Tagovi

HSLS u sutonu...

Vijest o izlasku Dražena Budiše iz HSLS-a koji je posljednjih godina bio počasni član stranke i jedan od osnivača ne iznenađuje obzirom na zbivanja oko i unutar same stranke. Međutim, ne bih se zadržavala na povijesnim činjenicama i zadnjoj moralnoj veličini hrvatske politike, nego bi uputila na mnoge komentare koji su HSLS-u nakon izbora najavile potpuno nestajanje s političke scene u naredne četiri godine. Može li bilo koja stranka opstati bez svoga članstva i biti sama sebi svrha i cilj? Naravno da ne može, ali nekima baš i ne polazi za rukom da pogledaju istini u oči nego im je lakše davati netočne navode u novinskim stupcima i tako obmanjivati javnost, ali time najviše sebe.
Da je tome tako govori još jedna činjenica o potvrđivanju državnih tajnika iz kvote HSLS-a koji su svi redom ostali na svojim pozicijama, a što se znalo davno prije izbora. Ali to nije ni bitno kad se sagledaju dvije velike greške koje su učinjene prije samih izbora:
1. raspuštanje osječkog ogranka i rušenje HSLS-ova gradonačelnika Benašića
2. najvažnije od svega, ne iskorištena je šansa jačanja liberala nakon ujedinjenja s LS-om u proljeće 2006., bez vizije i provedivog programa, i tako su umjesto dizanja doživjeli slobodan pad..
Obzirom da su liberali uvijek bili na centru i slobodarskih ideja našli su se ponovo pod okriljem velikog tate, HDZ-a, (većini liberala ne prihvatljivoj opciji) da bi osigurali svoje drugo po redu preživljavanje. Kratkoročno gledano je postignut uspjeh, kao ronjenje na dah s izronom bisera, međutim za istraživanje podmorja potrebna je oprema, boca kisika možda, koja će omogućiti duže preživljavanje i veći plijen.
HNS-LD sestrinska stranka je s druge strane po drugi put izgubila izbore i tako se našla skoro pa u istoj poziciji kao i HSLS, s velikom vjerojatnosti da ishlapi kroz četiri godine. Međutim HSLS je u poziciji i sudjeluje u izvršnoj vlasti, a HNS-LD odlično se snašao u obitelji EU liberala gdje vrlo dobro kotiraju, ali i u kući imaju daleko brojnije članstvo. Ponovo se otvara pitanje ujedinjenja liberala kako bi ojačali na hrvatskoj sceni. Ovako oslabljeni i posvađani dobar su plijen svakome, a ako poslušaju savjete koji dolaze iz ELDR-a moguće je da postanu respektabilna stranka kroz četiri godine. Kako je prva šansa takvog pokušaja izgubljena, ovo je druga prilika koja je na kocki. Najteže od svega je pomirenje ego tripova koji su do neba, pojedinih „respektabilnih“ članova s obje strane koji čine veliku štetu u percipiranju liberala za ono za što se predstavljaju da jesu, potpuno gubeći prepoznatljivost i vjerodostojnost.
Hoćemo li opet gledati guske u magli i žrtvovanje konja za magarca uskoro ćemo vidjeti.
Što se tiče samog Dražena Budiše osobno bih voljela da se vrati u hrvatski politički život i kandidira za mjesto predsjednika države.

P.S. Postoji i druga opcija da HNS-LD ne prihvati igru i kroz četiri godine ostane jedina liberalna opcija, što je isto tako moguće, jer sadašnji omjer 2:7 daje im nadmoćnu prednost za kretanje u ofenzivu na hrvatski politički centar.

U suton, kada prve zvijezde
i prve gradske lampe sinu,
kad ljubavnik o dragoj sanja,
a pijanica o svom vinu -

Ja tiho hodam pored kuća
u kojima se svjetla pale;
sva zla, i nevolje, i sumnje
najednom budu posve male.

I smiješim se u meki suton,
od zapaljenih zvijezda svečan,
i osjetim dubinu svega,
i da je život vječan - vječan.

Dobriša Cesarić

Komentari

Negdje sam već napisao što

Negdje sam već napisao što mislim o okolnostima i motivima Budišinog poteza pa mi je glede sutona važnije ovo:

Teško mi je nagađati koji su razlozi nagnali Dražena Budišu da traži brisanje iz članstva. Mogu reći samo to da je on formalizirao ono što je učinio kada je izgubio izbore i potpuno se povukao iz života HSLS-a kratak je i jedini komentar na koji je jučer bila spremna predsjednica liberala Đurđa Adlešič.

Jasno se sjećam da je tijekom predizborne kampanje na upite o Budiši sasvim drukčije govorila (često se čuje "baš neki dan", neizbrisiv trag, za njega uvijek ima mjesta, i sve u tom smislu).
U kampanji je dojam o takvom odnosu bio poželjan za privući još neki glas.

Ali ne lezi Vraže, zbog sadržaja pa i teatralnosti Budišine geste bi predodžba o stranci koju aktualno vodstvo želi stvoriti mogla biti još više narušena (da, da, može se i niže).

Ovakav Đurđin komentar je u potpunom neskladu s ranijim izjavama (prva reakcija na vijest je bila da "pismo još nije pročitala" pa ne može komentirati).

Bude li se Budiša i sam oglasio pa se stvar pretvori u svađu što nije isključeno, Đurđa i društvo bi mogli biti još oštriji pa će još ispast "da su oduvijek znali" da Budiša nije pravi HSLS kakav su naravno baš oni danas.

Ne samo suton. Mrak (ne ovaj naš). :)

B-52

Tko je glasao

Bude li se Budiša i sam

Bude li se Budiša i sam oglasio pa se stvar pretvori u svađu što nije isključeno, Đurđa i društvo bi mogli biti još oštriji pa će još ispast "da su oduvijek znali" da Budiša nije pravi HSLS kakav su naravno baš oni danas.
Adlešič, Breglec, Čehok, Kramarić, Janjić? Na to društvo misliš?
Pa Kramarić je pokazao svoju moralnu veličinu svojim nemoralnim činom u Osijeku, Breglec, on se bavi rektalnim alpinizmom jer da nije ponovo dobio neko direktorsko ili tajničko mjesto u ministarstvu ispisao bi se odmah iz stranke, Janjić, poslušnik kakvog ni sam Tito nije imao..ostaje Adlešič i Čehok a o njima se ionako dovoljno piše. Uglavnom, svi skupa nisu Budiši ni do koljena, a kamoli pok. Gotovcu.

Tko je glasao

Moram priznati da me donekle

Moram priznati da me donekle iznenadilo da je vijest o Budišinom izlasku iz HSLS-a postala prva vijest u gotovo svim medijima. Budiša je već godinama odsutan iz stranačkoga života liberala i politike općenito i vjerojatno ni sama Đurđica nije znala dali je on još u stranci (a i starno je postalo je potpuno nevažno).

Koliko se ja sjećam on nije bio među prvim osnivačima HSLS-a već je nešto kasnije "vrbovan" od ne znam koga (nešto prije osnutka stranke) i ono što je zanimljivo da je njega uvijek krasila nekakva aura gotovo nadčovjeka, čvrsta nesalomljiva moralna vertikala božanske sporosti. Njega su svi zvali i htjeli imati u svom taboru, tako naravno i Franjo Velikotrgovački.
Moje je mišljenje da je istina zapravo ponešto skromnija i da se tu zapravo sudbina poigrala. Budišom se uvijek bavila nekakva propaganda (novine, televizija, političari, policija . . .) stvarajući od njega nekakvu žrtvu i/ili heroja i podajući mu raznorazne kvalitete i moći. Sve to je rezultiralo da je i sam Budiša povjerovao u takvu stvorenu sliku i uživio se u ulogu kakvu se je mediji napisali. Iz tog proizlazi njegova ozbiljnost i gotovo apsolutna javna neduhovitost, sporost u odlučivanju i davanju izjava. Problem je što je Budiša stalno morao pronalaziti kako bi "Budiša" postupio ili što bi rekao u datoj situaciji.

Da se ne shvati krivo, ja sam uvjeren da je on moralna osoba i utoliko mu je bilo lakše uživiti se u ulogu "najmoralnijeg političara", ali sve drugo je ipak bilo neprirodno i na kraju je pojelo samog sebe budući da nisu bili napisani baš svi dijalozi i razrađene sve situacije a za improviziranje ipak treba imati prirodnog talenta.

Osobno mi je žao čovjeka i svih patnji što je proživio, ali smatram da je vijest o njegovom napuštanju stranke u biti potpuno nevažna osim što je po tko zna koji put potvrdio svoje nediplomatske osobine i izašao iz stranke ne htijući se baviti politikom stranke na način da se upravo pozabavio politikom stranke. Kao i prethodno, opet smo "uvrijeđeni".

leddevet

leddevet

Tko je glasao

ja sam uvjeren da je on

ja sam uvjeren da je on moralna osoba

Takav je i moj dojam no moram dodati da mi je ostavio dojam "vječnog drugog". Ponavljam , to je samo moj dojam kao građanina, birača na izborima. Nije mi ostavio dojam dovoljno kompetentne osobe za veće stvari u politici. Nikada nije bio sam. A po mom dojmu nije mu od ruke išla operativa. Teorija da, operativa ne. Zato je bolje da se sam povukao jer politička arena uzima svoj danak.

Tko je glasao

Seneka, Moram priznat da je

Seneka,
Moram priznat da je ovo malo pre teško za mene. Kolko mi je poznato su se tu ljudi koji sami radiju prilično oštro kritizirani, čak i od tebe. No ak sam u krivu onda me ispravi.
Sad se jednom zamjera da nije mogel sam kaj s drugim rječima ima osječaj za timski rad.
U svemu se trebaju teoretičari i oni koji su od prakse.

Tko je glasao

Večer za HSLS je počela

Večer za HSLS je počela 1997. godine odlaskom Vlade Gotovca sa mjesta predsjednika HSLS-a i dolaskom Dražena Budiše na čelo stranke sa čuvenom gromoglasnom parolom vratite nam ključeve Amruševe. Isključivost i samodopadnost je zamjenilo intelekt i promišljenost a riječi socijalno i liberalna su počele blijediti pored sve jače riječi hrvatska u nazivu ali i djelovanju te stranke. Sunce je za stranku zašlo kada je Budiša izgubio predsjedničke izbore što se nije uklapalo u njegovo očekivanje zahvalnosti svih nas prema njemu radi njegovog robijanja pod komunističkim režimom, a svi znamo kakav ljudski ego može biti. Tmina je otjerala i ono malo preostalog razuma kada smo čuli nebulozne izreke kako Srbi pale požare po Dalmaciji te je tako od nekakve socijalno-liberalne ideje ostalo jedno veliko ništa, nema čak ni zvijezda na nebu da malo obasjaju ovu crnu noć prosječnosti i bezidejnosti.

Tko je glasao

Razmišljao sam nešto

Razmišljao sam nešto napisati o odlasku Budiše iz HSLS-a nakon što sam vidio naslove u novinama, smislio sam i naslov teksta: "Jesen smokvinog lista", no moram biti iskren: Budiša mi je uvijek bio nekako nesimpatičan i grez, jednostavno ga nisam doživljavao kao liberala, pa sam odustao...

Ipak, adao sam se malo opsežnijem tvom tekstu...

Tko je glasao

Pa zašto ne objaviš tekst

Pa zašto ne objaviš tekst pod tim naslovom, "Jesen smokvinog lista" i nadopuniš ovaj moj? Moj dnevnik je više okrenut sadašnjosti i budućnosti HSLS-a, a o Budiši nisam ionako ništa napisala. Samo ti daj:)

Tko je glasao

HSLS je uništen isto kao i

HSLS je uništen isto kao i HSP. Izvorno, nije bio institucionalno kontroliran i kao takav je bio trn u oku establishmentu. Budiša je izigran od takvog sustava, nije imao ni šanse niti izbora voditi politiku kakvu je vodio.
PS Podijelio sam par jedinica zbog neargumentirane i tendecionzne rasprave.

Tko je glasao

HSLS je sam sebe odveo na

HSLS je sam sebe odveo na put uništenja koalicijom sa SDP-om na izborima 2000.-te godine.
Teorija da je neki establishment uništio Budišu je glupost, on jednostavno nije bio sposoban političar. O njegovoj moralnoj veličini, možemo se složiti da je bio čovjek od nekih principa, ali puni ih je pogazio koalicijom sa SDP-om....

I uopće, liberalna opcija u hrvatskoj nema budućnonost jer mi nismo liberalno društvo, niti se moramo praviti da jesmo... Nismo ništa manje vrijedni ako ne prihvaćamo liberalnu opciju....Gospodarski, ona je protivna socijalno osjetljivom društvu. Što se tiče obiteljskih i inih vrijednosti, naša tradicija ih ne prihvaća i tako treba ostati...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Nismo ništa manje vrijedni

Nismo ništa manje vrijedni ako ne prihvaćamo liberalnu opciju....Gospodarski, ona je protivna socijalno osjetljivom društvu. Što se tiče obiteljskih i inih vrijednosti, naša tradicija ih ne prihvaća i tako treba ostati...
Evo kako nisi u pravu...jedina je istina da nemamo istinske liberale koji bi i provodili ovakve programe:

11. HRVATSKA - ZEMLJA SOCIJALNE RAVNOTEŽE, OSIGURANIH ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZADOVOLJNIH UMIROVLJENIKA

Liberalna stranka zauzima se za uspostavu socijalne ravnoteže koja je, unatoč neizbježnom socijalnom raslojavanju, pretpostavka mirnog i skladnog društvenog razvitka.
Liberalna stranka u cijelosti prihvaća Europsku socijalnu povelju Vijeća Europe (Torino, 1961).
Liberalna stranka polazi od slijedećih mjera i instrumenata socijalne politike, čiji je cilj podizanje životnog standarda i promicanje socijalne ravnoteže između svih kategorija hrvatskog stanovništva:
- svatko treba imati mogućnost da zarađuje za svoj život slobodno poduzetim radom,
- svatko ima pravo na jednaku šansu i tretman u području zapošljavanja i profesije, uz zabranu bilo kakve diskriminacije po spolu, vjeri, etničkoj pripadnosti ili političkom uvjerenju, - svi zaposlenici imaju pravo na primjerene radne uvjete,
- svi zaposlenici imaju pravo na pravičnu plaću koja će njima, kao i njihovim obiteljima, osigurati doličan životni standard,
- svi zaposlenici i poslodavci, radi zaštite svojih ekonomskih i socijalnih interesa, imaju pravo na slobodno udruživanje u nacionalne i međunarodne organizacije,
- svi zaposlenici i poslodavci imaju pravo na kolektivno pregovaranje,
- svatko ima pravo na odgovarajuće mogućnosti profesionalnog usmjeravanja kako bi mu se pomoglo izabrati zanimanje koje odgovara njegovim osobnim sposobnostima i interesima,
- svatko ima pravo na odgovarajuće mogućnosti profesionalne izobrazbe,
- svatko ima pravo na korištenje svih mjera koje mu omogućuju uživanje najboljeg dostupnog zdravstvenog standarda,
- svi zaposlenici i od njih uzdržavane osobe imaju pravo na socijalnu sigurnost,
- svatko bez dovoljno sredstava za život ima pravo na socijalnu i medicinsku pomoć,
- stare osobe imaju pravo na socijalnu zaštitu,
- svatko ima pravo na korištenje usluga socijalnih ustanova i službi, koje će primjenom metoda socijalnog rada pridonijeti dobrobiti i razvitku pojedinca i skupina u zajednici, kao i njihovoj prilagodbi socijalnoj sredini,
- svaki pojedinac ima pravo na socijalnu i profesionalnu rehabilitaciju, neovisno o podrijetlu i naravi njegove invalidnosti,
- obitelj kao osnovna jedinica društva ima pravo na socijalnu, pravnu i ekonomsku zaštitu prikladnu da joj osigura pun razvitak,
- roditelj i dijete, neovisno o bračnom stanju i obiteljskim odnosima, imaju pravo na odgovarajuću socijalnu i ekonomsku zaštitu,
- sve osobe sa povećanim potrebama, (gluhe i slabočujuće, slijepe i slabovidne, mentalno retardirane, osobe s tjelesnim hendikepom, osobe s autizmom te osobe s višestrukim oštećenjima), imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu te pravo na zapošljavanje u skladu sa svojim mogućnostima.

Osnovna pretpostavka za poboljšanje položaja umirovljenika u hrvatskom društvu, kao i za rješavanje problema sve veće nezaposlenosti i "sivog tržišta" je intenzivan gospodarski razvoj Hrvatske.
Žrtvama rata, ratnim invalidima, vojnicima-povratnicima i obiteljima nestalih i poginulih hrvatskih branitelja osigurava se posebna i dopunska skrb države.
Dobar gospodarski program najbolji je socijalni program.

Tko je glasao

Joj Esperanza, pa nije

Joj Esperanza, pa nije valjda da pušiš te političke floskule.... Naravno da su to sve napisali u svoj program kako bi dobili koji glas više... Ali pola toga je u suprotnosti s pravim liberalnim vrijednostima...

I prije svega u samom naslovu
11. HRVATSKA - ZEMLJA SOCIJALNE RAVNOTEŽE, OSIGURANIH ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZADOVOLJNIH UMIROVLJENIKA
se vidi koliko demagogije u tome ima. Umirovljenici su važniji od poduzetnika (KOJI JEDINI STVARAJU NOVU VRIJEDNOST I MOGU DRŽAVU ODVESTI NAPRIEJD), nema niti znanja niti obrazovanja - ničega što je stvarno važno - samo predizbornih floskula "socijalna ravnoteža", "besplatno zdravstvo" (ali pazi kako su mudru konstrukciju složili i izbacili besplatno jer ipak znaju da je to nemoguće) i naravno "zadovoljni umirovljenici".

Odvratno. Gadi mi se takvo ulizivanje i pretvaranje države Komunistički pamflet. Sve naše stranke su jadne, nemaju muda jasno iskazati svoja stajališta. U naziv utrpaju sve što im se čini da je dobro za čim više glasova (em socijalna, em liberalna, em hrvatska, em narodna itd) i napišu pamflete od programa kojim će napravati blagostanje na zemlji i na nebu...
I ne mogu vjerovati da ti imaš uopće volje to čitati, a još i pored svega objavljivati ovdje..

Ako je to sve istina za što se HSLS zalaže - jedno pitanje - zašto se onda Đurđa Adlešić ne vozi u službenom autu koji odgovara njenom vjerovanju u socijalnu ravopravnost... Samo mi odgovori na to...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

...se vidi koliko demagogije

...se vidi koliko demagogije u tome ima...

I ovaj vokabular je sličan:
http://server01.globaldizajn.hr/hdz.hr/default.aspx?id=157

BTW, kakva je to adresa stranica?

Tko je glasao

Ako je to sve istina za što

Ako je to sve istina za što se HSLS zalaže - jedno pitanje - zašto se onda Đurđa Adlešić ne vozi u službenom autu koji odgovara njenom vjerovanju u socijalnu ravopravnost... Samo mi odgovori na to...
Joj Bijesdrugi očito me nisi dobro shvatio ili pročitao. Prvo ovo je samo mali djelić programa LS koji se ujedinio s HSLS i tako napravio veliki odmak od liberalizma o kojem pričamo. U Hrvatskoj nema pravih liberala, a HSLS je socijalno i liberalno iz svog naziva sveo na tržišni neoliberalizam, jer ako si na to mislio onda se razumijemo. Papir puno trpi i svi nacifraju svoje programe, to znamo, ali bitan je smjer u kojem idemo..želimo li socijalnu državu ili se toga odričemo?..mislim da to nitko ne može odgovoriti u ovom trenutku.

Tko je glasao

To kaj je napisano stoji,

To kaj je napisano stoji, ali ako gledamo mogućnost spajanja HSLS-a i HNS-a mogli bi potražiti tragove liberalizma u HNS-u... Po meni u HNS-u postoji dvostruki liberalizam, liberalni pogledi na svijet općenito, prevladava kod Pusićke i tržišno ekonomski liberalizam koji prevladava kod Čaćića. Ovaj Čaćićev je blizak HDZ-u i po mojem je sve moguće... Ovisno o tome koja će opcija prevladati unutar HNS-a..

Tko je glasao

Kod Čačića prevladava

Kod Čačića prevladava ekonomski liberalizam? Ajme ljudi pa gdje vi živite...

Kod njega prevladava ekonomski liberalizam dokle god sve natječaje za gradnju dobije njegova firma... Tu je kraj njegovog shvaćanja liberalizma...
Pusićka je pravi liberal, vjerojatno jedini na hrvatskoj političkoj sceni. A ujedno i žena od formata.

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Kod Čačića prevladava

Kod Čačića prevladava ekonomski liberalizam? Ajme ljudi pa gdje vi živite...
Kod njega prevladava ekonomski liberalizam dokle god sve natječaje za gradnju dobije njegova firma... Tu je kraj njegovog shvaćanja liberalizma...

Pusićka je pravi liberal, vjerojatno jedini na hrvatskoj političkoj sceni. A ujedno i žena od formata.
Kako objašnjavaš da kao sijamski blizanci tako dugo zajedno briju? Šta to znači iz pozicije HDZ-a, obzirom da ti agitiraaš za HDZ?

Tko je glasao

Pusićka treba kapital,

Pusićka treba kapital, provided by Čačić. Tu je zanimljivo da su In vozila d.o.o i MTT d.o.o među najvećim donatorima SDP-u i HNS-u (800.000 kn!), a na prvi pogled nemaju veze s Čačićem...(vidi ovdje)

Čačić naravno treba politički okvir kroz koji će ostvariti svoje poslovne ambicije.
HNS je poznat po tome da udomljuje ekipu kojoj je biznis važniji od politike...I tako se sva ta ekipa spojila u HNSu, svaki sa svojim interesima...

Nemam pojma što to znači za HDZ :)

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Meni se čini da su liberali

Meni se čini da su liberali općenito napravili privatizaciju svojih stranaka, po sistemu ja plaćam-ja odlučujem:)

Tko je glasao

Ti me ubijaš... U nekim

Ti me ubijaš... U nekim stvarima se slažemo ali u nekim teško, teško... ali nikako te nemrem prokužiti, malo tvrdi HDZ-ovac, malo stojiš iza tvrdih ljevičara poput Zokija i Vesne.... Imam osjećaj da ne pripadaš ni jednoj opciji nego djeluješ kao promatrač sa strane... Ili u tebi žive dva bijesa :-))

Tko je glasao

HSLS je sam sebe odveo na

HSLS je sam sebe odveo na put uništenja koalicijom sa SDP-om na izborima 2000.-te godine.
To što je dominiralo i dominira pod okupljanjem pod estetikom HDZ je logično, radi osiguranja kontinuitetaa "napretka" a posebno radi neodljivih predmeta žudnje je značajno destruiralo ne samo HSLS nego i raazno drugo i samo sebe.

God. 1990.g. je to maaklo vlastitu legalno izabraanu i konsstituiranu vlast u Zagrebu i dalo je kokošarima sa zadnje, turbo poražene liste, kojima je odmah potom dalo Plivu, INA-u, ZABA-u, pola Vlade, duhan i nešto novčanih alataa.

Kada su izbore u Zagrebu odmah potom dobile snage pod vodstvom HSLS, organizirana je nadulja turbofolk destrukcija toga, u dugim razdobljima staljinizma to nikad toliko i sa toliko mobilizacije nije trajalo-

To su samo neki prilozi za bogati fond činjeničnog staanja i raazmišljanje o vrijednostima koje tako uvjerljivo iznosiš. Još samo nedostaje ono što pokojni akademik Tuđman nije propuštao a ni bilo koje "napredne" snage - malo pljuvanja po Vlatku Mačeku.

Tko je glasao

Možeš dijeliti jedinica

Možeš dijeliti jedinica koliko hoćeš, ali stanje na terenu pokazuje da imam pravo. HSLS je danas beznačajna strančica, na putu potpunog utapanja u HDZ, što joj je ionako perspektiva. Istodobno, jako puno ljudi liberalnog svjetonazora još uvijek se traži na političkoj sceni, jer se u HSLS-u, kao ni u HNS-u, jednostavno ne pronalazi.

Tko je glasao

Vidim, tvoj post zato prsti

Vidim, tvoj post zato prsti od argumenata i nedostatka tendecionznost :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Slažem se da je Hrvatskoj

Slažem se da je Hrvatskoj potrebna jedna jaka liberalna stranka. No, iskreno ne vidim kako bi bilo moguće da se ujedine opozicijska liberalna stranka i liberalna stranka koja je u poziciji. Bi li HSLS, kao puno slabiji partner jednostavno ušao u HNS? Bi li tada izašao iz vladajuće koalicije? Čisto sumnjam. Sad će netko reći - "pa HNS bi tada ušao u koaliciju s HDZ-om". E, pa ne bi!

Drugo, za takvo što svaka od strana u taj "brak" mora nešto unijeti da bi ona druga strana bila za to zainteresirana. Iskreno, ne vidim što HSLS može ponuditi HNS-u. Stranačku infrastrukuru - nema. Članstvo - nema. Glasače - skoro da i nema. Intelektualni kapital - ako i ima, ja ne vidim. Koji su to respektabilni članovi HSLS-a? Zašto, ako postoje, nisu oni u foteljama državnih dužnosnika? Nemojte mi samo reći da su to ovi koji sada sjede u foteljama.

Treće, prema mojem mišljenju Dražen Budiša je glavni krivac za urušavanje HSLS-a, a Đurđa Adlešič i Ivan Čehok su to samo nastavili. HSLS je od nekad izuzetno važne stranke u Hrvatskoj postao sasvim nevažna stranka.

Tko je glasao

Slažem se da je Hrvatskoj

Slažem se da je Hrvatskoj potrebna jedna jaka liberalna stranka. No, iskreno ne vidim kako bi bilo moguće da se ujedine opozicijska liberalna stranka i liberalna stranka koja je u poziciji. Bi li HSLS, kao puno slabiji partner jednostavno ušao u HNS?
To je logično razmišljanje, međutim kako je politika umijeće mogućeg i često puta smo svjedoci da su 2+2=5, tako i ne treba odbaciti mogućnost sinergije ove dvije stranke. Ako predsjednik Mesić (koji je još uvijek član HNS-a ako se ne varam) daje podršku kandidaturi Đurđi Adlešič na dolazećim predsjedničkim izborima u zamjenu za priključivanje HSLS-a u HNS-LD kojeg bi on vodio, a ne Čačić, onda je takva mogućnost otvorena. U ovakvoj kombinaciji najviše dobiva HNS-LD, a HSLS odlazi u ropotarnicu uspomena. Opravdana je Budišina gorčina, mada ništa nije kao prije, a vrijeme donosi neke nove bure i oluje.

Tko je glasao

Je, politika je umijeće

Je, politika je umijeće mogućeg, ali ne traba zato baš pretjerivati. Ja ovdje pišem isključivo u svoje ime i ne iznosim stavove HNS-a (za to postoji glasnogovornik), ali nemam nikakva saznanja da bi takva ideja potekla iz redova HNS-a.
Oko HNS-a se stalno vrte nekakve teorije koje u pravilu nikad ne zažive, pa i na ovu ideju gledam na taj način. No, to ne znači da se jednog dana nešto od toga i ostvari.

Predsjednik Mesić je zamrznuo članstvo u HNS-u. Na proslavi 1. svibnja '97. na zagrebačkom Jarunu bio je gost i tada je javno rekao da bivši član HNS-a znači i budući član.

No, poslije je davao i neutralnije izjave i nije jasno u kojem smjeru će nakon predsjedničkog mandata ići njegova politička karijera. Prema statutu HNS-a nije samo tako lako (a pogotovo zbog nekakvih obećanja potpuno beznačajnoj političkoj figuri kakva je predsjednica HSLS-a) mijenjati predsjednika stranke.

HSLS će u bilo kojoj od kombinacija vrlo brzo otići u ropotarnicu povijesti, a osobno nisam sretan da se ljudi koji su tu stranku tamo odveli udome u HNS-u.

No, ostavimo se takvih kalkulacija. Nisu realne i jedina im je funkcija da prodaju novine.

Tko je glasao

...ali nemam nikakva

...ali nemam nikakva saznanja da bi takva ideja potekla iz redova HNS-a.
Evo što o tome kažu novine

Tko je glasao

U vezi ove impresivne teme,

U vezi ove impresivne teme, ni da se medijske snage kao dream team skupe (npr. sa Kuljišom i Pukanićem na čelu), ne bi mogle ni zagrebati pa pomirisati impresivnu složenost i visine zbivanja među hrvatskim elitnim (socijalno)liberalnim divizijama i s time povezanim igrama. To je ne samo drugi film, preekskluzivno, nego ima i razne razine i karaktere koji su s onu stranu. Na takva i slina pitanja su se najbolje analize po dugoj tradiciji, od reformacije i protureformacije, rade na sveučilištu u Lepoglavi. A onda puno toga treba tražiti po raznim drugim centrima. I da je sve to sitraažiti i imati na raspolaganju to može praviti samo smutnju, jer više nego u nadrealističkim gibanjima tu poneko sjecište nekih malih silnica, npr. Čačićevo raspoloženje nakon nekog blic razgovora u dvorima Pantovčak ili Banskim, može furiozno sve to ispremješati.

A tek kada dodamo da Račan iz groba i Budiša kada se nakašlje i dalje vuku konce, koji nekim čudom uzbuđuju duhove. A ni duh dr Vlatka Mačeka nije potpuno izvan igre.

Sve skupa puno teže nego da se velike religije i sile ujedine, ovo drugo je više vjerojatno.

Tko je glasao

Da, te novine kažu da je

Da, te novine kažu da je informacija potekla "iz krugova bliskih HNS-u", a dalje u nastavku teksta prenose izjavu potpredsjednika HNS-a da on za to nikad nije čuo.

Pa koji su to tako dobro obaviješteni krugovi koji znaju više od samog vrha stranke?

Radi se o omiljenoj novinarskoj floskuli kad se izmišlja neka teorija.

Ma, smiješno...

Tko je glasao

Vjerojatno oni koji

Vjerojatno oni koji surađuju s ELDR-om:)))

Tko je glasao

ELDR se nikad nije miješao

ELDR se nikad nije miješao u odnose između ove dvije stranke.

Tko je glasao

Bez obzira na razne

Bez obzira na razne kombinacije u objašnjavanjima Budišinog koraka, on se ipak odrekao svoje stranke u sadašnjem obliku i potpuno je delegitimirao trenutno vodstvo i smjer HSLS-a , a to je dovoljno za detroniziranje vodećeg dvojca (Adlešić - Čehok) i eventualno mijenjanje vodećih ljudi u HSLS-u (Kosor i Stern npr. koji su već počeli iskakati iz kontura nametnutih od HDZ-a i koalcijije) na predstojećim unutar stranačkim izborima, na skoroj konvenciji.

Dakle, ja mislim treba očekivati uzbudljivo proljeće, ali ne samo u HSLS-u. U Hrvatskoj nije nimalo ugodna i stabilna politička a posebice ekonomska situacija da bi oni koji sjede u vladi mirno spavali.

Tko je glasao

...detroniziranje vodećeg

...detroniziranje vodećeg dvojca (Adlešić - Čehok) i eventualno mijenjanje vodećih ljudi u HSLS-u (Kosor i Stern npr. koji su već počeli iskakati iz kontura nametnutih od HDZ-a i koalcijije) na predstojećim unutar stranačkim izborima, na skoroj konvenciji.
Kosor je bio spavač sve ove godine i sad se budi pred lokalne izbore, a Stern je nakon što je pristupio HSLS-u izjavio da njega politika ne zanima već bussiness. Ulagati neku dugoročnu nadu u njihovo poimanje politike i dizanje liberala sa mrtvačke postelje bilo bi ravno samoubojstvu. S druge strane njihove kandidature su već pripremljene i lobiranje je u tijeku. Otvoreno pismo objavljeno u Nacionalu, naslovljeno na gradonačelnika i ZG Holding kasni samo godinu dana.

Tko je glasao

Kosor i Stern npr. koji su

Kosor i Stern npr. koji su već počeli iskakati iz kontura nametnutih od HDZ-a i koalcijije

Ovo zaista nisam primijetio. Kosor und Štern su se pokazali kao pravi vojnici partije (HDZ-ovske koalicije) kad su planski, nakon objave prvog podatka o inflaciji od 5,8% napali Agrokor kao glavnog krivca za inflaciju. Kasnije su uslijedili i drugi manevri, odnosno optužbe za inflaciju prema Bandiću (isto Kosor i Štern, ne mogu se sjetiti), Rohatinskom, trgovcima, maržama, kamatama itd. HSLS je vodeći privjesak HDZ-a, i ja u njemu trenutno ne vidim baš ništa što bi zaista imalo oblik političke stranke.

Tko je glasao

Nisi shvatio akciju Kosor

Nisi shvatio akciju Kosor und Štern. Nije to bilo za HDZ, to je bilo za Šternove biznise i lobiranja koja su osnova njegovog biznisa. Njegova poruka je bila "dopustite uvoz" (gdje bi on naravno zaradio jer jeftinu hranu može dovući iz Rusije gdje je doma), a Kosor je bio tu samo da cijeloj priči da politički legitimitet...Mlad i naivan Kosor... Adlešička je to sve naravno, primitivna i ograničena kakva je, shvatila kao pohvalnu brigu njenih članova za dobrobit građana i podržala ispad... biti će za nju kasno kad shvati kako Štern lukao koristi njenu potpredsjedničku poziciju, koalicijsku snagu i uopće to što je "postala nešto" u vladi...

Štern je toliko proračunato ušao u HSLS da je samo pitanje dana kada će to bijelo kao dan isplivati na vidjelo...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Uistinu, HSLS si je ispalio

Uistinu, HSLS si je ispalio zlatni metak i sad bi se priklanjao drugim strankama. Bojim se da to ne ide tek tako.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Dobro kaze Crni. Sto mozes

Dobro kaze Crni. Sto mozes drugo i ocekivati od stranke koja bez beda koalira sa HDZom? Mozemo samo reci amen.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Cijenim Budišu i poznajem

Cijenim Budišu i poznajem ga iz razdoblja 1970/1971. Ipak mislim da je i on nekim svojim (nepromišljenim?!) postupcima doprinjeo propadanju ugleda HSLS-a.

Tko je glasao

Jedini Budisin problem jeste

Jedini Budisin problem jeste sto je izgubljen u vremenu i prostoru. Sve ostalo je u redu. Ako to sta znaci.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Definitivno je izgubljen u

Definitivno je izgubljen u vremenu i prostoru! Ali, to nije njegov jedini problem. Ja sebe smatram liberalom, ali u Budišinom se svjetonazoru jednostavno ne prepoznajem. Jer, čovjek koji svjedoči paležu i pljački kuća u rodnom kraju na ljeto 1995. i definira se kao liberal, a kojem ne pada ni na kraj pameti ne samo nešto poduzeti, nego to još i opravdava, čovjeku koji bi kao liberal i legalist trebao braniti vrijednosti pravne države kao postulata demokracije, a protivi se suradnji s Haagom, koja je zapisana u propisima te iste države, teško mi može izgledati kao dosljedan političar, a kamoli kao "moralna vertikala". Da ne govorimo o tome da ni sami poduzetnici u politici njegove stranke nisu tada pronalazili one vrijednosti koje bi ona, po definiciji, trebala zastupati (valjda mu je u to vrijeme pretezala ona "socijalna" komponenta u nazivu stranke). Znam da tako razmišlja i velik broj drugih ljudi.

Tko je glasao

Budiša je prvi političar

Budiša je prvi političar koji je nakon Oluje ušao u Knin, prije Tuđmana i šibenskog biskupa Badurine (koji je osobnim autoritetom zaštitio pravoslavne svećenike i crkve te nešto ljudi u startu nereda) te je odmah HSLS kao tada jedina stranka, na njegovu inicijaativu, upozirila na kršenje ljudskih prava i uništavanje imovine.

Ujedno je Budiša kao kratko ministar u tzv. Vladi nacionalnog jedinstva najviše radio na zaštiti Srba (pitati Srbe), što je bilo na vrhuncu obzirom na tijek rata. I nikad nije držao ustaške, uvredljive i zapaljive govore protiv Srba općenito, iako je kao dobar dan da su djelili lekcije iz svih pozicija bavljenja zločinima nad ljudima, uključujući "napredne" Srbe i Hrvate.

Također je najistaknutiji ili možda čak jedini političar koji se nije poovodio ili čak pružao otpor "poduzetnicima" koji su u cca 90 % -tnoj mjeri do danas čisti kokošari, a oni koji su u kontaktu s politikom u mjri cca 99,96 %.

To su bolje djelovi Budišinog političkog djelovanja, uz razne slabije. zato nije čudno da je vjerojatno najmasovnija meta ovakvih manipulacija, koje se odražavaju u tvom komentaru. To su ujdno neka od najvažnijih političkih pitanja - oko hapanja, ljudi i naroda je sve nevažno, važno je samo što se masovno manipulira i puši, radi kokošarenja i sličnog. I cijela ukupna priča sa "srpskom krajinom" je na kokošarskim osnovama jako dugo, pa nije čudno da su ljudi i sve služili za to, a slično je i sa velikim gestama o velikim razlikama u politici. Kao što se sada vidi, bez Budiše osim kokošarenja i smrti Račana je jako teško nešto uočiti, a u Srbiji i BiH još manje, pa je ključ odgovara na sva ta pitanja obrnut - koje su to i minimalno zadovoljavajuće snage i čime su se istakle sada kada ima ne smetaju najveće smetnje?

Možda kokošar Jakovčić? Jako je teško odgovoriti a da nije u granicama utiska.

Tko je glasao

Doživljavanje mog posta kao

Doživljavanje mog posta kao "manipulacije" prepuštam tebi i svima drugima ponaosob, ali ja u njemu iznosim svoje mišljenje. Valjda mi to nitko ne može osporiti.
O "kokošarima" drugom prilikom. Ovoga puta samo konstatacija da nisu svi poduzetnici "kokošari", a čak i da jesu, opet su poduzetnici. U vrijeme dok je Budiša vodio HSLS, nisam primijetio da se nešto puno zalagao za njih, a politički svjetonazor mu je s vremenom ionako posato ultradesni.
Što se Jakovčića tiče, no comment!

Tko je glasao

politički svjetonazor mu je

politički svjetonazor mu je s vremenom ionako posato ultradesni.

Ništa drugo nego neargumentirani i ničim potkrijepljeni vrijednosni sud. Naravno da imaš pravo na mišljenje, no ako je isto pogrešno onda ga se takvim može i ocijeniti. :)

Tko je glasao

Humbert, pod tim

Humbert, pod tim "manipulacijama" naznačavam osnove vječnosti - praktički od 1941.g. su ova područja dominatno u lovu na vrapce i slične "ugroze napretka", provode maoističku "kulturnu revolciju", jer kao nikad nije stvar u svemu ostalom nego u tom nečem izdvojenom što kao jako ugrožava, a šta ugrožava i da li je to ostalo možda upitno samo sebi i da li to upiranje prsta u pojedine ugroze "napretka" znače manipuliranje - o tome nikad nije vrijeme, to je nešto ispod nivo, čisto gađenje.

Upravo sam kod Smucara ad smrti Drnovška komentirao da je ključno doba ex SFRJ bilo nešto takovoga, bez veze, kada je početkom osamdesetih vrh JNA koristio pojavu pankera za discipliniranje Slovenije i dalje a slovenska omladina počela braniti te i neke druge svoje "problematične" pojedince. I iz toga se je počeo razvijati ukupni proces raspada exx SFRJ, uključujući dominaciju slovenskih liberala.

Ni tada većina "naprednih" snaga se nije udostojila ni baciti oko na to. A u 2008.g. u RH se gsulaju gusle da je u Rh sav problem u Budiši, koji nikad nije iamo vlast, sada je beznačajan, od početka pojave je na takvom "tretmanu" od istih vječno "naprednih" snaga, prije malo u Šuvaru i to je to, uz hrpe bezočnih laži tipa ovih da je Budiša predvodio nesvjest nad Srbima nakon Oluje (koji je već i "genocid") i sprječavanje poduzetnika (možda zato što je smjenio ministra Fižulića iz svoj stranke, nakon što je kokošario preko mjere, pa je to kao jedini primjer opasno).

Šta je tu sa istinom a još više šta je sa ostalim i tko to tamo stalno tako peva? Koji je to tajne vrijednosti koje tako dugo s takvom nadmoći mogu s gađenjem ignorirati odgovore na takva pitanja koja su stalno na dnevbnom redu kao neodgovorena. Gdje su granice takve superiornosti, i najvažnije, bar male naznake tajni da eventualno to možemo slijediti, zato pitanje da li je to Jakovčić ili možda sam Čačić, možda čak Fižulić ...?

Tko je glasao

Otvaraš puno pitanja u svom

Otvaraš puno pitanja u svom postu. Zato krećem od onoga što mi je u njemu po sjećanju nasvježije, a to znači od kraja.
Jakovčić: Nikada ga nisam smatrao "moralnom vertikalom", kao uostalom ni Budišu. Samo, mislim da ovo ipak nije dnevnik o njemu i da bi primjedbe na njegov račun trebalo uputiti na nekom takvom blogu. Ili možda IDS-u i njegovim simpatizerima.
Fižulić: I on je daleko od "moralne vertikale", ali barem je uspješan poduzentik. Osim toga, kada je Budišin HSLS odlučio napustiti ondašnju koaliciju (a, napustio ju je iz čisto nacionalističkih razloga; toliko o liberalizmu), a dio njegovih protivnika osnovati Libru (zapravo, satelit SDP-a), jasno se vidjelo da je po svom programu i politici čak i SDP puno liberalniji od HSLS-a. Možeš li mi, usotalom, navesti i jedan primjer iz tadašnje ekonomske politikekoji bi govorio u prilog tome da je HSLS stvarno liberlana stranka, onako knjiški? Osim ako ne misliš na Budišina protivljenja svemu što je zapravo imalo liberalni karakter u politici koju provodila ondašnja koalicijska Vlada (najprije šestorka, pa petorka)?
Manipulacije: Ja živim u 2008., a ne u 1941. Meni je 1941. daleko skoro koliko i Napoleonov pohod na Rusiju. Čak i generacijski.
Budiša i Srbi: O tome se prethodnih godna dosta pisalo i govorilo. Nisam primijetio da je on išta demantirao, a redovno pratim medije. Štoviše, njegovi kasniji nastupi samo su potvrđivali te navode.
Usput, ima li netko neku informaciju o tome kuda će Budiša sada?

Tko je glasao

Potvrđuješ osnovno - jer

Potvrđuješ osnovno - jer nije liberal i jer je nacionalist i sve najgore, pa je to neupitno i bez potrebe dokazivanja kao desetljećima, važan je Budiša koji nema vlast i kojeg de facto nema.

Sve drugo što desetljećima ima vlast, apsolutno dominira i jako je glasno a najjače i najujedinjenije naspram takvih nezgoda kao Budiša, Šuvar i slične, nije predmet niti mišljenja jer je ono mišljenje i praksa i nešto neupitno.

To je totalitarizam, staljinizam i zatim instant toga i sličnog, turboliberalizam, pop turbofolk ..., gdje ništa nije važno osim toga, larpurlatizam razvijenog totalitarizma. To je osnova svih zločina i svih problema, srednji vijek u lošijem izdanju u 20. i 21. stoljeću. Ili šta je drugo, kakav predmetni liberalizam, nikako čuti ?

P.S. Već desetljećima smo pod jakim tenzijama izvjesnih naprednosti i hajki na one koji to navodno ruše i smetaju. Tih cca 40 % građanstva zaboravlja da više od 50 % građana nikada nije bilo ni zagrijano a kamo li pregrijano za ili protiv neke ideologije, nečeg od bezbroj manipulacija serviranih za ili protiv. Zaboravlja do te mjere da je to odavno prešlo bilo kakve granice, koristeći tolerantnost i razumijevanje većine za takva prolupavanja, koja iracionalnost i svetost svojih kratkih kvalifikacija i diskvalifikacija zastupa odlučnije od Staljina. Vezano uz to, iskustva smo da su skoro svi javni ljudi protiv kojih su uperene takve diskvalifikacije bez ikakvih racionalnih objašnjenja na ovaj ili onaj načina eliminirani, ubijeni ili uklonjeni iz društvenih procesa, a da te tako "napredne" snage jašu dalje. Uklanjanje Budiše je također non stop na dnevnom redu, a jako često i fizičko, u čemu sudjeluju široke "napredne" snage, kojima su i u liberalnom izdanju jako bliske snaage koje su koknule i uklonile cca 90 % ljuudi koji su nešto znali, mogli i slično.

Mi koji nismo inficirani ni pro ni contra, koji smo većina, i nas jako puno od te većine koji smo s takvim praksama prisiljeni poslovati iznad naših mogućnosti, odavno to više ne možemo ni servisirati ni tolerirati. Ako ništa drugo, red je objaviti bankrot naših takvih mogućnosti, tako da "napredne" snage znaju da mi više ne funkcioniramo za njihova daljnja "napredovanja", uključujući eliminaciju "nacionalističkog zločinca" Budiše, valjda radi poboljšanja unutrašnje suradnje (HDZ-HNS ...) i suradnje sa dugogodišnjim vanjskim prijateljima Gadafijem, Tadićima i sličnim četnicima, svom bagrom sa istoka i zapada i slično.

Tko je glasao

Malo si zabrijao u svom

Malo si zabrijao u svom postu, ali neka. Čuj, svijet nije baš tako crno-bijeli, kako ga opisuješ. Ipak je u koloru, osvrni se malo oko sebe, pls.

Tko je glasao

Malo si zabrijao u svom

Malo si zabrijao u svom postu, ali neka.

Budiša i Srbi: O tome se prethodnih godna dosta pisalo i govorilo. Nisam primijetio da je on išta demantirao, a redovno pratim medije. Štoviše, njegovi kasniji nastupi samo su potvrđivali te navode.
Totalitarizam je kroz istu takvu tehnologiju pobio jako puno toga a ganjao sve što nešto vrijedi. Nedavno je veći broj ljudi pobijen tako a non stop se davi jako puno. A opet ništa o toj drugoj, naprednoj strani, koja je non stop uspješna, neupitna i djeli više nego lekcije.

Fižulić: I on je daleko od "moralne vertikale", ali barem je uspješan poduzentik.
Nema minimalnih dokaza za to a nešto pozantih ukazuje na suprotno.

U tom poslu je njegova supruga non stop ima više dionica i kontrole posla a i poslovanje je izraslo iz njezine obiteljske tvrtke. Nedavno je Goranko u pokušaju kupnje dionica do razine malo više od supruge napravio ozbiljan problem koji se izgleda neće moći dugo rješiti i koji nitko ni blizu nije napravio.

Da li je uspješan poduzetnik koji kao ministar napravi posao tako da organizira msovnu kupnju državnih namještenika u svoj trgovini dječjih igračaka, kao njegov kloega Čačić sve on u POS Varaždin? Da li je uspješna ekipa vlasti u Istri koja organizira kupnju ogromnih zemljišta po 1 EUR/m2 i promjenom planova i ostalim pretvori u 150 EUR/m2? Da li su uspješni oni koji za o kuna privatiziraju Plivu, ZABA-u ... i još uz to jako puno toga za Agrokor itd? Itd.

SDP puno liberalniji od HSLS-a.
SDP je djelomično (bio) liberalniji od HSLS.
Npr. Linić kada bez obzira na svoje i sve za nula kuna utrpa jako puno hotela Štroku i Županu, nesuđenom mehaničaru i nesuđenom mesaru.
Npr. dio Bandićevog poslovanja - npr. kada zaštitarka Doris Kažimir kao zaštitu histerično promovira gradnje IGH d.d. i slično, kada se u niz toga ozbiljnog dva politologa (Bandić, Kikaš) ne obaziru na bilo šta.

Meni je 1941. daleko skoro koliko i Napoleonov pohod na Rusiju. Čak i generacijski.
Fizički očigledno da ali sve drugo je slično 1941.g. (i 1991.g.). I tada su "napredne" snage bnile na sličan način veoma nadmoćne nad "smušenim" snagama, kod nas nad hss-ovcima na čelu sa Dr Vlatkom Mačekom, najgorim, i skučenim mladim ljudima oko njega - a koji su, gle čuda, za niti deset godina sa puno manje snaga i ljudi napravili puno više i puno slobodnije i puno cjenjenije nego sve ove "napredne" snage kroz puno dulje vrijeme i sa cca 1.000 puta više utrošenih ljudi, novaca, živaca ...

Zaključak - možda sam ja malo zabrijao, možda malo i ti anajvažnije da je šira misao&zbilja zabrijala puno više.

P.S. Teologijski prilog za teologiju Dražena Budiše.

Tko je glasao

Njegovo samoproglasavanje

Njegovo samoproglasavanje liberalom smatram da je uzrkovano tom izgubljenoscu. Fali mu i politicki kompas, jeli. I fleksibilnost i svasta nesto. No, ima ono sto drugi nemaju. Spremnost da bude odgovoran, ma na kakve se redikulozne elemente to svodilo. Bio je u drzavnom vrhu, samoinicijativno ga je napustio. To zasluzuje respect. Jer ukazuje da mu vlast nije na prvom mjestu. Vrlo rijetka stvar na nasoj sceni na kojoj vise manje svi padaju.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ne znam, hoces li se sloziti

Ne znam, hoces li se sloziti samnom ili neces, medjutim ja sam uvjeren da je nase politicko tlo postalo neplodno za pojedince oplemenjene postenjem i domoljubljem. Zahvaljujuci beskrupuloznoj politici raznih karijerista i konvertita cvrsto usidrenih u gotovo svim strankama stvorilo se blijedilo, koje je natkrililo pripadnike obicnog puka pa sada ovi spomenuti mogu s njime ciniti sto god im na um padne. I, kako god je da je, iznad Budisine generacije je sve dublji suton, a na njenom mjestu se pojavljuju , na zalost, gori od nje. Stoga, ni uz najbolju volju, doista ne mogu prognozirati skorog uspjeha Lijepoj nasoj. Zivio mi!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci