Tagovi

Hrvatska politika u raljama religija - stanje na bojištima

Hrvatska je u pretjerano religioznoj praksi i okruženju. Izloženiji djelovi, kao politika, su najveće žrtve. To traje dugo. I ako nismo za neko razumijevanje i milosrđe, možda smo zainteresirani za stanje na bojištima, jer o bojištima se radi. Ne radi se o klasičnim religijama i pojmovima ni biblijskoj situaciji. Radi se o stvarnim, fizički opipljivim ofenzivnim religijama raznih vrsta. Prije konkretnog, opća ilustracija o čemu se radi. Stigne li tko misliti šta znači da je političar u trendu, od banalnih izgledati kao Clintoni ili čak Britney, novca, preko tehnike i komunikacija, rata i razvoja, EU i SAD, do svakodnevnih nemogućih misija kad se to sve kroji uzduž i poprijeko. Stigne li se tko zapitati koliko je tu likvidiranih, koliko teških invalida, tko je preživio, kud to vodi, o kakvim silama i pravilima se radi, ima li kraja, koliko su ljudi izloženi? Rad. Novac. Porezi. Hrana. Internet i (elektro)tehnika. Nacija. Jezik. Jezikova juha. Sve to je naoko opće i neupitno a u konkretnom sve tako pluta da svaki pomak skreće u rupe, udara o zidove, djeluje kao muha bez glave, dugovi i potraživanja se gomilaju. Obzirom da pravih odgovora nema na vidiku, nužna je pretpostavka boga u odnosu na te objavljene sile, religije, bar radi uvida u situaciju na bojištima.

Najsvježije vjesti govore da Račan opet drži konce hrvatske politike, da je Jurčić na primjerenoj usluzi ekonomskog programa a ne premijera, da je Željka Antunović i dalje voditelj zajedničkih aktivnosti SDP-a, u što se uklapa i Bandić. U veznom redu i obrani su spremni Linić, Ljuština, Picula i niz dama pa SDP izgleda bolje nego ikad, sada već bitno bolje od najagilnijeg HNS-a, koji im je uz to partner.
Zato stanje na bojištu religija protiv politike osmotrimo na tom djelu bojišta, gdje politika najbolje stoji. Razumna je prepostavka da na ostalim djelovima politika stoji još lošije.

Kako se religija novca obrušava na te političke snage? Sanader je u Viktoru Lencu sredio stvar i rekao da je rano za poreze na trgovanje dionicama i sličnim, što je ujedno poruka da HDZ ima oko novca šta za igru. Jedna od biti novca je da se oplodi. Ne radi se o klasičnom seksu. To nadilazi i grupni seks i poznate oblike, do stupnja oplodnje novca bez seksa i obične reprodukcije.
Te političke snage su nespremne. Oni su navikli na sve, cirkulacije, krugove, spirale, bajanja, čuda i slično, ali su nespremne na taj religijski stupanj. Željka Antunović je, kao najveći financijski stručnjak u ekipama političara, još nešto mogla razbrati kud se kreću milijarde dok je to potpisivao Kuštrak a ona letjela u avionu. Sada je to fizički tu a nepregledno. Nije jednostavno reći to su novci HDZ-a koji odasvud izbijaju, kad izbijaju i od najpristojnijih pokojnika Latina i sa svih strana svijeta. Ovo nije radi unaprijed im oprostiti jer ne znaju šta rade, nego radi uvida u stanje.

Religija impresija. Koji napor oko toga a one se iz minimalizma kreću ka nihilizmu, Također bezizgledna pozicija. Zašto Nina Violić ne igra igru nego je apsolutni igrač Severina i kako se to odražava na politiku? Pa to su političari koji su mislili da je fora cupkanje na Parni valjak. Zašto su tome nedorasli Njemci? Da je tu nešto moguće valjda bi nešto poduzeli mafijaši. Tu se političari trebaju predati. Tu ni Ljuština ne pomaže. On i Bandić se vrte oko problema je li Keith Richards pao sa drva, a i onako tonu ispod površine.

Ekonomski program. Stopa rasta bilo kakva bila je nedovoljna. Religijski je ponuditi veće stope rasta. Šta je rast? Rast BDP-a. Šta je BDP? To je ona stvar što može da se ... Socijalna osjetljivost u religioznim uvjetima. To je kad u Danskoj, nakon dvije godine hrvanja, bude objavljena konačna pobjeda socijalne države i sindikata u mesnoj industriji s 2 % teksta na marginama da je cijela ta industrija otišla u stečaj i svi radnici otpušteni. Kako stoje s time političari. HNS je to već obavio a i SDP se sprema obaviti. Šta obaviti. Najbolji dio bi bio da se Račan popne na križ, kao Brian u filmu MP, a da mu socijalno osvješteni predsjednik Mesić zapjeva o smješnoj strani of life. Toliko dugo toliko masa i proroka je uigrano da su ekonomski programi nešto ... a sada svi isti u toj religiji.

Religija pravaca. Neka se to dugo zvalo na liniji a sada je više pravaca. Političke stranke još prakticiraju staru religiju a i nove. Pravci su ne nacionalizmu, individualizacija krivnje, protiv rata u BiH, za ljudska prava, za prava životinja, za EU, za euroatlantske integracije, za red ... i one anti to isto. Linije su odnijele desetke milijuna ljudi, kao kolateralne žrtve. Pravci vitlaju masovno a žrtvama se ne stignu ni baviti. Poltičari su prilično nemoćni.

Gale tu ne uspijeva. Nitko tu ne uspjeva.

Pretpostavka boga je nužna, bar radi uvida u stanje. Stanje s pretpostavkom boga je bitno povoljnije. Bog i ne mora ništa poduzeti ali uz pretpostavku boga smo sigurni da će se netko ohrabriti reći stanje na bojištu je u k., veoma je dobro što se još ponešto drži, Račan se javlja a možda i Budiša promrmlja, dame u klimakteriju izgledaju bolje od Britney, možda da uspostavimo kakvu vezu s drugim snagama, gdje su naši i čiji smo mi zapravo, kud plovi ovaj brod, sanjam ...

Komentari

No eto vidiš da je Marx bio

No eto vidiš da je Marx bio u pravu: religija je opijum naroda. Ako je kriva.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci