Tagovi

Hrvatska u ratu?

Kasno proljetne visoke temperature učinile su da se osjećamo umorno, smanjene koncentracije. Mislima smo sve češće na odmoru ili u planovima kako odmor ostvariti, od kuda za njega novac namaknuti. Nažalost, nismo svi Zagrebački holding pa da nedostatak novca na maknemo povećanjem cijena komunalija ili zabijanjem automata za naplatu parkiranja ispred kuće.

Zamoru pridonosi agresivnost političara inicirana jesenskim parlamentarnim izborima. Iz svih medija ispaljuju se parole, obećanja od političara koji su još jučer bili debeli i prepuni bora. Kao čudom kile su se istopile, bore izgubile. Netko ih je očito “nategnuo”. Sudeći prema onome što političari pričaju i oni bi birače, kao što je netko njihove bore. Ili ipak nisam u pravu, političari su to već napravili. Svoje su birače izigrali, prevarili, dozvolili su pljačku i bezakonje. Izbori su samo primirje u kojem misle izvršiti smjenu generala i pucaj dalje. Za ilustraciju evo nekoliko primjera od mnogih koji se nude.

Freedom House:
Prošle je godine Hrvatska ocijenjena ukupnom prosječnom ocjenom 3.71, a ove godine sa 3.75
Razina demokracije u Hrvatskoj ove je godine 0.04 manja nego prošle godine, pri čemu Freedom House ocjenjuje razinu demokracije 29 zemalja središnje Europe ocjenom od jedan do sedam, pri čemu je najniža ocjena sedam.
Izvor: Business.hr.

Idemo dalje Transparency International Hrvatska ovih je dana izdao priopćenje povodom objave Globalnog korupcijskog izvještaja 2007 .
Prema tom izvještaju građani smatraju da su u Hrvatskoj najkorumpiraniji pravosuđe, zdravstvo, gospodarstvo, političke stranke.

Da je Transparency International Hrvatska u pravu vidimo u dnevnim vijestima:

Ivica Pančić:
Iza korupcije u cestogradnji stoji Sanader

Vesna Škare-Ožbolt:
Sunčani Hvar je velika obmana

Business.hr..:
Ivić Pašalić gradi naselje u Novom Zagrebu vrijedno 20 milijuna eura.

Što proizlazi iz ovih primjera?

Pad demokracije

Prema Ustavu “Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.” Pad demokracije je pokazatelj da su institucije države u velikoj krizi, da ne izvršavaju temeljne obaveze na zadovoljavajući način.

Stupanj korumpiranosti potvrđuje krizu i neefikasnost državnih institucija.

Korupcijska afera u cestogradnji i prijevara u privatizaciji Sunčanog Hvara, optužbe su izrečena iz saborskih klupa. Te optužbe izravno terete vladu za kriminal. Ministar za kojeg se sumnja da je jedan od organizatora organiziranog kriminala ne želi odgovoriti na zastupničko pitanje, već drsko, kako i priliči kumu, vrijeđa zastupnika. Zastupnici u saboru preko svega prelaze. Premjer, za optužbe ministra za korupciju odgovara da je to vrhunac demokracije?

Državno odvjetništvo i USKOK šute. Boje se učiniti nešto krivo, vlada će im oduzeti novac za istraživanje korupcije.

Primjer, za koji se zna godinama, doktora koji se u Banskim dvorima prekvalificirao u zidara. Ivić Pašalić, ulaže u investiciju vrijednu 20.000.000 €. Za ta sredstva nema pokrića u smislu odredbi Zakonu o sprječavanju pranja novca. To je jasno svakom tko je pratio “briljantnu” karijeru VKV doktora. Nekoliko puta se najavljivala istraga porijekla njegovog novca, ali je on to uspješno zaustavio principom, imam materijala i o Ivi i o Stipi. Neka ne potkopavaju. Eto, pravna država ne potkopava. Znaju oni onu, tko pod drugim jamu kopa...

Sada bi trebalo zaključiti? Kako i sa čime? Još je sparno i vruče. Pokušajmo.

Hrvatska je u ratu. Napadnuta je na cestama, napadnuta je u parlamentu. Napadnuta je vlada. Nitko ne pruža otpor bandi koja razara državnu kasu, cestovnim razbojnicima, gusarima koji harače otocima, pašalićima koji kopaju po naseljima. Ti gnjusni neprijatelji drže kao taoce zastupnike i vladu, oni jadni preplaćeni i sa privilegijama “nemoćno” promatraju okupaciju Hrvatske. Jadna pravna država izdahnula pred navalom mita i korupcije.


Ima li izlaza iz ove situacije?

Hoće li se zastupnici i vlada osloboditi “ropstva”, oživiti pravnu državu i prisiliti okupatora da kapitulira? Hoće li pomoći UN, NATO, EU ili će dečki i cure iz ulice, naoružati štapovima, udariti mrskog neprijatelja pa spremiti u zatvore. Da su ti dečki i cure opaki uvjerio se “vanjski” neprijatelj, ovaj nutarnji mogao bi proći gore. Njemu su dečki i cure vjerovali.

Komentari

Čini mi se odličan post,

Čini mi se odličan post, po usmjerenju i obradi, skoro ko pjesma.

Samo me buni da li su djelići o padu demokracije i napadnutim točkama više izražajniji ili se to zbilja dešava. Možda su to moje male optimističke deformacije (inercija očekivanja boljeg), ali i kad pažljivije probam doživjeti s koje to mi demokracije klizimo niže ne mogu dobro uočiti ni ono prije ni ovo sada a mutno mi je i gdje klizimo. Nemoj se opteretiti činjenicama, dokazima, argumentima i sličnim, ali ako se možeš malo dodatno izraziti na svoj način.

Tko je glasao

Nažalost sve se događa,

Nažalost sve se događa, mislim da je i Hrvatska u nekoj vrsti rata. Ako postoje kaznena djela o kojima se priča u saboru, javnosti i po medijima a pravna država ne reagira, onda smo okupirani i u ratu. O korupciji sam pisao na Politici evo linkaKorupcija razara pravosuđe i zdravstvo. Pad demokracije i primjeri kriminala su nažalost stvarani i objavljeno je bilo u više medija ali ja sam preuzeo iz Business.hr.
Ovaj način izražavanja je samo mali pokušaj razbijanja monotonije koja nas sve zahvatila kod pisanja i čitanja primjera iz bezakonja.
Sličnim stilom sam pisao i Most

Tko je glasao

Osim nekih odstupanja za

Osim nekih odstupanja za predah, mi smo skoro stoljeće i službeno i stvarno u javnoj praksi otvorenih napada i grabeži, a i u demokratskim procesima sa samo iznimno dešava da se neki manji dio obavi tako da nečemu liči.

To je stvorilo prilike da se i u postizanju nužnih običnih ciljeva i potreba te radi sprečavanja većih propasti mora i u rutinskim stvarima ići agresivno, ne samo radi većih ciljeva. Još nema znakova stvarne promjene volje oko toga, lupetanja o načelnoj volji znamo šta znače i tko je najgrlatiji, pa na takvoj podlozi nije objektivno moguć voljni pomak. Još je koncentracija na šanse u naviknutom. Zato su važne pojave kretanja zvijezda (tipa šta nekoliko američkih diplomata napravi), klizanja, autogolovi, pucanja, škripa, nužda, sila, neočekivani slalomi, umjetnički uplivi itd.

Tko je glasao

Prije dosta godina, negdje

Prije dosta godina, negdje 1995/96. doktor s dva prezimena bio je ništa drugo nego savjetnik u Uredu predsjednika. U to vrijeme Globus je objavio intervju s njim. U istom dahu je rekao da ima plaću 4.500,00 kn (citiram po sjećanju) a na pitanje o hobijima, odgovorio je da skuplja stare hrvatske majstore (misli stare hrvatske slikare). Kad znamo koliko koštaju slike hrvatskih starih majstora, onda se pitam kako ih može sakupljati netko tko ima plaću 4.500,00 kn. Dakle već tada je bilo nešto trulo u državi Danskoj, samo se nitko nije usudio reagirati, pa ni novinar koji je radio intervju.

Tko je glasao

Da je pravne države taj

Da je pravne države taj ljubitelj hrvatskih majstora gledao bi svijet kroz rešetke. Sumnjičili su njega i za Dubrovačku banku (peti ortak), mako čovjek nešto novca i od dijaspore, i t. d.
Sada je on ugledni poduzetnik i smije se svima čiji novac "čuva".

Tko je glasao

Ne znam koliko doktor ima,

Ne znam koliko doktor ima, ali služi za uspješno odvlačenje pažnje sa pitanja kako su i tko je stekao javno poznatu veliku imovinu, onu i milijardama za koje se zna kao uredne a ne zna kako su stečene i često tko.

Npr. tko je bio prvi vlasnik Plive i Zagrebačke banke za uplaćenih 0 kuna, podaci o rastu Agrokora, tko i kako duhanske milijarde, otkud i kako su stekli ovi koji su već prije to pošteno stekli za vrijeme socijalizma, pa to su čarolije.

I u slučaju doktorova (bivšeg) prijatelja Kutle i još izrazitije u slučaju Marčinka samo su oni osobno kao nešto krivi a gotov da nema osobe javnom životu koja nije bar nešto okrenula u tima njihovim poslovima, a puno njih puno toga, što je sve dostupno.

Najsimboličniji je slučaj Komercijalne banke, gdje su razni, sve se točno zna tko koliko, nitko nije vratio ni kune, nitko prijavio, zastara, i političko povjerenstvo u sastavu svi je zaključilo najbolje je ništa.

To je jaka dugotrajna i prilično beskrajna ofenziva, koja i doktora polako pretvara, ili to već jest, u jednog od najsolidnijih poduzetnika (u realizaciji je to jedna od najurednijih gradnji, kažu neki profesionalni sudionici, što je jako rijetko čuti).

Tko je glasao

Da pravna država

Da pravna država primjenjuje zakone, za navedene slučaje morao se primjeniti Zakon o sprečavanju pranja novca. Po tom zakonu sve iznad 100.000,00 kn treba dokazati, imati pokrića.
Eto, jesmo li okupirani i u ratu :)

Tko je glasao

To je načelno u redu ali

To je načelno u redu ali već 100 godina imamo strukturu moći takvu da i onaj na 150-toj razini ima nezakonite i bez pokrića imovine više od tog iznosa. I onaj ispod toga vreba priliku za to, bar da preživi.

Sve je najbolje raditi na način da ima nekih rezultata. Ako nema preciznih načina kako, na sve moguče načine, kako se tko snađe. Mi ovdje vjerojatno gubimo vrijeme, uz ostalo, da bi to evntualno moglo pomoći. Ako i neće, možda nama pomogne bar u boljoj orjentaciji oko toga, a to je već potencijalno važno sredstvo za bilo šta.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci