Tagovi

Hrvatski fond za privatizaciju

TIJELA UPRAVLJANJA
Nadzorni odbor
Upravni odbor - Damir Polančec,predsjednik
- Ivan šuker,ministar financija
- Božidar Kalmeta,ministar mora,turizma,prometa i razvitka
- Petar Čobanković,ministar poljoprivrede...
- Ozren Matijašević,predsjednik HUS-a (Hrvatska udruga sindikata)

Afera oko Hrvatskog fonda za privatizaciju postaje svakim danom sve zanimljivija. Polako se priča koju je HDZ pokusao plasirati javnosti ruši kao kula od karata. Sve je počelo akcijom USKOKA,zvanom "maestro". Svima je jasno da bi ta akcija bila potpuno objektivna kada nitko od politickog vrha ne bi za nju znao. Tako je tvrdio Polančec, no samoga sebe je demantirao u emisiji "Otvoreno" na pitanje zasto nije otpustio ljude na koje je sumnjao. Odgovorio je kako je trajala akcija,te da prema tome,to bi se moglo lose odraziti na cijeli tijek akcije. A poanta je u tome da nista o istoj nije smio znati.Čak je i sam tako tvrdio nekoliko minuta prije toga (Čas zna,čas ne zna-video). Ne zanima me toliko kaznena odgovornost četvorice ministara,za koju mislim da se nikada nece dokazati. Bitna je politička odgovornost naših ministara.Naročito predsjednika UO-a HFP-a Damira Polančeca. On tvrdi da nema potrebe proglasiti političku odgovornost (iako su neki to učinili,ili bar misle da bi to tebalo učiniti) jer citiram:"Ne znamo što se tim ljudima stavlja na dušu!". Ne vidim kako je to relevantno za proglasenje politicke odgovornosti.Moramo imati na umu da je 8-ero ljudi uhapšeno s čvrstim dokazima da su sudjelovali u pronevjerama novca u spomenutom fondu. Ministri su u tom fondu bili postavljeni kako bi sprijecili bilo kakve neuračunjivosti, te kako bi poboljsali efektivnost rada tog fonda .Na njima je bilo da suzbiju bilo kakve nepravilnosti. Nakon što je doslo do afere, do dokaza da je bilo velikih neregularnosti u radu fonda, jesu li ministar Polančec i ostali odradili svoj posao kako treba? Jesu li ispunili svoju ulogu i obveze njome dobivene? NISU. To se pokusavalo sa strane Sanadera i jos nekih, suzbiti bombasticnim naslovima o karakteru ove vlade u borbi protiv korupcije i kriminala. Kao da su oni ti koji su dosli do dokaza a ne USKOK. Kao da je to sve plod ove Vlade. Preuzimanje tudih zasluga sa strane HDZ-a se nastavlja. Polančec,predstavljen kao žrtveno janje od strane Sanadera, rekao je jednu interesantnu stvar. Rekao je da,dosavsi na mjesto predsjednika u HFP-u nije vjerovao nekim ljudima, te je sumnjao u legitimnost njihova rada. Svoju sumnju je proslijedio gospodinu Sanaderu, koji mu je rekao da te ljude ostavi na miru. Stvar postaje i apsurdnija,jer se doznalo da je nekome u fondu javljeno da istraga traje,te ovaj nestaje glavom bez obzira. Sada se postavlja pitanje,da li je to ostavljalo dosta prostora nekima, pa tako i ministrima da pokriju sve tragove o svojim korumpiranim ili kriminalnim radnjama,ako ih je uopce bilo. Bitno je da se i to pitanje postavlja.
ZAKLJUČAK: Ministar Polančec nije dobro obavio svoj posao u HFP-u. Na tako bitnom polozaju, on je morao funkcionirati u skladu odgovornosti koje su mu dodijeljenje. Neispunivsi najbitniju ulogu koja mu je dodijeljena (koordinatora rada HFP-a) on mora snositi politicku odgovornost,bez obzira što se ljudima u pritvoru "stavlja na dušu" .Kako god okrenuli,svoju duznost nije obavio, a velike sume novca su nestale ( najmanje 800 000 $ ).

Tagovi

Komentari

HFP, GRADONAČELNIK PULE,

HFP, GRADONAČELNIK PULE, DORH
Nadzorni odbor HFP čine :
- Damir Polančec,predsjednik
- Ivan šuker,ministar financija
- Božidar Kalmeta,ministar mora,turizma,prometa i razvitka
- Petar Čobanković,ministar poljoprivrede...
- Ozren Matijašević,predsjednik HUS-a (Hrvatska udruga sindikata)
Predsjednik fonda g. Ivezić mora znati za sve prodaje prije i u toku mandata ;
uprava mora biti obaviještena od strane predsjednika fonda o svim aktivnostima u fondu, makar jednom godišnje.
Pošto je netko sve te izvještaje dužan i pročitati, a ne samo arhivirati, svi oni su u najmanju ruku nesposobni ili su postupali s grubom nepažnjom.
Koristim priliku da Vam skrenem pažnju na moju korespodenciju državnim institucijama od kojih nažalost nemam do danas odgovora a u svezi saznanja o neodgovornosti gradonačelnika g. Miletića , koji odlazi u saborske zastupnike , po novom sazivu Sabora. Pitam gosp. gradonačelnika Pule kako ćet zastupati svoje građane ako niste reagirali na saznanja i dokaze vezane uz pljačku zemljišta građana RH.

I, gđa. gradonačelnica grada Pule Petrović je upoznata s tim predmetom ali je i ona
ostala bez reakcije.

Ali postavljam pitanje, kako to da nitko u Gradu Puli , ne reagira na to što je građanima Pule oteta zemlja. Sad je na toj zemlji upisano poduzeće talijanskog kapitala.
To je inače vrlo atraktivno zemljište u trgovačkoj zoni Pule,Šijani.

U prilogu dopisa državnim institucijama, dole navedenim ,sam iznio u nekoliko navrata, cijeli slučaj oko bespravne uknjižbe na zemljište Grada Pule i moje zemljište , od strane Siporex d.d- kasnije Ytong d.d.- danas Xella Porobeton d.o.o. Zagreb.
Nažalost ,sav materijal nemogu staviti u ovaj tekst.
S pozivom na pravo vlasništva, koje je jedno od od temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina prema čl.48 Ustava Republike Hrvatske te prema čl. 3 istoga Ustava koji govori o nepovredivosti prava vlasništva molbom da preispita pozadinu presude općinskog Suda Pula donesenu po presudi suca pojedinca Biljani Bojanić uz “blagoslov” Suca općinskog Suda , obratio sam se državnim institucijama HFP( Ivezić, Matanović, Polančec), Ministarstvo pravosuđa(Lovrin),Državnoj reviziji ali i Državnom odvjetništvu. Nema glasa od nikoga !
Priča:
Siporex dp. Industrijska 15 Pula, je bilo vrlo stabilno i najpropulzivnije poduzeće u svojoj djelanosti u bivšoj Jugoslaviji koje bi sada donosilo ovoj državi da je nastavilo s radom, veliku dobit ,zbog građevinskog zamaha koji je se otvaruje zadnjih godina.
U Puli je hranio preko 260 obitelji i onda je naprasno zatvoren i premješten kao Siporeks u Sloveniju i BIH , gdje je iz kopirane kompletne tehnološko -proizvodne dokumentacije, preuzeo proizvodnju Siporexa Pula i umjesto njega nastavio vrlo uspješnu prodaju na tržištu Hrvatske kroz Siporexovog pravnog sljednika Xellu porobeton Zagreb koji uvozi i distribuira porobeton iz Slovenije (dir. proizvodnje im je postao g. Vilović bivši dir. Ytonga , Pula.)
Procjena vrijednosti društvenog poduzeća Siporex tijekom pretvorbe obavljala se gotovo
isključivo putem statičke metode procjene. Na taj je način svjesno podcijenjena vrijednost kvalitetnog i uspješnog poduzeća ,čime se izravno pogodovalo kupcima tzv. torbarima.Takav jedan je bio i Jasminko Hođić.
Odvjetnica Miloš je, krivotvoreći godinu izdavanja punomoći direktora Vilović Vedrana uknjižila zemljište u korist Ytonga .
Zakon kaže,poštenje i istinitost posjeda pravne osobe prosuđuje se prema poštenju one fizičke osobe koja je za tu pravnu osobu ovlaštena poduzimati čine stjecanja ili izvršavanja njezina posjeda ,a poštenje i istinitost posjeda osoba koje imaju zakonskog zastupnika prema poštenju i postupanju tog njihovog zastupnika u ovom slučaju odvjetnice Vere Miloš iz Pule.
Donošenjem sramotne presude ,zemljište površine 47210 m2 vjerojatno, nije ušlo u procjenu samog poduzeća ,da bi se isto lakše prodalo .
Činjenica da je odvjetnica Vera Miloš kod Općinskog suda Pula ishodila presudu imenovanjem skrbnika za poseban slučaj suvlasnicima zemljišta , premda su naše adrese bile u izvacima zemljišnih knjiga i nisu mijenjane 30 godina, onemogućeno nam je sudjelovanje i izjašnjavanje u sporu,
Čl.421 toč.2 ZPP kaže , da je nezakonito propuštanje i propuštanje dostave čime nije data mogućnost da stranka u sporu raspravlja pred sudom. Ja tako nisam niti mogao mogu istaknuti makar samostalno tužbu u smislu naknade za vrijednost izgrađenog zemljišta . Prošle godine sam zatražio povrat u prijašnje stanje na istom tom Sudu.

S druge strane već u fazi privatizacije i pretvorbe je pripreman teren za pljačku.

Naime, Elaborat o pretvorbi je nestao iz HFP ,(bio sam tamo osobno ),a ni Sud ga nema.
Dokumentacija koju posjedujem ,može ,doista Uskoku biti vrlo interesantna.

G. Čohilj,predsjednik Suda bi se trebao sjetiti da u tijeku sudskog postupka nisu ustanovljene činjenice da i zgrade koje su izgrađene na mom zemljištu ali i zemljištu Grada Pule nisu bile predmetom privatizacije .
U pretvorbu je ušla samo površina 4500 m2 a 47 200 m2 gradskoga zemljišta uknjiženo je na Ytong .
Naime,moje ukupno zemljište površine 6140 m2 i općinsko zemljište 42710 m2 nikada nije bilo predmetom pretvorbe i privatizacije Siporexa niti je za njega izvršeno rezerviranje dionica ,za što posjedujem dokaze.
Rješenje HFP koje sam primio od gosp. Matanovića iz HFP ,daje podatak o tome da su određene nekretnine procijenjene u vrijednost društvenog kapitala u postupku pretvorbe društ.poduzeća .
Ovo Rješenje ne odlučuje o pravu vlasništva nad nekretninama niti ima utjecaja na pravo na naknadu u postupku koji vodim temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme j-k.vlasti a niti u postupku kojeg vodim radi poništenja o pretvorbi društvenog poduzeća.
Prema Zakonu o HFP u čl. 3 stoji a HFP nema položaj stranke u postupku koji se vodi temljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugo.-kom. vladavine,jer se Fond osnovao radi provođenja i dovršenja postupka privatizacije koja je Fondu na temelju Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća privremeno prenesen ex lege bez naplatnog posla.
Nekadašnja Vlada RH je možda imala namjeru vratiti nekad oduzeto zemljište osnivanjem Fonda ali je i nanijela nesagledivu štetu prijašnjim vlasnicima koji su već jednom bili prevareni i oštećeni u bivšoj državi .
Da li će nova Vlada ,potičući što učinkovitiji rad DORH-a ispraviti te greške i neće dozvoliti zastare ?
Uknjižbom prava vlasništva na nekretninama koje nisu ušle u pretvorbu iz razno raznih mutnih razloga a čiji pravi (ponovo izvlašteni) vlasnici danas potražuju svoju
nekretninu u naravi ili uz nadoknadu stvarne tržne vrijednosti dobila je tada privatnog vlasnika ,koji se upisao u zemljišne knjige kao vlasnik na nekretnine na koje nije uopće imao pravo , a što Republika Hrvatska-Državno odvjetništvo , može jednostavno u svakom trenutku pokrenuti postupak preispitivanja vlasništva nad nekretninama , na Sudu u parničnom postupku (prema izjavi u Jutarnjem listu ,štovanog suca i predsjednika građanskog odjela Županijskog Suda u Zagrebu,gosp.Đ. Sesse.)

Ako nekretnina nije ušla u Elaborat ona praktički nije ni promjenila vlasnika !

Prema “NN br.91 /96 Zakon o vlasništvu ,“posjed je istinit ako nije pribavljen ni silom ni potajno ,ili prijevarom ,ni zloupotrebom povjerenja “).

stepski vuk

Tko je glasao

Davor, A ti si potomak od

Davor,
A ti si potomak od tih ljudi kojima su komunisti oduzeli tu zemlju?

Tko je glasao

Da, jesam i jedan od

Da, jesam i jedan od suvlasnika na toj zemlji .

Tko je glasao

U večerašnjem je dnevniku

U večerašnjem je dnevniku objavljeno da je ministrica Kolinda svojim evropskim kolegama objasnila dubinu akcije "Maestro". Naravno, za nju je to vidljiva odlučnost Sanaderove vlade da bla, bla, bla...

Ako za sada znamo da su upecani tenori koji su na vrhu, po dubini ništa, širini također, a da je službena politika već presudila da ministri koji su prva stepenica po visini nisu krivi, o kojoj dubini govorimo?

Ako nitko iz Vlade, pa ni Kolinda, nije za akciju znao prije, što je u međuvremenu saznala da može ukazivati na dubinu akcije? Koliko znamo, ništa.

Da li je opravdano sumnjati kko je njeno pojašnjenje samo novi u nizu pokušaja da se Evropljanima zamažu oči i stvori dojam da se Sanaderova vlada bori protiv onog u što je domaća javnost sigurna da je HDZ-ova vlast duboko umočena.

Vjerujem da je posrijedi nova obmana jer ne mogu zamisliti da je Kolinda ukazivala na dubinu koju hrvatski građani usprkos količini mulja, vide kristalno jasno.

B-52

Tko je glasao

Ma to je bila izjava za

Ma to je bila izjava za hrvatske medije. Kao mi ozbiljno radimo, evo rekli smo im sve... pa i više od onog što znamo...

Tko je glasao

To što ona priča o

To što ona priča o "maestru" je za pristup EU posve irelevantno. Puno će važnije biti dokazati da su antikorupcijski mehanizmi stavljeni u funkciju i da će u Hrvatskoj biti omogućena sloboda kretanja roba, ljudi, novca i usluga (mislim da su to neki od tzv. kopenhaških kriterija).

Gledano iz tog ugla, "maestro" služi kao pokazna vježba spremnosti institucija pravne države za ulazak u EU. Također mislim da njih ne zanima ni dubina ni širina korupcije u Hrvatskoj, a još manje ih zanima kako će hrvatsko društvo izaći na kraj s pljačkom svog nacionalnog bogatstva pod nazivom pretvorba&privatizacija. U prethodnom big bang priključenju novih članica, EU nije obraćala dovoljno pažnje na primjenu svojih standarda i danas imaju s tim članicama puno problema. U slučaju Hrvatske vjerojatno će malo manje gledati kroz prste, od čega mi možemo imati samo koristi.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Nije lako Polančecu.Mislim

Nije lako Polančecu.Mislim da se iz jučerašnjeg Otvorenog dobro vidjelo da je Polki Sakiju rekao za sumnjive tipove u HFP-u ali ga je Saki otkantao.Polki će biti "Crni Pedro",kao Cvitanović Blaževiću za utakmicu Dinamo-Steaua.To je stara hrvatska praksa.Pitanje je samo što će Polki dobiti zauzvrat.Zanimljivo je da je Opačićka rekla istu stvar koju sam na postu"Drugi čin" i ja napisao.Je li to samo podudarnost ili je možda pročitala moj komentar pa iskoristila?Ja se nadam da je ovo drugo.Mislim, fora je,zar ne.

Tko je glasao

Traljavo i nesposobno

Traljavo i nesposobno Državno odvjetništvo i još gori USKOK glavni su krivci što nemamo pravnu državu. Ovim slučajem pokušali su se iskupiti za višegodišnji nerad odnosno prikrivanje privatizacijskih i inih zločina. Svakim danom je jasnije da nisu uspjeli. Ovo što su oni napravili za godinu dana je sramota omotana tajnošću. Istraga koja obuhvaća samo one koji nisu politički močni nije istraga. Upravni i nadzorni odbor trebali su pasti temeljem zapovjedno kontrolne odgovornosti. Njihovo "pomilovanje" jasni je signal svim upravnim i nadzornim odborima, kradite, lažite, ubijajte; ništa vam se ne može dogoditi.

Tko je glasao

Kad bi pravna država

Kad bi pravna država funkcionirala onda bi iz afere Fond ubrzo postala afera HDZ. Jer, hadezeovci su od početka rasprodaje nacionalnog bogatstva putem Fonda i drugih institucija, vodili kolo i usput onako, malo, strpali u džep. Više iz navike. E, kad bi ih sad ta navika odvela u Remetinec onda bi se moglo reći da je pravna država profunkcionirala. Ali, neće, nažalost.

Tko je glasao

Machiaveli reče: Ljudi se

Machiaveli reče:
Ljudi se spotiču o kamenje ,ne o planine!
Citat:
"Ljudi koji ne poštuju ništa boje se straha . Stoga sam svoju organizaciju utemeljio na strahu
.No ,molim da me pravilno shvatite.Oni koji rade sa mnom ne boje se ničega.
Oni koji rade za mene su odani ,ne toliko zbog dobre plaće koliko zbog toga jer znaju što ih može snaći ako iznevjere povjerenje.
Valja izbjegavati povećanje problema upetljavanjem konkurencije i policije .
Nijedan vladar nema prijatelja , samo interese.
Za ljude se općenito može reći da su nezahvalni ,licemjerni,željni da pod svaku cijenu izbjegnu odgovornost ,ali istovremeno pohlepni za zaradom bilo koje vrsteeu,( svi imaju svoju cijenu); sve dok ste im od koristi ,potpuno su vaši ... prijateljstvo stečeno kunjom..... kupljeno je , ali ne i osigurano ,pa nemožete računati da će vam poslužiti u stisci.

netokracija

Tko je glasao

Nadam se da SDP, ukoliko i

Nadam se da SDP, ukoliko i dođe na vlast, neće okrenuti glavu kao što su to napravili prošli puta i napokon napraviti čistku među svim političarima i profiterima...

Tko je glasao

Ajme gog, ti baš nisi neki

Ajme gog, ti baš nisi neki pametni. Pa naravno da neće ništa napraviti jer nemaju političke snage niti stručnosti.

Svu svoju političku snagu su pokazali u koalciji (koja je postojala zbog zadovoljavanja političke ambicije hrpe stoke sitnog zuba koja je tako jednom u životu, i nikada više, uvalila u državnu politiku) i obzirom da će opet koalirati s raznim mutikašama samo da dođu na vlast opet će sve (ne)funkcionirati na isti način.
--
http://www.youtube.com/user/bijesdrugi

Tko je glasao

Daj malo priloga o stvarnoj

Daj malo priloga o stvarnoj hrvatskoj političkoj i stručnoj snazi. Sigurno ćeš se složiti da smo ipak gladni i žedni bilo kakvih takvih priloga, predugo rastegnuti između prenapuhanih "svjetskih" razina i daveži, zapinjanja ama baš u svemu.

Nogometni klubovi jurišima na pretkvalifikacije to bolje rade, ponekad zapnu i nešto nekad sustavnije rade. Nemoj navijački prazno, daj malo stvarno. Je li Škegro taj na kojeg se možemo pouzdati, kako kaže Čačić, ili da prekinemo dramu i okrenemo se sigurnoj karti, starom Anti Todoriću? Objektivno smo dezorjentirani.

Tko je glasao

Nisam shvatio tvoj

Nisam shvatio tvoj komentar,molim te malo mi pojasni sto s hti oreci! Hvala pozdrav

Delete

Tko je glasao

Refleksno sam se nadovezao

Refleksno sam se nadovezao na komentar "bijesdrugi" iznad, o političkoj i stručnoj sposobnosti, pa se komentar s molbom da dopunu odnosi na njega (nju).

Zbilja bi dobro bilo da se iz raznih pogleda stvarnije pokaže tko je i za šta sposoban. Mnogi spominju Škegru kao ekonomskog stručnjaka i kao neke vrste Sorosa. Ako se ne pokaže nešto drugo, malo pomalo stvar vodi na mlin Todorići i poneko drugi. Ako je tako, da bar imamo neku minimalnu orjentaciju, čime bi uštedili vrijeme, živce, novce i tko zna šta još.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci