Tagovi

Hrvatska u kakvoj želimo živjeti

Prateći već više od pola godine diksusije na pollitici.com shvatio sam kakvu Hrvatsku državu većina priželjkuje... Možda nisam sve pobrojao ali većina zahtjeva je tu....

Na tekst niže ne tražim autorska prava, dakle možete ga iskoristiti kao članke u Ustavu priželjkivane Hrvatske (ako naravno već niste sročili svoj Ustav :)

Preaumbula

Svi znaju sve o svemu.
Najviše znaju upravo o tematici s kojom nemaju nikakva iskustva.
Svi poduzetnici su sumljivi (većinom kriminalci) osim ako ne dokažu da nisu.

--------------------------------------
Investitori su dobrošli jer donose novac, ali u što će investirati, koji su im poslovni interesi i koliko smiju zaraditi - to određuju radnici, sindikati i novinari.

Vlasnici se ne smiju miješati i uređivačku politiku svojih medija, ali novinari se smiju miješati u vlasničku politiku upravljanja i uvjetovati gdje će im biti redakcija i slično.

Ispravno je samo ono što novinari, dežurni kritičari, odobre da je ispravno. Sve drugo je društevna devijacija ili kriminal.
Za definiranje moralnih vrijednosti i ispravnosti društva brinuti će Index.HR (Tomislav Klauški, Dragan Antunov) i novinari Jurica Pavičić i Ante Tomić (plus još neki). Dodatak by Jedinohrvatska: Davor Butković i Ivo Pukanić

Uspjeti možeš po pravilima koje propisuju oni koji nisu uspjeli.
Ako nisi uspio po njihovim pravilima u pravilu si kriminalac osim ako ne dokažeš da nisi... (ali nitko nije otkrio način kako to dokazati, osim da ne uspiješ).

Bogat možeš biti samo koliko drugi misle da bi trebao biti. Ako imaš više od toga, vjerojatno si to stekao kriminalom.

Ne smiješ pohvaliti uspješne jer to vrijeđa neuspješne. Eventualno, ako pohvališ uspješnog tada se mora iskazati sumnja da je uspio jer se kad tad bavio kriminalom.

Nema pravog benchmarkinga tko je što postigao, bitno je koliko pričaš da si napravio.

Severina može pjevati samo ono što se sviđa Edi Maajki (dodatak by Rupert: i Anđelku Kaćunku)

Nije popularno biti plaćen za svoj posao više od prosjeka sredine.

Ako ne oreš ili ne kopaš tada si moguće kriminalac i pitanje je od kuda ti novac.

Ne možeš imati prihode izvan plaće. Sve što po vrijednosti je veće od godišnjih prihoda po plaći vjerojatno je ukradeno, osim ako ne dokažeš da nije.

Plaća koju zaposlenik očekuje ne ovisni o njegovoj vrijednosti i znanjima već o percepciji koliko misli da bi trebao imati.

Potrošeno na klađanje i SMS poruke ne bi trebalo biti dio plaće, to bi trebala država podijeliti kao pre-paid bonove

Najbolji način da budeš pošten je da nemaš ništa.

Jednom primljen na posao tu moraš dočekati i mirovinu.
Nakon mirovine, tvoja djeca imaju pravo na tvoje radno mjesto.

Niti jedno poduzeće ne može propasti. Registar trgovačkog suda je skup kamenih ploča (kao 10 božjih zapovijedi) s kojih se jednom upisane tvrtke ne mogu izbrisati kao niti broj zaposlenih.

Svi bi trebali živjeti u Zagrebu u centru, bez obzira na prihode u stanu željene veličine.

Posao ti mora osigurati država bez obzira na tvoja znanja, sposobnosti i vještine. Naravno, osigurani posao ti mora mjesečno donositi ne onoliko koliko tržišno vrijediš nego koliko misliš da bi trebao imati.

Tzv. "stečena prava" su vječna, čak i ako su stečena u točnom konkretnom slučaju za konkretnu situaciju.

Najbitnije je definirati prava, ali obveze po mogućnosti izostaviti.

Reforme i unapređenja su dozvoljene samo ako se ništa ne promijeni.
Nakon reforme svi moraju raditi isti što i prije, istom brzinom i kvalitetom ali očekuju veću plaću.

Mobiteli, razgovori i SMS mogu koštati koliko god davatelj usluga odluči, jedino flat-rate internet mora koštati koliko T-Zombix odluči i to isključivo vrijedi za T-Com

Svugdje moraju bit autocese s dva traka, tuneli s dva traka ali cestarina ne bi trebala postojati.

Sportaši su svetinje društva i uzori - sve dok se ne bave poduzetništvom.
U tom trenutku postaju kriminalci (kao i standardni poduzetnici)

Kada se osuđeni kriminalci obrate javnosti tada se njihove izjave sve uzimaju istinitima
(Marčinko - Glumina banka, Hrvoje Petrač)

Sloboda govora je temelj naše demokracije. Ali postoje oni koji odlučuju tko o čemu smije govoriti slobodno.

Svi moralni političari i stručnjaci su u SDP-u.

Gospodarstvo i izvoz moraju rasti koliko Mesić odredi.

Sve je bolje u nekoj drugoj državi.

Postoji krivci za sve što ne valja, ali nema zaslužnih za ono što valja.

Svi na vlasti su nesposobni, a to govore oni koji o svemu znaju sve.

Tagovi

Komentari

dobar mi je tekst i nije

dobar mi je tekst i nije loš da se istakne poanta,
no svejedno, morali bi vidjeti u kojim uvjetima bi se po tebi smjelo kritizirati vlast (i poduzetnike, sindikate, radnike...)?

tko smije tražiti nečiju odgovornost i zašto (i kada)?

mislim da si otvorio više pitanja nego što si ih pokrio

Tko je glasao

Previše banaliziraš i

Previše banaliziraš i baviš se nevažnim stvarima . Iskonstruirao si nepostojeći problem , hiperbolizirao mišljenja oprečna svojima i iskritizirao ih . Sva mišljenja koja su drugačija od tvojih smatraš problemom , jer u konačnici kada se uspoređuju s tvojima , mnoga od njih su utemeljenija i konstruktvinija . Ništa drugo nego jednostavan pokušaj širenja gluposti . Nažalost , čak i takva jednostavnost za tebe je komplikacija , a tome je posljedica neuspjela realizacija .

Delete

Tko je glasao

Ajde, pa kad si si već dao

Ajde, pa kad si si već dao truda molim te odgovori mi na dva (slovima: dva) pitanja:

1. Da li si ti zadovoljan sveukupnim stanjem u Hrvatskoj?

2. Ako nisi, što bi to, po tvojem mišljenju, trebalo mijenjati?

Tko je glasao

1. Da li si ti zadovoljan

1. Da li si ti zadovoljan sveukupnim stanjem u Hrvatskoj?
Nisam zadovoljan.

2. Ako nisi, što bi to, po tvojem mišljenju, trebalo mijenjati?
Uvesti odgovornost u cijelu vertikalu - od građana do vrha, reda, rada i discipline.

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Uvažene kolege i kolegice,

Uvažene kolege i kolegice, moram priznati da mi se ovaj prijedlog sviđa i budite uvjereni da još nisam upoznao iskrenu osobu koja se ne slaže sa ovakvim prijedlogom.

Ali da ne dužim sa retorikom dajem svoju dopunu na razmatranje.

Uvesti odgovornost u cijelu vertikalu - od građana do vrha, reda, rada i discipline.

Prijedlog izmjene i dopune:

i da krenemo uvoditi red od vrha pa sve do građana. (a ne obrnuto)

Obrazloženje:

U Australiji kažemo 'Shit rolls downhill' ..... mislim da nije potrebno ništa više reći!

Jakob Matovinović - Jakša
volim svoje i poštujem tuđe

Obrisan

Tko je glasao

Uvesti odgovornost u cijelu

Uvesti odgovornost u cijelu vertikalu - od građana do vrha, reda, rada i discipline.
Iskustva smo da slabe vertikale, horizontale i kosi smjerovi nisu donijeli rezultate, ali smo također iskustva da su dugo funkcionirajuće vertikale sa ograncimaa u svim smjerovima rasturivale i kamen na kamenu i stvorile prakse s kojima će se morati još desetljećima hrvati samo na krajnje neizbježnim razinama.

Zato posvemašnje silovanje neznalačkim i bolje znalačkim transplantacijama svega i svačega što se bilo gdje vidjelo i čulo donosi više štete nego koristi (kvaziforsiranje modela bez ičega drugog i frankenštajnski bezbroj modela u istom) i već je globalno iscrpilo svoje koncepcijske mogućnosti, kao i vertikale i kardeljističko-maoističke nadgradnje tih vertikala, sve globalno pretvoreno u efekt krda, masovnog turboliberalističkog stameda na neodoljive predmete žudnje.

Jedini funkcionirajući i globalno-univerzalno igrajući dio je minimalizam, oni manji djelovi igre koji se zapravo jedini bave i misle o cjelini i neizbježnim sastojcima cjeline, koji minimalizam je istovremeno u u iznimno dubokom i složenom konfliktu sa osnovama poslovanja i istovremeno neizbježni partner.

Drama osnovnog poslovanjaa kao beskrajne (maoističke) zbrke u maoističkom okružju se ne može razrješiti već poznatom činjenicom da ulazu u sve veće konflikte sa samom sobom, globalno i pod djelovima, a uz dodatno impresivni razvitak (raskoraka, dugova, rasta besmislenog i kontraproduktivnog ...) još manje, pa će uskoro doći do kapitulacije - (1) ili će minimalizam potpuno kapitulirati i izazvatti još veću kapitulaciju osnova poslovanja ili (2) će osnove poslovanja kapitulirati prije minimalizma i omogućiti prijelaz na daljnja poslovanja.

Obzirom na šire klimatske promjene i okretanja smjerova kuda vjetrovi pušu, što se čita kao pretežno nepovoljno, sada je veoma vjerojatno i izvjesno da će prevladati varijanta (2) te da je proces kapitulacije već krenuo, naravno najprije na banalnoj škripi materije, koja banalna škripa su znakovi dubljeg rada materije, naročito glavnina Jadrana i naročito Zagreb (naročito one skuplje i sustavnije, kao smetlišta, vodoopskrbe i odvodnje, prometni krvotoci, poslovi iz zajedničke kase sa satnovima i nekretninama ... sa čega se napajaju osnovni i deseci sustava nadogradnje ... pri čemu se urušava i sva sitna a neizbježna materija kao prolazi za ljude i zrak, kakva klupa ili hlad pod stablom, kakva zona nezahvaćena celebrityjem tipa gornji djelovi Zagreba, ludnice i raznim).

Točke daljnjeg prosklizavanja su npr. neboderi, gdje se već normalno zahuktava proces koji troši cca 10 x više nego što se može pokriti a da unaprijed vidljivo neće moći održavati i gasiti niti nužno.

Daljnji koraci bez minimalističkih, a i minimalistički bez minimaalističkog minimuma (šta, pošto, palaća se kao jest, ne plaća ako nije ...), ne manje od skoro ničega i ne više od toga, a za šta se ne postavlja pitanje organizacije i vertikala i horizontala, su daljnja proklizvanja i onako zavidnog klizanja na klizalištu napretka. uopće nije težište na organizacijama i mjerama pa ni na politčkim i interesnim djelovima, iako ni to nije bezazleno, puno jače težište je na tome da glavnina poslovanja jednostavno nema nikakva stvarna znanja i iskustva više od 2-3 djela od 20 neizbježnih djjelova procesa, pa se uobičajeno profitabilno poslovanje muha skoro bez glave logično suočava sa samim sobom.

Npr. glavnina poslovanja je u čvrstom borbeno-napadačkom rasporedu na činjenice da zbrka i gužva rastu sa porastom poslova i poslovne zbrke, da razno raste i ako je isto, kao nesređena smetlišta i nerješene infrastrukture i strukture i dugovi i sve i svašta, te da u tako impresivnoj borbi logično raste i otpor tim ofenzivama i invazijama na način da se otppr reducira i da ga nema, nema ničega što će logistički i borbeno podržati i izvršiti takve napadačke zadatke, pa su se tako impresivne napadačke borbe, prave invazije, sa rastom dobiti i kamatarenjima većim od 20 % godišnje već pretvorile u mentalni i fizičko-kemijski sukob sa sobom. U tome je bespredmetno govoriti o vetikalam i bilo kakvim realcijama, to je postomernistička bućkuriš sinteza dugih napredovanja i (kvazi)moderniteta, ne samo svega i svačega nego i znatno veći bućkuriš.

Zato je već odavno a sada definitivno bespredmetno raspravljati o vertikalama i bilo kakvoj organizaciji zajedničkih poslova, beskrajno kao da je i da je a nema nikakve veze, a u biti je drugo nešto, valjda su vječnost i impresivni dan za danom bili dovoljni takvih zabava.

Zato slijedi klasika, boli tu i tu to i to, liječnik, nalaz, dijagnoza, caltanje, bespogovorna suradnja oko davanja znakova i provedbe. Jednostavno, zar ne?

Mala površinska ilustracija dugih poslovanja (za rijetke neiskusnije)
Fantomske tvrtke s milijardama dobiti
http://www.jutarnji.hr/novac/bizzbuzz/clanak/art-2008,5,26,tvrtke_zaposl...

Tko je glasao

"Točke daljnjeg

"Točke daljnjeg prosklizavanja su npr. neboderi, gdje se već normalno zahuktava proces koji troši cca 10 x više nego što se može pokriti a da unaprijed vidljivo neće moći održavati i gasiti niti nužno."

nema smisla forsati i praviti od hrvata nijemce(red,rad,disciplina).
Šablonizirani red po vertikali i horizontalni zahtijeva ljude drugačijeg mentaliteta koji onda kulminira npr. najmodernijom Mercedes mašinom
Pa hrvatski inovatori svake godine osvajaju zlatne medalje
http://www.vidilab.com/vijesti/vise.php?id=11861
Ova pojava se konstantno ponavlja iz godine u godinu.Tu je rjesenje, iskoristiti postojece kapicitete koji su produkt hrvatskog mentaliteta rođenom u kreativnom i surovom kaosu.
Ovi neboderi će biti napravljeni....dakle postojaće bez obzira na minuse i pluseve sada ih samo treba napuniti trgovcima(u širem smislu rijeći) ovih impresivnih inovacija.
Jedan vozač autobosa iz Imotskog zna kako zaraditi do Stuttgarta a ako ga pokušate staviti u red i disciplinu jedino u što će te biti sigurni je da će biti oružane pobune.
Nas je samo 4 i nesto milijuna i uopće ne zivimo lose....tko ne vjeruje nek obiđe malo svijeta.

Tko je glasao

Nas je samo 4 i nesto

Nas je samo 4 i nesto milijuna i uopće ne zivimo lose....tko ne vjeruje nek obiđe malo svijeta.
To je prosječna istina i nije problem u tome što prosjek ne zadvoljava kriterije minimalizma minimalizma nego drugo - osnove poslovanja i poslovnih filozofija su malo predugo i preuspješno slične i uspješne, skoncentrirane na neodoljive i odbrane predmete žudnje uz potpuno isključivanje minimalizma minimalizma poslovanja, onoga što se naprosto ne da izbjeći, pa se se odavno kao dio uspjeha prekomjerno uspješno razvijaju isključivanja tih minimalističkih djelova poslovanja, pa improvizacije s tim u vezi u malo škripe i škripe ulate u zrelost i sintezu, naročito oko osnova i cjeline poslovanja (ne stigne se izmjeniti niti kakav dihtung cjeline i osnove poslovanja, pa i male slutnje izazivaju razumne dvojbe uopće voziti ili ne, i ono što ne pita, mogućnosti i nemogućnosti, npr. da li minimalističke improvizacije stignu ili ne toliko toga opskrbiti predragocijenim gorivom, pokrpati rupe, da li se može ili ne i uz svjetske rekorde).

Dakle, tamo gdje nema pažnje je nehotice pažnja - na minimalizam minimalizma osnova zajedničkih poslovanja, gdje se uočava pojava da se sa rastom i napredovanjem minimalizam troši i topi a ne napreduje, većini neka čudna pojava iako je posve razumljiva, jednostavno se troši od dugog nepažljivog rukovanja i uporabe, odavno su prijeđeni svi jamstveni rokovi i tehnički smisao vožnje sa takvim "uljem" i "dihtunzima" u strojevima, pa osovina i volan i cjelina ...

Tko je glasao

Ma minimalizam ima i vise

Ma minimalizam ima i vise nego dobre preduvjete za procvat. RH jos do sada nikada nije bila u povijesti u situaciji u kakvoj je danas tj.da se ne nalazi između dva bloka koji su na oruzju...svijet je danas otvorena prica.
Slazem se da steka na razini nepotrebnog ili to se bas mora napraviti tako no sila boga nemoli.
Sila je strana konkurencija izrasla eliminicijom blokovske podjele. Cak i ove firme koje okreću lovu bez radnika morat će to negdje utopiti jer su svi prisiljeni na profit a to znaći potražnja za minimalistima i smanjenje troškova.
Treba dizati 7% obrazovanih i predmet "platni promet" uvesti u gimnazije tj. predmet politiku i gospodarstvo dici na visi nivo.

Tko je glasao

nema smisla forsati i

nema smisla forsati i praviti od hrvata nijemce

Nemremo ni biti ko oni, samo malo više radne discipline i takvu nagrađivat, bi napravilo čudo.

Tko je glasao

Radna disciplina ili sila

Radna disciplina ili sila boga ne moli.
Pa nije nijemac radno discipliniran zato sto to voli nego zato sto mora jer je konkurencija.
Nijemci su to mozda bolje poslozili u glavi od hrvata, posao i vikend sa kobasicama i pivom.

Tko je glasao

Mala površinska ilustracija

Mala površinska ilustracija dugih poslovanja (za rijetke neiskusnije) Fantomske tvrtke s milijardama dobiti http://www.jutarnji.hr/novac/bizzbuzz/clanak/art-2008,5,26,tvrtke_zaposl...

Ap, vidim nisi ti baš neki kapacitet kakvim se predstavljaš tim svojim umnim pisanje ako si popušio foru da su to fantomske firme i da se radi o problemu... Svaka ta "fantomska" firma ima vlasnika i jasno knjigovodstvo i lijepo se vidi od kuda i kako su ostvarile dobit. Nema tu nikakvog kriminala niti sumnje, a niti informacija da nema zaposlenih je zabrinjavajuća...

To su sasvim legitimni elementi poslovanja, ne potkradaju državu a poduzetnicima omogućuju bolje struktuiranje posla, veću kontrolu određenih aktivnosti (recimo izvoznih ako naprave firmu preko koje ide sav izvoz).

Pa zašto uopće misliš da se priča o problemu da se kroz HITRO.HR želi napraviti sustav da se tvrtka osnuje za tjedan dana ili brže. Misliš da je poduzetniku to stvarno bitno za firmu koj osniva za vječnost? Naravno da nije, ali bitno je za firme koje se osnivaju za projekte i određene aktivnosti s početkom i završetkom...

Da ti nacrtam - da budeš pametniji za budućnost.
Dolazi partner Gunther Gmbh iz Njemačke i prodavati će u HR neke šarafe sa svojim domaćim partnerom Šaraf d.o.o i to u 50-50% parterskom odnsou

Šaraf d.o.o proizvodi šarafe A koje trebaju u Njemačkoj, a Gunther proizvodi šarafe B koje trebaju naša brodogradilišta. I onda Šaraf i Gunther naprave firmu Šaraf - Gunther d.o.o koja uvozi, izvozi i prodaje šarafe...
Šaraf d.o.o proda firmi Šaraf Gunther d.o.o 10 tona šarafa A koji se izvezu u Njemačku i kupi ih Bauhaus za svoje dućane. S druge strane, Gunther proda šarafe B firmi Šaraf-Gunther koja ih proda brodogradilištu Kraljevica.

Dakle, firma Šaraf-Gunther ostvaruje neki prometi dobit na razlici cijena šarafa koje kupuje od svojih osnivača i
cijene kojim su šarafe prodali Bauhausu i brodogradilištu.

Na kraju godine, profit koji ostvari Šaraf-Gunther d.o.o se 50-50% podijeli između Šaraf d.o.o i Gunther Gmbh

I to je najtransparentiji način da dva partnera prate posao, da ne miješaju druge troške u firmu i da imaju čist račun - duga ljubav...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

To su sasvim legitimni

To su sasvim legitimni elementi poslovanja, ne potkradaju državu a poduzetnicima omogućuju bolje struktuiranje posla, veću kontrolu određenih aktivnosti (recimo izvoznih ako naprave firmu preko koje ide sav izvoz).
Daj malo pojasni ovo. Nacrtaj:)) Kako ćeš napraviti izvoz, ili eventualno reexport ako nemaš niti jednog zaposlenog?
Naime, takve firme su odista "fantomske" i obično služe za prvobitnu akumulaciju kapitala kako bi se bar djelomično opravdali veliki transferi.
Najbolji primjer iz prakse je podravkina Vegeta. Fantomska firma uvozi u hrvatsku podravkinu vegetu iz Novog mesta, sa fakturom iz Las vegasa. Papiri, deklaracije, sve uredno. Međutim, ono što se ne zna i što državu ne zanima, su uvjeti pod kojim je vegeta iz Koprivnice, preko mađarske i slovenije, ponovno ušla na hrvatsko tržište. :)))

Tko je glasao

Fantomska firma uvozi u

Fantomska firma uvozi u hrvatsku podravkinu vegetu iz Novog mesta, sa fakturom iz Las vegasa. Papiri, deklaracije, sve uredno. Međutim, ono što se ne zna i što državu ne zanima, su uvjeti pod kojim je vegeta iz Koprivnice, preko mađarske i slovenije, ponovno ušla na hrvatsko tržište. :)))

dok su carinski papiri uredni nema se što država u to uplitati, no daleko je pametnije pitanje kako je to moguće da vegeta koja je izišla iz zemlje iziđe po cijeni koja je manja od cijene po kojoj se prodaje kod nas

Tko je glasao

dok su carinski papiri

dok su carinski papiri uredni nema se što država u to uplitati, no daleko je pametnije pitanje kako je to moguće da vegeta koja je izišla iz zemlje iziđe po cijeni koja je manja od cijene po kojoj se prodaje kod nas

Ajme, pa naravno da je moguće. Cijena se formira za svako tržište posebno, za svaki knal prodaje posebno. Postoji samo minimalna cijena ispod koje u pravilu ne ideš, ali ako radiš dumping i to možeš (samo, tu si u prekršaju ako te konkurencija otkrije)

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Cijena se formira za svako

Cijena se formira za svako tržište posebno, za svaki knal prodaje posebno.
To je točno. Ali primjer vegete govori nešto drugo. Ako je jednom legalno izvežena Vegeta u mađarasku, iz nje reeksportirana u sloveniju i ocarinjena, zašto je zadržana u sloveniji gdje se čekala nova faktura za izvoz, odnosno uvoz u hrvatsku? Bilo kako, pojavljuje se prva fantomska tvrtka iz Las vegasa i ova druga u hrvatskoj koja ju uvozi. Roba je uredno uvozno ocarinjena i slobodna na tržištu. Pitanje Bijes za tebe: Koja bi to nabavna cijena vegete bila koja trpi sve nastala troškove, od prijevoza do plaćanja dvije carine, prve u sloveniji, druge u hrvatskoj i da se pri tom zaradi?
Meni je jedini logičan odgovor da ta vegeta nikad nije plaćena i da je napustila koprivnicu pod neobičnim uvjetima prodaje. No, nažalost to nije osamljen primjer.
Primjer sa tvojim šarafima je kud i kamo bolji, mada ima i drukčijih. Imala sam prilike raditi za podružnicu jedne am. tvrtke u nizozemskoj koja je preko češke došla do hrvatske. Njihova financijska poslovanja su toliko strogo kontrolirana i svakog prvog u mjesecu tražili su detaljne financijske izvještaje do zadnjeg potrošenog centa. Kod nas malo koja tvrtka zna poslovati i ono što im se predočava kao dobit je u stvari debeli minus jer nemaju sinhroniziranu nabavu i prodaju, kao ni unutarnju reviziju poslovanja. Neki u prehrani, što sam se imala prilike uvjeriti, posluju s negativnim maržama ali se i dalje zadužuju kod banaka mjesto da se fokusiraju na unutrašnju organizaciju. Takve firme vode ljudi koji su pod čudnim okolnostima došli do kapitala, šire se, a posluju s minusom.

Tko je glasao

znam ja da možeš, no

znam ja da možeš, no zanima me racionalizacija odluke da se proizvod na domaćem tržištu prodaje za značajno veću cijenu nego na inozemnom

nekako dobijem dojam kao da je vegeta poput brodogradnje, domaćom potrošnjom financiramo izvoz

Tko je glasao

ne može državna firma (a

ne može državna firma (a podravka nije 100%) uvijek brinuti o "državnim interesima" i zbog toga prilagođavati cijenu proizvoda...

vegeta se doma prodaje po maksimlanoj cijeli po kojoj je kupac hoće kupiti. tom istom logikom se prodaje i na drugim tržištima. to je osnova biznisa, prodajše po maksimalnoj mogućnoj cijeni u svakom trenutku...kad te stisne konkurecncija, smanjiš cijenu, ali ako si lider i imaš najbolji proizvoda tada čak i ne moraš cijenom utjecati na proizvod.
youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Daj malo pojasni ovo.

Daj malo pojasni ovo. Nacrtaj:)) Kako ćeš napraviti izvoz, ili eventualno reexport ako nemaš niti jednog zaposlenog?
Naime, takve firme su odista "fantomske" i obično služe za prvobitnu akumulaciju kapitala kako bi se bar djelomično opravdali veliki transferi.

Zakon dozvoljava da firma nema zaposlenih.
Stoga financije u firmi osnivaču naprave sav posao i tamo se stvori trošak rada, a "projektna firma" je samo transakcijski račun...kao što sam objasnio, evidencija napravljenih trgovina...

Najbolji primjer iz prakse je podravkina Vegeta. Fantomska firma uvozi u hrvatsku podravkinu vegetu iz Novog mesta, sa fakturom iz Las vegasa. Papiri, deklaracije, sve uredno. Međutim, ono što se ne zna i što državu ne zanima, su uvjeti pod kojim je vegeta iz Koprivnice, preko mađarske i slovenije, ponovno ušla na hrvatsko tržište. :)))

Ne znam što želiš dokazati, ako je ušla preko carine legalno nema nikakvih problema, a put oko svijeta nije relevantan...
Nevjerojatno mi je koliko se moja teza "muhe na govna" pokazuje istiita. Dovoljno da novinar i urednik smisle bombastičan naslov jer im je dosadno i eto ti "slučaja", a za slučajem se odmah jave deseci isfrustriranih i nesposobnih hrvata koji u "slučaju" vide razlog njihovog siromaštva i nesposobnosti... Baš svašta...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ne znam što želiš

Ne znam što želiš dokazati, ako je ušla preko carine legalno nema nikakvih problema, a put oko svijeta nije relevantan...
Ni Jules Verne nije imao takvu maštu; šteta, mogao je i napisati: "Put Vegete u 10 dana...":)))

Tko je glasao

Zakon dozvoljava da firma

Zakon dozvoljava da firma nema zaposlenih.
Kada sam jednom upitala jednog fantomskog poduzetnika čime se inače bavi, odgovorio mi je kratko i jasno, proučava zakone i traži rupe u njemu, najčitanije su mu Narodne novine:))
Hrvatska je nažalost mnoge zakone preuzela iz ex yu koji nisu prilagođeni ili se tek sad prilagođavaju s onima iz eu. Tu je srž problema. Drugi je što nemamo kontrolne mehanizme niti sankcije za povredu zakona ako do njih dođe. Privredni kriminal je ne saglediv, ali u tome je prste imala država, od kad postoji. Nekima je opraštala basnoslovne dugove za carine iz nekih svojih interesa. Ima nebrojeno primjera, ali što je tu je. Ulaskom u eu nema više oprosta...

Tko je glasao

proučava zakone i traži

proučava zakone i traži rupe u njemu, najčitanije su mu Narodne novine
Zar strane firme nemaju čete advokata koje rade istu stvar, proučavaju zakone i savjetuju način poslovanja. Ovo sa rupama je zapravo loše jer implicira nekakav kriminal ali ono što zakonom nije zbranjeno je dozvoljeno.
Pokušaj pogledati kako funkcionira građevinarstvo pa ćeš vidjeti što je to rupolovac. Ovi zakoni koje mi imamo su beskonačno zbrkani i logična posljedica onih kojih žele preživjeti u takvoj zakonodavnoj močvari je fatanje rupa.
Evo zgodan primjer:
ZAKON O PROSTORNOM UREĐENJU I GRADNJI (Narodne novine br. 76 - 13.07.2007.)
POJMOVI
Članak 2.
- - - - -
4.2. Suteren (S) je dio građevine čiji se prostor nalazi ispod poda prizemlja i ukopan je do 50% svoga volumena u konačno uređeni i zaravnani teren uz pročelje građevine, odnosno da je najmanje jednim svojim pročeljem izvan terena,
4.3. Podrum (Po) je potpuno ukopani dio građevine čiji se prostor nalazi ispod poda prizemlja, odnosno suterena,
- - - - -

To znači da sve što je ukopano više od 50% a manje od 100% je izvan zakona jer nije suteren a nije ni podrum (cijeli Donji grad u Zagrebu ima takvu "nepostojeću" etažu).
Očito je zakonodavac došao iz Vojvodine i nije mu jasno da teren može biti nagnut, jako nagnut!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Odličan primjer, evo još

Odličan primjer, evo još jedan (isti zakon):

Članak 2.
(1) Pojedini pojmovi u smislu ovoga Zakona imaju sljedeće značenje:
4.5. Potkrovlje (Pk) je dio građevine čiji se prostor nalazi iznad zadnjega kata i neposredno ispod kosog ili zaobljenog krova,

Po zakonu ispod ravnog krova ne može biti potkrovlje. Posljedica jest da se kroz dozvoljenu katnost u planovima (x etaža + potkrovlje) niti jedan investitor neće odlučiti graditi ravni krov, jer mu je de facto zgrada niža za jedan kat, i time se smanjuje dobit.

Jedan stavak članka ukida ravni krov u potpunosti u cijeloj Hrvatskoj. Hitleru je trebao Speer i 8 godina za isto.

Očito je zakonodavac došao iz Vojvodine i nije mu jasno da teren može biti nagnut, jako nagnut!

Osoba koja je vodila taj zakon prema Saboru nije došla iz Vojvodine. Rođena je, eto, u Zagrebu.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

To nije ni najmanje

To nije ni najmanje slučajno tako napravljeno, nije namjerno ali je složenom i dugom logikom neizbježno tako nešto.

Gospođa Perušić nije sama radila, čak nije ni glavna, radila je i uvijek radi cijela industrija i isto se radi ili slično desetljećima, sa jako puno troška i plaćanja i uz stvaarno sudjelovanje sve impresivne infrastrukture struke, institucija i udruga. I logično je onda da je stalno slično, a uz male varijacije, ni John Coltraine nikada nije odsvirao isto iako je svirao isto. Uz navedeno je ta industrija više nego uigrana, jako dugo igra i na jako puno mijesta, isti krug je samo u zagrebačkim i raznim plnaovima isto izvarirao nekoliko desetina tisuća puta. I uvijek se te neke sitne nijanse uoče nakon a oko toga se bave svi beskrajno.

Vic je u slijedećem. Kada su počišćeni ama baš svi koji su radili šezdesetih (tzv. Holjevčevi ljudi), onda je vrijeme naijelo čiste i humanizirane snage i iznimni napredak, koji je zahtjevao iznimne pristupe i prakse (npr. samoupravno po 6x mijenjaš obračun i metodu cijene i cijenu nakon što je nešto završeno, npr. 5.000 stanova, i svi više nego zadvoljni time. Za te iznimne potrebe je sve razvijeno iznimno, složenije po najmanje 6x nego prije i nego igdje. Npr. u velikoj uporabi su površine i obujmi, na osnovi toga se rade bezazlena sitnice kao koliko i koliko platiti, pa je logično da se jedan te isti mali benigni propis iz 1966.g. do danas primjenjuje u tisuće varijacija.

Nazire se da se radi o iznimnoj, neke vrste harmonikaškoj, praksi, u kojoj sudjeluju sve stručne i druge profesionalne snage, koja praksa je okosnica napretka i šire prakse, ide jako dobro i bio bi šok kada bi se i malo promjenili ti običaji i praksa, kada bi se npr. površina po propisu iz 1966.g. počela tumačiti u jednoj te istoj varijaciji, kada bi potkrovlje bilo potkrovlje a krov krov itd. To bi ujedno bilo ispod ikakvog naviknutog nivoa, kako bi se na to i zašto navikle beskrajne snage navikle na puno viši nivo. Koji je motiv za takav pad sa 96. razine na zemlju, u blato, uz urušavanje sve akademske i ostalih struktura, svega?

P.S. Ima u tom zakonu još puno jačih fora, po minornim člancima 331. i 333. se da i radi jako jako puno toga, de facto bilo šta i bilo kako je banalno ok, EU harmonizirano, pri čemu su zanimljive velike brojke plaćanja i velike stvari, dok npr. za nešto malo poslovno treba jako puno. Npr. nešto ranga turističkog naselja ili veće industrije (ima i toga jako puno bez ...) ne treba ništa a za mali ured sa jednim ili dva stola beskrajno toga. I još puno velikih igri.

Tko je glasao

Naravno da Pina nije sama

Naravno da Pina nije sama radila (kad je ona uopće išta radila btw?), ima se tu za svakoga pa tako je i rađeno po svakome... Pozitivno je da političke promjene ne utječu na faktičke promjene u službi (vidi npr Dakić) te se konstantnom predanom radu urbanističkih i graditeljskih stratega prostor RH vodi u neke nove sfere. Bitno je da mi uvijek imamo safta, zar ne? Šta bi ja sad npr u 2 ujutro imao za raditi...

A neloši su navedeni članci: naizgled fer plej prema ljudima useljenima u zgrade sad već nepostojećih investitora, a kad ono pandorina kutija na kvadrat...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Osoba koja je vodila taj

Osoba koja je vodila taj zakon prema Saboru nije došla iz Vojvodine. Rođena je, eto, u Zagrebu.
Ah, znam da je Pina odovdje, ali možda je rođena u Novom Zagrebu ili u Andautoniji (Ščitarjevu) . . .
A možda jedan dan u napadu ekstremnog bijesa napišem dnevnik o ovom imbecilnom zakonu, sve se spreman, ali to je kao odčepiti zahod!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Gle, pozitivno je što je

Gle, pozitivno je što je osoba sa 61 godinom toliko energična i pomlađenog duha da je apsolvent na postdiplomskom studiju prostornog planiranja... to nekako daje uvjerenje da 23 godine referentsko-savjetničko-načelničkog radnog staža možda i stvori kvalificiran kadar?

BTW '47 nije bilo Novog Zagreba :) Mora da je Audantonia u pitanju... err, no Rimljani su ipak imali bolje građevno zakonodavstvo.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

da 23 godine

da 23 godine referentsko-savjetničko-načelničkog radnog staža možda i stvori kvalificiran kadar?
Zar nije bila nešto u građevinskoj inspekciji?

Inače, bajna djeva je na prezentaciji ovog zakona rekla da je intencija zakonodavca bila da spoji 2 zakona u 1. Nevjerojatno, a ja sam mislio da im se to slučajno desilo, eto spojilo se!
Stvarno bi netko trebao biti prilično šumast da mu se to desi slučajno.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Bila je od 1994-2001, i opet

Bila je od 1994-2001, i opet je sad, pomoćnica ministra za inspekcijske poslove. Tj glavna osoba u državi za građevnu (+ novu, urbanističku) inspekciju. I to već pun kusur godina.

Kako je taj posao obavljala stručno i profesionalno, imamo čast sami se uvjeriti:

vir - đapić - i još malo vira

rogoznica ima pol godine - rogoznica sada

a primošten tek kreće

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

i još malo vira Čardak na

i još malo vira

Čardak na nebu i na zemlji.

Tipična "mediteranska kuča".

Tko je glasao

"vir - đapić ..." Iako je

"vir - đapić ..."

Iako je do jučer mnogima (vjerojatno i meni) izgledalo da će i Vir i Đapić ohanuti i ispasti iz igre i da je to vjerojatno dobro, veoma brzo je došlo do znakova da je njihova renesansa, i Vira i Đapića, nešto ključno za sadašnju etapu i za dalje.

Đapić sada kada je sam HSP drži kičmu političkog života u RH (povezuje sve stranke i Mesića i procese) i šire (upravo amortizira oko izjave izraelskog ambasadora a odigrava i ključne oko EU, NATO i raznog, naravno zajedno sa Sanaderom, Vesnom Pusić, Mesićem).

Vir je krupna točka, zasada teško objašnjiva ali na neki način ona koja je okosnica sinteze dosadašnjeg napredovanja i EU asocijacija, logike da se nešto ruši (i kada ima dozvolu, kuća od 28 m2 u Milni) a strateške stvari kao Vir spase te poveže EU (Mađari i razni). Kako što je Vukovar nešto posebno u RH, tako je i Vir u nekom drugom smislu, najznačajnije u svijesti za dulje, kao što slično iigraju igru razni djelovi Zagreba, desetak rezidencija koje nisu nikome na pameti ali igraju igre ... Đapićev zbilja tome primjerena vikendica naročito, znak da se i u neligičnim mi nezavidnim trenucima, na krivoj nozi i u nezgodama, brinemo za svoje strateške ljude, čak i kada su oni skromni i čvrsto neće nikave privilegije (npr. građanin predsjdnik nikako nije htio u dvore, pa smo ga smjestili i još dodali ex kuću Jakova Blaževića i hvarsku rezidenciju, uz Brijune).

Tako da se ta igra Vir-Đapić odvija iznad ikakvih očekivanja, što se skladno podudara sa općom konsolidacijom društveno-političkog života i napredovanjem u svjetsko poslovanje i blagotvornim tokovima svijesti (do jučer su se držali impresivni kongresi o Viru i onda blažena idila i tišina, kao oko raznih nebodera i raznog u Zagrebu ...).

Tko je glasao

Kada sam jednom upitala

Kada sam jednom upitala jednog fantomskog poduzetnika čime se inače bavi, odgovorio mi je kratko i jasno, proučava zakone i traži rupe u njemu, najčitanije su mu Narodne novine:))

I to je neki primjer vrijedan spomena, kao onaj Jozo iz Severinine pjesme koji ima neku firmu za import-export...
Svašta, ne kužim tu potrebu diskutiranja o slučajevima koji jednostavno nisu vrijedni spomena i ne govore ništa važno...

Hrvatska je nažalost mnoge zakone preuzela iz ex yu koji nisu prilagođeni ili se tek sad prilagođavaju s onima iz eu. Tu je srž problema.

Pa naravno da je preuzela te zakone. To je bilo ključno iz pravnih razloga - da Hrvatska država ima kontinuitet iz SRH, pa pravnu slijednosti...ali s tim zakonima smo preuzeli i obveze i ako želiš biti država zasnovana na pravu ne možeš samo jedan dan ukinuti postojeće zakone i napisati nove koji su radikalno drugačiji..

Ti ustvari ne kužiš da su zakon i društvo usko vezani, cjelina... Ne možeš samo promijeniti zakone ,moraš i društvo promijeniti inače dobiješ rasulo... Drugo, neki zakoni su vezani uz fizičke promjene (u prostoru npr) i nemogu se uvesti preko noći bez priprema... Neki su opet vezani uz gospodarstvo, tj. gospodarstvo se temelji na njima. Ukineš zakon, napravio si problem gospodarstvu i faktički sam piliš granu koja te hrani. Npr, zakon o pušenju o kojemu smo tu pričali. Pa ne možeš preko noći zabraniti pušenje u restoranima, kafićima jer je JASNA kao dan računica da to njima utječe ključno na prihod... Nije ti cilj dobiti 10.000 novih nezaposlenih...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Svašta, ne kužim tu

Svašta, ne kužim tu potrebu diskutiranja o slučajevima koji jednostavno nisu vrijedni spomena i ne govore ništa važno...
Itekako su važni jer govore o tome kako je hrvatska poslovala, nasljeđe kojeg se moramo odreći ako želimo biti bar europska provincija. Takva poslovanja išla su po vertikali, odozgo prema dolje, a to nije primjereno i tome će nadam se uskoro biti kraj.
Ne možeš samo promijeniti zakone ,moraš i društvo promijeniti inače dobiješ rasulo... Drugo, neki zakoni su vezani uz fizičke promjene (u prostoru npr) i nemogu se uvesti preko noći bez priprema... Neki su opet vezani uz gospodarstvo, tj. gospodarstvo se temelji na njima. Ukineš zakon, napravio si problem gospodarstvu i faktički sam piliš granu koja te hrani.
I za to ima lijeka. Poduzetnici, oni ozbiljni, sustavno rade na kvaliteti, jer im kvaliteta poslovanja služi kao garancija proboja na tržište i osigurava svakodnevno praćenje prihoda. Tako bi mogli uvesti i neke društvene norme, odnosno početi primjenjivati zakone, da nam se nikad više ne dogodi Dalmatinka nova..u stečaju.

Tko je glasao

Nešto nije logično ili se

Nešto nije logično ili se na brzinu nisi stigla izraziti - nije logično da stvarna vegeta stvarno putuje, pa čak i da se radi o konkretnoj vegeti, jer su poslovne tehnike (robne rezrve i sto čuda) odavno omogućile blagodati cirkularne ekonomije, nema ni vegete ni pšenice ni mesa a stalno "putuju" papiri, čak i bez potpisa (rade telefoni, odavno i mobiteli ...), i ostalaa materija + nešto marketinga (sitnica, 300 mlijuna kuna) + patenti (dr Kajfež, Mudrinić, Gregorić ...) + napuštene kuće po Pantovčaku i drugdje + raznovrsni srevisni i prateći djelovi poslovanja + dodati uz malu disciplinu mašte.

Nema nikakvih potreba za dodatnom nužnošću nužnosti koja nije nužna, pored izobilja toga.

Ponekad ima malo škripe. Jednom je neki smušeni pomoćni knjigovođa nehotice lanuo da nema potpisa na nekim predragocijeenim dokumentima, ne videći da godinama nema na cijelim serijama, o "polumjetničkom" djelu se radi, koji posluje po načelu to dulje ništa i što složenija elaboriranja to bolje, pa je nastalo takvo serijsko ljuljanje dok enigma nije rješena, tko je to pokrenuo. Zato su u modi 3 rječi "sređivanje, sređivanje i sređivanje" (uvijek je nešto u modi, a sređivanje je konstantno u modi, ono "drugovi, pmm, hoćemo li konačno to malo srediti").

Tko je glasao

Ap, hvala na nadopuni. Tako

Ap, hvala na nadopuni. Tako kao što si opisao najviše je cirkulirala burzovna roba (šećer, brašno, ulje..) Ne znam da li još uvijek, ali 90-tih je to bio hit no.1., bolje nego Severina i ostali danas. :))

Tko je glasao

Ad hitova, evo

Ad hitova, evo još.

Pomakneš crtu jednu običnu crtu u kakvom GUP-u i uveća se 50-100 x puta, onda se malo zavrti okrene, ali da se ne prepeče, zatim se umjesto serviranja i mučenja sa svim tim brzo oslobodi u neki nevidljivi fluid.

Onda razna mučenja oko tih nesretnih (auto)cesta i raznog sličnog, malo pomakneš trasicu, malo ubaciš nešto benigno u nekih 1.750 apstraktnih strana ... i slično.

A najbolji hitovi su evergreeni, uzorni primjeri bolnica Blato, stadion, čak obična krpanja ... oni hitovi koji što se više i dulje izvode ne samo da su sve izdašniji nego i snažno generiraju beskraj takvih hitova, cijele industrije, impresivnije od holivudskih i skoro sa jačim tržištem i plasmanima jačim od holivudskih, na nekoliko kontinenata. Npr. holivudski još vuijek teško prolaze na zhatjevnim arapskim, sibirskim, kaazahstanskim i drugim tržištima, dok ovi praše kao od šale. A vidi se i uticaj tih naših starih škola, gdje god su stigle i ostavile traga buja kao sumanuto.

Tko je glasao

Malo arome - i u benignoj

Malo arome - i u benignoj kulturi se da dobro poslovati ako se zna.

Nova kontroverza potresa Muzej suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3090447/index.do;jsessionid...

Kada u konačnici muzej prijeđe magičnu crtu 1.000 milijuna (= 1 mlrd) kuna, što je po inerciji više nego neizbježno, u pozadini će se odvrtiti puno više zamjena i cirkulacija nego što je itko mogao i sanjati prije početka. Tako to obično ide, i bez ikakve namjere se jako razvija. A kultura, bolnice, stadioni i dvorane, škole, zabačena smetlišta i pročistači te naročito sve oko fakulteta i akadmskih realcija i razna zabačena i pusta područja su jako zgodni jer kome bi moglo pasti i na pamet da kakvog posla i uspjeha ima u tim za dobiti izgubljenim područjima, pustoj zemlji.

Tko je glasao

Imam neka iskustva (neka

Imam neka iskustva (neka poslovanja više od 30 godina) a i ad šarafa se je kod nas već tada razvijalo renomiranije poduzetništvo (sa još većim dobitima), tako da je u krugu već motalo zapad i istok. Ali su to prevladane fore, možda može ali u biti te s takvom forom tržište pomete odavno i zajeno sa šarafima (tvornica vijaka TVIk kraj Knina) završiš u bespućima povjesne zbilje.

Ovo sam refeleksno dodao ad naznaka onoga drugog, koliko zarade imaju velike "lokomotive", najuspješnije, minorno i nakon što se iz državnog i gradskog proračuna iskrca puno više samo za pečate i potpise, dok neki turbo u koje su netom ukrcane milijarde su objavili rast dobiti na - 30 i nešto milijuna kuna. To je zanimljivi dio poslovanja, jako dugo tako i jko zanimljivo.

Na tragu moji usmjeravanja na minimalizam, i tebi se pruža prilika za neki recept takvima, umjesto ovo šarafima isto tako nešto za te "lokomtive" razvitka i s njima povezano poslovanje ranga deseci milijardi, gdje ne samo da nema dobiti nego teško škripi i ne funkcionira novac i za taksene marke (možeš pročitati u NN kako se odbijaju važni zahtjevi zbog neuplaćene pristojbe, a u širim poslovanjima je to strava).

Dakle, naprijed samo na milijarde.

P.S. A ad ovih bez zaposlenih, važna je njansa nekretnine. Ima toga još, pusti šarafe. Najbolje zarade su cirkularna ekonomija (kojoj su značajni doprinos dali Jure Bilić i Milutin Baltić), koja odlično posluje i bez ičega a na minusima još bolje. Uz to razni inženjerinzi protoka, naročito altruistička spašavanja države, gdje se organiziraju kontrolne točke protoka, od vodotaka do krvotoka, zatim JPP (najmanje + 60 % na redovnu glavnicu i kamate i ima jako dobro za sve) i razno drugo (apstraktne robne rezerve i podsticaji ...). Ni oni podutenici sa šarafima se nakon brzih uspjeha nisu više stvarno bavili šarafima, to je bilo za diletante.

Tko je glasao

Bjesni je napisal sljedeči

Bjesni je napisal sljedeči komentar:
Uvesti odgovornost u cijelu vertikalu - od građana do vrha, reda, rada i discipline.

Bil sam par tjedni u domovini i malo sam promatrel oko sebe i došel do zaključka da on ima pravo.

Bolesni su na svakom koraku vidljivi i samo prijetiju s nekakvim veličinama.

Primjer:

Opčinska zgrada u Zaprešiću, dolazi čovjek prema ulaznim vratima i zvoni mu mobitel.

On se fino javi i ulazi u zgradu, osoba na šalteru mu ljepo veli:
Molim vas isključite mobitel ili izađite van i tam završite razgovor.

Gospodina se ne obazira na opomenu i dalje razgovara.

Službena osoba ga ponovo upozorava i opet nema reakcije.

Kod treče opomene sljedi oštrija reakcija i to:

Vi ne znate s kim se ja razgovaram.

Poslje završenog razgovora dolazi ukor i rečenica:

Žalite se Mesiću, ili toj i toj osobi jel sam s njom razgovaral.

Isti dan samo par minuta kasnije.

Ulazi čovjek i želi kod jedne osobe.

Službena osoba mu veli:
Gospodine vi ne možete uči u kratkim hlačama.

Sljedi uvjeravanje da je došel iz Zagreba i da nema kratke hlače, a dosežeju mu samo kratko ispod koljena.

Na ulazu ljepo piše da se nemre uči u zgradu s kratkom hlačama i ta odredba je donešena od suca i podpisana od tog istog.

Slušam razgovor između jednog pravnika i jedne osobe.

A kaj vi delate tu, kaj niste bili tam i tam zaposleni.

Jesam, ali sam kažnjeno premješten jel nisam htel prekršit pravilo i osoba koja me je htejela uvjerit da sam trebal to pravilo prekršit mi je to namjestila.

Sad putuje više od 20 km na posel.

Tko je glasao

"drugovi, pmm, hoćemo li

"drugovi, pmm, hoćemo li konačno to malo srediti"

luka

Tko je glasao

Skviki, mogli bi tako

Skviki, mogli bi tako vječnost, a radi se o redovnim driblinzima.

Komentirali ste na moj komentar pa je već, naravno nehotice, kao da je na meni teret odgovornosti za sve te likove i ponašanja. Pišem ne zato što vi taako mislite i ja, pa čak ne i što će taako milsiti većina koja čita, nego zato što je to kod nas osnova poslovanja i ponašanja.

Zašto je to tako i tko je i šta krivo za to i kako rješiti?

Da ne ulazimo dublje, to je i više nego logično tako jer:
- neke okolnosti i sile su kod nas odigraale igru tako da smo se mi vratili djelom u feudalizam između srednjeg i novog vijeka (vanjski uticaji a to je bilo blisko i Titu i Kardelju i Tuđmanu, znate kako je to teklo u Zagorju, a također blisko po raznim brdskim ali i mediteranskim djelovima, oko Zadra i u Zadru je bilo čistog kmetstva još do 1949.g.);
- da je samo to bilo bi jendostavnije i bolje, ali je naravno udrobljeno još raznog;
- pa su takve nužnosti, koje nisu bile nužne ali su se odigrale, logično razvile i porodile masovna kretanja naprijed na način da se ide i da ništa nije jaka namjera, nije namjerno, ali rađa takve nužde. većina togaa nije niti namjera niti snaga niti slično, jer da to jeste čemu većina takvih ponašanja, kada imaš i malo snage onda lako rješiš razne sitnice, pa se tako jake divizije u stvari brane, najviše od samih sebe, ne shvaćajući da su oni jedno te isto. Tako je ono što nije bila namjera, ali zaposjesti i osvojiti sve polazno jeste, logično donijelo jako puno togaa što nikome ne odgovara i što je onda postalo nužno, jer ako nećeš tako onda te zbilja takva praksa pomete;
- kao i u svemu, najvžanije je stavrno poslovanje, šta i pošto, tko je preplatio a tko nije, tko kome ispostavlja računa. Npr. ispostavljanje računa, nemojte shvatiti krivo, između nas dva nema, ali ako bi ih forsirano tražili onda bih objektivno ja bio u prilici vama ispoststaviti mali računčić;

Kako, naravno forsirano, samo pretposatviti radi općeg razumijevanja?

Uopće nema dvojbe da sve ide puno bolje nego što bi po osnovnom poslovanju i ponašanju trebalo ići. To zato što ide puno bolje a ne još puno gore kako bi objektivno trebalo je od čega? Sigurno ne od onoga što većini dominira pred očima, a ne niti što su oni nešto jako posebno, pa čak da u i mislili o tome.

Ide bolje jer neki ljudi i sa uvjetima manjim od minimuma naprave punp višegaa i kvalitetnijega i nego prosječno vi po Njemačkoj, gdje se za evropske prilike dobro i uredno dela. Neki to kod nas rade stalno puno puno bolje i puno puno više. Osim tih preplaćenih i prekomjerno uloženih djelova, s druge strane to čini da smo sav taj naš dugi modernitet više nego razmazili, odavno su prolupali, na svjetskoj razini logično jer već od sedamdesetih si naše divizije nadmeno prašile po raznim djelovima svijeta i doma, nitko im nije bio ravan.

Dakle, između nas dva u vezi toga ja bih vam potencijalno mogao ispostaviti mali računčić za slijedeće, s čime se ja hrvem i ulažem da vam bude na nivou koji ste opisali, a objektivno je da je puno gore, da vam se praktički i ne dolaziti:
- izvršena prekomjerna ulaganja u raznom u zajedničke poslove;
- održavanje teškim hrvanjem, tako teškim da toga uskoro neće biti ni u tragovima;
- troškovi poslovanja, uključujući male djelove radi pouzdanosti daljnjeg poslovanja, za što je možda već puno togaa kasno ili je relo za promjenu taktike, što više gasiš vatru to ovi pale više požara, što se više toga naaparvi to više prolupaju i ne samo hapaju nego rasture kao zadnje budale, obrazovani i iskusni još i više nego oni slabiji s time, što više jesu ili imaju to više ...
Dakle, najmanje po kremšnita za svaku stavku.

Važno je - sve ide i funkcionira iznad objektivnog, iznad očekivanja, toliko dugo i tako poslovati a da razno finkcionira zbilja je čudo, u cjelini i još više po raznim djelovima, svjestk čuda koja su rijetko gdje moguća (ljudi doslovno ginu da nešto funkcionira, gdje to još ima osim kod nas i u Kini).

Tko je glasao

Ap, Ja sam samo htel napisat

Ap,

Ja sam samo htel napisat da je naše društvo bolesno i to baš onak kak je napisal Bjesni.

U svim razinama.

To kaj sam opisal sam doživel u vremenu kračem od jedne vure i to u istoj zgradi.

Tko je glasao

Skviki, svi mi slušamo već

Skviki, svi mi slušamo već vječnost beskonačno takvih "dijagnoza" od beskonačno "doktora", malo podsjećanja:
- HSS i Maček potpuno nisu znali šta bi i kako bi, bili su potpuno smušeni;
- pa vječnost jako ambicioznih smjerova, kojima većina ne samo da nije dorasla, nego je razna "avangarda" morala ispustiti i dušu i krv i život, naravno "masi" a i sebi;
- zadnjih 30 godina se intenzivno loži to jedno isto.

Prava dijagnoza je sasvim obrnuto - jako dobro stojimo i društvo jako dobro funkcionira i živi obzirom na sve to skupa, jer se to nikako ne može zanemaraiti i projicirati stavri u nekom holivudskom SF filmu:
- i dalje funkcioniraju osnove civilizacije;
- u nekim djelovima se poboljšava i bolji smo nego po solidnim zemljama EU, baš onim koje su kvalificirane kao najgore, oko različitosti, čak je i u Sloveniji i Njemačkoj ide u lošijem smjeru nego kod nas. Karikirano, čuveni Vukovar funkcionira već sada bolje nego neki prosječni grad u Evropi;
- nezakonite migracije također funkcioniraju bolje nego po Evropi;
- uz razni instant i dalje imamo bolje žene, vodu a i ponešto životinja i bilja;
- to naravno nije zadvoljavajuća razina, ali zato uzmimo ključno, imamo bolje potencijale a minimalizam je ključni potencijal, koji ima znanja i iskustva za uvjete globalizacije bolje od evropskog prosjeka, pa i za nove račune oko poslovanja (koje vidim i vi zaobilazite), što je onda već stvorena prednost za daljnje poslovanja, to što partneri zaboravljaju ključne djelove računice.

Ili pojednostavnite - praktički smo u nekom zbrkanom feudalizmu a vični svim poslovanjima, onda zamislite kada se igra okrene. To vam je kao "crni" trenutaka kada Tomislav Ivić postavlja igru, tu ni najveći taktičari Talijani nemaju šanse niit naa svom terenu niti u igri koja im leži (2:1, ali što ne odražava stvarnu igru, njihova inferiornost je bila znatno veća, tolika da su Francuzi hitno pustili Ćiru iz zatvora a Tuđman ga ustoličio, jer su valjda zvali svi državnici).

Tko je glasao

da bar nije kupio hotel na

da bar nije kupio hotel na rivi
mislio sam da je u tome problem
ali ipak je ključ u igri
To vam je kao "crni" trenutaka kada Tomislav Ivić postavlja igru, tu ni najveći taktičari Talijani nemaju šanse niit naa svom terenu niti u igri koja im leži (2:1, ali što ne odražava stvarnu igru, njihova inferiornost je bila znatno veća, tolika da su Francuzi hitno pustili Ćiru iz zatvora a Tuđman ga ustoličio, jer su valjda zvali svi državnici).

luka

Tko je glasao

Ap, Nije mi poznato jel ste

Ap,

Nije mi poznato jel ste do sad primjetili da imam u skoro svim stvarima pozitivno mišljenje o situaciji u Hrvatskoj.
Več sam par puta to napisal i stojim iza tog mišljenja.

Ti događaji nisu kod mene ništa promjenili, no činjenica je da se neki tumori sve više i više razvijaju i trebalo bi ih pod hitno odstranit.

Tko je glasao

Uvesti odgovornost u cijelu

Uvesti odgovornost u cijelu vertikalu - od građana do vrha, reda, rada i discipline.

ajde sada neki konkretni primjer. evo, mesić je (čini se) zaustavio najam kanadera za 40mil kuna za ovu ljetnu sezonu, zanima me slijedeće (po tvojem slobodnom mišljenju)

a) ako se odluka doista ukine, da li osoba/osobe koje su to do danas podržale moraju snositi neku odgovornost

b) znajući da je finalni blagoslov dao ministar, da li je i on u vertikali te odgovornosti (i ako nije zašto)?

c) pretpostavivši da je ova cifra od 40mil kuna neka praona, a uzevši u obzir da postoji mogućnost da ova sezona opet bude prepuna šumskih požara, što je veća šteta; spriječiti mito i korupciju i ne imati za pogasiti požare, ili zgutati pa koliko god koštalo da koštalo ali da uspijemo pogasiti (ili barem usporiti) širenje požara

ili ti imaš neko drugačije tumačenje i zašto bi netko (od ministra pa na niže) bio amnestiran odgovornosti za ovaj propust?

Tko je glasao

Recimo da u ovoj situaciji

Recimo da u ovoj situaciji je Mesić stvarno spriječio kriminal zbog svoje dobrote a ne zato jer su u igru ušli igrači koje on nije odobri reakcija bi trebala biti najmanje smjena šefa nabave (to je mislim status pomoćnika Ministra) i još nekog šefa ispod koji brine o ugovorima. Čisto iz stručnog razloga jer ne obavljaju dobro svoj posao...

Naravno, i još kojih 3-4 nižih službenika degradirati jer su oni sigurno zakazali..

E sad, što se tiče odgovornosti ministra on kao šef snosi odgovornost ali samo u sustavu koji funkcionira do kraja ispravno i nema šanse za propuste. jer u tom slučaju, on je kriv što je nastala greška u sustavu. Ali ako je sustav u rasulu (što kod nas jeste) onda bi ministar trebao svaki dan dati ostavku jer uvijek neki birokrata nešto sjebe ili ne napravi i ne može ga se zbog toga otpustiti

Drugo, nitko ne pita kolika bi bila "realna" cijena najma (možda 20 mil kuna) i koliko možemo izgubiti požarom ako nemamo dovljno kanadera. Pa tih 40 milijuna možda i nije takav gubitak već osiguranje...

Treće, nabava nije mala šala... O tome korporacije brinu s najboljim stručnjacima i stalno izmišljaju nove procese
Preporučam čitanje
http://www.mckinseyquarterly.com/newsletters/chartfocus/2008_05_pc.htm

I normalno da neki državni činovnik (u bilo kojem ministarstvu) nije spreman za nove izazove...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

I normalno da neki državni

I normalno da neki državni činovnik (u bilo kojem ministarstvu) nije spreman za nove izazove...
Skroz si u pravu. Pogotovo kada se radi o javnom iliti državnom podzeću, kada član uprave dobiva otkaz zato što želi da se po zakonu provede javna nabava za vozni park (oko 100 osobnih automobila). Na njegovo mjesto dolazi drugi koji pristaje na igru bez javne nabave, jer Zubak je Zubak, guess tko sjedi u Nadzornom odboru. Nitko drugo do sam finance ministar:)))
Idemo dalje??:))

Tko je glasao

Važno je naglasiti, kao

Važno je naglasiti, kao što b2 naglašava, da je ok i po zakonu - samo + država plati PDV a povrat državi ode u zastaru (već samo kretanje ukazuje na besmislenost, šta bi mi davali država, država nekome kada naručuje za sebe i onda opet, to bi bila već tako izmučena i više crknuta roba, toliko odmorzavanja/oslobađanja i opet smrzavanja, i tako unedogled) + srevisne djelatnosti + podsticanje rada i raznoga + tako se radi svuda ... I na koncu manje više da li su apstraktne brojke duga malo ovakve ili onakve, koga to uopće zanima, stvarni život je uvijek ispred toga i uvijek ima zbilja gorućih tema, npr. sada hoće li nas Bianca i Vesna uvući u tu fucking Evropu, Jure Radić u Rusiju a Mesić u Libiju, kada već druga Vesna nije a gale-a skoro i ne zanima.

Važna je ekspanzija, mislim na ekspanziju nebodera i razne slične, koje povlače eskpanziju izvanrednog stanja i poslova oko toga.

Tko je glasao

slažem se, jedino bih dodao

slažem se,
jedino bih dodao da je jedna od funkcija ministra i upravo to da ustroji sustav koji funkcionira

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci