Tagovi

Hrvatska na prekretnici

U nekoliko mjeseci do kraja godine stjecajem okolnosti nagomilalo se nekoliko važnih političkih događaja koje će odrediti sudbinu države , ali i procijeniti sposobnost hrvatskog naroda da kao što je to bilo uoči raspada Jugoslavije uzme sudbinu države u svoje ruke.

Nakon 25 godina državnosti i dvadesetak godina mirnodopskog razvoja Hrvatska se nalazi na raskršću ili bolje rečeno na prekretnici. U ovom sudbonosnom trenutku važno je kakvu će ulogu odigrati narodna volja, jer je politička elita, bez obzira o kojoj se stranci radilo, dokazala da nije sposobna ni spremna suočiti se s nacionalnim izazovom radi učvršćivanja stabilnosti države i boljitka vlastitog naroda. U mnogo težim okolnostima tako je bilo prilikom raspada Jugoslavije kad je više narodna volja nego mudrost predsjednika Tuđmana, kojemu treba odati priznanje da se baš on u tom trenutku našao na čelu pokreta, dovela do neovisne i demokratske Hrvatske. Treba podsjetiti da referendumsko pitanje nije bilo za otcjepljenje iz Jugoslavije nego za konfederaciju, ali narod je shvatio poruku koju je nekoliko godina prije raspada komunističke tvorevine izrekao istinski hrvatski ljevičar Antun Ciliga „sad i odmah“. Uz goleme ljudske i materijalne žrtve uz nesklonost međunarodne zajednice, čast iznimkama, hrvatski narod je izvojevao svoju državu, jer se prvi put od 1102. godine borio za sebe a ne za tuđeg gospodara.

Nije slučajno da je suočen s neposobnošću korumpirane političke i intelektualne elite posljednjih godina narod uzeo stvar u ruke koristeći pravo iz člana prvog Ustava, pa su se referendumi počeli pojavljivati kao gljive poslije kiše. To naravno političkoj i intelektualnoj eliti smeta, pa čak predlaže uvođenje moratorija na referendume. Od brojnih referenduma koji se najavljuju, svakako je najvažniji ovaj koji je u tijeku o reformi izbornog sustava. Željka Markić u ime udruge „U ime obitelji“ pokazala se kao politički diletant, jer referendumsko pitanje ima dvije stranice, što nema nigdje u svijetu, ali će on vjerojatno biti prihvaćen zbog najvažnijeg pitanja o glasovanju za zastupnike s imenom i prezimenom, a ne za stranačke liste. Zanimljiv je i prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća da se raspiše referendum za raspuštanje Sabora, ali je on naravno u strogo režimski kontroliranim medijima prošao nezapaženo.

Drugi događaj koji će utjecati na političke odnose u našoj zemlji je suđenje koje idućeg mjeseca počinje u Njemačkoj bivšim visokim dužnosnicima jugoslavenske tajne policije Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. To bi trebao biti okidač da se u Hrvatskoj konačno pokrene proces lustracije, jer sve dok u državi ključne položaje od predsjednika Republike preko premijera, predsjednika Vrhovnog suda do glavnog ravnatelja HRT-a drže bivši visokorangirani komunistički dužnosnici i njihova djeca hrvatsko društvo ne može iskoračiti iz sadašnje moralne i političke krize. Suđenje u Njemačkoj konačno mora pokrenuti proces lustracije, što se kad su u pitanju stranke ne odnosi samo na SDP, nego i na HDZ. Kad je Andrija Hebrang bio član predsjedništva HDZ-a on je bio jedini koji iza sebe nije imao komunističku prošlost, pa je i to bio jedan od razloga što mu je Ivo Sanader namjestio kandidate koji su mu oduzeli glasove u prvom krugu..

U takvim okolnostima krtajem godine će se održati predsjednički izbori. Ivo Josipović već godinu dana, trošeći novac poreznih obveznika, obilazi u tipično kampanjskom stilu cijelu Hrvatsku. Pitanje je koliko mu birači mogu povjerovati, ali je isto tako pitanje koliko će se u brojenju izbornih rezultata baviti manipulacijama Državno izborno povjerenstvo na čelu s posljednjim sekretarom partijske organizacije Okružnog suda u Zagrebu Brankom Hrvatinom. Ivi Josipoviću će se suprotstaviti kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. U ovim izborima važno je, kao u slučaju Andrije Hebranga, koji će kandidati s desnice, kao što je to već najavio Anto Đapić, pokušati uzeti glasove kandidatkinji HDZ-a. Čak i u njemu samom ona nije objeručke prihvaćena. Isto je tako pitanje je li Željka Markić, pogotovo ako uspije njezin referendum, neka vrsta spavača, jer ona nije dosad podržala Kolindu Grabar Kitarović, ali ni predsjednika Josipovića. Za ilustraciju, njezin portal „Narod“ odbio je objaviti jedan moj komentar o Josipovićevom napadu na Kolindu. Nema sumnje da će u tim izborima ne malu ulogu igrati suđenje u Njemačkoj, jer je Josipović bio spreman mijenjati Ustav samo da bi se spasila dva jugoslavenska udbaša, pa je to otegotna okolnost koju bi kandidatkinja HDZ-a trebala iskoristiti.

Pred hrvatskim biračima nalazi se dakle sudbinski izazov. U dva glasačka kruga, referendumskom i predsjedničkom odlučit će o daljoj sudbini Hrvatske, pa je zato odgovornost svakog biraču da u vlastitom interesu, u interesu budućnosti svoje djece i države za koju je proliveno toliko krvi pridoda svoj glas. U dosadašnjim sudbinskim glasovanjima hrvatsko biračko tijelo je mudro odlučivalo i mimo očekivanja političke elite, pa bi tako trebalo biti, ako ne bude krađe u Državnom izbornom povjerenstvu koje nitko ne kontrolira, i ovaj put.

Komentari

kad je više narodna volja

kad je više narodna volja nego mudrost predsjednika Tuđmana

Jedina mudrost koju mu priznajen je ona o 200 obitelji i stoci sitnoga zuba. Sve je s tin reka.

Tko je glasao

200 bogatih obitelji-

200 bogatih obitelji- Pusićkina mudrost, koju svi Jugoslaveni lažno pripisuju Tuđmanu.

Tko je glasao
Tko je glasao

mozda je na prekretnici al

mozda je na prekretnici al steta hrvati opet razjedinjeni................. nema velkog covjeka da vodi

Tko je glasao

ako je suditi po Splitu, Hrvatska je na prekretnici

Kakvi su se to idioti mogli nadati da će spomeničko zdanje koje budi najljepše uspomene na ustaštvo i Endehaziju, na Hrvatsku do Drine i na Jasenovac do Save, biti dobrohotno i otvorena srca prihvaćen u gradu u kojem bez prestanka ključa antihrvatsko raspoloženje, a kulturnom i javnom scenom dominiraju oni što ih je bivši gradonačelnik ispravno definirao kao „urbane Jugoslavene“?
.
Zaista, otkud tako idiotska indolencija nadležnih baš u Splitu, gradu koji – kako nas godinama uporno upozoravaju politički, medijski i braniteljski aktivisti domoljubne provenijencije – vrvi neporaženim jugokomunističkim i srbočetničkim snagama, u kojem se pogubne autonomaške i orjunaške ideje i dalje šire na sve strane, u kojem povampirene skupine novinara i intelektualaca otvoreno deklariraju svoju jugoslavensku i socijalističku orijentaciju, u kojem crvene bande odlaze u noćne pohode, haraju ulicama, siju strah i trepet među pitomim stanovništvom i prijete uništenjem svega što podsjeća na samostalnu, suverenu i jedinu nam Hrvatsku?
.
Takva si pitanja ovih dana postavljaju zabrinuti građani, a među njima i ono najvažnije: Tko će, bez obzira na „nepoznate počinitelje“ i sveobuhvatnu potragu za njima, preuzeti odgovornost za počinjeno nedjelo?
.
Sada, nakon što se strašna tragedija dogodila – nakon što su u noći sa 17. na 18. rujna anonimni zlotvori zalili spomenik pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban crvenom bojom, te na mučki način nanijeli uvredu ne samo Domovinskom ratu, već i tekovinama fašističke NDH koju Rafael vitez Boban nesumnjivo simbolizira – vrijeme je, uz osudu podloga čina, i za samokritičko preispitivanje.

http://tacno.net/zagreb/viktor-ivancic-crvene-mrlje/

Tko je glasao

Sudbinski izazov ili farsa?

Ovi izbori su sudbinski izazov jedino Kolindi i Josipoviću! Što se naroda tiče to je kao da za privjesak (za ključeve) bira između plastične jagode i plastične lignje, kič i praznina.
Predsjednike nama biraju strane sile, medijska agenda i bogate mecene, sve drugo je samo igrokaz za naivne. Tko još vjeruje da je Kolinda samostalna i da će smjeti napraviti bilo što u interesu Hrvatske? Hoće, jedino ako se interes poklapa sa nalogodavčevim.
Osobno želim da ona pobjedi, jer mi je od Josipovića i njegove podle varijante "nove pravde! zlo.
No to ne znači da imam iluzije o nekakvom Kolindinom zaokretu. Zaokreta nikakvog neće biti, u to jedino možemo biti sigurni! :)

Josipović i Kolinda služe istom gospodaru, oni koji to ne vide ništa ne vide!!!

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Može li predsjednički kandidat biti i strani državljanin

Kolinda uz Hrvatsko ima i američko državljanstvo temeljem kojeg je i postala igračica NATO-a (čitaj CIA-e).

Interesantno da od meinstream medija nitko se ne usudi postaviti to pitanje sve ne bi li se ne zamjerili amerima.

Uz to Kolinda je članica Bilderberg zločinačke organizacije zajedno s Franjom Lukovićem i popularnim Hanžekovićem.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Trilateralna_komisija

Tko je glasao

ako su njih troje povezani s

ako su njih troje povezani s Bilderberg grupom, onda je BG ono šta sam uvijek zamišljao - grupa arogantnih starčića, koji misle da u ovom svijetu nešto predstavljaju.

Tko je glasao

Nije problem u mislima već u djelu

Tih par stotina starčića posjeduje 99,9, % svega na zemlji. Jedan od glavnih je uz Rockfellera i Brzezinski - kreator balkanskog klanja...

Kolinda je karika koju masoni planski zatvaraju u Hrvatskoj kao državi svojeg protektorata!?

Tko je glasao

nikada mi nije bilo jasno

nikada mi nije bilo jasno zašto starčići ne proglase bogate državice svojim protektoratom, Dansku, Finsku, Nizozemsku, Belgiju, Švedsku, nego nas sirotanoviće. Ili se to tamo na sjeveru ne može, a ovdje se može?
Oprosti drugarice Sjenka, ali nekako mi se čini da grupa u kojoj je Kolinda neki faktor nemre biti bog zna kaj.

Tko je glasao

Iznenađuješ me logikom hlad

Kolinda je programirani vojnik. Pogledaj malo kako se postaje pripadnikom "Bilderberg korporacije".

Tko je glasao

programiran

sjenka,

ako je Kolinda programiran vojn ik SAD-a, Josipović se uopće nije trudio da se predstavi i radi programirani vojnik Ujedinjenog Kraljevstva pša jer čak išao taklo daleko da izjavi kako će ulaskom u EU Hrvatskoj Velika Britanija biti strateški partner. Uostalom nije slučajno za svopjeg glavnog analitičara doveo britanskog Srbina dr. Dejana Jovića, što samo dokaz da je i prije nego je izabran Ivo Josipović bio programirani vojnik Londona. Što se mene tiče, a i mnogih u Hrvatskoj više nam je draži u ovakvim okolnostima programirani vojnik Washingtona nego Londona, i to je prednost koju Kolinda ima pred Josipovićem. Jasno?

Tko je glasao

Već viđen obrazac

Ta priča o zaljubljivanju žrtve u vlastitiog krvnika mi je poznata. Da, da - ameri nam 91 nisu uveli embargo, to su bili englezi i rusi...

Tko je glasao

ameri nam 91 nisu uveli

ameri nam 91 nisu uveli embargo, to su bili englezi i rusi...

Zapravo, prijedlog je prvo došao od Velike Britanije, ali je kao posve neuobičajen i bez presedana, odbijen. Onda su ga Englezi ipak progurali preko svog pulena Bude Lončara, kao, sama SFRJ predlaže, radi ograničavanja sukoba, bla, bla...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

upornost

sjenka,

kad sam vas raskrinkao vaše laži, onda nastavljatze s novim krivotovrinama i lažima. Ameri nisu uveli Hrvatskoj embargo na uvoz oružja, nego Vijeće sigurnosti pri čemu je ne baš malu uloigu u lobiranju imao sveprisutni Jugosloven Budimir Lončar,, danas savjetnik Ive Josipovića. Koja je iduća vaša laž?

Tko je glasao

E moj Slavoljube

Ameri nisu uveli Hrvatskoj embargo na uvoz oružja, nego Vijeće sigurnosti pri čemu je ne baš malu uloigu u lobiranju imao sveprisutni Jugosloven Budimir Lončar,, danas savjetnik Ive Josipovića.

Ha, ha, hi, hi ... opa, sad smo i fan američkih zavjera, a ja mislila obzirom na vašu jugoslovensku diplomu pravnika da suosjećate s bombardovanjem Beograda - ili je i ovdje u pitanju situacija kada se žrtva zaljubljuje u svog krvnika...

Koja je iduća vaša laž?

Ovo je falsifikat, netko blati kolegu Krsnika i to na čirilici!!!

Tko je glasao

A čega je ovo dokaz Sjenka?

Ljudi su živjeli, radili, studirali... po svim republikama. Po čemu je netko tko je živio u Srbiji diskvalificiran kao Hrvat? Ili ne bi smio imati mišljenje suprotno velikosrpskoj politici? A možda bismo ovaj podatak mogli tretirati kao dokaz da g. Krsnik ustvari nije nacionalist, niti je to ikad bio? No to da nije nacionalist ne znači da ne voli svoju zemlju i da pokušava objektivno sagledati činjenice, ha Sjenko?

Sve ti se više čudim, onako, na prvu, djelovala si mi kao da znaš što pričaš??? Ali što dalje idemo sve više ti se čudim! Možeš li i niže, pitam se?

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

ono kad promašiš ceo fudbal...

... ajde udahni... pa pogledaj malo koja zemlja je potpisana na diplomi (FNRJ).. a onda se sjeti da se država tako zvala do 7. travnja 1963. godine...

... malo dugačko razdoblje za čuvati diplome, pa taman da si ih otisnuo na tisuće, zar ne?

Tko je glasao

Ovo je falsifikat, netko

Ovo je falsifikat, netko blati kolegu Krsnika i to na čirilici!!!

Srbijanski Hrvat Krsnik fotokopiju te diplome ili "diplome" upotrebljava kad se javlja na javne natječaje u ovoj zemlji (na kojima dakako propada), a odbija jednostavno odgovoriti "da, to je moja diploma" ili "ne, to nije moja diploma", kad ga se pita kako to da ju je izdala ili "izdala" država FNRJ koja tada već sedam godina nije postojala.

On naime tvrdi da je to njegova privatna stvar.

Tko je glasao

odgovor

Argus,

kad opet potežete pitanje zašto ne odgovorim je li to moja diploma, prvo mi odgovorite jeste li Hrvat, velikosrbin ili Jugosloven, i kakve ste to dužnosti obavljali vi ili vaš otac u bivšoj komunističkoj državi. I konačno otkrijte svoje identitet, jer sam ja svoj otvoreno stavio na ovaj portal, ali kako ste vi bijedna komunjarska kukavica još islednički tražite od drugih da vam odgovori na isledničko pitanje. Pa koji ste vi to qurac da ja vama nešto odgovaram, primitivno smeće jedno.

Tko je glasao

@Argus i @sjenka

G Ksnik nije srbijanski Hrvat nego hrvatski Srbin, i molim lijepo da se prema svakom čovjeku ponašate s uvažavanjem, bez vrijeđanja i iznošenja pojedinosti iz privatnog života - vratite se temi dnevnika

Tko je glasao

Sjenka, da suosjećate s

Sjenka,

da suosjećate s bombardovanjem Beograda -

Bombardovali su, zanimljivo zar ne.

Tko je glasao

ha

pa otkad tebe hebe jezično čistunstvo, majstore :P možda je ovo bio cinizam, sarkazam dragane :)))))))
profesor

Tko je glasao

gospođo @sjenka

ovo je nisko i spuštate nivo ovog zborišta

dajte nemojte

sve dobro...

Tko je glasao

vkrsnik

koja je sjenkina iduca laz.sjenka tvrdi da si bivsi komunista.laze.nisi bivsi.nikada nisi ni bio.pozdrav stara komunjaro.

Tko je glasao

jedno pitanje

sjenka,

po čemu je kreator balkanskog klanja Brzezinski, a ne Slobodan Milošević. Očito ste Srbin kojemu velikosrpstvo još nije izašlo iz glave, pa su vam za ratne strahote na Balkanu krivi drugi a ne velikosprska politika.

Tko je glasao

Sjenka je veća Hrvatica od Slaveka Krsnika

Sloba i njegov mentor Dobrica su poslužili samo kao alat u projektu kojega je Brzezinski objavio 1977.g. (iste one godine kada je Udba u Beogradu izdala pasoš Tuđmanu!!!) a svodi se na doktrinu šoka. To bi vi kao političko istraživački novinar trebali znati a ne se zatvarati u nacionalne torove gdje možete ćuti samo buku... Što mislite kako je nastao Afganistan, Libya, Irak, Siria, Ukrajina - zbog talibana i srba...!!!???

Tko je glasao

Mačku o rep

Sjenka,
Vi u Edmontonu svoje hrvatstvo možete okačiti mačku o rep, jer se služite pogrešnim podatcima i krivovorinama. Prije svega u knjizi Brzezinskog "Velika šahovska ploća" Balkan je samo uzgred spomenut, jer to u američkoj geopolitici nije u to doba bila ključna stvar, kako misle kao predvodnici nebeskog naroda srpski intelektualci.

Točno je da je knjiga objavljena 1977, ali u njoj nema ni spomena o važnosti Jugoslavije za američku geopolitiku, jer to jednostavno nije točno. Jednako je krivo da je te godine Franjo Tuđman dobio putovnicu od jugoslavenske Udbe jer je tada bio vodeći hrvatski i to osuđivani disident. Putovnicu je dobio tek 1987. godine kad je Jugoslavija već bila u stanju raspada. Sve u svemu ta vaša teorija o doktrini šoka može se također objesiti mačku o rep, a što se tiče tora vi ste očito u velikosrpskom toru, pa nema smisla s osobom koja prezentira krive podatke ulaziti u raspravu o Afganistanu etc. jer ste u odnosu na moje iskustvo neznalica.

Tko je glasao

Dao sam plus,

Dao sam plus, iako...

prilikom raspada Jugoslavije kad je više narodna volja nego mudrost predsjednika Tuđmana, kojemu treba odati priznanje da se baš on u tom trenutku našao na čelu pokreta, dovela do neovisne i demokratske Hrvatske

...nema nikakvog smisla umanjivati Tuđmanovu ulogu. Što se tiče naroda i njegove "volje", sa sramom i žaljenjem moram podsjetiti da je isti taj narod dva puta zaredom birao haaškog veleizdajnika Mesića, a potom "konglomerat pogrešnih politika" Josipovića. Okej, nad glavom hrvatskog naroda je visio povijesni Damoklov mač "zajedničkog zločinačkog poduhvata", okej, radilo se o silnoj jugoslavenskoj/velikosrpskoj propagandi i pranju mozga... ali to nije isprika. Grješke valja priznati, na njima učiti i ne ponavljati ih.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

narod

Mkn,

niste u pravu glede naroda, jer taj narod nije dvaput birao jednog šarlatana za predsjednika, a tog šarlatana upravo je instalirao na važnim političkim pozicijama predsjednik Tuđman.
Stipe Mesić, jer o tome mogu svjedočiti, dobio je drugi mandat krađom u Državnom izbornom povjerenstvu koje je po nalogu Ive Sanadera a na traženje Stipe Mesića podijelilo iz onog viška od 500.000 birača u biračkim spiskovima između Jadranke Kosor i Stipe Mesića, pa je tako Jadranka Kosor u posljednja dva sata pretekla Borisa Mikšića koji nije bio najbolji izbor, ali svakako bolji od Mesića. Možete li zamisliti da je Stipe Mesić, kako je objavljeno, tukao Mikšića u Hercegovini.
Još nešto. Veliki "borac" protiv kapitalaca u korupciji Stipe Mesić šuti kao zaliven u slučaju progona Ive Sanadera, a kad je pokušao nešto zucnuti, Sanader mu je dobacio da je Mesiću bolje da šuti.
Morate voditi računa da dok je Državno izborno povjerenstvo produžena ruka politike, a sad ga vodi posljednji partijski sekretar Okružnog suda u Zagrebu Branko Hrvatin, izbori se u Hrvatskoj ne dobivaju glasovanjem nego brojenjem. Posljednji primjer je Savez za Hrvatsku kojemu je najrpije dodijeljeno a potom naknadno u režiji Branka Hrvatina oduzeto jedno mjesto u Europskom parlamentu. Tako će biti i na idućim izborima jer DIP nitko ne kontrolira, a najmanje GONG na čelu s Draganom Zelićem kao filijala SDP-a.

Tko je glasao

Nisam nikad bio u DIP-u, ali

Nisam nikad bio u DIP-u, ali znam kako funkcioniraju izbori. Sve stranke i svi uključeni imaju promatrače, i mogu u svakom trenutku tražiti neposredan uvid u sve što se radi i što se događa.

Ovo što vi govorite bi bilo kazneno djelo izborne prijevare, a ako se mene pita, mislim da bi ga bilo moguće počiniti jedino hackerskim računalnim upadom u sustav Porezne uprave, koji se koristi za prikupljanje i zbrajanje rezultata. Ne kažem da je nemoguće. Što su sve Mesić & družina radili ovih 15 godina, čak se ne bih ni iznenadio...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

tko bi mogao varati...

... super mi je, u zemlji gdje HDZ-ovi mandati naspravm SDP-ovih iznose 2:1 - uvijek za prevare budu optuženi oni koji su duplo manje "na vlasti". Dobra logika, nema što.

Tko je glasao

uvijek za prevare budu

uvijek za prevare budu optuženi oni koji su duplo manje "na vlasti"

Duplo manje? Tuđman je vladao 9 godina, detuđmanizatori 15. Od toga, HDZ 8 godina, a SDP 7. Ne ide ti matematika baš, sjedi, nedovoljan :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

?

šta, francek nije bijo adz??? na čemu je ono doktoriso, na hrvatskoj neodvisnosti (nije valjda na bratstvu i jedinstvu) :)))
profesor

Tko je glasao

To ti hoćeš reći da bi

To ti hoćeš reći da bi Tuđmanov HDZ radio jednako kao ovaj nakon njegove smrti? Da bi Tuđman trgovao državnim tajnama u Haagu? Rasprodao gospodarstvo, banke i medije strancima? Zadužio državu 5-6 puta više nego u ratu..?

Daj se umij :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

hehe

ko je ono eksportira jercegovce u haag da bi svoju guzicu rekupera :))))) misliš da gotovinu ne bi da je poživija?
profesor

Tko je glasao

Što na ovo reći, nego

Što na ovo reći, nego bespomoćno slegnuti ramenima nad beskrajnošću... svemira.

Da je Tuđman ostao živ, niti jedna haaška optužnica nikada se ne bi uzdigla na razinu "zajedničkog zločinačkog poduhvata", kamoli da bi došla do takve osude. A kada toga nema, sve je drugačije - od pregovora s EU, preko rasprodaje gospodarstva, banaka i medija strancima, do kompletnog karaktera državne politike.

No, nekima je to, ah, preteško shvatiti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

pa da

koga je iskoristija, toga je i izrućija, ko blaškića, morona kordića i slične... da bi svoju guzicu sačuva, sve potpisujen :)
i tutu naletilića, i štelu... i ostale ganjstere :)))))))
profesor

Tko je glasao

Blaškić? Sjećam se, kad sam

Blaškić? Sjećam se, kad sam vidio optužnicu i dokaze, moja prognoza je bila 8 godina. Nažalost, ubačen je detuđmanizatorski "stručnjak" Nobilo, pa je nesretnik popušio prvo 45, a na kraju, na jedvite jade i silna izmotavanja, 9 godina. Pouka? Ne dajte da vas detuđmanizatori brane, pobogu, s takvim "braniteljima" tužitelji vam uopće ne trebaju.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kolinda

ne zna što bi započela sa svojom sazrelom ljepotom...... :)

"Očekujem prljavu kampanju" - izjavila je na početku.....

A onda je sama započela s prljavom kampanjom.....

Naime, "prljavo" je po mom mišljenju ono kad nemaš pod milim bogom ništa drugo za reći, osim - stalno se referirati na svog protivnika!

Sjećam se Josipovića u njegovoj prvoj kampanji: uopće se nije referirao na Bandića! Normalno! Referirati se na takvog protukandidata značilo bi - spusiti se na njegov nivo! Kompromitirati se!

Josipović ima dovoljno savladane kulture da mu ne treba spuštanje na takav nivo..... I to je u redu.... Možda nije veliko dostignuće za svijet i svemir, ali je jako veliko za Hrvatsku.

Kolinda se od prvog dana kada je progovorila spušta na "nivo"..... To se vidjelo i kod Stankovića.....

Toplo se nadam da će zbog toga izgubiti izbore.... Rekla je: "Hrvatskoj treba vrhovna zapovjednica"! , a pritom se ukazuje kao ništa više od - manekenke!

Tko je glasao

Molim, zasad se odista čini

Molim, zasad se odista čini da Kolinda nije nešto naročito, ali Josipović u 5 godina mandata nije učinio baš ništa, nego bludio o "konglomeratu pogrešnih poltika", svirao četniku Dodiku, cmakao se s četnikom Nikolićem, glumio manekena i trošio novac. Ne zaslužuje reizbor, ni u ludilu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

spominjete lustraciju

g. Krsnik , pa bih eto molio da malčice opširnije obrazložite to pitanje.

Naime, evo uzmite osobu iz partizanske ali katoličke obitelji. Člana saveza komunista od 1978.g. do 1987.g.
Predsjednika omladinske organizacije u kolektivu. Člana radničkog savjeta. Člana općinskog komiteta omladinske organizacije.. Polaznika omladinskih i partijskih političkih škola za Yuge, sudionika niza omladinskih radnih akcija, rukovodioca na istima i višestrukog udarnika ( kako se to tada zvalo) .

Rezervnog oficira elitne vojne specijalnosti , nagrađivan i pohvaljivan u JNA kad je služio vojsku, uspješan sportaš amater.

Sudionik domovinskog rata ne od prvog dana nego i nešto ranije ;-))

Višestruko odlikovan po pokojnom Franji a u odnosu na svoju sredinu- najviše.

Otac porodice.

Od suradnje s " ozloglašenom" udbom, kućni prijatelj mu je bio operativac sds-a , a dalji rođak duboko u KOS-u.

Molim da se očitujete u smislu, koja je to razdjelnica gdje bi vi i KAKO lustrirali tj. razdvajali žito od kukolja. Koji lakmus papir bi koristili kod te raščlambe.

sve dobro...

Tko je glasao

Govoriš o sebi,

Govoriš o sebi, predpostavljam? Da ja sutra dođem na vlast, ti bi bio predsjednik državnog povjerenstva za lustraciju, i siguran sam da bi bio častan i pošten.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Razgovaraju dva ktl. svećenika

Prvi: Što misliš hoće li nam ovaj novi Papa dati da se ženimo?

Drugi: Ma hoće ili ovaj ili slijedeći.

Prvi: A dobro, možda mi to ne doživimo ali sigurno će naša djeca to doživiti.

Mislim MKn da je naša generacija prilično postigla, sad je red na nekim drugima...a mi možemo suportirati koliko možemo... godine ipak čine svoje...hehe

sve dobro...

Tko je glasao

sad je red na nekim

sad je red na nekim drugima

Kad bi barem bilo tako...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ma nema problema

još uvijek pogodim vepra u trku na 100 metara ili uhvatim živo divlje prase, hehe

http://www.njuskalo.hr/psi/engleski-springer-spanijel-oglas-12463419

sve dobro...

Tko je glasao

Razdjelnica

Drvosjek,

Rado ću vam iznijeti svoje mišljenje, Premda je pitanje lustracije riješeno u drugim komunističkim zemljama, Hrvatska ima svoj specifičan odnos prema njoj. Prije svega Tuđmanova ideja o pomirbi partizana i ustaša koju je on prisvojio iz hrvatske političke emigracije rezultirala je u današnjoj Hrvatskoj jedino time da su od te ideje profitirali jedino udbaši i naravno kosovci koji su jednako bili zastupljeni u strukturama komunističke vlasti i u hrvatskoj političkoj emigraciji. Klasičan je primjer ubacivanje Bugojanske skupine u Jugoslaviju, jer su nju organizirali pripadnici Udbe, a nastradali su naivni politički emigranti iz Australije.

Kao što vam je ponato prijedlog zakona o lustraciji prije više godina u Saboru nije prošao,jer je najmanje pola Sabora trebalo lustrirati. Slično je danas s vodećim političkim strankama, a posebice se to odnosi na SDP, ali i na HDZ. Sve dok to ne riješimo ne ćemo izaći iz ovoga blata. Tu je najveći krivac sam predsjednik Tuđman koji se na početku stvaranja države s prvobitnom idejom da se ostvari kroz konfederaciju okružio sasvim očekivano starim udbašima i kosovcima. Klasičan primjer je Stipe Mesić koji je čak kao takav s takvim karakterom i mentalnim sklopom kao predsjednik države izvršio veleizdajnički čin svjedočenjem protiv svoje vlastite države u Haagu. O ovim se pitanjim naravno ne može raspravljati u hrvatskim medijima posebice javnim jer vodeće pozicije u njima drže i dalje bivši suradnici jugoslavenske tajne službe. Eklatantan primjer je Mladen Pleše u EPH-u, a de spominjem recimo dopisnika iz Rima Inoslava Beškera kojemu je kodno ime bilo "Oliver".

Moja malenkost bila je dugo godina novinar Tanjuga i dopisnik iz Australije, ali sam i u tim uvjetima kad se Jugoslavija počela polako ali sigurno klimati uvijek bio Hrvat, a tek onda vlasnik jugoslavenskog pasoša. Uostalom upravo kao Hrvat poslan sam u Australiju, jer je tako tražio tadašnji jugoslavenski ambasador u Canberri Aleksandar Šokorac ji nije želio da u Sydney dođe neki jugoHrvat iz beogradske redakcije. Takvih jugohrvata, ili čak otvorenih Jugoslovena pun je ovaj portal., i oni ne mogu smisliti sam ja kao novinar Tanjuga bio prije svega Hrvat, pa se kukavički skrivajući vlastiti identitet obrušavaju na moje napise, kao što će se i na ovaj. To je identitetski problem nove Hrvatske. Upravo takvi zauzimaju vodeće pozicije, a ne takvi kao što ste vi.

Nema razloga da se ne samo vi nego svi slični koji nisu bili povezani s Udbom ili KOS-om ili koji nisu zauzimali visoke partijske i državne pozicije plaše lustracije. Lustracija bi se trebala baviti Ivom Josipoviće, Goranom Radmanom, Brankom Hrvatinom, Vladimirom Šeksom ili njihovom djecom poput Zorana Milanovića koji su odgovorni da je zemlja praktički došla na rub bankrota. U tome nisu sudjelovali obični članovi Saveza komunista i uzorni građani bivše države, nego upravo takvi koji su zahvaljujući pogrešnoj politici predsjednika Tuđmana zauzeli ključne pozicije u državi i njih grčevito čuvaju. Zato se narod konačno probudio i koiristeći jedinu formu izravne demokracije - referendum, krenuo s iskazivanjem dosad uspavane narodne volje.

Tko je glasao

Specifičan odnos je g. Krsnik

proizišao iz realnih okolnosti.

Navest ću Vam 2-3 primjera.

1.
1989. g. moj bliski rođak po svojti organizira sječu stabala topole za celulozu. Klasika. Dva traktora, 3 motorne pile , nekoliko sjekira i nas 6 s njim.

Naravno, dva sanduka piva, 5 litara vina, pola pečenog praseta, gajba mineralne, litra rakije i metar do dva kobasica i nešto slanine i šunke.

Radimo cijeli dan s dvije pauze tj. odmora.

Na odmoru drvimo politiku gdje ja i još dvojica zauzimamo izrazito pro HRVATSKI stav, a druga trojica izrazito pro Yugosloavenski stav.

Gazda, stariji čovjek kojem je otac kao radićevac završio u Jasenovcu ( Jasenovac nam je pod nosem) pristojno šuti jer smo svi njegovi, što rodbina što svojta.

Ja sam u razgovoru poentirao da u slučaju da ukoliko ONI ustraju i budu dosljedni u svom jugosloavenstvu...budemo morali pucati jedni na druge i da za koju godinu ne budemo jedni drugima išli u svatove, krstitke, pomagali u šumi, kod zidanja kuća ili na kolinju, nego se budemo gledali preko mušice nišana.

Moje pitanje je bilo da; ukoliko MI HRVATI budemo u krajnjoj konsekvenci pucali jedni na druge...tko će pri tom imati najviše koristi s obzirom da se Yuga očigledno raspada i da četnici oštre kame i Srbi zveckaju oružjem.

Da ne širim...naveo sam im niz primjera koji su potkrepljivali moje teze. Na kraju dana bili su od ...jednog koji je rekao da se nikad neće ispisati iz partije..do drugog koji je trkeljao o zakletvi Titi i JNA... do žestokih ajmo reć..ne baš ustaša..ali žestokih hrvatskih nacionalista.

2.

Kad je pala Mesić- Manolićeva struktura tada je i pala...pa je shodno tome i ostavljena na čistini kompletna Boljkovčeva mreža naših obavještajaca i kontraobavještajaca, slijedno tome i neki moji poznanici su završili u Kninu ili Beogradu gdje su ...ahh ostarijeli desetak godina za jednu.

Tad ste i Vi nešto postali nepopularni...pitam se zašto. Ne morate se meni ( nama )dokazivati ali možda bi i Vas zahvatila sablja lustracije kakvu propagirate ..jer kad počne " sječa poturica" ili lov na vještice...nitko nije siguran. Staljinizam. Titoizam je to zorno pokazao. Danas jesi- sutra nisi. Dva bez duše- treći bez glave. Zato: primirite se malo tj. malo olabavite s tim tezama jer...batina ima dva kraja a i ovi koje bi Vi lustrirali također znaju rukovati oružjem. Malo realnosti Vam ne bi bilo od škode. Mi smo ipak imali rat za razliku od drugih postkomunističkih zemalja u Europi gdje su...ali zaista djeca i unuci ustaša i partizana , partizan npr. Janko Bobetko i ustaš npr. Mate Šarlija---bili na istoj strani.

3.

Imali ste neke ljude koji su žestoko " zadomspremali" crtali po zidovima haklkreutzove i slova " U" i time potvrđivali tezu o ustašoidnosti cijelog hrvatskog naroda. Takvima sam posebno volio , kako ja volim reći...jebati mater... jer kod mene zaista nije bilo ustaša osim u želji da se bori za Hrvatsku i pogine za istu ako treba ali i ubije za istu ako se baš mora.

Mi hrvatski branitelji smo baš bili nepatvoreni antifašisti koji su se borili protiv srpskog fašizma i jugosloavenskog komunizma iliti jna boljševizma. Pokušali su nam, podmetnuti ustaštvo ali kod današnjih medija i svijesti hrvatskog čovjeka...to u većini nije prošlo.

Znači, da nije bilo Franje Tuđmana ( ljudi oko njega ) i vještog manipuliranja...ili bi došlo do bratoubilačkog rata gdje bi Hrvat pucao na Hrvata ili bi tadašnja Hrvatska skrenula u neki ekstrem koji se forsirao od pojedinih ..gdje bi nas cijela međunarodna zajednica osudila....kakvim smo pokušajima svjedočili donedavno----do oslobađajuće presude Gotovini i Markaču..pa i danas od nekih piksibnera..pa i ovdije.

Maksimalno bi nam bio domet neka država koja se vidi s katedrala i dvije - tri Republike Srpske.

Zapadna slavonija, Kninska krajina i ono oko Vukovara.

Koga bi Vi sada lustrirali kad smo imali i MASPOK, 71.
Sad bi i Vas trebalo znači lustrirati jer ste poslije 71. nastavili uspješnu karijeru, dok su mnogi Hrvati zaustavljeni u napredovanju ili čak zatvarani.

Na čijoj strani ste Vi bili 71. !!??? Nemojte molim Vas pretjerivati u hrvatstvu jer što je previše ni s kruhom nije dobro ...kažu stari ljudi.

Naravno, uvijek sete od mene dobili plus ( + ) jer cijenim Vaš konzervativni tj. tradicionalni hrvatski nacionalizam..kakvog i sam zastupam...ali pobogu..pa nećemo valjda na naše prijatelje..rođake, kumove, školske drugove. I ovako nas je malo pa zar da se koljemo između sebe.

Ja sam za to da se takmičimo u ekonomskim i sličnim idejama..a nacionalno i usko gledano političko pitanje je riješeno...i sada je u laganom procesu...pa će nam biti onako kako odaberemo.

Malo dajete na notornog Stipu Božića i njegov " ST " devedesetih.., ali brzo je prokazan.

sve dobro...

Tko je glasao

Znaš da te cijenim i

Znaš da te cijenim i poštujem, ali žao mi je, ne. Ovo što pišeš je priča iz vremena Domovinskog rata, osobni opis Tuđmanove politike pomirbe kakvu sam i sam apsolutno podržavao, nikad je se nisam odrekao, niti ću. Zbog nje se kao narod nismo opet poklali međusobno, nego smo dobili rat, pobijedili Srbiju i nakon gotovo 900 godina stvorili vlastitu državu.

Međutim, rat je gotov, ali ista ta politika pomirbe izdana je i poništena bukvalno odmah nakon Tuđmanove smrti. Više je nema. Ubili su je upravo oni koji su od nje imali najviše koristi.

Poznato je o kome i o čemu govorim. Zato neću opet o veleizdaji, Haagu... nego čak stavimo politiku za tren na stranu i pogledajmo gospodarstvo, ekonomiju. Ograničimo se samo na dva pokazatelja, broj nezaposlenih i vanjski državni dug. Ako usporedimo vrijeme Tuđmanove smrti i danas, pobogu - broj nezaposlenih je gotovo jednak, a vanjski državni dug je gotovo šest puta veći.

Što ti to govori?

Upravo tako. To jednostavno ne može biti slučajno. Dakle, čak i ako "čistu" politiku zanemarimo, ja kažem da lustraciju trebamo, danas možda više nego ikad.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

i ja tebe cijenim

ali pitam se..koga i kako lustrirati..gdje podvući crtu,

Pričao mi je jedan pokojni Juraj kojeg su mobilizirali u domobrane 1941. i proveo je cijeli rat u domobranima i nakon demobilizacije i preokreta, nakon nekog vremena ga mobilizirali u jugoslavensku vojsku u KNOJ.

Sjedi on tako kao požarni u hodniku u kasarni kad uđe major i dva zastavnika i na njega se izgalame da kakve su to slike na zidu.

Na zidu su bile Staljinova i Titina slika. Major se izdere i kaže; odmah TO skidaj. On prigura stol do zida, na stol postavi stolicu, popne se na stol pa na stolicu i sad su mu slike na dohvat ruke.

Do jučer su pjevali pjesme i Staljinu i Titi.

Okrene se i pogleda u majora a ovaj se prodere; SKIDAJ to, baci dolje.

Međutim nitko mu ne kaže KOJU sliku da skine a on s 2 razreda osnovne škole tada nije kužio politiku a nisu ni mnogi obrazovani kako vidimo po onima s Goljaka.

On , kako mi je pričao uhvati Staljinovu sliku i počne je brisati od prašine ( malo se pravi blesav...mužačka lukavost) kad se mJOR PRODERE, MA BACAJ to DOLJE ŠTO ČEKAŠ i on
je baci na pod gdje se naravno staklo razbije a major je još zgazi nogama.

Tako je eto pogodio, takoreći slučajno i uzeo je sa zadrškom " pravu " sliku...inače bi i on završio tko zna gdje jer su tih dana doslovce pobili neke Ruse koji su silovali u Bgd-u neko ženskinje.

Streljali ih e da bi se poslala poruka....Tito je to čvrsto odlučio..pošto je znao da će ga Staljin likvidirati pa je išao na sve ili ništa.

Eto Bleiburg je bio jedna vrsta lustracije, Goli otok također.

Kako bi ti recimo lustrirao general pukovnika ili pukovnika HV-a, Hrvate koji su naši i na našoj strani. Kako bi lustrirao Mesića koji je odlikovao Šeksa i obratno.

Kako bi lustrirao jednog istaknutog " lijevog" političara čija kćerka se bude udala za istaknutog " desnog" političara. Djeca se zabavljaju a očevi se uredno druže.

Mislim, neke stvari se ne mogu vratiti jer ...život ide svojim tokom.

Ja sam za to da se stavri znaju, ali nisam za progone vještica.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci