Tagovi

Hrvatske diplomatske misije – razbacivanje novca

Dok se predsjednica vlade svađa sa predsjednikom republike oko novih veleposlanika, glavno pitanje nije 15 navodnih profesionalaca koji bi trebali biti nagrađeni za vjernost vladajućoj partiji nego cijela Hrvatska diplomacija. Hrvatska ima ogroman broj diplomata, veleposlanstava, generalnih konzulata i konzulata što se ne može opravdati niti političkim niti gospodarstvenim odnosima, a pogotovo ne sa ekonomskom situacijom u zemlji. Ukupno 81 predstavništvo od čega 51 veleposlanstvo. Mnoge manje zemlje, čak i daleko bogatije od Hrvatske, nemaju ambasade u pojedinim skandinavskim zemljama nego se često koristi jedna misija, recimo u Stockholmu, koja pokriva Švedsku, Norvešku, Finsku, Dansku i Island. Slično je sa zemljama Beneluksa pa je jedno veleposlanstvo dovoljno za EU, Belgiju, Nizozemsku i Luksemburg. Dovoljan je jedan ambasador umjesto njih četiri ili pet, ali je zato u veleposlanstvu nekoliko stručnjaka koji podržavaju rad šefa misije. To je redovno mnogo efikasnije i daleko jeftinije.

Za ilustraciju treba pogledati primjer jedne male ali vrlo bogate zemlje. Republika Singapur ima više od 5 milijuna stanovnika, a nacionalni dohodak po glavi je ogromnih 62.000 dolara – tri puta viši nego u Hrvatskoj. Singapur je industrijska i trgovačka velesila i posluje sa cijelim svijetom, a održava diplomatske odnose sa 175 zemalja. No kako? Ne sa brojnim veleposlanstvima u skupim zgradama, s limuzinama i nesposobnim diplomatima. Singapur ima 7 Visokih Komesarijata (High Commission) i 19 ambasada. Dakle ukupno 26 veleposlanstava, upola manje nego Hrvatska. (High Commission je tradicionalno naziv za predstavništvo u zemljama sa kojima je Singapur bio vezan, kao što su Velika Britanija, Australija ili SAD). Uz to ima 13 generalnih konzulata i 4 konzulata. Dakle sveukupno 43 predstavništava od kojih većina opslužuje više zemalja, nekad po dvadesetak.
Kada sam putovao u Singapur prije 40 godina sugerirali su mi da po vizu putujem u Kairo jer je tamo bila ambasada nadležna za Jugoslaviju. Ipak su pristali da mi vizu izdaju u Londonu, jer mi je to bilo daleko bliže. I bez predstavništva u Hrvatskoj, Singapurska diplomacija vrlo efikasno obavlja sve poslove sa našom zemljom, našim državljanima, a svoje državljane štite ugovorom sa nekom od prijateljskih zemalja. Ne treba sumnjati da i uz upola manje ambasadora, Singapur daleko bolje štiti svoje interese u svijetu od Hrvatske.
I dok naši diplomati kockaju, švercaju alkohol, kradu novac, nemilice vozikaju službene automobile i daju ih bračnim drugovima, sve su češći pacijenti naših sudova. No čak i kada se izuzmu ambasadori koji su završili u zatvoru, ogromni troškovi ministarstva vanjskih poslova i diplomatske mreže nikako se ne mogu opravdati. Kao i rastuću birokraciju, i diplomaciju plaćaju građani Hrvatske koji od tog novca nemaju baš nikakve koristi. Zato bi trebalo obustaviti imenovanje novih veleposlanika i u okvirima sveobuhvatnih reformi za spas budućnosti ove osiromašene i opljačkane države reducirati broj diplomatskih predstavništava na mjeru koja odgovara dimenzijama male zemlje i jadnog gospodarstva. A ne zabavljati dokone svađama oko toga da li glavnog urednika vladinog biltena koji gubi milijune ali tiska svakog dana po 20 fotografija premijerke treba nagraditi ambasadorskom plaćom.

Komentari

jack

Ne da se samo u sluzbenim automobilima voze supruznic nego ih pojedini veleposlanici daju prijateljima da ih koriste. Caste drzavnim novcem bivse stanovnike remetinca.....dalo bi se jos o tome

Tko je glasao

Ako EU prezivi do uspostave

Ako EU prezivi do uspostave nove svjetske rezervne valute ( komponente €, $. Yen, Juan) sto je interes, SAD, Kine i Rusije, onda bi trebala imati prema vec dogovorenim kriterijima 1 predsjednika i 1 ministra vanjskih poslova.
Najbolje je od svega nemogucnost pojedinih clanica da planira sulude proracune budjeta i trosi pare iznad svojih mogucnosti.
A istodobnoi racune nakon bankrota salje CEB-u.

Tko je glasao

Profesija ili nagrada

@žaki
U svom drugom komentaru na tvoj dnevnik lunoprof je dotakla nešto bitno što naša diplomacija ne čini. Diplomacija nije samo politika. Ona je znanonost koja proučava i podučava, međunarodne odnose, od političkih znanstvenih, ekonomskih, kulturnih, sportskih i inih . To je kompilacija više znanosti. Naša je nesreća što se u diplomaciju "predlažu ili guraju" stranački isluženi političari bez osnovnog poznavanja diplomatske službe i stranih jezika. Pa zar nam nije dovoljan primjer gospođe Kitarović koja govori nekoliko stranih jezika, ima znanje, a nju se smjenjuje i postavlja gospodin Jandroković.
Imamo gomilu završenih politologa a vidjeli bumo tko bu završil na dobrim mjestima u EU institucijama. Prava učinkovita diplomacija nije razbacivanje novaca već prvi posrednik kako do njega doći u međunarodnim odnosima. Nažalost, za sada se mogu pridružiti naslovu dnevnika.

Tko je glasao

diplomacija

boltek
Diplomacija nije samo politika. Ona je znanonost koja proučava i podučava, međunarodne odnose, od političkih znanstvenih, ekonomskih, kulturnih, sportskih i inih .
toga bi se trebala držat prava diplomacij. nažalost naša, kao što si sam rekao, je daleko od toga - zahvaljujući tome što se u diplomatsku službu šalju ljudi koji su zadužili vođu svoje stranke. zbog toga se može doodit kako neki veleposlanik je na nekom domaćem tulumu umjesto na međunarodnom prijemu.
što se tiče ekonomskih odnosa - očito njih diktiraju razni ltrgovački lobiji. tako će diplomatska predstavništva biti u državama azije iz kojih se uvozi loša, nekvaitetna roba a ne u državam koje su ekonomski bogate i s kojima bi bilo dobro uspostavit diplomatsko-ekonomske odnose. kao uzr nam može poslužit slovenija koja ima dvostruko manje stanovnika i trostruko manje glasača a ima puno manje svojih predstavništa, ona postojeća su predstavništva i za okolne države države u kojoj je velepslanstvo a i u potpuno drugim državama azije ih ima.

w. ;)

Tko je glasao

@Žaki

U svijetu je uobičajeno da se veleposlanstva otvaraju u onim državama s kojima se ima solidne ekonomske i političke odnose, ili zbog neke specifičnosti u odnosima dviju država. Kao i sve u Hrvatskoj, naša diplomacija je rezultat političkih nagodbi unutar pseudoelite, koje plaćamo mi, obični građani. Ne znam koliko predsjednik može utjecati na smanjenje diplomatskog aparata - prije bi to bio zadatak Vlade i MVP-a. On, u postavljenim okolnostima intistira na primjeni oštrijih kriterija odnosno na karijernim diplomatima, Kosorica na podobnim, onima kojima je HDZ nešto ostao dužan. Inače, u subotnjem Jutarnjem ima dobra analiza Plešea o pozadini ovog sukoba - uvući Josipovića na bilo koji način u predizborne igre! Ako se ovo s ambasadorima riješi, već će HDZ smisliti novi napad na Josipovića, prije svega, radi omalovažavanja - Milanovića i posvemašnjeg unošenja razdora na relaciji Josipović-Milanović odnosno Josipović - SDP. Predsjednik je to dobro procijenio i po mom, trebao je tako energično reagirati, kako bi dao do znanja HDZ-u da ga takve igre ne zanimaju! On radi - kada je netko iz HDZ-a, ili iz diplomacije, doveo neku osobu tipa A. Jolie u Hrvatsku? Tu ima i zasluge R. Šerbedžija i udjelom u organiziranju posjete ove glumice i humanitarke te budućim poslovima u razminiravanju, Rade je odradio dotacije koje je njegova umjetnička trupa dobivala.
I diplomacija danas, u eri brzih komunikacija, ne može biti kao diplomacija 19-tog stoljeća, pa je zahtjev za reduciranjem dipl. predstavništava Hrvatske u svijetu sasvim logičan. I diplomacija poprima više kulturnu i ekonomsku dimenziju, a političku gubi.
I ukupna hrvatska diplomacija će se promijeniti kada se promijeni katastrofalno stanje u državi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kuka i motika

Komentar gospodina Weissa žalostan je primjer ne primjerene pretencioznosti. Isticati posjet A.Jolie Brijunima ispod je razine bilo kakve ozbiljne diskusije. Također i "doprinos" inače odličnog glumca R.Šerbeđije.
Tip kulturne produkcije kakav se njeguje na Brijunima ne manje je znakovit i bio bi nezamisliv bez političke podrške koja je evropski anakronizam. Interesni krug Šerbeđija-Ljuština-Josipović-Jakovčić percipira se u Hrvatskoj kao ljevica. Ostavljam čitateljima portala Pollitika procjenu koliko je takva percepcija realna.

Tko je glasao

Doprinos i "doprinos"

Naslikavanje političara s glumcima, sportašima i sl. najčešće predstavlja političko žutilo koje mi nije simpatično, ali u ovom konkretnom slučaju Josipović se sastao (između ostalog) i s ambasadoricom UNICEF-a s kojom je razgovarao (i) o razminiravanju Hrvatske.

O razminiravanju Hrvatske se u posljednje vrijeme malo govori a ništa ne radi, jer, kao što imamo prilike svakodnevno svjedočiti, polažu se svakojaki kameni temeljci, najavljuju veliki infrastrukturni projekti, ponovo se aktualizira gradnja super-skupog Pelješkog mosta, ali novca za razminiravanje eto - nema:
http://metro-portal.hr/razminiranje-u-hrvatskoj-prekinuto-zbog-nedostatk...

Doprinos inače odličnog glumca Šerbedžije je velik jer je svojim poznanstvima s eminentnim figurama iz svjetske javne scene uspio barem donekle skrenuti pažnju na taj velik i bolan problem hrvatske države, njezinih građana i svih onih koji u nju dolaze.

Predbacivati Šerbedžiji "parazitizam o trošku poreznih obveznika" zbog njegovih projekata na Brijunima (vidi dnevnik MKn-a), jeftin je i priglup populizam desničarsko-šovinističke provinijencije onih koji više ne znaju što bi rekli pa histerično lupetaju totalne nebuloze kojima su ionako zadnjih 20 godina nanijeli Hrvatskoj nepopravljivu štetu, a svojim malignim rovarenjem oduzeli i još oduzimaju građanima Hrvatske dostojanstvo i ponos.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne bi bilo loše

postaljat kamene temeljce na miniranim područjima. rezultat bi bi jako učinkivt. kako bi se izbjeglo da vladajući ne odu sv Petru na ispoijed prethodno bi se brzinom munje razminirao teren.

zašto se ne bi postavio kamen temeljac za sustav za navodnjavanje ili početak poljoprivredne proizvodnje na nekom polju?

w. ;)

Tko je glasao

LJ.R.W.

.................
"....... i trebao je tako energično reagirati, kako bi dao do znanja HDZ-u da ga takve igre ne zanimaju! On radi - kada je netko iz HDZ-a, ili iz diplomacije, doveo neku osobu tipa A. Jolie u Hrvatsku?"

ej stari razvratnik, alaj si ga zasro!
jel ti to razvikana medijska zvijezda i umjetna ljepotica s debelim labrdama pomutila pamet?

paz'te sad ovo
-mekusna tetkica Ivela ENERGICNO reagira???
-ON RADI? i to tako super, da je cak doveo jednu tako znacajnu osobu poput A.Jolie u ovu nakaradnu tvorevinu RH!

jesil' ti to na Prozacu?
de se malo skontaj i triput promisli prije nego nesta napises.(ili je mozda to tvoje pisanje u gluho doba noci krivo tvojim iskrivljenim slicicama).

I jos uvijek branis svog miljenika dotura precjednika koji se jos uvijek pokazuje mekano i ljigavo! mozda bi ona njegova jaca polovica i mrga od zene (koja se smjesi ko da ju scepo grc u trbuhu) bila puno energicnija na njegovoj poziciji !!
jer nama neophodno trebaju krajnje energicni, a ne ulickane slatkorjecive meduzice 'a la ivela'..

Tko je glasao

A ne zabavljati dokone

A ne zabavljati dokone svađama oko toga da li glavnog urednika vladinog biltena koji gubi milijune ali tiska svakog dana po 20 fotografija premijerke treba nagraditi ambasadorskom plaćom

Kao, ne znaš da je jedan takav do 2008. bio u Bugarskoj, a drugi je još uvijek u Parizu? A vidi čuda, nisu Jacini. Oni ti ne smetaju? A ima ih još.

U pozadini ove najnovije "dokone svađe" nema ni trunka želje da se racionalizijraju i profesionaliziraju naša inozemna predstavništva, nego je u pitanju samo guranje "svojih" ljudi. A tako će ostati i nakon izbora, jer sitnozuba stoka ne zna drugačije.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

kad sam pisala dnevnik o

kad sam pisala dnevnik o izborima u dijaspori pocela sam gledati koliko imamo diplomatskih predstavnistava i koliko ljudi uopce glasa u tim drzavama.. jedan podatak me cudi od onda. nikad nitko o tome ne pise, a meni je vise nego cudan..

U zemlji koju Hrvatska okruzuje sa tri strane, u kojoj je glavni grad udaljen nekih 6 sati voznje autom do naseg, ili samo 2 sata od prvog veceg "iza" granice Hrvatska ima

5 diplomatskih predstavnistava

Sarajevo, na jednoj adresi Veleposlanstvo i dodatno na drugoj Konzularno predstavnistvo, te podrucne urede u Novom Travniku i Usori, (gdje god bila ta Usora, ja svakako nisam cula do tad)

Banja Luka

Mostar, sa podruznicama u Livnu i Tomislav Gradu

Tuzla, sa cak tri podrucna ureda, Orasje i Odzaci, Seonjaci

To prevedeno na kolicinu samo diplomatskog osoblja znaci, 1 veleposlanik, 1 zamjenik veleposlanika, 2 ministra savjetnika, 6 savjetnika raznih (sarajevo) 1 pravi konzul i 3 kom kozula prvog reda (Banja Luka), 1 konzul, 4 konzulica raznih razreda (Mostar), 1 konzul i 1 jedan prvorazredni konzul (tuzla)..

e sad na to treba dodati ostalo radno osoblje, od sluzbenika, do vozaca, cuvara itd.. pa odrzavanje objekata itd..

Pa si ja mislim da mi diplomaciju samo za BiH placamo kao recimo Austrija za pola Europe..

Kaj je vama normalno da imamo toliko konzula i konzultaica i uredica i ne znam ja cega? Pa dalje je ono iz Visa do sredista zupanije nego bilo kome iz BiH do bilo kojeg od tih predstavnistva..

Ja mislim da to ni jedna na drzava n asvijetu tako ne radi. Ovo je totalni idiotluk, ali na zalost sve za nase pare

sve to mozete naci na strani MVPEI http://www.mvpei.hr/MVP.asp?pcpid=13&dmid=62#pocdrz

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

gospodarska razmjena uz veliku diplomaciju

Najbolje je kad pogledamo uz kolicinu diplomacije i Robnu razmjenu sa BiH

Robna razmjena
U milijunima EUR
Godina 2008. 2009. 2010.
Izvoz 1 468 966 1 034
Indeks 113 66 107
Uvoz 556 406 462
Indeks 104 73 114
Ukupno 2 024 1 372 1 496
Indeks 110 68 109
Razlika 912 560 572
Izvor: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske

1 034 milijuna eura je razmjena.. ????? nista, u stvari

e kad jos pogledamo sto mi to izvozimo u BiH:
Izvoz u 2010. godini
Nafta i mineralna ulja, osim sirovih 26,9%
Duhan, prerađeni 3,8%
Alkoholna pića 3,2%
Jestivi proizvodi i prerađevine 3,1%
Vapno, cement, građevinski materijal 2,8%
Izvor: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske

vidimo da osim INA i goriva, ne izvozimo nista.. po podacima Drzavnog zavoda

samo ne kuzim u sto spada ona Mravkova struja ispod cijene? koju je TLM prodao u BiH, interesantno sto nema evidencije o tome..

ali zato ima o uvozu struje u 2010. Mi uvozimo skupu struju iz BiH i izvozimo struju ispod cijene u tu istu BiH..

Naravno i zeljezo, sipke, koje je skuplje nego na svjetskom trzistu, kao i Aluminij koji je obicno bar 30% skuplji negdje u svijetu a bilo je perioda i sa duplom cijenom od svjetske..

Fakat smo super drzava.. Meni ovako ponekad uopce nije jasno kako mi kao drzava i kao gradani uopce prezivljavamo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci