Tagovi

Hrvatska projektom Baltik-Jadran-Crno More konačno izlazi iz „regiona“

Od stvaranja hrvatske države vanjska politika Zagreba vrludala je bespućima stvarnog položaja države koja je istodobno balkanska, mediteranska i srednjeeuropska, ali je bila i još je uvijek pod pritiscima velikih svjetskih i europskih sila koje na ovom području imaju geopolitičke interese. Sam se predsjednik Tuđman iako je gledao prema Europi u svojoj iluziji da bi Hrvatsku mogao vratiti u nekakve nove granice bivše banovine dao uvući u dugotrajnu ratno-pregovaračku igru sa Slobodanom Miloševićem kojemu je s druge strane jedini cilj bio da proširi granice Srbije prema Zapadu. Kad sam bio vanjskopolitički komentator „Slobodne Dalmacije“ jedan se američki univerzitetski profesor za posjeta Hrvatskoj 1992. godine u intervju čudio zašto se Hrvatska nije vezala za tzv. Višegradsku skupinu koju su tada činile Poljska, Čehoslovačka i Mađarska.

Rat je na prostoru bivše Jugoslavije završio potpunim raspadom komunističke federacije, definitivnim porazom velikosrpske politike i rođenjem čak sedam država. U nekim europskim glavama međutim još uvijek nije pokopana ideja o nekakavoj novoj asocijaciji koja i ne mora biti politička, pa su tako stvorene konstrukcije Zapadnog Balkana, bez Slovenije, ali s Albanijom ili „jugosfere“, ili pak nekakvog Mesićevog regiona. Štoviše na samom početku vladavine dvojca Mesić-Račan u Zagrebu je održana konferencija o Zapadnom Balkanu koju je inicirala Francuska preko Stipe Mesića. Ta ideja je još uvijek živa u Bruxellesu, a osobito u Londonu, ali joj se u posljednje doba priklanja na izvjestan način i Merkelina Njemačka. Ona forsira inicijativu „Brdo-Brijuni“ što je drugo ime za Zapadni Balkan. U Hrvatskoj je nakon Stipe Mesića glavni uporni propagator ideje povezivanja na području bivše Jugoslavije bio dosadašnji predsjednik Ivo Josipović koji se bio okružio britanskim savjetnicima na čelu sa Srbinom Dejanom Jovićem. Budući da je ključ političkog rješenja na ovom prostoru u hrvatsko-srbijanskim odnosima Ivo Josipović je svojom otvorenom kolaboracijom s Beogradom radio na tome da se u stilu „ko nas bre zavadi“ Srbiji oproste mnoge obveze što proistječu iz Domovinskog rata, a prije svega je bio protiv tužbe za genocid koju je Hrvatska podigla pred Međunarodnim sudom pravde. Hrvatska je na sudu dobila ne potpunu ali ipak kakvu takvu zadovoljštinu, Ivo Josipović je izgubio bitku za drugi mandat, a nova predsjednica Republike već u prvim nastupima najavila je novi smjer hrvatske vanjske politike.

Već sama činjenica da je predsjednica Kolinda Granar Kitarović na samom početku mandata dobila poziv da posjeti Kinu predstavlja dokaz da je u svijetu velikih sila percipiraju ozbiljnije nego što je to bio slučaj sa njezinim prethodnicima Stipom Mesiće i Ivom Josipovićem. Kad je u pitanju nova orijentacija hrvatske vanjske politike na europskom kontinentu ona je već pokrenula dobrodošlu inicijativu za okupljanje država na liniji Baltik-Jadran-Crno more, pa je prvi sastanak predstavnika tih zemalja održan na marginama ovogodišnjeg zasjedanja Ujedinjenih naroda. Na skupu su bili predstavnici Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Češke, Austrije, Slovenije, ali i Bugarske i Rumunjske. Kako je najavila hrvatska predsjednica to će biti forum koji će razmatrati pitanja od zajedničkog interesa, od političkih do sigurnosnih, a u tom okviru i povezivanje na planu energetike i u drugim gospodarskim sektorima.

Već je dogovoreno da se skup koji će praktički oživotvoriti inicijativu Baltik-Jadran-Crno More održi u proljeće iduće godine u Hrvatskoj. Za hrvatsku vanjsku politiku to je radikalan zaokret od dosadašnje politike dosadašnjih predsjednika i vlada, pa u konkretnom slučaju nije uopće neočekivano da ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić, koja se u posljednje vrijeme prije svega posvetila lobiranju za izbor Glavne tajnice Ujedinjenih naroda a ne vođenju vanjske politike države, ignorira tu predsjedničinu inicijativu. Uz to predsjedenica Republike sudjelovala je kao posebna gošća početkom mjeseca i na sastanku Višegradske skupine u Mađarskoj koju sada čine Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska. Izjavila je da joj je na tom sastanku osobito bitna komponenta jugoistočne Europe, odnosno potpora daljnjem proširenju EU-a i NATO-a. Vesna Pusić nije propustila da kritizira predsjedničin potez jer priključenje Višegradskoj skupini koja nikad ni kao alternativa nije bila spomenuta u Ministarstvu vanjskih poslova ili na Pantovčaku, a pogotovo je to suprotno sustavnoj politici „regiona“ koju je provodila sama Vesna Pusić. Konačno i ovaj slučaj je otkrio nepreciznosti Ustava kad su u pitanju ovlasti predsjednice Republike i Vlade u pitanjima vanjske politike, ali to je pak posebna tema.

Komentari

Predsjednica kao vratarka-Kinezi preko Hrvatske u Europu

Kolinda je zanemarila hrvatski nacionalni interes i krenula u pravcu suprotnom od poželjnog:

Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnostima povećanja suradnje, posebice pomorske suradnje i pomorskog prijevoza i logistike između Hong Konga i hrvatskih luka. U tom kontekstu, Kolinda je kazala kako Hrvatska može imati ulogu ulaznih vrata u Europu, posebice uzevši u obzir inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more", komplementarnu kineskoj inicijativi "Kina+16".

A kako li je samo predizborno gudila o potrebi da težište hrvatske vanjske politike bude na gospodarskoj diplomaciji. Od hrvatske predsjednice očekujem da vrata otvara hrvatskom gospodarstvu...za ulazak na kinesko i druga strana tržišta.

B-52

Tko je glasao

doba oligarhije

.....Nejednakosti u društvima masovne jednakosti građana kao potrošača i kao formalnog subjekta nastaje ponajprije fuzijom transnacionalnih korporacija i političke moći na razini imperijalne suverenosti. Nije stoga slučajno što se oligarhije ponajprije povezuju s američkim kapitalizmom i plutokracijom kao i ruskim autokratskim poretkom imperijalne hegemonije na prostoru ex sssr-a...
http://radio.hrt.hr/ep/doba-oligarhije-i-dio/109929/
http://radio.hrt.hr/ep/doba-oligarhije/109931/

stara poznata igra balkanskih ratova ... to je jedino Tito uspio otfikariti - tuđman i milošević su dobili zadatak da sudjeluju u vječnoj igri tamanjenja mira - ne vidim zašto bi bilo tko drugi, kad je tu pozamašna pomoć vas novinarčića koji to potpirujete, uopće drugačije i radio

a to što se rusima trenutno živo fućka za srbe, pa je zanimljivija hrvatska luka ... to je priroda takve politike

Latinka Perović uostalom to temeljito dokumentira u knjizi
Time se Srbija ruski motiviše i deklariše kao “glavni narod” na Balkanu, a zapravo instalira kao rusko/azijatski instrument u Evropi. I još pogubnije, time se Srbija, njenom inercijom i srpski narod, agresorski legitimiše kao antiintegracijski činilac, što Srbiju permanentno survava u sukobe i ratove sa svima oko sebe, pa i u sukobe unutarsrpske i unutar same Srbije.
http://www.oslobodjenje.ba/pogledi/srbija--demonska-replika-rusije

Tko je glasao

Najveća vrijednost ovog

Najveća vrijednost ovog dnevnika se ogleda u demostifikaciji "projekta Baltik - Jadran - Crno more".

Iznošenjem činjenice da ideja povezivanja zemalja koje se nalaze na toj okomici egzistira još od devedesetih godina prošlog stoljeća autor u korijenu sasijeca pokušaje Kolindinih apologeta koji, valjda po onoj da 1000 puta ponovljeno postaje istina", nameću tezu kako se radi o nekakvoj Kolindinoj ideji i inicijativi.

S obzirom na to da ovo što trenutno radi je zabijanje klina između Europe i Rusije, što je isključivo američki interes, nije ni čudo što je pozvana u Kinu jer su ovi prepoznali o čemu se radi i žele preko Kolinde ući u igru koja bi, ako tijela EU ne budu dovoljno oprezna, mogla završiti razbijanjem Europe kakvu smo poznavali i njenom podjelom na dijelove koji će biti pod patronatom Amerike, Rusije i Kine. Dio bi ostao Njemačkoj. Jednostavno je, dakle, odgonetnuti zašto se Kina obratila Kolindi...žele dio slatkog europskog kolača.

A je li to i hrvatski nacionalni interes, neka svatko ocijeni sam. Meni se čini da nije.

B-52

Tko je glasao

Plus solidnoj analizi iako se

Plus solidnoj analizi iako se s nekim stvarima nikako ne slažem, jer su jednostavno neobjektivne:

predsjednik Tuđman iako je gledao prema Europi u svojoj iluziji da bi Hrvatsku mogao vratiti u nekakve nove granice bivše banovine dao uvući u dugotrajnu ratno-pregovaračku igru sa Slobodanom Miloševićem

Da podsjetim. Prvi europski, znači svjetski plan podjele Bosne i Hercegovine, kasnije poznat kao tzv. Cutilierov plan, pojavio se u javnom optjecaju i raspravi još krajem 1991. i na samom početku 1992. godine - dakle prije negoli je održan referendum o bosanskoj neovisnosti, prije međunarodnog priznanja BiH i prije negoli je otvorena srpska vojna agresija na tu državu uopće počela.

U situaciji kada svijet javno dijeli Bosnu, uz Srbiju koja raspolaže s 1000 JNA tenkova i 400 aviona, bez ljudi i naoružanja, uz sramotni Lončarov embargo na uvoz oružja, uz konstantnu opstrukciju domaće pete kolone Mesića & co... što je Tuđman tada trebao i uopće mogao učiniti, nego pregovarati?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

good point

izvezlu smo u tuđman-milošević režiji poa milijuna srba ((tvojim rjrčnikom srbočetnika i jugokomunjara) a sad ćemo u KKK (kolinda kina kombinejšn) uvesti 50 milijuna kineza.
mislim da je to ok

Tko je glasao

eh taj region

što dobijemo Vjeko..ako i Srbija danas sutra zatraži da se priključi...

dobro je da se udružujemo i surađujemo s kim nam je interes...jedino je pitanje..a PROTIV koga se udružujemo...

sve dobro...

Tko je glasao

Neke stvari sam te pitao na

Neke stvari sam te pitao na PP. Nažalost, što dalje, sve mi se više čini ne samo da nisi govorio istinu, nego da su problemi dublje prirode.

eh taj region
što dobijemo Vjeko..ako i Srbija danas sutra zatraži da se priključi...
dobro je da se udružujemo i surađujemo s kim nam je interes...
jedino je pitanje..a PROTIV koga se udružujemo...

Znači, ako nismo sa Srbijom, onda smo protiv nje?

To je besmisleno filosrpsko stajalište koje graniči s infantilnošću. Istina, Srbija trenutno jest doslovno jedini hrvatski izvanjskopolitički neprijatelj, ali to s Višegradskom skupinom nema mnogo sveze. Hrvatsko približavanje i povezivanje sa zemljama središnje Europe - koje će ozbiljno uslijediti tek nakon što Kukuriku izgube vlast - jest isključivo hrvatski interes na svim područjima, prvenstveno gospodarskom, i ni na koji način nije upereno protiv Srbije.

Za to nema baš nikakvih argumenata. Osim, ah, nečijeg straha da više neće na televiziji moći gledati Žikinu dinastiju, ili da će morati naučiti kakav čudni strani jezik.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

"Znači, ako nismo sa Srbijom, onda smo protiv nje?"

Ja to nisam napisao ...nego pitam...Srbija je tu...i predsjednica i ministrica v. p. rade na tome da BiH i Srbija uđu u NATO i EU... Crna Gora samo što nije...Ameri žele Albaniju i Kosovo u savezu...

Uostalom..suprug sadašnje ministrice v.p je Estonac...zašto bi ona bila protiv linije Baltik - Jadran...ali tu imaju nešto za reći i Njemci i Rusi...

Sada smo dio EU..i ne vidim zašto se ne bi u zajedničkom interesu gospodarski povezivali i dogovarali s ostalima.

Što se Srbije tiče...osim obiteljskih i jugonostalgičarskih veza ....ništa nam nije stvarno u interesu..osim normalnih susjedskih odnosa.. i da..

ostaje pitanje...kako se postaviti ako i Srbija poželi u tu skupinu.....

ps. točno, čini ti se...ja samo nisam puki navijač

sve dobro...

Tko je glasao

ostaje pitanje...kako se

ostaje pitanje...kako se postaviti ako i Srbija poželi u tu skupinu.....

Ako bi bilo interesa, ako bi se sve članice složile, zašto ne. Međutim, Srbija se fizički nalazi izvan te regije, a nekompatibilna je i gospodarski i politički, pa je to vrlo malo vjerojatno.

ps. točno, čini ti se...ja samo nisam puki navijač

Možda ti to iz nekog razloga još uvijek nije jasno, ali ovo nisu izbori na kojima se bira između Milanovića i Karamarka. Ne.

Mi sada odlučujemo o smjeru u kojemu će se Hrvatska kretati slijedeće desetljeće, ili duže. Ovo su izbori na kojima se - nakon 15 godina detuđmanizacije - bira između "zajedničkog zločinačkog poduhvata" i oslobođenja od četnika, između "građanskog rata" i Domovinskog rata, između "slučajne države" i slobodne Hrvatske.

Karamarko je Mesićev igrač? Ma dobro jutro, ja sam to napisao odavno. Pa što? Kad jednom odredimo smjer i krenemo, ili će plivati, ili će ga voda odnijeti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ja sam i dalje @MKn

Hrvat, nacionalist, konzervativac, branitelj etc.

Da je Milorad Pupovac u pitanju i da povuče dobar potez...pohvalio bih ga...

Nema monopola na patriotizam.

Što je s detitoizacijom? Što je s lustracijom? Nešto umuknuše...

Puna Hrvatska ulica i trgova koji nose ime jednog od najvećih zločinitelja dvadesetog stoljeća..

...od desnice..od hdz-a očekivao bih da nastave dalje u svjetonazorskom smislu..na putu kojeg je započela predsjednica izbacujući zlotvorovu bistu u smeće...ušutiše..zašto ?

Sve ucijenjiva klika...mas pater..

Druga najveća masovna grobnica u RH iz d.r.-a nalazi se ovdje kod mene ( Baćin)...

...što je s tim..što je sa kaznenim progonom...

Osim što su glasni u kritici trenutne administracije i što su gladni vlasti....što nude...što nude što bi mene kojem ništa ne treba...potakli da glasam za njih.

sve dobro...

Tko je glasao

Žalim

Nedvosmisleno sam napisao, a ti se, kao, praviš nevješt. Iz aviona se vidi kakvi su ovo izbori, što mi sad zapravo biramo i između čega. Ako misliš da ću te uvjeravati, teško se varaš.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ahhh

to da se bira između Hrvatske i neHrvatske mi je jedan od glupljih spinova...

Karamarko je postavljen po Mesiću i Sanaderu za šefa obavještajaca..pa kad su zaredala neka nesvakidašnja ubojstva u Zagrebu..postavljen je za ministra policije...valjda kao čovjek od Mesićevog i Sanaderovog povjerenja.

Onda je nametnut za šefa hdz-a...i sve u redu...čovjek je na pravom mjestu jer njih i treba kontrolirati neki iskusni ..žandar ;-)

No..teorija o sudbonosnom trenutku..meni ne drži vodu.

Uopće ne vidim dramu u tome da hdz još jedan mandat odleži u hladovini opozicije..znaš..kao vino..bolje je kad malo odstoji...

No svejedno..ja svjetonazorski nisam glasač lijevo od centra..tako da mene zaista ni ne moraš uvjeravati. Vidiš da se trudim da popravim desnu, konzervativnu opciju...al nije lako ;-)

sve dobro...

Tko je glasao

Jebeš HDZ

Znači, ne smeta te 15 godina detuđmanizacije? Nije ti bilo dosta Haaškog suda i "zajedničkog zločinačkog poduhvata"? "Agresije na Bosnu"? Opće rasprodaje i zaduživanja..? Da pokušam pogoditi: upetljan?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ajde !!!

detuđmanizaciju su sprovodili i jedni i drugi...Haški sud ( "locirati bla, bla)...

Krive argumente koristiš.... sve to se može pripisati i desnima...pa ako baš hoćeš i Karamarku koji je u vrijeme detuđmanizacije bio s detuđmanizatorom br.1 Mesićem...

Ima konkretnih stvari na kojima se može vlada kritizirati...ovo je prenaivno...

- brat Krešo..posjetilac porezne
-Miljanić... nazovi za posao za kćerku
- nametanje ideološki suspektnih sukoba ( pederska propaganda)
-lex perković

itd..

Ovo što navodiš .....to je prošlo...to je bezveze potezati...to mi znamo...ali na temelju toga se ne dobijaju neodlučni birači...za stranačku vojsku svejedno..njih ne moraš uvjeravati..

Znači...to što ti navodiš nije meni razlog da sad podržim širenje histerije , panike i ksenofobije u narodu. Volim se gledati u lice kad se brijem.

sve dobro...

Tko je glasao

Iako nehotice, često se više

Iako nehotice, često se više kaže onim što se pokušava prešutjeti.

. sve to se može pripisati i desnima...pa ako baš hoćeš i Karamarku koji je u vrijeme detuđmanizacije bio s detuđmanizatorom br.1 Mesićem...

Naravno. Ja sam apriorno nestranačka osoba i tome već godinama otvoreno govorim u svojim dnevnicima i nebrojenim komentarima ovdje. S druge strane, ako netko dolazi iz stranke koju je osnovao, ah, još jedan od Mesićevih HNS podrepaša, ne zvuči baš uvjerljivo kad kritizira Karamarka po tom pitanju. Zar ne? :-)

Međutim, nije u tome stvar. Jebe se meni za dnevnu politiku i sitne osobne interese. Ja ne pitam "što se meni nudi", nego me zanima što će biti s Hrvatskom u slijedećih desetljeće ili dva.

Ovo što navodiš .....to je prošlo...to je bezveze potezati...

Upravo nasuprot, to je jedino odista suštinski važno, jer iz toga proizlazi bukvalno sve ostalo. Kod nas nema lijevih i desnih, ima samo Hrvata i "Jugoslavena", neovisno o etničkoj pripadnosti. "Jugoslaveni" vladaju već 15 godina, a rezultati su im porazni, sramotni. katastrofalni. Tome je došao kraj, htio ti to ili ne.

to što ti navodiš nije meni razlog da sad podržim širenje histerije , panike i ksenofobije u narodu. Volim se gledati u lice kad se brijem.

I opet primitivni bezobrazluk, pa još presvučen u plitku Kukuriku propagandu. Otužno :-(

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ništa od toga

meni su općeljudske vrijednosti ispred dnevnopolitičkih......tebi nisu...tebi je najvažnije da odjebemo ove sada koji su na vlasti...nije problem..i ja mislim da nisu dorasli zadaći....ali ovo sa strancima su odradili dobro... da ih jebeš..

dok su se ove pizde iz hdza po tom pitanju osramotili...

na mogu mimo karaktera da ga jebeš...po ovom pitanju su u pravu Zoka i ekipa,, dok ovi drugi samo jedu govna i Bogu hvala da nije po njihovom.....

ja sam osobno uvrijeđen...tako se osjećam..oni sumnjaju u moj zdrav razum..i zato im jebem mater...htijeli su me uplašiti..a to je ipak malo teže... hehe...nisam ja neki mađarski Ciganin da se bojim muslimana ili stranaca....ja sam na stanovištu: dobro došli dragi ljudi..ima mjesta i za vas pod hrvatskim suncem

sve dobro...

Tko je glasao

Ništa od toga meni su

Ništa od toga
meni su općeljudske vrijednosti ispred dnevnopolitičkih......tebi nisu...tebi je najvažnije da odjebemo ove sada koji su na vlast

Hm. Izgleda da imaš problema i s čitanjem. Jel' da idem polakše, riječ po riječ?

ja sam na stanovištu: dobro došli dragi ljudi..ima mjesta i za vas pod hrvatskim suncem

Jebote, koji humanitarac mekog srca, pravi ostojić, neprikosnoveni borac za ljudska prava & slobode. Nego 'ajde, molim te - prije negoli se učlaniš u HHO ili Documentu - nađi gdje sam ja napisao išta suprotno.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

i previše si @MKn

ti toga rekao....ne napisavši...

Možemo se lako složiti oko većine stvari..kao što i jesmo zadnjih godina....ali ne traži od mene da budem nečovjek u dnevnopolitičke potrebe...

ja ljude umirujem a ne plašim

sve dobro...

Tko je glasao

Možemo se lako složiti oko

Možemo se lako složiti oko većine stvari..kao što i jesmo zadnjih godina....ali ne traži od mene da budem nečovjek u dnevnopolitičke potrebe...

Ne možemo i nećemo se složiti sve dok se ponašaš kao glasnogovornik Kukuriku vlade, pa promašaje proglašavaš uspjesima.

ja ljude umirujem a ne plašim

Time što tvrdiš da će "hrvatska vojska pucati na izbjeglice"? Jebote, kao da čitam bracu Pusića.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

imaš pogrešan dojam

ja sam napisao da su desni trebali podržati vladu oko ovih izbjeglica..kao kod Savudrijske vale...i to je to....samo sam dosljedan i pokušavam obrazložiti svoje stavove...ovako su se osramotili i uvukli i predsjednicu u to...što mi je žao...

ako se ovo što ja zastupam slučajno poklapa s trenutnom vladom...meni svejedno...da su i desni na vlasti isto bih zastupao...

"Ne možemo i nećemo se složiti sve dok se ponašaš kao glasnogovornik Kukuriku vlade, pa promašaje proglašavaš uspjesima."...podržavam ih oko izbjeglica....u ekonomiju se slabo kužim..a sve ostalo..ono svjetonazorsko sam oštro kontra...a po ovom pitanju ne mogu ići protiv uvjerenja pogotovo što znam kako to funkcionira i u teoriji i u praksi...

Činjenica je da je do danas kroz Hrvatsku PROŠLO preko 250 000 stranaca...i to jest uspjeh u ovoj situaciji. Kako će biti dalje..vidjet će mo.

"Time što tvrdiš da će "hrvatska vojska pucati na izbjeglice"? " Nađi...ako hoćeš da te i dalje smatram relevantnim sugovornikom...gdje sam ja to tvrdio...

Okretanje pile naopako od onih koji su tražili "vojsku na granicu"..pa kad ih mi poznavaoci propisa pitamo..a što bi vojska radila...bezosnovno nas napadaju da mi proglašavamo HV- zločinačkom, koja bi pucala.... tričarije...

Vojska se jednostavno ne suprostavlja civilima i ende...

Mogu pomoćni inženjerijski poslovi..i ništa više... vojnik se ne smije službeno ni obratiti civilu...ili strancu..u miru...

Gradiš se često kao poznavatelj Zakona....tko po važećim zakonima nadzire granicu !?

sve dobro...

Tko je glasao

Činjenica je da je do danas

Činjenica je da je do danas kroz Hrvatsku PROŠLO preko 250 000 stranaca...i to jest uspjeh u ovoj situaciji.

Uspjeh je ne činiti ništa, nego javno kršiti niz vlastitih i europskih zakona, posvađati se sa svim susjedima i postati balkanski ekvivalent Grčke?

"Time što tvrdiš da će "hrvatska vojska pucati na izbjeglice"? " Nađi...ako hoćeš da te i dalje smatram relevantnim sugovornikom...gdje sam ja to tvrdio...
Okretanje pile naopako od onih koji su tražili "vojsku na granicu"..pa kad ih mi poznavaoci propisa pitamo..a što bi vojska radila...bezosnovno nas napadaju da mi proglašavamo HV- zločinačkom, koja bi pucala....

Jel' ovo neka šala? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kad si se uključio na ovu temu tamo, ranije @MKn

"Uspjeh je ne činiti ništa, nego javno kršiti niz vlastitih i europskih zakona, posvađati se sa svim susjedima i postati balkanski ekvivalent Grčke?"

---isto si počeo nešto štreberiti sa zakonima...pa si bio odustao...vrati se , nađi..pročitaj ponovo...nećemo valjda ići na zamor materijala...

uglavnom skraćeno:

- naši zakoni su za redovne prilike
-europski zakoni ( ne znam na koje misliš ima ih podosta, jel) su se polomili na Lezbosu o stijene...

"Jel' ovo neka šala? :-)"- Nije, ne misliš se valjda i ti upisati u ignorante neprijemčive na zdravorazumske argumente.

sve dobro...

Tko je glasao

Glumatanje

Kao da je sve vas obuzeo Milanovićev Braunitis?

Glumatate!

Tko je glasao

što vi znate o tome

gospođo Breivik

sve dobro...

Tko je glasao

Hrvatsko približavanje i

Hrvatsko približavanje i povezivanje sa zemljama središnje Europe - koje će ozbiljno uslijediti tek nakon što Kukuriku izgube vlast
kakvo povezivanje?ako misliš na transportno povezivanje Jadrana i Baltika, to je riješena stvar. Pravci veze Jadran Baltik idu od Venecije, preko Austrije. Austrijanci su već potrošili 10 milijardi eurona na alpske tunele. Za takve stvari treba u Briselu imati vrlo moćan lobi, a mi to nemamo.
Hrvatska ravničarska varijanta Rijeka-mađarska granica je zaboravljena, jer naši najveći prijatelji Mađari za to nemaju nikakvog interesa. Njih najviše zanima dvosmjerni tok naftovoda i plinovoda radi posredovanja u izvozu ruskog plina u Hrvatsku, i u konačnici Janaf. Mađarska je glavna prepreka otvaranju veze Jadran Baltik, jer je ona direktno suprotna ruskoj verziji energetskih koridora koje Gazprom vuče prema Balkanu. Osim toga, sada imaju i žicu na granici, to najviše govori o Orbanovoj procjeni važnosti Jadran-Baltik koridora.
Bez obzira koliko se meni, tebi ili nekom drugom sviđalo, Europska unija, tj Njemačka, je Hrvatskoj namijenila posebnu ulogu na Balkanu....otprilike ovako:
onakvu ulogu kakvu Njemačka ima u Europskoj uniji, takvu bi ulogu po njima Hrvatska trebala imati na Balkanu. Take it or leave it. Ali, ideja, kao što se vidi nije pala na plodno tlo, i neće se ostvariti. Mi i dalje sanjamo o višegradskoj skupini, ali nitko ne zna kakav je realan, životni sadržaj takvog povezivanja.

Tko je glasao

De nobis, sine nobis... maj es

Bez obzira koliko se meni, tebi ili nekom drugom sviđalo, Europska unija, tj Njemačka, je Hrvatskoj namijenila posebnu ulogu na Balkanu....otprilike ovako:
onakvu ulogu kakvu Njemačka ima u Europskoj uniji, takvu bi ulogu po njima Hrvatska trebala imati na Balkanu. Take it or leave it.

Uvijek su neki drugi htjeli nešto što je bio njihov, a ne hrvatski interes. Da smo ih 1990. slušali i opet se pokorili, ne bismo imali ni svoju državu, ni mogućnost da o tome rapravljamo, kamoli odlučujemo.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Opet isprazno busanje u lažne grudi domoljubne...

Ne samo što smo ih slušali, već nismo mogli ni mrdnuti dok ih ne pitamo za dopuštenje!
Za činjenicu što smo dobili svoju državu trebamo zahvaljivati više lošim odlukama S.Miloševića & co., nego našim dobrim...
Teška nepravda i tužna šteta zbog toliko izgubljenih života, jer se ionako sve odlučivalo za stolom, a ne na frontovima.

A domoljubi k'o domoljubi - oni pravi pod ledinom, a heroji pljačkanja,korupcije i muljanja nesmetano uživaju plodove svoga "truda"....
Počelo je već '91., i nije prestalo do danas...svaki dan izroni neki novi domoljubni predator...s rukom na srcu hrvatskom,naravno...
Tako se,valjda, već dugi niz godina, pravi domoljub-volitelj veseli kad "dobije svoju državu,i mogućnost da o tome raspravlja i odlučuje"!

Na to sigurno nisu računali oni koji su nam tada pomagali,a koje smo itekako slušali...
A slušamo ih i danas...
Koliko god to "domoljubi" podcjenjivali, ili zaboravljali.

common sense

Tko je glasao

Konačno protiv regionaša, udbaša, ZZP-aša, velikosrbaša, regiona

Konačno .
Sva sreća da je Milanović skupio na hrpu puno takvih, pa da ih sve odjednom stavimo na lopaticu i izbornom metlom potjeramo od utjecaja na hrvatsku politiku. Nadam se da će djelovati pravna država pa da se istraže sve štete koje su nam nanijeli.

Nakon toga promjena Ustava i izbacivanje povlaštenog dvojnog glasovanja za Srbe i njihovo stavljanje u ravnopravan položaj s Hrvatima- hrvatskoj politici u postotku kao u stanovništvu!

A za jugaše, ZZP-aše, regionaše, i ostale gamadaše - lustracija!

Tko je glasao

Dobro jutro gospođo @Petra

jel stanje u logoru pod kontrolom...;-)

Kad već potežeš pitanje Srba i njihove zastupljenosti...molim odgovor.. što s onima koji su u HDZ-u ( ima ih ima), hsls-u, hss-u i dr.

ili ćeš im odrediti kvotu..toliko smije u sabor i gotovo...

Što s onima koji nisu ni u jednoj stranci...da li bi njima zabranila prijam npr. u vojsku...što s onim koji se ne želi izjasniti...kako ćeš tretirati onog Srbina koji se ćuti Hrvatom iako su mu preci pravoslavci...

Kako ovako " na sabajle"...otrovno.......

sve dobro...

Tko je glasao

Što Hrvat radi u jugokomunjarosrbofilnim strankama?Hljebi se!

Već nakon lustracije i čišćenja države od jugaša, udbaša, ZZP-aša, ...te izbacivanejem odredbi iz Ustava koje je ubacio "jugonacist" i jugokomunist Račan, te udbokrtica iz HDZ-a, kako za Sanadera tvrde upućeni u njegov život u Austriji - kao i njegovo tajno djelovanje), stanje će biti bolje, pokidat će se jugaške sveze.

Izbacivanjem dvojnog glasovanja za Srbe, situacija će se normalizirati. Ako žele ta 3 gratis srpska zastupnika neće moći još i glasovati na listama za nemanjinske zastupnike, pa neće imati tako presudne utjecaje na izbore, zbog kojih ih "lopatama" trpaju u SDP,koji je postao srpsko-jugoslavenska komunistička stranka s vođom "kojega bira 8 od 10 Srba u RH " i koji je "čovjek koji najviše voli Srbe u RH"- mislim političar" , "koji im je dao ćirilicu u Vukovaru". Što ikoji Hrvat radi u takvoj stranci, nakon što mu vođa izravno u eter kaže čiji je, za koga radi, ako nije zadojena jugokomunjara?

Zatim ukinuti pravo glasovanja svim izbjeglim Srbim, detaljno protresti izborne popise i izbacati iz njih sve lažne.

A financijska situacija bi se drastično popravila u RH, kada bi sve kune koje idu u Srbiju iz hrvatskog proračuna, koje im je ova vlast obilato poklanjala (čak nisu provjeravali niti da li su živi ljudi u Srbiji, kojima šalju mirovine iz RH, pa rodiljne naknade s kojima muljaju, socijalne naknade od milankine ere)...a tek koliko su pozapošljavali istih u ministatrstvima, javnim poduzećima, na HRT-u,.. vidjeli smo i kako - orsatovskim namještanjima poslova za Srbe.

I tako smanjit će se njihov utjecaj, utrpavanje na političke i visoko rangirane funkcije pukom nediskriminacijom Hrvata. Kada bude tako ondabi se sve uravnotežilo, smanjio bi se broj birača Srba, zbog dvostrukosti glasovanja. i SDP ne bi , pogotovo nakon lustrracije imao prilike utrpavati Srbe. svoju izbornu bazu i svoj politički program kojime su hranili svoju pupkovinu sa Srb ijom i Regionom.

kako ćeš tretirati onog Srbina koji se ćuti Hrvatom iako su mu preci pravoslavci...S poštovanjem koje i zaslužuje, a ne da nam u Saboru budu Srbi koji su ratovali protiv RH.
Za one Srbe koji su branili svoju domovinu RH, koji su istinski politički Hrvati, koji nisu jugaši, prije bih glasovala nego za jugohrvate, hrvatske komunjare pokvarene uhljebe.
Na našu žalost takvih je Srba malo, a za to sukrivi hrvatski jugaši, komunjaraši, orjunaši, udbaši i ostale najgore hrvatske štetočine.

Svi Hrvati koji su ostali u SDP-u, HNS-u , u ovoj štetočinskoj vlasti su samo bili prečke u ljestvama antihrvatske politike i može ih biti sramota što su bili na strani protiv Hrvatske, svjesno, nesvjesno ili zbog kruha , zbog kojega su ugrožavali Hrvatsku.

Jednostavno- prezirem takve ljude. Istina pozapošljavali su ih, i njihove žene i njihovu djecu, ali na kraju svojom egzistencijom ruše ono što je DR i mnogim životima stvoreno.
Po starim običajima mlade ljude ucjenjuju za posao u hrvatskim javnim poduzećima i službama, pa mnogi roditelji, iako ih je zbog toga stid, kažu za svoju djecu: "Da dobije posao u vodama, ili šumama, ili,... morao je ući u SDP. što će.

Od nekih Hrvata, iz HNS-a , čula sam čak i ono (valjda im ispiru mozgove na sastancima): "Trebalo je na početku ubiti i Tuđmana i Miloševića,..." . Takvi izjednačavaju čovjeka koji je RH donio slobodu i zločinca koji je osmislio rat za stvaranje velikosrbije i iako Hrvati ispranih su mozgova i služe slično kao JNA četnicima.

Tvoj partijski mozak ne može shvatiti da je ipak većina Hrvata izvan političkih stranaka , da su samo Hrvati i katolici i da žele hrvatski orijentiranu vlast.

Da bi to mogli nužno je raščistiti javne medije od ZZP-aša, udbaša, jugonacista, četnikofila,...- i zato treba rasformirati cijelu HRT, svima dati otkaze, jer su postali nositelj specijalnog rata protiv RH. Nakon toga nužno je osnovati novu državnu televiziju HDT (Hrvatska državna televizija) i u nju primiti samo one koji se nisu ublatili ZZP-ašenjem, regionašenjem, napadima na katolike, koji nisu sudjelovali u onoj blamaži od inauguracije, koji nisu eksponenti raznih antihrvatskih organizacija,...

Što Hrvat radi u jugokomunjaroregijonsrbofilnim strankama? Ako nije jugokomunjara, onda se samo hljebi na šteti i neprijateljskoj aktivnosti koju mu Partija radi Hrvatskoj!

Ono što zaslužuju za takav svoj rad je prezir. Takvi zajedno sa svojim šefovima pljuju po hrvatskim žrtvama, po Vukovaru, po Škabrnji, po ubijenoj hrvatskoj djeci, ... i jedu svaki dan tako zarađen kruh.

Tko je glasao

hehe

"Tvoj partijski mozak ne može shvatiti da je ipak većina Hrvata izvan političkih stranaka , da su samo Hrvati i katolici i da žele hrvatski orijentiranu vlast."

eto jebga..na jednom mjestu hvališ Tuđmana- s čim se slažem- a meni predbacuješ " partijski mozak"..pa i on je bio u partiji i s mojom ćaćom u partizanima...čak su i generacija..

Pišem kako pišem upravo stoga što ne drukam ni za jednu partiju...

"Svi Hrvati koji su ostali u SDP-u, HNS-u...", hehe..ti bi opet jednopartijski sustav..pa zar nije FT rekao da hrvatska treba i ljevicu i desnicu... i sam sam ne jednom napisao da nažalost nemamo ljevicu nego samo jugošljam...ali malo po malo..stvar se bude nivelirala...

eto npr. ti si sada na Vučićevoj liniji...desničarka Hrvatica se slaže s četnikom Vučićem..joj, joj...
dok esdepeovci urlaju "HRVATSKA, HRVATSKA"...i trenutno zaista po pitanju ovih nesretnika migranata..bolje štite hrvatske interese...

sve dobro...

Tko je glasao

što je pravi, realni

što je pravi, realni ekonomski interes baltičkog-jadranskog-crnomorskog povezivanja. Na čemu ćemo se povezivati?

Tko je glasao

Na gospodarskim, obrambenim ,

Na gospodarskim, obrambenim , svjetonazorskim, kulturnim, sigurnosnim i ostalim bitnim nam područjima.

Tko je glasao

zgodno zvuči, ali koliko

zgodno zvuči, ali koliko vidim dalje od ovoga ne znaš...
npr pogledaj na kartu, što mi imamo zajedničko s Bugarskom i Rumunjskom, Ukrajinom i Turskom, koje su na Crnom moru?
Srednjeeuropske Mađare imaš u Hrvatskoj, šišaju te kao ovcu. Mađari inače na Hrvatsku gledaju kao na koloniju, koja ima more, a dio tog mora je, naravno, mađarsko, Rijekla je mađarska luka a Hrvatske željeznice su mađarske. Javna tajna je da se uskoro gasi sisačka rafinerija a ovo malo domaće nafte ide na preradu u Sasalombatu.
Mađarska je mala gulaš-kapitalistička državica, ksenofobična i u paranoičnom strahu od Rumunja, jer je Rumunjska mnogo veća država od Mađarske, od Slavena i od Njemačke, pod vrlo snažnim ruskim utjecajem.
Slovačka? Slovačka je depandansa njemačke industrije, isto kao i Češka. Kad njemačka industrijska konjuktura splasne odoše i slovaci i Česi. Poljska? Poljska masovno koristi europsku (čitaj njemačku) lovu jer su zatvorili oba oka na njemačko-ruske plinovode, koji idu ispod Baltika, da ne bi išli preko poljskog teritorija.
Bugarska i Rumunjska? U Bugarskoj je nedavno nastala prva kineska tvornica automobila u Europi, a u Rumunjskoj je dominantna strana kompanija austrijski OMV...
I ? kakva višegradska skupina? to je neobvezujuća grupica ćetvorice fikus predsjednika, koji glumataju mini europsku uniju, svatko svakom radi o glavi, i glasaju jedan protiv drugog na sastancima europskih vijeća...

Tko je glasao

Dirljiva je ova tvoja briga

Dirljiva je ova tvoja briga za neisgurnu hrvatsku srednjeuropsku budućnost. Nasuprot tome, hrvatska zapadnobalkanska perspektiva je povijesno emipirijski dokazana, blistava, uspješna, sretna i berićetna. Zar ne? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

eto vidiš, kad bi i ti i

eto vidiš, kad bi i ti i ppetra imali malo više argumenata, znanja i činjenica za poduprijet vašu višegradsku orijentaciju, onda bi diskusija bila svakako življa i kvalitetnija. Ovako, pokušavate svakoga navesti na nekoliko jednostavnih predizbornih šablona, a kad to ne ide onda slijedi diskvalifikacija ....
Ako misliš da ono šta sam naveo nisu činjenice, ili da jesu, ali sam ih zlonamjerno interpretirao, pollitka.com je otvorena, kreni, pa da vidimo ...pretvorio sam se u oko i uho....

Tko je glasao

Saveznik je saveznik po zadatku

JELENA LOVRIĆ Predsjedničin projekt Jadran - Baltik zapravo je američki projekt stvaranja tampon zone prema Rusiji

Inzistiranje na okomici Jadran - Baltik udaljava Hrvatsku od važne joj Bosne i Hercegovine, ali i od jednako važne Austrije, Italije, Njemačke i generalno zapadnog dijela srednje Europe, s kojim se mnogo produktivnije povezivati.

Kolindina vertikala zapravo je američki projekt stvaranja tampon zone prema Rusiji, sastavljene od država koje neće poput Njemačke dozvoljavati propusnost. Jer, za razliku od zapadne polutke Europe, nekadašnje komunističke zemlje s europskog istoka nerijetko se ponašaju kao američke pudlice. Hrvatska bi u tom bloku, proturuskom masivu, kako ga zovu neki analitičari, opet trebala biti u funkciji nekakvog predziđa.

Kao dio željezne zavjese kojom će se Vladimira Putina držati odsječenim od Europe. Srljanje u takve saveze djeluje poput onih legendarnih hrvatskih gusaka Stjepana Radića, koje su - evo uskoro će stogodišnjica! - bezglavo hrlile u beogradske magle.

A Kolinda: Nije ona jadnica kriva što zna što radi već vi koji ste ju izabrali. Sad još izaberite Karamarka!

Tko je glasao

jugonostalgičar iz pećuha

Bube,
Vi kao stranac na ovom portalu prodajete nama maglu. Prije svega Jelena Lovrić je deklarirana Jugoslovenka, dakle pripadnica države koja se raspala i jednostavno ne postoji. Kao takva ona žali za bivšom državom koja je ideološki bila vezana za Rusiju i komunizam. S takvim pogledom na hrvatsku budućnost ona je totalno nekompetetna, ali ima naravno pravo da iznosi svoje mišljenje koja je naravno sa stajališta većine promašeno.
Kao drugo što se vas iz inostranstva tiče koga smo izabrali i koga ćemo izabrati. Očito ste ne samo etnički nago i politički Srbin s mađarskom adresom koji kao i Lovrićka žali za propalom Jugom.

Tko je glasao

nekadašnje komunističke

nekadašnje komunističke zemlje s europskog istoka nerijetko se ponašaju kao američke pudlice

Vjerujem da je ovo upereno najviše prema Poljskoj, jel' tako? Katoličkoj "američkoj pudlici" koja, gle' ti tog čuda, jedina nije imala recesiju, nego uživa konstantni gospodarski rast i napredak. Sačuvajbože da se tako nešto dogodi u Hrvaskoj, zar ne..? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Šta je loše u toj tampon

Šta je loše u toj tampon zoni?

Pa i Putin je jednu stvoril kad je odvojil neke djelove Ukrajine .

Da nismo u jednom jakom savezu, pokušal bi on i na Jadran krenut, Politički je već u akciji, no malo su zakasnili a baš i nemaju dobar glas na našim područjima.
Znaju to i oni, koji Ruse konstantno pokušavaju ko nekakve dobre dečke, a Amere ko loše.

Tko je glasao

Šta je loše u toj tampon zoni?

Pa poviesno analitički gledano tamponi su uviek natopljeni nečijom krvlju.
Dovoljno loše i odbojno.

Tko je glasao

Znači ti znaš da će nas

Znači ti znaš da će nas rusija napasti?

Jesi li siguran da nas nebi napali da smo sami?

Tko je glasao

Znam

Zakaj bi nas napali kad nas mogu kupiti !
I kak to misliš sami, to kaj nas je neko uvukel u NATO je ravno veleizdaji a kazna
za spodobe koje su nas uvukle u neki pakt bi morala biti drakonska.
Geostrateško položaj nam je idealan da budemo neutralni i ako se moramo
prodati onda se prodajemo za dobre novce.
Naravno da tu ne mislim na lakome veleizdajnike, pojedince već na dobrobit cijele
države i naroda.
Ulaskom u NATO narod Hrvatske nije dobio ništa.

Tko je glasao

Sa virtualnim novcima se sve

Sa virtualnim novcima se sve može kupiti, no potkupljuju se pojedinci.

Šta se treba dobiti sa ulaskom u neki savez, no kak se kod nas gleda na sve , kaj bum ja dobil ak bu to i to, pa nek sve prejde u PM.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci