Tagovi

Hrvatska omerta - CVH

Centar za vozila Hrvatske je majka svih pljačkaških afera u posljednjih 26 godina napredne demokracije u RH. U nekoliko navrata je ista tema ovdje spominjana, sada kada Karamarko grčevito pokušava ublažiti svoj svekoliki pad i mogući kazneni progon, potrebno je ponovo temu CVH-a osvježiti – zbog javnosti...
Danas, kada je samo pitanje dana kada će se u Saboru zatražiti skidanje imuniteta Tomislavu Karamarku, predsjednik HDZ-a u odlasku od 15-godišnjeg lovca i progonitelja, otvoreno postaje lovina. S kakvim će se sve pitanjima i inkriminacijama uskoro susresti Karamarko dovoljno je samo pogledati u kronološki popis dramatičnih zbivanja za vrijeme njegovih mandata u obavještajno-represivnom aparatu od 2004. do 2011. godine: ubojstva po Zagrebu, zaštita zemunskoga kriminalnoga klana u hrvatskoj metropoli u kojoj su kriminalci u policijskoj ispostavi u Petrinjskoj bez problema vadili putovnice, vozačke dozvole, osobne iskaznice, prešetavanja Zagrebom i Hrvatskom prekaljenih ubojica i kriminalaca Mafalanija, Matanića, Kalinića, Simovića, Simića…, iznošenje iz zemlje na privatne račune 10 milijardi dolara, koruptivna prodaje Plive, kriminalna predaja INA-e MOL-u, curenje povjerljivih i tajnih dokumenata u javnost, penetracija stranih obavještajnih službi u naše, penetracija kriminalnog miljea u MUP, USKOK, SOA-u…

No, to je tek jedno krilo afera. Drugo se proteže na njegovo osobno sudjelovanje u gospodarskom kriminalu preko korupcijskih afera tvrtki većim dijelom u njegovu vlasništvu, Soboli te Centra za vozila Hrvatske, uz zloporabe u SOA-i i MUP-u.
Karamarkov Soboli se već više godina povezuje s brojnim aferama jer je tvrtka Soboli, u vrijeme dok je Karamarko bio šef POA-e, za Jozu Petrovića (tada zaposlenog u INA-i) izrađivala obavještajne analize, iste onakve kakve je POA radila za državni vrh. U svakoj normalnoj državi to bi već bio razlog ne za smjenu nego za kazneni progon i optužbu za veleizdaju. Soboli je u konačnici završio kao dio Centra za vozila Hrvatske, privatne tvrtke koja zarađuje stotine milijuna kuna temeljem monopola kojeg ima na tehnički pregled vozila u Hrvatskoj, što pak spada u red najvećeg kriminala u pretvorbi i privatizaciji.Centar za vozila Hrvatske posluje upravo prema klasičnoj definiciji korupcije – koristi javne ovlasti u privatne svrhe! Da apsurd bude veći, to je tvrtka koju su prije dvadesetak godina osnovali, u kojoj rade i koju vode, bivši policajci i milicajci , te je na njihove privatne račune do danas sjelo dvije milijarde kuna.
Božo Petrov vjerojatno nije ni slutio s kakvom će se korupcijskom hobotnicom morati hrvati kad je dogovorio zajedničku suradnju o formiranju Vlade s Tomislavom Karamarkom. Nakon Konzultantice i Sobolija, prava korupcijska afera koja pokazuje kako Karamarkova hobotnica guli hrvatske građane tek treba isplivati. Božo Petrov je bio šokiran kada je informiran o CVH-u. Kada je od Karamarka tražio promjenu tog apsurdno postavljenog sustava tehničkih pregleda naišao je na odlučno odbijanje bilo kakvog razgovora o toj temi. Upravo CVH je jedan od spleta razloga zbog kojih Karamarko silno želi kontrolirati MUP.
O čemu se zapravo radi kod CVH-a, firme za koju većina Hrvata nikad nije čula, a ipak joj osiguravaju milijunske prihode iz vlastitog džepa? Većina hrvatskih građana kada ide obaviti tehnički pregled i registraciju automobila, na što ih obvezuje zakon, ne zna da je cijeli sustav pod kontrolom privatne tvrtke CVH koja je preuzela javne ovlasti MUP-a u tom segmentu. I sve to po zakonu iz 1993. kada se MUP pod ministrom Ivanom Jarnjakom dobrovoljno odrekao (novaca) ovlasti za organiziranje i obavljanje tehničkih pregleda, registraciju vozila i izdavanje probnih pločica te ih prepustio u privatne ruke, svojim bivšim visokopozicioniranim djelatnicima, od kojih je većina radila još u prijašnjem SUP-u i miliciji.
Na ovaj način je već 23 godine postavljanje standarda tehničkih pregleda pod kontrolom privatne tvrtke. CVH je posao osigurao snažnim političkim vezama u HDZ-u, što je donijelo bogatstvo njegovim (javnosti nepoznatim) vlasnicama. Primjerice, Jadranka Lozić najveća je dioničarka CVH, a njezin se paket dionica procjenjuje na 60,9 milijuna kuna. No to je tek dio imovine obitelji Lozić koji drže najveći vlasnički udjel u CVH. Radi se o obitelji pokojnog Stipe Lozića Baškarada, koji je još u vrijeme dok se MUP zvao SUP bio šef tehničkih pregleda za Hrvatsku. I kod vlasništva CVH pojavljuje se sumnja jer neki tvrde da se radi o fiktivnim dioničarima koji skrivaju stvarne vlasnike (Penić, Jarnjak, Karamarko,...).
CVH je usko interesno, ali i financijski povezan s Tomislavom Karamarkom. Primjerice, aktualni predsjednik uprave CVH je Davorin Pavlović, nekadašnji šef MUP-ove tehnike, koji je bliski Karamarkov prijatelj. Pavlović je jedno vrijeme bio i direktor u Karamarkovoj tvrtki Soboli. Soboli je kasnije promijenio ime u Centar za informatiku i poslovno savjetovanje i naposljetku ga je kupio Centar za prometna i tehnička vještačenja i ekspertize u vlasništvu, pogađate: CVH-a. Sam Pavlović ima oko 5% udjela u vlasništvu CVH-a u dionicama što iznosi oko 13 milijuna kuna.U proteklih 25 godina, koliko se plaćaju nameti kvazi-državnoj tvrtki, CVH je uprihodila oko dvije milijarde kuna! Ovako ogroman novac logičan je motiv da se oko registracije vozila i CVH-a isprepliću brojni interesi koji sežu do samog vrha države. Ti interesi povezuju i dvije najveće stranke HDZ i SDP. Vezano uz CVH, između HDZ-a i SDP-a na snazi je prešutni sporazum prema kojem je HDZ omogućio privatnoj tvtki CVH-u monopolistički položaj s javnim ovlastima, a SDP je cijelo vrijeme tolerirao takvu poziciju CVH-a i odlučio je ne mijenjati ništa, unatoč brojnim kritikama i primjedbama.Osim svega, CVH je preko tvrtke u svom vlasništvu In-vozila osnivač kompanije IM-metal, koja se danas zove Flammifer. Ta je pak tvrtka poznata iz afere Daimler, u kojoj istraga isplate mita u kupnji vatrogasnih vozila nikada nije završena.
CVH ne samo da upravlja sustavom pregleda tehničke ispravnosti vozila i izdavanja raznih atesta, nego sudjeluju u izboru investitora i dodjeli lokacija za gradnju novih stanica za tehničk pregled, a čak imaju pravo da iz svake konkurentske stanice u vlasništvu osiguravajućih kuća naplaćuju postotak prihoda.

2012. godine, od 155 stanica za tehnički pregled, CVH je ‘nositelj ovlaštenja za obavljanje tehničkog pregleda’ u 113 stanica, a 55 je u njihovom vlasništvu ili suvlasništvu. Propisi su složeni tako da svaka stanica za tehnički, čak i ako nije u vlasništvu CVH, njemu uplaćuje 8,9% godišnjih prihoda!
Dakle, radi se o legalnoj “deračini” građana za privatni interes koju hrvatska država tolerira već 23 godine.
Dakle, standarde tehničkih pregleda posljednjih 25 godina postavlja privatna obiteljska tvrtka u vlasništvu bivših policajaca, prijatelja Tomislava Karamarka i Ivana Penića, a koji su preko nje osigurali sigurne prihode do kraja života za sebe i svoje potomke.
Do sada je bilo neuspješnih pokušaja da MUP preuzme poslove i ovlasti CVH, kako bi proračun mogao dobiti dodatna sredstva, ali od toga se odustalo iz nepoznatih razloga. Kada bi MUP preuzeo poslove tehničkog pregleda vozila od CVH i HAK-a, imao bi za plaće svojih djelatnika i pokriće ostalih troškova dodatnih 130 milijuna kuna godišnje.Možda će Karamarko u mjesecima koji su pred njim morati odgovarati i na pitanja zašto se baš njemu, Jarnjaku, Peniću i njihovim jatacima omogućilo da se enormno bogate iz kace koja bi svježim novcem trebala puniti državni proračun. Ne treba ni sumnjati da je i CVH u rukama HZD-ovih pouzdanika bila stranačka kasica-prasica.Kada je Petrov upoznat kako je CVH za privatni interes dobio javne ovlasti, odlučio je da to treba promijeniti. S istim je bio upoznat i MOST-ov Miro Bulj. Bilo je jasno da ovaj očiti slučaj legalizirane korupcije treba ispraviti i vratiti ovu djelatnost od javnog interesa u MUP. Iako je MUP to mogao napraviti davno, ni HDZ-ova i SDP-ova vlast nije ni pomislila novac koji svi plaćamo, umjesto u privatni džep, preusmjeriti na račun državnog proračuna. Razlog još uvijek nije poznat. Petrov je nakon informiranja o svemu odlučno tražio razmontiranje ovog koruptivnog sustava. Međutim, u Karamarku, unatoč njegovoj domoljubnoj retorici, nije naišao na potporu. Naprotiv, Karamarko se tome žestoko usprotivio.Sada je i mnogo jasnije zašto sve Karamarko na mjesto ministra unutarnjih poslova želi postaviti svog pouzdanika Josipa Buljevića, bivšeg šefa SOA-e i današnjeg ministra obrane. Njegova zadaća bila bi stopiranje svih mogućih istraga oko CVH, ali i drugih afera povezanih s Karamarkom i njegovim prijateljima. Ne bi mu to bilo prvi put.
Karamarko stoga računa da MUP pod svaku cijenu mora imati pod kontrolom. Nakon što je napustio Vladu, Karamarko namjerava vladati iz sjene pod svaku cijenu ćak i ako SDP preuzme vlast ponovo. Radi se o legaliziranoj korupciji od koje korist imaju i HDZ-ova i SDP-ova elita i nitko ne smije ugroziti ovaj vrlo unosan posao umreženih parazita! No, pitanje je kakva je zapravo danas stvarna snaga Karamarka kojeg se već odriču brojni članovi njegove stranke. On je danas napušteni borac usred ringa, koji još samo blefira pred kamerama. Ni on sam više ne zna iz kojeg mu kuta i od koga stiže prijetnja i(li) udarac. Sustav, odnosno parasustav kojeg je godinama gradio sada se okreće protiv njega. Karamarko postaje njegova najslabija karika…

Tagovi

Komentari

S privatizacijom državne

S privatizacijom državne imovine se pojavljuje jedan fenomen, nepoznat u "socijalizmu" - bogati poduzetnici i tajkuni, i siromašni političari.
U razvijenim zemljama društvo tolerira određene omjere u vrijednosti privatne imovine poslovnjaka i poduzetnika, i političara. Bill Gates je bogatiji čovjek od Obame. To je jasno svima, nitko od toga ne radi problem. I Obama vjerojatno misli da je takav omjer u redu, i da se može smatrati normalnom pojavom u kapitalističkoj Americi.
No, u tranzicijskim zemljama je ponešto drugačija situacija. Privatni poduzetnici su stekli svoje bogatstvo u vrlo kratkom vremenu u procesu pretvorbe i privatizacije. Vlasništvo nad vrijednom poslovnom imovinom nije stečeno klasičnim poduzetništvom, nego talentom da se u pravo vrijeme bude na pravom mjestu, koristeći političke veze, ratne oskudice, nedostatak regulatornih institucija razvijenih kapitalističkih država, nespremnost zakonodavstva da spriječi naglo gomilanja privatnih bogatstava, itd.....
tako da naši Milanovići i Karamarki vjerojatno ne misle da je nesrazmjer njihove imovine i imovine Todorića, Tedeschija i ostalih iz tajkunske lože, prirodno stanje stvari.
O tome se javno ne govori, niti to može biti dio političkih programa njihovih političkih stranaka, ali se glasno misli - otprilike ovako: dečki, dok smo se bavili iizgradnjom nove države, vodili rat, pisali zakone i osnivali institucije nove države, vi ste - stjecali, dobivali poduzeća, ili ih kupovali ispod cijene, koristili managerske kredite i sve ostale pogodnosti kojih ne bi bilo da nije bilo nas političara. Počeli ste selidbu u vile na sjeveru grada, dok smo mi ostali u Prečkom, družite se u zatvorenim klubovima, kupate na koncesioniranim plažama, vaše žene božićne kupovine obavljaju u Harrodsu, a djeca igraju tenis u američkim teniskim školama....a mi ostajemo fukara onog časa kad siđemo s vlasti.
Taj jaz se može premostiti euro sinekurama, klasičnim reketom nad novopečenim poduzetnicima, ili recimo, usmjeravanjem određenih tokova novca građana ili države preko fake trgovačkih društava, kao što je opisano u dnevniku.
Političari nisu bogom dani poduzetnici, inače ne bili političari, ali nisu ni kao klasa glupi ili naivni da toleriraju nesrazmjerno velike razlike u privatnim bogatstvima između njih samih i tajkuna - već zbog toga jer osobno i smatraju da su političari zaslužni za prvobitnu akumulaciju love, ako već ne potpuno, onda u velikom dijelu.
Taj se problem jednog dana mora riješiti. Do tada ćemo imati centar za vozila, dubrovačke zidine, i razne oblike mutnih rentiranja, pokrivenih još mutnijim zakonima.

Tko je glasao

Vrlo konstruktivan komentar

Ima samo jedan problem!

Taj se problem jednog dana mora riješiti. Do tada ćemo imati centar za vozila, dubrovačke zidine, i razne oblike mutnih rentiranja, pokrivenih još mutnijim zakonima.

A do tog dana neka stoka iseljava bez povratka, neka bijela kuga kosi, neka kontejneri budu normalni izvor egzistencije i bla, bla, bla....

Samo zato jer nemamo odgovornosti za našu djecu i unuke i zato jer komoditet pognute glave je puno lagodniji od talasanja pozicija političkih oligarhija i tajkunskih gomora...

Tko je glasao

Monopol u rukama privatne firme

Apsurdno je da npr. kad hoćeš kupiti rabljeno vozilo ili ga nedajbože uvesti iz inozemstva, nemaš pojma koliki ćeš porez na promet motornim vozilima u prvom odnosno dodatno i svakolika druga davanja u drugom slučaju morati platiti.

Zašto? Zato jer procjenu vrijednosti vozila vrši neki ćato u poreznom uredu, a na osnovu kataloga koji izdaje privatna firma - CVH. Ako unaprijed želiš saznati koliki te troškovi čekaju, možeš istog ćatu moliti i kumiti, ali on ti to ne želi reći. Kao da je to poslovna tajna.

Navodno je moguće dotični katalog kupiti, ali koji je smisao dati parsto kuna za knjižurinu sa šumom podataka iz koje tebi treba samo jedan listić. Nije li to još jedan bezobrazluk ove države prema svojim građanima?

Da povučem paralelu - u Njemačkoj, na primjer, kupiš rabljeno vozilo, odeš na prometni odjel, prevedeš ga na sebe, platiš nekih 40-tak € za novu prometnu te dodatnih 30-tak za tablice koje ti izradi za to ovlašteni obrtnik, i to je to. Nema poreza na promet, nema bezbroj računa i naknada, nema procjena, nema ugovora niti javnih bilježnika. Ništa. Dokaz da si vlasnik auta je vlasnički list u tvojoj ruci.

Usto, za par dana poštom dobiješ čestitku - godišnji porez na motorna vozila. Koji je transparentan i unaprijed znaš koliko će te odrati. Npr, za dvolitarskog benzinca platit ćeš nekih 147€ godišnjeg poreza, bez obzira bio to novi mercedes vrijedan 60.000€ ili punoljetna kanta koju ti je poklonio ujak.

Usput, tehnički pregled je svake dvije godine, a nova vozila su istog oslobođena prve tri ili četiri godine. Jer novo vozilo, pretpostavlja se, tehnički je ispravno...

Tko je glasao

Ako je CVH stvarno ono što ti

Ako je CVH stvarno ono što ti pišeš @sjenka i ako je točno o CVH ono što piše tisak i najtiražniji - tada je stvarno dosta!

Sve upletene u CVH i sve koji su opljačkali 2 milijarde KN treba jednostavno "zatući kolcem kao kerove uz tarabu"... Prevršili su mjeru, dosta je.
Ovo je kao prijetnja, makar to nije nikakva prijetnja već način razmišljanja što i kako dalje.

Najluđe oko tog CVH što RH nije tu dobila ama baš ni KN od ogromne "zarade" tj. pljačke neviđene, ako sam dobro povezao informacije.

Morao bih kontaktirati Viktora Kodriča.

Tko je glasao

Ponavljam, problem je omerta

Omerta HDZ-a i SDP-a (grdlinov HNS se podrazumijeva) o kojem povremeno pišem od 2010.g. što iz prvog izvora što kao glasnik istraživanja drugih.
Oficijelni mainstream nije nikad želio objaviti saznanja o navedenoj zavjeri osim marginalnih portala gdje su kvalificirane kao blesave teorije.
Kompletnu dokumentaciju saznanja o CVH sjenka & suradnici su dostavili Grmoji i Petrovu, odgovor je bio da ne diraju u to po cijenu života...

Zavjera CVH je u hrvatskim razmjerima usporediva zavjeri FED-a u Americi - dakle javne ovlasti u privatnim rukama i slijevanje državnih novaca u privatne đepove...

Tko je glasao

otpisani

Tko je glasao

Grdi, nisam zadovoljan s

Grdi, nisam zadovoljan s ostavkom Karamarka BMK za njega, to je p...in dim, ta ostavka!
Nisam zadovoljan ni da Mamić da ostavku niti da Penića malo saslušaju....
Ne, s time nisam zadovoljan.

Bojim se da je @jelenska bio blizu istine...
http://pollitika.com/ubijanje

Žalosno, ali ovi stvarno izazivaju vraga.

Tko je glasao

Staviti poveznice (linkove)

Tko je glasao

nadrobi ti toga svašta @sjenka

može biti da tu ima nešto...no meni je samo bitno da ako padne, pada još jedan pobočnik veleizdajnika Mesića

sve dobro...

Tko je glasao

Niti je poanta Mesić niti Karamarko već omerta

Jel tebi svejedno išao na tehnički svake godine ili svake dvije...

Problem je OMERTA zbog koje je iz RH izvučeno u zadnjih 25 god 120 mlrd $, a građane se zatočilo ko tuđmanovu stoku sitnog zuba.

Politički sustav je potrošen klasičnim kriminalom elita i treba ga mijenjati u korist suverena ćak i silom!

Tko je glasao

nisi ti ništa novo otkrila

@sjenka

manje više znane stvari

sjetimo se kako se tražilo da bacamo ispravne komplete prve pomoći i da kupujemo neke točno određene

e onda su se građani malo bunili pa se s tim stalo, do druge zgode

sve dobro...

Tko je glasao

Stoka sitnog zuba uvijek samo bleji

Na početku teksta ti stoji da su fakti stari i da je o njima već pisano, sjenka samo podsjeća na blud kojem su se rvati poslušno prilagodili. Ima premalo kontejnera...

Tko je glasao

od tvoje tajne

ispostave Crne ruke bih očekivao da budete aktualni, a ne da reciklirate staro smeće

Boris Šprem je umro...i tako..jel on imao nešto s time o čemu pišeš

sve dobro...

Tko je glasao

Nije reciklaža već pušiona građana

I Boris Šprem u mandatu gl tajnika AMSH.

Uglavnom sprega najviših državnih dužnosnika svih boja s hrvatskom gomorom koja isisava esenciju narodnog bića.
I to neće ići na bolje bez ulice i toljage. Imam info da već Milanović uvelike dijeli buduće sinekure. Bljak, ni kriv ni dužan morat će biti predsjednik vlade...
I tako - kurta, murta, kurta, murta.....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci