Tagovi

Hrvatski katolici o papi Franji

Hrvatski katolici (s naglaskom na "hrvatski"!) o papi Franji.

Dolje navedeni citati su iz diskusije na topicu "papa Franjo" na forum.hr. Od http://www.forum.hr/showthread.php?p=55437057#post55437057 target=_blank>komentara #1159 nadalje. Sve tijekom nekoliko sati. Jučer je bilo 136 upisa. Velika većina su u sličnom stilu. Ovo je izbor.

Papa Franjo antikristBenedikt je za razliku od Franje vjerovao u Boga.

Postavlja se pitanje čiji je on uopće Papa jer koliko vidim sve više Katolika izražava otvoreno neslaganje s njegovim stavovima. S druge strane oni koji su na braniku ateizma s ciljem uništenja KC ga brane, zanimljivo. Ja njegov pontifikat gledam kao jednu veliku kušnju za KC.

Gledao sam par tih filmica na YT kontra njega opisujuci ga kao masona, rotary, folera , antipapu I najbitnije ZADNJEG PAPU,

Katolicku crkvu vidim kao dio tradicije mog naroda i mene....i sigurno ne zelim jednog dana udjem u crkvu za Bozic ili sprovod ili vjencanje...i vidim da pop pusi marihuanu, slavi Haila Selasija i ljubi Titovu sliku.

To sto papa radi nije nista novoga...to protestantski popovi rade zadnjih 500 godina...ako je to ono sto se trazi...onda si u krivoj crkvi.

Katolici u Europi (zapadnoj) zalažu se i za labaviji odnos prema abortusu, istospolne brakove, žensko svećenstvo itd. Kakve to veze ima? Katolici u Europi već dugo vremena nisu pravi katolici i to se vidi na svakom koraku.

Ima mnogo ozbiljnih teologa i kardinala koji su visoko kotirali za vrijeme Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. i koji su zaprepašteni s ovim što Franjo radi. I pri tom ne mislim na banalnosti i populizam nego na teološki aspekt. Ukratko, Franjo vodi Crkvu u suprotnom smjeru od onog u kojem su je vodila njegova dva prethodnika.

E o tome ti pricam kada kazem da je Franjo bacija 2000 godina tradicije u zahod...vise sam volija one stare pope koji su pritili dnom pakla ako malo jace opsujes.

Eto, sam si dao primjer njegove izjave od koje se svakom ozbiljnom teologu diže kosa na glavi i zbog koje bi ga u apostolska vremena vjerojatno izopćili kao heretika.

Ali to njega ne zanima, jer kao što rekoh, vjera i teologija su njemu potpuno irelevantni. Važnije su ovozemaljske stvari poput klimatskih promjena, ekonomije, imigracije itd.

Ne treba ti popis stanovništva da vidiš kako likovi u medijima koji su oduševljeni Franjom ne pokazuju nikakvu namjeru da prihvate katolički nauk nego upravo suprotno - raduje ih upravo percepcija da Franjo razvodnjava i ruši taj nauk i baš to je razlog njihove opčinjenosti njegovim likom i djelom. Nema tu dakle govore o raskajanom sinu koji se vraća kući nego o razvratnom sinu koji se raduje dok iz daljine gleda kako se očeva kuća demolira.

Sadašnji Papa je primjer neskromnosti i neponiznosti, jer ja skromnog i poniznog doživljavam kao čovjeka koji nije zabavljač i ekscentrik, koji se odriče u skrovitosti, koji prihvaća veličinu, snagu i tradiciju svoj položaja bez obzira sviđalo se ili ne.

Dvije godine sam trenutnog Papu branio i uvjeravao da se strpe, da mediji od njega prave klauna, da mu izjave vade izvan konteksta i izokreću. Više ne mogu. Njegovi 'gafovi' postali su svakodnevni. Njega 'razumiju' nevjernici i ideološki protivnici Katoličke Crkve. Među istinskim vjernicima stvara zbunjenost i nevjericu.

Ako mu i jest zadaća skupljanja izgubljenih ovaca, ove trenutno koje su u toru su izbezumljene, a ove izvan u većini žele biti vukovi i lisice, a ne ovce.

kad netko vjeru shvaća ozbiljno, onda je svakako izbezumljen kad pročita papin intervju ateističkom novinaru u kojem papa nadrobi hrpu stvari nespojivih s katoličkim naukom ili kada papa na prvoj audijenciji odbije javno dati blagoslov "kako bi poštovao savjest nazočnih nekatolika".

Komentari

i taj papa bi mogo malo uvuc

i taj papa bi mogo malo uvuc rogove

Tko je glasao

Po mom sudu ponaša se previše

Po mom sudu ponaša se previše "šarlatanski"!

Tko je glasao

Nakon ovoga proglasit ćete ga srbočetnikom

http://www.index.hr/vijesti/clanak/papa-trazi-da-crkvene-ustanove-koje-n...

Puno popova se utopilo jer uz doktorate nisu imali vremena naučiti plivati...

Tko je glasao

...koja neistinita interpretacija Indexa, za povratit'

Papa Francesco: “Se un convento lavora come hotel giusto che paghi l’Imu”
(ako jedan samostan radi kao hotel, naravno da će platiti porez)
http://www.ilfattoquotidiano.it/2015/09/14/papa-francesco-se-un-convento...

Tko je glasao

Papa dobro veli, ali mislim

Papa dobro veli, ali mislim da su komercijalne aktivnosti crkava (ovdje se ne radi samo o Katoličkoj) oporezivane. Kao i bilo koje druge komercijalne aktivnosti. Bilo koga.

Opet, možda sam u krivu.

Tko je glasao

Zakej, pa i on je samo čovjek

Zakej, pa i on je samo čovjek od krvi i mesa, i zašto bi se mi morali sa svime složit šta on kaže.

Tko je glasao

Stado mora slušati pastira

Kakvo bi to stado bilo kad bi sve ovce solirale, nikakvi psi ovčari tu ne bi mogli napraviti reda...
Dakle, ne moraš se složiti ali moraš slušati božjeg predstavnika na zemlji osim ako smatraš da ima više bogova što bi bilo veoma interesantno! :)

Tko je glasao

Ja sam ti pažljiv slušatelj,

Ja sam ti pažljiv slušatelj, no to ne znači da se sa svim izgovorenim i slažem.

Bilo ti je u povijesti puno primjera kad su se ljudi slagali i bez razmišljanja slijedili nekog.

Tko je glasao

Ma glupost

ja se uopće ne zamaram s tom crkvenom politikom...ali ako se Franjo nada da će biti proglašen svecem zbog ekumene koju provodi...neka radi..zaista bi bilo super da pomiri ortodoksne i katolike...

evo..pravoslavni Srbi idu mu na noge i NEŠTO ga moljakaju... žele valjda da ne prođu kao prije 500-600 godina..kad je kršćanska Europa digla ruke od njih..a pravoslavna Rusija bila em daleko em imala svojih briga...

Podržavam Papu u njegovom ekumenizmu....i želji da malo kultivizira ..komšije nam...da se podrede..odreknu autokefalnosti...prastarih običaja, kalendara i pisama...

Neki Hrvati to ne kuže...pa se čude...

sve dobro...

Tko je glasao

...

hehe...eto za ovakav prototip rvatina kao što si ti, kristov namjesnik, odnosno papa francisco, je ni više ni manje, već utjelovljenje sotone...jao jao što mi je drago da imate ovakvog papu...

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

malo si promašio

@Zoran Oštrić
Mislim da si krenuo u pogrešno vrijeme i pema pogrešnoj temi. Zašto?
1. Papu su birali Duhom Svetim nadahnuti kardinali. - kaj ne.
2. Ako je to Božje nadahnuće onda ga poštuj.
3. Čuo si za Papinsku dogmu. Ovaj ju pomalo zaobilazi. -znaš zakaj
4. Crkve u svijetu su sve praznije. I kod nas. Laž je da je sve više mladih vjernika. Manifestno da ali ne i latentno. To je ovaj Papa uočio i približava se njima.
5. Ovaj Papa radi za Crkvu više nego što vide ovi iz tvog dnevnika. Zašto? Olakšani razvod braka. To je zapravo samo skraćeno veijeme to jest kad su supru žnici na "čekanju" dvije do tri godine. Sada će papire uz istu cijenu dobiti brže, a i Crkva bu brže došla do love za novi brak. Zašto bi inače tražili crkveno poništenje braka ako se ne kane ponovo vjenčati u Crkvi.
6. Vjernici su ti koji će dati svoj sud o Papi Franceku. Brus. Frišku figu. Stado ne sudi pastiru.
7. NAJVAŽNIJE

Eto, sam si dao primjer njegove izjave od koje se svakom ozbiljnom teologu diže kosa na glavi i zbog koje bi ga u apostolska vremena vjerojatno izopćili kao heretika.

Isusu je presudio Kajfa i ostali visoki svečenici. Ne Poncije Pilat. I ovom će Papi presuditi visoki Crkveni-Vatikanski dužnosnici. Ne ljevičari, ne komunisti, ne ateisti i slični. Presudit će mu oni čije je trgovce rastjerao iz hrama.

Tko je glasao

...vidiš kako je lako biti

...vidiš kako je lako biti frajer onima što priznaju samo sud svoje partije.
...imaju samo ograničenja svoje ideje. A ideje mogu mjenjati kao čarape, jel´...to je bar jednostavno. To svaki tutlek zna. Ustaneš ujutro i izabereš boju čarapa, ili navučeš one od jučer ako se nisu usmrdjele...
Volijo bi ih vidjet koliko bi se lepršavo upuštali u procjene na terenu koji ne razumiju...
...kada bi priznavali nad sobom jurisdikciju svih svjetovnih, moralnih i božanskih sudova...
...koji se ne mjenjaju kao čarape,
Tada bi to bilo manje lepršavo, uz sva ta ograničenja, heh,...

Tko je glasao

iiiju, al smo najednom sekularni...

Za lika koji se nametnuo kao značajan politički, a ne samo vjerski faktor i koji je na čelu najmoćnije financijske institucije na svijetu, usput čvrsto pripijene uz državne sise i nagrbačene svekolikom pučanstvu, sigurno nije neobično što izaziva pažnju i katolika i nekatolika i nevjernika, to je neobično i nedolično samo "indijanima".

Razmisli malo o ovome dok tražiš jučerašnje čarape.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...ti baš voliš iščitati kako

...ti baš voliš iščitati kako ne piše,
...ali ništa novog, za osobu koja divinizira samo svoju poziciju, a svi ostali su remetilački faktor...
sa svime što po komsomolskim pravilima pripada remetiocima
...znam, znam, davno već nisi komsomolka ni generacijski, ali, eto, nekako se rado prisjećam tih izraza kad god mogu,

Tko je glasao

smrdljive...

smrdljive...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Veliki grijesi trebaju velike katolike

mafija i fundamentalizam nisu nikakva novost nego stara uhodana harmonija.... isil su veći "muslimani" od ostalih

hrvatski nadkatolicizam hrvatskog "društva" jednak je u potpunosti uticaju koji ima srpska pravoslavna crkva na srpsko "društvo" - raji nametati grijehe, prati lovu uz pomoć crkve, namještati igre sa povratom zemljišta i gradnjama, usput "odobiti oprost za svoje pljačke i ubijanja - što veći grešnik, izgubljena ovca, to miliji "bogu"

samo ima jedno što ih žulja: zašto Franju još jača svjetska mafija trpi? - saznanje da ovaj papa nije slučajno na sceni, nego je tu zato što je nužno potreban

Tko je glasao

oduvijek si me Zorane

nekako podsjećao na nekog popu... kad sam pročitao nešto tvoje...uglavnom crveno- zeleno..
pomislio bih; vide ovog što popuje,,,hehe..i eto tebe kod svog iskonskog..da tumačiš papu...

baš ste mi fora vi kakti lijevi...najprije putem medija širite paranoju i ksenofobiju protiv ovih nesretnika.....a onda cijeli hrvatski narod..optužujete ...tako sad tvrdite da Hrvati ne vole ovog papu..ili da se ne slažu s njim...

Očito je dobar pastir..čim vraća zablujdjele ovčice u stado.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvo:

najprije putem medija širite paranoju i ksenofobiju protiv ovih nesretnika
Kojih? Oni koji žele poništiti crkveni brak? :-/ Najnoviji val kritika aktulanog poglavara RKC je time potaknut.

onda cijeli hrvatski narod..optužujete ...tako sad tvrdite da Hrvati ne vole ovog papu..ili da se ne slažu s njim..
Osim uvodne bilješke, dnevnik se sastoji isključivo od citata.

Tko je glasao

"Osim uvodne bilješke, dnevnik se sastoji isključivo od citata."

Znam, eto ..citiraj i mene... npr.ovo

Smješno je kad deklarirani ateisti odgojeni na marxizmu pokušavaju tumačiti papu.

Zašto ti uopće slušaš (čitaš) papu...kao i mnogi poput tebe.

Valjda se pod stare dane..pošto ti ide odjavna špica pomalo..vraćaš krilu matere crkve.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvo

Kako je jednostavno živjeti u tvojoj glavi. :)

Zašto ne bih slušao/čitao papu? Kao i Dalaj Lamu, islamske teologe, konfucijanske filozofe, hrvatskog profesora filozofije i budističkog monaha Čedomila Veljačića idr.? Nisam drven. :-P

Kao i samu Bibliju naravno (i druge svete knjige).

Ješua ben Josef Nazarenac bio je zanimljiv vjerski propovjednik i etički učitelj.

Bilješka o etici: Hilel i Ješua

Tko je glasao

Bravo za tebe Zorane

"Ješua ben Josef Nazarenac bio je zanimljiv vjerski propovjednik i etički učitelj."

Internetski komentari...i ti ih ideš internetski elaborirati....što je ..? kriza ideja...

e što ćeš ..dešava se i najboljima ;-)

Evo da dam i ja svoj skromni doprinos ovom tvom dnevniku..............

Držim da bi bilo preuzetno od mene da se upuštam u analiziranje i tumačenje pojedinih papinih poteza ..ili izgovorenog...jer između pape i mene nalazi se puuuuno kardinala..biskupa i nadbiskupa..teologa i filozofa ..koji to vjerovatno znaju bolje...na kraju krajeva..i naš Josip B. i BiH Vinko P. bili su tamo kad se birao..

Ja razlikujem u crkvi..znači dogmu tj. vjeru iliti teoriju...i praksu tj. crkveni život...pa shodno tome..maxsimalno što mogu ..mogu propitivati prvog do sebe..tj. mog župnika i to nikako po pitanju teorije....ali mogu komentirati pojedine poteze..jer mi isti krstio unučad primjerice...i druge obrede..a vjerovatno bude nešto pričao i nad mojim lijesom...

Tako mogu reći svom "pastiru"... "Čuj don Anto, znam da ti nisi komunist da bi davao primjer svojim vladanjem...pa to oko ovih nekih raspuštenica ili slobodnih ...mogu ti samo zaviditi..hehe, ali nije dobro što petljaš i s udanima...zbog osobne sigurnosti..mogao bi te neki ljubomorko nasekirati sa sjekirom".

I tako...a sad da važem svaku papinu riječ...i potez..držim da nisam dorastao...a nisi ni ti...garant.

sve dobro...

Tko je glasao

mala digresija ili - kako analiziramo...

... sladak stav, pršti od političke korektnosti, nja nja :) (trepćem okicama)

Ja pojave iz društva analiziram na događajima oko sebe i sl. Oko, predivno.

A sad onako općenito - kada pričamo o "užasu života u Jugoslaviji" - spominjemo li primjere oko sebe ili krećemo sa stotinama tisuća ubijenih... kada pričamo o užasima komunizma govorimo li o primjerima oko sebe ili se kreće od milijuna, Staljina i slično.

Što želim reći? Želim reći da je slatko tražiti da se o vjeri (iliti Katoličkoj crkvi) priča isključivo s tezom "radvojimo nauk i stvarnost" - dok se kod drugih ideja to načelo uopće ne poštuje.

Tko je glasao

što si neurozan @zap

valjda te ostavio ljubavnik..što li...

Što je tebi nejasno...vjernik ne propituje dogme.....ili vjeruješ ili ne vjeruješ...praksa se može propitivati...

Kao deklarirani pripadnik RKC .... koji se pridržava tih nekih uzusa..ne propitujem dogmu...da propitujem ne bih pustio popa u kuću niti bih išao u crkvu..tu i tamo..

Međutim..mogu propitivati ..čovjeka... jer je ljudski biti griješan...

" A sad onako općenito - kada pričamo o "užasu života u Jugoslaviji" - spominjemo li primjere oko sebe ili krećemo sa stotinama tisuća ubijenih... kada pričamo o užasima komunizma govorimo li o primjerima oko sebe ili se kreće od milijuna, Staljina i slično."

Pa naravno...ako iz javnog prostor..štajaznam škola..izbaciš križ..Isusa..a metneš Titinu sliku..znači da ti je Tito ispred Isusa...i imamo što imamo..gomilu psihički osakaćenih titoista..u koje ubrajam i tebe...koji slijede učenje proroka Marxa i dr.,a ne evanđeliste...

Marx propovjeda ..otmi, ubij i opljačkaj..a Isus kaže...budi dobar, podijeli, daj..

Papu uzimamo kao ovlaštenog tumačitelja Kristovog nauka...a Lenjina , Staljina i Titu kao nasilne provoditelje Marxovog nauka.

Komunisti najviše mrze kršćane- katolike..jer su od njih ukrali modus operandi...zato je Tito želio podvrći Stepinca svojoj volji.

sve dobro...

Tko je glasao

10 citata koji dokazuju da papa mijenja Crkvu

Mediji nam govore da se papa Franjo, riječju i djelom, u potpunosti odrekao papinstva pape Benedikta... preplavljuju nas članci koji hvale Papu zbog njegovih izjava o ženama i homoseksualnosti, što se dotaknuo gorućih pitanja i što se prema njima drugačije postavio od svog doktrinarnog prethodnika. Papinstvo pape Franje mijenja sve u Crkvi, a njegovi komentari se posvuda suprotstavljaju tradicionalnim katolicima. Washington Post je to ovako napisao: "Nešto neočekivano i izvanredno se događa u katoličkoj Crkvi. Papa Franjo spašava vjeru od onih koji u pozlaćenim katedralama nazadno mašu doktrinom kao mačem. Utvrđena građevina katolicizma – u kojoj su progresivni katolici, homoseksualni katolici, katoličke žene i ostali koji vole Crkvu, ali često osjećaju da su marginalizirani od hijerarhije - počinje se urušavati."

Sada, koliko god mi tradicionalni vjernici koji idemo u crkvu pokušavali to vidjeti kao kontinuitet s papom Bendiktom, mislim da je vrijeme da se suočimo s činjenicama. Mediji su u pravu. Papa je liberal. Imamo citate koji to dokazuju.

Papa je blag prema islamu:
"Istina je da muslimanski svijet nije u potpunosti u krivu kad ponovo promišlja zapadnokršćansku tradiciju moralne dekadencije i manipulacije ljudskim životom."

Papa ohrabruje homoseksualnost:
"Žalosno je da su homoseksualne osobe bile i jesu objekt nasilne zlobe u govoru ili djelima. Takav tretman zaslužuje osudu crkvenih pastira kad god se dogodi."

Usredotočen je na siromašne:
"Mnogim ljudima danas nedostaje nade. Nameću im se komplicirana pitanja koja se u zbunjujućem svijetu čine još hitnijima i često nisu sigurni gdje se obratiti za odgovor. Vide siromaštvo i nepravdu i žele naći riješenja. Ipak, ako odbijemo dijeliti što imamo, s gladnima i siromašnima, činimo od svojeg imetka lažnog boga. Koliko glasova u našem materijalističkom društvu nam govori da je sreća u skupljanju što više imetka i luksuza! Ali, to znači od imetka stvoriti lažnog boga. Umjesto da donosi život, donosi smrt."

Previše je ponizan i ne prihvaća svoj ured:
"Kardinali su me izabrali, jednostavnog i poniznog radnika u Gospodnjem vinogradu. Tješi me činjenica da Bog radi i s nedovoljno sredstava i iznad svega, povjeravam se vašim molitvama."

Govori o veličanju žena u Crkvi:
"Teološki i antropološki je važno za žene da budu u središtu kršćanstva. Po Mariji, i drugim svetim ženama, ženski element stoji u središtu kršćanske religije."

O neo-pelagijancima koji misle da mogu doći u nebo pobožnošću umjesto milosrđem:
"Ako se u životu uopće ne obazirem na druge, želeći smo biti pobožan i vršiti svoje religiozne dužnosti, tada će moj odnos s Bogom biti suhoparan. Postat će samo ‘kako treba’, ali bez ljubavi."

Brine za okoliš:
"Slušajte glas zemlje."

Čak mrzi kapitalizam:
"Rasprostranjenost sebičnog i individualističkog sklopa uma koji također nalazi izlaz u nereguliranom kapitalizmu."

Pa, kako rekoh, vrijeme je da se suočimo s činjenicama. Jasno je da je papa radikalno drugaiji od prijašnjih papa, pogotovo svoga prethodnika. Ali, da budem pošten, moram primijetiti da postoji jedan maleni problem s mojom analizom. Tako malen da ga oklijevam spomenuti.

Svi gore navedeni citati su od pape Benedikta. Baš svi.

(Pat Archbold, National Catholic Register)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Papa još i memorandumaši- Crveni papa

Zaboravio si napisati da "memorandumaši" sa SPC i evo s T. Nikolićem!

Tko je glasao

Većina hrvatskih katolika

Većina hrvatskih katolika misli da je Božić blagdan u kojem Djed Mraz dolazi donijeti darove djeci. I da postoji upravo zato.
Znanje o vjeri i vjera su dvije suprotne stvari. Popularnost Pape Franje u medijima je sasvim treća stvar.

Ovako: Papa Franjo je odličan komunikator. Mediji ga vole. Narod ga voli.
Hrvatski mediji ga vole jer prepisuju od stranih medija. Trenutno nema nekih posebnih selebritija, pa našim medijima dobro dođe Papa.
Naši "katolici", a slobodno mogu reći, i dobra većina, ogromna, stanovnika u Hrvatskoj ne vjeruju medijima niti ih smatraju uopće relevantnima za bilo što. Pa tako one vrijednosti koje mediji propagiraju, forsiraju, one osobe koje oni promoviraju, neće se naći na top ljestvici. Budući da se u ovom slučaju radi o Papi, onda su pojedinci, u najmanju ruku sumnjičavi.
Još kad se tome doda da mediji izjave pape Franje prenose i forsiraju, mada on daje iste izjave kao i njegovi prethodnici....onda se narod zbuni. Zašto su Franjine poruke popularne i pozitivne u medijima, a na poruke njegovih prethodnika se uopće ni ne obaziru?

http://www.bitno.net/vjera/10-citata-koji-dokazuju-da-papa-mijenja-crkvu...

Eto nekoliko poruka pape...preporučam pročitati. I katolicima i autoru dnevnika.

Evo jedne poruke Pape Franje za koju znam da je neistinita i da je nije rekao:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/papa-franjo-ostro-protiv-korupcije-ne...

itd...itd...

Tko je glasao

@Weteran: Dakle, zapravo nema nikakve bitne promjene?

Mnogi katolici očito smatraju da ima. Neki to podržavaju, neki ne. Ako je krivnja na medijima, to je zanimljivo za analizirati - kako je to moguće, da suvremeni masovni mediji zavedu toliko ljudi na krivi put?

Ja se neću upuštati u pokušaj takve analize. Nemam dovoljno znanja za to, niti dovoljo interesa..

Sad će biti biskopska sinoda o obitelji. Raznih pristupa u Crkvi očito ima.

Eto nekoliko poruka pape...preporučam pročitati. I katolicima i autoru dnevnika.
Da, naravno da sam to pročitao. Zapravo, Benedikta XVI sam pratio više nego ovog papu.

Moj je utisak da važna razlika među njima zaista postoji (i kad zanemarimo medijske prikaze). Koliko je to relevantno s obzirom na ogromni mehanizam i inerciju RKC, ne znam.

Tko je glasao

Ne, nikakve bitne promjene

Ne, nikakve bitne promjene nema.
Naravno da postoji razlika između papa, to je normalno. Jer su drugačiji ljudi. Drugačije objašnjavaju nauk Crkve. Ali promjene u nauku nema. Evo, jel ima promjene oko razvoda braka? Crkvenog? Nema, osim pojednostavljene procedure. Ali razlozi za raskid braka, koliko sam ja to pratio do sada, ostaju isti. Crkva se tu nije puno promijenila.
Kad bi tu bilo promjene, ili kod zaređivanja žena-svećenika, ili toleriranja homoseksualnosti (grijeha), ili promjene u socijalnom nauku, nekom ekološkom, odnosu prema zemlji, pobačaju, kontracepciji, ne znam.....onda bi to bile neke promjene.
Ali tu neće moći doći do promjena. Jer bi se trebalo mijenjati osnove kršćanstva, tj katolicizma.

Oh, pardon.....promjene su se već dogodile, zaboravio sam....1054. godine, pa za vrijeme Martina Luthera, pa na jednom Vatikanskom koncilu (čini mi se 2.) itd.
Trenutno nema velikih promjena.

Što se tiće utjecaja masovnih medija, on je već uvelike poznat. A i ljudi se daju lako zavesti, jer, kako sam već napisao, u većini slučajeva nisu zainteresirani (kao ni ti ), ne razmišljaju malo duže, tj. razmišljaju površno i na osnovu toga donose sud, a najviše donose sud na osnovu toga što bi oni htjeli ili na osnovu onog čega se boje.
Zato ej vrlo lako uvjeriti ljude da je Papa neki liberal koji nastoji katoličku Crkvu pretvoriti u protestantsku....ali čekaj...pa mi već imamo takvu crkvu. Ljudi samo trebaju ići k njima na misu. Ima crkvi koje imaju "liberalnija" razmišljanja po mnogim pitanjima, treba ići samo k njima. Čemu raditi od KC-a još jednu istu takvu?

Tko je glasao

@Weteran: U redu. Ne moraš mene uvjeravati.

Ne, nikakve bitne promjene nema.
Idi na forum.hr pa im to objasni! Mene je fasciniralo, kako kažem u uvodnoj bilješci, da je tijekom dana bilo više od sto komentara, i većina je bila u stilu onih u dnevniku citiranih.

Ne tvrdim naravno da je to reakcija većine hrvatskih katolika. Sigurno nije.

Tko je glasao

Ma naravno da ljudi tako

Ma naravno da ljudi tako reagiraju kad ne razmišljaju.

Usput, imali smo bana Mažuranića (čini mi se) koji je prešao na pravoslavlje iz jednostavnog razloga što nikako nije mogao dobiti rastavu braka. Kao član pravoslavne crkve, dobio ju je bez problema (velikih).

Tko je glasao

Knjiga i pravo na ne razmišljanje

Ma naravno da ljudi tako reagiraju kad ne razmišljaju.

Nema opravdanja za ‘ne razmišljanje’. Čovjek, njegovo biće, nema pravo na  ‘ne razmišljanje’.

Pravo na ‘ne razmišljanje’

Kako u političkom, tako u privatnom životu,  učenju kroz cijelo vrijeme razumnog postojanja individue, nema se pravo na ne razmišljanje, na odricanje od procjene životnih benefita. Tu pod benefitom smatram bolji život porodice, napredovanje i zadovoljstvo uspjehom u radu, razumijevanje mogućeg i borbu za bolje, na pogled šire od vlastitog doma.

A rezoni u tom razmišljanju mogu biti različiti, inputi za odluke selektirani za optimističke ili pesimističke rezultate; mojoj zauvječnoj ljubavi Žužiki sam obećao da ćemo se vjenčati i u katoličkoj crkvi na pedeset godišnjicu našeg svjetovnog vjenčanja. To sam pristao računajući (na Marxa ) da ću, makar jedan dan ranije, biti stavljen u urnu kako bih izbjegao to, s figom u džepu, obećanje.

Knjiga, učenje i razmišljanje

Mislim da se ‘razmišljanje’ ne može zamisliti bez čitanja i razgovora o pročitanom; stav i pozicija moraju imati, zapravo oni su, posljedični odnos prema spoznaji. Knjiga je, kao razmjena znanja, današnji svijet (i svemir) učinila dostupnim i mnogima udaljenim od centra, većini koja živi izvan velegradova, daleko od pozorišta ili čak i bez tv te mobilnog telefonskog signala. Knjiga je i običaj, u javnom prijevozu u Rusiji ćeš vidjeti kako polovina putnika ima knjigu u ruci. No, nažalost, više od polovice hrvatskih građana, točnije 52 posto, nije pročitalo nijednu knjigu, u posljednju godinu dana.

Razmišljati, zauzeti stav, donositi odluke, mora se učiti djecu od malih nogu, a to mogu samo oni odrasli koji sami to znaju.

Bibliju, najtiskaniju knjigu na svijetu, ne smatram knjigom u ovom  smislu, u smislu razmišljanja. Smatram je uzrokom za ‘ne razmišljanje’, okovom, tupilom a ne pozivom ili poticajem na razmišljanje.

Za više, bolje spremni su samo oni ljudi sposobni razmišljati, zauzeti stav, donositi odluke.

Oni drugi se učlane u HDZ koaliciju i redovno idu na misu. 

--------

http://www.slobodnaevropa.org/content/hrvatska-na-dnu-ljestvice-po-broju-procitanih-knjiga/24997058.html

http://www.kucastil.rs/lifestyle/1-najskupljih-knjiga-na-svetu

Lista dobrih knjiga - popularna znanost za djecu

Tko je glasao

viđe imaginacije @buboslave

Jedan moj lega ..Slavonac...zovne mene na par dana k sebi u goste u lov oko Kopačkog rita..na područje gdje je dozvoljeno....idemo na vepra starca kojeg nikako ne mogu dobiti pred cijev..pa se eto..pouzdao u moje iskustvo....

Bivši specijalac danas honorarno zarađuje kao- lovočuvar. Ja imam psa...koji zaobilazi praščiće i krmačice..nego se specijalizirao baš za stare "dede" s kljovama u zlatu.

Tako ja sjedim na nekakvom stoljetnom hrastu..kad vidim..ide auto..dalekozorom pogledam..džip mađarskih registracijskih oznaka..-----..dođe mi na oko 100 metara od hrasta..i sad znam da nema šanse da vepar "dedo" izađe pred cijev...

Iz auta mađarskih tablica izlaze trojica ... dva crnca..mlada i jedan sredovječni trbušasti gospon..bijelac...

odoše na stranu..nose nekakvu deku iliti srpski ćebe...

Gledam kroz dalekozor..ta dva crnca jebu u guzicu tog bijelca..sredovječnog gospodina koji je vozač tog auta mađarskih tablica.... fuj..da ti se zgadi život...

Potegnem malo šljivovice iz pljoske..siđem s hrasta i krenem u naselje...prolazeći pored tog džipa...pogledam unutra..kad na plastici pored volana..vidim naljepnicu..i na naljepnici piše BUBE.

ps.kad ćeš nam kolega napisati dnevnik o migracijama u Mađarskoj.. ti si ipak tamo na izvoru informacija.

sve dobro...

Tko je glasao

tuga i žal kad te neće ni

tuga i žal kad te neće ni snovi

ja se kličem (malim slovima) bube, trbušast nisam.

tvoje imaginacije su samo tvoje. nebitno da li su želje, stvarnost.

na ponavljano pitanje: dnevnik neću napisati. hrvatski tisak prenosi orbanovu štampu baš kako to domaća publika želi vidjeti.

u mađarskoj nitko ne ostaje. a njemci žele vratiti sve sa Balkana (nema rata)

važno je što će napraviti Europa:

Šta se krije iza ovog plana EU: Izbeglicаmа po 6.000 evrа i mogućnost dа dovedu porodicu

Tko je glasao

hehe

sve dobro...

Tko je glasao

vidim razliku u porijeklu donjeg i gornjeg

Tko je glasao

more mrš

sve dobro...

Tko je glasao

Ne pada afrička šljiva.

Ne pada afrička šljiva.

Tko je glasao

Ili ko svaki cigo odeš u SDP i kradeš do posranja

A da svaki cigo barem jednu knjigu u životu pročita ne bi nikad otišao u SDP... hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Weteran: vidi, to nisam znao!

imali smo bana Mažuranića (čini mi se) koji je prešao na pravoslavlje iz jednostavnog razloga što nikako nije mogao dobiti rastavu braka.
Zanimljivo, to nisam znao. Imaš neku poveznicu za to (vjerujem ti, ali volio bih imati za arhivu)?

Bio sam pak prije nekoliko godina našao u jednoj biografiji Milana Vidmara, Sloevenca, poznatog znanstvenika (po njemu se danas zove institut u Ljubljani, analog našem "Ruđeru Boškoviću") i šahista (bio je u svjetskom vrhu, oko 5. mjesta na svijetu), da je učinio isto iz istog razloga. "Rastao se od stola i postelje" i živio godinama s drugom ženom, tražio je poništenje braka i konačno prešao na pravoslavlje i to srdio. Bizaran detalj jest, da mu je to navodno bio, strogo privatno naravno (dokaza nema) bio savjetovao sam ljubljanski nadbiskup. :-)

Tko je glasao

Za Mažuranića sam to čuo

Za Mažuranića sam to čuo negdje, ali to ti nije ništa neobično. KC ima kompliciranu proceduru razvoda braka, dugotrajnu i mučnu. Ostale crkve (ili kako se to kaže) to nemaju. A ako si razveden, automatski ispadaš iz gomile aktivnosti u Crkvi. Nisi ekskomuniciran, ali.....

Sad, ako Papa promijeni taj dio (a to nije samo njegova namjera već se o tome raspravlja desetljećima unutar Crkve) mogao bi spriječiti odljev jednog broja vjernika iz Crkve. Ali istovremeno, pitanje braka i rastave je jedno od temeljnih pitanja oko kojih se KC u prošlosti raspadala, dijelila i čitavo vrijeme zadržala početni smjer.
Celibat je manje bitan od rastave.

Tko je glasao

Oh... vidim, prestigao si me.

Oh... vidim, prestigao si me. Isprika :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

...tebe i tvoju zluradost

...tebe i tvoju zluradost razumijem.
...a i sve ove citirane razumijem isto tako.
Ima ih tu i kršćana, i kršćana koji si samo misle da su kršćani, i provokatora...dakako, već po nekom zakonu vjerojatnosti. Provokatori nisu zanimljivi. Niti njihovi motivi, mnogo različitih vjerojatno, nisu zanimljivi...spada to u internetski folklor.
...nisu tu zanimljivi niti folklorni kršćani koji si misle da su to za stvarno jer si misle da su mudri, i samim time, sposobnošću mišljenja se kvalificiraju da se mogu nazvati Kršćaninom...
...a po riječima sv. Pavla "...ne mnogo mudrih je pozvano biti Kršćanima"
Što otprilike znači... filozofska praksa i sekularni odmak nije dovoljna za teološka razmišljanja koja traže da se ne bude ograničen osjetilima...to je najpristojnije što se da reći o folklornim kršćanima koji sve mjere mjerom bez spiritualne dimenzije,
...što,opet, ne znači da Papa Franjo treba biti izuzet iz preispitivanja.
...a zanimljivi su tu, iako ih se ne može identificirati bez osobnog upoznavanja, kršćani bez rezerve i ostatka...jer i po zakonu vjerojatnosti se tu sigurno pojavljuju
a to su Kršćani koji zaboravljaju, a ne bi trebali, da izbor aktualnog Pape, kao i odustanak od papinstva onog Pape prije njega, nije mogao biti samo po kardinalima koji su ga izabrali, i po njihovom osobnom stavu, i interesima, i prijateljstvima
...bilo je to, kao i sve i sva, po poticaju Najviše Instance...one koja ima svoje više razloge, koji god to bili. Ne znači da će to biti iz razloga koji će nama ljudima, ili samo kršćanima, biti ugodni...Kršćanstvo i Kršćani ne trebaju podlijegati happy talku ovog svijeta, ugoda i hedonizam mu nisu ti koje ono i oni trebaju očekivati. Ne trebaju očekivati svijet bez konzekvenci, takav svijet koji sekularni uporno navještaju....On nam to nikada nije ponudio...
Dakle, oni Kršćani među komentatorima koje si tako lijepo filtrirao, a vjerojatno ih po zakonu vjerojatnosti tu ima, zanijeli su se sekularnim objašnjenjima Njegove Volje...možda samo na tren, možda i ne...

Tko je glasao

Crkva (sve religije) kao tor zaluđene stoke

... da izbor aktualnog Pape, kao i odustanak od papinstva onog Pape prije njega, nije mogao biti samo po kardinalima koji su ga izabrali, i po njihovom osobnom stavu, i interesima, i prijateljstvima ...bilo je to, kao i sve i sva, po poticaju Najviše Instance...one koja ima svoje više razloge, koji god to bili. Ne znači da će to biti iz razloga koji će nama ljudima, ili samo kršćanima, biti ugodni...

I tako 2000 god. pa i po cijenu miliona mrtvih! Volimo takvu Njegovu milost i predajemo svoje tijelo u Njegovu pokoru...

Tko je glasao

...daj, molim te,

...daj, molim te, nastavi,
Nema bolje promidžbe za bilo koju religiju od @avetinjsog bijesa...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci