Tagovi

Hrvatska na rubu bankrota?

Da li se Hrvatska nalazi na rubu bankrota?

Razmotrimo realno ekonomsko stanje koje trenutno prevladava u Hrvatskoj:

- Prevelika prezaduzenost Hrvatske (posljedica: dugogodisnje otplacivanje kredita (interest + principal balance) ce uveliko kociti njezin daljni ekonomski razvoj);

- Ogroman Deficit Hrvatske (uvoz > izvoz, posljedica: gospodarstvu prijeti kolaps, veliki manjak proizvodnje i inovacija);

- Prevelika prezaduzenost Hrvatskih gradjana (prezivljavanje putem raznoraznih kredita koji bi uskoro mogli presusiti);

- Inflacija je vec postala zbiljom (objasnjenje vladajuce stranke: razlog inflacijii je "manjak radne snage", posljedica: daljnje unistavanje vec uveliko osiromasenog srednjeg sloja; Prijete glad i neimastina, moguci socijalni nemiri);

- Rasprodata drzavna bogatsva u bescijenje te nepravedna podijela krupnog kapitala;

- Korupcija i gospodarstveni kriminal po direktivi vladajuce stranke u svim slojevima Hrvatskog Drustva popraceno s "Red Tape" sto uveliko koci neki znacajniji ulazak stranih investicija u nasu zemlju;

- Turizam nam i nije bas na nekom zavidnom nivou (premda se vladajuca stranka dici nasem "Turistickom Ekonomskom Cudu". 1/3 Jadranskih hotela jedva prezivljava, a da ne govorimo o ogromnim problemima u brodogradnji i ribarstvu);

- Odlijev mozgova "trbuhom za kruhom" u inozemstvo te sve veci postotak nezaposlenosti i neobrazovanosti nasih ljudskih resursa, a koji cine temelj napretka svakog drustva.

Nazalost, mogu nabrojati jos mnoge negativne indikatore koji idu u prilog cinjenici da Hrvatskoj prijeti ekonomoski kolaps i to prvenstveno zahvaljujuci katastrofalnoj politici vladajuce stranke. Ni rat nije uspio unistiti Hrvatsku ni priblizno toliko koliko mafijaska vladavina HDZa.

Tagovi

Komentari

Hrvatska je iskusna

Hrvatska je iskusna slobodarska zemlja specifične ekonomije - bogatih stališa i pojedinaca i siromašne i prezadužene države.

I prije nego kapne kakva lova u državni proračun, odmah se oslobađa iz tih ralja - na tome danonoćno rade naše najelitnije snage i ne treba oko toga brinuti.

Tako da je stalno love nema i ima kao nigdje, tako da sa impozantnim viškovima naše snage prodiru na zapad i sada na istok. To je dosadašnja igra a za dalje ćemo vidjeti, obzirom da je krenula druga igra.

Tko je glasao

Znači sve je Ok. Uf, a ja

Znači sve je Ok. Uf, a ja se već bio zabrinuo da nešto nije u redu. :-)

Tko je glasao

Rasprodata drzavna bogatsva

Rasprodata drzavna bogatsva u bescijenje te nepravedna podijela krupnog kapitala;
Prava komunistička fraza. Ajde nam ti molim te iznesi svoju viziju pravilne podjele krupnog kapitala..

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Podjela kapitala po

Podjela kapitala po principu: tuđe nećemo, svoje ne damo. Haha

Tko je glasao

Evo, ako mogu i ja... Recimo

Evo, ako mogu i ja...
Recimo da se ta "rasprodaja državnih bogatstava" i "pravilna podjela krupnog kapitala", ako je to neka vrsta stručnog eufimizma za privatizaciju u RH, ne događa u ratno vrijeme...

Tko je glasao

Prava komunistička fraza.

Prava komunistička fraza. Ajde nam ti molim te iznesi svoju viziju pravilne podjele krupnog kapitala..
..... evo ću ja.... pravilna podjela je ..... svakom njegovo.. tj. meni moje tebi tvoje, al da naše nikao nije i ne može biti tvoje..... i sve to šta imaš ili dobiješ množi - puta milijardu. LOL

Tko je glasao

Da ne voliš HDZ je tvoje

Da ne voliš HDZ je tvoje pravo, ali barem nemoj u tu svrhu govorit netočne podatke... Meni se čini da bi tebi bilo drago da je ovako, samo da se to može pripisati HDZ-u... Ali, na sreću nije tako.

- zaduženje je veliko, ali dobar dio toga čini zaduženje građana na koje država ne može utjecati, a ni banke ne bi davale te kredite da nisu sigurne da će velika većina biti vraćena

- kakav deficit? deficit proračuna je smanjen, a ovo o čemu ti pričaš je uvozno-izvozna bilanca koja je doduše nepovoljna i uvozimo više nego izvozimo, ali to na sam bankrot države nema velikog utjecaja, dapače, ima pozitivan utjecaj jer država uvozom puni proračun

- zaduženost hrvatskih građana je njihova osobna stvar

- privatizirana je nekolicina velikih državnih firmi (započeto pod vladom SDP-a)... podjela kapitala? Kome? Proletarijatu?

- godišnja inflacija je 3,2% što je sasvim prihvatljivo i niže od mnogih država EU

- po turizmu smo sa 8,5 milijuna dolazaka u svjetskom vrhu (podaci Economista - 22. na svijetu) a zarada od turizma oko 7 milijardi eura... to što neki hoteli posluju loše je stvar njihovog lošeg menadžmenta

- broj odlazaka visokoobrazovanih je sve manji, postotak nezaposlenosti najmanji od nezavisnosti i ima trend smanjivanja, a postotak visoko obrazovanih se nikako ne može smanjivati osim ako im netko ne oduzima diplome... a osim toga gužve na upisima na fakultete svake godine najbolje govore o trendu...

Dakle, svi podaci su ti dostupni na internetu od neovisnih institucija (HNB, a možeš uzet i strane izvore). Gospodarstvo koje raste po stopi od oko 4,8% teško da je u kolapsu.

Ovo je bilo čisto pisanje po principu "što gore-to bolje".

Tko je glasao

Whatever, pa ti kao da zivis

Whatever, pa ti kao da zivis na nekom drugom planetu. Ili si ti toliko zatucan HDZovskom demagogijom da mentalno nisi sposoban sam prosudjivati realnost Hrvatske zbilje ili igras glavnu ulogu u filmu "Joseph Goebbels HDZa".

I da 1,000,000... puta procitas izvrsne komentare G-Newsa na tu temu to ti ionako ne bi pomoglo da shvatis koliko je HDZ pridonio katastrofalnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se Hrvatska danas nalazi.

Procitaj nedavno objavljene clanke:

"Hrvatskoj prijeti teška kriza

Quote:
Rizik od financijske krize u jugoistočnoj Europi veći je nego što je to bio 1996. godine u Aziji prije velike krize, pogotovu ako se smanji dolazak inozemnog kapitala u te zemlje.

Na veliku krizu upozorilo je petoro autora u svojoj analizi o mogućnostima krize u jugoistočnoj Europi, koju je objavio Međunarodni monetrani fond. Iako se radi o njihovim analitičarima, napomenuli su kako se izvješće ne može shvatiti kao stav MMF-a, već materijal za raspravu.

U izvješću se ističe da su indikatori ranjivosti u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji dosegli razinu s koje su neke zemlje u sličnoj situaciji upale u nevolje. Uz to se upozorava da je ranjivost tolika da bi mogla donijeti velike rizike za sadašnji rast, koji s obzirom na to da je utemeljen na zaduživanju, teško može biti dugoročno održiv, piše Novi list.

Ističu se problemi vanjskog duga, deficita, minusa u robnoj razmjeni sa svijetom, ali se posebno upozorava na veliku prisutnost stranih banaka u te četiri zemlje. Iako bi dolazak stranih banaka mogao značiti stabilnost i promatračima se činiti kao znak snage, autori izvješća upozoravaju na činjenicu da se u svemu krije i opasnost jer velike bankarske grupe ne vode previše računa o rizicima u malim zemljama.

Tako bi Hrvatskoj kao i ostalim zemljama, uvjereni su analitičari, mogao zaprijetiti dotok stranog kapitala, odnosno prestanak u dobivanju kredita, ako svoju politiku promijene zemlje koje posuđuju te zajmove. To bi značilo smanjenje rasta, utemeljenog na zaduživanju, a time i poteškoće u vraćanju dugova.

MMF-ovi analitičari upozorili su na ponašanje stranih banaka u zemljama u kojima preuzimaju banke ili otvaraju podružnice. Ističu da je zarada prije oporezivanja u zemljama jugoistočne Europe od 20 do 25 posto, dok je u zemljama EU-u iz kojih dolaze matične banke tek oko 14 posto.

Velike matične banke neće se uvijek ponašati zaštitnički, niti će priskočiti u pomoć svojoj podružnici kada ona zapadne u krizu, tvrde autori i to potkrijepljuju i slučajem Riječke banke. Tako ističu da vlasnik Riječke banke Bayerische Landes Bank nije u vrijeme velike krize hrvatske banke učinio ništa da joj pomogne ili da je spasi, prenosi Novi list analizu MMF-ovih analitičara.

"Ono na što oni upozoravaju mi smo isticali godinama, prepoznali smo opasnosti i u skladu s njima smo poduzimali mjere i dalje ćemo to činiti. Kad smo upozoravali na te rizike, bili smo crne ovce, banke su nas kritizirale, pa i neki političari, u medijima se tvrdilo da pušemo na hladno, a sada kad to kaže MMF odjednom je to novost", komentirao je Željko Rohatinski, guverner HNB-a.

Šuker: Nikakva kriza ne prijeti

Quote:
Ivan Šuker opovrgava Financial Times koji tvrdi da zemljama jugoistočne Europe prijeti financijska kriza zbog brzog rasta kredita, visokog deficita platne bilance i ovisnosti o inozemnim kreditima.

"Odgovorno tvrdim da Hrvatskoj ne prijeti financijska kriza, niti članak koji je objavljen u Financial Timesu upućuje na to, on samo općenito razrađuje neke stvari koje smo mi provodili kroz monetarnu i fiskalnu politiku i došli smo do toga da se godišnji rast vanjskog duga znatno smanjio", izjavio je hrvatski ministar financija za Hinu u Washingtonu, gdje sudjeluje na godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Hrvatska je na godišnjoj skupštini WB i MMF-a "dobila samo komplimente za ono što je učinila proteklih godina", rekao je Šuker i dodao da je nakon plenarne sjednice razgovarao s dužnosnicima MMF-a o članku Financial Timesa koji su, po njemu, "ostali iznenađeni".

"Nitko Hrvatsku ne gleda na taj način... Zar mislite da Svjetska banka i MMF ne bi to objavili, da se događa tako nešto", istaknuo je Šuker. Ocijenio je da je tekst FT-a prenesen u prerađenom obliku.

"Zemlje jugoistočne Europe moraju poduzeti akciju oko brzog rasta kredita, visokog deficita platne bilance i ovisnosti o zajmovima u stranoj valuti kako bi smanjile opasnost od financijske krize", naveo je u ponedjeljak londonski Financial Times pozivajući se na "radni dokument" koji je ovoga mjeseca objavio MMF, ali koji ne predstavlja i službeno stajalište MMF-a.

Autori izvještaja upozoravaju da su "tradicionalni indikatori ranjivosti za jugoistočnu Europu na razini koja se povijesno povezuje s opasnošću od zaokreta u rastu...", podsjećajući na dokaze s drugih tržišta u nastajanju, kao što je kriza u jugoistočnoj Aziji iz 1998.

Hrvatski vanjski dug iznosi oko 30,7 milijardi dolara i premašio je 85 posto bruto nacionalnog proizvoda (BDP), dok je deficit platne bilance nešto preko osam posto BDP-a.

MMF: Oslabite kunu jer vam prijeti slom

Quote:
Ministar financija dobio je ozbiljno upozorenje iz MMF-a

Hrvatska je nakon Libanona druga zemlja po udjelu kredita u stranim valutama u ukupnoj zaduženosti. Stanje je slično onomu kada je 1996. došlo do sloma azijskog tržišta.

Stanje u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji po svim je makroekonomskim pokazateljima slično ili puno gore od stanja koje je kulminiralo 1996. slomom azijskog tržišta i golemim gubicima u Koreji i istočnoj Aziji.

Usporedba osnovnih makroekonomskih pokazatelja otkriva da je u četiri spomenute države manjak u razmjeni s inozemstvom dvostruko veći nego što je bio u Aziji, vanjski dug veći je 20 posto, gospodarski je rast niži nego što su ga imale azijske zemlje, veća je stopa inflacije, a veće devizne rezerve jedini su segment u kojima spomenute države imaju prednost pred Azijom.

Takvu usporedbu povukao je ekonomski odjel MMF-ova ureda u Europi, čiji su analitičari početkom ovoga tjedna objavili stručni rad pod imenom "Ranjivost zemalja u razvoju u jugoistočnoj Europi – Ima li mjesta zabrinutosti". MMF je izdvojio četiri najrizičnije tranzicijske države, čije teškoće ne može dovoljno ublažiti ni postupak pristupanja EU. Nakon Libanona, Hrvatska je druga zemlja u svijetu po udjelu kredita u stranim valutama u ukupnoj zaduženosti.

Najproblematičnije razdoblje u njezinu razdoblju spominje se period između 2000. i 2006. godine, koje karakteriziraju visok rast zaduženosti i niska efikasnost investicija. Bez obzira na to što su Hrvatska i baltičke države imale sličnu razinu investicija, u nas je došlo tek do umjerenog rasta, institucionalno okruženje nije bilo dobro, velik je utjecaj javnog sektora i usluga koje nisu izložene tržištu. Ranjivost je dostigla razine koje u drugim državama nisu održive, piše Večernji list. "

Da li ti zbilja smatras da se Hrvatski obrazovaniji sloj gradjanstva moze isto tako lagano manipulirati pranjem mozgova kao sto je HDZ godinama radio u svojim zadrtim utvrdama?

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Tko je zaradio 7 mlrd. EURA

Tko je zaradio 7 mlrd. EURA na turizmu? S 8.5 milijuna dolazaka, to znači oko 800 EUR zarade po dolasku. S obzirom na prosječnu kategoriju gostiju, misliš li da je to zarada ili obrtaj? Ovo drugo mi se čini puno vjerojatnije. Ako je to obrtaj, drzava je ubrala nešto na PDV-u (ne znam koja je stopa - 10%???), plus doprinosi iz plaća i nešto malo poreza. I to je to.

Dakle u proračun se slilo 2, možda 2.5 mlrd. EURA od turizma. Ostatak je otišao na materijalne troškove i privatne dzepove. Nije nevažna suma, ali nipošto nešto što bi ovu zemlju moglo izvući iz g..na. Ne zaboravimo da je Hrvatska postala hit na svjetskom nivou, ali sada dolaze godine otrežnjenja. Bilo bi interesantno koliko će onih koji dobro plaćaju i koji su posjetili hrvatski Jadran, doći ponovno. Gostiju će uvijek biti, ali daljnje povećanje prihoda će biti teško. Pogotovo ako dodje do veće recesije, za što postoje jasni nagovještaji.

Turizam je sigurna i visoko dohodovna djelatnost u bolje organiziranim zemljama, a Hrvatska, zajedno sa Bugarskom i Turskom te donekle Grčkom i Španjolskom će ići gore-dolje kao jo-jo, ovisno o globalnim ekonomskim trendovima.

PS. Farmacetska industrija Novo Nordisk iz jedne male europske zemlje, u prvih 6 mj. ove godine imala je obrtaj 2.8 mlrd. EUR. Dakle, čitav Jadranski turizam i najljepše more na svijetu obrnu malo više od jedne bolje firme...

The Observer

Tko je glasao

sam prag zaradi od turizma

sam prag zaradi od turizma više love u par mjeseci nego čitava naša "turistička" hrvatska cijele godine.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Je, ako mišljenje kupuješ

Je, ako mišljenje kupuješ na kiosku i kao takvog ga onda prenosiš okolo. Novinari koji to pišu, a i oni koji nekritički to prihvaćaju pa ponavljaju do iznemoglosti samo pokazuju da nemaju pojma o čemu pričaju.

Ne može se uspoređivati stacionarni turizam (dakle, boravci od najmanje tjedan dana i više) kojeg ima Hrvatska sa posjetiteljskim i kongresnim turizmom (dan-dva boravka) kojeg uglavnom imaju veliki i poznati gradovi u Europi kao Prag. Naravno da je u ovom drugom veći protok ljudi i mogućnost zarade. Kod nas tijekom sezone imamo dvije velike smjene turista, a u međuvremenu oni leže na plaži i ne miču se nigdje. A dok ti je apartman ili hotel pun, ne možeš primiti nove goste.

Prema tome, opet se uspoređuju kruške i jabuke, donese se glup zaključak koji se onda stalno ponavlja kao da je valjan.

Tko je glasao

ne bih rekla da je baš

ne bih rekla da je baš tako.
ako ti je tako lakše živjeti, smatraj moje mišljenje kupljenim na kiosku, ali uzmi u obzir da se mnogi slažu s njim. npr jedan član nacionalnog vijeća za konkurentnost, bivši ministar, ekonomist s kojim sam mnogo razgovarala. stavovi oko ovoga konkretno nam se poklapaju.
ne znam sad, možda ti misliš da je tvoje mišljenje "bolje" od njegovog, ali ja se takvo nešto ne bih usudila tvrditi......

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Rekoh da su to prihodi

Rekoh da su to prihodi države i lokalne uprave, svih proračuna. Ne znam otkud taj mazohizam da se nije toliko zaradilo kad je vrlo lako izračunati tu zaradu, a podatke imaš na stranicama HTZ-a i Ministarstva mora, turizma i svega ostalog.

Efekti turizma idu i od veće zaposlenosti, poreza ali i potrošnje tih osam milijuna ljudi. Svi oni u Hrvatskoj trebaju i jesti, spavati, koristiti razne druge usluge, kupovati benzin... Uz ovu izravnu zaradu za državu, korist izravnu i neizravnu ima još čitav niz ljudi i firmi. Samo uzmimo iznajmljivače soba gdje je u zadnje vrijeme stvarno smanjen broj onih na crno na minimum, i porez i takse koji oni plaćaju, pa onda firme koje plasiraju svoje proizvode za to turističko tržište (to je DUPLI broj našeg cijelog tržišta) itd...

Daleko od toga da se ne može puno više, ali koliko brojke govore zarada od turizma kontinuirano raste i predviđa se i daljnji rast jer mi unatoč svemu imamo tradicionalne goste koji stalno dolaze. Eventualno će otpast dio ovih trendovskih gostiju kad prestanemo biti IN, ali imamo jednu jezgru gostiju koji stalno dolaze čak ih ni rat nije sprečavao. Raste i kontinentalni turizam (u Zagrebu niakd više stranaca u zadnjih par godina) a sezona se produžila tako da ja i zimi po Splitu viđam organizirane grupe.

Ako vam je do pesimizma, morat ćete ipak izostavit turizam iz toga.

Tko je glasao

- zaduženje je veliko, ali

- zaduženje je veliko, ali dobar dio toga čini zaduženje građana na koje država ne može utjecati, a ni banke ne bi davale te kredite da nisu sigurne da će velika većina biti vraćena

Upravo tako. I zaduženje uopće nije problem, dokle god drugi pokazatelji funkcioniraju i cash flow je siguran.
To plašenje zaduženjem je nepotrebno.

A stvarno je presedan da predsjednik države na javnom skupu govori o tome da država je država pred bankrotom, da smo na crnoj listi itd...(zamislite si samo što bi se dogodilo da npr Ben Bernake od US Federal Reserves izađe pred narod i kaže: we are doomed, nema nam spasa, bježimo brod tone i to samo zato jer je npr nastao problem na tržištu nekretnina).

To si naravno može priuštiti samo bijeda od Mesića kojemu je ovaj nepismeni narod dao mandat jer priča jeftine viceve iz arene (i kojega time šopa Dubravko Radošević).

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Nema sta gospodin BernaNke

Nema sta gospodin BernaNke izlaziti pred javnost. Pokazatelji na burzama su dovoljni, sto se odrazilo u citavom svijetu. Takodjer njegov prethodnik Alan Greenspan (kojeg bi mi trebali definitivno uzeti) je legenda koja je 20 godina stitla SAD od recesije, sto sumnjam da ce Bernanke uciniti. Recesija je vrlo izvjesna. Naravno mi ne mozemo kopirati americki model. Odnosno mi kopiramo nacin zaduzenja od amera, no ne bas i tako jaku ekonomiju. Oni svojim gospodarstvom (najjacim na svijetu) mogu anulirati deficit. Dok mi...bojim se tesko.

Mesic je malo pretjerao sa izjavama o bankrotu, slazem se. Meni je osobno dovoljna poruka Rohatinskog, koja btw, nije optimisticna.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Vazno je napomenuti i

Vazno je napomenuti i negativnu bilancu tekuceg racuna drzave od 8% (kraj 2006), koja je najveca u tom razdoblju nakon 2000-te godine.

Deficit o kojem pricamo, sto je u stvari deficit robne razmjene je najvazniji za gospodarstvo. Opci dug drzave se smanjio prema vani, ali je povecan unutarnji dug - oliti preljevanje iz supljeg u prazno. Deficit robne razmjene je najbolji pokazatelj gospodarstva drzave. Zemlje sa dobrim standardom i razvijenim gospodarstvom su vecinom u suficitu robne razmjene.

Zaduzenost gradjana se itekako moze kontrolirati, HNB vodi borbu s vladom oko tog pitanja. Naravno da banke nisu zadovoljne takvim odlukama HNBa, jer izravno steti njihovim kreditnim plasmanima. A svaki kreditni plasman je izravno zaduzenje hrvatskih gradjana prema vani, jer su sve banke u stranom vlasnistvu. Ona prica sa privatizacijama i dokapitalizacijama banaka koja krenula obilato sredinom 90tih je obicno bacanje pijeska u oci. Dobrim managmentom su banke mogle postoci moderni trzisni ucinak i bez prodavanja. Naravno u pitanju je "Dobar posao u Hrvatskoj", pa tko ga nebi iskoristio.

Mi smo u turizmu 22. na svijetu, a realno bi mogli biti medju prvih 10. Mi smo jedina zemlja koja ne zna iskoristiti bogom dane potencijale. Gledam turbo super popularni St. Tropez koji po mom misljenju nije nesto sto se ne moze vidjeti na nasoj obali, i to na vise mjesta. Opet dolazimo problema do organizacije koji je defakto najveci problem u drzavi. Imamo turisticku zajednicu koji samo zderu po domjencima, i nista korisno ne pridonose. Umjesto da donesu strategiju razvoja turizma. Ja kao laik po tom pitanju vrlo cu opcenito navesti moj plan - vrlo jednostavno Dubrovnik i Istra za elitni turizam, sredisnja dalmacija za apartmanski turizam, a recimo Makarska rivijera za bosance. Jer cinjenica je da prosjecan bosanac potrosi vise od njemca. I tocno treba odrediti prostore gdje ce se razvijati masovni turizam i ekskurzije iz vana, itd.

Sto se tice nezaposlenosti smo na 14.1% (registrirana nezaposlenost DZSa iz rujna 2007). Nezaposlenost se smanjuje, ali opet mogla bi se i brze smanjivati. Otvorena rana naseg drustva osim neorganiziranosti i korupcije je neobrazovanost. Cca 50% stanovnistva je nepismeno, velika vecina bez kvalitetnih i potrebnih kvalifikacija, profesori i ucitelji redovno svake godine strajkaju. Prava su neostvarena, a najgora se prevara dogodila nedavno kad im je obecano povecanje placa u roku od nekoliko godina, no cinjenica je da ce svima tim ritmom rasti place. Naravno patka je prodana javnosti, nekoliko sluzbenika sindikata je dobila bolje pozicije, itd. Tipicna trgovina.

Takodjer si spomenuo rast gospodarstva, no cinjenica je da najveci udio tog rasta je generiran iz javne potrosnje kroz zaduzenja u stranim bankama. Bojim se da ce u doglednoj buducnosti taj rast pasti i na 2-3%, jer HNB steze uze, i jednostavno potrosnja mora stati i poceti se gospodarski rast generirati iz proizvodnje. Uvijek je potreban napraviti korak natrag da bi odraz bio veci i skok jaci.

Po meni najveca kocnica gospodarstva je porezni sustav, obrazovni sustav (jer taj sustav je kod nas sam sebi svrsishodan, sto apsurdno), neobrazovanost i nerjeseno katastarsko pitanje. Pravosudje i korupcija su vrh sante leda koji je vidljiv javnosti i jedno 10ak % svih problema kod gospodarskog razvoja.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Whatever, Znaju to u SDP-u

Whatever,
Znaju to u SDP-u više nego dobro, zato se tak i boriju za vlast, 2003-e su ju pustili iz ruku ko vruči krumpir. Krenuli smo naprijed to se vidi. Kad bi samo crni odlazak novcih bil zaustavljen i korupcija se suzbila mi bi procvali.

Tko je glasao

- zaduženje je veliko, ali

- zaduženje je veliko, ali dobar dio toga čini zaduženje građana na koje država ne može utjecati, a ni banke ne bi davale te kredite da nisu sigurne da će velika većina biti vraćena

Gradjani se zaduzuju jer im je zivot skup.A zivot im je skup jer je drzava u komi.A drzava je u komi jer je preskupa, neracionalna i davi se u korupciji.Zbog nerijesavanja tih problema, ova se situacija pokusava sanirati ogromnim porezima.Ogromni porezi pak tjeraju investitore koji zbog njih i bedasto precijenjene kune bjeze sto dalje.A to pak tjera nezaposlene da se zaposljavaju u trgovini.A trgovina je pak najslabije placena djelatnost svugdje na svijetu ( skoro svatko moze biti trgovac). Tako da i ovi jadnici moraju malo skuplje stvari placati na rate, cekove i kojekave kartice. Duguju svi svima i na sve strane.Pa tako i drzava.koja npr. ne placa lijekove dobavljacima po 180 dana!
Drzava jasno utjece na krajnji standard gradjana i apsolutno bedastim i destimulativnim PDV-om sto poskupljuje cijene na malo.

doduše nepovoljna i uvozimo više nego izvozimo, ali to na sam bankrot države nema velikog utjecaja, dapače, ima pozitivan utjecaj jer država uvozom puni proračun

Kad bi to bilo tako onda bi Afganistan imao sjajnu perspektivu jer uvozi 99% robe pa se drzava bahati od carina i kojecega.Tako je zivjela i rusija u doba jelcina dok je nafta bila po 10$ umjesto sadasnjih 95$...Osim toga princip je WTO-a, smanjenje svih ogranicenja i carina na minimum.

- po turizmu smo sa 8,5 milijuna dolazaka u svjetskom vrhu (podaci Economista - 22. na svijetu) a zarada od turizma oko 7 milijardi eura... to što neki hoteli posluju loše je stvar njihovog lošeg menadžmenta

A i proizveli smo BMW-a vise nego prosle godine...BMW je jednako nas kao i banke koje kreditiraju turizam i strani tursticki lanci koji su ih preuzeli.Zato se ta lova lijepo prepakira i iz tih banaka natrag distribuira kroz kredite konobarima, sobaricama i ostalim nasima.
Da ne moraju prodati i zadnju parcelu nekome za vikendicu, koja je jos jedina ostala nakon sto je bila u obitelji 500 godina, ali sad joj nema spasa.Za razvoj turizma da ne bude avanturisticki i poludivlji treba uloziti jos 5-6 mld.€ u saniranje otpada, gradnju kanalizacije i smetlista.Svaka selendra na Jadranu ima iza brda gomilu smeca koju ne sanira.Cak i sam Split, pa onda svi drugi itd...A tek problem s vodom i kanalizacijaom.....
Pogledaj listu najprofitabilijih poduzeca u RH i pogledaj medju njima koliko je banaka, a koliko nasih turistickih firmi.

- broj odlazaka visokoobrazovanih je sve manji, postotak nezaposlenosti najmanji od nezavisnosti i ima trend smanjivanja, a postotak visoko obrazovanih se nikako ne može smanjivati osim ako im netko ne oduzima diplome... a osim toga gužve na upisima na fakultete svake godine najbolje govore o trendu...

Je istina je.Broj diplomiranih koji tu ostaju je sve veci.Razlog je sto se sve vise povecava broj studenata prometa,prava & ekonomije, koje nitko vani ne treba.S druge strane kod studenata FER-a oko 65% njih se vidi negdje drugdje.Sreca je da imaju sto ponuditi na medjunarodnom trzistu znanja.Studenti strojarstva, kemije i sl. ionako nemaju gdje raditi. Nasa je kemijska industrija zarasla u korov, a nista bolje nije ni sa strojarstvom.I oni ce kidnuti van.

Gospodarstvo koje raste po stopi od oko 4,8% teško da je u kolapsu.

Tesko da ce i potrajati, ako se rast generira na potrosnji i rasprodaji resursa. A to je bas nasa dijagnoza.
Nemam nista protiv optimizma, ali me ne zabavlja optika koja "realno" ocekuje nemoguce.Pogotovo od kamatara.

Tko je glasao

Pogledaj listu

Pogledaj listu najprofitabilijih poduzeca u RH i pogledaj medju njima koliko je banaka, a koliko nasih turistickih firmi.

Povrat na uloženo u turizmu je savršenstvo kad je 2%. Inače je manje.
Stoga usporedba turističkih kompanija s bankama (ili bilo kojom drugom industrijom, npr ICT sektor) je bespredmetna...

U turizmu je model poslovanja vrlo specifičan, uglavnom ulažeš puno, gradiš destinaciju i onda nakon 10+ godina prodaš novostvorenu vrijednost ako se želiš obogatiti. Inače si kontinuirano na granici...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

A koja će to budala platiti

A koja će to budala platiti bogatstvo za business u kojem si stalno na granici? Ili ako si već doveo businees do dobre profitabilnosti, zašto bi bio budala i prodao?

The Observer

Tko je glasao

Gledaj, rasprava o

Gledaj, rasprava o makroekonomiji se vodi brojkama, a ne utiscima i anegdotalnim pričama.
Ti si na konkretne podatke odgovorio nabrajanjem svih i svakakvih problema, od kojih neki jesu realni problemi države, a neki uopće nisu.

Rast se ne generira samo na potrošnji, nego i velikim dijelom na porastu turizma i povezanih grana (oko 25% BDP-a) te velikom porastu graditeljstva i velikih infrastrukturnih projekata. Sva potrošnja ne ide iz zaduživanja, nego iz realno većih zarada.

7 milijardi eura je zarada DRŽAVE od turizma kroz plaćeni PDV, usluge, takse i sve ostalo što ide izravno državi ili lokalnoj samoupravi. Dakle, to se ne prepakirava nigdje, nego ostaje tu u Hrvatskoj. Zarada pojedinih firmi je njihov posao, ne državni, a oni opet na tu zaradu plaćaju porez u Hrvata.

Najveći problemi Hrvatske jesu korupcija i uvozna orijentacija, umjesto izvozne. Iako smo nedavno i na ljestvici konkurentnosti porasli. Pa ne bi bilo zgoreg imati stvari u kontekstu, a ne samo pucati probleme i vikati kako je sve u kurtzu, jer realno nije baš SVE u kurtzu...

Jedini razlog takvom razmišljanju mogu vidjet u tome da se prikaže kako je svemu tome kriv HDZ, a kad dođe SDP sa Ljubinom kilavom socijalističkom ekonomijom i industrijalizacijom, onda će procvast ruže.

Tko je glasao

Gledaj, rasprava o

Gledaj, rasprava o makroekonomiji se vodi brojkama, a ne utiscima i anegdotalnim pričama.

Tocno, brojkama.Zato sam ti i rekao da pogledas prvih 30 firmi u RH i vidis koliko je medju njima banaka, a koliko turistickih tvrtki.Govorim o firmama po neto dobiti, a ne po broju proleterskih udarnickih brigada koje cekicaju po plehu ili unose kofere u hotele. Ako to argumentiras ovo ce tvoje imati i logiku.Da i ne spominjem proizvodnju ili npr. proizvodnju ribljih konzervi od kojih je zatvoreno 90% tvornica.Jedna je preseljena u Srbiju i tamo se fila uvoznom morskom ribom, pa ide u izvoz.Kod nas i pored mora nisu znali kako...
Nije mi cilj napadati HDZ a hvaliti SDP.Kritizirati cu svaku stranku koja "posluje" na demagogiji i oporezivanju.A HDZ su za sad kraljevi poreza.Budimpesta i Prag imaju otprilike slican broj stanovnika kao nase priobalje.A otprilike i slican turisticki promet.Razlika je u tome sto to njima nije vitalno zivotno pitanje.Ali nekim malim otockim drzavicama svakako je.

Tko je glasao

Ma o čemu ti pričaš? Ti

Ma o čemu ti pričaš? Ti bi uspoređivao banke i hotele? Ili banke i turističke agencije?? Pa naravno da će banke biti uspješnije jer ovakva usporedba nema nikakvog smisla, kao da uspoređuješ Microsoft i pekaru u susjedstvu. Niti im je djelatnost ista, niti veličina niti još cijeli niz elemenata...

Govorio sam ti o zaradi države Republike Hrvatske na tom broju od 8,5 milijuna ljudi koji prođu kroz naše gradove. Ona iznosi 7 milijardi eura i nema nikakve veze s uspješnošću pojedinih hotela, agencija itd... Njihovo poslovanje je njihov problem i koliko će oni biti uspješni ovisi isključivo o njima. Kako je cijela Istra i u vrijeme rata pozitivno i uspješno poslovala u turizmu? Osim toga, ne vidim da turističke firme idu masovno u stečaj, dapače.

Oprosti, ali i u ovom kratkom komentaru si uspio naslijepo napucati više stvari koje nemaju veze jedna s drugom, a i najosnovnija ekonomija ti baš ne leži.

Tko je glasao

Oprosti, ali i u ovom

Oprosti, ali i u ovom kratkom komentaru si uspio naslijepo napucati više stvari koje nemaju veze jedna s drugom, a i najosnovnija ekonomija ti baš ne leži.

a i ti bi mogao malo prelistati ponovno udžbenike jer ti se inače ne bi desile ovakve izjave (umro bi od smjeha da nije tema toliko ozbiljna):

- kakav deficit? deficit proračuna je smanjen, a ovo o čemu ti pričaš je uvozno-izvozna bilanca koja je doduše nepovoljna i uvozimo više nego izvozimo, ali to na sam bankrot države nema velikog utjecaja, dapače, ima pozitivan utjecaj jer država uvozom puni proračun

Tko je glasao

Država zarađiva s uvozom

Država zarađiva s uvozom jel pobira za ono kaj se proda PDV.
Primjer:
Ak se uveze auto kod prodaje kupac plača taj porez koji ide državi.
Onda onaj ko je napravil dobit kod prodaje isto mora platit porez na zaradu.
Prodavač koji radi za uvoznika isto na svoj mjesečni prihod plati porez.
Na kraju taj uvoz ima pozitivan utjecaj na proračun.

Tko je glasao

Čitaj s razumijevanjem...

Čitaj s razumijevanjem... To svakako nije dobro za Hrvatsku, rekao sam to par puta, ali sam uvoz neće bankrotirati državu inače ga ona ne bi ni poticala. Utjecat će negativno na izvoznike i domaće proizvođače, ali na državu i uvozni lobby djeluje čak i pozitivno, jer oni tu zarađuju. Da ne zarađuju država bi odavno prekinula toliki uvoz nekakvim mjerama.

Tko je glasao

ovo s uvozom je totalna

ovo s uvozom je totalna glupost, jer ako se uvozom neće bankrotirati onda zašto uopće bilo što proizvodima kada možemo natjerati njemce, austrijance, talijane i švicarce da rade umjesto nas

vanjski dug zemlje ima itekakve veze s državom jer se kreditni rating računa na temelju ukupnog duga a ne ove HDZove gluposti o unutarnjem i vanjskom dugu, jednoga dana kada rating počne padati a krediti počnu postajati sve skuplji odjednom to postaje spirala kojoj nije jednostavno stati na kraj

Da ne zarađuju država bi odavno prekinula toliki uvoz nekakvim mjerama.

da, naravno - samo kada bi imali odgovornu vlast a ako postoji konsenzus oko bilo čega na ovome siteu onda je to da vlast koju imamo nije odgovorna

jedina institucija koja je koliko-toliko neovisna i koja u okviru svojih ovlasti pokušava spriječiti svinjac je HNB

Tko je glasao

Ak tak loše stoji kod nas,

Ak tak loše stoji kod nas, zbog čega je SDP dodatno zadužil Hrvatsku s uzimanjem kredita na zagrebački Holding.
Su im trebali novci za predizbornu kampanju?
Možda radi toga da smanjiju vanjski dug ili namjerno da se stvar još više pogorša.
Vi svi niste toga svjesni da kad nebu novcih za vračanje tog duga, (jel smo bankrot po tvojem) kak nas buju stisnuli za jajca i kak bu Holding onda uzimal Zagrepčanima.
Več sad po malo povečavaju cijene.

Tko je glasao

Pa u krajnjoj instanci

Pa u krajnjoj instanci možemo i natjerat druge da rade za nas, tko nam brani da budemo isključivo uvozna država, pitanje je jel imamo para za to :)

Evo što o našem kreditnom rejtingu i općem ekonomskom stanju kaže Fitch Ratings:

ZAGREB (Croatia), August 28 (SeeNews) - Fitch Ratings affirmed on Friday Croatia's long-term foreign currency Issuer Default Rating (IDR) at 'BBB-' and long-term local currency IDR at 'BBB+', both with stable outlook.
The agency said in a statement that it has also affirmed Croatia's short-term foreign currency IDR at 'F3' and Country Ceiling at 'BBB+'.
"Croatia's ratings reflect a balance between the credit strengths provided by the economy's high income level relative to ratings peers and weaknesses related to the slow pace of structural and fiscal reforms and the economy's relatively high external debt ratios," David Heslam, a director in Fitch's Sovereign Team, said in the statement.
Croatia's real gross domestic product (GDP) growth has exceeded 4.0% per year since 2001, averaging 4.9% per annum over the past five years. Real growth is forecast by Fitch to exceed 4.0% per year in 2007 to 2009, continuing the support provided to Croatia's ratings from steady growth in already high relative per capita incomes.
Creditworthiness is further supported by Croatia's macroeconomic policy framework, which has succeeded in producing a stable exchange rate and low inflation environment, Fitch said.

Imaš snage i slabosti kao i svaka ekonomija, ali o bankrotu ni riječi. Pošto je Fitch Ratings jedna od 3-4 svjetske institucije koje ocjenjuju kreditne rejtinge, oprosti ako ću vjerovat prije njima nego katastrofičarima koji bi rado vidjeli i bankrot države ako bi to dovelo SDP na vlast. Pa da onda poletno krenemo u prvu petoljetku i industrijalizaciju i kolektivizaciju.

Tko je glasao

'Postoji direktna veza

'Postoji direktna veza između poreznog opterećenja, izračunatog za dan porezne slobode i ekonomskog rasta, a spori ekonomski rast Hrvatske u usporedbi s ekonomskim tigrovima nove Europe pokazuje golem raskorak. Hrvatski dan porezne slobode znatno kasni u usporedbi s Estonijom koja je svoj dan porezne slobode proslavila 24. travnja. Porezni obveznici i građani Hrvatske opravdano su frustrirani s visokim poreznim opterećenjem i bijednom kvalitetom javne usluge.''
Adriatic institut naglašava da će u sve otvorenijoj i globaliziranoj svjetskoj ekonomiji, u kojoj je tržišna utakmica izuzetno važna, zemlje s visokim oporezivanjem i visokom državnom potrošnjom imati negativne posljedice. Investitori se sele u zemlje s nižim porezima, pojednostavnjenim i transparentnim poreznim sustavom poput uspješnih zemalja s flat taxom. Hrvatska, prema mišljenju Adriatic instituta, ima visoko progresivni porezni sustav koji je prepun iskrivljenja i otvara prostor za samovoljne odluke, korupciju i politički favoritizam.
U 2007. godine tri su nove zemlje u regiji prešle na flat tax. Makedonija ima stopu od 12 posto, Crna Gora također 12 posto, a od prošlog tjedna i Albanija ima jedinstvenih 10 posto.
Dan porezne slobode pokazuje udjel poreza na dohodak, dobit, PDV i akcize, doprinosa iz dohotka, lokalnih i ostalih poreza te proračunski manjak u ukupnom agregatnom dohotku građana Hrvatske (BDP-u). Ukupan iznos svih državnih poreznih prihoda i proračunski manjak kao udjel BDP-a pretvori se u broj dana počevši sa 1. siječnja.
Usporedba dana porezne slobode:
država 2007. 2006.
Novi Zeland 30. travnja 27. travnja
Estonija 24. travnja 30. travnja
Irska 8. svibnja 9. svibnja
Australija 5. svibnja 11. svibnja
Švicarska 10. svibnja 14. svibnja
SAD 30. travnja 28. travnja
Zemlje OECD-a 29. svibnja 30. svibnja
Slovačka 25. svibnja 1. lipnja
Hrvatska 13. lipnja 15. lipnja

Mjesta za nove poreze dakle nema.Ali ima za rezanje ovih sadasnjih poreza.
Ako je devalvacija iskljucena u startu, onda je alternativa drakonsko otpustanje birokrata, stroga kontrola trosenja love i sve ono drugo sto je ovdje zapravo nemoguce provesti, jer je direktno niknulo na korupciji, nepotizmu ili partitokraciji.A kapital sam po sebi je presebican, da bi ga to zanimalo.Taj ode dalje.
Znaci rijesenje je drugacije i to sve kao vrlo zurna mjera. A dugorocije odmah krenuti u "proizvodnju" konkretno potrebnih kadrova.Ulganjem u znanje, znanje i znanje.Busanje sa investitorom koji je preselio zeljeznu presu u Zagorje iz 150 km udaljene Austrije, jer su tu brutto davanja na kraju 30% niza je vrlo lokalno i kratkorocno rijesavanje problema.Paradox je u tome sto ce takav ako se posao prosiri, pronaci rezon preseliti sada vec masovniju proizvodnju u brutto jeftiniju Rumunjsku.Faktor km nece vise biti presudan i nadmocniji od nizih brutto satnica.Deja vu.
Nasuprot toga je otvaranje high-tech investicije koja je iz SAD preseljena u predaleku Irsku npr.Ali za to nije jedini parametar cijena rada,vec porezi i odgavarajuce obrazovana radna snaga.To cemo jos pricekati...Problem je sto ne pocinjemo.

Tko je glasao

Uzasno kratkovidno. Ako je

Uzasno kratkovidno. Ako je tvoja percepcija drzave nekolicina ljudi koji drzi taj lobij sa politicarima koji su na visokim pozicijama, onda stvarnoooo.... Drzava gubi, jer nasi potencijali ostaju neiskoristeni, jednostavan primjer domace psenice koja se prodala za 1kn vani, ali ponovno uvozila za 1.5kn. Ondah sume. Imamo gomilu pilana koje izvoze sirovinu i poluproizvode, ali uvozimo gotove produkte napravljene od nasih sirovina koji su nekoliko puta skuplji od izvozne cijene. Ma ima na tone takvih stvari.

Drugim rijecima, bacamo bumerang koji nam se cijelo vrijeme u glavu vraca. Sto je najgore, to ne kuzimo.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Oprosti molim te, ali nakon

Oprosti molim te, ali nakon ovakvog odgovora ja se moram upitati jel vi ljudi ostavite mozak na polici kad čitate moje komentare ili šta? Tko kaže da je to moja vizija? Jel treba 77 puta ponoviti da vam dođe do glave da ja mislim da je to negativno isto kao i ti?

Samo kažem da, unatoč svemu, to neće bankrotirati državu. Neće je ni usrećiti, ali zbog toga nećemo u bankrot kako se navodi u ovom tekstu. Ako ni sad nije jasno, sutra ujutro kupujem bojice.

Tko je glasao

Ja samo odgovaram na ono

Ja samo odgovaram na ono napisano, a to je citiram "Utjecat će negativno na izvoznike i domaće proizvođače, ali na državu i uvozni lobby djeluje čak i pozitivno, jer oni tu zarađuju." To mi je kontradiktorno - Domaci proizvodjaci i izvoznici puse, a drzava dobiva? Jednostavno teza da je uvoz pozitivan za drzavu se ne moze reci u bilo kojem kontekstu. Jer ako sagledas ukupno sve utjecaje koji proizlaze iz uvoza i usporedis ih sa onim koji proizlaze od izvoza, totalna negativa je u korist uvoza.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Za badav se ti sekiraš,

Za badav se ti sekiraš, probaju te izvuči iz takta, skinut ti karmu.

Tko je glasao

Najprije sam dao +1 za

Najprije sam dao +1 za post.

Pa sam dao 4 zvjezdice Whateveru

Pa sam dao 4 zvjezdice vividu

Ali 4 zvjezdice tebi, G-News, za ovaj komentar su NAJJAČE :-))))

Jer možemo mi i (polu)optimistično kao Whatever, možemo mi i naokolo kao vivid ;-), ali tvoj komentar je U SRIDU !!!

Pesimizam do jaja ...

Možemo li bolje ?

Tko je glasao

Ne da nije u sridu, nego ima

Ne da nije u sridu, nego ima početničkih grešaka uopće u shvaćanju ekonomije (zarada države od turizma) i koristi se mikro-primjerima Ljube iz Siska koji odlazi vani iz države ili troši previše na MasterCardu (r) kao nešto što bi trebalo imati ikakve veze s makroekonomijom... Ili možda mi ne pričamo o makroekonomiji, nego svatko puca priče iz života... Znam ja jednu blagajnicu, ima velike... no, sad idem u digresije :)

Tko je glasao

Vlast i glasaci dijele istu

Vlast i glasaci dijele istu iluziju.Kako ce vjecno zivjeti na kredit i racun banaka, a one ce sve to financirati i sto je jos gluplje jednog dana otpisati dugove.
Osobno procjenjujem da ce za 8-10 mjeseci doci do naglog slijetanja na nos i nezgodnog budjenja.Sve to potpomognuto negativnim trendovima iz svijeta: rast cijena energenata i klimatskim promjenama.
Gledajuci iz Zagreba koji se nalazi u bankrotu i sve vrijedno mu je pod hipotekama i prebaceno na otplatu stanovnicima kroz suluda poskupljenja od parkiranja, komunalnih naknada, groblja itd. pa tako do cijele drzave.Kako pisu, skoro ce prodavati i poslovne prostore u vlasnistvu grada, sto je najludja stvar koja se moze napraviti!
No svatko prodaje ono nad cime vlada.Grad vlastitu imovinu, a drzava tzv. drzavnu tj. nacionaliziranu.A Zagreb sve to i uz rekordno visoki prirez od 18%!
Uz sve ovo i vijest o rekordnom gradskom proracunu koji je za 110% veci od onog u doba Dropulicke.A sa vecim proracunom 2,5-3,5 mld. kuna godisnje x odredjeni broj godina, nekog se vraga moralo i izgraditi.

Tko je glasao

Vlast i glasaci dijele istu

Vlast i glasaci dijele istu iluziju.Kako ce vjecno zivjeti na kredit i racun banaka, a one ce sve to financirati i sto je jos gluplje jednog dana otpisati dugove.

Sto mu gromova, pa tko normalan u to može vjerovati???

Ja osobno ZNAM da je sve ovo ostalo što si napisao, nažalost, živa istina i, moram priznati, užasno me strah tog trenutka kada ćemo svi skupa tresnuti o beton

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Neke od točaka koje

Neke od točaka koje navodiš su uzroci, a neke posljedice...

Ne mislim da smo na rubu bankrota, ali mislim da srednjoročno imamo velike strukturne probleme: od obrazovanja kao preduvjeta za stvaranje veće nove vrijednosti; industrija koje država sanira i subvencionira, a realno nemaju budućnost , a to se radi zbog socijalnog mira; neefikasna birokracija koja nije samo prepreka stranim investicijama, nego prepreka funkcioniranja i iniciranja stvaranja nove vrijednosti;

Korupcija je veliki problem, ali to moramo razložiti: naime, korupcija u pravosuđu znači da nam je POKVAREN LIJEK za rješavanje korupcije. Pravosuđe treba rješavati problem korupcije, a ako je u istom košu, nema previše nade da će se riješiti ostalo... A ima je posvuda

I ono što je isplivalo i na ovim izborima, a to je nedostatak VIZIJE: kakvu to državu želimo, kakvo društvo gradimo???

Problem je što ne stvaramo uvjete i ne potičemo stvaranje nove vrijednosti; dug sam za sebe nije problem, pitanje je ZAŠTO smo ga stvorili? AKo je to zato da bismo sutra bili sposobniji stvarati vrijednost, to je OK, mora se investirati; ali ako je to potrošeno u potrošnu robu (a dobar dio je), onda je to jednokratno i kratkoročno gledanje...

Tko je glasao

Ma ne nije istina, nema

Ma ne nije istina, nema devalvacije, kuna ne pada, sve ste to izmislili kako bi srušili aktuelnu vlast. Ovo je izjava Sanadera. Zato nikad HDZ.

Tko je glasao

Prvo, jel ti znaš što

Prvo, jel ti znaš što znači devalvacija? Drugo,po zadnjim podacima HNB-a za rujan kuna je jačala i prema dolaru i prema euru.

Tko je glasao

Devalvacija je $5 za galon

Devalvacija je $5 za galon mlijeka (3,7 litara) a u SAD $ 2.5.Ima i skuplje ali ne vise od $4.Tako gorivo ,tako sve ostalo.

Tko je glasao

Devalvacija (engl.

Devalvacija (engl. devaluation, njem. Devalvation, Abwertung) je službena promjena pariteta neke nacionalne valute utvrđivanjem njezine niže vrijednosti u odnosu na neku stabilnu valutu ili u odnosu na neko drugo mjerilo.

Kuna je precijenjena što pogoduje uvoznicima, a šteti izvoznicima. To bi svakako trebalo mijenjati. I kad se to službeno napravi, onda će to biti devalvacija kune. U međuvremenu, naučiti osnovne pojmove, pa onda pričati.

Tko je glasao

Eto ja neznam engleski ali

Eto ja neznam engleski ali slucajno zivim u SAD.J..es ti sluzbenu promjenu valute kada ja za istu mogu kupiti duplo manje mlijeka danas nego juce..Neka mljekari cekaju sluzbenu promjenu pa tek onda poskupe mlijeko.Po tvome znaci da Hrvati sluzbeno odlicno zive i da nema nikakovih poskupljenja.

Tko je glasao

Ja ti govorim da koristiš

Ja ti govorim da koristiš krive izraze. Ono o čemu ti govoriš nije nikakva devalvacija nego pad kupovne moći zbog rasta cijena.

Tko je glasao

O.K.Sada ti koristi prave

O.K.Sada ti koristi prave izraze pa objasni prosjecnom HDZ glasacu zasto za isti iznos kuna moze kupiti manje litara mlijeka,a da to nije devalvacija.Devalvacija,inflacija ti na kraju dodju jedno te isto bez obzira na definiciju.I gore si napisao da nema straha od bankrota drzave.Kako bi ti nazvao ovo ekonomsko stanje u kome se Hrvatska trenutno nalazi?Bankrot Whatever,BANKROT.

Tko je glasao

Ajde, dobro, bankrot je.

Ajde, dobro, bankrot je. Gladni smo kruha. Nemamo ni za struju. Toliki je bankrot da ga čak i ti iz Amerike vidiš.

Tko je glasao

Ma Whatever, pusti te

Ma Whatever, pusti te SDP-ove troopere. Imaju oni svoj džihad...
Ne prati on recimo poslovna izvješća hrvatskih tvrtki, svi završili najbolju do sada godinu, Agrokor se već širi i na Tursku itd itd itd. On sam zna da smo mi bankrotirali i da bi nas 4x4 reindustrijalizacija spasila...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Devalvacija kune sigurno

Devalvacija kune sigurno nije pametno rješenje. Upućujem te na svoj post Razvojna ekonomija.
Inače, i nesuđeni premijer Jurčić je to dobro detektirao. I izvoznici bi imali problema sa devalvacijom, jer i oni ovise o UVOZU. Da ne govorimo o kreditima sa valutnom klauzulom, s čime je još Crkvenac plašio pristalice devalvacije.

Tko je glasao

Ne volim iskljucivost.

Ne volim iskljucivost. Naime, SDP/LIBRA/HSS/HNS ucinili su jednako nista. Preciznije, gradili su autoput dok se zemlja raspadala po savovima. Toliko o tome.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci