Tagovi

Hrvatska ponoć, u srijedu 07.03.2007.g.

Kakva nam je to „lijepa naša“ danas postala?
Prije dva dana, u ponedjeljak dne 05.03.2007. zbio se možda ovih dana najznačajniji događaj u Hrvatskoj (kulturni i politički), a da ga do srijede poslijepodne nitko nije registrirao:
Preminuo fizičar i filozof Ivan Supek Akademik Ivan Supek, fizičar, filozof i književnik, humani. Kao nepoljuljana moralna i intelektualna vertikala Supek je snažno označio drugu polovicu 20. stoljeća. Tragovi te uzorne ostavštine bit će vidljivi i u nadolazećem vremenu.
(citat iz Večernjeg dne 07.03.2003. u rubrici ŽIVOT U SLICI, vrijeme na stranicama objave nije navedeno.)

Akademik Ivan Supek, jedan od najistaknutijih protagonista hrvatskog znanstvenog, kulturnog, političkog i javnog života, preminuo je ponedjeljak u 92. godini u obiteljskom domu u Zagrebu. .
(Citat iz
"> Jutarnjeg
- Objavljeno na stranicama u srijedu dne 07.03.2007 g. u 16:31 sati)

Ostali tiskani dnevnici:
- Vjesnik – ništa nije objavio
- Slobodna Dalmacija – ništa nije objavio
- Novi list – ništa nije objavio
- Glas Istre – ništa nije objavio
- 24 sata – ništa nije objavio
- Glas Slavonije – ništa nije objavio
- La voce del popolo– ništa nije objavio
No, treba biti realan – web stranice se uglavnom uređuju u tijeku jutra, a vijest nas je su stigla u srijedu poslijepodne.
Tjednici:
Umro akademik Ivan Supek Nakon duge bolesti, hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist akademik Ivan Supek preminuo je 5. ožujka u obiteljskom domu u Zagrebu. U srijedu ujutro akademik je posljednji put ispraćen u najužem krugu obitelji i prijatelja na zagrebačkom Krematoriju.
( Nacional objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g. u 17:41 sati).

Ostali tjednici nisu objavili, ali je poznato da jedino Nacional svoje stranice permanentno održava.
Elektronski mediji:
- Net.hr prenosi iz Hine -objavljeno na stranicama u srijedu dne 07.03. 2007. g. a vrijeme objave nije naznačeno):
"Hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist, akademik Ivan Supek umro je nakon duge bolesti u devedeset i drugoj godini. Supek je umro 5. ožujka u obiteljskom domu u Zagrebu".
- Index; objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g. u 19.00 sati
"IVAN SUPEK, hrvatski fizičar, filozof, pisac te borac za mir i humanist, preminuo je u ponedjeljak u 92. godini života, no vijest o njegovoj smrti, prema njegovoj je želji objavljena tek nakon pokopa".
- Monitor: objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g.:
"Prije 2 dana u svom je domu u Zagrebu, u 91 godini života, umro poznati hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist, akademik Ivan Supek. (vrijeme objave nije naznačeno ali je ugrađen link prema Jutarnjem".
- Javno.com: objavljeno u srijedu dne 07.03. 2007. g.a vrijeme objave nije naznačeno)
"IN MEMORIAM Umro akademik Ivan Supek Akademik je preminuo u ponedjeljak, no javnost je za njegovu smrt saznala tek danas..."
Što je Akademik Ivan Supek značio za Hrvatsku, za njenu kulturu, za njen image u svijetu, za njeno civilizirano i antifašističko lice (koje ju danas čini ravnopravnom na Zapadu – bez obzira na one nažalost ne baš rijetke remetilačke faktore), nije potrebno posebno isticati.
No, činjenica da je umro dva dana ranije, a da to nitko nije znao – to se niti može objasniti, niti bilo čime opravdati!!
Kakva nam je danas Hrvatska postala? Kakvi su nam to mediji, koje Hina dva dana poslije obaviještava o tom događaju?
Kakva nam je to Akademija koja će iz novinstva saznati dva dana poslije da im je otišao najvrjedniji i najzaslužniji njihov član?
Prelistajte (papirne ili elektronske) stranice medija kroz posljednjih dva dana i pogledajte. Koje su sve vijesti bile ne udarnim mjestima? Dragulji koje je bivši geodet munuo iz Hrvatske, ili biseri koje je ovaj velikan ostavio Hrvatskoj u časnu ostavštinu! Ante porcos???
Je li to zato što je Supek bio izuzetno odgovoran, i što je tu odgovornost dosljedno i hrabro nosio cijeli svoj život za sve nas?
Kakvu nam je to poruku ostavio na kraju svog časnog i visoko vrijednog puta!
Ne piše se dobro onoj zemlji koja ne prepoznaje, ne cijeni i ne štuje svoje najviše vrijedbnosti.

Komentari

nije tu nista cudno, jer je

nije tu nista cudno, jer je supekova familija zadrazla za sebe informaciju, i jer su ga sahranili u cisto obiteljskom krugu, bez medija, bez publike bez pompe. bez obzira sto je bio supek za zivota, ipak treba imati razumijevanje za ono sto je on htio i sto je prema njegovim zeljama poduzela njegova familija te gledaj na to s te strane....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Da, glede njegove posljednje

Da, glede njegove posljednje želje, koju je obitelj ispoštivala, rekao sam da je to njegova posljednja poruka, u kojoj svakako treba očitati simboliku
(jer je on bio svjestan svog mjesta u društvu i da ni njegova smrta nije samo njegova (njihova) privatna stvar, jer mu je cijeli njegov vijek i golemi doprinos bio više nego javan, da je ostavio prepoznatljivog traga na Hrvatsku u cjelini.

Ono što sam drugo htio naglasiti, a to je žalosna činjenica, da je taj naš intelektualni velikan zadnje dane bolovao u tišini i da je tako i umro, pa je njegova obitelj mogla lako sačuvati tu "tajnu". Sama ta činjenica (tajne o smrti velikana koja se čuva dva dana) također je opet nabijena simbolikom naše slike prema takvom događaju (a što nažalost nije izuzetak).

Ako tako pogledamo na stvar, onda sama želja obitelji za privatnošću u kritičnom trenutku im je bila jako olakšana radi općeg nemara prema toj ličnosti od opće hrvatske vrijednosti - što je opet na visokoj simboličnoj razini ( što opet nažalost nije izuzetak).

Znaš, kod takvih ljudi nije ništa slučajno, ni dok su živjeli pa prema tome čak ni to kako umiru. Zato mislim da sam dao svoj dostojan doprinos veličini ove velike osobe, i našim trenutnim sitnim profilacijama.

Čvrsto se nadam (dapače, uvjeren sam) da je odgojio veliki broj učenika koji imaju taj potencijal (ali koji još nije sasvim iznjedren na hrvatskoj javnoj sceni), a i da je utjecao na mnoge druge koji tu klicu zasigurno nose u sebi. Hrvatska ima svoj genij i svoj potencijal, ma što o tome netko mislio. Baš na tu i takvu dimenziju sam htio upozoriti mojim nekrologom.

Tko je glasao

Postoji i previše

Postoji i previše "velikana" čija se veličina mjeri masovnošću njihovog sprovoda. Ivan Supek nije bio jedan od njih, on je svoju veličinu pokazao svojim životom a ne svojom smrću. Koliko pamtim, ovo je odlazak kakav je on smatrao i dostojnim i dostojanstvenim.
Ne vjerujem da je dva dana tišine posljedica nemara politike i medija, naprotiv, smatram da je upravo to najveći znak poštovanja, kojeg je i više nego zaslužio - poštovanja njegove privatnosti. Jednako tako ne smatram ni da ta njegova odluka o privatnosti nosi političku težinu - on je govorio što je mislio i za slanje političkih poruka mu nisu bila potrebna sakrivena značenja. Ne usuđujem se ni napisati koliko ga poznam jer je to krajnje neprlično, ali i iz njegovih javnih nastupa (uvijek biranih, koliko pamtim) možemo zaključiti kako mu takva vrsta "simbolike" nije bila potrebna.

Tko je glasao

Meni je čak drago da se

Meni je čak drago da se ovako dogodilo, jer ovo nije priča o njemu, nego priča o nama i našem odnosu prema ključnim hrvatskim vrijednostima koje se svakodnevno valjaju nam pod nogama. Zato bih još jednom istaknuo tvoj dio komentara:

"Ivan Supek nije bio jedan od njih, on je svoju veličinu pokazao svojim životom a ne svojom smrću. Koliko pamtim, ovo je odlazak kakav je on smatrao i dostojnim i dostojanstvenim."

Upravo to je srž stvari i bit mojega napisa. On nikada nije mario za dirigirane poruke, jer mu je cijeli život bio poruka i međugeneracijski most. On nije ni insistirao na jeftinoj simbolici jer znanstveni i humani rad je posve prirodno zasnovan na simbolici. Da te ponovim: kako je živio tako je umro.

Moj prigovor se odnosio na naš odnos prema njemu, ali ne na lažnu snishodljivost ili pretjeranu euforiju: Uvijek gladni mediji i znatiželjna javnost nisu bili dio te planirane "zavjere" privatnosti nego isključeni (jer oni u taj soj ne pripadaju po svom profilu i zanatu). Oni su jednostavno bili izvan igre, i to im je dobra opomena. Da su znali sigurno bi se oglasili, i mislim da su trebali bez obzira na privatnost, koja se ionako uvijek moće ealizirati.

Tko je glasao

Neke minimalne informacije

Neke minimalne informacije govore da 2 dana tišine nije osiguralo poštovanje privatnosti. Te informacije ukazuju da je poštovanje privatnosti osigurao amorfni pučki front primjenom fizike stvari, uz ostalo silom protiv raznovrsnih pokušaja povrede privatnosti i volje. Te nedovoljne informacije djeluju uvjerljivo i logično, pa ih iznosim uz rizik slabosti.

Tko je glasao

Pokušavam izbjeći

Pokušavam izbjeći spekulacije, ali mi se čini važnim ovaj dodatak i naglašavanje tišine globala.
Čini mi se da i na ovako krajnje stišanom fonu tišina ukazuje da pokojni Supek dirigira dramom u brojnim hrvatskim i širim intelektualnim i političkim glavama svih vrsta, već zagrijanih predgrijanih bavljenjem Tuđmanom i Račanom, temama u kampanjama, postfojbovskim temama, postpresudom suda pravde i raznim. Te armije učenika su bitne. Nekako izgleda da je tišina sve bitniji hrvatski govor.

Tko je glasao

Bravo frederik !!! Naslov ti

Bravo frederik !!! Naslov ti je kriptičan, ali post je izvrstan.
Sinoć me vijest iznenadila na početku dnevnika, kad sam uspio na trenutak oteti TV sinu koji je gledao crtić :-). I naprosto me zaprepastilo kad sam u završnom komentaru čuo da je u stvari to vijest o pogrebu, a da je akademik preminuo dva dana ranije.
Da li je to bila želja obitelji - čisto sumnjam. Jednostavno, golemi propust ... Koji puno govori o nama samima.

Tko je glasao

He,he - to o kriptičnosti,

He,he - to o kriptičnosti, pisao sam oko ponoći pa sam jednostavno vremenski locirao i izvorni link i
sada glasi (ako ga kopiraš):
http://pollitika.com/hrvatska-u-srijedu-07-0-2007-u-24-00-sata

Onda sam malo premašio 24 sata dok sam korigirao pa sam promijeni sate u ponoć kao neprecizniji vremenski okvir,

A onda me naš AP svojim komentarom natjerao pričom o Slamnigu da svemu dodam kriptičniju dakle univerzalniju notu.

Evolucija u hodu!!

Tko je glasao

Iz povjerenja u neki drugi

Iz povjerenja u neki drugi tijek, pa i samog Ivana Supeka oko toga, ja ne bih brinuo toliko. Možda i obrnuto. Sami mediji u Hrvatskoj nisu izvan stvari, nego u duhu same stvari, koji se uspješnije mijenja kad dođe do zida kad dalje ne može i biva prisiljen razmišljati o smjeru kretanja. Vjerojatno je tako tražio Ivan Supek, obitelj i bliži poštivali, a ostali, pa možda i Akademija, ne bi reagirali ni za 10 dana da im nije javila HINA.

Sa smrću Ivana Slamniga je bilo još bitno više bez traga. U redu da to nije takva osoba, ali se ne radi samo o pjesniku i eruditi, nego o osobi koja je naš most sa 5-6 kultura, jednoj iz kruga naših najznačajnijih osoba. Slučajnim susretom sa veoma upućenim publicistom i novinarom koji stanuje 100 metara od preminulog, saznao sam da taj nema pojma ni o čemu, pa ni o samom Slamnigu. Nekakva desetina običnih ljudi je znalo. Kad sam jedne godine za božićne i novogodišnje poklone davao Slamnigove knjige, javljale su mi se naknadno i osobe iz druge ruke koje se s tim prvi put sreću, koje s književnošću nemaju veze. Sada se u Slavoniji održavaju živi dani posvećeni njemu.

Dani o Krleži ne funkcioniraju. Niti o Titu, Tuđmanu ...

Ivan Supek je, osim osnovnog, valjda jedina osoba na koju u Hrvatskoj i šire ne može pljunuti tek tako nitko, pa će ga biti teško izbjeći baš sada, kad je puno toga došlo do zida, prisiljeno na promjenu vidokruga i panično traži pravac. Još prije mjesec dana je i za mnoge suborce bio provokacija. Da je bilo pogreba koliko licemjerja bi bilo. Ovako je puno primjerenije, veliko mu poštovanje.

Tko je glasao

Zahvaljujući tebi malo sam

Zahvaljujući tebi malo sam revidirao text da bolje naglasim ono što sam htio reći!

Tko je glasao

Skromno i s poštovanjem ću

Skromno i s poštovanjem ću dometnuti kako me ne čudi tišina do pokopa ovog velikana, nego ova poslije.

Za ovu prvu se opravdanje i može naći u njegovoj posljednjoj želji.

A za ovu poslije?

B-52

Tko je glasao

Upravo to, ta tišina, koja

Upravo to, ta tišina, koja je trejala prije, koja je bila u vrijeme prekretnice (iz života u ćivot vječni - da smrt ne spominjemo jer je on pravi dokaz da se živi i poslije smrti), aa naročito ova "post festum" šutnja, su bile teme mojih razmušljanja. Eto zašto mi ne trebamo niti smijemo šutjeti-

Tko je glasao

Oni koji su najglasnije

Oni koji su najglasnije plakali 4.5.1980. kasnije su to porekli.
Supek ih je ovom prilikom samo poštedio još jednog licemjerja. Malo im se narugao. Neka je.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Tišina je zapravo i dugo za

Tišina je zapravo i dugo za života, čak i o enormnim književnim djelima.
Don Ivan Grubišić kaže da je bio sve više razočaran svim i svima i da je na pogrebu bilo samo 5 članova najuže obitelji. Nije imao radnog stola. Nije to tema o njemu nego o puno toga drugog.

Tko je glasao

Pročitao sam tekst u

Pročitao sam tekst u Večernjaku i smatram ga upravo primjerom ljigavosti, čak mi ju je teško pripisati Grubišiću - proglašavati Supeka posthumno agnostikom iako je bio deklarirani ateist ("pitati ima li Boga ili nema ima smisla tek ako netko ponudi definiciju Boga koja nije u suprotnosti sa ovim svemirom") je, u najmanju ruku, patetično. Moliti za njega ("molitva je prevara, pa makar i sebe samoga") smatram uvredljivim.
Da, bio je razočaran razinom slobode i tolerancije u Hrvatskoj, no to je govorio u svakom svom javnim istupu. Njegov odlazak je njegova privatna stvar, njegova djela su javna stvar. Umjesto propitivanja toga što je tko (mediji, država, društvo u cjelini...) trebao/mogao napraviti ili napisati "dok je bio živ", smatram daleko korisnijim zalagati se za vrijednosti do kojih je on držao, da ne nestanu ili ne posustanu sad kad njega nema.

Tko je glasao

Čini mi se da su tvoja

Čini mi se da su tvoja zapažanja u smjeru zalaganja za vrijednosti do kojih je držao solidan doprinos stvari. Nadalje mi se čini da će Hrvatska lakše izići na kraj s povezanim pitanjima fojbi, Domovinskog rata i svjetske pravde i politike oko toga i suklađivanjem s EU nego sa zalaganjima Ivana Supeka. Vjerojatno se radi o takvim unutarnjim procesima u kojima prvo intelektualci svih vrsta isključuju puno toga što izaziva glavobolje, u okviru čega su zalaganja Ivana Supeka samo jedan od školskih primjera. Prolaze samo segmenti i detalji a mnoge cjeline se očuje da će netko drugi rješiti. Npr. fizički zapušteno središte Donji grad u Zagrebu ne govori o tim fragmentima nego o stoljeću kontinuiteta i velike sloge oko toga. Bilo kakva načela i pojedinačna logika samo potvrđuju i dodaju činjenici da se izbjegava cjelina. Ni Ivan Supek nije nešto doraslo toj sustavnosti i upornosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci