opet uspio dobit vlast, što znači da narodu uopće nije smetala blamaža milih im političara, onda se lako može dogodit da dobije i sljedeći mandat. Ovu dobitnu kombinaciju mu je šteta minjat, kad mu ovako dobro ide.
A možda ne raspolaže sa boljim i stručnijim ljudima u svojoj stranci?!

Tko je glasao

Zaboravio si njihovog šefa

Zaboravio si njihovog šefa Ivu Sanadera, on je režiser svega što se u hrvatskoj vladi događa od preuzimanje vlasti hdz-a. Ministri su samo tajnice koje odrađuju što gazda kaže.
HSLS i HSS su i u prošlom mandatu podržali kriminal za koji se navedene sumnjići. Izglasavanje nepovjerenja dugoprstih ministara nisu podržali. Koliko se sječam, iz HSS-a, čak su Lesara prevarili da će dati podršku za HFP. Nisu.
Oćito je ova surdnja, HDZ, HSLS i HSSS) bila davno dogovorena a predstava usuglašavanja je trebala ublažiti reakciju na povratak nečasnih i ublažiti razočaranja prevarenih glasaća.

Tko je glasao

Slažem se skroz naskroz!!!!

Slažem se skroz naskroz!!!!

Tko je glasao

Ova vlada je sumrak pameti i

Ova vlada je sumrak pameti i demokracije. Demokracija ždere samu sebe.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci