Tagovi

Hrvatska, od sitne korupcije do kleptokracije!

U predmodernim vremenima viktorijanske Engleske, carske Rusije, Pruske i u drugim uređenim državama sve do 19 st. bilo je uobičajeno kupovati javni položaj, koristiti taj javni položaj samo za vlastiti probitak, birati službenike prema porijeklu ili stranačkom kriteriju i građane tretirati kao objekt vladanja, a ne kao izvorne nositelje suverniteta.
Podmićivanje, nepotizam, zloupotreba javne funkcije i općenito...sve ono što mi danas nazivamo "korupcija", u tim državama se tretiralo kao normalno i funkcionalno ponašanje.
Krajem 19 st.(Sjedinjene Američke Države do Pendelton Acta 1883g. ili Engleska do 1854g.) sve te "predmoderne države“ napuštaju te „spolis sisteme“ i stvaraju profesionalnu i nepodmitljivu upravu, te svaki oblik korupcije kao drštveno štetan oblik ponašanja počinju i zakonski strogo kažnjavati.
Danas gotovo ne postoji društvo( pa ni ono "u razvoju“ ili "tranziciji“..gdje je korupcija najveća) koje korupciju ne osuđuje prvenstveno, kao nemoralno ponašanje.. i koje tu korupciju zakonski ne tretira kao krivično djelo.
Moralna kategorizacija takvog ponašanja više nigdje nije sporna, međutim ono što je svakako sporno i u čemu se moderna društva razlikuju od "tranzicijskih“ ili onih u "razvoju“ je sekundarna sposobnost pravosuđa u otkrivanju, progonu i zakonskom kažnjavanju korupcije.
Dok se u modernim državama svaka zloupotreba javne funkcije zakonski strogo kažnjava kao akt zločina protiv društva, države, vlasti i tržišne ekonomije (jer "visoka“ korupcija najviše remeti uvjete tržišne utakmice i ukupnu racionalnost ekonomskog ponašanja jedne države) u "tranzicijskim državama" se uprkos usvojene moralne i pravne regulative, korupcija i dalje pravno tolerira ili se u najboljem slučaju jedino suzbija na nižim razinama državnih i javnih funkcija, tipa..primanja mita od strane profesora, liječnika ili policajaca, dok obnašatelji visokih državnih i javnih funkcija gdje je šteta od te korupcije i najveća..ostaju i dalje od zakona nedodirljivi.
Za takve tranzicijske države u kojima se segment visoke državne i javne korupcije zakonski ne kažnjava (ili se samo sporadično radi političkih obračuna i "poena" kažnjava), bez imalo uljepšavanja možemo reći da su to.. "države-kleptokracije“!
Izvorni pojam "kleptokracije“ dolazi od grčke riječi κλέπτης ("lopov") i κράτος ("vladati") i doslovno znači.. "vladavina lopova".
Hrvatska je od nekadašnje socijalističke republike, u kojoj se korupcija "tradicionalno“ upražnjavala uglavnom samo na nižim razinama državnih i javnih funkcija, početkom devedesetih, kao tranzicijska i kapitalistička država premetnula u najgori oblik kleptokracije u kojemu sam vrh državne vlasti i javne uprave sa milijardama ukradenih kuna i dalje nesmetano provodi "visoku državnu korupciju“.
Nekad tradicionalno koruptivno društvo sitne korupcije se u uvjetima tržišne ekonomije razvilo u kleptokraciju kao antipod (hrv.“protunožac“:) svake pravne, socijalne, pa i kapitalističke države, jer je visoka državna i javna korupcija nespojiva sa svim tim nabrojenim.
Pozivanje samo na "tradiciju koruptivnog društva“ kao glavnog uzroka kleptokracije ne stoji, jer sitna korupcija nije mogla biti jedini uzrok ovom patološkom metastaziranju korupcije u novim uvjetima tržišne ekonomije.
Isključio bi i one gotovo proročanske riječi ubijenog hrvatskog emigranta Brune Bušića iz 1975g. o tome..“ Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima“
Koji je glavni razlog da smo nakon dvadeset godina vlastite države stigli do sramotne kleptokracije(vladavine lopova) i imamo li uopće šansu da iz nje ubrzo izađemo?
Naravno, šansa kao i u svemu svakako postoji...ali ćemo o njoj pokušati zajedno raspraviti!?.:)

Komentari

Ispravak netočnog navoda :)

Nismo nakon 20 godina došli do sramotne kleptokracije - sramotna kleptokracija nam je prodana prije 25 godina pod imenom demokracije, vjere i domoljublja, i od tad je na vlasti u ovom ili onom obliku, na svim razinama od predsjednika i premijera, preko ministara, saborskih zastupnika, svih vrsta sudaca od ustavnih i vrhovnih do općinskih, pa do razina županijskih, gradskih i općinskih službi.

Rezultat je to primitivnog i licemjernog načina razmišljanja i ponašanja frustriranih pojedinaca, a koje je postalo poželjno u očima naroda kao vrlina ambicioznosti (on je sposoban, on zna, vidi koliku je kuću napravio i kakav auto vozi - on zna kako treba raditi).

A vjera je tu dobrodošla ispomoć sa strane - nema veze, malo zgriješiš, odeš na ispovijed, izmoliš pokoru, pričestiš se, ubaciš milodar u škrabicu i eto te - ko nov, bijel, čist, bez grijeha...

Tko je glasao

da bi se pobijedio protivnik

da bi se pobijedio protivnik treba znati sve njegove mane pa tako, idemo jos malo o samoj korupciji!:)
jedna od mogucih podjela korupcije je podjela na "decentraliziranu" i "centraliziranu" korupciju.
decentralizirana korupcija je kad se korupcijom bave drzavni i javni sluzbenici za svoj racun i interes, a centralizirana korupcija je ona koju generira drzavni vrh, odnosno...vladajuca politicka opcija.
nosioci decentralizirane korupcije nemaju veliku drustvenu moc, vec se uglavnom radi o nize rangiranim osobama u drzavnim i javnim ustanovama koji koriste (zloupotrebljavaju) svoje radno mjesto kao sredstvo pribavljanja protupravne materijalne koristi.
u drustvu u kom ne postoji centralizirana korupcija(drzavnog vrha!) obracun sa takvim vidom korupcije je nasjednostavniji.
takva korupcija( u tim drustvima) kao rijetka pojava bitno ne ugrozava samo drustvo, iako ona sama narusava politicki ili moralni legimitet sluzbi u kojima se javlja i sa takvog aspekta ni decentralizirana korupcija nije benigna pojava.
ona se uglavnom svodi na sitne novcane iznose, uz rijetke izuzetke (relativno!) vecih novcanih iznosa kao sto je to bilo u aferi sa rijeckim kadiologom ognjenom simicem koji je "pao" kao prva zrtva ove korumpirane vlasti, kad je ona zapocela ovaj svoj (samo!) antikorupcijski igrokaz kako bi zavarala eu i na jeftin blef zatvorila poglavlje 23.
simic je poput mnogih lijecnika primao mito u malo vecem iznosu (cca. 250 000 kuna) i
dobio devet godina zatvora za taj svoj koruptivni cin, sto sigurno nebi dobio ni u svedskoj, ali je kao sitni "decentralizirani" korumpirani lijecnik bio politicki zrtvovan kako bi se zadovoljila (prevarila) eu.
u te sitne (decentralizirane) korupcijske skandale, koje je ova korumpirana vlast proglasila " velikim korupcijskim aferama"(mos' mislit!), spadaju jos "afere".. "index", "dijagnoza", "offside" i mozda jos po koja koje se vise ni ne sjecam.
u decentralizirane korupcijske afere spadaju i srednje korupcijske afere, koje provode direktori i visokorangirani clanovi uprave javnih poduzeca, pod uvjetom da te njihova korupcija nije determinirana politikom drzavnog vrha.
u svakom slucaju u tu srednju korupcijsku skupinu decentralizirane korupcije spada afera sa bivsim predsjednikom uprave hz-a -davorin kobakom i biserkom robic koji su ukrali tri milijuna eura placajuci fiktivne usluge vlastitim off shore poduzecima.
u tu skupinu svakako spada i buduca afera :) sa sadasnjim predsjednikom uprave hz-a zlatkom rogozarom koji je zajedno sa pripuzom i tadicem (iz slucaja "glavas") hz-u u komenzaciju za otkup potrazivanja hz-a prema zeljeznicama bivse jugoslavije u vrijednosti 15 milijuna eura (sa kamatama i do 40) uvalio teren u plocama koji su pripuz i tadic 2002g. platili svega dva milijuna maraka.
te dvije korupcijske afere, pod uvjetom da nisu imale politicki nalog hdz-a, ipak jos uvijek spadaju u srednje afere decentraliziranog tipa.
takve su i afere "hrvatska autoceste", "hep" , "maestro"..etc!
jos jednom, kod ovih afera se sa sugurnoscu nikad ne moze reci dali spadaju u decentralizirane korupcijske afere, jer ukoliko su bile politicki diktirane od vrha hdz-a(sto je vrlo vjerovatno) tad bi one potpale pod pojam "centralizirane (drzavne) korupcije!
kako istrage u ovim aferama nisu iskristalizirale niti jednu dokazanu poveznicu izmedju aktera tih afera sa visokim drzavnim duznosnicima, uzecemo legalisticku kvalifikaciju da se ipak radilo samo o srednjoj (krupnoj) decentraliziranoj korupciji!
naravno, zbog ovoga bi se ja sad prvi za jezik ugrizao!:)
u skupinu afera koje mozemo nazvati krupnim i centralistickim jer ih provodi korumpirana drzavna vlast i vladajuca politicka opcija, svakako spadaju afere "brodosplit", "kamioni" i naravno, kao najkrupnija...afera "fimi medija"!
u skupinu tih afera svakako spada i ova sa "medikolom"!
da ne zaboravim (za istrazitelje ako citaju ovo!) u pravilniku hzzo-a jasno pise da hzzo moze dogovarati usluge iz nuklearne medicine samo sa javno-zdravstvenim ustanovama(a ne sa privatnicima tipa. "medikol"), sto je bitan podatak za podizanje optuznice!:)
da sumiramo sve ovo!
korumpirana drustva, koja se jos od milja nazivaju "kleptokracijama", su ona u kojima postoji centralizirana drzavna korupcija koja generira svu ostalu korupciju pa tako i onu srednje i sitnu, decentraliziranu korupciju!
nema me do ponedjeljka, pa mi malo razradite ovu temu!:)

Tko je glasao

Pitajte vlast

korumpirana drustva, koja se jos od milja nazivaju "kleptokracijama", su ona u kojima postoji centralizirana drzavna korupcija koja generira svu ostalu korupciju pa tako i onu srednje i sitnu, decentraliziranu korupciju!
Ovime si zapravo odredio smjer ispravnog razumijevanja "dileme"! Sve korupcije se svode i pozivaju na sustav koji ili omogućuje ili brani generiranje i razvoj iste. A konačna adresa je centralna vlast. Sve jasno!?

Tko je glasao

potpuno tocno golgota, jer

potpuno tocno golgota, jer "decentralizirana korupcija" nikad nebi metastazirala da u drustvu ne postoji i vrlo izrazena "centralizirana korupcija" koju provodi vlast.
korupciju u hrvatskoj generira vlast, odnosno hdz kao politicka stranka na vlasti.
mnogi ce sad naivno pomisliti da ce se ta "centralizirana korupcija" rijesiti istog onog trena kad hdz izgubi izbore i ode u (zasluzenu)opoziciju?
cinjenica je da je hdz desetljecima (uz trogodisnji prekid) vladao hrvatskom i da je korupciju "razvio" do razine kleptokracije, ali cinjenica je i da samo fizickom smjenom hdz-a, bez sustavne reforme drzavne i javne uprave, ostavljamo plodnu njivu za korupciju koja se vjerujem nece razviti u neku novu kleptokraciju, ali je naivno ocekivati da ce sa samim odlaskom hdz-a biti potpuno uklonjena i "drzavna korupcija".
korupcija (centalizirana i ostala) u tranzicijskim drzavama je vise sustavna greska, nego li posljedica nekog "moralnog" defekta politickih stranaka.
na koji nacin su se "predmoderna drustva" zapadnog svijeta rijesila centralizirane korupcije ili je svela na neku razumnu razinu?
postoji jedno vrlo jednostavno rijesenje ( za koje dodushe treba postojati jaka politicka volja) koje je daleko efikasnije nego li sve akcije drzavnog odvjetnistva i policije u daleko ozbiljnijim tranzicijskim drustvima nego li ovom nasem, gdje su i te "akcije" samo politicki igrokazi.
na koji nacin transformirati drzavnu i javnu upravu i stvoriti zdrave pretpostavke za ukidanje "centralizirane korupcije"!?

Tko je glasao

sve jasno!

država - generator svih nepravilnosti
http://pollitika.com/frustracije-i-prosjecna-placa#comment-297229
drzava polazi od toga da je privatnik lopov
da, jer mu je to omogućila - u 99% slučajeva
http://pollitika.com/sivo-crno-zamagljivanje-pameti#comment-297261

Tko je glasao

KLEPTO-FAŠIZAM

najveće otupljivanje na velike pljačke desilo se pristajanjem na nemoralnu ponudu otkupa društvenih stanova za kiki-riki...tko bi nakon toga mogao rijeć reći na velike uzurpacije koje su uslijedile. Stavlje juče @golgota link npr na Đuru Sessu i pretvaranje društveneog vlasništva u vlasništvo ZABAe....pa pola ljudi to ne zanima kada im je omogućeno da sami uživaju na zajednički račun bespravnim gradnjama, dodijeljenim stanovima, sigurnim plaćama koje padaju kao mana s neba - jasno da navijaju za propast koja ide: daj uzmi što više kredita, nećemo i nemožemo ništa vraćati - vidite kako smo jadni siroti.

Bila je stara narodna da su najveći neprijatelji oni koji te žale i oni koji ti daju, naravno da naš "mladi" narod ima izvrnutu kontra i protivnu logiku koju uvodi zadnjih nekoliko desetljeća, a sad je totalka raspašoj puno jači nego prije tri desetljeća.

U pustoj brizi što da ("nešto") ostave djeci zaboravili su na djecu

Ili još gore, zapravo ih nikada za njih nije bila niti briga

I to se na žalost odnosi na veliki dio društva.

(ovim ničim ne "amnestiram" veliku pljačku, velike iluzioniste, velike lopine koja su taj lopovluk ozakonili uz pomoć širokog kruga stručnjaka)

ratni trenutak je iskorišten za u tom kaosu neprimjetnu ili čak i poželjnu autokraciju koja je brzo posijala demokratsku korupciju
tako da dugo traje taj princip od općeg ka pojedinačnom
odnosno kao i u svakom fašizmu, masa stvara vodstvo

Tko je glasao

decentralizirana korupcija : velika pljačka

čak i sada EPH je dao stranicu u jutarnjem koja se zove otprilike: građani traže lopove koji su opljačkali zemlju - "prijavite korupciju"

da može se reći, i zbilja nije moralnood nekog umirućeg uzeti ponuđenih 100 kuna da dođe koji dan ranije na CT ili štatijaznam
veliki lopine nikada neće umočitti svoje prstiće u ovako transparentne i disperziji podložne strasti

najrazvikaniji liječnici u principu se bave drugom vrstom trgovine ili još jednostavnije gradnjama, ali prije moraju stići do odrđenih pozicija. Kada zanju što im je cilj ništa im nije nemoguće. Za te nikada nečeš ćuti da su mito.

hrpe onih koji primaju mito to jako dobro znaju....rijetki budale preživljavaju sa svojim znanjima i sposobnostima bez toga - odnosno to je nemoguće jer srčike za sisanje već odavno nema.

dedukcija i indukcija se prožimaju, čisti perpetummobil, ali samo kada bi mogao stavrno postojati onda ne bi bilo problema

Tko je glasao

da bi se pobijedio protivnik

da bi se pobijedio protivnik treba znati sve njegove mane pa tako, idemo jos malo o samoj korupciji!:)
jedna od mogucih podjela korupcije je podjela na "decentraliziranu" i "centraliziranu" korupciju.
decentralizirana korupcija je kad se korupcijom bave drzavni i javni sluzbenici za svoj racun i interes, a centralizirana korupcija je ona koju generira drzavni vrh, odnosno...vladajuca politicka opcija.
nosioci decentralizirane korupcije nemaju veliku drustvenu moc, vec se uglavnom radi o nize rangiranim osobama u drzavnim i javnim ustanovama koji koriste (zloupotrebljavaju) svoje radno mjesto kao sredstvo pribavljanja protupravne materijalne koristi.
u drustvu u kom ne postoji centralizirana korupcija(drzavnog vrha!) obracun sa takvim vidom korupcije je nasjednostavniji.
takva korupcija( u tim drustvima) kao rijetka pojava bitno ne ugrozava samo drustvo, iako ona sama narusava politicki ili moralni legimitet sluzbi u kojima se javlja i sa takvog aspekta ni decentralizirana korupcija nije benigna pojava.
ona se uglavnom svodi na sitne novcane iznose, uz rijetke izuzetke (relativno!) vecih novcanih iznosa kao sto je to bilo u aferi sa rijeckim kadiologom ognjenom simicem koji je "pao" kao prva zrtva ove korumpirane vlasti, kad je ona zapocela ovaj svoj (samo!) antikorupcijski igrokaz kako bi zavarala eu i na jeftin blef zatvorila poglavlje 23.
simic je poput mnogih lijecnika primao mito u malo vecem iznosu (cca. 250 000 kuna) i
dobio devet godina zatvora za taj svoj koruptivni cin, sto sigurno nebi dobio ni u svedskoj, ali je kao sitni "decentralizirani" korumpirani lijecnik bio politicki zrtvovan kako bi se zadovoljila (prevarila) eu.
u te sitne (decentralizirane) korupcijske skandale, koje je ova korumpirana vlast proglasila " velikim korupcijskim aferama"(mos' mislit!), spadaju jos "afere".. "index", "dijagnoza", "offside" i mozda jos po koja koje se vise ni ne sjecam.
u decentralizirane korupcijske afere spadaju i srednje korupcijske afere, koje provode direktori i visokorangirani clanovi uprave javnih poduzeca, pod uvjetom da te njihova korupcija nije determinirana politikom drzavnog vrha.
u svakom slucaju u tu srednju korupcijsku skupinu decentralizirane korupcije spada afera sa bivsim predsjednikom uprave hz-a -davorin kobakom i biserkom robic koji su ukrali tri milijuna eura placajuci fiktivne usluge vlastitim off shore poduzecima.
u tu skupinu svakako spada i buduca afera :) sa sadasnjim predsjednikom uprave hz-a zlatkom rogozarom koji je zajedno sa pripuzom i tadicem (iz slucaja "glavas") hz-u u komenzaciju za otkup potrazivanja hz-a prema zeljeznicama bivse jugoslavije u vrijednosti 15 milijuna eura (sa kamatama i do 40) uvalio teren u plocama koji su pripuz i tadic 2002g. platili svega dva milijuna maraka.
te dvije korupcijske afere, pod uvjetom da nisu imale politicki nalog hdz-a, ipak jos uvijek spadaju u srednje afere decentraliziranog tipa.
takve su i afere "hrvatska autoceste", "hep" , "maestro"..etc!
jos jednom, kod ovih afera se sa sugurnoscu nikad ne moze reci dali spadaju u decentralizirane korupcijske afere, jer ukoliko su bile politicki diktirane od vrha hdz-a(sto je vrlo vjerovatno) tad bi one potpale pod pojam "centralizirane (drzavne) korupcije!
kako istrage u ovim aferama nisu iskristalizirale niti jednu dokazanu poveznicu izmedju aktera tih afera sa visokim drzavnim duznosnicima, uzecemo legalisticku kvalifikaciju da se ipak radilo samo o srednjoj (krupnoj) decentraliziranoj korupciji!
naravno, zbog ovoga bi se ja sad prvi za jezik ugrizao!:)
u skupinu afera koje mozemo nazvati krupnim i centralistickim jer ih provodi korumpirana drzavna vlast i vladajuca politicka opcija, svakako spadaju afere "brodosplit", "kamioni" i naravno, kao najkrupnija...afera "fimi medija"!
u skupinu tih afera svakako spada i ova sa "medikolom"!
da ne zaboravim (za istrazitelje ako citaju ovo!) u pravilniku hzzo-a jasno pise da hzzo moze dogovarati usluge iz nuklearne medicine samo sa javno-zdravstvenim ustanovama(a ne sa privatnicima tipa. "medikol"), sto je bitan podatak za podizanje optuznice!:)
da sumiramo sve ovo!
korumpirana drustva, koja se jos od milja nazivaju "kleptokracijama", su ona u kojima postoji centralizirana drzavna korupcija koja generira svu ostalu korupciju pa tako i onu srednje i sitnu, decentraliziranu korupciju!
nema me do ponedjeljka, pa mi malo razradite ovu temu!:)

Tko je glasao

mrak, a da ti ipak razmislis

mrak, a da ti ipak razmislis o povratku na staru varijantu kad se mogao obrisati komentar, a ne da ga ovako dupliram!?
koliko mi sjecanje sluzi, nikad nismo iskomentirali zasto si ukinuo tu opciju brisanja komentara?
pretpostavljam da je to zbog toga da u slucaju pokretanja kaznene odgovornosti postoji neki pisani trag koji se ne moze ukoniti, ili!?
drugo mi nista ne pada na pamet?

Tko je glasao

edi3

Dupliranje komentara nije toliko bitno.
Stvar je u tome da su se komentari prepravljali pa i u bitnim djelovima, a već bi bili ocjenjeni.
Neki komentari su mjenjani i nadopunjavani više puta.
Duple komentare bi mogao izbrisati izabrani moderator sa tim ovlastima. Ili poslati poruku Mraku da on to pobriše.
grdi

Tko je glasao

editiranje

Mislim da bi se tehnički dalo napraviti da se komentar može popraviti (pa i obrisati) - dok ne dobije prvu ocjenu - a da nakon toga bude "blokiran".

Tko je glasao

Zap

Tako je prije i bilo. Moglo se popraviti komentar dok se nebi ocjenio.
Kasnije je ta opcija nestala i pojavila se opcija koju su neki iskoristili za nedopuštene radnje.
Dakle trebalo bi vratiti na staro ili da moderator briše duplikate.

grdi

Tko je glasao

Hrvatska, od kleptokracije do

Hrvatska, od kleptokracije do kleptokracije

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Gledajući 21 točku programa

Gledajući 21 točku programa ekonomskog oporavka (kao što i sama riječ kaže, radi se o prijedlogu deblokiranja ekonomskih funkcija, ni više ni manje od toga) "kukuriku" koalicije, ne mogu se oteti dojmu da ni ti aspiranti na preuzimanje vođenja javnih poslova na razini države ne vide sistemsku grešku koja omogućava pojavu korupcije. Pretpostavljam da je njihov stav da se taj problem može riješiti ako "institucije rade svoj posao" ili, prevedeno, ako funkcionira pravosuđe. To bi možda i bio slučaj, kad se ne bi radilo upravo o sistemskoj greški. Što pod time mislim?

Radi se o tomu da sistem društvo (u ovom slučaju hrvatsko) ne razlikuje javnu, zajedničku i privatnu sferu. Radi pojednostavljenja, javno i zajedničko ću sažeti pod jedan pojam - opće. Kad ne postoji jasna i razgovjetna razdjelnica između općeg i privatnog, moguća su dva ishoda: (1) da opće dominira privatnim i (2) da privatno dominira općim. Najčešće nema totalne dominacije, ali ovdje generaliziram radi lakšeg razumijevanja. Slučaj (1) smo imali u real-socijalizmu društvenog vlasništva, a slučaj (2) imamo danas u kapitalizmu privatnog vlasništva. I jedan i drugi društveno-politički sistem karakterizira visok stupanj korupcije. I jedan i drugi sistem nametali su (ideološki i normativno) opće privatnom (1) ili privatno onom općem (2). Logično, ni jedan od ta dva sistema nije bio i nije demokratski, nego više-manje otvoreno diktatorski.

Radi se o međusobno uvjetovanim pojavama - nerazlikovanje općeg i privatnog onemogućava demokraciju, a nedemokratičnost pogoduje amalgamizaciji privatnog s općim. Dakle, da bismo uklonili sistemsku grešku koja proizvodi korupciju, moramo raditi na dvije fronte. Jedna je redefiniranje zajedničkog i javnog i kreiranje brana (ideoloških i normativnih) protiv upada privatnih interesa u domenu općeg i obrnuto: potiskivanje privatnog na račun općeg. Druga je afirmacija demokracije u pravcu jačanja sudjelovanja građanki i građana u političkim procesima i kreiranja demokratskih institucija i procedura koje će separirati privatne interese od općeg dobra, osiguravajući da ni jedno od toga dvoga ne dominira i time ugrozi njihovu odvojenost.

nemesis

Tko je glasao

bs

začarani krug definiranja, refedefiniranja, afirmiranja i navedenog u različitim kombinacijama fenomenalan je, ali samo za pisce znanstvenih članaka i evenutulano za pisce znanstvenofantastičnih članaka.

aposlutno jedino što nama treba, a bez čega svako definiranje, redefiniranje i definiranje redefiniranja ama baš ništa vrijedi su dvije stvari: pristojan čovjek sa općom kulturom ponašanja i čovjek koji želi Odgovorno Raditi svoj posao.

dođi u bilo koji ured u kojem rade divni ljudi plaćeni na ovaj ili onaj način iz državnog proračuna i vidjet ćeš da svi mogući aktovi, definicije i redefinicije neće biti niti flaster na svakodnevne probleme koji postoje.

i to je tako na ama baš svim razinama i u ama baš svim granama - od HZZO-a preko sudova do recimo zagrebačkog holdinga.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Imaš ti pravo, @griotta: čemu

Imaš ti pravo, @griotta: čemu se zamarati razmišljanjima o uzrocima problema, kad se oduvijek zna što je to apsolutno-jedino-što-nama-treba. Problem nastupa kad shvatiš da se ipak ne slažu svi oko toga što je to "apsolutno jedino", a mnogi ni ne znaju kako bi se to-apsolutno-jedino-što-oduvijek-znamo-da-nama-treba moglo ostvariti. Da ni ne spominjem sve one propale pokušaje onih koji su samouvjereno tvrdili da apsolutno sigurno znaju što-nama-apsolutno-jedino-treba i da apsolutno sigurno znaju kako-jedino-treba-biti-da-bude-apsolutno-kako-treba. Ja se slažem da pristojne ljude koji odgovorno rade svoj posao nije moguće korumpirati u nekrumpiranim sistemima i organizacijama i da su nepristojni i neodgovorni u takvim sistemima ekscesne pojave. No, naše društvo nije takav slučaj. I takvo će ostati sve dok pristup problemu/problemima bude u "apsolutno jedino" stilu.

nemesis

Tko je glasao

ok, ajmo onda probati tvojim

ok, ajmo onda probati tvojim pristupom.
daj redefiniraj definiciju jednog segmenta pa da probamo razraditi scenarij kako bi to funkcioniralo u praksi.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ne razumijem, @griotta, kojeg

Ne razumijem, @griotta, kojeg segmenta, koju definiciju?

nemesis

Tko je glasao

Nije dovoljno imati dobre

Nije dovoljno imati dobre zakone, provoditi dobre zakone, imati kvalietno neovisno sudstvo koje radi svoj posao. Potrebno je puno više: potrebno je da svaki djelatnik radne službe maksimalno savjesno i odgovorno radi svoj posao i bude zadovoljan svojom plaćom. Također, ono što je jako bitno jest da je svaki građanin svejstan da se sva zbivanja oko njega tiču i njega, te da je svaki od nas, ujedno i policajac.

Neki se ljudi zgražaju nad situacijom koju je netko šaljivo opisao na račun Švicaraca, a koja je meni sasvim prirodna i ne jedamput sam tako i postupila s obzirom na nered koji vlada oko naše kuće, a to je: sa susjedom sam u dobrim odnosima, čak odem i na party kod njih, ali prekoračili su vrijeme do kad se smije galamiti , pa sam ih prijavio kada sam došao kući.

Međutim, kod nas su se i takvi brzo snašli i "dogovorili" sa policajcima, pa nikome ništa. Korupcijom se ne može baviti nitko tko je na bilo koji način podmitljiv ili upleten. Policajci i javni djelatnici moraju letiti iz službe, a građani prijavljivati sve što znaju. I kada bi ljudi počeli doslovce "divljati" i poduzimati sve što treba oko nepravilnosti na koje nailaze, mislim da bi nastao takav pritisak, da bi se moralo početi drugačije jer bi to ukazivalo na svijest građana, a takvoga ne možeš preveslati.

Međutim, dok liječnik ne prijavljuje sumnje u zlostavljanje žene ili djeteta, dok susjed okreće glavu i boji se palica jer vidi da tko ima - taj može sve, pa trpi, dok gaziš po psećim govnima u parku i ništa ne činiš...nema pomaka. Od malih stvari počinje.

Svaki čovjek mora biti i policajac, a država mora biti ta koja će ga zakonski štiti i to na licu mjesta.

Tko je glasao

Ideal- istočna Njemačka

Ideal- istočna Njemačka

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

pa kako bi ti vladajuću

pa kako bi ti vladajuću podivljalu hordu stjerao u red?

Tko je glasao

Neki se ljudi zgražaju nad

Neki se ljudi zgražaju nad situacijom koju je netko šaljivo opisao na račun Švicaraca, a koja je meni sasvim prirodna i ne jedamput sam tako i postupila s obzirom na nered koji vlada oko naše kuće, a to je: sa susjedom sam u dobrim odnosima, čak odem i na party kod njih, ali prekoračili su vrijeme do kad se smije galamiti , pa sam ih prijavio kada sam došao kući.

Međutim, dok liječnik ne prijavljuje sumnje u zlostavljanje žene ili djeteta...dok gaziš po psećim govnima u parku i ništa ne činiš...nema pomaka. Od malih stvari počinje... Svaki čovjek mora biti i policajac, a država mora biti ta koja će ga zakonski štiti i to na licu mjesta.

prijavljujte svoje susjede, svoje "sumnje" i pseća govna.. vlastima. jer to je glavni problem i ogromni kriminal. svatko ima obavezu špijunirati svoje bližnje i redovito ih prijavljivati.. to je put u slobodu

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Debe ti si majstor za

Debe ti si majstor za izvrtanje u još uvrnutijoj situaciji! :)))

Mislim da jako dobro kužiš što sam rekla. Ili bi revoluciju - s kim? Ili bismo masovno buđenje iz hipnoze? 2012?

Meni sve paše, ali vani je surova stvarnost - ljudi ne žele znati, ljudi su kakvi jesu i ne vidim načina da se situacija u RH riješi u pozitivnom smislu.

Tko je glasao

@Veli Jože

Sve što si napisala stoji od riječi do riječi (a potrošio sam "dobre glasove).

Međutim, ja se ne mogu otresti scene gdje četiri privatna zaštitara na pod bacaju prosvjednika, a 20-30 interventnih policaja to mirno gleda. I nitko od raznih udruga ili državnih tijela nije digao glas protiv toga. Znam da zaštitari također imaju svoja prava, ali valjda je u ovom slučaju policija iznad njih.

Scenu gdje se zaštitar nagurava s policijom i viče prosvjedniku "zapamtio sam ti facu, gotov si kad te vidim", a policija niti da trepne - neću niti spominjati.

Tko je glasao

pa to je to - kod nas nema

pa to je to - kod nas nema svijesti o kolektivnom, o ljudskim pravima, znanja o zakonima, ničega. a kao drugo - ljudi se boje jer su izgubili povjerenje u državne institucije i zavladalo je "u se , na se i poda se". dakle, gdje nema povjerenja na relaciji građanin-država, nema ni zdravog društva. ispada da smo tu da bi plaćali opstanak države maćehe koju preziremo, ali je se toliko bojimo da smo ukočeni. a to upravo zato jer smo vidjeli da štiti situaciju tko je jači, taj tlači. štiti se monopol i novac, a ne građanin koji ih hrani i omogućuje njihov opstanak. sve naopako.

koji su tajkuni sankcionirani? niti jedan dosad. a to samo zato jer su i političari i tajkuni iznikli iz kriminala i sad jedni druge štite od bijesne, smrdljive svjetine.

i to nikako da se shvati u ovoj zemlji, a to je jedino bitno.

Tko je glasao

Sveti gral

ispada da smo tu da bi plaćali opstanak države maćehe koju preziremo, ali je se toliko bojimo da smo ukočeni. a to upravo zato jer smo vidjeli da štiti situaciju tko je jači, taj tlači. štiti se monopol i novac, a ne građanin koji ih hrani i omogućuje njihov opstanak. sve naopako.
A kaj misliš zakaj je to tako tj zakaj mora biti tako (a mora biti tisućama godina!)

Tko je glasao

jer jedni znaju, a većina ne

jer jedni znaju, a većina ne kuži, nego vjeruje u ono što im ovi koji znaju serviraju! i to bez da išta posumnjaju i NARAVNO, jer su ucijenjeni životom, dakle, strah za egzistenciju, jučer je bio strah od boga, itd.

Tko je glasao

I zemaljske kčeri opčiše sa bogovima

Jednostavnim rječnikom rečeno radi se o nužnosti održanja efikasnog nadzora nad masom kao skupom osamljeničenih pojedinaca. Globalna priča uopće ne uvažava cratos demosa i isti mu služi samo kao paravan za koncentraciju resursa u rukama onih koji su odabrani "po bogu". I tako će ostati jer nema prisile koja bi natjerala odabranike na solidarnost s marginaliziranima, dapaće egoizam se primjenjuje kao biološki filtar pomoću kojeg opstaju najjači i najkvalitetniji genetski materijali.
A priča u konačnici slijedi obrazac čuvanja krvnog nasljedstva onih koji nastaše činom - "... i siđoše bogovi sa nebesa i općiše sa zemaljskim kčerima..."

Tko je glasao

izgleda da - da. mada sam

izgleda da - da.

mada sam neki dan čitala opise norveških zakona i mogu reći da tamo već ima života... :)

Tko je glasao

jer imamo genetsku grešku

jer nas uče nekoj bolesnoj solidarnosti još od vrtića. ne njega jer je manji, ne njega jer su mu roditelji inn ili out, ne njega jer će tebe...pa tako cijeli život znaš da ne njega jer....u prošlom životu sam prošla put od onoga koji dodaje, donosi, odlaže do onoga kome se dodaje, donosi... i iskreno puno je manje razočaranja dok dodadaješ....jer si faca ako ti ne odgovaraš za pet o netko 10-i put ispravlja komad bezuspješno! jer si nekad mogao reći, nisi mogao promjeniti ali si mogao reći i bar si znao što se sprema jer su vremenom naučili pa su te unaprijed obrađivali da ih baš ne zminiraš javno...sad možeš i vikat - otkaz ćeš pobrat ovako ili onako! onaj ko te je prije u mozak skrivajući se iz partijske knjižice radi to i dalje skriven iz neke druge....jer iz povjesti ništa nismo naučili i stalno se isto ponavlja pod drugim imenom! a sve ima i dobru i lošu stranu! dok sam bila dijete u našem malom mjestu je stanovalo četiri policajca! tvoji doma su znali svaki tvoj korak, nije bilo teoretske šanse da drpiš jabuku sa stabla susjedu, i bez telefona i mobitela vijesti su stigle prije tebe kući!
na prste jedne ruke mogu pobrojat one koji su "zastranili" a danas uza svu naprednu tehniku mogu tako na prste jedne ruke brojat obitelji koje ne ratuju sa drogom i dilerima....ništa nije sveto, sve je bruto i neto! što smo u ovih 20 godina dobili a što izgubili?

Tko je glasao

pendrek

znam policajca koji je pijanog vozača opleo pendrekom po ramenu jer ga je naguravao i silom mu pokušao ugurati 200 Kn u džep
naravno, pokušaj podmićivanja je otišlo u zastaru,ali je policijot nagrabusio,suspendirali ga,vukao se po nekim njihovim sudovima za disciplinu,ovaj ga privat tužio,imao čovjek problema malo more,jer ga kao nije trebao pendrekom,
kakva je to poruka ostalima koji pokušavaju biti pošteni u nepoštenom društvu,
vidio sam jednom jednog inspektora rada koji je na sebi imao toliko zlatnine da bi potonuo kao kamen da upadne u more,a najljepše od svega je što ga nije sram,

sve dobro...

Tko je glasao

slažem se

To da se pendreči ljude po ramenu koji pokušavaju podmititi policajca je stvarno strašno! Pretpostavljam da je vozač stvarno bio jako pijan kad se uspio takav iskobeljati iz auta (prilično je teško pendrekom udariti vozača U AUTU) i natjeravao policajca po cesti, tako da je ovaj imao dovoljno prostora da isti izvuče. Naravno, nije ga mogao uhititi jednostavno na temelju toga što je pijan i odvesti u stanicu na vađenje krvi i triježnjenje, nego ga je ispendrečio i pustio? :)

Sorry, nije mi baš jasna poanta.

Tko je glasao

Bilo bi preopširno

@zap
sada opisivati situaciju,ne bi ga udario da nije morao i nije se radilo o pravom udarcu nego o simbolici. Već je bio izvan auta i na kraju su ga priveli,ali je ovaj imao vezu i više se papirologije potrošilo na ,eto poštenog službenika nego na podmićivača.

Također sam protiv pendrečenja,ali sam i protiv da podmićivanje ide u zastaru.
Poanta?
Pa evo onda jer si skoncentriran kao i svi , na poznate i na političare.Bandić?
Pijan bježao policiji. Poslije se normalno vratio u politiku i čak pobijeđivao na izborima.
Policajcu su tada pokušali smjestiti otkaz. Koja je pouka. Neizgovorena uputa.
Sada se čudimo Čačiću koji ne odstupa.

sve dobro...

Tko je glasao

ponavljam ovaj link (iako mi autor kolumne nije omiljen)

Jugoslaviju je korupcija proždirala. Tito je otvoreno protiv nje ustao na sjednici Predsjedništva SKJ 30. travnja 1971. godine, kada je rekao:
„Ima kod nas jedna stvar koja mene jako zabrinjava, koja bode oči. Meni se čini da ni naše sudstvo više tome ne odgovara, da je suviše liberalno, suviše gleda kroz prste, naročito kada se radi o korupciji. Korupcija je kod nas zauzela veoma snažnog maha. Sticanje bogatstva na razne nepravilne načine, na račun nekog drugog – to je kod nas masovna pojava. Korupcija se otkriva tu i tamo. Ima neke korupcije koja bode oči, ima javne korupcije koja se čak može zakonom opravdati. Ima čak i toga. Imate ilegalnu korupciju. Imate korupciju – ti meni, ja tebi. To se čini u četiri oka itd. Mi te stvari moramo rješavati, moramo zauzeti oštri kurs i ono bar što se otkrije mora biti drastično kažnjeno. Inače, doći će do toga da će mase sve više i više biti ogorčene. Jer, mase u toj korupciji vide da se tu manipulira sa onim sredstvima koja je radni čovjek zaradio. Netko je na nečijim leđima morao biti. To fali onda zajednici, to fali običnom radniku koji ima niski prihod, niska primanja itd. Jednom riječju, to je jedna rana koja sve više pogađa naše društvo. U mnogim zemljama korupcija je prilično snažna. Jest. Ali, tamo se korupcija često svršava sa gubljenjem glave, kazne su vrlo jake. Mi, razumije se, takvih zakona i nemamo, niti ih trebamo, ali trebamo oštrije kažnjavati nego što je to bilo dosad. I ne trebamo samo čekati dok se otkrije sve do kraja, nego čim naši organi dobiju signal treba odmah poduzeti mjere protiv toga.” (Tito-tajne vladara, str. 99.).......
U 1974. godini na ime super provizije isplaćeno je 27 miliona, 1975. godine 96 miliona i prošle godine 73 miliona novih dinara.
Korisnci su bili iz 30 zemalja, najviše nesvrstanih i zemalja u razvoju iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, dok je onih iz evropskih zamalja bilo znatno manje (Grčka, SR Nemačka, Danska, Luksemburg, Poljska, ČSSR, DDR, Mađarska i SSSR). Neposredni korisnici su uglavnom državni i armijski funkcioneri
......Petar Stambolić: Ja sam za dobre odnose i sa drugom zemljom, ali tu ipak moramo stvoriti komisiju, jer, recimo, dao je najnižu ponudu, a posao nije dobio. Zašto ga nije dobio?
Predsedavajući Stevan Doronjski: Dobro drugovi, .idemo dalje

http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/2010/11/11/jugoslaviju-je-korupc...
onda se dug nije mogao vratiti i upriličila se krvava pretstava svijetu
sada se bjesomučno slaže nenaplativ dug
polovica stanovništva koja živi na njemu pravi se blesava

Tko je glasao

samo napomena

onaj dug je ništa prema ovome koje su uvježbani stvorili, naravno da nisu nedužni kreditori

Tko je glasao

@edi3 Da su malo krali..??

Da su ove hadezenjare malo, sitno krale, oni su mogli vladati još 10 godina.. E, ali sa Sanaderom su prevršili svaku mjeru, a sa socijalističkim kradljivcima Sanader se ne da usporediti. On je postao MAKRO LOPOV, a i uz njega su se pojavili slični... I najgore: ostavili su iza sebe trag da je KRASTI I POTKRADATI vlasitu državu nešto samorazumljivo...I da se sada to OŠTRO sankcionira.. ne, petlja s epo sudovima i po pet-šest godina... dfo pravomoćne presude, a odvjetnici su nam među najbogatijima u zemlji.. Nobilo vozi Jaguar, ako nisi znao i!!
Da sam vlast, konfiskcija ukradene imovine bi bila najčešća kazna LOPINA PRVE KLASE! Čak važnija nego godine u zatvoru.. I strah me da kada prođe ova fertutma s EU, da će se lopine ponovo odvažiti..
Sada su se samo malo primirili...ako su?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zakon o oduzimanju imovine stečene kazn. djelom..

..plus u pripremi (u fazi nacrta) novi KZ...a sve in compliance with the acquis...to je sve već na stolu kao što znaš...prema tome, ne boj se, hapanje i život na zajednički račun odlazi polako u povijest (ofkors, nemam iluzija da će nestat for ever ali da će se svest na neku minimalnu razinu, to da, i to očekujem(o)..

konfiskcija ukradene imovine bi bila najčešća kazna - apsolutno se slažem (i to ti i piše u tom Zakonu o oduzimanju, blabla..)...taj zakon je 2004. izradila Vesna Škare Ožbolt dok je bila ministrica (a na bazi EU pravne prakse posebice engleskog zakona jer je taj najbolji,itd.) ali ju je Sanki odjebal po kratkom postupku riječima, parafraziram VŠO, da koji je njoj klinac, da, nismo mi mafijaška država, hehe. još se čovjek uzrujal' i izgalamil' se na dotičnu ko' na zadnju balavicu (dobro, ovo sam ja dodala, ne znam jel baš tako' bilo....ali ne bi me čudilo ni da jest)....prema tome, glede i unatoč, silne želje Sanadera, Rumenolikog (Polančeca) i ostalih Podravkaša, pa Protege itd.itd. mislim da neće uspjeti sačuvati velik dio onoga što su pohapali...sve to prelazi u vlasništvo of RH. bilo bi još dobro da RH, kao što je to u Srbiji već slučaj (btw. oni su prepisali taj njen zakon i uz neke manje modifikacije immplementiravaju ga već as of ožujak, 2008. i do konca 2010. zapljenili su imovine u vrijednossti preko 200 milja eurića. en plus, mjesečno beru 15.000 euros a conto rentanja tih nekih nekretnina...i tak, Srbi ga deru tutta forza...čitala neki dan da će sad nagazit i famigliu od Ratka Mladića, a vidimo i da su Cecu odrali za 1.5 milja eurića. TAKO se to radi.

p.s. Dragi Bajiću, jel prate ovi tvoji mali od DORH palube srpsku štampu? Šta se čeka? Zašto se primjerice, Kozarčeva ne renta a teta Mirjana preseli u unajmljeni stan, može si to komotno afordat s plaćom koju ima, onda, što je s onim posl. prostorima što je Ivek kupil za keš netom prije odlaska u Ausstriju? I to bi se issto dalo rentat, jel tak?

CC

Tko je glasao

Sve lijepo rečeno ali se

Sve lijepo rečeno ali se bojim da i od donošenja novog zakona ništa. Je, da su
htjeli imali su i sada dovoljno podloge za oduzimanje imovine prema poreznim
zakonima.
Ali, draga moja, nema političke volje.
A da neće od ničega odustati, dapače da će još jačim tempom nastaviti dokazuje
i slijedeće:
- društvo iz HDZ-a bi još prije odlaska s vlasti htjelo kroz sabor progurati zakon po
kojem saborski zastupnici i državni dužnosnici mogu u punu mirovinu sa 60 god.
života. A ti ostala rajo umiri na poslu.
Ako na to raja ne digne motiku, onda zaista nemamo više pravo glasa nikakvog.

Je si li uočila da kad se god Hrvatska približi okončanju pregovora za ulazak u EU
onda HDZ izađe s prijedlogom nekog zakona koji nas udalji od toga. Kao sada
prijedlog o preinaki izbornih jedinica iako dobro znaju da je to neustavno. Ili
prijedlog zakona po kojem bi saborski zastupnici i državni dužnosnici u punu
mirovinu mogli sa navršenih 60 god. života, a ostala raja sa 70 god.
Pa odmah dođeš do zaključka kako je njihova predanost ulasku u EU samo
prazna floskula, jer objektivno ulazak u EU je najmanje u interesu HDZ-a zato
što bi tada zasigurno morali prestati sa svojim lopovlukom a mnogo bi i u
zatvorima završili.
Inače, kada bismo Srbiju promatrali bez njezinog stalnog posezanja za našim
teritorijem, oni su daleko demokratičniji od nas. I zato se nemojmo čuditi ako če
prije nas u EU. Korupcija i kriminal, kada se detektira, vrlo lako se može rješiti.
Ali mi za to nemamo političke volje, bolje rečeno volje u trenutačnoj političkoj
strukturi jer to nije u njzinom interesu.

inigo

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci