Tagovi

Hrvatsko proljeće 2011 - Magma ili pragma?

Iako je napisana već gomila dnevnika na ovu temu, i još više raznih komentara, pa mi se činilo suvišnim da i ja tu nešto piskaram, a oglasila sam se na većini dnevnika koja se bave aktualnom situacijom, eto, vrag mi ne da mira ;)

Razvidno je jedno. Prosvjede više nije moguće zaustaviti – i neka je tako. Čini se, iz današnje prespektive da smo se u Hrvatskoj dosada samo 'igrali' demokracije u maniri one poznate igre 'Čovječe, ne ljuti se!'. I nismo se ljutili. Ili barem tu ljutnju nismo pokazivali. A sada se ljutimo i otvoreno to pokazujemo. No ne zavaravajmo se, dobar dio odgovornosti za ovo sranje u kojem smo se sada kao društvo našli, leži i na nama. Na našoj pasivnosti, inertnosti i zaokupljenosti dnevnim 'radostima'. Posao, kuća, vrtić, škola, vikendica...Ili njiva, berba, ribičija...Sada se vidi da smo se umjetno održavali na životu , odbijajući suočenje sa stvarnošću u popularnoj hrvatskoj maniri 'dok ide,ide...? ili '..nigdar ni bilo da nekak ni bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu...'

A vidi sad? Sada se čini kao da smo se najednom svi probudili iz jedva podnošljivog sna u još goru stvarnost. A dno joj se ne vidi. I to nas plaši, naravno. Ali čak i taj strah za većinu nas, ta neizvjesnost koja može biti i bolja i gora – sve je bolje od status quo. Zbunjeni smo, ali ljuti, isprepadani ali ljuti, na burzi a željni rada, ili još radimo a ne primamo plaću. Ili smo među onim sretnicima koji još rade i primaju plaću ali opterećeni strahom da se to može u trenu promijeniti – usrani u svojoj tišini u kojoj gutamo govna bez prigovora zbog svojih kredita, stanova, auta, djece, roditelja i šta ti j a znam. Dostojanstva smo se u tišini odrekli, radi te privilegije da radimo i da možemo prehraniti svoju djecu, svoje drage i sebe same. Mi smo u ogromnoj većini ucjenjene glave a čak nas ni naša spremnost na kolaboraciju u toj ucjeni ne spašava – kad se jednom prodaš – uvijek si jeftina roba i uvijek se nađe bolja ponuda.

Puno se diskusije ovdje povelo o 'pravom' načinu prosvjedovanja i o tome tko bi što trebao ili ne bi, što pjevati, što skandirati, koga slijediti a koga odjebati. Izgleda da ni sami nismo shvatili čega smo u stvari dio u ovom trenutku, ako sudjelujemo u ovim prosvjedima. Nismo više samo poklonici neke ideje ili filozofije ili političke opcije. Mi smo i mali, smiješni, i nevažni i od vitalne važnosti a zamjenjivi i nenadoknadivi Prometeji. I nosimo vatru i stvaramo magmu i ništa nam nije jasno – osim da je ta vatra u našim rukama, da bez nas nema magme koja se razlijeva ulicama i da je čuvanje te vatre – naša građanska dužnost.

Ne agitiram među prijateljima, ne vabim nikoga da se uključi – to mora biti svjesna i dobrovoljna odluka svakoga tko dođe. Niti ne osuđujem nikoga tko se nije priključio ili se protivi, ili gleda iz prikrajka sa simpatijama ili dobacuje uvredljive komentare sa strane. Ništa mi ne smeta. Ja sam se opredijelila i ja znam što činim i zašto, sagledala sam i moguće posljedice – od nediskriminirajućeg pendreka do Interpolove tjeralice – sve je bolje od nastavka ove naše preduge društvene agonije. Neki traže organiziranost, vođe i ciljeve – željeli bi znati iza čega stoje i iza čega marširaju ulicama. Nekima smetaju neistomišljenici u prosvjednim redovima, za ovo su ili za ono a nisu protiv ili su protiv....Svakakvih natpisa i transparenata – različitih stavova, ljevica, desnica ili srednjica. Kažem pusti sad to, neka cvijeta tisuću cvjetova – jer smo u jednom ujedinjeni bez obzira na sve razlike među nama – HOĆEMO IZBORE SADA i DOLJE OVA VLADA! Za početak meni je to dovoljno, konačno različiti kakvi jesmo, stojimo združeni u jednoj misli i pozabavimo se njome SADA.

Pitaju me a što onda? I da padne vlada? Pa ovi su isti, ili nisu dovoljno drukčiji ili bla,bla....Kažem, vidjet ćemo – ne znam – nemam rješenja ali vjerujem da će se pojaviti, kaos kojeg se mnogi boje i nije toliko stran ljudskom umu i duhu, dapače često iznjedri brza rješenja jer nas stisne uz zid i natjera na akciju. Za nečinjenje svatko nađe stotinu razloga i izgovora, a za činjenje dovoljan je jedan – ŽELJA!

Ne potcjenjujmo se jer smo bili toliko dugo potcjenjivani, nemojmo se i ovaj put nagoditi s 'pragmom'. Gdje nas je to dovelo? Iskristalizirat ćemo stvari u hodu, ali prvo moramo HODATI.

I prenositi tu vatru i BITI ta magma.

Tagovi

Komentari

Ima li Hrvatska u ovome trenutku Vladu?

Tu su linkovi iz dva zanimljiva članka na temu aktualnih prosvjeda i stanja u Lijepoj našoj:

"Potrebno je artikulirati zahtjeve prosvjednika u nekoliko točaka i to stalno isticati kao moto i parole s točnom vizijom što više ne možemo trpjeti te kakvu Hrvatsku želimo. Prosvjednicima preporučam nekoliko kratkih poruka na njihovim prosvjedima:

Dolje, bando lopovska; Dolje 'idioti!'; Hoćemo nove, nekorumpirane, stručne i poštene ljude!; Hoćemo korjenite promjene!; Tražimo popis birača i branitelja!; Protiv smo pozitivne diskriminacije pred zakonom!; Bez toga ne želimo izaći na izbore!; Smanjiti broj privilegiranih 'fotelja'; Otvarajte nova radna mjesta.

U demokraciji je narod suveren, a ne 'idioti' i politikanti bilo koje stranke!"

http://www.index.hr/vijesti/clanak/don-ivan-grubisic-idiote-koji-su-dugo...

"DOŠLO je vrijeme da se ozbiljno zapitamo: ima li Hrvatska u ovome trenutku Vladu? Ona kao da ne postoji, zajedno sa svojom predsjednicom Jadrankom Kosor."

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ima-li-hrvatska-jos-uvijek-vladu/5418...

Tko je glasao
Tko je glasao

Pa recite da prosvjedi nemaju efekta?!

Hebrang je odlučio više medijski ne istupati kao, kako sam kaže, 'gromobran' stranke i Vlade jer '...još čisti (prosvjedna) jaja ispred svog ulaza...'

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/03/09/0650006.html?pos=n0

A sad svi:
"KAD SE MALE RUKE SLOŽE, SVE SE MOŽE, SVE SE MOŽEEEE...."

Tko je glasao

Boris Dežulović

08. ožujka ’11.

Zašto bezveznu pijanu svađu na Jelačić-placu zovu revolucijom

Teško da je u povijesti bilo smješnije revolucije od ove hrvatske abortirane revolucijice, pijane svađe koja je umjesto u kolodvorskoj špelunci zabunom dogovorena na Jelačićevu trgu

Teško da je u cjelokupnoj revolucionarnoj povijesti svijeta bilo smješnije revolucije od ove hrvatske abortirane revolucijice, bezvezne pijane svađe koja je umjesto u kolodvorskoj špelunci zabunom dogovorena na Jelačićevu trgu, i u kojoj se ne zna ni tko je s kim za koga protiv koga ni tko s kim koga od koga brani.

Stvar po svemu sliči na još jednu nekritički uvezenu pomodnu novotariju, poput onih Arafatovih marama, “palestinki”, koje su svojedobno nosili i fashion gurui i studenti filozofskoga. U sezoni jesen-zima 2010/11 ultimativni su tako modni hit arapske revolucije, nose se isključivo zgodni, egzotični orijentalni državni udari dogovoreni preko Facebooka i snimljeni mobitelom. Nema našega inženjera na privremenom radu u nekom dalekom emiratu kojega djeca ne gnjave telefonom da im donese pravu islamsku revoluciju, pa da budu glavni u školi.

Pobunili su se tako arapski branitelji zbog cijele ove srpske ujdurme s Tihomirom Purdom pa dogovorili arapsku revoluciju u Zagrebu, tražeći odlazak izdajničke vlade Jadranke Kosor. Demonstracijama su se pridružili radnici i seljaci, ali ne i vođe veteranskih udruga, koji su u isto vrijeme bili na sastanku u - policiji. U isto vrijeme, odlazak Vlade tražili su i arapski revolucionari koje je preko Facebooka organizirao stanoviti Ivan Pernar, osebujan lik koji je revolucionarne metode učio iz Hitlerova Main Kampfa, a revolucionarno iskustvo skupljao boreći se protiv gay aktivista. Njima su se pak pridružili Bad Blue Boysi, Muslimanska braća iz Dubrave, koji su u arapskoj revoluciji usred Zagreba prepoznali historijsku priliku za društveno prihvatljivu makljažu s policijom.

Svoju je historijsku priliku prepoznao u Splitu i Dominik Strize, neka vrsta hvidraškog pernara, kaštelanski kabadahija koji je na Rivi okupio više od nekoliko arapskih veterana i još tisuću-dvije nezainteresiranih espresso-revolucionara. Njega je bojkotirala, hm, legalna Hvidra, ali su se na bini našle nesretne radnice propalog Uzora, osjećajući nejasnu potrebu da se pridruže arapskoj revoluciji protiv vlade hrvatske džamahirije i dodaju joj socijalni legitimitet.

Onda su na zagrebačkom Krvavom mostu pripadnici Muslimanske braće iz Dubrave svim raspoloživim revolucionarnim sredstvima napali arapsku policiju, pa je svim raspoloživim kontrarevolucionarnim sredstvima uzvratila i arapska policija. Vladinoj policiji onda su iznenada u pomoć priskočili veterani s antivladinih demonstracija na Trgu, oni isti što su se rugali svojim vođama zato što su usred revolucije na sastanku s - policijom. Onda su mladi Arapi s antivladinih demonstracija na Krvavom mostu ispljucali starije Arape s antivladinih demonstracija na Trgu, a radnici, seljaci i beduini zbunjeno su gledali što se događa.

Zbunjeno su za to vrijeme u svojim domovima izravan prijenos veličanstvene revolucije pratili i hrvatski Arapi, ne znajući za koga da navijaju.

Za ratne veterane, koje vode seoski kabadahije i koji su nepravdu u društvu prepoznali tek kad je i njima zakucala na vrata, a brane Karamarkovu policiju od pravednog gnjeva mladih revolucionara? Za mlade revolucionare, koje predvodi opskurni politički autsajder i samoreklamer, i koji su svoju revoluciju prepustili huliganskim mudžahedinima? Za huligane, kojima je svaka arapska revolucija dobrodošla dok ne počne nastavak nogometnog prvenstva? Za nesretne radnice Uzora, koje su se u tami svoga dubokog očaja našle na bini zajedno s pretorijanskom gardom režima što ih je odveo u propast? Za Karamarkovu policiju, koja mlati sve redom, po pravilima službe za slučaj arapske revolucije, braneći ustavni poredak Kosoričine korumpirane džamahirije? Za Yadranku al-Qosor???

Gledaju zbunjeno hrvatski Arapi na televiziji zgodnu, malu egzotičnu orijentalnu revoluciju, koja bi po svim pravilima arapske revolucije trebala biti njihova, a njihova nekako nije. Gledaju kako svim tim silnim rervolucionarnim vođama arapska revolucija stoji kao Arafatova marama Modnom mačku, gledaju na mobitelećim snimkama tužna iskrivljena lica koja viču “Živio!”, i nigdje, ni u jednom kadru, ne vide sebe.

Gledaju hrvatski Arapi tu abortiranu malu revolucijicu, bezveznu pijanu svađu u kojoj se ne zna ni tko je s kim za koga protiv koga, ni tko s kim koga od koga brani, gledaju tu smiješnu, pomodnu novotariju s muslimanskog Istoka, pa prebacuju na drugi program i gledaju tursku seriju.

Dok su oni gledali revoluciju, Šeherezada odjebala Onura i dogovorila vjenčanje s Enginom. Prošla historija pokraj Hrvatske kao pokraj turskog groblj

Tko je glasao

a što ste danas napravili da bi građanima hrvatske bilo bolje?

da je ova vlada izgubila respekt građana
prilično je očigledno
žrtvovanjem branitelja vlast je konačno izgubila pravo da se poziva na tihu većinu
i definitivno te većine iza sebe više nema

Kako bi se francuski osloboditelji, koji su sudjelovali u oslobađanju svoje zemlje od njemačke okupacije, osjećali kad bi doživjeli da 15 godina nakon oslobođenja zemlje na francuskom tlu njemački istražitelji ispituju francuske osloboditelje, i to one koji su bili strahovito mučeni u njemačkim logorima? Naravno da se tako nešto nečuveno nije dogodilo niti se može dogoditi Francuzima, a dogodilo se i događa se Hrvatima. Zar se netko tko je hrvatske vlasti uvjerio da je takvo sramotno poniženje hrvatske države i Hrvata nužno i ispravno u svojoj debeloj sjeni ne smije do suza?

ako ova vlada mora otići i to odmah
onda i hdz mora otići, odnosno izgubiti izbore
onda sdp mora pobijediti
onda milanović mora biti premijer
čačić ministar nečega, a pusić vanjskih poslova

nitko ništa ne mora obećati
nikakav program ne treba pokazati
ne treba biti dobar
jer je svatko, bilo tko, bolji od ove vlade koja je najgora

iskreno mislim
da bi bilo bolje kada bi prosvjedi natjerali vladu da prihvati odgovornost
pokaže svoje planove, opiše svoje rezultate
meni bi odgovaralo
da nam gospođa kosor ( a jednom tjedno mogao bi i gospodin josipović)
svaku večer i svako jutro odgovori na pitanje

što ste danas napravili da bi nama, građanima hrvatske bilo bolje?

idealnim bih držao dnevne novine koje bi, do izbora, svaki dan na naslovnoj strani
objavile to pitanje
jasno, i potpitanje?

što mislite napraviti kako bi nezaposleni došli do posla?
do kada će u hrvatskoj poslovati poduzeća, tvrtke, koje ne plaćaju zaposlene?
kada ćete ukinuti povlaštene mirovine za saborske zastupnike?
i dalje ....

ne zanimaju me previše odgovori ove vlade
ne vjerujem da postoji realna mogućnost da ova vlada dobije izbore
jako me zanimaju pitanja
a volio bi, htio bi znati kakve odgovore, kakav program nudi oporba

dobro je da vlada ode, dobro je da ode brzo
ne treba nam zajedništvo u neodgovornosti (velika koalicija)
ali
ne bi volio da oporba, od straha od poraza na izborima, od vlastite nemoći, bezidejnosti
nespremnosti na preuzimanje odgovornosti
prihvati i podrži ideju o preuzimanju vlasti, žurno
bez dramatične promjene paradigme

vlast treba otići, ali prije toga podnijeti račun za ono što je radila

oporba na temelju tog konačnog, završnog računa treba
dati svoj program

a inače, treba nam pošten dnevni list

luka

Tko je glasao

nitko ništa ne mora obećati,

nitko ništa ne mora obećati, nikakav program ne treba pokazati, ne treba biti dobar
jer je svatko, bilo tko, bolji od ove vlade koja je najgora... dobro je da vlada ode, dobro je da ode brzo... vlast treba otići, oporba treba dati svoj program

Ako je sve bolje od ovog, onda je logično upitati se Tko nas bre zavadi devedesetih i zašto? Nada je loša strategija. Uzdati se u oporbu je ravno samoubosjtvu - dokazano Zvjerinjakom imena i prezimena...

Tko je glasao

Stvar je jednostavna. Tempo

Stvar je jednostavna. Tempo ne mogu diktirati niti HDZ, niti SDP, jer su sa svojim diktiranjem tempa dogurali gdje su dogurali. Sada, kada je novi tempo uspostavljen, razumljivo je da se polome i pogube. I tako treba da bude. Jer potrebno je da se prilagode potrebama vremena, a ne da vrijeme prilagodjavaju svojim potrebama.

U vezi dnevnog i tjednog lista, tako je.

Tko je glasao

danas bi žene trebale uvesti diktaturu

odnosno prelaznu vlast (isključivo žene koje nisu bile u vrhu stranki, ministrice i slično)
dok:

1. se ne izmijeni izborni zakon i zakon o referendumu
2. se ponovno ne izaberu ustavni suci
3. Predsjednik i Sabor ne pošalju na ocjenu ustavnosti cijelu nisku zakona

kad je to gotovo, ograničena rokom (3 mjeseca) diktatura žena objavljuje Prve slobodne demokratske izbore

- do tada ostalo stnovništvo je u glavnom zaposleno na javnim radovima vezanih za promet, zaštitu od poplava, snimanju stanja u prostoru.... radna obaveza

Tko je glasao

Samo oni koji misle isto sto

Samo oni koji misle isto sto i ja. A mogu i zene. Nema smisla da budemo diskriminatorni, pobogu.

Tko je glasao

tri mjeseca besplatnog rada u vladi diktature

jedino povjernje imam u obične žene, recimo radnice Kamenskog i Uzora
(valjda te ne trebam potsjećati na današnji datum)

Tko je glasao

sretan vam Uzor dan? :)

Hm, ne bih pojednostavljivao. Radnice Kamenskog su se nedavno podijelile u dva tabora - jedan koji stoji uz radnicu koja je dobila Nagradu grada Zagreba (ali neće podijeliti novčanu nagradu s nikim) - i ostale radnice koje ne stoje uz nju.

p.s. Naravno, svim ženama sretan Dan žena!

Tko je glasao

to je samo dokaz u kakovom

to je samo dokaz u kakovom dobu živimo - ljudi se dovode do očaja, jednom se baci kost drugi se ponašaju kao zvijeri. Baš TO je najveće zlo od svega. I baš zato - one

Tko je glasao

Samo Ciru drzat sto dalje od

Samo Ciru drzat sto dalje od njih.

Tko je glasao

http://www.youtube.com/watch?

http://www.youtube.com/watch?v=V_66D_SPTN0&feature=player_embedded

usporedimo ovo gore, sa nama ovdje...još uvijek se ne želi vidjeti, znati. problem je globalan i globalno ga treba riješavati...jer svijetom vlada mafija i kriminal, a mi smo samo jedan mali dio toga. kada shvatite da je sve ovo u maloj RH samo posljedica onoga što se odavno već odvija u svijetu, a čega smo oko 35 godina bili pošteđeni zahvaljujući jednom čovjeku čije ime u ovoj zemlji ne smijem ni spomenuti (uh, al' nam mozak dobro radi kao da je ispran), tada ćete shvatiti u kojem smjeru ići i čemu težiti...

ovako, dok svatko vuče na svoju stranu, za svojim sitnim interesima, često i osobnim, ništa se bitno neće promijeniti, osim ako se ne pojavi nova humana prosocijalna snaga u što sumnjam jer ja još nisam naišla na - čovjeka.

Tko je glasao

Hrvatska revolucija nije

Hrvatska revolucija nije pitanje osobnih sloboda i raznolikosti izbora, nego veća integriranost u dužničko ropstvo i bolja prilagodba radnim logorima. Novi izbori - stara prostitucija...

Falsificirana Revolucija Klonira Krivotvorenu Hrvatsku

Tko je glasao

štovani mirotvorče iako mi tvoj stav zvuči obeshrabrujuće

...i cinočno jer onda bi bilo nabolje da se odmah mirno predamo bez riječi, ok - to je tvoje mišljenje. Ali - koja je alternativa kakvu je vidiš i to sada, u ovom trenutku - nemoj mi pričat o teorijama promjene cjelokupne svijesti na nivou čovječanstva - nego reci - A ŠTO SADA?

Tko je glasao

...i cinočno jer onda bi bilo

...i cinočno jer onda bi bilo nabolje da se odmah mirno predamo bez riječi, ok - to je tvoje mišljenje. Ali - koja je alternativa kakvu je vidiš i to sada, u ovom trenutku - nemoj mi pričat o teorijama promjene cjelokupne svijesti na nivou čovječanstva - nego reci - A ŠTO SADA?

Jedina ALTERNATIVA ti je ravno pred nosom, prestani se koristiti njihovim novcem-dugom! Sad, ovog trenutka, ni sekunde kasnije!

Tko je glasao

mirotvorac, hvala na smjernicama

nikad ne reci nikad ;)

Tko je glasao

Kolko riječi

Nausy, naj špotati peaca - on ti je rekel dobro samo treba malo progruntati. Poruka je jasna, ne smijemo se zadovoljiti samo novim izborima koji opet usto9ličuju nove-stare jer je shex tak podesil izborni zakon gdje se biraju stranke (liste) a ne osobe iako čl 72 Ustava decidirano navodi da se zastupnici biraju neposredno a ne posredno prek listi kao dosad. Zato i oporba kurvinski šuti jer joj odgovaraju liste a ne Jura, Ivek i Mate. Kapito. Kroz prosvjede treba promicati institut neposrednih izbora a ne samo izbora.

Tko je glasao

dragi golgy - ma sve 5, jasno mi je

ali često se čuje kako ništa nema smisla jer je sve unaprijed osuđeno na propast zbog toga i toga. Ja bi pak, da se oni kojima je sve jasno (nisam u toj skupini) žrtvuju i kandidiraju ne bi li nama drugima (ofcama) pomogli da shvatimo ;)

Tko je glasao

ja bi pak, da se oni kojima

ja bi pak, da se oni kojima je sve jasno (nisam u toj skupini) žrtvuju i kandidiraju ne bi li nama drugima (ofcama) pomogli da shvatimo ;)

Ja ti mogu pomoći da shvatiš, ali ne mogu shvatiti umjesto tebe: Novac I Mentalna Higijena ... možeš se kandidirati do Sudnjeg dana, uzalud ti trud...

Tko je glasao

WOW, predivan dnevnik....

WOW, predivan dnevnik.... Vrlo si lijepo sazela sva moja razmisljanja u vezi prosvjeda, samo si to ucinila puno sofisticiranije i poeticnije nego bi ja to ikada... Bravo!

Mene su danas na poslu popljuvali kad sam rekao da imam muscul fiber jer sam vec 2 veceri setao gradom s DIVNIM građanima koji imaju ARTIKULIRANI cilj. IZBORE odmah! Kao, kaj onda, misliš da će oni biti bolji. Objasnjavam im da me ne zanima, vec da jednostavno zelim uzivati u svom građanskom pravu na MIRNI prosvjed. Kazu nadalje dal doista vjerujem da cemo izazvati prijevremene izbore. Odgovaram da ne znam, ali da se barem necu gristi kasnije da nisam dao svoj maksimum koji mi pripada, a to je da se druzim s tim divnim ljudima i iskazujem STAV iza kojeg stojim svim srcem

Tko je glasao

jezuš, goxic...

..pa kak te ne zanima.....pa naravno da te zanima što će biti poslije, kao i mene i sve...koga ne zanima? ne razumijem te?

glede uživanja u građ. pravu, fine, ali to ti ionako nitko nije branio ni prije (poslije ex Yuge) tak da ne berem tvoj comment?

glede PRIJEVREMENIH izbora, dajte više prestanite s tim, izbori pred ljeto, u jesen ili kasnije nisu više prijevremeni nego regularni... može se samo reći ranijih, ili ranije nego što bi jaca htjela...

CC

Tko je glasao

Joj opet vas sarkazam i

Joj opet vas sarkazam i poslovicni skepticizam. Ali to mi je bas simpaticno.... Bez uvrede, ali nekako vas zamisljam kao staru frajlu, koja uziva u dimu duhana dok ispija drugu bocu finog crnog vina, onako sama i prividno zadovoljna, kako uziva svoju samocu, frustrirana zivotom ali ipak dostojna u svojoj boli.... Da sam reziser i da moram odbrati glumicu za vas lik, Mia Oremovic (pokoj joj dusi) mi je prvi odabir...

Unaprijed se ispricavam ako sam vas uvrijedio. To je onako cist moj dojam koji apsolutno moze biti pogresan...

Dakle, ajmo redom:

1.) Zivimo u predstavnickoj demokraciji u kojoj je do sada bilo uvrijezeno da je mandat 4 godine (s + i - mjeseci) te da kad si izabran mozes raditi sto te volja. Ovi prosvjedi su pokazali da smo se mi Indijanci ipak otrijeznili od bunike i da shvacamo da se mozemo na miran i dostojanstven nacin pobuniti i traziti da nam isti ti izabrani polazu racune svaki dan svog mandata a ne samo na izborima, Da sutra sastavi vladu HČSP u koaliciji s HSU-om i Starnkom Zelenih, ako je tako željela većina, meni je to OK. Ali ako krenu raditi kontra naroda, znat ce da ce ih cekati isto kao i ove kojima sada prosvjedujemo

2.) Naravno da mi nije nitko branio, ali sta, mislis da sam trebao doci na Trg i samozapaliti se pa biti "indijanski" Jan Palach? Ili da sam trebao skociti s nebodera na Trgu s oprostajnim pismom u kojem molim obitelj za oprost a za smrt optuzujem Jadranku Kosor i njenu vladu... Ovaj redikul Pernar je pokrenuo stvari i koliko god ga smatram smijesnim u njegovim politickim stavovima, ljudski mu se zahvaljujem jer je ipak probudio narod. Iako 10.000 prosvjednika u gradu od 1.000.000 stanovnika zvuci ko da žumberački pčelari prosvjeduju jer im pčele idu u Sloveniju na cvjetove. Bez obzira na to, kad se vec masa pokrenula, doista mi se gade oni koji sada u ovom trenutku moraliziraju, analiziraju, seciraju poruke, pitaju se sto dalje. Konacno imamo bar jedan zajednicki cilj, bez obzira na nase intimne politicke preferencije i ako se niti oko njega ne mozemo sloziti, onda smo stvarno debilni narod. Ne zasluzujemo nista... Ama bas nista...

3.) Ok, zelim RANIJE izbore...

Tko je glasao

stara frajla :))

doista mi se gade oni koji sada u ovom trenutku moraliziraju, analiziraju, seciraju poruke, pitaju se sto dalje

čuj, stara frajla, hihi, te pita, nemoj zamerit, a zakaj si se tak uzrujal' što mene muči kako dalje? pa naravno da me zanima i da razrađujem u glavi razne scenarije, blabla...jer radi se i o mojoj budućnosti (nisam tak stara pa me valjda zato i zanima, hehe).

pročitaj malo pažljivije pa ćeš shvatit da to nije nikakav sarkazam, event. zajebantski ton, to da, iako je pitanje zapraff ozbiljno.

p.s. moram se požalit al već neko vrijeme nisam si priuštila čašicu vinca, jer imam dosta posla. i to mi, bogme, dosta teško pada (mislim na apstinenciju od vina, ne posao::))

CC

Tko je glasao

grrrrr

država je danas takva upravo zbog imbecilnog 'ne možemo mi tu ništa' stava. i pogotovo zbog hrvatima tako erotično očaravajućeg poriva da podkajlaju svakog tko se drzne učiniti nešto.

Tko je glasao

kajlanje Blanke

- vidi je, sva je nikakva... naravno da skače kad je ovakvu nitko neće... Istina je, mi smo majstori za kajlanje... a kad netko uspije, onda se pretvaramo u "ma vidi ti naše Blanke, to ima samo u nas!" :)) ali ok, treba prema neutralnima i dalje afirmativno...

... dakle, i dalje: Ajmo van iz tramvaja.... i prema prozorima: Idemo u šetnju!

... ja sam predložio da posjetimo slobodno recimo malo i Kaptol, čisto onako... zbog onih naklonjenih religiji :)))

Tko je glasao

"Bacili smo prvi kamen!"

mogli bi vikati!

I - "Bogu božje, nama naše!"

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Koliko vidim

najpopularnija porezna maksima u Hrvatskoj je ona stara:

'Cezaru Cezarovo!' (a ZNA SE tko je Cezar u našem filmu)

Tko je glasao

Istomišljenik

Ovaj narod je počeo gubiti VJERU u sebe. Crkvina osnovna zadaća je briga o VJERI.
Trebalo bi ih na to podsjestiti i ukazati na njihovu krivicu što narod ima manjak VJERE.

Tko je glasao

Ovaj narod je odavno izgubio vjeru u sebe...

...onda kad se pojavio "otac nacije", koji je narodu dao sve, pa i Boga oca kojeg je rasporedio posvuda, od proračuna, preko vrtića, škola i medija, pa do krunice na retrovizorima.

Moja je generacija sumnjala u sve, propitkivala i ismijavala, a vjerovala sebi - ova danas tek će početi propitkivati drvenom žlicom - gdje je nestala kobasica iz graha za koju "očevi" tvrde da je tu, autentična, domaća i ukusna?!

Ovaj narod ima višak VJERE, a manjak KOBASICA!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vjera u sebe

Na tu vjeru sam mislio. 50% ljudi ne izlaze na izbore. Zbog toga što su izgubili vjeru da mogu nešto promijeniti.
330.000 ljudi je nezaposleno. Malo njih izlazi na ulice jer nemaju vjere da mogu nešto promijeniti.
Opća depresija opet kao nedostatak vjere. Vjera nije vjerovanje u nešto imaginarno već u čovjeka, svoga bližnjega, svoj narod.
Te vjere nema ili je izuzetno slaba. Kada su i tanjuri bili, do nedavno, malo puniji bilo je isto. Jedno izgubljeno, preplašeno društvo koje se svega boji a najviše vlasti. Kada bi jedanput, samo jedanput, uspjeli skinutu vlast svojom snagom, snagom naroda situacija u društvu bi bila optimističnija i na njoj bi se mogla graditi budućnost.

Tko je glasao

Ova Crkva neće vratiti tu

Ova Crkva neće vratiti tu vjeru o kojoj ti govoriš!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dijelim tvoje sumnje

ali se trebaju staviti na svoje mjesto. Briga o ljudima i njihovoj vjeri a ne briga o vođenju države.

Tko je glasao

Nemoj tako

Nemoj tako baš sada kad je prolupali Miklenić uočio da Jadranka Kosor i HDZ za koje je još prije tjedan - dva pisao da su izdajnici i sluge nekih iz EU koji ne mogu smisliti Hrvatsku baš pravi za uvest nas upravo u "zapadni demokratski svijet".

Evo, on bi zato da nas "hrvatska mati" prvo uvede pa da onda o izborima divanimo.

Sad vidiš koliko on brine o ljudima i vjeri kad mu je i Jadranka, do jučer "s komunističkim mentalitetom" postala uzdanica.

A prosvjednici "skrivene političke snage".

Živio drug Miklenić!!! .

B-52

Tko je glasao

Naređeno, izvršeno

Ovaj narod je počeo gubiti VJERU u sebe. Crkvina osnovna zadaća je briga o VJERI.
Trebalo bi ih na to podsjestiti i ukazati na njihovu krivicu što narod ima manjak VJERE.

Zadatak je izvršen i krivica Crkve ne postoji. Dapače, Crkva je zadatak vjere u Njega doslovno izvršila i vrši, radi to od vrtića i preko škola. Njen zadatak nije razvijanje sposobnosti samopouzdanja i vjere u sebe. Krivica ili namjera je na drugim plećima. - Crkvu čine vjernici.

Tko je glasao

obojica ste na svoj način u pravu

crkva više nije percipirana kao čuvar naše duhovnosti i dapače, ona koja inzistira na duhovnim i nematerijalnim vrijednostima u pojedinca - već kao ugojena i zbrinuta formalno institucionalizirana 'banka' koja trži i prodaje duhovne 'dionice' ali plaću prima isključivo u vrlo ovozemaljskoj valuti.

Vjernici koji čine njezinu osnovu na određen način su i 'nevjernici' jer su korumpirani na isti način kao i ostatak društva - vrijednostima koje im se sustavno nameću, često upravo mimo i suprotno proklamiranim načelima -- duhovnost, suosjećanje, oprost, tolerancija, skromnost, spremnost na odricanje i pomoć itd. Gladan sitom ne vjeruje (namjerno okrećem poslovicu) pa tako teško onaj vjernik koji jedva preživljava, može vjerovati u kraljevstvo nebesko koje mu navješćuje zadrigli duhovni pastir kojem nikad ništa ne manjka (nisu svi takvi ali podosta) dok se njihova pastva bori da preživi.

Nije mi namjera nikoga uvrijediti ovim komentarom, samo konstatiram ono što vidim.

Tko je glasao

Brzina

Na brzinu sam pisao komentar pa kada se krati nastanu nesporazumi:)
Ima još jedan razlog zašto bi se trebalo prošetati ispred Kaptola a to je da vrh Crkve u Hrvata često ne vidi ovu zemlju kao sekularnu državu i miješa se u politička pitanja i to dosta neprincipijelno. Zašto ih onda ne priupitati da li su uz 70% naroda koji je za prijevremene izbore? Nitko ih ne pita za koju opciju, već da li vrijede ovi što sada upravljaju.
Dobro je ako odgovara da se ne bu mešali jer se onda ni u budućnosti nebu ništa pitali.

Tko je glasao

Kronika o čovjekolikima

Nemam dozvolu da prenesem ovaj tekst! No doba je skoro predrevolucionarno, vrijeme kada se pravilima gleda malo kroz prste, Prenosim tuđi komentar u dobroj vjeri, knjigu koja se spominje nisam pročitao, to je drugi pogled i drugo mišljenje o evoluciji, mada mi je naglasak i zaključak u suglasju po stavu:

written by teuta, March 07, 2011

Zecharia Sitchin, pisac Zemaljskih Kronika, bio je jedan od rijetkih ljudi koji je mogao čitati klinasto pismo sa sumerskih pločica, spojio je arheologiju, drevne tekstove i Bibliju s posljednjim znanstvenim otkrićima kako bi ponovo ispričao povijest i pretpovijest čovječanstva i planeta Zemlje.

U reviziji Postanka kaže da su prije 450.000 godina na zemlju stigli izvanzemaljci sa planeta Nibiru kako bi iskopali zlato sa zemlje koje im je bilo potrebno kako bi održali atmosferu i život na svom planetu. Došlo ih je oko 1000. Zlato su iskapali njihovi astronauti. Jednom su se pobunili zbog napornog rada u rudnicima. Tada su vođe izvanzemaljaca smislili da stvore bića koja će raditi umjesto njih. Vidjeli su čovjekolike majmune u okolici koji su lutali. Ti majmuni su jeli travu i pili vodu ustima, nisu bili odjeveni niti su imali civilizaciju. Križanjem izvanzemaljaca i majmuna stvoren je homo sapiens. Na sliku i priliku „bogova“. Jedino što nisu imali bilo je znanje koje su imali bogovi. Jedino što su znali bilo je raditi za bogove, štovati bogove, ratovati za bogove i čuditi se zašto su ih bogovi napustili. Tada bi molitvama zazivali bogove da ih spase, i bili spremni još više raditi za bogove kako bi ih štitili.

Vjerujem li ja u sve ovo? Da, vjerujem. Teorija evolucije je samo teorija, o ovome postoje zapisi. A da i ne postoje, zar se ne ponašamo upravo kao čovjekoliki majmuni? Eli, Eli lama azavtani...Ne znamo mi ništa sami napraviti, za sve su nam potrebni bogovi. I za prosvjede.

U zadnjih nekoliko mjeseci putujem tramvajem s kolodvora do posla. Uz tramvajsku prugu nalazi se crkva. Pol tramvaja se križa prolazeći pored bogomolje. Na rit sam pala kada sam to vidjela. Uglavnom mladi ljudi se križaju, srednja škola i fakultet. Da se razmijemo, nemam ništa protiv vjernika, no ovo je već vjerski fanatizam. A bogovi s Nibirua se smješkaju. Ili bogovi sa zemlje koji su ih zamijenili. I trljaju ruke – dobro je, još su nam u šaci, trebaju nas...

Lijep pozdrav svim čovjekolikima, ako nam bogovi ne dođu u pomoć sretni smo da imamo zelenu travu. I vodu. U slast.

(u tekstu Boldirao @bube)
(link na original sam zametnuo, !? dodam ako se sjetim odakle je)

Tko je glasao

Našao link

Našao zagubljeni link (na internet me puste ali na ulicu idem pod pratnjom)

http://cromalternativemoney.org/index.php/en/component/comprofiler/userp...

Tko je glasao

Ohh - i ja mislim da bi bilo neuljudno

zaobići Kaptol i duhovne pastire koji nekako duhovnu sreću nalaze tek kad se ofasadiraju
poludragim kamjenjem! A kaj je sa zavjetom siromaštva?

Ili se to odnosi samo na duh (blago siroamšnima duhom?)...

A i HAZU bi trebao fasovati - što reče ono Kusić? Mi ne partimo i ne komentiramo dnevnu politiku. Pa neće se valjda akademici inkomodirati da se ne daj Bože, kritički osvrnu na stanje u društvu koje im ipak osigurava pristojan standard i život dok mnogi ni za kruh nemaju! Oni bit će, žive u nekoj drugoj, boljoj Hrvatskoj gdje samo domoljubne muze poju a mana pada s neba.

Tko je glasao

goxic....wow, right back at you ;)

hvala ti na lijepim riječima - napisala sam onako kako mislim i osjećam - i jest, lakše je uvijek tražiti dlaku u jajetu i naći izgovore da se ne učini baš ništa ---

-- ali bilo bi me sram da me jednog dana moja kćer pita - Mama - gdje si bila, šta si radila?
Zašto si to dozvolila? Zašto se nisi bunila? A nadam se da će i ona u životu uvijek postavljati teška pitanja i da neće okretati glavu na drugu stranu - i od istine i od patnji svojih sugrađana i bližnjih.

Tko je glasao

Prvo da se zahvalim svima na dobrodošlici, nije me bilo

...jer je došlo do određenog zasićenja s time da mi tu pišemo, predlažemo i polemiziramo a svejedno i dalje brzinom svjetlosti - jurimo prema zidu a kočnice otkazale!

Stojim iza svake riječi koju sam napisala, prigrlit ću svakog u prosvjednim redovima koji bude podržao nenasilne metode prosvjedovanja i zahtjev za novim izborima. Ne mogu si pomoć, vjerujem u nas i vjerujem i sve one ljude koji predstavljaju čak i političke opcije koje mi nisu bliske - jer STVARNO JESAM DEMOKRATA DO KOSTI - ali vrijeme je da se digne ovaj narod i kaže DOSTA!

Vrijeme je da se krene, kako kaže Bare - zbog nas, zbog naše djece, zbog budućnosti i zbog toga da opstanemo - i zbog svih onih koji su poginuli sanjajući bolje i pravednije društvo. VIŠE NE SMIJEMO ŠUTITI i nadati se da će nam netko drugi ponuditi rješenje i odraditi ovaj posao za nas - spasiti nas od životarenja i preživljavanja - na nama je da se pokažemo kao oni koje se ne može prevesti žedne preko vode.

Kaže narodna - MOŽEŠ KONJA DOTJERATI DO VODE - ALI GA NE MOŽEŠ NATJERATI DA PIJE! Sada je došlo dotle da ćemo nestati ako nismo sami u stanju shvatiti GDJE JE IZVOR NAŠEG OPSTANKA I GDJE JE TA VODA BEZ KOJE NAS NEMA!

Tko je glasao

česma na Iblerovom..

GDJE JE TA VODA BEZ KOJE NAS NEMA!..

ima, nausi, jedna česma ili se kaže vodoskok, valjda, da, da vodoskok na Iblerovom, hihih..ups, pa ima i na trgu žrtava, još veći...ahahha..

zezam se ofkors. moram malo...nemam niš pametno za reć' ..ne znam što nas čeka poslije svih ovih sranja..ne mrem se nikak odlučit između pernara i onog opernog pjevača, i to me ljuti..a vrijeme ide tik-tak :))

CC

Tko je glasao

kratkovidnost

OK, ja kužim da neki ljudi vide samo pozornicu :)

Ali, i za kratkovidnost ima lijeka! Malo svrni pogled uokolo ili prošeći među ljudima... Ni P od Pernarizma među njima...

Ali, zašto ja to objašnjavam... Neki uspijevaju biti otvoreni (i naravno, pogriješiti ponekad), a neki kao da imaju veliku želju sve staviti u kućice. Mislim da je ipak ponekad potrebna nekakva sociološka analizica, a ne tako brzo etiketiranje...

Što se mene osobno tiče, iako sam do sada zaokruživao uvijek vodu s iblerovog trga (a urlao za onu s žrtava fašizma), ako nastavi s ovakvom šutnjom... mislim da to više neće biti tako.

Tko je glasao

Nepokoreni grad ;)

--> to mi je sad palo na pamet - iz čista mira ;)

I jedva čekam sutrašnju šetnjicu da se još malo razgibam

Tko je glasao

lijep dnevnik :-)

Bravo za dnevnik. I slažem se da treba ustrajatti, bez obzira na šarolikost parola i ideja. U biti, ja jedino nemrem progutat Pernara, pa da me ubiješ, no fino je čovjek jučer rekao da će on to vodit zato što niko drugi neće. Ko nam je kriv što smo svi papci pa niko neće ustat prvi.

mogli bi se mi pollitičari udružiti pa da na prosvjed idemo skupa :-)

Tko je glasao

5+ za dnevnik

Pitaju me a što onda? I da padne vlada? Pa ovi su isti, ili nisu dovoljno drukčiji ili bla,bla....Kažem, vidjet ćemo – ne znam – nemam rješenja ali vjerujem da će se pojaviti,
Najgore što bi se iz ovoga moglo izroditi je talijanski model prečestih rušenja vlada. Ali sagledavši nas i da konce u ovome čvrsto nalaze igrači koji su iznjedrili one studentske prosvjede (po meni best of događaj u RH od Tuđmanove smrti), moguće je da ni to neće biti potrebno.

Tko je glasao

demonstracije, pardon

demonstracije, pardon prosvjedi na kojima se pjeva, izvikuje prilicno glupavo kojesta ("jaco odlazi"... pa zar "jaca" nije tepanje Jadranki?), nose prilicno glupavi transparenti, "protestanti" se ponasaju ko na karnevalu...itd.
i nisu bas nesto ozbiljni prosvjedi..

---------------- i oni ce uskoro prestati.. nemajte brigu za to!

a kako se zapravo ozbiljno protestira (i rusi omrazena vlast) moze se puno nauciti od Arapa u ovih zadnjih mjesec i nesto dana!!!

Tko je glasao

Bravo

Nakon niza nedovoljno artikuliranih dnevnika ili onih koji su išli dijelom "optužiti" jedan dio učesnika zbog udaranja u lijevo ili desno i time udaljavali ljude od protesta napokon jedan u kojem nema negativnost već jednostavna, točna i nadasve poštena ideja- SRUŠITI OVU VLADU ODMAH. Toliko je štete nanijela a još će više ako ode redovnim putem. Svaki njihov sekund na vlasti je dvije sekunde unatrag ovoga društva.
Kažu neko, doći će smotana i mlitava oporba. Dobro. I njih ćemo onda na isti način šutnuti u dupe kao i ovu. Mijenjat ćemo Vlade svaka tri mjeseca kao nekada Talijani. Što će nam nesposobna ili korumpirana Vlada? Oporba još ne shvata da baš zbog toga što se ne prikljućuje demonstrantima i njih će u budućnosti stići ista sudba.
Ne znam kako će sve završiti ali znam da treba vjerovati. Učestvovao sam na dosta demonstracija, Varšavska recimo, gdje sam bio mišljenja kako ćemo biti poraženi. Ali to je bila moja građanska dužnost i vjerujem kako je i od toga demonstriranja ,dugoročno gledano, postignuto nešto pozitivno za društvo. U mlađim danima sam jurio na tenkove u Beogradu na martovskim protu miloševićevskim demonstracijama. Poraženi smo. Rezultate smo svi osjetili. U Londonu sam se tukao sa policijom 17.011991. u 4h ujutro kada je počinjao rat u Iraku (Kuvajtu). Bilo nas je nekoliko stotina tisuća. Poraženi smo. Rezultate toga i dan, danas osjećamo. Ali i dalje vjerujem u ljude u narod. Da su sposobni iznjedriti pošteni novi svijet.
Trenuntno nisam u Zagrebu i zato me nema na ulicama. Dolazim 15.3. Sa srcem i vjerom sam sada sa vama a tada ću i fizički biti sa demonstrantima. Ako do tada izdržite, velike stvari su moguće.
No, molim vas. Ne dijelite se. Fokusirajte se na jedan jedini cilj koji sada imate a to je: PAD VLADE ODMAH!!!
Zezajte se, pjevajte i nikako, ama baš nikako se ne "kačite" sa kolegama u koloni. Ma koliko se idejno razlikujete, pred vama je jedan veliki cilj nakon koga ništa neće biti isto. Vlast će saznati da nisu svete krave i da moraju pošteno i odgovorno raditi svoj posao i da im niti jedan saborski mandat ne daje bilo kakav imunitet pred narodom. I narod će shvatiti da ima veliku moć. Toga se i opozicija opravdano boji.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci