Tagovi

Hrvatska pod Sjevernim svjetlom: plesala je samo šestinu ljeta

Senzacionalna vijest da Hrvati grade nuklearnu elektranu u Finskoj, kao što je i bilo za očekivati, nije bila dugog vijeka. Ali cijeli slučaj je zanimljiv i poučan.

Oni koji su nešto o temi čitali, ovdje će naći pregled na osnovu pouzdanih izvora i neke detalje koji u našim medijima nisu bili objavljeni (izvor npr. World Nuclear Association).

Nuklearna energija - finska uzdanica

Olkiluoto nuklearna elektranaNuklearna energija ima značajnu ulogu u Finskoj, te će tako biti i u budućnosti. Četiri reaktora su u radu, jedan u gradnji (Olkiluoto 3, EPR, koji kasni devet godina uz više nego dvostruko povećanje troškova; nedavno su pronađene pukotine u čeličnom kućištu identičnog reaktora koji se gradi u Francuskoj). Finska također pridaje veliku pažnju obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i smanjivanju emisija stakleničkih plinova.

Priprema se gradnja nuklearne elektrane Hanhikivi u općini Pyhäjoki, koju treba graditi ruski Rosatom. Pripremni radovi na lokaciji trebali bi početi ove godine, gradnja započeti 2018. i biti završena 2024.. Predviđen je jedan reaktor tipa VVER (obična voda pod tlako kao moderator i rashladno sredstvo, kao zapadni PWR), oznaka je AES-2006, snage 1.200 MWe.

Taj je projekt pokrenut 2007., kad je osnovan konzorcij Fennovoima Oy (tj. Fennovoima d.o.o.), u kojem se okupilo 67 kompanija, a ključnu ulogu imala velika njemačka elektroenergetska tvrtka E.On koja je inicijalno imala 34% udjela. Finske kompanije osnovale su zadrugu Voimaosakeyhtiö SF (VSF), koja je držala 66% udjela i funkcionirala kao holding kompanija.

Izlaze Nijemci, ulaze Rusi

Međutim, E.On se povukao iz projekta 2012., zbog promjene stava njemačke vlade prema nuklearnoj energiji. Povukle su se još neke tvrtke. U prosincu 2013. Fennovoima je sklopila ugovor s ruskom tvrtkom Rosatom Oversseas, koja je u ožujku 2014. preko tvrtke-kćeri RAOS Voima Oy preuzela 34% udjela u Fennovoimi.

Troškovi gradnje procjenjeni su na šest do sedam milijardi eura, a domaćim tvrtkama-sudionicima (kojih je ostalo 44) garantirano je da će dobivati električnu energiju uz cijenu manju od €50/MWh.

Ruska vlada je u siječnju 2015. odobrila sudjelovanje u projektu sa 150 milijardi rubalja (dvije milijarde eura), uglavnom kroz bankovne garancije. Rusija očekuje da će prihodi tijekom rada elektrane biti više nego dvostruki od ulaganja.

Ruska nuklearna industrija je posljednjih godina vrlo uspješna i prodorna na svjetskom tržištu, zahvaljujući uvelike financijskoj podršci države i državnih banaka, sklapajući poslove u Turskoj, Iranu, Egiptu, Južnoafričkoj republici idr.. Rosatom trenutno gradi pet reaktora tipa AES-2006 u Rusiji, i ima narudžbe za gradnju još nekoliko van Rusije.

Ranija načelna suglasnost vlade i parlamenta odnosila se na reaktora snage oko 1.600 MW (kao što je EPR), pa je sad zatraženo da se odobri promjena na reaktor 1.200 VVER. U rujnu 2014, koalicijska vlada je dala odobrenje glasanjem 10-7, unatoč u međuvremenu iskrslom sukobu EU i Rusije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Postavljen je uvjet da najmanje 60% udjela imaju kompanije sa sjedištem u Europskoj uniji ili Europskoj asocijaciji za slobodnu trgovinu (EFTA). Finski parlament odobrio je projekt u prosincu 2014..

Načelni je problem za finsku vladu i u tome, što je jedan od važnih čimbenika u oslanjanju na nuklearnu energiju (među zemljama EU15+3 uz Finsku takvu strategiju danas slijedi još samo UK; vidi pregled Nuklearna energija u Europi 2015.-2025.) jest osiguranje energetske neovisnosti od Rusije.

Izlazi kompanija pet put veća od HEP-a...

Kako su u međuvremenu neki domaći sudionici odustali, VSF je imao problema osigurati željenih 66% u projektu. U studenome 2014., imali su 55,5% a preostalo je još neosigurano.

U prosincu je objavljeno da je finska elektroprivredna kompanija Fortum spremna preuzeti do 15% udjela u konzorciju. Ta kompanija posjeduje udjele u elektranama u raznim zemljama i po proizvodnji električne energije je oko pet puta veća od HEP-a. Ima i 25% udjela u spomenutoj NE u gradnji Olkiluoto 3.

Prema pisanju Wall Street Journala, to je bilo povezano s istovremenim napuštanjem udjela u vlasništvu nekih hidroelektrana u Rusiji, o čemu su dogovarali Fortum, Rosatom i Gazprom.

Međutim do kraja lipnja 2015. dogovor nije bio zaključen. 24. lipnja na mrežnom sjedištu Fortuma pojavila se lakonska objava: »Fortum would still be ready to participate with a minority share (max 15%) in the Finnish Fennovoima nuclear power project on the same terms and conditions as the other Finnish companies currently participating in the project. It is not possible to estimate the negotiations schedule. We are continuing negotiations with all parties involved but it will take its time.«

... ulazi hrvatska tvrtka s jednim zaposlenim

Fennovoima Oy se našao u vremenskom tjesnacu. Naime, projekt gradnje nuklearne elektrane odobrio je finski parlament u srpnju 2010., ali pod uvjetom da investitor mora predati propisanu dokumentaciju i zatražiti građevinsku dozvolu najkasnije do 1. srpnja 2015..

Konzorcij Fennovoima podnio je 30. lipnja zahtjev za građevinsku dozvolu finskom Ministarstvu gospodarstva. Objavljeno je da član konzorcija postala hrvatska tvrtka Migrit solarna energije. Ona je preuzela 14% vlasništva VSF-a, te time 9% konzorcija.

Tvrtka iz Hrvatske, za koju nitko dosad nije čuo, koja ima "solarna energija" u naslovu - to je, naravno, privuklo pažnju medija i javnosti. Tko su ti spretni poslovnjaci?

Na svemrežju se lako može naći Društva Migrit energija d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, koje je osnovano 2012. g.. Migrit solarna energija d.o.o. je tvrtka kćer, »putem koje se provodi dio operativnog poslovanja«.

Jedini projekt koji su dosad realizirali je gradnja fotonaponske solarne elektrane FNE Orahovica 1, nazivne snage 0,5 MW, puštene u pogon u listopadu 2012.. U tom se projektu Migrit energija d.o.o. pojavila kao investitor i vlasnik projekta, a gradnju je obavila splitska tvrtka Sunstroom energija d.o.o., koja je u vlasništvu jednog Hrvata, jednog Španjolca i jednog Nizozemca.

Koliko iznosi 9% od šest milijardi?

Objavili su da je vrijednost njihove investicije 158.513.600 eura, a financirat će se »u suradnji sa kreditnim institucijama«, što je kriptična formulacija ("uzet ćemo kredit od banke"). Realizacijom tog projekta se »Republika Hrvatska pozicionira kao jedan od važnijih sudionika europskog energetskog tržišta«.

U priopćenju Fennovoime se navodi da Migrit posjeduje skoro 9% koncerna. Upada u oči da se brojke ne slažu, jer gradnja elektrane koštati će po predračunu šest do sedam milijardi eura, pa gore navedenih 158 milijuna čini puno manje od 9%.

(No, putevi financija su tajanstveni - 2+2 može jednom biti 77, a drugi put 0,3. World Nuclear Association navodi: »Fennoivoima’s share of the capital cost will be funded about 25% by equity contributions and the balance by a loan, which Rosatom is responsible for arranging.« Nestručnjaku za financije je teško to prevesti a pogotovo shvatiti.)

Kako bi ta tvrtka, s jednim realiziranim projektom tisuću puta manje vrijednosti, s jednim zaposlenim i prošlogodišnjim prihodom od 1,38 milijuna kuna, mogla prikupiti 5.000 puta više novca nego što iznosi njen temeljni kapital (200.000 kuna za cijelu Migrit grupu)?

Naravno da se odmah pojavila sumnja, da se radi o pokušaju podvale, jer iza opskurne hrvatke tvrtke zapravo stoji ruski kapital.

Vlasnik je, posve slučajno, Rus

Vlasnik "Migrit energija d.o.o." je Mihail Žukov iz Rusije. Ne radi se o samostalnom poduzetniku. U članku na portalu h-alter 21. srpnja navedeno je da je Žukov jedan od potpredsjednika u ruskom građevinskom divu Inteco, koji je u vlasništvu milijardera Mihaila Šiškanova i ruske Sperbanke. To su veliki igrači - ali, iz Rusije, ne iz Hrvatske i Europske unije. Njihov ogranak Sperbank Europe, sa sjedištem u Beču, neven je kao financijska pozadina Migrit solarne energije.

Hrvatski mediji su prenijeli samo opće informacije koje su mogli saznati od Migrit energije. Reutersovi novinari hitro su obavili istraživanje i već 1. srpnja objavili da finska vlada sumnja da se radi o manevru sakrivanja ruskog kapitala (na hrvatskom Reutersov tekst prenio je index.hr). Ministarstvo gospodarstva Finske zatražilo je detaljne informacije o hrvatskoj tvrtki.

Veli-Pekka Tynkkynen, profesor Ruske energetske politike na Sveučilištu Helsinkija, rekao je za Reuterst da nema šanse da pod regularnim uvjetima neka banka da toliki kredit tako maloj kompaniji. Ali u igri su razni interesi. Finska vlada neće žuriti s odlukom koja bi mogla uništiti Rosatomove planove za posao u Finskoj. To je osjetljiva sitaucija za vladu, jer Rusija testira njenu lojalnost, rekao je Tynkkynen.

Ministar Vrdoljak: nemam ništa ja sa tim

Migritt energija - sjedišteHrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je 2. srpnja: »Ministarstvo gospodarstva dalo je načelnu podršku tvrtki Migrit, a ostalo su odluke privatnih tvrtki i odluke finskih projekata«. (Naši su političari načelno dobri; zašto bi se zamarali detaljima, kao njihovi finski parnjaci? Đavo je u načelima! Milijarda kuna simo ili tamo, Rusi ili Finci, koga briga... Dovoljno posla imamo oko gradnje TE Plomin II i priprema za buduće obilje nafte i plina iz Jadrana.)

Glavna izvršna direktorica tvrtke Migrit solarna energija je Oksana Dvinkykh, Ukrajinka koja od 2001. živi u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo. (Tu su još dvije zanimljive osobe, ali da ne širimo priču.) Ona je direktorica još šest tvrtki iz Titan grupe, koje imaju sjedište na istoj adresi. (Mnogo ozbiljnija ruska kompanija Titan 2 izvodit će građevne radove na nuklearnoj elektrani Hanhikivi, prema ugovoru kompanija Rosatom Overseas i Atomproekt, sklopljenom listopada 2014.)

Jutarnji list objavio je razgovor s njom 11. srpnja. »Ponosna sam što sam Hrvatica i želim pomoći svom narodu. Ovim projektom Hrvatska bi podigla svoj gospodarski i energetski rejting.«

Ona je navela da je tvrtka dala bankovne garancije koje je izdala Sberbank Europe (kako je gore navedeno, ogranak ruske banke), ali i da iza Migrita stoji kapital dviju obitelji židovskog porijekla, koje nisu medijski eksponirani, ali su aktivni članovi židovske zajednice u Hrvatskoj. (Nije jasno je li taj kapital onih 200.000 kuna ili možda i nešto više.)

Poslovne veze bračnog para Karamarko

Finski mediji su pak objavili da su 2. srpnja u posjetu Finskoj iz Hrvatske stigli Oksana Dvinskykh, kao i Tomislav Karamarko i njegova supruga Ana Šarić. Na pitanje Jutarnjeg, u HDZ-u su objasnili da su svo troje išli na samit europskih poslovnih lidera "The Northern Light Summit", na kojem su sudjelovali i drugi ljudi iz Hrvatske.

"Nacional" 14. srpnja piše o kontaktima šefa HDZ-a s "kontroverznim" stranim investitorima. »Karamarku se pripisuju relativno česti kontakti s lobistima mađarskog Mola, ali i kontroverznim ruskim investitorima, za koje se tvrdi da surađuju s njegovom suprugom Anom Šarić. Zbog tih kontakata proširile su se i tvrdnje da upravo skriveni lobisti HDZ-a stoje iza navodnih intenzivnih pritisaka na Ustavni sud, u slučaju u komu se treba odlučiti o ustavnoj tužbi bivšeg premijera Ive Sanadera.«

Nije neočekivano da je 16. srpnja finsko ministarstvo gospodarstva objavilo da nema dovoljno dokaza da je Migrit stvarno hrvatska tvrtka, tj. da se »ne može nedvojbeno utvrditi da kontrolu nad kompanijom Migrit solarna energija imaju pravne osobe sa sjedištem u EU ili EFTA-i«. Ona može biti sudionik projekta, ali se ne računa kao investitor iz EU. U daljem postupku, Ministarstvo gospodarstva će odlučiti je li projekt još uvijek u skladu s općim dobrom društva (»whether the project is still in accordance with the overall good of society«) - još jedan sitni detalj, na koje hrvatski političari ne gube vrijeme. Proces za dobivanje građevinske dozvole ostaje otvoren do konačne odluke Vlade. (Izvorno priopćenje na engleskom: No adequate assurance of factual control in Migrit.)

Migrit solarna energija je 20. srpnja objavila priopćenje za medije u kojem ističu da je tvrtka ispunila sve financijske i formalno-pravne uvjete za sudjelovanje u projektu, iako se njen udio neće računati kao "domaći". Navodi da su 16. srpnja od tvrtke VSF dobili novi prijedlog za moguće sudjelovanje u projektu, ali sa smanjenim postotkom od šest posto.

Ako je Ivo Sanader, mora tu negdje bit i Hypo banka...

U članku objavljenom 17. srpnja na express.hr u naslovu je eksplicitna tvrdnja: Rusi putem upitne tvrtke u Zagrebu žele graditi nuklearku. Zaključuju da je riječ »o još jednoj igri preko naših prostora koja se kotrlja apsolutno mimo političkih elita ove zemlje, ovom prilikom slučajno takvoj koja je išla s istoka na zapad, iz Rusije prema EU, točnije Finskoj, a ne u obratnom smjeru«.

Greenpeace je pronašao da tvrtka Migrit energija posluje s Hypo Alpe Adria bankom, koju dobro poznajemo "na ovim prostorima" (na Zapadnom Balkanu), po aferama kojih će veći dio vjerojatno zauvijek ostati tajna.

Neke nove podatke donosi članak objavljen 21. srpnja na portalu h-alter. Oni su u internetskim bespućima pronašli da se na mrežnom sjedištu Migrit energije 2012.-2014., od dvije osobe za kontakte, na prvom mjestu, kao savjetnik za medije, pojavljuje Ana Šarić, danas udana Karamko, s brojem mobitela i adresom elektronske pošte koju i danas možemo vidjeti na stranicama njene tvrtke Drimia.

Druga osoba za kontakt bio je Tomislav Muslim, naveden kao tehnički voditelj projekta. Možda se radi o istoj osobi (isto je ime i prezime) koja je prošle godine na unutarstranačkim izborima za predsjednika samoborskog HDZ-a osvojila 11 posto glasova. Oboje su se prestali spominjati krajem 2014..

Balkanska muljaža ne prolazi pod Northern Light, ali prolazi kod nas na Balkanu

Cijela pripovijest, očito, više je o financijskoj, a onda i (geo)političkoj, nego o nuklearnoj energiji. Predsjednik finske zelene stranke (koja je svojedobno bila u koalicijskoj vladi, pa iz nje izašla zbog podrške nuklearnoj energiji) izjavio je da je cijeli projekt farsa, te ga vlada treba definitivno zaustaviti.

Kako god bilo, možemo biti sigurni da će senzacija o velikom hrvatskom ulaganju u Finsku ostati lagana ljetna pričica. Koliko vidimo, "Migrit grupa" je osnovana i održavana, zajedno s grupom drugih poduzeća registriranih na istoj adresi (Titan grupa), sa zaleđem u velikoj ruskoj građevinskoj kompaniji i velikoj ruskoj banci. Dosad nisu napravili neki veliki posao, ali dobro je držati ih u rezervi ako zatrebaju.

Njihovo neočekivano pojavljivanje, očito bez suvisle pripreme, izgleda kao rezultat panike, kad je pred istek roka postalo jasno da Fortum neće ući u posao. S obzirom da je već nakon dan-dva muljaža bila očita, ostaje utisak tipičnog balkanskog fušeraja ("probaj bilo što, možda prođe"); ništa čudno da tamo gore pod Sjevernim Svjetlom to ne prolazi.

Ali sigurno je također da sudionici neće postati puki siromasi. Niti će političkoj karijeri vjerojatnog budućeg predsjednika hrvatske vlade štetiti povezanost sa zabavnim poslovnim spletkama. Biti takav lukavac, gotovo kao Ivo Sanader, za tipičnog birača HDZ-a je plus ("tko nije za sebe, nije ni za druge").

Izvorno objavljeno na blogu Ekološka ekonomija

Komentari

Sukus priče - Hrvatskoj sve najgore

Al' baš se vidi da si jedan od onih plaćenika koji oru i kopaju protiv svega hrvatskoga.

Jadan li si... i žalostan.

One koji ne shvaćaju molim da potraže neki tekst ili bilo što povezano sa ovim Zoranom Tupim, a gdje on ima ijednu riječ hvale za Hrvatsku ili Hrvate, samo zlo i naopako.

Mislim, nije za čuditi se, najbolje plaće imaju profesionalni pljuvači Hrvata i Hrvatske.

Fuj...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zoran "Nuklearna energija ima

Zoran
"Nuklearna energija ima značajnu ulogu u Finskoj, te će tako biti i u budućnosti."
cetiri (4 nuklearna reaktora) 2x500MW, 2x860MW (te grade novi peti od 1600MW, a imaju dozvolu dva nova od takoder kojih par tisuca MW), a što predstavlja svega brat bratu 28%, a 50% izravno od fosilnih goriva. To smo konstatirali već prije: http://pollitika.com/biljeske-o-finskoj-energetika-znanost-i-tehnika-obr...

Naši zimzeleni većinom žmire na činjenicu tj podatak koliko energije Hrvatska dobiva od hidroelektrana, te da i to spada u obnovljive posebno kad se rade raznorazne usporedbe i sl. Vidi Zoranovu laž u linkanom članku: " Godine 2005. bio je (Finska) 28,5%, do 2010. je već porastao na 33% (Hrvatska 12,6%)," gdje se usporedbe rade tako da se kod jednih uračunaju hidro, a kod druge ne + pridodaje se Krsko kao vlasita proizvodnja, a ne uvoz. Sve se radi kako bi se reklo da su zimzeleni izvori mali, a kad se uračuna hidro proizvodnja su brojke sasma druge i mi smo zapravo Finci i obrnuto.

Pravo pitanje ovdje je za sve kako su Finci njih 5,2 milijuna među svim tim jezercima našli lokacije za 4 postojeća nuklearna postrojenja, 1 u izgradnji i dva buduća (ukupno 7), kad mi ne uspijevamo napraviti ni par hidroelektrana na Savi i dr., biomasna postrojenja (posebno kad su Agrokorova),... a o termoelektranama da i ne govorimo, to tek ne možemo nikako. Dajte formulu kako se to radi i hajdemo prvo definirati proceduru (bez da se prejudicira išta) kako se to radi, s kojom će se složiti i zimzeleni. Prvo procedura za izgradnju nuklearke i sl. To tj. kako se šta radi prvo treba definirati i onda dalje, a ne da blokiraju investicije i maltretira javnost.

Tko je glasao

@obaladaleka:

U tekstu pišem da Finska pridaje veliku važnost nuklearnoj energiji, ti se slažeš ali nekako izgleda kao da meni nešto zamjeraš? :-) Što pak ja osobno o nuklearkama mislim, ovdje nije ni bitno. Postoje problemi s jednim određenim projektom.

Naši zimzeleni većinom žmire na činjenicu tj podatak koliko energije Hrvatska dobiva od hidroelektrana
Ne znam koji su to vaši zimzeleni i kako se ustanovljava ta većina, pa ne mogu o ovome suditi. Ako to zanemaruju, onda naravno griješe - možeš im prenijeti da sam im i ja to poručio.

te da i to spada u obnovljive posebno kad se rade raznorazne usporedbe i sl.
Ponekad da, ali ponekad i ne, ovisno o tome govori li se o svim obnovljivim izvorima, ili samo o "novim obnovljivim", o onima čija se gradnja i korištenje stimuliraju; koji donedavno nisu bili ili još nisu komercijalni; u drugom slučaju, ne uračunavaju se velike hidroelektrane (iznad neke granične snage, koja opet nije u svim statistikama ista). Ponekad piše samo "obnovljivi izvori" a da se zapravo misli na potonju kategoriju. To jest zaguljeno i ljudi bi trebali uložiti više pažnje da uvijek bude jasno na što misle. Na to treba obratiti pažnju kad se čitaju tekstovi, točno pogledati koje su kategorije u pitanju.

Osim toga, laici često pobrkaju udio u električnoj energiji i udio u ukupnoj potrošnji primarne energije. Ti ovdje ponavljaš grešku (neću reći laž - vjerujem da ti u svoju zabludu vjeruješ) od prije dvije godine:

Vidi Zoranovu laž u linkanom članku: " Godine 2005. bio je (Finska) 28,5%, do 2010. je već porastao na 33% (Hrvatska 12,6%)," gdje se usporedbe rade tako da se kod jednih uračunaju hidro, a kod druge ne
Naravno da nije tako. Oba postotka odnose se na istu veličinu i uzeti su iz istog izvora. Prije dvije godine, bio sam dao jedan grafikon (podaci s data.wordbank.org), koji se odnosi na električnu energiju, te sam dodao:

Tamnoljubičasta crta koja skače na vrh oko 1980. je nuklearna energija, međutim tu je i svjetoljubičasta, koja se pojavljuje od 1990., označava "obnovljive osim hidroelektrana". To je uglavnom biomasa, koje naravno Finci imaju iz šuma velike količine i koriste u kogeneracijama. Na taj način dobivaju godišnje preko 10 milijardi kilovatsati električne energije, plus toplinsku. Zahvaljujući tome, plus hidroelektranama, Finska ima vrlo velik udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji primarne energije (ne dakle samo električne), i brzo ga povečava. Godine 2005. bio je 28,5%, do 2010. je već porastao na 33% (Hrvatska 12,6%), a po "klimatskom paketu" mjera EU, obvezala se do 2020. to povećati na 38%.

Meni se čini da sam precizno naveo na što se odnose postoci. Ako netko to ipak brka, mislim da nije problem u tome da sam ja bio nejasan, nego zbog brzopletosti odnosno intelektualne lijenosti. Hrvatski je udio sad porastao, na 14,6% čini mi se 2013..

Obilje podataka ima na mrežnom sjedištu eurostata: Renewable energy statistics . Tu npr. piše: »Renewable energy sources accounted for an 11.8 % share of the EU-28’s gross inland energy consumption in 2013 (see Table 2). The relative importance of renewables in gross inland consumption was relatively high in Portugal (23.5 %), Denmark (24.2 %), Finland (29.2 %) and Austria (29.6 %) and exceeded 30.0 % of the energy consumed in Sweden (34.8 %) and Latvia (36.1 %), as was the case in Albania (31.0 %), Montenegro (36.9%) and Norway (37.4 %).

biomasna postrojenja
"Biomasna"!? Hm, zanimljiv pridjev. :-) Čudno zvuči, ali je korektno napravljen, kažemo normalno npr.. "plinska" i "bioplinska".

Neću ovje o kriterijima za gradnju elektrana i drugim problemima u Hrvatskoj. Članak je posvećen specifičnoj temi, nema smisla sad o svemu u svačemu.

Tko je glasao

Finska 4 nuklearna

Finska 4 nuklearna postrojenja zadovoljavaju samo 28% potrošnje. Ostalu većinu potreba preko 50% zadovoljavaju fosilnim gorivima. Ti (i mnogi drugi) nemaš srama docirati nam o svijetlom primjeru Finske u obnovljivim izvorima,..., a pri tome predstavljati glasić vrlo štetne javne politike koja se protivi ikakvoj suvisloj izgradnji energetskih postrojenja. Ne samo da se protivite izgradnji nukelarnih postrojenja (npr ova peta koju grade u vašim licemjernim očima Finci od 1600MW bi potpuno promijenila energetsku sliku u Hr, a ona je tek peta. a pored toga izgradiće još će dvije najmanje toliko MW), ti i štetočinska politika koju predstavljate protivi se i svim drugim realnim energetskim izvorima osim onih koji nisu izrazito štetočinski za državu, a pri tome nemate srama mahati nam eto npr i s primjerom Finske.
Primjerice znamo kako su se aktivisti vrlo angažirano fokusirali i stopirali financiranje izgradnje Omble (pored amaterskog uzbunjivanja javnosti odrađena je profi žalba na samu investiciju) pravdajući se raznoraznim izgovorima o zaštiti bioraznolikosti, šišmiša (paradoks je da su šišmiši naselili u Vilinoj špilji nakon miniranja slovenskih speleologa kako bi se napravio prolaz i inače neprohodne prostore špilje),..

Tko je glasao

@obala vrlo, vrlo daleka... :-(

Ovo je stvarno depresivno...

Finska 4 nuklearna postrojenja zadovoljavaju samo 28% potrošnje. Ostalu većinu potreba preko 50% zadovoljavaju fosilnim gorivima. Ti (i mnogi drugi) nemaš srama docirati nam o svijetlom primjeru Finske u obnovljivim izvorima

OK, prihvaćam da je uočavanje razlikie između ukupne energije i električne energije iznad tvojih intelektualnih sposobnosti. Tu se ništa ne može.

A o simpatičnim poslovima drugarice Karamarko u pokušaju ruskih oligarha da prevare Fince nemaš ništa za reći? :-)

Tko je glasao

Nisam ja pomiješao kruške i

Nisam ja pomiješao kruške i jabuke već si ti logiku, jer kad bih po onome što zamjeraš postotak el energije iz nuklearnih izvora izrazio u odnosu na ukupnu utrošenu energiju taj postotak bio ne 28% već 17%.
Ključno što sam rekao je da i uz 4 reaktora u dvije elektrane to iznenađujuće mali udjel (po logici koju osporavaš 28%, a 17% po logici na koju valjda misliš a koja mi je još šokantnija) u ukupnoj proizvedenoj el. energiji. U Hrvatskoj bi samo jedna takva nuklearka kakva se gradi u Finskoj, energetsku sliku Hrvatske potpuno izmijenila.

Uključivanjem nuklearki samo sam ilustrirao koliki je to ekvivalent potrošnje u odnosu na nas jadnike koji trošimo grubo rečeno pet puta manje, a ima nas tek nešto manje.
Nekima je, treba to otvoreno reći i konstatirati stalo da to tako i ostane. To je odavno jasno, ali komparirati nas pri tome i de facto nabijati nam komplekse s potpuno suludim prijmerom Finaca (koji imaju najveću nuklearnu "stopu" po glavi na svijetu, a pale drveća, treseta i svega ostalog još i puno više) koji imaju energetsku sliku kakvu smo nadam se ovdje konstatirali e to je već lud zbunjenog.

Tko je glasao

@Obala: ha, moguće je, da is ti briljanti znastvenik

Možda si stvarno skućio da podmukli komunjare iz Eurostata već desetljećima falsificiraju podatke. Takođeri oni iz Svjetske banke (http://databank.worldbank.org/)

Ipak, vjerojatnije mi se čini ono što rekoh gore: da ne razumiješ osnovne pojmove - i što je gore, ne želiš razumjeti.

A o temi, naime o pokušaju ruskih oligarha da preko fiktivne hrvatkse tvrtke zajebu Fince, i dalje nemaš ništa za reći. A je, da je umjesto Tome negdje tu bio spomenut recimo Linić ili Čačić, svaki dan bi bilo po par tisuća napisa desničara po webu. :-)

Tko je glasao

Dodatak - za one koje eventualno zanima da proučavaju podatke

Obilje podataka ima na mrežnom sjedištu eurostata: Renewable energy statistics

Objavljen je novi dvogodišnji "Renewable energy progress report ", koji Europska komisija upućuje Europskom parlamentu, vijeću i drugima, datiran 15. lipnja 2015. Može se skinuti ovdje. Također anex, u kojem su postoci po državama.

Hrvatska je 2013. na čak 18,0%. Ta je godina bila hidrološki izrazito obilna, a porastao je i broj instaliranih vjetroelektrane i termoelektrana-toplana na biomasu i bioplin. Osim toga, opala je ukupna potrošnja energije - ne, nažalost, zbog svjesne politike (kao u Njemačkoj npr.) nego zbog ekonomske krize.

Finska je 2013. na 36,8%.

Tko je glasao

@Laganini: zavidiš mi na plaći, ha? :-)

Ajd prouči materiju pa mi javi što se tu pozitivno o Hrvatskoj i hrvatima može nać. :-(

Tko je glasao

Ne zavidim ti na plaći

Niakd ne bih za plaću radio protiv svoje zemlje, naroda, predaka, to se zove čast.

Btw, ima pozitive i tu, neka su i Rusi u pitanju, neka uđe kapital makar i preko njih, nek se nešto događa, kao da su drugi bolji, pa jedna Patria daje mito, Siemens radi kako radi, Monsanto radi kako radi, Shell, što ćemo se jedino mi praviti papskiji od pape?

I da, nismo ni gori ni bolji od drugih, iako bi po vašem pisanju čovjek mogao zaključiti da smo najgori na svijetu.

Džaba ja ovo pišem, besplatno, al' džaba.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Slabo ćeš pomoći ovoj zemlji

ako stalno imaš razumijevanja za lopove i šljam. Tebi i tvojima, besplatno ili na plaći, svaki je lopov dobar ako se drži za sisu dok svira himna.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne pametuj ti babo

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Gle rista

jedino što tebe smeta u cijeloj ovoj priči je što je izložen Karamarko, nedajbože budući premijer, kojemu su puna usta domoljublja.

Stoga, odjebi sa svojom glupom demagogijom.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Drug Laganini je dao lijep

Drug Laganini je dao lijep doprinos diskusiji, ilustrirajući ono što konstatiram u zadnja dva pasusa teksta. :-)

Tko je glasao

Koliko si priglup govori i to

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci