Tagovi

Hrvatskoj prijete nepošteni izbori

Tiho ali polako, HDZ-ova vlada ne čineći ništa guši građansko društvo. Slijedeći tekst preuzet je djelomično sa stranica T-portala.

Čelnici GONG-a upozorili su da nemaju sredstava za edukativnu kampanju za sljedeće parlamentarne izbore, a upitno je i kako će nastaviti s radom.

'Osim za edukaciju, nemamo sredstva ni promatranje izbora, jer je većina dosadašnjih donatora svoj interes usmjerila na druge zemlje, smatrajući Hrvatsku razvijenom demokracijom koja zna prepoznati i poduprijeti potrebe građana i javni interes', rekla je predsjednica GONG-a Suzana Jašić na današnjoj konferenciji za novinare.

Izvijestila je da se GONG prije deset dana obratio Vladi RH zatraživši pomoć u sufinanciranju edukativne kampanje za predstojeće izbore, no odgovor još nisu dobili.

Jašić je rekla da im nedostaje oko 800 tisuća kuna za potrebe izbora, izradu brošure, spotova, putne troškove te je pozvala građane, profitni sektor, institucije, medije i ostale da im donacijama financijski pomognu.

Broj žiro računa GONG-a je: ZABA 2360000-1101561882

Tagovi

Komentari

Vidim da se ovdje rasprava

Vidim da se ovdje rasprava vodi oko dvije stvari, vjerodostojnosti GONG-a i financiranju ove udruge.

Činjenica je kako je GONG pred 3.-siječanjske parlamentarne izbore odigrao vrlo značajnu, a možda i ključnu ulogu. Prisjetimo se situacije. Afere aktualne vlasti gdje god zagrebeš, upregnut cjelokupni državni (uključno represivni) aparat da se diskreditiraju slobodniji novinari, oporbeni političari, te sva slobodnomisleća javnost i time osigura izborna pobjeda HDZ-a. Iskustva s ranijih izbora su bila takva da je izborni inženjering vladajućih prihvaćen kao uobičajena stvar. Građane je uhvatila letargija, a dominantan stav je bio po principu "ništa ne valja, ali što ja tu mogu". Disciplinirana HDZ-ova biračka mašinerija je u uvjetima slabog odaziva na izbore činila svoje. Nije bilo organizirane društvene snage koja bi građane uvjerila da i njihov pojedinačni glas vrijedi puno. U tim je uvjetima počeo GONG.

Potakli su letargične na razmišljanje i motivirali ih da izađu na birališta. Rezultat je poznat. Kad im se danas osporava uloga i značaj, to znači da smo postali zaboravni.

Danas je situacija drukčija, ali i sličnosti ima. Afere su konstanta, niti jedna se ne rješava ili bar ne do kraja, a građani polako, ali sigurno padaju u apatiju. Disciplinirano biračko tijelo je ostalo, a mobilizacija i dodatna motivacija slijedi. Tko će građane trgnuti? Političke stranke same ne mogu. Potrebe i prostora za GONG ima.

Oko financija je poznato, izvori presahnuli. Pomoć od vlade je nerealno očekivati, osim kurtoazne. Nisu ni oni blesavi.
Šansa i rješenje je u javnosti. Treba tražiti, lobirati, ali i nuditi nešto. Edukacija promatrača, posebno u manjim sredinama treba. Finte velemajstora su različite.

Čudi me da nema veće akcije da bi se sredstva prikupila. Gdje su telefoni za donacije? Gdje su koncerti i priredbe kojih bi prihod išao za financiranje rada GONG-a? Gdje su štandovi za prodaju sitnica? Zašto se bolje ne organiziraju?

Preporučam manuti se vlade i uzeti stvar u svoje ruke. Novca bez toga neće biti.

B-52

Tko je glasao

Nemam se namjeru

Nemam se namjeru uključivati u donju diskusiju, iz više (uglavnom osobnih) razloga.

Ono što smatram neprimjerenim u ovom tekstu jest naslov. Čak i da nitko ne promatra izbore, treba daleko više makar utemeljenih indicija (a bilo bi dobro imati i makar kakav-takav dokaz) da se objavi prijetnja nepoštenih izbora. Ovako taj naslov iznad toga što piše u samom tekstu govori kako je GONG jedino što uklanja prijetnju nepoštenih izbora u ovoj zemlji. Ta tvrdnja ne stoji - analogija bi bila da je GONG poput pojasa u autu, ako se vežeš (promatraš) i imaš sudar (prevaru) bolje ćeš proći nego da se nisi vezao (ali ti to ipak nije jamstvo da ćeš proći bez posljedica, pa i najozbiljnijih). Istovremeno, ako se nisi vezao, to ni na koji način ne znači da ćeš, samo zbog toga što nisi vezan, imati sudar i stradati.

Tko je glasao

Lijepa analogija, gdje bih

Lijepa analogija, gdje bih rado dodao primjedbu da su GONG pojasevi pokazali vrlo slabe rezultate u testiranju, tako da nije lose da se taj model zamjeni nekim kvalitetnijim koji bi i mogao spasiti pokoji zivot.

Tko je glasao

Kojim modelom? Daj da

Kojim modelom? Daj da čujemo o čemu se radi. Ja sam uvijek za nove i bolje ideje.

Tko je glasao

Prije svega inzistiranjem na

Prije svega inzistiranjem na izbornom zakonu koji ce imati smisla, odnosno koji ce biti kompatibilan sa udrugom GONG. Ili bar primjetiti uvjete zbog kojih je prica 48 sati potrebnih za prijave nedovoljan.

No, kako ekipa iz GONGa, onih 17 zaposlenih to nije uspjela primjetiti kao bitan detalj kroz svo ovo vrijeme, cini mi se da bi bilo sasvim ispravno da ta ekipa da kolektivnu ostavku sa svoje pozicije, te prepusti etiket GONGa nekom tko bi mogao raditi i suvisle stvari.

Tko je glasao

Ali oni to JESU primjetili,

Ali oni to JESU primjetili, no oni NE DONOSE zakone.

Tko je glasao

MOzda ne bi bilo zgorega da

MOzda ne bi bilo zgorega da ja tebe sada pitam, a gdje ti zivis?

I da ne zaboravim iskoristiti priliku:

"DIP je dao rokove od 48 sati (ispravite me po pitanju tocnog vremena) da se prijave izborne nepravilnosti. GONG je nakon 48 sati (dajte konkretan podatak) utvrdio da je doslo do izbornih neparvilnosti, ali je zbog logistike i procesa obrade bilo nemoguce prijaviti nepravilnosti unutar 48 sati. Do tada se nitko nije niti sjetio da najavi "moguci" problem koji bi u potpunosti negirao samu funkciju GONGa.

Da pojasnim sto to znaci. GONG kao promatrac de facto nije postojao, a izborni cirkus sa mrtvim glasacima je omogucio eliminaciju Miskica iz sljedeceg kruga. Isto tako, nepostojanje nepristrane skupine gradjana koja bi promatrala izbore, dala je naso kliki potpuno otvorene ruke da manipuliraju glasovima po osobnom prohtjevu.

Ovaj cin je stavio tocku na i u slucaju GONG i njihovom "neutralnom" opredjeljenju.

Sto se tice financiranja GONGa i detalja koji je Simun primjetio, a mnogi drugi s razlogom uzeli u obzir, hebes NVO koji je utemeljen na foteljasima koji se financiraju iz drzavnog proracuna, a GONG vodi upravo ekipa foteljasa. Jasno, ta prica i detaljizacija samo pojasnjava stvarnu agendu GONGove vrhuske, no agenda nije bitna kada imamo ovakve kompromitirajuce pokazatelje."

Odgovor je:

"1. Izborni zakon, a ne DIP, utvrđuje rokove za prigovore na pravilnost i zakonitost izbornog procesa. Oni iznose 48 h nakon izvršene radnje ili nakon izbornog dana i vrijede za sve vrste izbora u Republici Hrvatskoj.

2. Izborni materijal koji je bio osnova za otkrivanje mrtvih birača je onaj s biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Izborni materijal iz BIH (dakle, listići, zapisnici, izvatci iz popisa birača i sl.) se fizički doprema u DIP tjedan dana nakon izbora. Navedeno je moguće provjeriti s tajništvom DIP-a (broj dostupan na www.izbori.hr). Drugim riječima, fizički je nemoguće pregledati taj isti izborni materijal, pronaći nepravilnosti i ugurati ih u navedeni zakonski rok od 48 h. Stoga je jedino preostalo sredstvo podnošenje kaznenih prijava za kaznena djela izborne prijevare i sl., što je i učinjeno.

3. Predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj održavaju se sukladno pravilima većinskog izbornog sustava s mogućnošću dva izborna kruga. Ukoliko u prvom izbornom krugu niti jedan od kandidata ne dobije 50 % + 1 glas, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi izborni krug. Navedeno propisuje izborni zakon. U slučaju predsjedničkih izbora 2005, dvoje kandidata s najvišim brojem glasova bili su gđa. Kosor i g. Mesić, što je utvrđeno rezultatima na razini cijele Hrvatske i tzv. dijaspore, i može se u točnim postocima i cijelim brojevima pronaći na www.izbori.hr. Rezultati su bili objavljeni prije otkrivanja nepravilnosti s mrtvim biračima, što će reći da to otkriće nije moglo utjecati na poredak kandidata za drugi krug."

Sorry stari, ali sto bi reko Puhovski, osnove logike ne namjeravam nikoga poducavati na ovome sajtu.

Tko je glasao

"Najava mogućeg problema"

"Najava mogućeg problema" ne postoji u zakonu i točka. Ili ga ima, ili ga nema. Ne postoji "možda".

Odustajem od daljnje rasprave s tobom... tko je shvatio, shvatio je...

Tko je glasao

Čitam tvoje postove i

Čitam tvoje postove i nikako ne mogu uloviti zašto si fixiran na GONG kao organizaciju civilnoga društva. Takvim udruženjima ne želim davati oznaku nevladinih organizacija jer je to pojam koji je nastao u vrijeme 50tih i 60tih godina prošloga stoljeća. Kao paravan za CIAino djelovanje u nekim državama.

E sada, malo o financiranju organizacija civilnoga društva kako u svijetu, tako i kod nsa. Prije svega zapadne demokracije imaju mnoštvo zaklada koje, zbog javnoga imagea, tako i zbog želje da se pokažu u boljem svjetlu, financiraju realizaciju različitih projekata OCD. Uz to, u nekim zemljama djeluju predstavništva/organizacije povezane s Vladama ili institucijama zapadnih demokracija. I na koncu, postoje domaći donatori te Zaklada za razvoj civilnoga društva. Kojoj može aplicirati bilo koja OCD i tražiti sredstva za svoj projekt.

Činjenica je da je GONG nastao na poticaj NDIa, National Democratic Institute, koji je povezan s američkom Demokratskom strankom. Vjerujem da svi jako dobro znamo kakav je posao GONG odradio, posebno na izborima 3. siječnja 2000. Nakon što je jedna međunarodna organizacija pomogla osnivanje i etabliranje organizacije za građansko nadgledanje izbora, bilo je logično da država shvati koliko joj je takav sustav potreban i da se nađe nekakav način financiranja. Ako nikako drugačije, barem kroz financiranje samoga nadgledanja izbora, a za druge projekte neka GONG nađe sredstva od drugih sponzora ili donatora.

Smatram da nisu dobre profesionalne UCD jer se gubi osjećaj za cilj zbog kojega su osnovane i zbog činjenice da se, upotrebljavajući tehnike koje jako brzo usvoje, zauzimaju puno veći medijski prostor nego što im pripada. S druge strane, što se tiče zakonodavnoga djelovanje, GONG ne može minjeati zakone. To radi Hrvatski sabor. GONG može upozoravati na zakonske nelogičnosti ili loša zakonska riješenja, kao što je bio slučaj kada su upozorili da postoji mogućnost probijanja UStavnoga ograničenja na broj zastupnika, i na ono što uvijek čini, kršenje zakona ili procedure.

Na nama, biračima, je da odlučimo koju ćemo političku opciju odabrati. Onu koja se ponaša u skladu sa zakonom i pravilima koja su si sami nametnuli ili za one druge.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Opet vi medjuindoktrinirani

Opet vi medjuindoktrinirani SDPovci :-P

"Nakon što je jedna međunarodna organizacija pomogla osnivanje i etabliranje organizacije za građansko nadgledanje izbora, bilo je logično da država shvati koliko joj je takav sustav potreban i da se nađe nekakav način financiranja. Ako nikako drugačije, barem kroz financiranje samoga nadgledanja izbora, a za druge projekte neka GONG nađe sredstva od drugih sponzora ili donatora."

Dakle. GONG znaci Gradjani organizirano nadgledaju glasovanje.

A sada ja vise nemam osjecaj da je to GONG, vec da se radi o podrucnom uredu Mesic/Racan. Ono, mi poziramo sada kada smo velike face. Tako cisto za primjer, od samog pocetka, kada se poceo spominjati referendum za ulazak u NATO, NOVA organizacija ljudi koja nema veze sa GONGom krajnje nam je potrebna, jer JA jednostavno vise ne vjerujem GONGu, pogotovo nakon postupaka GONGa nakon izborne prevare koja se dogodila na proslim parlamentarnim izborima.

Mi gradjani smo na jedan neformalan nacin delegirali GONG da nadzire situaciju, a GONG je samo navijo po imputima Mesic/Racan oligarskog dijela. Dalje. Poznajem ja pokojeg GONGovca i ono sto mogu reci da me niti jedan GONGovac (od onih 17 zaposlenih) nije uvjerio u svoju DEMOKRATSKU opredjeljenost.

Vise manje, ta ekipa fura se na zastitu svojih ikona, bas kao sto je i jedna mlada dama iz Transparencya na spomen javnog foruma na njihovoj stranici pocela histerizirati o svakojakim ludim ljudima koji se javljaju na takvo mjesto. Jedna mlada dama iz Transparencya.

Sve u svemu, takvi ljudi ne mogu voditi organizacije koje ce odisati neutralnoscu, objektivnoscu, onim stvarima koje im osiguravaju autoritet. Sama pak posljedica cijele ove price o GONGu i ocite nepopularnosti GONGa jeste to da se JAVNOST bas i nece dici protiv odluke Sanadera.

Dapace, velik dio, sasvim dovoljan da Sanader bez problema moze to uciniti, stati ce na njegovu stranu. I to velik dio ljudi koji nikad nije glaso za HDZ, niti ce ikada glasati za HDZ. A to nesto znaci.

Idem sad, da se tema previse ne razvodni :-)

Tko je glasao

Nakon tvog gornjeg posta

Nakon tvog gornjeg posta potpuno mi je jasno da je netko histerizirao na TVOJ prijedlog da se bilo gdje otvori forum. Pa bio to i Transparency International! Zanima me što bi tpo tvome bilo otvoreno i transparentno djelovanje? Zar misliš da su otvoreni dijelovi sjednica Vlade RH primjeri otvorenosti i transparentnosti djelovanja?

Prije svega, nije sporno da naginjem SDPu. Dapače! Smatram da je to, u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj, najbolja politička opcija na sceni. Neovisno o buri koju sada prolazi. Jer ima znanje i ljudi koji ga mogu pretvoriti u realne i provedive projekte. Ne razumijem zašto smatraš da je naginjanje bilo kojoj političkoj opciji diskreditirajuće samo po sebi?!

No, u postu na koji si odgovorio, niti jednom riječju nisam spominjao SDP. Dapače! Uz to, cijelo se vrijeme pozivaš na argumente, a nigdje nisam vidio tvoj koncept sređivanja stanja u RH te njenog budućeg uređenja. Kad mi to predočiš, kao i ostalima koje prozivaš, možemo dalje razgovarati. Nikada nisam bio ljubitelj l'art pour l'art pristupa. Kritika radi kritiziranja nema svrhe. Osim da pokažeš svoje kritičarske sposobnosti.

E sad, neki sitni detalji. Jesi li ti, ikada, bio dio GONGa? Da možeš govoriti da si ih, kao građanin RH, delegirao da u tvoje ime nadgledaju izbore. Ja, nikada, nisam bio dio te organizacije civilnoga društva. Dapače! No, smatram da su odradili izvrstan posao i da ga rade i dalje. I ne vidim razloga zašto za to ne bi dobili novac koji je na raspolaganju svim organizacijama civilnoga društva.

Po čemu je GONG organizacija koja radi po inputima Račana/Mesića? I zašto tvrdiš da se na prošlim parlamentranim izborima dogodila izborna prevara? Bilo je nepravilnosti, na što je GONG, kao nepristrani promatrač, upozorio. Ali izborna prevara je, ipak, malo preteška konstatacija!

I još jedna sitnica, ako nisi zadovoljan radom GONG uvijek imaš pravo organizirati svoje istomišljenike i pokrenuti sustav nepristranog promatranja izbora. Sumnjam da će te bilo tko u tome spriječavati.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

gong ne živi na državnom

gong ne živi na državnom proračunu

Sorry stari, ali sto bi reko Puhovski, osnove logike ne namjeravam nikoga poducavati na ovome sajtu.

možda i bolje jer uočavamo da ni tebi nije baš sve jasno oko toga :)

Tko je glasao

Izvijestila je da se GONG

Izvijestila je da se GONG prije deset dana obratio Vladi RH zatraživši pomoć u sufinanciranju

NGO: Non-governmental organization.

NON-GOVERNMENTAL organization. Nevladina udruga. Ako prima novac od Vlade onda nije nevladina udruga.

To vrijedi za svakoga bez iznimke.

Simun.info

Tko je glasao

To samo znači da je

To samo znači da je situacija došla do toga da ili će dobiti novce ili prestaju s radom.

Tko je glasao

problem gonga kao takvog je

problem gonga kao takvog je u cinjenici da se bave samo izborima. koliko sma nabrzaka bacio oko na nihov site, svo njihovo djelovanje je bazirano na izborima. i kada malo odvrtim film unatrag tesko se je sjetiti neke inicijative iz gonga koja nije bila vezana uz izbore. da oni malo mrdnu guzicom, te da se bace i na edukaciju gradja oko toga sto je gradjanska svijest, da potaknu ljude na inicijative tipa suzbijanja korupcije, nepotizma, identifikacije kriminala koji se skriva iza politike i slicno onda bi mogli i iz drugih strana (eu fondovi na primjer) mogli dobivati sredstva za rad. nadalje 5 milja kuna je lijepa lova, jako lijepa. ak idemo od pretpostavke da si nih 17 mjesecno bruto ispalti cca 12k kuna to na godisnjem nivou izadje cca 2,5 milja kuna, sto zanci da im cca 50% sredstava ostaje za rad. sto je medju nama receno lijepa svota.

letke i slicno nije potrebno, recimo primjera radi, raditi kod brukete i zinica, vec im ih moze neko sloziti za cca 30% cijene od brukete. tv spotove su isto imali uvijek "bogato" isproducirane.

jasicka jos k tome sjedi u onom vijecu na htv-u gdje je sigurno honorirana za sjedenje.

pream tome, gong je imao dobru ideju na pocetku, ali je ostao samo na njoj, umjesto da ju nije sirio, i samim tim s srienjem nalazio nove zainteresirane strane koji bi imale interes finacirati gong s takvim prosirenim djelovanjem....

p,s. sad se vi bakcite s mojim tipfelerima :o)))

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Ako se udruga zove

Ako se udruga zove (G)rađani(O)rganizirano(N)adgledaju(G)lasanje logično je da se bave izborima.
Kad odeš na njihovu stranicu baci oko na linkove s lijeve strane. Tamo ćeš naći fantastičan vodič Izgubljen-nađen sa hrpom korisnih informacija, koje nisi mogao do sada imati na jednom mjestu.
E, tu brošuru možeš dobiti besplatno i u tiskanom obliku.
Možda je GONG mogao uzeti koju kunu za tiskano izdanje tog vodiča pa sad ne bi imao problema.
Da su trebali paziti kako im curi lova, trebali su.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

dobro to stoji.. no medjutim

dobro to stoji.. no medjutim :o)))
kada su ono izbori? svake cetiri godine? znaci sada imamo izbore za sabor, onda kroz dvije godine (ako se ne varam) lokalne.. e i kako oni ocekuju da ce tu susu od cca godinu dana, ak racunamo pripreme na izbore, izbore te podnosenja izvjesca, opravdati? treba raditi nesto u tom periodu.. to sam stel reci....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

BTW, evo i jedan stari

BTW, evo i jedan stari link:

http://pollitika.com/da-li-je-gong-dobrodo-ao-na-pollitka-com

A ja ponavljam pitanje. Sta ce nam uopce takva udruga kojaoj je po svemu sudeci jedina bitna stvar lagodan zivot 17 zaposlenih? S druge strane, izborni zakon i rupe unutar izbornog zakona GONG kroz sve ove godine nije ni pogledao, sto ga je ucinilo sprdnjom, a ne respektabilnom udrugo.

Da je bar radio svoj posao, pa bi mu jos i mogli oprostiti izdatke od 300 000 kuna za telefon. Ali ovako, tesko, ako ne i i nikako. Osim mozda njihovih kolega SDPovaca.

Jel tako druze Mrak? :-P.

Tko je glasao

Nije li GONG pokrenuo

Nije li GONG pokrenuo pitanje "mrtvih glasača"?

Tko je glasao

na jednoj od prezentacija

na jednoj od prezentacija koje sam vidio prije jedno mjesec dana govorilo se o volonterstvu u hrvatskoj

po broju volontera gong je bio apsolutni rekorder, dakle ako ništa drugo GONG je uveo volonterstvo u hrvatsku

imaju cijeli niz aktivnosti (prvi puta biram, posjeti saboru, ono uputsvo za građane...) koji donose vrlo konkretne rezultate

ja mislim da je s pozicije osobe koja se nije na profesionalnoj razini uključila u NGO život vrlo lagodno kritizirati i optuživati ljude, no aktivnosti koje NGO može napraviti skupa s ovlastima koje imaju su vrlo limitirane, a svi skupa na kraju mjeseca moraju platiti svoje i možeš ti na kraju mjeseca/godine/izbornog ciklusa biti nesretan s njima no ja te pitam da mi pokažeš bilo koga tko je napravio posao bolje od njih ili što si ti učinio da bi gong svoj posao obavio bolje? vjerujem da je odgovor porazan

ljudi moji ajde napravite nešto pa onda kritizirajte, kada skužite koliko je teško napraviti promjenu onda ćete valjda znati cijeniti što drugi pa i GONG radi za vas/nas

p.s. ja nisam član SDPa pa bih te molio da svoje upite za SDP uputiš drugim a deklariranim SDPovcima koji su ovdje prisutni jer ti ja ne mogu pomoći

Tko je glasao

po broju volontera gong je

po broju volontera gong je bio apsolutni rekorder, dakle ako ništa drugo GONG je uveo volonterstvo u hrvatsku

Ne bih se baš složio, rekao bih da je volonterska navika ostatak iz prošlog sistema u kojem je ono bilo puno masovnije i drugačije se zvalo. Istina bilo je poticano od strane vladajućeg sistema, ali ne možeš reći da to nije bilo volonterstvo.

Tko je glasao

Odgovor na PS. Mozda nisi

Odgovor na PS. Mozda nisi SDPovac, ali da naginjes SDPu vidljivo je iz aviona.

Tko je glasao

to da ja naginjem SDPu nije

to da ja naginjem SDPu nije nikakva tajna, dapače, no nije mi jasno to prozivanje jer ne razumijem koji je željeni efekt; naime ili je to nekakva psovka, ili je to nešto čega bi se morao sramiti ili je pak neka etiketa koja bi morala diskvalificirati ili promijeniti značenje onoga što pišem, moja dokumentirana i javno obznanjena sklonost SDPu s navedenom temom doista nema nikakve veze - a osobito mi nije jasno zašto bih ja bio taj koji bi "prenosio poruke" SDPu usprkos nekolicini visoko pozicioniranih SDPovaca koji su prisutni na ovim stranicama?

i zadnje, uletio sam u tvoj komentar kao poncije pilat u vjerovanje, doista mi nije jasno po kojem ključu (sa SDPom ili bez njega, sasvim svejedno)

Tko je glasao

Moja namjera bila je

Moja namjera bila je povezati kontekst iz kojeg percipiras stranacku scenu, sa kontekstom iz kojeg percipiras NVO scenu. Kako su ta konteksti prilicno slizani, ne cudi me niti tvoj manjak kriticnosti prema samome GONGu.

Tko je glasao

moram malo

moram malo intervenirati...

po broju volontera gong je bio apsolutni rekorder, dakle ako ništa drugo GONG je uveo volonterstvo u hrvatsku

volotenrstvo, kao takvo je bilo prisutno u rvata daleko prije gong-a, gong ga je omasovio....

imas hrpu NGO socijalne provijencije koje su imale jako razvijen volonterizam u svom djelovanju...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Evo, mogu ja

Evo, mogu ja :diže-dva-prsta:? Naime, kritizirati s pozicije osobe koja je radila sa NGO-ima i koja baš iz te pozicije crpi većinom negativan stav prema istima.

Prvo ću reći da kao i gale cijenim rad niza udruga, evo čak ću bit i radikalan pa ću reći da su mi BaBe jedna od najboljih. Da sad ne nabrajam druge, rekao bih da su NGO-ovi potrebni društvu, rade vrijedne programe i kao psiholog sam surađivao s njima divno na mnogim projektima za ugrožene grupe (zlostavljane žene, napuštena djeca...)

To ne mijenja činjenicu da ima NGO-ova (opet iz iskustva pričam) kojima je to lifestyle, musti lovu iz raznih donatora i ne raditi gotovo ništa konkretno osim isplaćivati sebi plaće, putne troškove i službene mobitele. Ostale troškove uglavnom pravdaju radionicama za kojekakva "podizanja svijesti" i "senzibilizaciju društva" a od konkretnog rada bježe ko vrag od tamjana.

Za GONG neću griješit dušu jer nisam nikad bio u dodiru s njima, ali proučavajući malo stranicu i financijska izvješća, nekako mi je bliži ovoj drugoj skupini. Još kad tome dodamo blago rečeno političku angažiranost (jednostranu) - ja ću radije kao svaki dan dati svoj prilog invalidu na semaforu u Vukovarskoj ili dječjoj bolnici u Klaićevoj, nego Suzani da bi se ona i dalje igrala politike s tuđim novcima. Nek si nađe real job.

Tko je glasao

"Za GONG neću griješit

"Za GONG neću griješit dušu jer nisam nikad bio u dodiru s njima, ali proučavajući malo stranicu i financijska izvješća, nekako mi je bliži ovoj drugoj skupini. Još kad tome dodamo blago rečeno političku angažiranost (jednostranu) - ja ću radije kao svaki dan dati svoj prilog invalidu na semaforu u Vukovarskoj ili dječjoj bolnici u Klaićevoj, nego Suzani da bi se ona i dalje igrala politike s tuđim novcima. Nek si nađe real job."

Onog trenutka kada je njihovo Mesicevsko-SDPovsko-101icno jednostrano ocjenjivanje doslo u prvi plan, tog trenutka GONG vise nitko ne moze nazivati "nepristranim", jer GONG ne samo da je pristran, vec falsificira svoju nepristranost.

Miksic je na proslim predsjednickim izborima bio grdo zajeban, a GONG u toj poziciji i nije bio tako glasan, vec je po obicaju gore spomenutih taj dio poceo marginalizirati i relativizirati. Od tog trenutka GONG je urusio svu onu reputaciju koju mu je osnivac kroz krvnu muku donjeo.

Od tog trenutka, GONG je kao i 101ica pstao politicka kurva nedostojna lijepe rijeci.

Tko je glasao

kako je to mikšić zeznut

kako je to mikšić zeznut na prošlim izborima? molim te elaboriraj

to što se tebi nije možda dopao ozborni rezultat i što si mišljenja izbornih odbora, stranačkih i nezavisnih promatrača proglasio suprotnim od onoga što su svi drugi ustvrdili da se dogodilo možda više govori o tebi (i mikšiću) koji ste uopće skloni uzgajati takva razmišljanja

mikšić je samo jedna u dugom nizu hrvatskih političkih nakaza i dvorskih luda, čovjek koji mrtav hladan kaže kako će osigurati 20% gospodarskog rasta (i to s pozicije predsjednika države) je u najmanju ruku za promatranje ako ne i ozbiljnu medikaciju samo na temelju te izjave

Tko je glasao

Dakle: "DIP je dao rokove od

Dakle: "DIP je dao rokove od 48 sati da se prijave izborne nepravilnosti. GONG je nakon 48 sati utvrdio da je doslo do izbornih nepravilnosti, ali je zbog logistike i procesa obrade bilo nemoguce prijaviti nepravilnosti unutar 48 sati. Do tada se nitko nije niti sjetio da najavi "moguci" problem koji bi u potpunosti negirao samu funkciju GONGa."

U tom izvjescu uopce nije kalkuliran stupanj znacajnosti ovih nepravilnost, s obzirom da je sve to ionako "pomeo vjetar". A ne moramo se niti prisjecati da je do odredjenog trenutka Miksic bio znatno ispred Kosorice.

I ko sada takvog GONGu koji se nije udostojio kroz svo to vrijeme i javni angazman niti primjetiti da izborni zakon dokida smisao samog GONGa? Ja bas i ne mogu. No, svatko prema sklonostima ;-)

Tko je glasao

Eto sad si sam rekao da GONG

Eto sad si sam rekao da GONG nije imao sredstva da obavi posao dovoljno brzo. Ne znam što se onda buniš kad kažu javno da nemaju novca?

Ali vratimo se malo na te izbore. Službeni rezultati nisu nikad išli u korist Mikšiću. Ono što smo mi gledali na TV-u su bili neslužbeni rezultati pretežno bazirani na izlaznim anketama koji mogu samo biti indikativni. Najvažnije od svega je da su se te izlazne ankete radile samo u Hrvatskoj, a ne i u BiH gdje je Kosorica i dobila najviše glasova... i to uglavnom mrtvaca.

Tu se radi o izbornoj prevari jednakoj onoj kada je i Bush prvi put pobjedio na izborima zahvaljujući nekakvim fantomskim glasovima s Floride gdje je guverner.. ha vidi čuda, Bushov brat Jebb Bush.

Uglavnom, Mikšić službeno nikad nije imao dovoljno glasova za drugi krug, a da je GONG imao više sredstava i više ljudi na terenu onda ne bi bilo ni glasanja mrtvih.

Tko je glasao

Sve bi to stajalo kada bi

Sve bi to stajalo kada bi GONG bio vjerodostojna udruga. Svojim postupcima, GONG je ostao vjerodostojan ocito samo jos medju kadrom SDPa.

Tko je glasao

Dakle po tebi je GONG kriv

Dakle po tebi je GONG kriv zato što je GONG i nema veze što su bili u pravu i što nisu mogli brže odraditi posao jer nisu imali novaca, ali zato što oni po tebi nisu neutralni, ništa ne valjaju.

A onda najbolje zatvorit sve NGO, raspustit sve one blesave male strančice i fino se vratiti u jednoumlje i policijsku državu, s obzirom da se ne sjećam da je od tebe došao i jedan konkretan konstruktivni prijedlog.

Tko je glasao

GONG je kriv sto se nije

GONG je kriv sto se nije udostojio kroz 10 godina koliko radi ukazati na problem izbornog zakona koji nece omoguciti ponavljanje izbora ukolike budu uocene ozbiljnije nepravilnosti. Pa nije GONG neka organizacija od jucer, GONG je "respektabilna" organizacija.

A sada se GONG pravi blesav i kopa nos. To si jedna ozbiljna udruga koju je javnost neformalno legitimirala da kontrolira izbore NE MOZE dozvoliti.

Sto se tice NVOa, ako je NVO financiran sa strane drzave, tada taj NVO postaje ovisan o drzavi, kao sto su ovisne i razne vladine organizacije. Razlika izmedju takvog NVOa i raznih vladinih agencija i instituta ne postoji.

S druge strane, udruge koje su financijski neovisne o vladi, vec imaju finu, no vrlo znacajnu razliku sto im daje i nuznu dozu vjerodostojnosti na politickome planu.

Sto se tice konstruktivnih prijedloga pak, imam ih i previse ;-)

Tko je glasao

Sto se tice konstruktivnih

Sto se tice konstruktivnih prijedloga pak, imam ih i previse ;-)

još kada bi i podijelio kojega s nama?

p.s. inače, USAID je jedan od najvećih donatora i apsolutno sve organizacije koje su donirane od USAIDa se i dalje smatraju NGOovima; zašto bi tako nešto moglo biti prihvatljivo amerima ali ne i nama?

Tko je glasao

I kada USAID povuce

I kada USAID povuce donacije, jel ko dize mozda frku? Svako financira dok mu pase. Pa tako i hrvatska vlada. A mozemo primjetiti da GONG i nije toliko popularan da bi javnost zdusno stala iza istog, tako da ni sama vlada nema potrebe hiniti demokraticnost, napose ne sa jednom bogodanom udrugom koja se poprilicno iskompromitirala.

Tko je glasao

Kako se iskompromitirala?

Kako se iskompromitirala? Time što su ukazali na "glasanje mrtvih"?

Tko je glasao

OK. Ako sada ne ukapiras,

OK. Ako sada ne ukapiras, morat cu dici ruke od tebe, jer daljnja rasprava jednostavno vise nece imati smisla.

Dakle. GONG je imao vise medijskog prostora nego sve ostale udruge ZAJEDNO. GONG u svemu tome nije nasao shodnim upozoriti hrvatsku javnost da je u postojecim uvjetima GONG nesposoban odraditi svoj posao.

Umjesto toga, puna usta price o svemu i svacemu, osim o tome sto je temelj udruge. Ja kao dio te hrvatske javnosti samim time nisam mogao niti naslutiti da GONG ne osigurava povezivanje regularnosti izbora sa pravnim sustavom, odnosno da moguce izborne prevare mogu biti sankcionirane samo kroz demonstraciju moci.

Pa ja tebe pitam, sta ce nam takav GONG? GONG kojem uz sve to gradjani vise uopce ne vjeruju? GONG koji ocito da nema nuzan moralni autoritet kojim bi mogao kao tajlandski kralj biti triger moguce promjene? Nekako mi se cini da takav GONG samo uludo trosi znatan dio drzavnog proracuna.

Eh sad. Ako me nisi shvatio, nije bed. Cesto se dogodi da me poneko ne shvati :-)

Tko je glasao

Priznajem. Nisam shvatio da

Priznajem. Nisam shvatio da ti nemaš pojma što je to nevladina organizacija, koja je njezina uloga i što ona može.

GONG nema nikakvu moć jer je to samo udruga koja može vršiti pritisak kroz javne istupe i informiranjem javnosti. GONG nema ni jedan instrument vlasti ili prisile. Ne mogu nikoga natjerati da promjeni zakon, ne radi nešto protuzakonito, pa čak niti natjerati da ne baca opušak na cestu.

Uloga GONG-a je nadgledanje izbornog procesa, davanje javnih mišljenja i prijedloga u vezi izbornog zakonodavstva i to je to. GONG nema vlast.

To je kao da ja kažem da si lopov jer nisi spriječio pranje novca u Brodosplitu kad si saznao da je Vukelić postavljen za predsjednika NO-a.

Tko je glasao

Bas je interesantno tvoje

Bas je interesantno tvoje misljenje. Eto, ja sam pomislio da izborni zakon sluzi zato da bi se neregularnosti mogle rjesiti pravnim putem, te na taj nacin legitimirati ili delegitimirati izbore. Cak sam pomislio da je taj izborni zakon prije svega namjenjen upravo za GONG kao najeksponiraniju NVO udrugu koja se bavi upravo time. Kad ono, zakoni nisu pisani za GONG, kao niti za SDP izmedju ostalog.

Eto, opet ista SDPova retorika na primjedbu o dizanju krivicnih prijava protiv Vukelica, gdje eto zakon nije pisan niti za SDP.

Sve u svemu, ova retorika moze prolaziti u nekim uskim kruzocima, no sira slika je po GONG, a bogami i po SDP porazna.

Tko je glasao

Ti kao da si u transu. Ajmo

Ti kao da si u transu. Ajmo još jednom...

GONG je upozorio na nepravilnosti kod predsjedničkih izbora, ali prekasno. Prošao je zakonski okvir za podnošenje prijava, a prijave se ne mogu podnositi po principu "mi sumnjamo nešto, pa ulažemo preventivnu prijavu, ali još ne znamo protiv koga, gdje, kada i zašto"

Zakon je loš i treba ga mijenjati, ali to ne može GONG jer on faktički nije nikakav faktor u državnom zakonodavstvu tako da oni mogu lajati koliko god žele, ako u Saboru i vladi ne žele mijenjati zakon, onda je to tako.

Ti možeš ili dizati revoluciju ili poštovati te zakone i nadati se da će se slijedeći put naći više ljudi koji će izaći na izbore umjesto da ostaju doma.

Tko je glasao

S vremenom i praksom je

S vremenom i praksom je smanjena pouzdanost zagovaranja izlaska na izbore, ne samo zbog zakona nego još više radi svega bitnog, uključujući vjerodostojnost onih koji pozivaju.

Stranački. Nije pouzdano niti da li izlazak na izbore sigurno ide u prilog sadašnjoj oporbi (prošli državni izbori) a i da ide, s tim su u vezi i bitni i lokalni izbori u međuvremenu. Npr. u bitnom Zagrebu nije pouzdano da će više birača glasovati za SDP, obzirom da je obilato nagrađen lokalno a da lokalni razvoj stvari ne ide u prilog SDP-u.

Prezentacija hrvatskih zakona je javno jednostrana, približno tipa slabi su nam zakoni. Intenzivno radim 25 godina obrnuto, ne jedini, i pretjerano i pretjerano uspješno koristim zakone kao uporišnu točku prema muljanjima i blokiranjima. I prosječni poznavatelj zakona može uspješno nabiti javni presing i najboljim stranačkim poznavateljima zakona, uz ostalo što nisu vjerodostojni. I nije sve u zakonima.

Radio 101 i GONG su bitno nevjerodostojniji. Sa radiom 101 je ključni pad bio sa vremenom čuvenog protestnog skupa, kada su otišli preostali i ostala bizarna trgovačka grupica. Definitivno su se potpuno blamirali na predsjedničkim izborima 2000.g. i od tada isključivo samo švercaju. Oni to rade pa skoro gore od Pukanića i Pavića. GONG slabije pratim, ali je vidljivo da djelomično kopira praksu navodno objektivnog radija 101. Radio sam i sa projektima USAID-a, naši ljudi uključeni u to su pretežno u ritmu prodavanja garda bez pokrića, pa smo pod tim pretpostavkama i uspješno proveli te projekte. To je logična situacija i ne bez tradicije. Sada je negdje sazrelo vrijeme za promjene, također s tradicijom. Ta druga tradicija je približno normalna komunikacija i praksa sa svijetom. Ako je to bilo moguće prethodnih desetljeća, nije vidljivo zašto sada ne.

Tko je glasao

Aha. Znaci, funkcija

Aha. Znaci, funkcija nevjerodstojnog GONGa je da kaze, cujte, izbori jesu/nisu bili najposteniji. I ta funkcija kosta 5 000 000 kuna. Svasta cu jos cuti na ovome blogu, nema sta. :-P

Tko je glasao

Da.. na žalost.. to je sve

Da.. na žalost.. to je sve što može GONG... welcome to the World!

Tko je glasao

Znaci, prica o ponavljanju

Znaci, prica o ponavljanju izbora na temelju izbornog zakona je namjenjena za budale i navine?

Vidis, po meni, udruga koja ima proracun od 5 000 000 kuna i kojoj je temeljni zadatak nadgledati i tim cinom legitimirati same izbore, ako nije u skladu sa izbornim zakonom, te ako se nije sjetila taj mali problem niti primjetiti u satima i satima prostora u medijima, ne da nije ispunila svoju svrhu, vec se jednom za svagda i opce kompromitirala.

Pa i sam si primjetio/la da je Bush u Americi uspjesno pobjedio jer eto nije bilo udruge kao sto je GONG. A ja bih na to nadodao, da je i postojao GONG u Americi, situacija bi bila identicna.

Sve u svemu, ovakav GONG utmeljen na postulatima na kojima ti temeljis smisao GONGa javnosti vrijedi kao jedna rola WC papira. Dati 5 000 000 kuna za jednu rolu WC papira krajnje je neodgovoran cin.

Tko je glasao

može biti da je, no tih

može biti da je, no tih 5mil kuna su dali donatori i nije otišlo iz tvog džepa pa ne vidim zašto ti onda smetaju?

možda bi tiaktiv te novce znao bolje i svrsishodnije upotrijebiti?

Tko je glasao

Koliko mogu primjetiti, GONG

Koliko mogu primjetiti, GONG sada pokusava isfurati JAVNI pritisak. To znaci angazirati moc javnosti poradi zastite svojih interesa. Stoga je na meni kao djelu javnosti da ukazem na probleme GONGa zbog kojih smatram da je njihov pokusaj jalov.

Sto se tice novca, Tiaktiv je sada povezan sa projektima kojima ukupna suma ne prelazi 500 000 kuna.

Tko je glasao

Evo zbog tebe sam sad bio

Evo zbog tebe sam sad bio primoran otići na www.gong.hr i pogledati da li je istina to što ti tu govoriš. Evo što sam našao... link... link... link... i još jedan link!

I što su još trebali napravit? To što ih nema u medijima je posljedica nedostatka sredstava, a ne da nemaju što za reć. Tvoj nastup je tipično pljuvački. Pljuc... pljuc.. pljuc... i onda neka se drugi brane, a ako ništa ne kažu znači da priznaju da su krivi. Kao u dobra stara vremena milicije... HDZ-ov recept pokretanja zemlje. Pljuni i zapjevaj...

Tko je glasao

Prije svega su trebali

Prije svega su trebali osigurati platformu na kojoj ce njihov angazman imati smisla. Oni su pali na elementarnom djelu bez da se itko zapitao o ozbiljnosti posljedica te greske. Sada kada je racun dosao na naplatu, sada se ti pozivas na stvari koje nisu bit GONGa kao organizacije. Ali ne pomaze.

Tko je glasao

Kakvu platformu? O čemu ti

Kakvu platformu? O čemu ti pričaš? Kao da je GONG kriv što ih opstruiraju. Pa nisu oni svemogući, već oni koji sjede u Saboru i Vladi koji pišu zakone. GONG može napisati stotine zakona i amandmana, to sve skupa ništa ne vrijedi kad u Saboru sjedi glasačka mašinerija koja izglasava samo ono što u Vladi kažu da treba izglasati. Ti kao da si pao s Marsa pa sad tu pametuješ kao da se nalazimo u nekoj demokraciji skandinavskog tipa gdje će netko u valdajućoj stranci ozbiljno saslušati predstavnika nevladinih udruga.

Ovdje se vladajući smiju i omalovažavaju takve predstavnike. Smiju se svima nama i lažu nam bezočno, kao što je to Maček lagao da "nema mjesta na serveru ni za jednu fotografiju", a onda nekoliko tjedana kasnije odjesnom na tom istom serveru osvanu novi sadržaji puno "teži" od jedne fotke. I ti onda tu pametuješ da oni nisu odabrali dobru platformu. Kao da imaš široku lepezu platformi na kojima možeš nastupiti. Gdje ti živiš?

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci