Tagovi

Hrvatska Vlado - Tražim popis GMO proizvoda u Hrvatskoj ili će te biti tuženi !

29.03.2012 Hrvatska Vlada je donijela jednu praktički tajnu uredbu u kojoj se mijenja zakon o ispod kojih proizvodi koji se stavljaju na tržište ne moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže genetski modificirane sastojke. O ovome je već bilo rasprave , ali gospoda kojima je važnije ulizivanje i probitak od ljudskih života je popljuvala jedan solidan dnevnik kolege vkrsnik.

http://pollitika.com/milanovic-isporucio-hrvatsku-gmo-kapitalizmu-mediji...

Uglavnom ubrzo je sve zataškano iako smo mnogi mi "političari" pisali o tome , ali su mediji (osim advance.hr i još nekog hrabrog iznimka...) sve doslovno ignorirali. Zadnjih dana je ipak jako u svijetu odjeknula vijest u kojem se javno dokazuje na životinjama vrlo negativan utjecaj GMO hrane na životinje (vjerovatno i na čovjeka valjda se svi slažemo...) na kojima je dokazano, da životinje koje su se prehranjivale GMO hranom bile daleko sklonije oboljenju od raka u ogromno većem postotku od životinja koje su se prehranjivale običnom non GMO hranom.

Citiram :

Istraživanje je, doduše, provedeno na štakorima, a ne na ljudima. Oko 93 posto tumora kod ženki pojavilo se u drugoj godini života. Kod čovjeka bi to bilo između 35. i 40. godine, izjavio je direktor Centra za istraživanje genetičkog inženjerstva Joel Spiroux. Prosječni životni vijek štakora je najviše tri godine, a dosadašnja istraživanja temeljila su se na pokusima koji su trajali tri mjeseca. Kod glodavaca hranjenih preinačenim američkim kukuruzom smrtnost je bila dvostruko veća, a oštećenja jetre čak pet puta veća od prosjeka.

http://www.ipress.hr/zdrav-zivot/prvi-znanstveni-dokaz-gmo-hrana-izaziva...

http://www.advance.hr/vijesti/francusko-istrazivanje-otkriva-monsanto-gm...

Nažalost mnogi naši uglednici su se već predali pa se imalo za pročitati da npr. Dr. Marijan Jošt smatra da će Hrvatska morati sijati GMO što bi po hrvatskog čovjeka bilo katastrofalno, a da ne pričamo o zdravoj poljoprivredi. O štetnosti GMO proizvoda dovoljno govori i činjenica da čak i američki stručnjaci (zahvaljujem se hrabrim ljudima...) koji su digli glavu protiv svoje Vlade i korporacija preporučuju ljudima da ne jedu GMO hranu.

http://www.nutricionizam.com/index.php?option=com_content&view=article&i...

Citiram :

Američka akademija za medicinu okoliša, AAEM, American Academy of Environmental Medicine, je 19. svibnja 2009. godine pozvala liječnike da educiraju svoje pacijente, medicinske zajednice i javnost o izbjegavanju genetske modificirane hrane kada je god to moguće i da podijele obrazovne materijale o povezanosti GMO-a i zdravstvenih rizika. Pozvali su na Moratorij GM-hrane, jer su dugoročne neovisne studije te istraživanja na životinjama ukazala na ozbiljne zdravstvene rizike povezane s GM hranom, uključujući neplodnost, imunološke probleme, ubrzano starenje, probleme regulacije inzulina, promjene u većini organa i probavnom sustavu.

Malo je poznato ljudima da mnoga hrana u hrvatskim dućanima koja se uvozi izvana je genetski modificirana ili sadrži sastojke genetskih modificiranih proizvoda od Coca Cole, (slobodne okrenite bocu kole i potražite da li "hrvatska" Cola sadrži šećer-saharozu ili nešto drugo - kukuruzni škrob) do raznih mesnatih , kukuruznih, mliječnih i drugih proizvoda.

http://www.organicsoul.com/the-grocery-list-6-gmo-foods-you-want-to-avoid/

Ovime upozoravam sve ljude i zahtjevam od hrvatske Vlade ubrzano objavljivanje na službenim stranicama svih namirnica u Hrvatskoj koji sadrže GMO sastojke u proizvodu i u Saboru izglasavanje označavanja svih GMO proizvoda koji se nalaze u Hrvatskoj. U suprotnom hrvatsku Vladu , Sabor i predsjednika koji su zaduženi za hrvatske Zakone smatrat ću odgovornima za ubojstvo ljudi iz nehaja koji su oboljeli od bilo kakvog oblika raka ! Kako se Sanader i lopovski HDZ sa pijunima našao na optuženičkoj klupi , vrlo lako bi se mogla naći i ova vlast zajedno sa svojim poltronima.

Nadam se da će razum prevladati, istina i pravda pobjediti !

Branimir Puškarić , Vinkovci 21.09.2012.

PS. Ovaj tekst uputit ću na adrese Vlade RH, Sabora RH, Laburistima (u kojima sam ja...) i institucijama koje su odgorne za provođenje zakona o GMO hrani !

Komentari

Genetic Roulette

"This seminal documentary provides compelling evidence to help explain the deteriorating health of Americans, especially among children, and offers a recipe for protecting ourselves and our future." - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ao_Hs2nNQDA#!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Taj GMO

ne mora nužno biti loš.

Recimo,ukrižate svinju i stonogu pa od jednog grla mnoštvo pršuta;-)

Sjećam se kada se pojavio hibridni kukuruz koji je zamjenio domaće sorte ,uvećan prinos.

Ovo sada mi se čini samo kao slijedeći korak .

sve dobro...

Tko je glasao

gramatika i pravopis, i Bogu su teški

Dobar namjera je u redu, i ja sam protiv GMO, ali...

ću ćeš će ćemo ćete će

tebe ili te
sebe ili se

Ne mogu si pomoći tome da ne ukažem na gramatičke greške kad vidim pretenciozan tekst nekoga tko bi želio da ga mase slijede, a u samom naslovu bloga mu se potkrade takva greška, da se zapitam kako je uspio završiti osnovnu školu.

I onda krenem na drugu rečenicu, a tamo piše "29.03.2012 Hrvatska Vlada je donijela jednu praktički tajnu uredbe (valjda uredbu) u kojoj se mijenja zakon o ispod kojih (što je pjesnik time htio reći) proizvodi koji se stavljaju na tržište ne moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže genetski modificirane sastojke."
Komentari su u zagradama.

Da ne nastavljam kako autor zahtjeva, a ne zahtijeva, objavljivanje liste namirnica koji, a ne koje sadrže gmo, a smatrati će odgovornima one koje donose Zakone, umjesto zakone, ukazuje na hranu koja se uvozi izvana (a da se ne bi možda uvozila iznutra), te spominje mesnate proizvode (a ne mesne).

Dragi Busola, ovako te nikako ne mogu ozbiljno shvatiti, pa da se postavim na glavu.

tebe ili te
sebe ili se
jebe ili je

Tko je glasao

pa sta?

Bitan je valjda sadrzaj, a ne forma.

Ja se nakon godina bavljenja matematikom i fizikom i citanja literature na engleskom skoro i ne sjecam vise hrvatskog pravopisa i gramatike.

Ponavljam, bitno je sto je covjek htio reci. A sada je li ispravno 'jeli' ili 'je li', jako bitno! Pa to je ionako stvar samo dogovora, a da li je gmo stetan ili ne nije stvar nikakvog dogovora vec je cinjenica.

Ja sam procitao tekst 2 puta i nisam primjetio ni jednu gresku gore spomenutog tipa, ali sam shvatio poruku...

Tko je glasao

Bit je forma , nije bit

Bit je forma , nije bit gramatika da se službeno slalo negdje izlektoriro bi. SVi znamo šta treba i kako objaviti popis GMO hrane u Hrvatskoj (tj. objaviti popis i označiti svu hranu koja sadrži GMO sastojke u sebi...) Ispraviti ću ovo prvo , a kada budem napisao tekst sa popisom GMO hrane u HRvatskoj , jer će se Vlada, oporba i dežurne institucije oglušiti biti će debelo dobrano lektroriran.

Justice for all !

Tko je glasao

Može!

Može!

Tko je glasao

ono govno na vrhu a ovo ne e

ono govno na vrhu a ovo ne e moj narode

Tko je glasao

Monsanto - proizvođač sjemena zla

Otima znanje, iskustvo, solidarnost, slobodu, ruga se prirodi i majci Zemlji - http://www.naturalnews.com/037289_Monsanto_corporations_ethics.html

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Labursti u kojima si ti :)))

Pa jesi li i ti onda laburista ili si samo " u njima " !? :))
I kaj vele leasristi na taj tvoj tekjst !? Oupss pardon "laburisti" :)))
Ma nevjerojatno je to da si među ljudima koji svojim Programom ni po čemu ne spominju nakaradnost kapitalizma već sebe promoviraju u "istinske socijaldemokrate" ::)))), a ti pljuješ po socijaldemokratama jer su kapitalistički podanici i boriš se protiv kapitalizma ...
Lud, zbunjen, noirmalan :)))
Jebo sebe gdje ja to i sa kim sve živim :(((((((

Provinciopolis

Tko je glasao

I kaj vele leasristi na taj

I kaj vele leasristi na taj tvoj tekjst !? Oupss pardon "laburisti" :)))

Poslano staviti ću ovdje odgovor ! Mislim da ako mi laburisti želimo štititi hrvatskog čovjeka onda je ovo jedan od prvih koraka !

Justice for all !

Tko je glasao

I kaj vele leasristi na taj

I kaj vele leasristi na taj tvoj tekjst !? Oupss pardon "laburisti" :)))
Ma nevjerojatno je to da si među ljudima koji svojim Programom ni po čemu ne spominju nakaradnost kapitalizma već sebe promoviraju u "istinske socijaldemokrate" ::)))), a ti pljuješ po socijaldemokratama jer su kapitalistički podanici i boriš se protiv kapitalizma ...

Vidi ti nikad neće skužiti socijaldemokraciju pravu , ako ćemo tako? Socijaldemokracija Olafa Palme-a je bila prava politika, socijaldemokracija npr. SDP-a je izlizana glupost kojom sakrija pravi smjer svoje politike , a to je sluganstvo i neoliberalni kapitalizam. U biti sva ta politička opredjeljenja u Hrvatskoj su većinom čista farsa ili ti stvarno misliš da su pravaši - pravaši (pročitaj program Stračevića...) ili su HDZ-ovci slijedbenici Tuđmanove politike ili HNS slijedbenik stare politike Savke ...

Bljuješ gluposti ...

Justice for all !

Tko je glasao

Ma ziher buraz

Da nema vas lesarista, nitko nebi spasio hrvatski narod GMOa niti bi uopće za taj problem znali...
S obzirom da ste prihvatili " nismo isti mi smo laburisti ", a koji sam promovirao čim sam ga čuo od strane 1 tadašnjeg kolege ( jbt bil sam u HLSR mjesec i pol i odmah sam vam slogan složil ), razmislite o sloganu " nismo iesaristi mi smo spasojevci " :)))
A socijaldemokracija ... Pa ono... Ima ona svoje temeljne postulate pa bi deklarativno mogli reći da je i Crkva socijaldemokratska :))))
Važno da u programu HLSR ne piše "protiv smo kapitalizma", a ti si kao antikapitalist dio te ekipe laburista koji nisu protiv kapitalizma :))))
Otud ono lud zbunjen normalan ma koliko se ti oglušio na taj dio no meni je to sve baš simpa kad gledam transfere svih vrsta :))

Provinciopolis

Tko je glasao
Tko je glasao

Ranije sam samo "preletio"

Ranije sam samo "preletio" objavljenu vijest jer sam i inače skeptičan prema vijestima s tako bombastičnim naslovima. Lijepo je i dobro što mediji i pojedinci skloni otkrivanju zavjera prate i širu javnost upoznaju sa znanstvenim rezultatima koji bi mogli poslužiti kao potpora vlastitom mišljenju o pojedinoj temi. No s druge strane postoji i problem koji je posljedica nedovoljnog poznavanja onoga o čemu se govori. Naime, osim onoga što jesu prenijeli, uglavnom se radi o recikliranju vijesti iz jednog izvora, postoji i dulji niz činjenica koje nisu prenijeli.

Zanemarimo li takve izvore i bacimo pogled na recimo Reuters, vidjet ćemo da se radi o jednostranom i senzacionalističkom informiranju koje jedva da se može i zvati informiranjem.

Jer, tko otvori link na Reuters i uloži samo malo truda da pročita njihovu vijest, vidjet će da ne samo rezultat ove nazovi studije već i cijelo istraživanje ima ozbiljnih slabosti počev od same metode, potom ispitivanog i kontrolnog uzorka pa sve do obrade i prezentacije rezultata:

David Spiegelhalter of the University of Cambridge said the methods, statistics and reporting of results were all below standard. He added that the study's untreated control arm comprised only 10 rats of each sex, most of which also got tumors.

Uostalom, jedan drugi znanstvenik postavlja logično i vrlo razumno pitanje:

Mark Tester, a research professor at the Australian Centre for Plant Functional Genomics at the University of Adelaide, said the study's findings raised the question of why no previous studies have flagged up similar concerns.
"If the effects are as big as purported, and if the work really is relevant to humans, why aren't the North Americans dropping like flies? GM has been in the food chain for over a decade over there - and longevity continues to increase inexorably," he said in an emailed comment.

I ja bih volio da prevlada razum i istina, s tim što bih ja da se to odnosi i na plasiranje ovakvih vijesti. Znanost je preozbiljna stvar da bi joj se pristupalo diletantski, manipulativno i senzacionalistički.

B-52

Tko je glasao

Zanemarimo li takve izvore i

Zanemarimo li takve izvore i bacimo pogled na recimo Reuters, vidjet ćemo da se radi o jednostranom i senzacionalističkom informiranju koje jedva da se može i zvati informiranjem.
Jer, tko otvori link na Reuters i uloži samo malo truda da pročita njihovu vijest, vidjet će da ne samo rezultat ove nazovi studije već i cijelo istraživanje ima ozbiljnih slabosti počev od same metode, potom ispitivanog i kontrolnog uzorka pa sve do obrade i prezentacije rezultata:

Da li je to onaj isti Reuters koji je javljao da je Gadaffi prebjegao u Mercedesu u Čad, ili da se nalazi u Zimbabveu u luksuznom hotelu sa svojim "čuvaricama" ili isti onaj Reuters koji je propagirao da Irak ima oružje za masovno uništenje ili isti onaj Reuters koji je cenzurirao nesreće u Fukushimu i Meksičkom zaljevu. Mislim da ti samo štitiš svoje isplatitelje , a to je tako jadno i žalosno da ne vrijedi dalje ti pisati.

Ps. Pošto vjeruješ REutersu da li si spreman da ja na svoj troška kupim ti GMO hrane i donesem ti da se hraniš godinu dana kako bi dokazao svoje tvrdnje !? Dati ćemo u medije pa ćemo umjesto štakora imati čovjeka koji se hrani GMO hranom samo...

Justice for all !

Tko je glasao

Busola, za pocetak se sam

Busola, za pocetak se sam pozivas na clanak iz Reutesa.

Enivej, ako hoces dizati frku oko ove interesantne teme, morat ces nauciti nesto o ideji reference i snage reference. Ovo trenutno je tipicno proizvoljno biranje vijesti prema osobnim predrasudama, iliti jednako bizarno, ako bilo koji drugi beskrupulozni marketing, tako da onda cak i establishment dobro izgleda kada se poredi s tobom. Za tako necim nema potrebe.

Tko je glasao

Ne radi se ovdje o vjerovanju

Ne radi se ovdje o vjerovanju ovom ili onom već elementarnim znanjima o znanosti.

Duducima je najlakše objasniti na način da se kaže kako istraživanje koje uzdišeš u nebesa smrdi najmanje jednako daleko ("it sucks").

Naredao sam ti činjenica koje istraživanje čine nevjerodostojnim, k tomu još i izjavu savjetnika koji ga je nadgledao, ali ti i dalje diplaš po svom.

Ostavi se Fukushime i Meksičkog zaljeva pa daj kakav argument koji bi ovo "znanstveno" istraživanje učinio vjerodostojnim. Ionako vrijedi kao da si ga sam vodio.

Dakle, hoćemo li pričati o znanosti i krajnje sumnjivom istraživanju ili lupetati o svjetskoj zavjeri i urotama?

B-52

Tko je glasao

Ne radi se ovdje o vjerovanju

Ne radi se ovdje o vjerovanju ovom ili onom već elementarnim znanjima o znanosti....

Vidi ti kako to kažu na internetu trolaš , ja ti dam rješenje i pravo na dokaz za tvoje tvrdnje samo da kreneš stalno jesti GMO hranu, a ti kreneš okolišati. Nema od tebe ništa sm , samo dobar kako bi rekli moderni pr manager u biti čušpajz... Imaš priliku postati slavan i dokazati REutersove "istine"...

Justice for all !

Tko je glasao

Hajde reci pošteno, imaš li

Hajde reci pošteno, imaš li ti uopće pojma o genetici? Ili barem nešto općenito znaš o znanstvenim istraživanjima?

Protivim se kada netko kao temu odabere materijal o kojem ne zna gotovo ništa. Da si se zadržao na razini "ovo mi se ne sviđa", ne bih se ni uključivao. Ali kao krunski argument gurati jedno jedino k tome još i potpuno nerelevantno istraživanje, previše je čak i od tebe.

Vidim da te minusiranjem mojih komentara podržava i znani genetičar Krsnik.

S toga ću se povući iz rasprave. Očito nisam dorastao polemici sa znanstvenim autoritetima vaše klase.

B-52

Tko je glasao

ok

Možda me zavelo to što mi je nekolicina fb-prijatelja, koji su znanstvenici - baš na ovaj članak prvi puta reagirala u stilu "shit, ovo bi moglo biti ozbiljno".

Iako, čovjek bi rado postavio pitanje - Ako mi već dajete nešto da jedem, ako ja kao pojedinac nikako ne mogu znati je li ulje uvezeno iz mađarske i gurnuto u neki domaći proizvod GMO - koliko onda postoji ozbiljnih znanstvenih studija o utjecaju te hrane na čovjeka.

Sebe mogu smatrati pametnim, ali o nekim stvarima znam jako malo - ali i neuke treba informirati :)

Uglavnom, slažem se da nije trebalo ukinuti obavezno označavanje GMO hrane u RH.

Tko je glasao

Uglavnom, slažem se da nije

Uglavnom, slažem se da nije trebalo ukinuti obavezno označavanje GMO hrane u RH.

Mislim da isto ko kod alkohola i cigareta čovjeka treba uputiti pa neka svatko odluči na svoj račun. Nevjerovatno , ali slažemo se :)
Ovim činom se dovodi i trgovca i kupca u nepovoljan položaj , jer ne znaju šta kupuju i šta je u hrani.

Justice for all !

Tko je glasao

Upravo ulje iz Madzarske

Upravo ulje iz Madzarske sigurno nema veze s GMO jer je Madzarska jedna od drzava koja je iskoristila klauzulu iz EU GMO legislative koja dozvoljava drzavi da se proglasi drzavom bez GMO i zabrani prodaju i uzgoj GMO proizvoda. Po zakonu, bilo koji proizvod koji sadrzi 0.9% ili vise GMO sastojaka MORA biti oznacen kao GMO proizvod. Ako sadrzi manje od 0.9% GMO sastojaka ne mora, ali to ne znaci i da ne smije. Koliko sam ja primjetio po Europi, vecina proizvodjaca naglasavaju na proizvodima da ne koriste niti tih 0.9% kojih bi mogli koristiti bez da napisu na ambalazi. Ne radi se o nekoj velikoj tajni, sve se moze naci ovdje: http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/gmo_en.htm

Tko je glasao

Problem GM grane se osim sa

Problem GM grane se osim sa znanstvenog može promatrati i s ekonomskog aspekta. Stalni je to sukob američkog i gospodarstva Evrope pa i jedni i drugi traže načine kako osigurati prevlast, odnosno obranu vlastitih proizvoda. Baš zato što je tomu tako, znanost bi trebala ostati neutralna.

Evo, čak i savjetnik pri ovom istraživanju kaže:

"Smatram da su podaci dovoljni da se privremeno povuče dopuštenje za oglašavanje ove vrste GMO kukuruza, dok se ne obavi ponovljena studija na većem broju životinja kako bismo dobili punu statističku snagu koja nam je potrebna", ističe Antoniou.

Ja mislim da znanost ne bi trebala biti u funkciji politike, oglašavanje određenih proizvoda sasvim sigurno nije znanost, a politika osim kada se radi o osiguravanju uvjeta i sredstava držati podalje od znanosti.

I s odlukom vlade o označavanju GM proizvoda se manipulira. obveza označavanja nije ukinuta već su toga oslobođeni samo proizvodi koji sadrže zanemariv udio GMO.

Karikirat ću, najbolja i najopsežnija znanstvena studija je ona u SAD gdje se ti proizvodi koriste desetak i više godina.

Ozbiljni znanstvenici, prof.Jošt jest jedan od takvih, imaju primjedbu da je to prekratko vrijeme da bi se sagledali svi mogući a posebice dugoročni utjecaji GMO na ljudski organizam. S tim se slažem. No baš zato ovakvim "istraživanjima" ne treba pridavati značaj veći nego zaslužuju.

Logično je, ako već duže od desetljeća korištenje GMO od strane ljudi nije dovoljno kao dokaz da su isti bezopasni, onda dvogodišnje i ispod svih znanstvenih standarda provedeno istraživanje na štakorima nikako ne bi smjelo biti prihvatljiv dokaz da su isti štetni a pogotovo ne osnova za širenje panike.

B-52

Tko je glasao

Nije ukinuto obavezno označavanje GMO hrane u RH

nego je ukinuto obavezno označavanje GMO grane ako je njezin udio manji od 0,9%.

E sad, ako mi netko kompetentno objasni da 0,9% prisutnosti GMO-a u recimo senfu može značiti životnu ugrozu, složit ću se s tobom.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nije ukinuto obavezno

Nije ukinuto obavezno označavanje GMO hrane u RH
nego je ukinuto obavezno označavanje GMO grane ako je njezin udio manji od 0,9%.

Ok, ako jedan pomidor(paradajz, rajčica, poma) ima u sebi gen muhe da bi duže ostao svjež kako se to izražava u postotku? 1 gen/ukupan broj gena pomidora(paradajza, rajčice, pome) ili težina tog jednog gena/ukupna težina 1 pomidora(paradajza, rajčice, pome)? Ili je taj cijeli 1 pomidor(paradajz, rajčica, poma) 100% GMO? Kako se točno izračunava postotak GMO-a?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ja mislim da je onda taj paradajz 100% GMO

Vidi dolje primjer sa senfom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postotak pristutnosti GMo

Postotak pristutnosti GMo sastojaka u stranoj zapadnoj hrani je puno veći ...

Pogledaj ovaj dokumentarac mislim da ćeš brzo shvatiti koliko velike korporacije upumpavaju svojih sastojaka u modernu hranu.

http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0

Slučajno se povećava broj oboljelih od raka ili Alzeheimerove bolesti.

Citiram za SAD sigurno po sugovorniku Sm-u slučajno :

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.
U SAD-u bolest je četvrti uzrok smrti. Napada kratkotrajno pamćenje i uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase. Bolest je prvi opisao psihijatar Aloysius (Alois) Alzheimer 1906. godine, a prvi čovjek koji je obolio od bolesti je žena Auguste Deter, koja je umrla 8. travnja 1906. u 56. godini, koja je oko sedam godina prije smrti oboljela od Alzheimerove bolesti

Justice for all !

Tko je glasao

To je spin doktora kojeg je

To je spin doktora kojeg je sm citirao. Produžuje se životni vijek, ali nije naveo koliko je oboljelih od raka i drugih bolesti povezanih uz prerađenu ili genetski modificiranu hranu? Kako bi neki rekli to je win win situacija... više se troši na lijekove (kemoterapija), farmaceuti zarađuju a ljudi dulje žive.
Ali nažalost važna je kvaliteta. Sve više ljudi oboljeva od tumora i to najbolje vidimo u svojoj okolini. Smrtnost od raka je na svu sreću smanjena do ispod 10 posto u Hrvatskoj a oko 5 posto u ostalim zapadnim zemljama... ali cijena je visoka.

Tko je glasao

pa ja ne znam da li radi

pa ja ne znam da li radi zivotnu ugrozu ali da li oni koji su to ukinuli znaju da ne radi?

ne znaju i u tome je problem.. ukinuli su natpis i onemogucili nas da sami odlucimo zelimo preuzeti rizik nepoznavanja ucinka 0,9%gmo-a u hrani..

s druge strane skoro sva hrana ima gmo-a i trebalo bi postaviti granicu sveopce zarazenosti, te ju objaviti javno.. jer je do nje i doslo zato sto se gmo proizvodnja sirila nekontrolirano usprkos neznanju posljedica.. no kad je vec doslo do propusta ajmo bar znati koliki je..

sve to je posljedica onih @kapitalcevih sloboda i slobodnog drustva gdje para boga ne moli ali ne zeli da se to zna.. jer pare su pare a sloboda sloboda, od znanja pogotovo znacajna, kao i od odluke vezane za znanje i informaciju..

dakle drustvo, mi skoro da i nemamo zitarice bez gmo-a, bar ne medu onima koje su najcesce u upotrebi. nemamo dokaza ni da je stetan ni da nije. no u svakom slucaju odluku o koristenju, bar do stjecanja tog znanja treba prepustiti slobodnom trzistu. pa ako nista drugo da se bar iz javnih sredstava jednom plati nesto korisno.. novacno neovisno saznanje o posljedicama gmo-a..

ono sto mene odbija od gmo-a je neshvacanje potrebe za takvim proizvodima. i drugo sto mi nije jasno zasto bi nasilno i ubrzano mijenjanje karakteristika zivih bica trebalo dati bolje rezultate od prirodnih evolucijskih promjena.. ne cini mi se to bas logican i ocekivan rezultat.. osim dakako na ciejnu proizvodnje.. no o tom bi se takoder dalo diskutirati.. jer gmo promjene i sve sto se placa da bi se doslo do takvog proizvoda kosta strasno mnogo, kao i kasnije lobiranje (sto mi je posebno mrska aktivnost u bilo cemu jer je to obicna mitologija preko posrednika) kaze da taj proizvod itekako kosta.. i da bez obzira na povecan urod ne moze bas biti toliko isplativ kako se to na prvi pogled cini.. Dakle zbog cega onda uopce GMO? i tu nastaje sumnja koja kaze da su teoreticari zavjere itekako na dobrom putu u svom razmisljanju..

dodatno a sasvim neuko ili zdravo seljacko razmisljanje kaze sto nama koji imamo sasvim dovoljno povrsina smeta da nam zito manje rodi pa ga uzgajamo na vecoj povrsini? meni se cini nista.. osim ako osim ako.. opet ne trazimo profit u proizvodnji koji se priblizava onom koji se moze dobiti financijskim malverzacijama..

ovo zadnje se dakako odnosi i na insekticide i pesticide koje takoder lijevamo ako nemamo gmo.. sjeme..

dakle ja hocu birati i hocu da drustvo u nekom kraju ima pravo reci da li zeli gmo usjeve ili ne zeli na svojim njivama.. e pa onda kad se odlucimo da ga necemo za jedno 30tak godina sijuci ne gmo sjeme mozemo smanjiti danasnji postotak na minimalni moguc, a sve to uz uvjet da smo ipak odlucili zivjeti od onoga sto proizvodimo a ne spekulacijama u financijskom svijetu... oznake gmo i upotrebe kemije su nuzan preduvjet za iole informirano odlucivanje drustva o ovakvim pitanjima (informacija)

zivot na javnim jaslama, subvencije i ostalo ne spominjem jer tome ce ionako ubrzo kraj.. po sili tj. posljedici sto smo zadnjih dekada odlucili zivjeti mesetarenjem uz nerad i na zalost veliku neupotrebu mozdanih vijuga.. nadam se samo kako su se dovoljno odmorile da ih ponovo mozemo staviti u petu brzinu ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovu odredbu smatram (razumno) birokratskom

Tj. svodi se na to da proizvođači koji imaju manje od 0,9% sadržaja GMO, ne moraju to posebno isticati. Pozadina odluke je (i) u tome što je za neke stvari gotovo nemoguće utvrditi je li GMO ili nije (ili tako nekako, pogledaj propis, link je na vkrsnikovu dnevniku).

Proizvođače koji imaju 100% non-GMO proizvode ništa ne sprečava da to jasno istaknu.

E, sad, proizlazi li iz toga zaključak da svaki proizvod na kojem to nije istaknuto nužno sadrži GMO?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

elita uzima pravo odlucivanja.. nedopustivo

ne, ali proizlazi osnovana sumnja da je to bas tako..

ta sumnja daje vecu trzisnu vrijednost oznaci organic, a ne umanjuje vrijednost onima koji imaju vise od 0 a manje od 0,9%..

ja bih ipak da se mogu odluciti sama na temelju datih informacija a ne da moram kupovati skuplje ako ne zelim sa sigurnoscu konzumirati GMO hranu..
cak i ako zelim rade sa malo gmo nego onu sa vise pesticidima (pretpostavka da ih treba manje kod gmo) ne mogu osobno birati jer ne znam sto kupujem..
cak i ako je moja zelja uskratiti novce onima koji proizvode gmo hranu pa iz cisto principijelnih razloga ne zelim kupovati jer ne zelim financirati takve koorporacije ne mogu na to utjecati bez da kupujem puno skuplju organic hranu..

stvar je u informaciji koja je zatajena a pozadina je cisti novac .. ne zdravlje, vec novac..

sto se tice ljudskih prava...uskraceno mi je pravo odlucivanja na temelju informacije sto nije korektno.. bez obzira na moj stav prema 0,9 manje ili vise gmo-a, organica, eko, i bio deklaracije..

svaki proizvod bi trebao jasno biti oznacen a nama prepusteno odlucuvanje.. no kao sto je i u drugim stvarima nekolicina politicara se ponasa prema gradanima kao da su nevazni, pa donosi odluku u njihovo ime... radilo se o prodaji drzavnog, koncesijama, apsolutnoj kontroli privatnog zivota ili mnogo cemu slicnom sto i jest osnovni problem vecine danasnjih "naprednih" drzava.. uzimanje prava od strane elite na koja ni po kojem uzusu gradanskog, a nadasve humanog drustva nemaju pravo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Najkraće

Padaš u zamku kakvu obično postavljaju religiozni. Oni od kritičara traže dokaz da Bog ne postoji kao sad ti da makar koliko minimalna količina GMO nije štetna za ljudski organizam.

Kako dokazati da nešto nije? Ne bi li teret dokazivanja trebao biti na nečemu što jest?

Pošto si nabacila mnogo toga što zapravo nema veze sa znanošću već ekonomijom, odgovorit ću samo na ovo "zašto uopće GMO?".

Uzme li se u obzir rast populacije i ograničenost prostora za sadnju, čak i kad ne bi bilo klimatskih i promjena kvalitete zemlje, jasno je da će hrana, osim vode, postati svjetski problem broj jedan. Već je danas mnogi nemaju dovoljno.

Lako je dok se s tim problemom susreću samo daleke zemlje ali će kroz neko vrijeme on doći i na zapad. Ako i ne bude sam problem, doći će ljudi koji će ga imati. Kako god okreneš, trebat će više hrane nego se konvencionalnom proizvodnjom može osigurati.

Problemi te vrste se ne mogu riješiti preko noći. Zbog toga i postoje znanstvena istraživanja, pa i onoga čemu danas mnogi možda ne vide svrhu. Ali u budućnosti bi to doslovno moglo značiti spas.

B-52

Tko je glasao

nisi shvatio napisano.. a

nisi shvatio napisano..

a populacija ljudi jos nema i ne bi trebala dugo imati nikakvih problema sa hranom da se bavi proizvodnjom hrane umjesto stvaranjem proizvoda cija profitabilnost je veca od moguce u proizvodni bilo cega..

osim sto ne koristimo povrsine koje imamo za proizvodnju u citavom svijetu sustavno unistavamo i smanjujemo ovu koju danas koristimo. osim toga bacamo hranu.
obje odluke covjecanstva nitko ne pokusava ispraviti ali zato spas traze u gmo insekticidima i pesticidima.. te naravno poticajima, subvencijama i slicnim koje zahtijevaju koristenje gmo-a i kemije kako bi bili isplaceni.. problem nije u nemogucnosti proizvodnje hrane vec u nasoj percepciji zivota i kolicini zarade koju trebamo imamo jer smo umisljene velicine..

ako pogledas komentare iz grcke ili neke na dnevnicima politike o hrani vidjeti ces neizmjeran prezir u nekim urbanim komentarima prema sasvim obicnom seoski proizvodnom zivotu.. kad to izbijemo iz glave, krenuti ce nas.. i bez gmo-a i bez kemije.. sasvim dovoljno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lupetas, a nemas pojma o cemu

Lupetas, a nemas pojma o cemu pises. GMO pesticidi i insekticidi, sva hrana sadrzava GMO (mislim odakle ovo- u Europi vecih GMO usjeva uopce nema i u trenutno u Europu u nekoj vecoj kolicini moze doci samo u obliku americke soje ili kukuruza), ja ne bi kemiju, ali ne bi dala bas cijelu placu za hranu i blablabla. Ekoloski proizvodi su dostupni po odredjenim cijenama i vecina ih si nazalost ne moze priustiti. Urbani prezir nad selom- mozda u sezdestim- danas su upravo gradovi jedino trziste ekoloskih proizvoda- jer su in. kao pripadnica generacije osamdesetih bi morala znat da si se tada napunila svim mogucim pesticidima da ce ti to bit dovoljno za cijeli zivot. Pesticidi i 'kemija' nisu nikad bili reguliraniji i manje se upotrebljavali nego danas. Pitaj seljake sto oni o tome misle.

Tko je glasao

ne pricam o ekoloskim

ne pricam o ekoloskim proizvodima.. kao jednoj i jedinoj proizvodnji .. za sada..

ne pricam o selu u europi

ponesto znam o pesticidima i ostalom i kolicini unesenog kroz vlastiti zivot.. ali i opcenito.. kao i o eko proizvodima, organic proizvodima ... itd itd..

hrvatska je imala izuzetne sorte hibridnog kukuruza.., osjecki institut je imao sjajne rezultate i jugoslavia je dobro stajala cini mi se i izvozila sjemena..

no eto, nakon sto je dosao pioneer u hrvatsku nesto im se propalo pa su propali.. danas se mislim nitko vise takvim pricama u hrvatskoj ozbiljno ne bavi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

To sto pises nema nikakve

To sto pises nema nikakve veze niti s kemijom niti s GMO usjevima (u Hrvatskoj nema niti ekspreimentalnih)...vec prevladom multinacionalnih kompanija na trzistu sjemena i kratkovidnom poljoprivrednom politikom.

Tko je glasao

preporucila bih

preporucila bih procitati..

http://www.index.hr/vijesti/clanak/propala-nagodba-hrvatska-tuzila-pione...
S OBZIROM da je propao pokušaj nagodbe Hrvatska je tužila tvrtku Pioneer sjeme d.o.o. iz Zagreba za naknadu štete zbog namjernog puštanja GM-sjemenskoga kukuruza u okoliš, potvrđeno je danas Hini u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
Hrvatska je podigla tužbu za naknadu štete, kazne za pravnu osobu (Pioneer sjeme) te odgovornu osobu unutar pravne.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pioneer-o-unistavanju-gmo-kukuruza/21...
TVRTKE Pioneer sjeme iz Zagreba ponovo je danas ustvrdila kako je sve njihovo sjeme kukuruza koje je u prodaji u Hrvatskoj proizvedeno bez uporabe tehnologija molekularne genetike, no napominju da u "otvorenom okolišu kao što je proizvodnja sjemena nije moguće osigurati 100 postotnu čistoću".

Današnju izjavu za javnost ta je tvrtka objavila u povodu jučerašnje Naredbe ministra poljoprivrede o uništavanju svih usjeva zasijanih uvezenim hibridom kukuruza tvrtke Pioneer (PR34G13), za koje je objavljeno da sadrži GMO.

i sve naravo demantirano od proizvodaca kao i suprotne deklaracije na njihovom site-u..
https://www.pioneer.com/home/site/us/products/end-use/products3

i jos se nekih glasina cuje iz svjeta

ispricavam se na neargumentiranim komentarima gore, no ja imam problem sa registracijom sporednih informacija koje mi ostaju negdje pospremljene ali ne znam taj cas kad je to bilo i gdje sam procitala.. nadam se da je ova argumentacija dostatna podupora gornjim komentarima

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pioneer nema gmo sjemena?

pioneer nema gmo sjemena?

ako je tako, moja pogreska..

i naravno da se radi o multinacionalkama.. i trzsitu koje su preuzeli sa bog te pita cim (ili imam krivu percepciju o pioneer sjemenu.. )

za soju pricaju da je skoro prakticno nemoguce naci ne gmo soju u cijelom svijetu.. uostalom sva nasa je iz todoricevog uvoza, koji je ... a zna se koji je.. kao i ulje koje iz njega proizvodi i sve ostalo u sto se soja kod nas preraduje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Čini mi se da ti nisi

Čini mi se da ti nisi shvatila. Ja pišem o općem, što jest problem ili će neminovno biti. Ja sad ne pišem o gospodarstvu, profitima i raznom.

Za to sam da se znanost ne zloupotrebljava ali ona stalno mora ići naprijed. Ona nije željomat pa da po narudžbi u trenu da odgovor na svako pitanje i rješenje za svaki problem. Znanstvenici su tu da spoznaju ali u pravilu su drugi ti koji odlučuju što i kada će napraviti sa spoznajama.

U konkretnom dnevniku se protivim senzacionalizmu i površnosti u izvještavanju.

Ne gledam prezrivo na "seoski proizvodni život" ali priča o održivosti života na kugli zemaljskoj bez "kemije" je iluzija. Nažalost, zapanjujuće je malo onih koji znaju koliko "kemije" već ima u "seoskom proizvodnom životu".

B-52

Tko je glasao

ima previse to valjda znamo

ima previse to valjda znamo svi.. mnogo puta potpuno nekontrolirane i pretjerane..

no moglo bi je biti i znatno manje.. samo to bi ipak zahtijevalo puno rada i truda..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

no moglo bi je biti i znatno

no moglo bi je biti i znatno manje.. samo to bi ipak zahtijevalo puno rada i truda..

I novaca, i novaca.

Ali ništa od toga ne može biti bez znanosti. Što je moj point.

Usput, vidim da imaš određenih teškoća u raspoznavanju onoga o čemu je riječ. Sjemenarstvo kakvim ga ti vidiš je također genetska modifikacija i to je jedno, kemija je sasvim drugo a ono što podrazumijevamo pod GMO i o čemu je riječ u dnevniku je nešto sasvim treće.

Ja bih radije ostao u okvirima teme pa razgovarao o trećem.

B-52

Tko je glasao

sve to je itekako povezano..

sve to je itekako povezano.. i to uzrocno posljedicno.. kao i potreba za tocnim informacijama

a razlog je iskljucivo profit i kontrola elite nad ostalima, a ne prehrana ljudi, bar sto se tice danasnjeg trenutka..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hm

O čemu onda pričamo? Da dam dnevniku minus? :)

Tko je glasao

100% GMO kukuruz

nije isto što i manje od 0,9% GMO sadržaja senfa,npr. senf sadrži jednu kap kukuruznog sirupa proizvedenog od GMO kukuruza. Tj, ja mislim da nije. Zato i molim, ako me netko može argumentirano razuvjeriti, neka prosim to i učini, rado bih o tome više znala.

Komentar se dakle odnosio na vladinu uredbu (baci pogled na onaj dnevnik vkrsnika i na diskusiju).

Ja sam osobno, kao pretpostavljam i većina ljudi, protiv GMO, a posebno Monsanto kukuruza koji je otporan na Monsanto otrove a raste samo uz pomoć Monsanto gnojiva, a kulture općenito oprašuju isključivo Monsanto pčele ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

GMO

Nažalost, sve je više informacija da bi ovo stvarno mogla biti istina. Sad, treba li se prikloniti "teorijama zavjere" i "projektu depopulacije", pohlepi, želji za većim prinosom - svejedno, stvar ukusa.

Mene tu muči nekoliko stvari.

Prvo - proizvođači. Da sam proizvođač hrane priznajem da bih dao sve od sebe da SAM na svoj proizvod odštampam "Nema tute GMO-a". Naravno, to je problem proizvođačima koji više nemaju apsolutno nikakvu kontrolu nad supstancama koje koriste. Ali i dalje postoji podosta njih koji rade proizvode isključivo za lokalno tržište te mislim da bi im to bila sasvim ok reklama, poticaj ili što već.

Drugo, ono što me privatno kopka jest - kako se osjećaju svi oni zaposlenici, znanstvenici koji su radili na genetskom modificiranju i slično. Naravno, čitaju oni napade na GMO već godinama... no ove nove studije su puno ozbiljnije, sada se predlaže da se svaka nova GMO sorta, vrsta prvo testira dvije godine na štakorima. Hoću reći - i oni koji su sudjelovali imaju obitelji, djecu, prijatelje... kako li je raditi na nekom proizvodu za koji znaš da će dugoročno štetno djelovati na sve oko tebe.

Tko je glasao

Znanstvenici genetičari se

Znanstvenici genetičari se osjećaju sasvim dobro a odnosno istraživanje je sve samo ne ozbiljno.

Baci pogled na moj gornji komentar i molim te otvori link koji sam dao. I pročitaj dakako. :)

B-52

Tko je glasao

Kako?

Hoću reći - i oni koji su sudjelovali imaju obitelji, djecu, prijatelje... kako li je raditi na nekom proizvodu za koji znaš da će dugoročno štetno djelovati na sve oko tebe.

Većini - lako, ako je za plaću koja im omogućuje da kupuju "organic".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

dječja pitanja

OK, znam da mi je pitanje "dječje", ali to je ono... tata dođe s posla, posjedne sina u krilo i kaže "Tatica ti se danas naradio, napravio sam 450 konzervi Ciklona B." Malo mi je to... ono, fuj :)

"Organic" je iluzija...

Tko je glasao

Bingo

Još malo pa Zyklon B made in USA.
Zanimljivo kako su tek tako prošle vijesti o zajedničkom ekonomskom napadu USA i Monsanta na EU zbog narogušene Francuske i još 5 zemalja koje bi zabranile Monsantove GMO usjeve.

"The US embassy in Paris advised Washington to start a military-style trade war against any European Union country which opposed genetically modified crop"
http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/03/wikileaks-us-eu-gm-crops

Pa onda malo napada na Latinsku Ameriku, tamo se lakše potežu državni udari:
http://www.grain.org/article/entries/170-monsanto-moves-to-tighten-its-c...

I evo kako na kraju stoji stvar sa EU i budućim pridruženim robljem USA:
http://redgreenandblue.org/2011/03/23/is-europes-ban-on-monsantos-gmo-cr...

E sad, kap GMO-a u senfu ili ulazak u EU?

Ne sviđa mi se ni jedno ni drugo.

.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci