Tagovi

Hrvatska pravoslavna crkva

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_pravoslavna_crkva

Što se čeka s tim.

Zašto ove naše mladokomunističke vlasti otežavaju da se crkva u kojoj bi Hrvati pravoslavne vjere i oni koji Božić slave po julijanskom kalendaru imali svoju Crkvu.

Postoje mnogi pravoslavni vjernici koji sa šovinističkom- isključivom srpskom pravoslavnom crkvom a ni sa Srbijom nemaju nikakve veze. Nikad nisu bili u Srbiji i ne vole Srbiju ( Četnikstan )a vole svoju domovinu Hrvatsku gdje su rođeni..gdje žive i gdje se određuju.

Bio sam prisutan kad se krsti dijete ...od pravoslavnog popa.. on ga krsti i čini ga kršćanom " kristijanom " ali ga istovremeno čini SRBINOM..pripadnikom SPC...

Srpska pravoslavna crkva je šovinistička i isključiva. Kad ti pravoslavni pop krsti dijete odmah ga imenuje i piše ga kao Srbina.

Tako ga i odgaja ako mu ga daš na odgoj.

Za razliku od KC ( katoličke crkve ) Katolička crkva je internacionalna i otvorena za sve nacije.

Kad katolički svećenik krsti dijete čini ga kršćaninom...pere mu iskonski grijeh prema dogmi...ali ga ne čini automatski pripadnikom neke nacije..nego kršćaninom.

Za razliku od šovenske SPC koja je isključiva... sve smatra i čini Srbima...Crnogorcima ne priznaju samostalnost njihove Crkve...Makedoncima ne priznaju autokefalnost ... ako ima i jedan Hrvat koji se samtra pravoslavcem..kao mnogi umni ljudi iz hrvatske povijesti...oni ga odmah svojataju kao Srbina.

Uzimaju od drugih jer svoje nisu imali...ili su prešli na islam i bili turski vazali..ili su prilegli komunizmu pa se danas u nekakvoj "Kući cveća " dolaze klanjati jednom Hrvatu Josipu Brozu koji im je otjerao kralja i ubijao njihove najveće patriote- lud narod ..mazohizam kao generalna pojava.

Naravno...oni koji nemaju pojma o pojmu..prigovorit će da su ustaše za NDH imali Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Tima i takvima kažem da je podosta pravoslavaca preživjelo zahvaljujući tome...jer tada i ondje s ustašama se nije bilo za zajebavat.

Znamo kako su oni u tadašnjim uvjetima sprovodili politiku..sudovanje i sl.

Čak je i neki bliži srodnik Vesne Pusić sudovao kod ustaša.. koliko saznajemo...

Poslije, nakon " oslobođenja " komunisti a držim četnici koji su prešli u partizane...uredno su pobili kompletan kler...sve svećenike Hrvatske pravoslavne crkve zbog navodne " Susradnje s okupatorom" iako nema ni jednog jedinog dokaza da je itko od tih bogomoljaca išta djelatno učinio u smislu suradnje s okupatorom.

Nisu poštedjeli ni monahinje tj. pravoslavne časne sestre...nego su ih uredno silovali i pobili.

Naime..oni nisu imali vremena a ni sluha za finese...o kakvima mi danas drvimo. Oni su to rješavali..svi znamo kako..po kratkom postupku.

Najprije ustaše koji su im dali šansu..da se prilagode..a poslije komunisti kojima se jebalo za vjeru a četnici u komunistima su ih smatrali izdajicama srpstva.

Međutim..za NDH bila je i Kuna kao novac... a pravoslavci danas vole Kunu ...vole i Hrvatsku državu..putovnicu i domovnicu...guraju se u vlast...trećina vlade nam ima pravoslavno podrijetlo.

Zar ne bi bilo bolje da mogu upražnjavati stare pravoslavne običaje i osjećati se Hrvatima...što zapravo i jesu...jer mnogi ( većina ) od njih sa Srbijom nemaju nikakve veze..koliko i s Bugarskom.. Rumunjskom ili Grčkom ( osim ako neki imaju račune u grčkim bankama hehhehe)

Svim pravoslavcima...bili Hrvati..Srbi..Makedonci..Crnogorci.. Bugari. Rumunji. Rusini , Ukrajinci..ili već bilo koji...

želim čestit Božić Hrist se rodio i njima i nama... Vaistinu

Komentari

HPC

Drvosjek,

U Zadru postoji Hrvatska pravoslavna crkva,
vidjela sam fotografiju.

Na FBu sam admin grupe Vjerski objekti i predmeti bogoslužja.
Jedan od članova objavio je fotografiju crkve ispred koje je natpis
"Hrvatska pravoslavna crkva".

Ne mogu ti prenijeti tu sliku, ali se na grupi može vidjeti,
ako se odvrte fotografije.
Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Dnevnik ti je sranje, a komentari pogotovo

Posebno ti je gadljiv dio u kojem objašnjavaš kako katolička crkva u Hrvata kakti prima vjernika u veliku svjetsku obitelj kršćana, za razliku od SPC, gdje ih proglašava automatski Srbima.

Kvaran si drvo u svakom slovu, ali najviše me čudi se da lik poput tebe uopće usudi prozboriti o nekakvim vjerskim pitanjima. To je bizarno, gotovo kao i tvoje navodno rodoljublje, a u tvom slučaju i blasfemično.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Posebno ti je gadljiv dio u

Posebno ti je gadljiv dio u kojem objašnjavaš kako katolička crkva u Hrvata kakti prima vjernika u veliku svjetsku obitelj kršćana, za razliku od SPC, gdje ih proglašava automatski Srbima.

Što je tu netočno?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Možda da pitaš svog župnika?

Što je tu netočno?
Zašto me ne čudi da VELIKI DOMOLJUB ne zna elementarne stvari o učenju Rimokatoličke cekve? :-(

Tko je glasao

Ljuteći se besmisleno na

Ljuteći se besmisleno na Drvosjeka, Bigulica je napisala:

...katolička crkva u Hrvata kakti prima vjernika u veliku svjetsku obitelj kršćana, za razliku od SPC, gdje ih proglašava automatski Srbima...

Što je oboje točno. Rimokatolička crkva je univerzalna i internacionalna, u što se može uvjeriti svatko tko samo pogleda i jednu jedinu sliku s njihovih visokih vjerskih skupova, gdje ima biskupa Crnaca, Kineza itd. Nasuprot tome, Srpska pravoslavna crkva je striktno i isključivo vezana samo za srpsku naciju i državu.

Ali molim, najbolje od svega, neusporedivo i nenadjebivo, jest čitati kako se vi "ateisti", "internacionalci" itd, koji redovito pljujete po religijama, osobito po Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, iznenanda bijesno popinjete na stražnje noge i čisto pošizite braneći - Srpsku pravoslavnu crkvu :-)

Ali, nema čuđenja. "Feral Tribune" je u trenutku postao "Srpske Novosti", zar ne? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Rukonapišanjvanje

@MKn

“Ali, nema čuđenja. "Feral Tribune" je u trenutku postao "Srpske Novosti", zar ne? :-)”

Da,

"Feral Tribune", novinarski najbolje u SRH,  je u trenutku postao "Srpske Novosti" - novinarski najbolje u RH.

Tamo nema tvog rukonapišanjvanja.

Tko je glasao

Ma dobro, dobro, znam ja da

Ma dobro, dobro, znam ja da ste vi Srbi uvek i u svemu najbolji, bre, pravi ubermenschi, nebeski narod, vas i Rusa trista miliona, i tako to :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Noćne more malog hrvaćanina

@MKn

Kneževiću Milane,

Koji crni Srbi. Novinari o kojima se govori nisu 'to' što tvrdiš.

Oni su ono o čemu ti možeš samo sanjati - neovisni profesionalnci pisane riječi. I slobodne kritičke misli.

Oni su noćne more svakog malog hrvaćanina.

Tko je glasao

Nadopuna prethodnog komentara

Kad ti, ljiganini, drvo ili ppetra progovorite o vjerskim pitanjima, čovjek bi postao ateistom taman mu se maloprije ukazala Gospa :P

Kao prvo, o vjerskim ustanovama i o samim vjerama imam jako loše mišljenje, tako da ustoličenje svake nove crkve, izuzev crkve monster špageta ili slične, smatram civilizacijskim nazadovanjem već ionako nazadnog društva, ovog hrvatskog, da ne bi bilo zabune.

Ti, drvo i slični pravite se mutavi i prodajete muda pod bubrege, glumeći vjersku toleranciju i podržavanje proširenja izbora, dok vas zapravo jedino zanima pokrštavanje Srba, makar na HPC, te njihovo nacionalno potpuno nestajanje s ovih prostora, pa kad već nije sasvim upalilo ognjem i mačem, možda će križem.

Ja pak nisam pristalica nestajanja naroda, niti ognjem i mačem, a niti križem, za razliku od vas.

Vas i vama slične pali i rajca svaka zatucanost i gnojenje, ako je ono u službi ... ehm... zatucanosti i gnojenja. Tako drvu ne smeta niti genocid nad sirijskim kršćanima, ako je ono u službi rušenja sekularizma, te ognja, mača, odurnosti i gnojenja.

Vi ste duboko morbidni i odurni tipovi.

Što se Ferala tiče, svatko tko drži do sebe pogledat će što o aktualnim zbivanjima ima na http://www.portalnovosti.com/.

Nadam se da sam se sad malo jasnije izrazila :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mi smo odurni

Kada je 1942. godine osnovana Hrvatska pravoslavna crkva, izbor njezina poglavara, s potrebnima hijerarhijskim častima te duhovnima i moralnim odlikama, postao je jednim od glavnih pitanja. Nakon konzultiranja i suglasnosti viših pravoslavnih dostojanstvenika, izbor je pao na Grigorija Ivanoviča Maksimova, kojemu se on i odazvao, pritom je njegovo rusko podrijetlo nedvojbeno bilo izrazom političkog kompromisa.[1] U stvaranju HPC-a kontaktirane su i ostale pravoslavne crkve te Patrijaršija u Carigradu a Srpska pravoslavna crkva je pri tome navodno nastojala oko uspostave Hrvatske pravoslavne crkve kao privremenog rješenja kako bi se spasilo što više srpskoga stanovništva.[1] Prema Ustavu HPC-a (broj: CLXIV-1386-Z-1942.) od 5. lipnja 1942., poglavar je trebao biti patrijarh, postavljen i posvećen u sporazumu s vaseljenskim patrijarhom u Carigradu a vodstvo Srpske pravoslavne crkve bilo je suglasno s izborom Maksimova, ali se protivilo njegovu imenovanju patrijarhom.[1] HPC je prema svom ustavu bila autokefalna i episkopalna.[2]

http://hr.wikipedia.org/wiki/Germogen_Maksimov

a ovi što su pobili sve popove i monahinje koji nikakvog zla nikom nisu učinili nego su bili odraz potrebe i trenutka i zahvaljujući kojima je ( ipak ) preživjelo pravoslavaca..nisu odurni..oni su antifašisti, jel

Između katolika i pravoslavaca je i ranije bilo sloge.....samo je SPC kao privilegirana pod kraljem sve pravoslavce podvodila pod Srbe...to se u Kraljevini SHS i u Jugi poticalo.. a komunisti ko komunisti..iskorištavali su sve što mogu da zavade narod..

..uostalom i danas kako vidimo...

"""
Često se u radovima krivo prikazuje da je ideja o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi nastala u doba Nezavisne Države Hrvatske. Ideja je nastala još u drugoj polovici 19. stoljeća, jer je u to doba bilo mnoštvo pravoslavnih Hrvata, a i među hrvatskim uglednicima je bilo mnoštvo pravoslavnih Hrvata ili osoba kojima je jedan ili oba roditelja bio pravoslavni Hrvat. Primjeri su za to Ante Starčević (mati je bila pravoslavna), za života nazvan Ocem Domovine, čelnik pravaškog pokreta.
Za Rakovičkog ustanka (8.-11. listopada 1871.) sudjelovalo je dosta pravoslavaca koji su se osjećali Hrvatima. Potpuno poistovjećivanje srbstva i pravoslavlja dolazi za banovanja Khuena Hedervarya, koji je to poticao kako bi slomio odpor Hrvata.[1] Do banovanja Khuena Hedervaryja i izdavanja agresivnog srbskog lista iz Zagreba Srbobrana većina pravoslavaca u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji smatrala se građanima Hrvatske i za političke Hrvate, dok je u Kraljevini Dalmaciji koja je bila izvan dosega Hrvatskog Sabora, a gdje je velikosrbska propaganda bila vrlo jaka i organizirana, to je posrbljavanje bivših neslavenskih Vlaha zbog pravoslavlja išlo znatno brže.[2] O snazi propagandne mreže svjedoči množtvo ruskih emisara koji su obilazili Dalmaciju "potičući pravoslavne Hrvate protiv njihove hrvatske narodnosti"[2], dok su po cijeloj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji bili brojni srbijanski znanstveni, kulturni i politički djelatnici, od kojih su najpoznatiji bili Jovan Cvijić, Vuk Karadžić, Dositej Obradović i ini. Mrežu je novčarski pomagala Srbija još otkad je bila kneževina, zatim srpska pravoslavna Crkva ter neki pojedinci, a sve radi srbiziranja tih krajeva.[2]
Još u prvom pismu austrijskom ministru vanjskih poslova Rechbergu 1860. Eugen Kvaternik pisao je o rusko-srpskim spletkama na račun Hrvatske. Pri tom je optužio Rusiju da za tu svrhu traži za Srbe pokrajine u Otomanskom Carstvu "koje su zakonsko i prirodno hrvatske", posebice da se radi o "svetoj i prirodnoj svojini katoličkih Hrvata".[2] Svojom knjigom La Croatie et la confederation italienne dokazao je sumnjivost navoda slovačkog političara Pavela Josefa Šafarika (koji je u svojim djelima veličao Srbe na štetu ostalih južnih Slavena, posebice Hrvata).[2] Posebice je istakao da se tiskaju brošure i novine koje spomenute hrvatske krajeve prikazuju za srbske, sistematski isključujući hrvatsko ime. Najpodlijim rusko-srpskim spletkama je proglasio onima kojima "usred hrvatskog pravoslavnog naroda, zloupotrebljava svetost vjere kako bi ga uvjerili da sve što je na hrvatskome jugu pravoslavno nije hrvatsko već srbsko: vjerski fanatizam svršava taj posao osobito u pokrajinama što graniče sa Srbijom i Crnom Gorom."[2] Uz to je primijetio prije svih da je pravoslavni patrijarh iz Srijemskih Karlovaca, "na hrvatskome tlu i usred hrvatskog naroda naziva patrijarhom srpskog naroda", ter se zapitao kako je to taj patrijarh preseljenjem s Kosova došao u Ugarsku i "svojim dolaskom srbizirao Hrvate".[2] Tako je 1861. bio prvi koji je predložio stvoriti Hrvatsku pravoslavnu crkvu. S obzirom na to da je bio napadao Rusiju koja "slavjanstvom, zapravo ilirojugoslavenstvom i serbštinom prijeti opstanku zapadnih, ali i istočnih Hrvata", predložio je osnivanje "npr. synode ili patriarchata pravoslavne hervatske crkve" [3].
Eugen Kvaternik dokumentirao je svoju izjavu koju je rekao banu Josipu Šokčeviću na primanju 3. prosinca 1861., gdje je natuknuo potrebu patrijarhata hrvatske pravoslavne crkve[4]. Pogibija Eugena Kvaternika otvorila je put snažnom zamahu posrbljivanja hrvatskih pravoslavaca, politiku koja je odgovarala Austriji i Ugarskoj, a osobito je došlo do izražaja za banovanja bana Hedervaryja. Eugen Kvaternik je zajedno s banom Šokčevićem pokušao ustrojiti Hrvatsku pravoslavnu Crkvu radi očuvanja jedinstva hrvatskog naroda, no nije uspio.[5]
U djelu Mate Artukovića Ideologija srpsko-hrvatskih sporova (Srbobran 1884-1902) na stranici 34 citira se iz Srbobran novina iz 1894. godine, na destogodišnjicu, i stanje zatečeno u vrijeme izlaska njihovog prvog broja: "U srpskoj crkvi zatekosmo tada mnogo sveštenika, koji ne znadoše ni ko bješe sv. Sava, a kamo li da su htjeli biti Savinijem apostolima, da njegove amanete: pravoslavnu vjeru i narodnost srpsku čuvaju i u njima pastvu svoju krijepe! Ta među njima zatekosmo čak neke da su 'pravoslavni Hrvati' koji sa amvona srpskog prosvjetitelja Save hrvatsku misao propovijedahu, a latinica im bješe milija od ćirilice".[6]
Antun Radić je napisao (Sabrana djela, sv. III, str. 318.) da je "tek 30 do 40 godina što su se ljudi koji su grčke ili pravoslavne vjere počeli nazivati Srblji", a u članku "Hrvatska pravoslavna Crkva" (Sabrana djela, sv. V, str. 51.-54.) da "pravoslavni Grk ima svoju grčku Crkvu, pravoslavni Rus ima svoju rusku, pravoslavni Srbljin ima svoju srbsku, a pravoslavni Hrvat, on nema svoje Crkve, nego mora u srbsku!" [3]
Godine 1911. Niko Bjelovučić je u knjižici Trijalizam i hrvatska država, izdanoj u Dubrovniku, istaknuo potrebu podijeliti pravoslavnu crkvu na dva dijela, tako da postoje "srpsko-pravoslavna za Srbe i hrvatsko-pravoslavna za Hrvate pravoslavne vjere"[4].
Zabilježena je zgoda iz 1908. godine kad je hrvatski hajduk Andrijica Šimić nakon višedesetljetnog tamnovanja obilazio Zagoru. U jednoj su ga gostioni između Ciste i Lovreća zapitali kakav mu je pouzdanik u hajdučkoj družini bio Srbin Jovo Kadijević, na što im je Šimić odbrusio da Jovo Kadijević nije nikakav Srbin, nego Rvat rišćanske vire. Zgoda je oživljena proljećarskih 1970-ih i prepričavana po Zagrebu. To se toliko raširio da je reagirao brat generala JNA Veljka Kadijevića, koji je zaiskao od narodnog heroja Pavla Loze neka spriječi da se te priče šire dalje. Oživljavanje te priče koje je svjedočilo o hrvatstvu Kadijevića nije bilo oportuno, jer je škodilo usponu Veljka Kadijevića u hijerarhiji ondašnje JNA.[7]

""

sve dobro...

Tko je glasao

Apage i sikter

Moš mislit' koliko relevantnim držim osnivanje HPC za vrijeme nacističke, genocidne i rasističke NDH.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

NDH NDH NDH

ma daj me nemoj...s takvima kao ti obrišem čizme..prije prođem kroz đubrište

od ispranosti mozga ne želiš sagledati činjenice... pa TI TVOJI..pobili su TE TVOJE

potpuno neptrebno

Danska se nije bunila da Wermacht njihovima prugama prevozi vojsku i logistiku...

e da..nisu imali Srbe i komuniste..Staljinove igrače.. pa nije pola Danaca pobilo drugu polovicu

kao Jugoslaveni tadašnji kraljevi Jugoslaveni... a vidjeli smo ni Titovi Jugoslaveni nisu puno bolji...

sve dobro...

Tko je glasao

Čizme i đubrište

Svakako ti bolje ide gacanje po đubrištu, nego tumačenje povijesti.

Takve poput tebe zapravo ne treba niti demantirati, toliko ste očigledno glupi i maliciozni.

Ovaj moj mali napor je samo trag da nisu svi koji vas greškom čitaju toliko glupi i maliciozni, te da znaju prepoznati one koji su život posvetili gacanju po đubrištima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

lako za to Bigi

ja sam ove ideje koje ti zastupaš tukao strojnicom kad je trebalo..i drugim pogodnim sredstvima..

a danas se eto ne igram strojnicom ...hvala Bogu...nego strojem za pisanje..hehe

činjenica jest da se oni koji zastupaju tvoje...samo batrgaju .. dok moje živi...evo imamo praznik demokracije danas...biramo predsjednicu / predsjednika..

i to oboje iz antifašističke paz molim te obitelji...dok je tamo kud ti srce bludi..na vlasti go četnik do četnika...a onaj jedan koji nije bio fašist...njega su ubili...

da..ti si i glupa i maliciozna ..i ne prihvaćaš realnost..

sve dobro...

Tko je glasao

od ispranosti mozga ne želiš

od ispranosti mozga ne želiš sagledati činjenice... pa TI TVOJI..pobili su TE TVOJE
potpuno neptrebno

Dva stoljeća načertanijske indoktrinacije... kako ispraviti krive Drine? Nikako :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Komunizam kao kultura smrti

Moš mislit' koliko relevantnim držim osnivanje HPC za vrijeme nacističke, genocidne i rasističke NDH.

A što misliš o tome da je komunizam osuđen kao najveće zlo čovječanstva u poznatoj povijesti, s obzirom da je tako: što misliš o svemu što je osnovano za vrijeme najveće zločinačke ideologije u povijesti?

Mislim, lako je sraćnuti po onome što ne voliš, pitanje je kako se nosiš s tim da si pripadnica najveće zločinačke ideologije od kad je svijeta i vijeka!

A da se malo smiriš i razmisliš o činjenici da nitko nije savršen, no da su komunisti definitivno najnesavršeniji.

Naravno, od tebe očekujem ogavna vrijeđanja na osobnoj razini.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Nisi trebao @MKn

ja sam ih mislio pustiti da se još malo izaseru..tj. izvući ih na čistinu..a onda bi ih s tim saprao...

Sad si mi oduzeo to zadovoljstvo..hehe

ja bih započeo s dodjelom nagrade Srpskog Nacionalno Vijeća ono notornom Oliveru Frljiću..za kojeg je čak i ona novinarka iz Karlovca...premalo Jugoslovenka..

Neki Srbi i komunjare u Hrvatskoj će uvijek podržavati...najgore među nama... ako ih zafali ( što neće ) oni će ih producirati i izmišljati...

sve dobro...

Tko je glasao

Ispričavam se, bilo je jače

Ispričavam se, bilo je jače od mene :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

swatki steee....

.... a sada možete i legalizirati ovaj vaš odnos :)

Tko je glasao

Vidi ga, opet je ljubomoran

Vidi ga, opet je ljubomoran :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ajte onda vi

Ti @Zorane i @Bigulica oborite tezu da pravoslavni pop Srpske pravoslavne crkve kad krsti dijete na obredu istog evidentira i proglašava ne samo kršćenim tj. kršćaninom..nego ga upisuje i kao Srbina...pa zato se i Crkva zove " srpska " e da bi producirala Srbe..

Dok katolika imaš svih boja , rasa i nacija..katolička crkva je toliko internacionalna da su njen internacionalizam prepisali tj. plagirali komunisti.

po čemu bi se neki mali dječačić u Hrvatskoj razlikovao od bilo koga drugog Hrvatića.. osim po vjeri...pogotovo Srbi..sad su to i Muslimani pokušali prepisati ..ali nešto im baš ne ide jer se Hrvati i Srbi ne žele izjašnjavati Bošnjacima...

tomu je naprosto tako...da se ne muljamo... Srpska pravoslavna crkva je državna crkva i imaš klasičnu sinergiju oltara i prijestolja... što je dobro za Srbe...ali nije dobro za nas u okolici Srbije...pogotovu za Hrvate..

Neka SPC-a kad je već tu...povijesna su činjenica ..ali treba omogućiti pa i poticati sve pravoslavne crkve a ne da jedna - srpska---bude privilegirana.. ko za Juge..

Pogotovo što znamo da je SPC rasadnik četništva i velikosrpskih ideja.. a to nikako nije u interesu Hrvatske kao države a hrvatskog narodo pogotovo.

sve dobro...

Tko je glasao

produciranje srba...

... jest vala, a pravoslavna crkva u Izraelu - tj. "Jerusalemska Patrijaršija" - iste važnosti kao i "Srpska Patrijaršija" producira... što?

Znaš, ono kad glumiš narodskog čovjeka koji gura onu stvar u osinjak, skače u podivljaju bujicu spasiti djecu pedera... to ti još nekako leži.

Ali kada kreneš pametovati o stvarima o kojima nemaš pojma... čemu to?

Tko je glasao

ma ja ni ne očekujem

da bi ti @zapi shvatio temu .. i bit..jedno je biti uz svoj narod a drugo je poticati svoj narod da širi..ne vjeru nego državu..

zar si zaboravio ona proseravanja da je Srbija gdje su srpska groblja i kosti..

tebi nije poznato " načrtanije # parole " Srbi svi i svuda" svojatanje tuđih velikana
poticanje vjernika na stvaranje Velike Srbije.........

https://www.youtube.com/watch?v=HIDuTajz1C0

čudim se da jedan nevjernik..pederoliberal poput tebe ustaje u obranu srpskog pravoslavlja

pa eto kad već navodiš Jeruzalemsku patrijaršiju...što imaš protiv da bude takva nekakva u Zagrebu..ali hrvatska ..a ne srpska..

neka cvjeta tisuću cvjetova... zar si ti najednom podržavatelj uniformnosti... pa pravoslavne crkve su sve vezane za teritorij države jedino eto Hrvati pravoslavci moraju biti---Srbi...

sve dobro...

Tko je glasao

aha...

... a po tvojoj logici će recimo Srbi (iz RH), koji žele ostati Srbi i biti vjernici Hrvatske pravoslavne crkve iz nje ispadati kao - Hrvati.

Ono, nemam baš živaca za ovakva trkeljanja.

Tko je glasao

po mojoj logici

a jebajga..onda se raspravljaj sam sa sobom...nemoj svoja izvrtanja pripisivati meni i mojoj logici

Nacionalno se izjasni kao Eskim...a vjerski kao budist..tvoja privatna stvar..ovaj dnevnik je o instituciji

Sve zemlje- države u okružju imaju svoje pravoslavne crkve.. zašto ne bi bila i HPC ..što naravno institucionalno ne isključuje SPC..

Znam da znaš razliku između države..nacije..i religije... jest da se to neki put preklapa pa je teže za pohvatat ... ali potrudi se malo...

U Srbiji ima Katolička crkva..na čelu joj je Slovenac... nadbiskup.. Hrvati tamo nemaju neku svoju ekskluzivističku samo za njih..Katoličku crkvu..taj nije podređen zagrebačkom nadbiskupu..

i sl.

Pravoslavcima u Hrvatskoj " šef " je u Beogradu...ovaj u Zagrebu je postavljen od onog u Beogradu...

Sve u redu...ali treba im omogućiti da institucionalno imaju mogućnosti u Hrvatskoj upražnjavati svoju vjeru.. ako žele..opet podvlačim..nema prisile..

država to u duhu vjerskih sloboda treba omogućiti..ako ima interesa..ako nema..a nikom ništa..

sve dobro...

Tko je glasao

nisam ni očekivao @Bigi

da će se tebi dopasti...ali za tebe me boli kurko dokoljenko

preko ovakvih tema protresem i prorešetam vas wanabe ljevičare

tebi je istina i inače gadljiva

sve dobro...

Tko je glasao

Biguljača

Istina da ti staviš ruž, al' ni' to to... :)))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Najjače je...

Kad ti, drvo ili ppetra progovorite o vjerskim pitanjima, čovjek bi postao ateistom taman mu se maloprije ukazala Gospa :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Neka, neka

Tako se i odvaja žito od kukolja... hehe... dobro protreseš, baciš u zrak i što vrijedi padne natrag na hrpu, što ne vrijedi odnese vjetar, žišku? :)))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

U Hrvatskoj je jednostavno osnovati novu vjersku zajednicu.

Prvo se registrira kao udruga (dovoljno je troje osnivača). Mora postojati pet godina i imati dokazanih 500 pripadnika. Registracija je uglavnom formalna.

Obadvije grupe, koje pretendiraju da predstavljaju "hrvatske pravoslavce", ne mogu prikupiti ni 500 vjernika, koji bi rekli da toj vjerskoj zajednici žele pripadati.

Case closed.

Tko je glasao

malo po malo

@Zorane..ako ih se ne bude opstruiralo..ići će to..ljudima treba omogućiti a ne otežavati izbor..

politika tu igra ulogu..kod SPC je veza prijestolja i oltara kao i kod Engleza..i još nekih..

ako smo za sekularno društvo a bar vi " ljevičari # jeste na rječima..crkvu treba odvojiti od države a Rimokatolička crkva je internacionalna..čisto radi poredbe..

imamo mi u Hrvatskoj Grkokatolike

http://hr.wikipedia.org/wiki/Grkokatoli%C4%8Dka_crkva_u_Hrvatskoj

čiji su običaji i obredi slični pravoslavnim.. i gle čuda..s njima nema nikakvih problema...

možda stoga što nisu Srbi..

Svećenici im se žene ( Don Živko Kustić ) koriste ćirilicu...i tako to...

Vole Hrvatsku. Nisu isključivi i njihova crkva ne proizvodi Srbe nego kršćane.

Srpska pravoslavna crkva nije u funkciji vjere ili je manje u funkciji vjere .....a više je u funkciji srpstva i svetosavlja..protezanja države dokle seže njihova vjera..i tu ja vidim problem..to mi se nekako ne sviđa

ok..ali samo da se zna..i ljudima koji drže do svoje vjere...ali ne mare za Srbiju kao takvu..

treba..po mome ..omogućiti da upražnjavaju svoju vjeru i svoje obrede..bez da ih se smatra Srbima... ukoliko se ćute Hrvatima..bez prisile naravno...

kako se ovi u Četnikstanu ponašaju..držim da će ih se sve više javljati s idejom da su Hrvati... jer u mnogim sredinama ljudi se naprosto srame reći da su Srbi... neugodno im... štajaznam..valjda zbog ovih silnih sranja koje su neki Srbi činili zadnjeg rata...

sve dobro...

Tko je glasao

Sama činjenica, da u

Sama činjenica, da u Hrvatskoj postoji znatan broj ljudi, koji se vjerski izjašnjavaju kao pravoslavci, a nacionalno kao Hrvati, pokazuje da ta veza između nacije i vjere nije nužna (što god eventualno vrhovi SPC željeli). Kao što postoje i katolici koji su nacionalno Srbi (oko 5.000 po popisu 2011.- ima na webu, ne da mi se sad točno provjeravati), naravno i nevjernici (u postotku ih više ima među Srbima nego što je hrvatski prosjek), pa čak ima i petoro, koji su se nacionalno izjasnili kao Židovi, a vjerski kao katolici.

.ako ih se ne bude opstruiralo..ići će to..ljudima treba omogućiti a ne otežavati izbor..

Izbor postoji. Politika prema novim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj je vrlo liberalna (ispričavam se ako ti je taj termin odiozan).

ok..ali samo da se zna..i ljudima koji drže do svoje vjere...ali ne mare za Srbiju kao takvu..treba..po mome ..omogućiti da upražnjavaju svoju vjeru i svoje obrede..bez da ih se smatra Srbima... ukoliko se ćute Hrvatima..bez prisile naravno...
I po mome, naravno. Malo tko će se tome usprotiviti. E sad, po Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, taj status donosni niz vrlo važnih prava (da se organizira vjeronauk u školama, da se osnivaju svoje škole, da se dobiva novac od države itd.). Za to, ipak, treba ispuniti i neke uvjete (mislim da si ti među onima, koji načelno ne vole davanje novca kojekakvim udrugama). Mislim da 500 članova nije pretjeran zahtjev.

Udruga pravoslavnih vjernika upisana je u Registar udruga RH 11. studenoga 2010. Dakle, još manje od godinu dana, pa će biti pet godina, koliko je potrebno da se može zatražiti status vjerske zajednice.

Ali, koliko vidim, jer sam bio poslao upit Ivi Matanoviću, predsjedniku udruge, i njegov odgovor nije bio eksplicitan, ali mi se čini jasno da nisu blizu broja od 500 ljudi koji kažu da žele pripadati točno toj vjerskoj zajednici. Osim toga, glavni tajnik te udruge, Stjepan Murgić, prošle godine je zaređen za đakona u jednoj sasvim drugačijoj (katoličkoj) vjerskoj zajednici.

Ova pak grupacija, koja sebe naziva "Hrvatska pravoslavna crkva", od strane Udruge je žestoko osuđena kao hohštapleri. Oni pokušavaju doći do službenog položaja okolnim putem, a da ne osnuju prvo čak ni udrugu (za što treba troje ljudi i 70 kuna).

Ti nagovještavaš da bi djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj zapravo trebalo zabraniti. Pa, od toga neće biti ništa.

Tko je glasao

optužuješ me Zorane

"""Ti nagovještavaš da bi djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj zapravo trebalo zabraniti. Pa, od toga neće biti ništa."""

Neću se braniti... ništa je ne bih zabranjivao kad su u pitanju vjerske slobode...nego sam protiv monopola na pravoslavne.. " na ovim prostorima " koji im je ojačan 1918. a što su dobili u amanet još od osmanlija jer su bili istima odani vazali.

sve dobro...

Tko je glasao

Dakle, kao i obično, govoriš o vlastitim konstrukcijama

Ne postoji nikakav "monopol na pravoslavne na ovim prostorima". U Hrvatskoj slobodno djeluju i Crnogorska, Makedonska i Bugarska pravoslavna crkva.

O tvojem neznanju povijesti, neću.

Niti se krštenjem u SPC automatski postaje Srbin. Upravo izjašnjavanje u popisu stanovništva to potvrđuje.

Izbora ima. Evo ljudi već znaju za tog bugarskog popa, i ako žele da on bude posrednik između njih i Boga, mogu mu se javit. Nije važno kojoj su vjerskoj zajednici prije propadali (i jesu li uopće).

Ako ih bude 500 - evo ih. To bi bilo samo 2,5% onih, koji su se u Hrvatskoj izjasnili vjerski kao prqavoslavci, a nacionalno kao Hrvati! Dapače: kako religija i vjera nisu nužno povezan3e, netko tko je etnički Srbin može biti, po svom izboru, i u HPC.

U Hrvatskoj su registrirane 52 vjerske zajednice (ne računajući RKC - ali postoje druge dvije "katoličke") i nema prepreka, da ih bude i više (ima i religijskih grupa, koje nemaju status vjerske zajednice, ali slobodno djeluju kao udruge).

Ali, kako će ih tretirati drgue pravoslavne crkve, to očito nije stvar u koje bi se trebali mješati bilo hrvatska država, bilo oni koji nisu pravoslavni vjernici.

Nemamo dakle o čemu raspravljati, niti su ikakve zamjerke državnim tijelima na mjestu.

Tko je glasao

Naravno, ne branim ja SPC - čak štoviše i dapače!

Ako ima nešto gore od ove ustašoidne RKC u Hrvata, onda je to četnikoidna SPC. :-(

Tko je glasao

neobično mi je drago Zorane

da si uzeo tako aktivno učešća na ovom mom dnevniku i na ovoj temi...meni to više govori od riječi koje pišeš hehe

ja sam za pluralizam mišljenja..pa i vjerskih sloboda... nadam se da će kler SPC u kršćanskom duhu i ozračju vjerske tolerancije ..svojoj braći pravoslavcima a Hrvatima pomoći a ne otežavati

ako se već srbijanska propaganda proteže pa i preko nekih na ovom forumu na teritorij RH..

proteže se i SPC... ali treba suzbijati monopol u svim sferama

na tvoje ad hominem opservacije neću se ovaj put osvrtati

sve dobro...

Tko je glasao

Ni jednom normalnom živom

Ni jednom normalnom živom biću na ovoj planeti ne treba nikakva crkva!
Moj "bog" svaki dan izađe na istoku a zađe na zapadu i ja sam sretan svaki puta kad ga vidim!

Tko je glasao

HPC

Drvo evdi smo imali više rasprava na tu temu.
Biće da to nisu tada pratio.
Znam da Ekipa baš ne otvara linkove pa ću staviti čitavi dnevnik sa komentarima vezano uz to.
prvo link:
http://pollitika.com/hrvatska-pravoslavna-crkva-pravoslavlje-za-21-stoljece

a onda kopija Da ljudi čitaju:

ViewTko je glasaoHrvatska pravoslavna crkva ( Pravoslavlje za 21. stoljeće?)
Dnevnik
Molotov - Uto, 16/03/2010 - 13:15Glasujte
0 Up Down Komentari
63 dodaj komentarČitajući napise u pojedinim glasilima, ne mogu se odati dojmu, da mi i dalje živimo u Jugoslaviji, a da su neki Hrvati među nama zapravo Jugosloveni među nama, te za svaku odluku koju donesu, moraju tražiti odobrenje beogradske čaršije.
Frustracije koje su doživjeli padom socijalističkog carstva, isti pokušavaju ublažiti napadima na sve što je iole hrvatsko.
Tzv. Antifašisti, u duši su zapravo rigidni titoističko-staljinistički orjunaši, koji i na samu pomisao o samostalnoj hrvatskoj državi, dobiju živčani slom, te su na svaki naćin spremni braniti svoje rigidne ideje i stavove.
Sama najava osnutka Hrvatske pravoslavne crkve, izazvala je izljeve mržnje, teško shvatljive normalnu čovijeku. Napadi iz Srpske pravoslavne crkve još su i nekako dokučivi, kada znamo da je ista maznula posjede od Grkokatolika, ali nije pojmljiva izjava onog čifuta Goldsteina, koji kaže:
„Mi to nećemo dozvoliti.“
Postavlja se pitanje :“Tko to mi?“, kada se zna da nikada nije zastupao službene stavove židovske zajednice u Hrvatskoj, iako si je to pravo u više situacija prigrlio.
Osobno, ne vidim, nikakav razlog (osim naravno-vlasničkog), za reakciju SPC, poglavito zbog toga, što je ista objeručke svojevremeno podržala osnivanje HPC i suglasila se s izborom Grigorija Ivanoviča Maksimova – Germogena za poglavara HPC.
Istina, SPC se protivila proglašenju Germogena patrijarhom, već ga je priznala poglavarom HPC u dostojanstvu Metropolita, nu, dogovoreno je da se za patrijarha postavi u neka „bolja vremena“.
Na kraju, postavlja se pitanje: „Zašto Hrvatska pravoslavna crkva?“. Na to pitanje, najbolji odgovor sadrži izvod iz govora Poglavnika A. Pavelića u Hrvatskom državnom Saboru:

»U pravoslavlje ne dira nitko, ali u hrvatskoj državi ne može biti srpske pravoslavne crkve. (…) Ako crkvena organizacija nije internacionalna, ako je partikularna, onda može biti samo nacionalna hrvatska, onda može biti samo takva, koja u svome duhovnom životu vrši i uživa potpunu duhovnu slobodu, slobodu savjesti, ali u svim drugim stvarima mora biti pod nadzorom hrvatske države i njezinih oblasti.«

U sklopu ovog dnevnika, prenosim i tekst Tomislava Grge Antičića, a u kojem se objelodanjuju neke poznate činjenice koje rasvjetljavaju ovu tematiku, a poradi spoznaje stavova onih koji Hrvatsku smatraju svojom Domovinom, bez obzira na svoju vjeroispovijed:

Iguman Jelisej slijednik hrvatskog pravoslavlja :

Brojni pravoslavni vjernici u državi Hrvatskoj, i Hrvati pravoslavne vjeroispovijest u drugim država svijeta, nemaju nikakve veze sa srpskim ili bilo čijim pravoslavljem. Hrvati imaju ljudska prava i ekumensku obvezu obnašati svoju vjeru skladno s vjerskim propisima pravoslavne crkve. Radi toga veseli iskorak zadarskog igumana Jeliseja i inicijative odbora za osnivanje "Hrvatske pravoslavne crkve".
Pravoslavna crkvena autokefalnost je čimbenik i temelj državne i nacionalne samobitnosti i organizacione samostalnosti pravoslavne vjerske zajednice u jednog državi.
Kako hrvatska riječ "samo-stalnost" na grčkom jeziku znači "auto-kefalu", popularno rečeno autokefalnost, onda se crkvena jurisdikcija odnosi isključivo na autokefalnost pravoslavne crkve u granicama jedne države, i ne može imati jurisdikciju nad pravoslavnim vjernicima u drugoj državi, bez obzira na nacionalne korijene. Ovu riječ „autokefalnost“ nedavno je uporabio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, pozivajući slijednike kršćanske katoličke vjeroispovijesti, da se odreknu univerzalnosti i osnuju svoju „Autokefalnu katoličku crkvu“. Kako znamo, da predsjednik Mesić ima brojne savjetnike po svim sektorima, a tako i vjerničkog života, onda pretpostavljamo da bi „ON“ morao znati što govori, ali očito je da ne pita, a da pita saznao bi, da je crkvena autokefalnost isključivo povezana s pravoslavljem, a nikada s katolicizmom.

Propis o autokefalnosti pravoslavnih crkava donesen je na “Ekumenskom koncilu u Halcedonu“ davane 451. godine, dakle u doba ranog Bizanta, i kao takav je bio i ostao temeljni akt ustrojstva nacionalnih-državnih pravoslavnih crkava.

Edikt o autokefalnosti glasi:
„ Pravoslavne crkve su vezane uz državu i ne mogu imati izvandržavnu jurisdikciju“!
Nije više bitno, da li je inicijativa osnivanja "Hrvatske pravoslavne crkve" proistekla iz nužde hravtskih pravoslavni vjernika, ili radi Mesićeve priče o autokefalnosti, ili kao odjek kolumne "Pogledi" na portalu HKD Napredak, već je bitno, da je svjesno ili nesvjesno pokrenuta rasprava o vrlo znakovitom predmetu, autokefalnosti pravoslavlja, koje mora biti pod isključivom jurisdikcijom dotične države, za razliku od katolicizma koje ima univerzalnu pripadnost.

Katolik znači univerzalan, pa prema tome „katolička“, dakle „globalna“, univerzalna crkva u liku Rimskog pape, predstavlja stolicu Sv. Petra. Katolička crkva nije ograničena na vrijeme, mjesto (državu), društvo (rasu, kulturu, bogatstvo...).

Evanđelje po Mateju (28:18-20) govori: ...Tada im se približi Isus te im reče: „Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.“...

Predsjednik Mesić, po svom čaršijskom šarmu“, opredijelio se na prozivke „auto-kefalnosti“/samo-stalnosti katoličke crkve u Hrvata, koja je „katolički“ / univerzalna i dodirnuo ljudske slobode, „osobnu autokefalnost duha pojedinca ili jedne državne zajednice“. U natruhu ideja i riječi Mesića nalazimo „tajnu nit“ koju je provlačio Jakov Blažević, dok je vodio montirani sudski proces protiv zagrebačkog nadbiskupa Stepinca.

Do javnosti dopiru istine o hrvatskom katolicizmu i pravoslavlju čija je sudbina bila zatajivana i prikrivana od komunističkih vlasti. Otkrivaju se tajni dosjei i sve više uskrsavaju duhovi pravednika, mučenika i žrtava. Istine izlaze iz grobova i otkrivaju se monstruozni zločini komunizma, počinjeni u poslijeratnim vremenima „mira“. Sve do nedavno, bilo je zabranjeno govoriti, ne samo o Alojziju Stepincu, nego i o tisućama pravednika, među kojima su i brojni vjerski poglavari.

Dana 29. lipnja (6. mjeseca) godine 1945. uhićeni su, a već sutradan, 30. lipnja strijeljani:

- poglavar Hrvatske pravoslavne crkve, mitropolit Grigorij Ivanović Maksimov – Germogen, s brojnim predšasnicima Hrvatske pravoslavne crkve.
- poglavar Evangelističke crkve u Hrvatskoj, biskup Philipp Popp
- poglavar Islamske zajednice Ismet efendi Muftić, zagrebački muftija

Prisjetimo se, Hrvatska pravoslavna crkva osnovana je 06. 06. 1942. godine, na temelju važećeg ekumenskog propisa o autokefalnosti pravoslavnih crkava, po kojem su osnovane sve autokefalne crkve u svijetu, pa tako i Hrvatska pravoslavna crkva 1942. u okvirima ratne države NDH, jer pravoslavne crkve ustanovljavaju svoju autokefalnost tek nakon stjecanja državne samostalnosti.

Dajemo pregled osnivanja autokefalnih pravoslavnih crkava:- Rusija 1589.,
- Grčka 1830.,
- Crna Gora 1852 (ukinuta 1918.),
- Rumunjska 1864.,
- Bugarska 1870.,
- Srbija 1879.,
- Albanija 1917.,
- Gruzija 1917.,
- Hrvatska 1942. (ukinuta 1945.)

Pojedine vjerske zajednice u nekim državama su osnovale autokefalne pravoslavne crkve nakon političke zrelosti i društvene organiziranosti;

- Makedonija 1951.,
- Japan 1970.,
- US Amerika 1971..

Od nedavno imamo i obnovljene autokefalne pravoslavnu crkve u oslobođenim državama:

- Ukrajinska (Kijevska), obnovljena 1995.
- Crne Gore, obnovljena 2006.

Navedimo činjenicu, da je na osnovu autokefalnog propisa iz Halcedona, za cijelo području kraljevine Srba, Hrvata i Slovenca (SHS) godine 1920. ukinuta hrvatska pravoslavna crkva pod nazivima Grčko katolička i Grčko istočna. Uredbom o osnivanju Srpske pravoslavne crkve s jurisdikcijom nad svim pravoslavcima kraljevinu Srba-Hrvata-Slovenca (SHS), kasnije nazvana Jugoslavija, kralj Petar I. Karađorđević izjednačio je pravoslavlje svih naroda Jugoslavije sa srpstvom, i tako izvršio kulturocid nad hrvatskim nacionalnim bićem. "Prekrštavanjem“ u srpsko pravoslavlje, brojni su hrvatski građani izgubiti svoj vlastiti identitet (hrvatski, ruski, ukrajinski, bugarski, bjelohrvatsko-rusinski, makedonski, crnogorski, rumunjski, grčki, albanski...). Za vrijeme Habsburške monarhije, hrvatsko pravoslavlje je djelovalo unutar Karlovačke crkvene autokefalnosti.

Predočavamo vam popis pravoslavnih crkava iz 1855. godine, iz "Kataloga autokefalnih crkava", objavljenog u Ateni iste godine. Po tome popisu, u svijetu je 1855. godine bilo deset autokefalnih crkava:

"Pomjesne crkve, sa svojom samostalnom upravom ili samoupravne crkve (autokefalne) su:

- Carigradska
- Aleksandrijska
- Antiohijska
- Jeruzalimska
- Ciparska,
- Ruska,
- Karlovačka (Srijemski Karlovci-Austrija/Hrvatska...)
- Sinajska,
- Crnogorska i
- Crkva u Kraljevini Grčkoj".

Kako je Srbija, u to vrijeme, bila sastavni dio Turske, nadležnost nad srpskim vjernicima je imala Carigradska crkva.

Nakon Prvog svjetskog rata, 1918. godine, oduzet je Hrvatskoj istočni Srijem i Srijemski Karlovci, da bi se ponovno ujedinjenje dogodilo u ratnom vihoru 1941. godine. Slijedom crkvene jurisdikcije manastira u Srijemskim Karlovcima, godine 1942. metropolit obnovljene Hrvatske pravoslavne crkve postaje pravoslavni svećenik ruskog porijekla, Grigorij Ivanović Maksimov – Germogen, iz manastira u Srijemskim Karlovcima. Godine 1945.

Osnivanjem nove države, Republike Hrvatske, godine 1991., nameće se potreba da Hrvatska osnuje svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu, a po slijedu "kraljevstva Hrvata", nositelj hrvatske pravoslavne autokefalnosti trebala bi preuzeti "Crvena Hrvatska", otjelovljena u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, i radi toga je prihvatljiva inicijativa igumana Jeliseja, koji potječe baš iz tih krajeva.

Ova nužna kretanja naići će na brojne napade, jer je radi o ljudskim pravima u državi Hrvatskoj, a i među pravoslavljem je učestala praksa nadmudrivanja i ucjenjivanja, tako da se pravoslavne crkve međusobno priznaju ili ne priznaju. Ne-priznavanje nečije autokefalnosti i proglašavanje nečijih crkvenih „šizmi“, više je političko stremljenje gubitničkih apetita neokolonijalnih preokupacija, nego vjerskog karaktera.

Dodatni kamen spoticanja za obnovljenu Hrvatsku pravoslavnu crkvu će biti i crkvena imovina, koju je 1918. godine Srpska pravoslavna crkvu prisvojila od hrvatske Grčko katoličke i Grčko istočne crkve.

Pozdrav,
Molotov

Tweet Povezani sadržaji Još od ovog korisnika
Novogodišnja poruka hrvatskim socijalistima od: Tko je John Galt
Tko će pokrenuti Hrvatsku od: mario121
I bi malo "crvene" boje, te je tako i nestade od: NolS
Starost uništava Hrvatsku ! od: Busola
Ima li nade za nas. od: mario121
Kako Europa po treći puta gubi nevinost Otvoreno pismo by Rudan & Molotov Povijesni dogovor? Kako je Rad-man postao Super-man Neobičan dnevnik
TagoviGermogenHPCHrvatskajugoslavijaSPCSrbijaDnevnik
Molotov - Uto, 16/03/2010 - 13:15
Komentari
634286 čitanja
Pošalji poruku autoru
dodaj komentarKomentari
grdilin — Pon, 22/03/2010 - 11:39.
Molotov, evo stavljam link
Molotov, evo stavljam link na stranice HPC.
Mnogo toga se da tu pročitati da bi se shvatila sama ideja pokretanja HPC.

http://www.hrvatskipravoslavci.com/

Pozdrav,

grdi

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Pon, 22/03/2010 - 12:43.
@grdilin, Hvala, nisam se
@grdilin,

Hvala, nisam se sam toga sjetio.
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Na-Rubu-Pameti — Sub, 20/03/2010 - 23:47.
kod mene (da li samo kod
kod mene (da li samo kod mene?) je vrlo cudan format i izgled ovog teksta, koji jos nisam nikad vidjela. A jel' to tako slucajno ili namjerno?
I ono malo sto sam procitala, zaliboze. Zato,
**moj apel Mraku je - postedi nas takovih dnevnika!

odgovori-1 Up Down -1 votes Tko je glasao
Molotov — Ned, 21/03/2010 - 15:02.
@ Na-Rubu-Pameti, Ich habe
@ Na-Rubu-Pameti,

Ich habe keinen Kommentar. Dein Kommentar ist auf der Kante des Geistes.
(Nemam nikakav komentar. Tvoj komentar je "na rubu pameti".
Pozdrav,
Molotov

odgovori-3 Up Down -3 votes Tko je glasao
Na-Rubu-Pameti — Pon, 22/03/2010 - 01:11.
Ih habe kajnen..... No
Ih habe kajnen..... No comment! Isto vrijedi i za tebe!
Istina boli, pogotovo kad nam se ne svidja.
A onda one ljudske nule kojima se ona ne svidja reagiraju uvredama, omalovazavanjem i slicnim niskim udarcima. To sam vec dozivjela na ovom portalu ohohoooo puta. Mizerno!
Ali ja idem dalje - pravim putem i pravo naprijed.
"Nitko ne baca kamenje na mrtvog psa".

"Onaj koji nema nista u glavi, obicno misli da ima vise nego svi drugi".
(ovo razumiju samo oni koji imaju mozak i koriste ga!)

odgovori-1 Up Down -1 votes Tko je glasao
Molotov — Pon, 22/03/2010 - 11:04.
@Na-Rubu-Pameti Mnogo je
@Na-Rubu-Pameti

Mnogo je lakše razabrati zabludu nego otkriti istinu. Zabluda leži na površini i s njom ćemo lako izaći nakraj. Istina počiva u dubini. Tragati za njom nije svačija stvar.

J. W. Goethe

Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Cyril — Sub, 20/03/2010 - 19:55.
Osnivanje nove vjerske
Osnivanje nove vjerske zajednice svakako je legitimno pitanje (ali ne državno, nego društveno), znači, vjernici se mogu organizirati ako žele - to je njihovo pravo i njihova sloboda.

No, ova inicijativa je trenutno potpuno promašena. Zašto?

Kao prvo, zemlja se nalazi pred slomom. Vlast već godinama nema nikakvog odgovora na krizu. Situacija postaje sve gora i gora, i svakim se danom sustavno, namjerno ili iz nesposobnosti uništava sve što u Hrvatskoj vrijedi, počevši od industrije i proizvodnje, pa sve do kulture, znanosti i obrazovanja (što nam jedino garantira opstanak i čuvanje identiteta).

Kao drugo, to se čini pozivanjem na HPC osnovanu u NDH. Kakav vražji poglavnik?? Tko god se poziva na nekakvog tamo samoproglašenog "poglavnika" (inače ratnog zločinca) i na njegov ustaški zločinački režim, valjda mu je jasno da time ide direktno protiv temelja na kojima je sazdana moderna Republika Hrvatska. Ustav Republike Hrvatske garantira i zagovara potpuno druge vrijednosti od onih koje je zastupao taj ratni zločinac i njegova klika.

Istovremeno se izaziva konflikt sa Srbima i srpskim pravoslavcima, kao da nismo u dovoljno teškoj situaciji. Eto, poduzeća propadaju, društvo je u teškoj krizi i depresiji, znanost propada, škole i sveučilišta su u katastrofalnoj situaciji, broj nezaposlenih raste, ljudi teško žive, a vlada na to nema odgovor; ali ne, u toj situaciji najlakše je izazivati konflikt i osnovati nove crkve. Ili možda nove ratove?

Možda bi netko htio dogovoriti i organizirati neki novi rat, pa poslati mlade u taj rat da se kući vraćaju bez noge, ruke, a poneki i bez glave i u drvenom sanduku u horizontalnom položaju? Dok će istovremeno ti nazovidomoljubi u pozadini paliti svijeće i pjevati molitve u svojim "hrvatskim pravoslavnim" crkvama, a istovremeno se baviti nekretninama kako bi nakon nekog novog rata bili jednostavno - "ugledni građani i poduzetnici"?

Nismo baš svi toliko glupi.

Dakle, zahtjev za osnivanjem Hrvatske pravoslavne crkve je potpuno legitiman, i to ovisi samo (ili gotovo samo) o njezinim vjernicima. Ali ne na ovakav način, ne u ovom trenutku, ne sa zveckanjem nekih novih oružja.

U suprotnom niti nam Bog ne može pomoći.

Živio Ustav Republike Hrvatske!

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Sub, 20/03/2010 - 22:07.
@Cyril, Ponovo ću objasniti
@Cyril,

Ponovo ću objasniti nekoliko stvari, jer vidim da su neki zakrvarili očima, zapravo bez jakog razloga.

Istina, Hrvatska pravoslavna crkva bila je autokefalna i cjelovita jedino u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Nu, kako bi se razjasnilo to pitanje, naglašavam, svoju autokefalnost može zahvaliti ponajviše Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je podržala osnivanje HPC, kako bi na neki način dodatno zaštitila srpski živalj u NDH.
HPC i nije mogla postojati prije NDH, jer hrvatska prije nije imala sve atribute državnosti, a autokefalnost se može ostvariti samo u nacionalnoj državi, naravno, ako ima dovoljan broj vjernika. Obzirom na to da je Kraljevina SHS ukinula sve pravoslavne crkve u državi, osim SPC, nije mogla postojati ni HPC, o komunističkoj tvorevini da i ne govorim, pošto velika većina vjerojatno zna kako su završili Mitropolit Germogen (poglavar HPC) i njegovo svećenstvo, na montiranom procesu u Zagrebu.
1991. godine, kada Hrvatska postaje neovisna država, sa svim atributima državnosti, ponovno su se stekli uvijeti da se obnovi HPC.
Pošto u Hrvatskoj nije vjest kada pas ugrize čovjeka, već kada čovjek ugrize psa, nije li logično da su inicijatori željeli privući pozornost javnosti, pa je to učinjeno na ovaj način, a ne pozivanjem da je Hrvatska imala autokefalnost pravoslavlja, doduše, ne na čitavom području, još davne 1855. kada je Mitropolija Karlovci (Srijemski) bila autokefalna, a nalazila se na području tadašnje Hrvatske, misliš li da bi i jedan novinar uopće o tome pisao. Moram ti reči još nešto, srpska je štampa pisala o HPC, puno prije nego hrvatska i vjeruj da se ništa ne bi čulo o tome, da hrvatski novinari nisu bili prisiljeni, praktički prenijeti pisanje srpskih novinara.
To bi bilo uglavnom to.

A sada malo o nekim dijelovima ovog komentara:

1. Patetičke izjave o tome, kako se zemlja nalazi pred slomom, kako nije vrijeme za ovakve akcije, i sl., lijepo objesi mačku o rep, toga sam se naslušao i osamdesetih, pa smo otišli u rat i sjebali onu tamnicu od Jugoslavije.
2. To što Ustav zagovara neke vrijednosti, to se isto danas sutra može promjeniti, jer ova moderna država, nije nastala ni na ustašama, a Boga mi ni na partizanima, već na vjekovnoj težnji i borbi hrvatskog naroda za samostalnost, te u Domovinskom ratu natopljenom krvlju svih svojih osloboditelja, sinova i kćeri, partizana, ustaša, domobrana, svih onih "aša" i "ana" i Hrvata i Srba i Bošnjaka i Čeha i Rusina i Njemaca (žao mi je ako sam nekog ispustio).
Hrvatska, niti je nastala na "zasadama AVNOJ-a", a Boga mi ni na ustaškim načelima i ovdje ću izreći jednu rečenicu, koju je rekao slavni general Drinjanin : "NIKADA HRVATSKA NEĆE POSTATI NEOVISNA, DOK SINOVI I KĆERI, UNUCI I UNUKE, USTAŠA I PARTIZANA NE ODLUČE RAME UZ RAME STVORITI NEZAVISNU DRŽAVU."
Uvijek je bilo budala i glupana i bit će ih još, koji će rovariti i pokušavati na sve načine posvaditi Hrvate međusobno, uvijek je bilo podrepaša i ulizica, koji su nas prodavali za Judine škude, Beču, Pešti, Beogradu, a sada Brukselles-u, ali, narod se može varati na kratke staze, na duge staze, hrvatski je narod uvijek znao prepoznati prave vođe koji su znali zaštititi ove prostore i svoj narod.
Nu, ne bojte se, Bog je uz Hrvate, uvijek će Hrvati biti u okrilju svoje majke, koja će nam pokazati put iz magle.

Pozdrav,
Molotov

odgovori3 Up Down 3 votes Tko je glasao
grdilin — Pet, 19/03/2010 - 23:49.
Molotov imam jedno pitanje.
Molotov imam jedno pitanje. Možda nisam dobro pročitao tvoj dnevnik ili nisam dobro razumio. Kopka me pitanje da li bi osnivanjem HPC u Hrvatskoj nastavila sa svojim radom i SPC ili bi se osnivanjem HPC gubilo pravo djelovanja SPC u Hrvatskoj? (molim tvoje mišljenje o ovome)
Osobno ne vidim nekh prepreka za osnivanjem HPC, dapače.
Problem priznavanja HPC tako reći ne bi ni postojao.
Šteta da se sve vezuje za NDH i to razdoblje.
Treba ljudima pustiti na volju da sami odluče kojoj crkvi će pripadati. To je jedna od najintimnijih stvari svakog pojedinca.

grdi

odgovori4 Up Down 4 votes Tko je glasao
Molotov — Sub, 20/03/2010 - 15:30.
@grdilin, U Hrvatskoj u ovom
@grdilin,

U Hrvatskoj u ovom momentu ima cca oko 116000 vjernika koji se izjašnjavaju kao pravoslavci. Od toga cca 40000 ih ima koji su Srbi pravoslavci, te ostali, bugari, crnogorci, makedonci i sl.

Postoji i cca 11000 vjernika koji se izjašnjavaju kao Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi, oni de facto i de jure nemaju svoju crkvu.
Organizaciom HPC, ne ukida se rad SPC u Hrvatskoj u ni jednom segmentu, ali SPC gubi monopol nad pravoslavnim vjernicima koji imaju od 1918.godine.
Druga je priča, što se SPC boji odlaska dijela svojih vjernika i HPC, te gubitka dijela crkvenih objekata, koje su protupravno prisvojili od Grčke katoličke crkve i Grčke staroistočne crkve. Političari Srbi, naravno, boje se odljeva dijela biračkog tijela i smanjenja broja zastupnika u Saboru.
Od tuda cijela halabuka oko ustaša i sl. Čudno je jedino da su na te opsjene nasjeli i naši političari, pa i neki katolički svećenici.

Prednost HPC je i u tome što bi se dio katoličkog svećenstva, koji je iz crkve otišao zbog toga što su se oženili i imaju djecu, u HPC moggli reaktivirat.

Pozdrav,
Molotov

odgovori2 Up Down 2 votes Tko je glasao
grdilin — Sub, 20/03/2010 - 16:30.
Molotov taj dio u svom
Molotov taj dio u svom komentaru si trebao navesti i u dnevniku.
Sigurno bi bilo manje nedoumica o ćemu se radi. Koliko vidim pitanje sam dobro i postavio jer su dali plus, skviki, gale i fuminanti.
Dakle kako sam prije naveo Da za HPC ali isto tako pravo vjernicima koji žele ostati uz SPC ili bilo koju drugu pravoslavnu crkvu. Molotov mislim da je od drugih zbog toga došlo do nerazumijevanja. Normalno tu se nalaze i oni koji ti nebi dali plus da se na glavu okreneš ala mali zeleni sa crvene planete.

Pozdrav,

grdi

odgovori3 Up Down 3 votes Tko je glasao
Molotov — Sub, 20/03/2010 - 21:20.
@grdilin, Vjerojatno si u
@grdilin,

Vjerojatno si u pravu, ali bih , kada bih sve napisao, morao objaviti dnevnik veličine dnevnika mog druga Zdravka Gracina, a tada bi trebalo samo dva dana da pročitate, ovako je učinkovitije, a uvijek dodatno mogu objasniti neke nedoumice ili braniti neke teze.
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
grdilin — Ned, 21/03/2010 - 00:20.
Ma razumim ja tebe, samo je
Ma razumim ja tebe, samo je nedostajalo ono da se ne gubi SPC ili bilo koja druga pravoslavna crkva.

pozdrav,
grdi

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
fuminanti — Sub, 20/03/2010 - 19:30.
dobila sam ja i dodatno
dobila sam ja i dodatno pojašnjenje:
- vjera je osobna stvar svakog pojedinca!
- mnogi mladići koji su se hrabro borili u ratu, ispušili su sve što se moglo kao i velika većina ostalih a smatraju se hrvatima-pravoslavcima. ne vidim ni jedan pametan razlog zašto ne bi trebali imati svoju crkvu ako je jedini protuargument da to vuče na NDH-aziju? pa koliko egzistencijalnih pitanja je ugroženo tom istom ili u ime te iste pa opet ništa?
a po meni, ne postoje loše vjere, svaka uči miru, ljubavi, poštovanju samo je problem da li mi to želimo čut?

odgovori4 Up Down 4 votes Tko je glasao
grdilin — Ned, 21/03/2010 - 00:24.
Eto vidiš fuminanti kako
Eto vidiš fuminanti kako ljudi dobre volje, neopterečeni glupostima uz mala pojašnjenja mogu doći do zajedničkog razumijevanja. A vidi ti i sama znaš da kao osoba druge politčke provinijencije u ovakvim raspravama vrijediš višestruko. Ako ne znaš moja malenkost ti to tvrdi.

pozdrav,
grdi

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Mr.Jaks — Pet, 19/03/2010 - 21:11.
Danas sam ovo
Danas sam ovo pročitao:

"Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje HPC nosi iz tog razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju", upozorava hrvatski predsjednik.

U poviest Hrvata i Hrvatski Državljana ljudi pravoslavne vjeroispoviesti koji se pak smatraju Hrvatima su samo jednom imali svoju vjersku zajednicu. To što se realizacije te slobode izražavanja svoje vjere desilo u doba II WW nije uopće sporno, meni je sporno upravo UKIDANJE TE VJERSKE ZAJEDNICE NAKON RATA PO NAREĐENJU ONOG DIKTATORA I KRVOLOČNOG TITA!

To je naravno dobro i prihvatljivo.... dokaz da su svi ti koji odobravaju takve poteze licemjerni jer sa jedne strane prozivaju jedne zbog progona ljude židovske vjere a onda odobravaju selektivno ukidanje i zabranjivanje drugih vjerskih zajednica!

WTF????????????????

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

odgovori5 Up Down 5 votes Tko je glasao
Daniel N. — Sri, 17/03/2010 - 10:34.
u hrvatskoj državi ne može
u hrvatskoj državi ne može biti srpske pravoslavne crkve.

Ne vidim razloga. U hrvatskoj državi nije sve hrvatsko: postoje i ljudi koji govore drugim jezicima, postoje i ljudi koji nisu Hrvati. Postoje i njihova udruženja itd.

Sva argumentacija koju navodiš je anakrona: ako imamo "odvojenu" (sekularnu) državu od crkvi, onda ne samo da crkve nisu uključene u državna pitanja (kao da su npr. biskupi direktno članovi Sabora) već i država se nema što petljati u pitanja crkvenih organizacija. Osim toga, ako netko želi osnovati bilo kakvu crkvu neka je osnuje. No ako žele priznanje od drugih sličnih organizacija, onda se moraju prethodno dogovoriti o takvim stvarima.

ne može imati jurisdikciju nad pravoslavnim vjernicima u drugoj državi, bez obzira na nacionalne korijene

Još samo treba da država određuje tko će imati jurisdikciju nad kime. I što bi to uopće bila "jurisdikcija"? Ljudi imaju pravo biti vjernici bilo koje crkve ili nijedne (primjer: ja i još par ljudi).

Mnogo buke oko ničega. Niti se može zabraniti osnivanje HPC, niti se može natjerati SPC da u Hrvatskoj promijeni ime u HPC. I konačno što nas briga za to, neka vjernici rješavaju svoje probleme tako da sjednu i dogovore se što žele; u međuvremenu država ima mnogo bitnijih problema tipa "hoćemo li bankrotirati"....

odgovori3 Up Down 3 votes Tko je glasao
Mr.Jaks — Čet, 18/03/2010 - 08:49.
Danijele, Upravo zato će se
Danijele,

Upravo zato će se na ovim krajevima dica klati, nabijati na bajunete, žene silovati i masa municije ispucati svakih 50 do 100 godina!

Kada sam postao državljanin RH onda sam Hrvatski Državljanin i prihvačam Hrvatsku kao svoj dom.

Nikakvo desničarsko trkeljanje ali isto tako vrlo sviesno govorim o tome jer sam odrastao u takvom multikulturnom sustavu..... nikakvo multi ultranacionalističko društvo!

Think about it.... neki su bili 50 godina ispred svog vrimena....ali oni nisu vlajali! Pitajte Teslu!

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

odgovori2 Up Down 2 votes Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 11:06.
@DanielN OK, vidim potpuno
@DanielN

OK, vidim potpuno nepoznavanje organizacije prvaoslavne crkve kod tebe, ali to bi bilo razumljivo, kada bi se suzdržao od visokoumnih lamentacija.
Žao mi je, ali ne želim ti još jednom objašnjavati, pročitaj dnevnik s razumijevanjem, a ne samo ovlaš.
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Daniel N. — Sri, 17/03/2010 - 15:44.
Neka svatko vjeruje u što
Neka svatko vjeruje u što hoće i ide u crkvu u koju hoće. Ne shvaćam što je to visokoumno. Bit je da HPC koju SPC ne priznaje neće imati legitimitet unutar pravoslavnih crkava. Nisu oni protestanti pa da priznaju osnivanje drugih crkvi tek tako.

Hoćeš reći da si ti tražio službeno očitovanje vrha SPC pa ovdje iznosiš službeni stav o organizaciji pravoslavne crkve?

Konačno, što nas uopće briga za organizaciju pravoslavne crkve? Kakve to ima veze s Hrvatskom? Uostalom, postoje li Austrijska pravoslavna crkva, Talijanska pravoslavna crkva, Mađarska pravoslavna crkva itd? I postavlja li tamo tko kakva pitanja o tome?

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
martin — Sri, 17/03/2010 - 18:01.
I meni je stvarno dirljiva
I meni je stvarno dirljiva ova briga ne-pravoslavaca o nacinu organiziranja pravoslavaca u Hrvatskoj. Sada jos cekam da Vojimir Stanimirovic pocne razglabat o nacinu na koji su organizirane hrvatske veteranske udruge.

P.S. Format dnevnika ti je katastrofalan, i skoro nemoguce ga je citat, a treba mi i previse vremena za doc do komentara.

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 18:52.
@martin, Uzet ću ovaj
@martin,

Uzet ću ovaj komentar kao tvoju zafrkanciju, jer si valjda svjestan dubine gluposti koju si napisao.

Pozdrav,
Molotov

PS(Ne kužim u čemu je problem, kod mene je sve u najboljem redu.)

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 17:00.
@DanielN. Dobro, za druge
@DanielN.

Dobro, za druge koji ovo čitaju ipak ću malo pojasniti stvari, jer je očito da tebi neke stvari ne sjedaju, ali, ok to je tako i to je u redu.

Bit je da HPC koju SPC ne priznaje neće imati legitimitet unutar pravoslavnih crkava. Nisu oni protestanti pa da priznaju osnivanje drugih crkvi tek tako.

To, vidiš nije bit, jer je potpuno svejedno što želi SPC u ovom slućaju. Dovoljno je da neka autokefalna pravoslavna crkva prizna HPC ( dakle to može biti, crnogorska ili bugarska ili ruska ili bilo koja druga).

Hoćeš reći da si ti tražio službeno očitovanje vrha SPC pa ovdje iznosiš službeni stav o organizaciji pravoslavne crkve?

Službeni stav SPC nema nikakvog utjecaja na recimo službeni stav crnogorske pravoslavne crkve, jer pravoslavlje ne funkcionira na taj naćin, kao recimo katolicizam, gdje je Papa taj koji daje zadnju riječ.

Svaka autokefalna crkva daje svoje mišljenje, ali ono nije obvezujuće za nacionalne crkve.

Konačno, što nas uopće briga za organizaciju pravoslavne crkve? Kakve to ima veze s Hrvatskom? Uostalom, postoje li Austrijska pravoslavna crkva, Talijanska pravoslavna crkva, Mađarska pravoslavna crkva itd? I postavlja li tamo tko kakva pitanja o tome?

Da bi bilo potpuno jasno, Hrvatsko pravoslavlje je autokefalnost imalo još 1855. godine u vidu Karlovačke (Srijemski Karlovci) samoupravne (autokefalne) crkve. SPC je svojim militantnim načinom rada, ukinula sve crkve na području prvo Kraljevine SHS, a kasnije i u titovoj jugi, jer je to bio naćin kako da komunjare kontroliraju vjernike.
Treba nas biti briga za HPC, jer dok se god pravoslavci izjašnjavaju Srbima neće Hrvatsku prihvatiti kao svoju Domovinu. Kada shvate da su rođeni na ovom tlu i da je njihova Domovina Hrvatska, a ne Srbija u kojoj možda nikad bili nisu, kada prihvate činjenicu da su Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi, tada će i na ovim prostorima prestati međusobne tenzije.
Drugi dio tvoje teze je totalna pišarija, pa naravno da te crkve ne mogu postojati, jer nema ni vjernika.

Pozdrav,
Molotov

odgovori-1 Up Down -1 votes Tko je glasao
Franka Valli — Sri, 17/03/2010 - 02:12.
Tipična adezeovska
Tipična adezeovska politika:nabacivanje ovakvih tema kao "bitnih" tema u vrijeme kada treba istini pogledati u oči i baviti se STVARNIM ŽIVOTNIM PROBLEMIMA,a to je GOSPODARSKI RAZVOJ.Osim toga,da citiram neš'' iz Evanđelja po Mateju "Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?".Tko je taj "bistri" Iguman Jelisej da konstatira da pravoslavci ne posjećuju svoje crkve?Pa pogledajte naše katoličke crkve!Zjape prazne...Tko je taj Iguman Jelisej?Aaaa-ha...sad sam se sjetila!!!To je onaj:"teško mi je učit',a još teže mi je raditi..".Takvih imamo na sve strane,po svim crkvama,đamijama,horoskopima,tarotima,reiki udrugama ,udrugama NORACA,kladionicama,šaman šatorima...(sve bih ja to natjerala da se sami uzdržavaju!!!)...
Opstanite od rada,"vjernici"!
"Dušebrižnici",olakšajte porezni križ svojim sugrađanima jer ćemo vas gađati sa tim križevima i mjesecima i zvjezdicama...

Pozdravlja vas ona koja ne vjeruje u Djeda Mraza :)))..Što ćete sa nama učiniti?Ima nas sve više i više!U konc logor!?..hahaha

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 10:14.
@Frankica, Frankica, i meni
@Frankica, Frankica,

i meni je drago što se ponovo čujemo, bez obzira u različite stavove. Ti si mi isto ufurana u "STVARNE ŽIVOTNE PROBLEME", kao da ovo nisu takvi.
Nisu samo gospodarske teme važne, važno je i načelo po kojem čovijek živi.
Zbog toga što su nam bacili kost i dali narkozu, ne možemo ni razmišljati o drugim stvarima, koje su važne nekom drugom, a ne samo nama.
11 400 pravoslavaca u RH izjasnilo se da su Hrvati pravoslavne vjeroispovjedi, isti ne idu u ni jednu crkvu, jer ni jedna nije njihova, ne žele da ih zovu Srbima, jer oni to nisu, pa sad ti meni reci da se crkva ne treba oformiti?
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Franka Valli — Sub, 20/03/2010 - 01:01.
11 400 pravoslavaca se
11 400 pravoslavaca se izjasnilo?Pa kada je to "ispitivanje" bilo?Opet neki bućkuriš kao i sa braniteljskim udrugama.Nikada se ne pitaju STVARNI LJUDI.

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Sub, 20/03/2010 - 15:43.
@Frankica, Pa ispitivanje ti
@Frankica,

Pa ispitivanje ti je radila SPC za svoje potrebe.
Ne kužim, koji je tvoj problem, pa nisam ja taj podatak isisao iz prsta.
Pozdrav,
Molotov

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Zoran Oštrić — Sri, 17/03/2010 - 00:06.
Ima, zapravo, načelno
Ima, zapravo, načelno gledano, nekih rezona za postojanje takve Crkve, iako argument o nužnoj povezanost pravoslavnih crkava s državom nije točan. U Hrvatskoj danas djeluju i crnogorska, makedonska i bugarska pravoslavna crkva, pa nema razloga da ne djeluje i srpska.

Da osnivači imaju neku suvislu retoriku, mogli bismo to naprosto smatrati izrazom ljudskih prava: ako nađu 500 vjernika, registrirat će se i kvit. Kao što je registrirana, recimo, Slobodna katolička crkva. Svakako, danas nitko ne može prisiljavati ljude da budu u ovoj ili onoj crkvi, a broj pravoslavaca u Hrvatskoj koji će poželjeti pridružiti HPC-u u bilo kojim okolnostima bit će minaran.

Međutim, riječ je o provokaciji proustaških političkih ekstremista.

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

odgovori2 Up Down 2 votes Tko je glasao
ZAGOR — Sub, 20/03/2010 - 00:07.
"ako nađu 500 vjernika,
"ako nađu 500 vjernika, registrirat će se i kvit"

treba li tu 500 vjernika,ili članova?
mogu li ja kao katolik biti član hrvatske pravoslavne crkve,ili moram biti pravoslavac?

ZAGOR

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Sub, 20/03/2010 - 15:35.
@Zagor, Ne radi se o 500
@Zagor,

Ne radi se o 500 vjernika, već 500 članova udruge, kako bi ona prerasla u vjersku zajednicu. Kao katolik, možeš biti član udruge ili zajednice, to te ne obvezuje da pređeš na pravoslavlje.

Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
grdilin — Pet, 19/03/2010 - 23:54.
Zorane zašto bi to bila
Zorane zašto bi to bila provokacija proustaških elemenata?
Dobro ajmo reći da možda postoji i ta opasnost, ali ja je ne vidim ako će tu crkvu osnovati ljudi pravoslavci.
Zašto uvijek moramo gledat nešto kroz ustaštvo, komunizam ili što ti ga ja znam.

grdi

odgovori3 Up Down 3 votes Tko je glasao
Zoran Oštrić — Sub, 20/03/2010 - 03:15.
Zorane zašto bi to bila
Zorane zašto bi to bila provokacija proustaških elemenata?

Zato jer je retorika sasvim jasna, čak i kad se ne bi eksplicitno pozivali na nakaznu kvislinšku fašističku tvorevinu, koja je osnovala "Hrvatsku pravoslavnu crkvu" 1942., kao na svoju prethodnicu.

Plus, naravno, poznata uvjeranja ljudi kao što je Molotov, koji su tu provokaciju lansirali.

Nije vrijedno daljne pažnje.

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Molotov — Sub, 20/03/2010 - 15:40.
@Oštri, A, koja su to moja
@Oštri,

A, koja su to moja uvjerenja? Da sam za samostalnu državu Hrvatsku, sa svom atributima hrvatske državnosti u što spada i autokefalnost pravoslavne crkve? Pa, naravno, što je tu čudno?

Pozdrav,
Molotov

odgovori2 Up Down 2 votes Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 10:28.
Pozdrav @Oštri, drago mi te
Pozdrav @Oštri,
drago mi te čut, hvala na komentaru. Međutim, pucaš u prazno, jer ostale crkve istina, postoje u Hrvatskoj, ali nisu nametnute ostatku kao crkva nad crkvama, kao što je to slućaj sa srpskom. Uostalom, ako sve postoje, zašto ne bi i Hrvatska?
O minornosti vjernika, nije ni na tebi, a ni na meni da prosuđujemo, to će na kraju odlučiti sami vjernici. A to, što kažeš da se radi

o provokaciji proustaških političkih ekstremista,

to je samo potvrda onog dijela teksta u mom dnevniku koji kaže da je sve što iole nosi predznak hrvatsko u naprijed osuđeno na pakao vječni.

Pozdrav,
Molotov

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Zoran Oštrić — Sri, 17/03/2010 - 10:44.
Molotov, ja osobno nosim
Molotov, ja osobno nosim predznak "hrvatski", koliko god se ti i tvoji ustašoidni istomišljenici pjenili da na hrvatstvo imate monopo.

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
grdilin — Pet, 19/03/2010 - 23:57.
Zorane pa znaš i sam
Zorane pa znaš i sam (priznaj sebi) da se taj tvoj "hrvatski" predznak gubio i pojavljivao sa vrimena na vrime.
Ti imaš monopol upravo na gubljenje i pojavljivanje nacionalnog određenja.

grdi

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Zoran Oštrić — Sub, 20/03/2010 - 03:24.
Zorane pa znaš i sam
Zorane pa znaš i sam (priznaj sebi) da se taj tvoj "hrvatski" predznak gubio i pojavljivao sa vrimena na vrime.

Prvi put sam se nacionalno trebao izjasniti 1975., koliko mene sjećanje služi, uvijek sam se izjašnjavao isto. Ali tko zna, ljudi tvojeg kova su uvijek dobro upućeni, možda znaš bolje od mene. :)

Ti imaš monopol upravo na gubljenje i pojavljivanje nacionalnog određenja.

Ja imam monopol na... ?? Ovo je fakat enigmatično. :))

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 11:00.
@Oštri, sve to tvoje
@Oštri,

sve to tvoje "hrvatsko" lijepo bodljikavom žicom ogradi, jer to je tvoje, ne daj Bog i hrvatsko.
I bilo bi mi neizmjerno drago, da to tvoje "hrvatsko" u Europu poneseš, te tamo korijene zasadiš, kako se ni ja, a ni moji "ustašoidni" istomišljenici ne bismo više uzrujavali zbog tog tvojeg "hrvatskog".
Pozdrav,
Molotov

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Daniel N. — Sri, 17/03/2010 - 10:36.
nisu nametnute ostatku kao
nisu nametnute ostatku kao crkva nad crkvama

Ma tko nameće? Zakoni RH? Gdje to piše? Ako je neki srpski/jugoslavenski kralj to nametao iz svojih političkih razloga prije 80 godina, kakve to ima veze? Pa nitko živ se toga ne sjeća.

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 10:51.
@DanielN, e, moj prijatelju,
@DanielN,

e, moj prijatelju, pa ja sam mislio da ti razmišljaš i svojom glavom, oprosti na izrazu.
Pa, što znači 80 godina, sjeti se samo Memoranduma.
Srpska je pravoslavna crkva nametnuta 1918. kao jedina pravoslavna crkva u kraljevini SHS iz već poznatih razloga, nije li ti čudno, da su se ostale crkve po osamostaljenju svojih država vratile autokefalnosti, samo hrvatska crkva nije. Osim toga, nisi s razumjevanjem pročitao dnevnik, ako si ga uopće pročitao, pa ću ti dati samo jednu natuknicu za razmišljanje:

Propis o autokefalnosti pravoslavnih crkava donesen je na “Ekumenskom koncilu u Halcedonu“ davane 451. godine, dakle u doba ranog Bizanta, i kao takav je bio i ostao temeljni akt ustrojstva nacionalnih-državnih pravoslavnih crkava.

Edikt o autokefalnosti glasi:

„ Pravoslavne crkve su vezane uz državu i ne mogu imati izvandržavnu jurisdikciju“!

Pozdrav,
Molotov

odgovori2 Up Down 2 votes Tko je glasao
nausikaya — Uto, 16/03/2010 - 23:58.
"...ali nije pojmljiva
"...ali nije pojmljiva izjava onog čifuta Goldsteina..."

Zbog ove rečenice, odmah sam odustala od daljnjeg čitanja i dala ti debelo zasluženi minus. I kao pojedinka i pollitičarka se sramim zbog tvog uvredljivog diskursa ispod svake kulturne razine.

odgovori3 Up Down 3 votes Tko je glasao
Daniel N. — Čet, 18/03/2010 - 12:18.
No, čifut je tek turski
No, čifut je tek turski çifut, što je bila raširena riječ za Židove u Turskom Carstvu, koja nekad nije imala negativnu konotaciju (uostalom, kako može biti negativno biti Židov?)

Na albanskom je ista ta riječ za Židova, ukucaj jew ovdje: http://www.argjiro.net/fjalor/

Za vrijeme Jugoslavije neki su smatrali da je i sama riječ Židov uvredljiva...

Zanimljivo je kako same oznake obespravljenih grupa postaju postepeno uvredljive. Tako prije dosta vremena u Americi Negro nije imalo nikakve negativne konotacije (još uvijek postoje udruge Crnaca kao United Negro College Fund)

No da je g. Molotov umjesto čifut napisao židov, bi li to promijenilo smisao?

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Sri, 17/03/2010 - 10:41.
@nausikaya, hvala na
@nausikaya,
hvala na komentaru.

I kao pojedinka i pollitičarka se sramim zbog tvog uvredljivog diskursa ispod svake kulturne razine.

Moram te pitati, kao pojedinku i političarku, ne bi li se trebala sramiti puno gorih stvari u Hrvatskoj, a kojima ste vi političari kumovali u pravom smislu te riječi. Pa i ako si ti izuzetak i b.o. političarka, što je tako strašno u izrazu "čifut"? A. što nije recimo u izrazu "ognjištar" ili "šiptar", a na te se izraze baš ne trzate i ne jaučete iz petnih žila?
Ja ću ti reći, zato što se radi o ..... sory stvarno ga ne mogu zvati židovom, jer on to ne zaslužuje, kojeg tekstovi u udžbenicima, truju našu mladež i ponovo iz početka našim mladim generacijama usađuju pojam genocidnosti Hrvata. Takvi tipovi ne bi smjeli niti doći u takvu poziciju, naravno, nije on jedini na žalost. Najgore je to da ima punu podršku Hrvata, koji i nisu Hrvati, već su europski unitaristi, podrepaši, a što je još gore, jugofili.
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
grdilin — Sub, 20/03/2010 - 00:04.
Ok Molotov, Goldstain zaista
Ok Molotov, Goldstain zaista zavrijeđuje kritički osvrt na svoje pisanje. O nekim stvarima sam ja ovdje već i pisao i iznosio kritike njegovih radova. reakcije su bile različite pa mogu slobodno reći bilo je i dosta pozitivnih. Normalno Židovski lobi koji stoji uz njega ga je branio. Sva sreća da ima i drugih Židova koji su sasvim konkretno pisali o Goldstainovim radovima. Dakle i oni se razlikuju.

Grdi

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
PanonVU — Uto, 16/03/2010 - 19:55.
Ja ovdje ne vidim potrebu za
Ja ovdje ne vidim potrebu za dizanjem tlaka, ni piščevog osobnog ni nas ostalih. Ako i kad vjerska udruga pod nazivom Hrvatska pravoslavna crkva odstažira pet godina u statusu udruge i nakon što skupi potreban broj članova za preimenovanje u vjersku zajednicu - crkvu, tad će nastati Hrvatska pravoslavna crkva. Ili neće nastati. Najmanje smo mi promatrači sa strane pozvani suditi o tomu!
Posve je jasno da će, i ako skupi dovoljan broj vjernika, to biti minorna vjerska zajednica onih koji se traže, ali se nisu do sada našli, jer ne nailaze na dobrodošlicu ni kod jedne trenutno etablirane crkve/ vjerske zajednice u Hrvatskoj...

odgovori2 Up Down 2 votes Tko je glasao
Molotov — Uto, 16/03/2010 - 21:48.
@PanonVU, jedna ispravka,
@PanonVU,
jedna ispravka, obzirom da se radi o obnovi crkve, potrebna je samo 1 godina.
Pozdrav,
Molotov
PS(Ni ovog dnevnika nebi bilo, da nije usljedila takva reakcija SPC i raznih srpskih političkih udruga )

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
ppetra — Uto, 16/03/2010 - 16:27.
Nemam ništa protiv, uz mali
Nemam ništa protiv, uz mali uvjet: otvaranje oko 316 000 radnih mjesta, a ne samo još jedna zajednica na državnom proračunu i priče o ustašama, partizanima, ugroženosti, "avetima prošlosti"....

odgovori3 Up Down 3 votes Tko je glasao
Molotov — Uto, 16/03/2010 - 17:07.
@ppetra, Otvaranje 316 000
@ppetra,

Otvaranje 316 000 radnih mjesta??! Koja se to crkva obvezala?
Niš mi nije jasno??!
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
ppetra — Uto, 16/03/2010 - 17:21.
Zaboravila sam
Zaboravila sam napisati:))))))

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
ZAGOR — Uto, 16/03/2010 - 16:11.
imamo li mi u hrvatskoj
imamo li mi u hrvatskoj organizaciju zvanu- Hrvatska katolička crkva-?

ZAGOR

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Zoran Oštrić — Uto, 16/03/2010 - 22:33.
imamo li mi u hrvatskoj
imamo li mi u hrvatskoj organizaciju zvanu- Hrvatska katolička crkva-?

Nešto slično. Postoje "Hrvatska starokatolička crkva" i "Slobodna katolička crkva".

Teza o apsolutnoj vezanosti organizacije pravoslavne crkve uz državu ne stoji, jer u Hrvatskoj djeluju i Bugarska, Makedonska i Crnogorska pravoslavna crkva.

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Uto, 16/03/2010 - 17:13.
@Zagor, zar to umanjuje
@Zagor,
zar to umanjuje potrebu da imamo i organizaciju zvanu Hrvatska pravoslavna crkva?
Pozdrav,
Molotov

odgovori2 Up Down 2 votes Tko je glasao
ZAGOR — Uto, 16/03/2010 - 17:56.
niti umanjuje niti
niti umanjuje niti uvećava
mi nemamo organizaciju-Hrvatska katolička crkva-
imamo Katoličku crkvu u Hrvatskoj
institucionalno,stavljaš na višu razinu Hrvatsku pravoslavnu crkvu od Katoličke crkve u Hrvatskoj
ne kužim zašto?

ZAGOR

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Uto, 16/03/2010 - 22:09.
@Zagor, Nisam te odmah
@Zagor,
Nisam te odmah shvatio, sory, tek mi je sada jasno na što ciljaš.
Jasno da ne postoji Hrvatska katolička crkva, jer je Katolička crkva univerzalna, nije autokefalna, na čelu joj je Papa Vatikanski.
U pravoslavlju postoji samostojnost (autokefalnost), a crkva dobiva državno obilježje u nazivu. Zato se ne može jednostavno zvati Pravoslavna crkva, već mora biti Hrvatska pravoslavna crkva, osim toga pravoslavne crkve su pod jurizdikcijom svjetovnog vladara, pa je suludo da je u Hrvatskoj SPC, koja je pod jurizdikcijom srpskog predsjednika.
Pozdrav,
Molotov

odgovori1 Up Down 1 vote Tko je glasao
Golgota — Uto, 16/03/2010 - 22:00.
Imaš starohrvatska
Imaš starohrvatska katolička crkva koja je u nemilosti države zbog služenja Vatikanu!

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
gale — Uto, 16/03/2010 - 15:01.
pokusaj sloziti temu bez
pokusaj sloziti temu bez prosipanja mrznje i slicnih osuda. pa ce se moci i raspravljati. ovaj djir za lijecenje frustracija meni ne treba, pa ti dajem minus.

inace, sama tema je interesantna.

gpgale blog

gpgale blog

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Molotov — Uto, 16/03/2010 - 15:32.
@gale Mržnja??! Gdje ti to
@gale

Mržnja??! Gdje ti to vidiš?
Možda u tzv. antifašistima? Opće je poznato što o njima mislim, pogotovo o ovim našim socijalističko-komunističkim titovim stipendistima.
Ili možda u čifutu Goldsteinu? Pa ja se ispričavam svim pravim Židovima, a neke iznimno cijenim, ali one koji su veći Židovi od Židova, uvijek ću zvati čifutima, jer ne zaslužuju svoje židovsko porijeklo.
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
gale — Uto, 16/03/2010 - 15:42.
Molotov. U par prvih
Molotov. U par prvih recenica toliko etiketiranja, pljuvanja, podmetanja da mogu reci samo respekt kada bi tekst bio proizvod Obrada Kosovca ili nekog drugog placenika.

A i dolje izrazito licemjerni Skviki. Inace vrlo osjetljiv kada se pljuje po bilo kome, osim kada on pljuje.

Opcenito mi ovaj forsirani djir izaziva gadjenje, a to ne moze biti dobra atmosfera za raspravu.

Ako se kada odlucis raspravljati, umjesto sipati otrovne strelice, mozda se i prikljucim, ovako over & out.

gpgale blog

gpgale blog

Skviki — Uto, 16/03/2010 - 17:56.
Gale, Nemam niš protiv
Gale,

Nemam niš protiv direktnog obračanja na moju malenkost, a to ti je dobro poznato. Ne moraš se tak kurvinjski obračat.

U čemu ti vidiš pljuvanje s moje strane.

Podržavam tu ideju o hrvatskoj pravoslavnoj Crkvi.

Daj mi napiši zbog čega bi to bilo nešto loše.

Pa jel nisu svi pravoslavci pripadnici jedne vjere. Ak imaju Srbijanci pravo na srbijansku pravoslavnu Crkvu, zbog čega se onda Hrvatima to osporava.

Pavao Jelovic — Uto, 16/03/2010 - 17:52.
Ako se kada odlucis
Ako se kada odlucis raspravljati, umjesto sipati otrovne strelice, mozda se i prikljucim, ovako over & out.

Buduci sto sam jako plitak za uci u diskusiju po ovom pitanju, stoga cu je promatrati iz prikrajka. No, ipak cu te upitati: gdje to vidis otrovne strelice?
U istini?! I usput, smatras li se intelektualcem upotrebljavanjem stranih rijeci?

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Skviki — Uto, 16/03/2010 - 14:07.
Ja gorim od znatiželje, na
Ja gorim od znatiželje, na reakciju.

Molotov — Uto, 16/03/2010 - 14:18.
I ja, prijatel, samo, nemaju
I ja, prijatel, samo, nemaju municije, jer znaju da sam u pravu.
Lepo te je opet čut.
Pozdrav,
Molotov

odgovori0 Up Down 0 votes Tko je glasao
Golgota — Uto, 16/03/2010 - 13:47.
Ne znam zakaj tenzije na
Ne znam zakaj tenzije na vagi nacionalnog,
u suštini svih crkvenih priča na ovom prostoru u pitanju je - imanje, vlasništvo.
Zakaj se neda disati starohrvatskoj katoličkoj crkvi - trebalo bi dijeliti imanje.
Nema evanđelja moj molotov osim kad treba davati milodare slugama namjesničkim na zemlji
----------------------------------------------------------------------------------------

Pročitati dnevnik obavezno.

Tko je glasao

baš si se nakopipejstao @grdlin

Hvala

nisam tada bio s vama..a na ovaj dnevnik potaknula me mala raspravica dok smo u mojoj pecani pekli pečenicu jednog mog prijatelja ..koji danas slavi Božić...i ne..ne osjeća se Srbinom..

više je politički Hrvat..a pravoslavac je jer su mu i djed i ćaća bili...btw. kod mene u djetinjstvu..cijelo selo katoličko.. Hrvati ... naseljeno iz Srednje Bosne kad je izbjegla Jelena Kosača..isto se nije kitio bor do negdje sedamdesetih....nego se hrastova grančica unosila ujutro a slama uvečer..i u slamu se bacilo oraha i jabuka..ako se ima i pokoji bonbon...

kićenje bora došlo je kad su naši ljudi otišli na rad u nJEMAČKU...PA DONIJELI TE OBIČAJE...

U Hrvatskoj treba...pored ostalih biti ponuđena mogućnost izbora pa i pravoslavnim vjernicima... a ne umjetno dopuštati ekskluzivitet SPC-u..jer oni su isključivi i šoveni...

Pop Srpske pravoslavne crkve kad krsti dijete ne čini ga samo kršćaninom nego mu odmah daje odrednicu da je Srbin...a ako je okolica fundamentalistička...ortodoksna...samo korak do četništva...

Dajmo im izbora....možda ne žele baš svi pravoslavci biti četnici..........

sve dobro...

Tko je glasao

Jeeee. I kaj se ve buniš ?

@drvosjek

Srpska pravoslavna crkva je šovinistička i isključiva. Kad ti pravoslavni pop krsti dijete odmah ga imenuje i piše ga kao Srbina.

Ne vidim razloga tvojoj zabrinutosti. Opće ne kužiš u kakvoj si prednosti skup z menom kaj smo kršteni kao Rimo Katolici.
Moremo slobodno reči da smo Rimljani.
Jedan Bog jedna vjera koju podjeliše politički interesi, kalendar, i žudnja da se bude iznad Boga.

Tko je glasao

ma ne bunim se

ali mi idu na živce ovi monopolisti na pravoslavlje kad imam neke prijatelje pravoslavce koji su politički Hrvati

sve dobro...

Tko je glasao

Nego Pavao čisto me zanima

Nego Pavao čisto me zanima kako te nema u Registru branitelja...

Ja te ne mogu naći , čitam priče i pričice i sada te uopće ne mogu naći ... Nadam se iskrenosti , jer puno stvari pišeš u prvom licu.

Justice for all !

Tko je glasao

jes ti Busola pogriješio dnevnik

ako da..reci da koment zatvorim u spam..ako ne ...pojasni

sve dobro...

Tko je glasao

Ne bi volio da saznam

Ne bi volio da saznam drugačije nego što si se predstavljao...

Onda bi mi bilo izrazito krivo , ali puno stvari bi kužio... Neke stvari vrtiš koje izgleda nemaju veze sa tobom , a to se vani itekako radilo da se ubaci sjemen podjele među hrvatsku emigraciju...

Pitao sam te fino , ako nemaš šta reći , hvala bok i stavi pod spam ako ti smeta...

Justice for all !

Tko je glasao

sve u redu @Busola

ali ja nisam ni Pavao ni Pavle... pretpostavljam da si me zamjenio s jednim poznatim Pavlem..i ne...nije mi to kompliment..ja sam običan ...nisam javno isturen..nisam se ni trudio..moje ime je Marko ...

Pavle je neki javni djelatnik..pisac..i štajaznam..neki intelektualc...koji je bio i branitelj..dragovoljac i ljudina..ja sam obični čovac a u ratu sam bio eto malo istureniji i žešći...

..ono što sam ja radio u ratu Pavle i mnogi drugi koji snimaju filmove mogu samo...gledati na filmovima ...hehheeh ..i o tome pričati iz druge ruke...

u inostranstvu sam bio samo dva mjeseca i to kad je padao berlinski zid...hehehe

ali neki rođaci su mi bili i jesu vani...

Poznaju me neki s foruma a nije problem da se upoznamo...planiram na proljeće ići na konju " OD SUNJE DO GUNJE" da malo potaknem pomoć poplavljenima...sve uz rijeku Savu..pa se možemo i upoznati negdje kod Bosuta....ako si za...

Znam za koga si me zamjenio i to mi je u jednu ruku kompliment...ali u drugu..baš i nije..

sve dobro...

Tko je glasao

Vidi onda sam te zamijenio

Vidi onda sam te zamijenio ... , ne da mi se istraživati koje ratovao gdje... , a neke glupave retorike ti nikako ne stoje npr. onoj o Vukovaru , tekstovi su puni itekako zloće , a onda se potpišeš sve dobro...

Inače taj ekstemni "desni" kretenski namet u kojem isključuješ ljudima pravo na biranje mi se gadi. Takvih ljudi mi je preko glave, a u Vinkovcima obično takvi ljudi ne da nisu bili ratnici nego su bili ratni profiteri i muljatori... i ta priča im je jednostavno služila za prikrivanje svojih djela.

Samo ti kuckaj nemam vremena pregledavati ko je šta radio za rata i zašto netko ljudima prebrojava krvna zrnca iz kojih razloga.

Ovo ti piše jedan Hrvat , katolik koji stvarno ide u Crkvu , a ne samo u mislima i na tekstićima.

PS. Ako sam pogriješio isprika , a Pavao će mi morati neke stvari objašnjavati , jer najružnije je lažno se predstavljati.

Justice for all !

Tko je glasao

ti očito nisi dovoljno širok @Busola

da shvatiš i ovakve poput mene...nikom ja ništa ne isključujem a pogotovo ne pravo na biranje..pa je evo i ovaj dnevnik na tom tragu...ja sam za mogućnost da pravoslavac bira da li bi bio ..možda slučajno Hrvat..ako to nije previše blasfemično za vas neke tankoćutne...

...kao što Hrvat ili Srbin može biti ateist ili agnostik...zašto neki pravoslavac ( ako dopustiš da je vjera nečija privatna stvar ali da pojedinca na neki način određuje u odnosu na ostale ) ne bi mogao reći: HRVATSKA JE MOJA DOMOVINA..JA JE VOLIM.ĆUTIM SE HRVATOM

..e sad sam ja neki " desničar" ..pa neka sam ...imam pravo biti i nitko mi za to ne može ništa..ja naime svoje volim ali i tuđe poštujem...

što se tiče Vukovara i onog mog dnevnika i dr. tekstova..ja im to kažem u oči... naime..ja se ne bojim

"Boga malo..cara baš ni malo a Murata ko svoga dorata"

Nisu se trebali predati..trebali su se boriti..preći na gerilu..gradsku gerilu.. ne bi danas drvili kako su bili u logoru..kako su im se četnjaci najebali matere..kako su ih mučili i tukli...

kme..kme...kmečali ..već su dosadili i Bogu i Vragu s time...umjesto da se pokriju ušima i ćute.

Tražiti neko poštovanje zbog..predaje...ma daj me nemoj...

Ok..predali ste se ...propatili...sad ste zbrinuti i živite dalje..ali nemojte se ponositi s time da ste bacili koplje u trnje.. to nije za ponos..to je za sramotu..

Izuzev ranjenika...oni su nešto drugo...

a zapovjednike koji su ih ostavili trebalo je i treba osuditi... po mome streljati..ali po nekom civilizacijskom uzusu suditi...pa osuditi..a onda streljati...

a ne ih tretirati kao heroje...onaj mučitelj životinja Borković svako malo nešto tepe u krušku pod njuškom..a ostavio je svoje ljudstvo na cjedilu.. snalazite se kako znate... e ne bi meni majci tako..da sam neka vlast bio tada..a ne bi ni partizanima a ni ustašama

Partizani bi ga streljali a ustaše objesili. Amerikanci sudili i osudili a kod Japanaca bi načinio harakiri..sam sebi bi morao bajonetom izvaditi crijeva...

Za jednog žestokog navijača si mi nekako previše osjetljiv @ Busola..nemaš želudac ili nemaš muda )))

Onda..kad vidim što političari rade svaku godinu od Vukovara na godišnjicu pada..što novinari od toga naprave..to naslikavanje. taj dernek i kirvaj.. samo što se ne groblju ne prodaju čevapi.... to mi se naprosto gadi i..ja to kažem i pun mi je q toga.

i naravno da ti želim

sve dobro...

Tko je glasao

da shvatiš i ovakve poput

da shvatiš i ovakve poput mene...nikom ja ništa ne isključujem a pogotovo ne pravo na biranje..pa je evo i ovaj dnevnik na tom tragu...ja sam za mogućnost da pravoslavac bira da li bi bio ..možda slučajno Hrvat..ako to nije previše blasfemično za vas neke tankoćutne...

Slobodno neka biraju i određuju , a ti namećeš i to sa glupavom retorikom onog jadnika Pavelića. Čudno da si ti bio sa Bobetkom... , čisto sumnjam da bi on trpio ovakve...

što se tiče Vukovara i onog mog dnevnika i dr. tekstova..ja im to kažem u oči... naime..ja se ne bojim
"Boga malo..cara baš ni malo a Murata ko svoga dorata"
Nisu se trebali predati..trebali su se boriti..preći na gerilu..gradsku gerilu.. ne bi danas drvili kako su bili u logoru..kako su im se četnjaci najebali matere..kako su ih mučili i tukli...

Pišeš takve glupost koda nisi imao nikakvih nedoumica u ratu (zato si i postavljam veliko pitanje da li si bio u ratu...) . Sada ću ti ispričati šta su posebno Vukovarci i još neki rekli i govore u obiteljima kada ih mlađi pitaju. Zašto niste išli u proboj.

Možda se ne sjećaš prvi puta kada su Vukovarci izgubili neki položaj pobijeno je ohoho civila . SIGURNO JE DA SU VUKOVARCI KRENULI U PROBOJ ILI PROBALI ORGANIZIRATI GERILU ... CIVILI ŽENE, STARCI I DJECA BI ITEKAKO STRADALI tj. bili pobijeni (a civila je u Vukovaru ostalo cca 10-15 tisuća...) ... Jednostavno ljudi su stisnuli zube i rekli mi ćemo nastradati Vas će pustiti . Četnici su bili željni krvi i ne smijem ni zamisliti kada nebi našli ni 10% onih branitelja... Imaš si Heroje Vukovara pa si gledaj ...

Žene i djeca su pušteni na sigurno , jer one budale su imale na kome se iživljavati. Tuđman je vratio djecu u Vukovar iz prostog razloga ratne taktike , (npr Staljingrad...) što više civila u gradu to veći morala boraca koji ga brane (sigurno da ih nije bilo Vukovar bi ranije pao...) ... To je dijelom greška , a dijelom žrtva ... kako ko sa koje strane gleda...

Sumnjam da si se vidio većinom sa borcima Vukovara , jer većini je svega preko glave , vjerovatno si se susreo sa "ratnicima"...

Tražiti neko poštovanje zbog..predaje...ma daj me nemoj...

I ovo mi je povod da ne vjerujem da si uopće bio u pravim frkama , nekada pomislim da sam više ja ko dijete vidio rata (u Vinkulji bio većinu rata...) nego ti...
Navijački primjer :Ja sam se predao na Malti i dobio batina (a Cvrk me vadio...) samo zato što nisam htio ostaviti ekipu koja nije imala sreću da se izvuče...

DA skužiš da nekada predaja spašava ostale ljude evo ti insert iz jednog odličnog ratnog filma, pogledaj ga možda nešto naučiš (iako misliš da znaš više od mene samo zato što si daleko stariji...)

https://www.youtube.com/watch?v=zrX_wFsoRoc

a zapovjednike koji su ih ostavili trebalo je i treba osuditi... po mome streljati..ali po nekom civilizacijskom uzusu suditi...pa osuditi..a onda streljati...

Tipična retorika "ratnika"... Pitaj Vinkovčane koje dobijao batine u hotelu Slavonija i kasnije u Zagrebu... Sve od "ratnika" koji su se bojali krenuti za Vukovar... Dedaković i Borković možda su imali grešaka , ali i jako puno dobrih odluka koje su spasile mnoge živote.

https://www.youtube.com/watch?v=aJbjKREF4hc

Partizani bi ga streljali a ustaše objesili. Amerikanci sudili i osudili a kod Japanaca bi načinio harakiri..sam sebi bi morao bajonetom izvaditi crijeva...

Opet smješne stvari većina vrha ustaša tj. NDH je pobjegla od naroda , o Amerikancima i njihovim "hrabrim" pothvatima ne vrijedi trošiti riječi, a Japanci su priča za sebe nisu se oni ubijali iz časti već mnogo puta iz straha šta će im Ameri napraviti (djelom su imali i pravo , jer američki zločini iz 2 svjetskog rata se najviše skrivaju...) Jel možda znaš da su Japanci imali toliki strah da su na Iwo Jimi i Okinawi doslovno se svi civili nisu htjeli predati nego se bacali sa litica u more ili na kamenje... Ameri su među prvima od saveznika napravili prave logore za Japance, ne nekakva zabavišta nego blaže oblike današnjeg Guatanama i ajmo reći civilne logore u rangu njemačkih blažih logora (a itekako su znali kako se to radi IBM je radio za oba dvije strane...) ...

Za jednog žestokog navijača si mi nekako previše osjetljiv @ Busola..nemaš želudac ili nemaš muda )))

Muda i želudac (nemam želudac za gluposti i zlo...) se pokazuju u stvarnosti , a ne na forumima , tu se normalno priča i argumentira ...

Onda..kad vidim što političari rade svaku godinu od Vukovara na godišnjicu pada..što novinari od toga naprave..to naslikavanje

A povod im daju galamdžije ko što ti sada "galamiš"...

Grmiš li grmiš..., puno napišeš , imam osjećaj malo jako napraviš (ko što si nahvalio Laburiste...) ... Evo čisto me zanima da li si koju prijavu podigao protiv ološa u Sisku i da li si se zauzeo za koju firmu, radnike i prozvao klijentelu ono kroz sve medije...

PS. i onda očekujete ko stariji ljudi poštovanje od mladih. Pa svaki mladi čovjek već sada misli o Vama loše itekako. Samo kada slučajno okrenem VTV i čujem ona gugutanja o ratu i gdje si se ti borio , te o partizanima i ustašama bude mi muka ...

I pitanje čisto me zanima da li sudjelovao u Oluji ... iskren odgovor možeš PP ...

Justice for all !

Tko je glasao

Busola, dobronamjeran savjet:

Busola, dobronamjeran savjet: prestani se sramotiti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nisam ja bio s Bobetkom

od kud ti to..ma ja se nisam baš nešto eksponirao ili naslikavao...jest..imam nekoliko fotkica al ...ništa..., a što se tiče Oluje..već sam par puta napisao da sam bio u proboju prema Petrinji kad Gromovi nisu mogli probiti pa smo došli da pomognemo...ali mi se nismo nešto naslikavali...

poginuo im zapovjednik..poginuo zapovjednik lokalnih domobrana... njih nešto izginulo..i tako to..

Poslije se vratio na drugi teren banijskog ratišta.... ostalo o čemu trkeljaš...od nesuvislih opravdavanja predaje a zapravo nemanja muda... do tvojih poslovičnih teorija zavjere ( poput Tuđman vrati civile u Vukovar da ih četnici ubijaju i te gluposti ) gdje je Tuđman kriv za srpske zločine ili što bi rekli...imala je minicu..da nije ne bi je silovali... sjaši s tim glupostima i odjebi u troskoku...ta brljavljenja ne prolaze među ozbiljnim ljudima...

tvoji argumenti su vrlo rastezljivi..poput žvake...

...nego eto..da se držiš teme..ne reče što misliš o HPC- Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi...

nego me navlačiš na rat i ustaše i partizane...

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci