Tagovi

hrvatska manjina u hrvatskoj

citam ovdje razne dnevnike na razne teme tipa povrca, inflacije, nato-a, zidova, holocausta, itd...

dnevnik i debata na temu holocausta i zidova potaknuo me na razmisljanje kako to da se nitko od dusebriznika blogera nije sjetio otvoriti debatu o problemu hrvatske manjine u hrvatskoj, odnosno pitanje kako je moguce da djeca u skoli u republici hrvatskoj nemaju mogucnost ucenja hrvatskog jezika?

ako je hrvatski jezik sluzbeni jezik u republici hrvatskoj u kojoj se takodjer uvazavaju prava manjina i omogucuje ucenje vlastite kulture i jezika u skolama, kako je moguce da se dogodi situacija da u jednoj skoli djaci koji nisu sluzbena manjina moraju putovati u udaljenu skolu kako bi slusali standardnu nastavu?

pa me zacudjuje da nitko ovdje nije reagirao svojim dnevnikom na tu temu. taj je primjer odlican uvod u to da se nastavi odgajanje djece na podjelama koje jednog dana mogu rezultirati u bolesnim idejama o razno-raznim "ciscenjima". i to niti jednog blogera dusebriznika ne zabrinjava. (!)

a ta provokacija (blago receno), odnosno klica razdora i zla koja se usadjuje u buduce narastaje se dogadjala upravo u vrijeme obiljezavanja dana holocausta. i to nije vazno. jer, ako bude problema, poslije cemo se posipati pepelom, zaliti za zrtvama, pisati pateticne dnevnika, a nitko sada nece reci "dosta!" takvoj politici i dosta takvim, najblaze receno, neprilicnim postupcima ravnatelja jedne skole.

ne tako davno, takvom politikom provokacija je nastala balvan revolucija i krvavi rat.

Komentari

je li netko saznao da li se

je li netko saznao da li se u skoli u jagodnjaku u udzbenicima na srpskom i cirilici ucio program koji se uci u hrvatskoj i koje je odobrilo ministarstvo ili se uci prema programu iz srbije?

veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

Ova pizdarija je mogla i

Ova pizdarija je mogla i morala biti riješena u tri dana, kada je jednom vijest o problemu došla u Zagreb odnosno Ministarstvo prosvjete. Besmisleno natezanje nažalost nalijeva mlin na vodu šovinistima na obje strane. (Da ne biste krivo shvatili: da, naravno, trebalo je osigurati nastavu na hrvatskom jeziku u roku odmah, uposliti dodatne nastavnike ili što već - trošak je sitan s obzirom na politički značaj.)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Mislim da si u pravu.

Mislim da si u pravu. Problem je, međutim, puno dublji, a načelno se svodi na zaključak da je hrvatsko društvo (jasno, ne baš svi u njemu, ali dobar dio, ako ne i većina) puno ektremnije od aktualne vladajuće elite. Naše je društvo, općenito govoreći, krajnje netolerantno prema svako tko je na bilo koji način drukčiji.
Ne bih rekao da je tu riječ o ksenofobiji, o kojoj se na ovoj sajtu dosta piše, jer se u konkretnom slučaju zapravo ne radi o strancima, nego o hvatskim državljanima (dakle, političkim Hrvatima, iako ne nužno u etničkom smislu). Prije se radi o etrničkoj netrpeljivosti. Ili, drugim riječima, o šovinizmu. Ali, i to je hrvatsko društvo danas...

Tko je glasao

Upravo tako. Problem je

Upravo tako. Problem je rješiv jednim potezom ministarstva koje je trebalo po prvoj dojavi osigurati nastavu na oba pisma i jezika jer to zahtijeva princip jednakosti.

Ali što bi onda hranilo huškačke medije par tjedana i kako bi NovaTV napunila vijesti? Strateški je za HDZ daleko pametnije pustiti da se vatra dovoljno razbukta da bi onda poslali svog deus ex machina koji donosi razrješenje. No i tada NovaTV ne propušta prikazati ravnatelja kao konfliktnu osobu makar uopće ne saznajemo zašto je točno sukob izbio između načelnika općine i ravnatelja i samo svjedočimo da nastavnik tjelesnog ravnatelja gura jer je on "eksplodirao" (valjda se radi o slučaju spontaneous combustion?). Ministrova izjava da je ravnatelj sve radio po zakonu ne dobiva preveliku pozornost - umjesto toga naslov je "Djeca u školu, ravnatelj kući!". Sa terena o razrješenju "krize" (?) se u prilogu ukupnog trajanja skoro 4 minute (jako dugo u medijskom kontekstu, skoro sedmina ukupnog trajanje informativne emisije!) javlja odvažna "novinarka" Anita Delaš!!


Tabloidno huškanje u svom najboljem izdanju

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ma boga ti dragoga meni daš

Ma boga ti dragoga meni daš 2, a sada vidi vraga si odjednom došao do naknadne pameti..... ili si falija pri ocjenjivanju, a ja san svoj komentar napisa prije nego je ovaj povukao svoju ostavku jer ..... pa znam ja kako se igraju te igrice, a vidim da ih i jpoš neki izvrsno percipieraju,..... a ti šta si ti želija kazat onom dvojkom???

Tko je glasao

Pa gle, dvije zvijezdice, to

Pa gle, dvije zvijezdice, to ti je trojka, zlatna sredina! :) A manje od petice zato, jer je tekst bio zbrkan, nisam razumio što si htio reći.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

....A manje od petice zato,

....A manje od petice zato, jer je tekst bio zbrkan, nisam razumio što si htio reći.

......onda jel moj tekst bio zbrkan..... il...nisi srazumija što sam tija kazat....
Ako da ga opet pročitaš, možda ti sad ne bude zbrkan, a kako se u zadnja dva dana još stvari u toj priči dogodilo, a i bilo još nekih komenatra (posebno opinioiuris)... i od još drugih kolega, naravno koji kuže šta se tamo točno događa, ... onda će ti biti i potpuno razumljiv.... ma siguran sam 100%.

PS. Ako ne razumin.. ja prije pucanja uvik pitan.....

Tko je glasao

Da se je to napravil onda bi

Da se je to napravil onda bi se pisalo kak se vlada mješa u sve. Ravnatelj je na sve apele i dalje sprovađal svoje i dal je otkaz učiteljici Hrvatskog. Nastava ne hrvatskom je bila osigurana, ali to ravnatelju nije pasalo, iz kojeg razloga se vidlo iz njegovih poteza koji su dosta radikalni i protu ustavni.
Sad ispada da je jedan roditelj koji se ne slaže da njegovo djete Hrvat dobiva nastavu na srbijanskom jeziku i mora pisat tuđe pismo, jednostavno šovinista.
Zbog čega ti to tak misliš?

Tko je glasao

Nisam siguran da li je ovo

Nisam siguran da li je ovo posljednje bilo pitanje meni?

Naravno, ne mislim da je taj Hrvat šovinist. Opservacija je opća. Odlično se sjećam kako se (golemom većinom srpska) šovinistička vatra prije 20 godina potpirivala inzistiranjem na pojedinačnim, marginalnim slučajevima, koji su se u beskraj raspredali u svim medijima.

Ne znam sve propise, ali siguran sam da je Primorac mogao odmah suspendirati ravnatelja i nametnuti rješenje. Iako sam ja inače za autonomiju i decentralizaciju, a Primorac mi je načelno antipatičan, u ovom konkretnom slučaju hitru intervenciju Vlade odnosno ministra smatrao bih opravdanom.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

jedan rezultat ovog dnevnika

jedan rezultat ovog dnevnika je jos jedna potvrda podijeljenosti hrvatskih gradjana zbog neznanja koje je prisutno u hrvatskom drustvu o povijesnim cinjenicama, odnosno o uzrocima i povodima povijesnih dogadjaja.

to sigurno nije put ka dugorocnom miru, stabilnosti i uvazavanju.
veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

. . . zbog neznanja koje je

. . . zbog neznanja koje je prisutno u hrvatskom drustvu o povijesnim cinjenicama, odnosno o uzrocima i povodima povijesnih dogadjaja.
Zar uvijek rješenje problema treba tražiti od stojeća VII ili od kad su ustaše poklali Srbe u Glinskoj crkvi ili od 1971? Tako nećemo nikad izaći iz ovog Balkanskog gliba zlopamtila i besperspektivnosti.
Neke stvari su prilično dobro regulirane Ustavom, zakonima i raznim propisima koje samo treba primjenjivati. Uz to treba treba jednostavno koristiti postulat da se ne čini drugima ono što ne želiš da se čini tebi.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Prema Ustavu RH članak

Prema Ustavu RH članak 12.
- U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.
U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanim zakonom.

Zakon o osnovnom školstvu u članku 69. kaže:
- Nastavni rad u osnovnoj školi obavljaju učitelji i stručni suradnici koji pored općih uvjeta:
1. imaju odgovarajuću stručnu i pedagošku spremu prema odredbama ovog Zakona i drugih propisa,
2. mogu izvoditi nastavu na hrvatskom jeziku,
3. ispunjavaju zdravstvene uvjete potrebne za izvođenje nastave,
4. imaju položen stručni ispit

Država je trebala osigurati poštivanje zakona, a ne dozvoliti da se od Jagodnjaka pravi predstava koja se razvlači mjesecima i u kojoj se onda pojavljuju Pupovac, Stanimirović, Primorac i ostali.

Govori se da je nastavu na hrvatskom jeziku slušalo i nekoliko srpske djece, što je vjerojatno smetalo ravnatelju, pa je odlučio srediti stvar otpuštanjem nastavnice hrvatskog jezika. Da li je ta priča točna ili ne, neznam, mislim da je.

Tko je glasao

Evo još jedan

Evo još jedan članak:
Zakon o osnovnom školstvu
Članak 7.
Osnovno školovanje djece pripadnika nacionalnih manjina ostvaruje se prema odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, odredbama ovoga Zakona i drugih propisa.

To je ono o čemu pričam cijelo vrijeme. Nije mi jasan ovaj ksenofobičan strah.
Kakav je problem ako netko završi školu na jeziku (i pismu) neke nacionalne manjine i na nekoj zgradi osvane dvojezični natpis?
Opet vidimo babaroge!?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Nije problem ako netko

Nije problem ako netko završi školu na jeziku i pismu neke nacionalne manjine, problem je kada bi oni koji nisu nacionalna manjina trebali završiti školu na jeziku i pismu nacionalne manjine. U ovom slučaju nacionalna manjina je ostvarila svoje pravo na svoj jezik i pismo, za razliku od onih koji nisu nacionalna manjina. Činjenica je da u školi u Jagodnjaku nema nastave na hrvatskom jeziku i pismu.

Tko je glasao

. . . problem je kada bi oni

. . . problem je kada bi oni koji nisu nacionalna manjina trebali završiti školu na jeziku i pismu nacionalne manjine. . .
Ako je takvo školovanje prisilno onda se u potpunosti slažam, međutim ako je to dobrovoljno onda je stvar prilično drukčija. Oko ove tvrdnje postoje raznolika stajališta, imamo primjer talijanskih škola u Istri i Rijeci u koje su upisivana djeca koji nisu pripadnici talijanske manjine i koja čak nisu ni znala talijanski jezik. Logika tako nečeg je bila da se time djeci daje dodatno obrazovanje (a i razredi su bili znatno manji). Protiv toga je oštro nastupila ministrica Ljilja Vokić (ako se dobro sjećam) uz prilično nerazumljivo obrazloženje. U to vrijeme je HDZ provodio i žestoki rat protiv dvojezičnih natpisa u Istri.
Imam osjećaj da takvi stavovi još uvijek žive i ne omogućavaju da se racionalno rasuđuje o školi u Jagodnjaku, pogotovo jer se tu radi o Srbima što temu čini posebno škakljivom.
Svakako je problem, u čemu se svi slažemo, da su svi čekali da netko drugi vadi kestenje i tako je izgubljeno dragocjeno vrijeme i omogućeno je svima da se zakopaju u rovove tvrdoglavosti i ružnih stvari koje je donio ovaj rat.
Volio bi vidjeti tko ima tu hrabrosti (zapravo moralnosti) da kaže da srpska djeca imaju pravo na srpsku školu, a hrvatska djeca na hrvatsku školu.
Cijela je ova tarapana nastala zbog djece ili se varam?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Budući da silom prilika

Budući da silom prilika znam podosta što znači biti manjina evo malo pojednostavljenja cijelog slučaja.

Uopće je sama definicija manjina često problematična. Postoji vrlo zgodan primjer popisa stanovništva u Rijeci u vrijeme pokušaja stvaranja Nezavisnog grada Rijeke (nakon propasti Austrougarske a prije Danunzia). Ako promotrimo koja su se "prezimena" izjašnjavala za koju nacionalnost mogu se naći čisto talijanska prezimena koji tvrde da su Hrvati ali zato imamo čisto hrvatska prezimena koji tvrde da su Talijani. Ima, zatim, potpuno ista talijanizirana ili kroatizirana prezimena koji se izjašnjavaju potpuno različito (Hrvati, Talijani, Jugoslaveni itd.). Ukratko, vrlo je teško uhvatiti nekakvu logiku, svakako postoje razni utjecaji osim krvnog koji određuju da se neko osjeća pripadnikom pojedine etničke grupe. Dodatak toj priči su djeca iz mješovitih brakova na kojima se vrlo često lomila potreba da se izjasne gdje pripadaju. Ono što vrlo često donosi prevagu je želja za pripadnosti većoj (jačoj) mikrogrupaciji. Ukratko zbrka.

Od kad je počeo ovaj nesretan rat pojavila se i nesretna potreba da se nekog iz "sigurnosnih razloga" strpa u određenu etničku ladicu (milom ili silom). Tako imamo apsolutno kretensku situaciju da su Istrijani bili strpani u nekakvu separatističku talijansku iredentu. Potpuno nepoznavanje povijesti gdje su upravo Istrijani uspjeli sačuvati svoje hrvatstvo a da nikad nisu živjeli u Hrvatskoj do 1945.
I sad neću ulaziti u velikosrpsku politiku koja je radilo to što je radila i izvan je našeg dosega, nego ću kritizirati hrvatsku politiku koja je prepisala u dobroj mjeri tu ljudoždersku ideju. Rezultat toga je da i danas svugdje vidimo babaroge.

Ovo sa školom u Jagodnjaku je čista katastrofa i spada u najniže iskorištavanje djece u političke svrhe. Na tako osjetljivim područjima inspekcija treba djelovati munjevito, a ne dozvoliti da takav tumor naraste i označi tu djecu koja imaju nesreću da su se rodili u Jagodnjaku (ili blizu).
U Istri i Rijeci postoje talijanske škole u kojima su svi predmeti na talijanskom jeziku, koriste se talijanski udžbenici i hrvatski jezik je samo jedan dodatni jezik. Takvim školama je mjesto tamo gdje postoji određena kritična masa neke etničke grupacije. Znači, ako ima negdje dovoljno srba onda treba postojati srpska škola. U toj školi je onda osnovni jezik srpski i svi predmeti su na srpskom osim, naravno, hrvatskog koji mora biti obavezan. To je sigurno pitanje međudržavnih ugovora ali je pitanje i moralnosti pojedine države i dozvoljavanja različitosti.
Fućkaš državu koju može ugroziti nekoliko škola na manjinskim jezicima.

Ovdje, koliko se moglo razumjeti iz naših glasila, je pitanje tihe okupacije koja je preobratila standardnu hrvatsku školu u srpsku što nije dopustivo i predstavlja prijevaru za svu onu djecu koja su trebala biti upisana u hrvatsku školu. Takav "javašluk" zvrjeđuje da netko ode sa svog udobnog položaja, šef prosvjetne inspekcije RH prvi, a mogao bi i ministar lemurskog pogleda.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Fućkaš državu koju može

Fućkaš državu koju može ugroziti nekoliko škola na manjinskim jezicima.

u principu tocno i politicki korektno. Ali, problem nastaje onda kad "kriticna masa" koju si spomenuo postane zaista "kriticna", kad, naime, pocnu parole : - "tamo gdje su nase skole i nas jezik - to je onda Italija, Srbija, Madjarska..." i sl. A da to nije neka izmisljena Babaroga, dozivjeli smo u bliskoj proslosti, visekratno...

Zanimljivo je to da se ta posebna briga o manjinama namece samo malim i slabim drzavama. Mislim da toga nema kod velikih "demokratskih drzava" na Zapadu, koje pak na tome tako cvrsto inzistiraju.

Moze li netko navesti nekoliko primjera kako je to rjeseno u Francuskoj, UK, USA, Italiji, Spanjolskoj... (u Njemackoj takvo nesto ne postoji) ?.

Tko je glasao

U SAD-u jednostavno

U SAD-u jednostavno !
Melting-pot ili lonac za taljenje ; a ako se nećeš pretopiti u novu naciju amerikanaca onda u geto (kineski, portorikanski , crnački .......)......

Tko je glasao

Francuska, koliko znam, ne

Francuska, koliko znam, ne priznaje nikakve manjine. Francuska nacija stvorena je negdje od doba Rišeljea, pa onda još više nakon Revolucije, strogom politikom vođenom iz centra. (U doba Francuske revolucije, polovica stanovništva nije govorila francuski.) I to je uglavnom uspjelo: potencijalne nacije, koje su bile pod političkom vlasti Pariza (Burgunđani, Alzašani, Provansalci, govornici langedoka općenito...), svedene su tek na neke etničko-regionalne posebnosti, kao kod nas zagorci, dalmatinci isl. Jedini izuzetak su Korzikanci. (No, nisam tu baš stručnjak, možda netko zna više detalja. Ima nešto Nijemaca u Alzasu i Loreni...) Francuskom centralizmu dive se oni hrvatski nacionalisti koji se boje svakog "regionalizma" u Hrvatskoj, pa recimo nameću izraze "Južna Hrvatska" umjesto Dalmacija itd.

Italija ima znatnu zaštitu male njemačke manjine, niz posebnih prava. Inače, kad je Italija 1861. bila ujedinjena, raznolikost je bila još veća nego u Francuskoj 1791. Izjava jednog tadašnjeg političara: "Stvorili smo Italiju, sad moramo stvoriti Talijane".

Španjolska je, nakon pada Franckove diktature, uređena kao federacija. Problem prave Baski, dok sa Kataloncima i Galjegosima to (zasad?) dobro funkcionira. Oni su faktički nacije, ali zasad većina ne teži samostalnoj državi.

SAD svakako nije za usporedbu. Spomenimo ipak, da su danas razni domorodački narodi nahzivaju "nacije". U Kanadi, imaju svoje garantirane zastupnike u parlamentu. Također na Novom Zelandu - nisam siguran za Australiju.

Velika Britanija, svi znamo: Škotska je nedavno dobila parlament, Škotska nacionalna stranka jača, ali još nije većinska. Velšani imaju autonomiju, mirni su i ne traže više. Sjeverna Irska, naravno, stoljetni sukob...

Fnska je uzorno riješila odnos sa švedskom manjinom (a Šveđani su nekad bili vladari), još kada je kao država nakon propasti Ruskog carstva bila stvorena.

Sve zemlje bivšeg SSSR-a imaju znatan postotak Rusa. Ne pratim pozorno zbivanja, ali koliko vidim (iz rijetkih informacija o ozbiljnijim incidentima), uglavnom uspjevaju dobro funkcionirati (Bjelorusija ima diktaturu, ali to mislim nje uvjetovano iz Moskve). Ruska manjina dobila je razna autonomna prava, a Rusija se drži, rekao bih, u cjelini korektno (osim prema Gruziji; sa Ukrajinom, čini mi se, našli su kompromis). (Upravo u neagresivnosti Rusa ključna je razlika između raspada SSSR-a i Jugoslavije.) (Kažem, generalno ima manje problema s Rusima, nego što bi se zapravo moglo očekivati. No, opet, netko možda više prati.)

Sve u svemu, ima raznolikih primjera.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Hvala lijepa, g. Ostricu !.

Hvala lijepa, g. Ostricu !. Iscrpno, korektno i nadasve - uljudno !.
Drago mi je sto u mojem komentaru nisti vidjeli ono cega zaista nema: "rasizam i huskanje".
(Predpostavljam da je ovaj post odgovor na moje pitanje o manjinskoj problematici u drugim zemljama i njenom rjesenju ?).

Uistinu je "neobicno" ponasanje Rusa (njihove manjine) pogotovo u baltickim zemljama. Ako se uzme u obzir da u Estoniji i Latviji (?) ima po ca. 30% Rusa, onda je zacudjuce kako lojalno se ponasaju u tim drzavama. ( Dok u Ceceniji vidimo i to kako i Rusi mogu biti itekako krvavi !.)
Ili je to jos samo posljedica odnosa snaga u Europi - EU i NATO + podrska USA baltickim zemljama nasuprot trenutne slabosti Rusije. Ali, sve to se sa vremenom moze i promjeniti...

Manjine u Francuskoj - Burgunđani, Alzašani, Provansalci... arapski i ostali doseljenici iz bivsih kolonija nemaju maticnu drzavu u neposrednom susjedstvu (slicno i u V Britaniji) i tako otpada mogucnost direktnih teritorijalnih pretenzija na podrucja gdje te manjine zive, eventualno nekakav separatizam poput baskijskog u Spanjolskoj (vjerujem da Baski ne misle samo na teritorij Spanjolske - njih ima i na francuskoj strani ! Analogija - Kosovo i Makedonija...). A Nijemci u Elsassu i Lotringen su jos za jedno dulje vrijeme bez potpore iz maticne drzave (razlozi su veoma dobro poznati !),ali, kao i uvijek u povijesti ( i zivotu) - nikad ne reci nikad...
Ako pogledamo nastanak i nestanak velikh i malih drzava, velikih imperija koji su se vidjeli kao vjecne, ako pogledamo kako brzo i neocekivano su se mijenjale granice u povijesti, onda bi bilo besmisleno vjerovati da ce i danasnje stanje jako dugo potrajati.

No, da opet ne bi nastao dojam da sam protiv manjinskih prava, da sam za prisilnu asimilaciju, da poticem mrznju medju ljudima i slicne gluposti... naglasavam:
Uvijek je postojao, postoji i postojat ce problem odnosa Vecine i Manjine, mi ga nemozemo rijesiti na taj nacin sto ga nijecemo i pred tim problemom zatvaramo oci. Ako se sitne stvari ne rijese odmah i na pravedan nacin, one ce se gomilati i narasti do jedne doista "kriticne mase" kad to mora eksplodirati. Posebno lako kad susjed ubaci inicijalnu iskru.
Zato, mislim, na obadvije strane trebaju pronaci posten kompromis, modus vivendi kojeg neprestano treba preispitivati i prilagodjavati nastalim okolnostima. A kad neka manjina postane vecina - onda se mijenjaju i pravila igre. That's life !.

Tko je glasao

"tamo gdje su nase skole i

"tamo gdje su nase skole i nas jezik - to je onda Italija, Srbija, Madjarska..." i sl. A da to nije neka izmisljena Babaroga, dozivjeli smo u bliskoj proslosti, visekratno...

Ovo je tipično rasističko huškanje (koje se krasno nastavlja na "klicu razdora i zla" iz teksta dnevnika) kojim se manjinska prava pokušavaju prikazati kao nekakva klica opasnosti i samo je drugi dio komentara spasio isti od nule ili jedinice.

U zrelim demokracijama bi na izjave poput "gdje je jezik tu je zemlja" reakcija bila jedino posprdni smješak i ignoriranje jer u njoj ima toliko logike da ništa drugo ni ne zaslužuje. Takav (ali izrazito nespretan i nepromišljen) pokušaj je postojao i u Hrvatskoj početkom 90tih kad su se na HTVu emitirali kratki "satirični" crtići u kojima su krajiški Srbi prikazivani kao pijanci koji nakon lokanja zabijaju u zemlju natpise "Ovo je Srbija" na ćirilici i počinju pucati u zrak i plesati kolo. Makar su sadržavali element "posprdnog smješka" ovi crtići nisu ignorirali glupe izjave nego im upravo suprotno pridavali pozornost i pri tom još dodatno antagonizirali manjince koji su prikazivani kao pijane budale.

Postoje zapadne države u kojima se od manjina uopće ni ne očekuje da govore jezik zemlje u kojoj žive i ako se mogu snaći i bez njega super - neka plaćaju porez i doprinose rastu ekonomije, who cares... Primjer je UK koja ne traži ni da pripadnici manjina imaju državljanstvo UK ni da govore jezik. Francuska je obrnuti primjer jer inzistira na asimilacijskoj politici (manjine moraju imati francusko državljanstvo, moraju znati francuski, itd) što onda ponekad rezultira paljenjem automobila u predgrađima Pariza. (Pod "manjinom" se ovdje podrazumijeva državljanin zemlje van EU jer su građani EU izjednačeni)

U ovom komentaru se manjinska prava predstavljaju kao babaroga odnosno uzrok zala u bliskoj prošlosti. Takva vrsta plašenja je karakteristična upravo za rasizam. Nemire, a kasnije i rat nisu izazvala manjinska prava nego njihovo zatiranje i nametanje volje većine (kao što isti asimilacijski pristup uz getoizaciju uzrokuje otpor u predgrađima Pariza) koje je građanima pripadnicima manjina uskratilo jednakost što je onda upareno sa nacionalističkom propagandom i agresivnom podrškom i politikom Beograda (koja je istog trena dobila svoj odgovor u nacionalizmu u Hrvatskoj) i rezultiralo ogromnim patnjama i stradanjima. Naravno, uzroka ima još jer se radi o kompleksnom pitanju (i bilo bi poželjno da rasprava ne skrene u smjeru "tko je počeo rat", molim), ali sigurno je da povod za izjave "Ovo je Srbija/Italija/Mađarska" nije pojava "kritične mase" kojoj su dana prava koja joj pripadaju temeljem načela jednakosti. To je rasistička interpretacija na tragu "ako damo jednom crncu pravo da sjedi u prvom dijelu busa, sutra će se pojaviti kritična masa koja će vikati 'ovaj bus je crnački'".

Problem nisu manjine. Problem je provođenje koncepta "jednakosti" koji je temelj demokracije.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Kao što vidite b2 raste kao

Kao što vidite b2 raste kao sedmoglavi zmaj. Jednu glavu mu odsiječete a tri nove narastu:))

Tko je glasao

Nemire, a kasnije i rat nisu

Nemire, a kasnije i rat nisu izazvala manjinska prava nego njihovo zatiranje i nametanje volje većine Kak sam shvatil u Jagodnjaku je Srbijanska nacionalnost u večini. Od ministarstva je izabran jedan Srbijanac, da se manjine tretiraju onak kak ti veliš bil bi izabran neko ko je Hrvat.
Taj isti uvodi nekakve nove propise i s njima tjera jedan dio djece u toj školi slušat nastavu na srbijanskom jeziku i učit čirilicu.
Čak je i veliki plakat u školi na zidu kak je čirilica jedino pravo pismo.
Drugim rječima negira zakon koji jasno kaže da je službeni jezik u Hrvatskoj hrvatski i latinicom se piše.
To bi ti ko pravnik trebal znat.
Ko drugo je Hrvatima koji su manjina u Jagodnjaku zatrl njihovo pravo učit i pisat po hrvatskom zakonu i ustavu i to sve po sistemu:: Mi smo večina i određujemo vama ono kaj nama paše, govorite srbijanski jezik i pišite čirilicu.

Kak se taj njegov potez po tvojem stručno zove?

Tko je glasao

Taj isti uvodi nekakve nove

Taj isti uvodi nekakve nove propise i s njima tjera jedan dio djece u toj školi slušat nastavu na srbijanskom jeziku i učit čirilicu.

Ministar Primorac je potvrdio da je ravnatelj sve radio po zakonu. Nema govora o uvođenju novih propisa niti "tjeranja" bilo koga da radi nešto suprotno zakonu.

Opinioiuris

Tko je glasao

Da li u tim who cares

Da li u tim who cares zemljama građani nacionalnih manjina imaju pravo na postotak djelatnika u družavnoj upravi svoje nacionalne manjine kao što to imaju Srbi u Hrvatskoj.
Osobno mislim da je ova storija sa obveznim zapošljavanjem državnih službenika po nacionalnoj pripadnosti u građanskoj republici neprihvatljiva i krajnje štetna.
Nedugo sam bio u jednom državnom uredu, dobijen sam sa svojim zahtjevom i sad sam u žalbenom postupku. Ako se pokaže da imam pravo na ono što sam tražio, a službenik koji me je za sada odbio je pripadnik srpske nacionalne manjine, uz to članovi obitelji nam nisu bili na istoj strani u Domovinskom ratu, jel' bi moja sumnja da sam odbijen zbog toga što sam Hrvat, a on Srbin možda bila neosnovana?
Ili, kako vi shvaćate izjavu zastupnika iz SDSS kad kaže ne možemo mi Srbi bez sudaca Srba u Općinskom sudu. Kad bi imali sudca Srbina bilo bi nam mnogo lakše!?

Smjeh je mene prošao kad sam 1990. ili 1991. sad se ne sjećam točno, putovao autobusom iz Zagreba u Šibenik pa nas zaustavili kod Titove Korenice, ušlao u bus bradonja u rezervističkoj uniformi (aktivani građanin rekli bi danas) s puškom i .... a kraj busa na cesti automobil milicije rekli bi danas MUP-a RH.

Čudne li zemlje, čudnih li običaja!

Tko je glasao

Da li u tim who cares

Da li u tim who cares zemljama građani nacionalnih manjina imaju pravo na postotak djelatnika u družavnoj upravi svoje nacionalne manjine kao što to imaju Srbi u Hrvatskoj.

Ne jer mjere pozitivne diskriminacije nisu potrebne da bi se osiguralno njihovo sudjelovanje u državnoj upravi ili bilo kojem drugom radnom mjestu jer se dosljedno provodi politika jednakih mogućnosti.

Netko će me možda ispraviti, ali ako se dobro sjećam u UK svaki potencijalni zaposlenik ima mogućnost prilikom apliciranja za posao ispuniti formular o svojoj rasnoj, etničkoj itd pripadnosti koji ne sadržava ime i mora biti odvojen od aplikacije za posao, a kojeg poslodavac onda ima obvezu poslati posebnoj komisiji koja nadgleda postotke i politiku zapošljavanja. Poslodavac ima zakonsku obvezu ponuditi taj formular aplikantu, a komisija koja zaprima formulare odnosno podatke iz njihove obrade pazi ne samo na diskriminaciju po rasi ili etnicitetu nego i spolu, godinama, invaliditetu, religiji, bračnom statusu i slično. U sustavu koji tako kontrolira diskriminiraju li poslodavci nema potrebe za mjere pozitivne diskriminacije.

Ovdje je primjer takvog formulara (.doc) na jednom sveučilištu. Može li netko pronaći jedan hrvatski fakultet koji tako pazi na equal opportunities?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Nije bilo takvih obrazaca

Nije bilo takvih obrazaca ali ako bi se pri natječaju za prijem u državnu službu u bivšoj nam državi netko žalio i u žalbi naveo da je odbijen "po nacionalnoj osnovi", formirala bi se (nerjetko) posebna komisija za rješavanje takve žalbe i na sličan bi se način "vagalo koliko kojih ima zaposlenih". Zbog "urođenog" refleksa da se izbjegne "čačkanje" po famoznom nacionalnom ključu, neke su žalbe automatski usvajane i žalitelj bi se zaposlio, makar kao prekobrojan.

Aplikanti se nisu prečesto odlučivali na takve žalbe jer bi, ako je nacionalni ključ koliko toliko ipak bio zadovoljen, sebi napravili medvjeđu uslugu jer bi ih se "trajno obilježilo" kao one koji igraju na nacionalnu kartu, odnosno kao one koji svoju nacionalnost "stavljaju iznad drugih" a to je kako znamo, etiketirano nacionalizmom.

Dakle, mač s dvije oštrice pa se nije bilo za šaliti ali je nekakav "ključ" i nekakav mehanizam ipak postojao.

B-52

Tko je glasao

Da li u tim who cares

Da li u tim who cares zemljama građani nacionalnih manjina imaju pravo na postotak djelatnika u družavnoj upravi svoje nacionalne manjine kao što to imaju Srbi u Hrvatskoj.

Ne znam precizne podatke, ali sjećam se da sam vidio jedan pregled na tu temu. Niz zemalja zaista ima takvu vrstu propisa o proporcionalom sudjelovanju manjina u zapošljavanju u upravi, školama, policiji itd.. (Vidi i moje bilješke o raznim zemljama, gore u kmentaru.)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Ovo je tipično rasističko

Ovo je tipično rasističko huškanje kojim se manjinska prava pokušavaju prikazati kao nekakva klica opasnosti

Polako, covjece !. Ti sebe nazivas nekakvim "pravnikom", pa iako si samo "balkanski pravnik" i kokodaces samo u svojoj blatnjavoj avliji - ipak su te trebali nauciti da se ne razbacujes tako olako sa etiketama poput "rasist" i "huskanje". Izgleda kao da bi povukao i obarac da si u takvoj prilici...

Da si me nazvao "nacionalistom" ili "sovinistom", mogao bih to i razumjeti - iako ni za to nema razloga. Ali,cak i jedan jurist balkanske provinijencije ( po kucnom odgoju !) bi morao znati da nasi susjedi nisu pripadnici neke druge rase nego i mi sami, pa ja po toj definiciji (pravnik si ?!) ne mogu biti nikakav rasist cak ni kad bih nesto i imao protiv susjeda koje nabrojih !.

Toliko o tvojoj zapjenjenoj suadi. I, pripazi malo na nacin komunikacije sa neistomisljenicima, ne dolici stupnju kulture koja se od tebe ocekuje. Ovo je ipak javni prostor, iako smo anonimni.

Rat nisu izazvala manjinska prava nego njihovo zatiranje i nametanje volje većine (kao što isti asimilacijski pristup uz getoizaciju uzrokuje otpor u predgrađima Pariza) koje je građanima pripadnicima manjina uskratilo jednakost što je onda upareno sa nacionalističkom propagandom i agresivnom podrškom i politikom Beograda (koja je istog trena dobila svoj odgovor u nacionalizmu u Hrvatskoj) rezultiralo ogromnim patnjama i stradanjima.

Eh, kad covjek ovo pomno procita onda ni ne cudi tvoje lamatanje rukama i nogama, e da bi postopoto (cak i kod mene !) nasao neku natruhu "ugrozenosti i zatiranje manjinskih prava" zbog cega su, eto, po tvojoj "pravnickoj logici" Srbi u Hrvatskoj "branili svoja prava i goli zivot" (predpostavljam) pocetkom 90-tih !.

Pametnome dosta.

I jos nesto: U gradu u kojem (vjerojatno) zivim dulje nego Vasa Excelencija hoda zemaljskom korom, zive i ljudi najmanje 50 razlicitih narodnosti, svih religija, svih boja koze i politickih opredjeljenja - nikada nisam imao nikakvih problema u komunikaciji i nikad mi nitko nije spocitnuo rasizam.
Mislim da za to nema razloga ni neki sitni pravni referent tamo na blatnjavom Balkanu.

A ti sada vitlaj tom tvojom djetinjastom batinom "protiv trollova". No, pogledaj najprije samog sebe u ogledalo...

Tko je glasao

Da si me nazvao

Da si me nazvao "nacionalistom" ili "sovinistom", mogao bih to i razumjeti - iako ni za to nema razloga. Ali,cak i jedan jurist balkanske provinijencije ( po kucnom odgoju !) bi morao znati da nasi susjedi nisu pripadnici neke druge rase nego i mi sami, pa ja po toj definiciji (pravnik si ?!) ne mogu biti nikakav rasist cak ni kad bih nesto i imao protiv susjeda koje nabrojih !.

Jedan od najpopularnijih apologetizama rasizma prema Srbima, Muslimanima, Hercegovcima, Slovencima i ostalima (uz onu generičku ispriku "ali ja imam prijatelje iz te grupe!") je "oni nisu druga rasa". Nažalost, to je školski primjer ignorancije koji je iznimno čest na Balkanu. Vidim da je vrijeme da naučimo što je rasizam odnosno kako ga definira UN-ova međunarodna konvencija o rasnoj diskriminaciji:

The term "racial discrimination" shall mean any distinction, exclusion, restriction or preference based on race, color, descent, or national or ethnic origin which has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life."
International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination

Za one koji ne razumiju engleski: "rasna diskriminacija uključuje bilo koje razlikovanje, isključenje, ograničenje ili preferenciju na temelju rase, boje, porijekla ili nacionalnog ili etničkog porijekla koja ima za cilj....".

Po međunarodnoj pravnoj definiciji dakle tvoj komentar može biti rasistički. Uoči da nisam tebe nazvao rasistom nego da sam komentar proglasio rasističkim jer imam običaj razlikovati ljude od djela. Za mene nisi rasist već samo nepristojni ignorant (pri čemu neznanje nije sramota, ali nekultura jest).

Također, bilo bi mudro da se suzdržiš od ad hominem napada, ovdje nisu cijenjeni.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Nije mi smisao zivljenja

Nije mi smisao zivljenja nadmudrivati se na internetskim portalima, pogotovo ne sa "hrvatskom intelektualnom elitom (elitom Hrvatske ?)" koja mi podmece ono sto ni u snu pomislio nisam - rasizam i huskanje protiv bilo koje manjine. Ali, mislim da Pollitiku citaju i mnogi drugi i da jos koja - mirna ! - rijec ne bi bila na odmet...

Uoči da nisam tebe nazvao rasistom nego da sam komentar proglasio rasističkim jer imam običaj razlikovati ljude od djela. Za mene nisi rasist već samo nepristojni ignorant (pri čemu neznanje nije sramota, ali nekultura jest).

Lijepo !. Na sudu bi trazio kaznu za moje postupke - kaznu za mene ne bi trazio !?.
(Mogao bih to nazvati prozirnim trikom nekog "Winkeladvokata", ali ne cu. Suzdrzat cu se od slicnih kvalifikacija. Neka to publika ocijeni.)
A ja, eto, stojim potpuno iza svih mojih djela i nedjela. I zato citiram moj "inkriminirani" pasus, pa neka se vidi moja krivnja. Rekoh:

...u principu tocno i politicki korektno. Ali, problem nastaje onda kad "kriticna masa" koju si spomenuo postane zaista "kriticna", kad, naime, pocnu parole : - "tamo gdje su nase skole i nas jezik - to je onda Italija, Srbija, Madjarska..." i sl. A da to nije neka izmisljena Babaroga, dozivjeli smo u bliskoj proslosti, visekratno...

Gdje je tu rasizam ? mrznja ? huskanje protiv nekoga ?.
Zar je ...rasizam i huskanje ... ako se spomene ono sto je, tvrdim, velikoj vecini hrvatskog pucanstva jos u svjezem sjecanju osim grupice "elitnih" koji ovako interpretiraju uzroke klanja na tim prostorima:

Nemire, a kasnije i rat nisu izazvala manjinska prava nego njihovo zatiranje i nametanje volje većine (kao što isti asimilacijski pristup uz getoizaciju uzrokuje otpor u predgrađima Pariza) koje je građanima pripadnicima manjina uskratilo jednakost što je onda upareno sa nacionalističkom propagandom i agresivnom podrškom i politikom Beograda (koja je istog trena dobila svoj odgovor u nacionalizmu u Hrvatskoj) i rezultiralo ogromnim patnjama i stradanjima.

Znaci, nije nitko jos davne 1989 (?) i 1990, davno prije slobodnih izbora, po Hrvatskoj odrzavao mitinge i nosio transparente sa porukama "Ovo je Srbija !", "Karlobag, Karlovac, Virovitica" i sl. ??. Moram li ja sada vjerovati jednom "pravnom autoritetu" koji tvrdi drugacije, ili mojim vlastitim ocima, kao i sjecanju mnostva drugih ljudi ?. Video snimke u ovom slucaju nisu "pravno relevantne", HTV i druge, svjetske !, TV postaje su "montirale" te snimke da bi ocrnile jednu "miroljubivu manjinu" koja se ni onda ni sada takvom (manjinom!) nije zeljela ni htjela vidjeti ili nazvati !?.

"Nemire, a i kasniji rat..." su izazvali Hrvati jer su "manjini" (koja to niposto nije htjela postati !) "uskratili jednakost (!?)"...

Dakle, u tome grmu lezi zec !!. Zato je svatko tko ne slijedi tu "pravovjernost" rasist i huskac protiv "miroljubivih manjina" !. I ja sad pred takvim pravnim i moralnim "autoritetom" moram skinuti kapu, napraviti kotau i moliti za oprostenje mojih "rasistickih grijeha" ?. Ne. Hvala.

Trebam li zaboraviti i to da se Italija jos uvijek nije odrekla (niti ce se ikada odreci !) Istre, Rijeke et al. ?. Da zaboravim to sto je Madjarska '41 "omedjila" Medjumurje (?), a Slovenija bi i silom (u povoljnim okolnostima !) otrgnula "izlaz na otvoreno more", da o Piranskom zaljevu ne govorim ?. Ako na to upozorim i kazem da treba biti oprezan i znati koliko daleko se moze ici sa tim famoznim "manjinskim pravima" - ja sam : rasist !.

Sad samo treba zamisliti presudu koju bi takvi pravnici izrekli...

Definiciju rasizma preuzima od sebislicnih "autoriteta" (Medjunarodna Konvencija...), a ne uocava nepreciznost (pravnik!) tog "postulata", dok na drugom mjestu cjepidlaci:

Riba je zajedničko dobro, ne postoji "hrvatska", "talijanska" ili "slovenska" slobodna riba. Ribe se slobodno kreću na temelju instinkta po morima i nemaju državljanstvo...

Tu je potrebna preciznost. Da si Hrvati ne bi umislili kako je riba koja se u nekom odredjenom trenutku nalazi u njihovom moru pripada samo njima ?. A i more /voda !/ se neprestano mijesa, ni more nije "hrvatsko", talijansko",slovensko"...

Ali, onaj tko na to obraca pozornost - sam je kriv...

Također, bilo bi mudro da se suzdržiš od ad hominem napada, ovdje nisu cijenjeni.

Tipican "ad hominem" napad je nekoga - bez ikakvog uporista u njegovom komentaru ! - oznaciti "rasistom". I jos parafrazirati onu cuvenu Himmlerovu sentencu o Njemcima i Zidovima : "...svaki Volksgenosse ima svog specijalnog Zidova za kojeg tvrdi da je upravo taj olicenje dobrog i postenog covjeka...".
Jedan od najpopularnijih apologetizama rasizma prema Srbima, Muslimanima, Hercegovcima, Slovencima i ostalima (uz onu generičku ispriku "ali ja imam prijatelje iz te grupe!") je "oni nisu druga rasa".

Posteno, zaista !.

Moj savjet bi bio: Ono sto posijes to ces i poznjeti !. Ja se tog uvijek pridrzavam. I nisam nimalo impresioniran nikakvim samozvanim "autoritetima".

Tko je glasao

Trebam li zaboraviti i to da

Trebam li zaboraviti i to da se Italija jos uvijek nije odrekla (niti ce se ikada odreci !) Istre, Rijeke et al. ?

Ovo je također glupost. Pitanje Istre, Rijeke i Dalmacije u Italiji poteže uglavnom šačica desničara i koriste ga za huškanje gladnih i neukih (dobro im dođe da bi se pažnja javnosti preusmjerila sa realnih problema). Našim desničarima iz istih razloga odgovara da takvi ispadi dobiju prostor u medijima, pa se mogu iskazati kao veliki branitelji suvereniteta Hrvatske.
Talijani o nama znaju malo i ništa, Hrvatsku uglavnom percipiraju kao mjesto za odmor i teško da imaju realnih pretenzija prema hrvatskom teritoriju.

--
urnu u haag

Tko je glasao

Ovo je također

Ovo je također glupost.

Jeli to "glupost" ili "misljenje koje ti ne dijelis" - to je pitanje osobne kulture izrazavanja. Ako mislis da je to "snazan" argument - neka bude...

Ali:
Našim desničarima iz istih razloga odgovara da takvi ispadi dobiju prostor u medijima, pa se mogu iskazati kao veliki branitelji suvereniteta Hrvatske.

kad si vec locirala problem, onda bi mogla svojim uvjerljivim nastupom lako eliminirati tu prokletu "hrvatsku desnicu": - Usutkaj talijansku, slovensku, srpsku... i ine "desnice" - onda, po tvojoj teoriji,ni "hrvatska desnica" vise nema razloga za svoje postojanje.

Najbolje ce biti da pocnes odmah. Spasit ces covjecanstvo od najveceg moguceg zla - "hrvatske desnice"...

Tko je glasao

Jeli to "glupost" ili

Jeli to "glupost" ili "misljenje koje ti ne dijelis" - to je pitanje osobne kulture izrazavanja. Ako mislis da je to "snazan" argument - neka bude...

To je stav koji sam formirala zahvaljujući praćenju talijanskih medija i poznavanju prilika u Italiji. Na osnovu čega bi tvoj stav trebalo smatrati kompetentnim?

kad si vec locirala problem, onda bi mogla svojim uvjerljivim nastupom lako eliminirati tu prokletu "hrvatsku desnicu": - Usutkaj talijansku, slovensku, srpsku... i ine "desnice" - onda, po tvojoj teoriji,ni "hrvatska desnica" vise nema razloga za svoje postojanje.

Razlog postojanja hrvatske desnice je, dakle, obrana od talijanske i inih? Biće da nas onda ta desnica Taljanima nikad nije ni prodala. Ma va...

--
urnu u haag

Tko je glasao

Na osnovu čega bi tvoj stav

Na osnovu čega bi tvoj stav trebalo smatrati kompetentnim?

A tko to od tebe zahtjeva ?.

To je stav koji sam formirala zahvaljujući praćenju talijanskih medija i poznavanju prilika u Italiji

Cudilo bi me ako bi Talijani o tim stvarima diskutirali sa ili pred svojim kucnim pomocnicama...

No, ja ovu prepisku ne smatram korisnom. Zato zelim staviti tocku.

Tko je glasao

Cudilo bi me ako bi Talijani

Cudilo bi me ako bi Talijani o tim stvarima diskutirali sa ili pred svojim kucnim pomocnicama...

Dok ti tamo pečalbariš (sigurna sam da nisi otišao dirigirati), ja sjedim parsto metara od glavnog zagrebačkog trga.

No, ja ovu prepisku ne smatram korisnom. Zato zelim staviti tocku.

Aj da se bar u nečemu slažemo...

--
urnu u haag

Tko je glasao

Poticanje paranoje da su

Poticanje paranoje da su zapravo svi susjedi Hrvatske potiho ili glasno i strastveno gladni našeg teritorija (koji je navodno neizmjerno poželjan zbog mita o "najljepšoj zemlji/moru") je romantičarski nacionalizam koji domaći političari i mediji masovno iskorištavaju. Desnica sličnu kartu poteže i u pogledu cijele EU koja "samo želi našu obalu", ma koliko Hrvatskoj EU pokazivala da joj je više-manje svejedno hoće li jedno vrlo malo i nerazvijeno tržište postati dio zajedničkog masivnog i razvijenog tržišta koje je danas najjači regionalni trgovinski blok na svijetu.

Radi se o manifestaciji ksenofobije, sklonosti teorijama zavjere i poviješću uvjetovane paranoje koje hrvatska politička elita ne namjerava minimizirati jer joj idol zemlje-žrtve koju svi zli susjedi samo žele iskoristiti pomaže u prikrivanju nedorasle, nestručne i "misguided" vanjske politike.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Za one paranoične evo ovaj

Za one paranoične evo ovaj link:
http://digilander.libero.it/comunedifiume/
Ako je postojanje tako nečeg razlog za strah od Italije i dokaz njihove namjere da nam oduzmu dio države onda smo stvarno neizlječivo paranoični. Pitanje je tko stoji iza ovog sajta i jeli to relevantno.
Da bi razumjeli te ljude treba poznavati prilike koje su natjerale ne samo Talijane, nego i mnoge Hrvate, da iskoriste mogućnost optiranja i zbrišu iz Jugoslavije i komunizma. A gotov nitko nije zbrisao bez tuge u duši.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Živjela slobodna

Živjela slobodna Rijeka!!!!

Slobodna država Rijeka

Virtuale Stato Libero di Fiume

Fiume

*vadi defibrilator*

Opinioiuris

Tko je glasao

FORZA FIUME Vidim da si

FORZA FIUME

Vidim da si shvatio što sam htio reći kroz svoje komentare.

(Će da padne nulovanje kad "Hrvati" vide ove provokacije)

P.S. i ja bi ubacio neku slikicu kad bih znao kako se to radi!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Za ubacivanje slika moraš

Za ubacivanje slika moraš imati omogućen "Full html" koji se pojavljuje kao opcija klikom na "Input format" ispod prozora za pisanje teksta. Ako nemaš full html, obrati se administraciji i uz dobro mito možda ga i dobiješ.

Nakon toga treba samo koristiti img tag < img src=url slike > (bez razmaka).

Opinioiuris

Tko je glasao

Će da padne nulovanje kad

Će da padne nulovanje kad "Hrvati" vide ove provokacije

Ako si - slucajno - pomislio na mene, onda cu te razocarati :
Ja to svrstavam u istu kategoriju sa "Hrvatskim Zemunom" i "Hrvatskom do Drine"...

To mi vise lici na "provokacije" koje se javljaju sa prvim aknama i nocnim polucijama, nego na nesto o cemu bi trebalo razmisljati. Odraslog covjeka pubertetski excesi ne bi trebali narocito sablaznjavati...

Tko je glasao

Nisam mislio na tebe, ali

Nisam mislio na tebe, ali nakon ovo tvojeg komentara možda sam pogriješio. Čudno da si se našao prozvanim.
E, i hvala na komplimentu, rado bih bio ponovo pubertetlija (bar je duh ostao).

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Ja sam mislio na te stranice

Ja sam mislio na te stranice - ne na tvoj komentar !!! Peace ?.

Tko je glasao

Ispričavam se, krivo sam

Ispričavam se, krivo sam shvatio komentar.
Ovako mi je puno draže jer sam pomislio vidi bedaka, kad ono nije!

(Evo popravio i ocjenu)

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Još samo jedna dopuna: One

Još samo jedna dopuna:
One stranice ne treba olako ocjenjivati negativno. Iza nekih stoji frustracija, tuga i bol doživljene nepravde izgnanstva i oduzimanja gotovo cjelokupne imovine, oduzimanja obiteljske povijesti i doma.
Danas, kad je u dobroj mjeri nestala ona generacija koje je to doživjela, ono što je stvorilo takve stranice se polako otapa i nestaje. Kao kod svih priča o "humanom preseljenju" ovdje pobjeđuje uvijek sila zla.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Ma pusti ocjenu. Meni nije

Ma pusti ocjenu. Meni nije stalo do ocjena.
Ne zelim citati ni samo ono misljenje koje je istovjetno mojem.
Mozda mi suprotno misljenje "otvori oci" i ukaze na to gdje grijesim. Ne zelim ja zivjeti kao slijepac...
(Vise ociju vide i vise nego jedne, ili ?!).

Ispriku primam. Ali mislim da nije bila nuzna.

Tko je glasao

Ovom komentaru dajem 4* zbog

Ovom komentaru dajem 4* zbog nacina na koji je izneseno misljenje sa kojim se u biti ne slazem. Ali, ovaj ton je vec prikladan za uho odraslih i civiliziranih ljudi...

"Poticanje paranoje... romanticarski nacionalizam...ksenofobicna desnica...", sve bi to moglo i "stimati",ali pricekajmo (ja to, nadam se, vise dozivjeti ne cu !) da ionako slaba i od veoma malog broja njenih gradjana zaista i prihvacena drzava Hrvatska jos vise oslabi. A oslabit ce, oslabiti mora. Ekonomski je vec pred bankrotom, politicki raspad struktura je onda neizbjezan, to je pitanje vremena.

I onda mozemo postaviti nagradno pitanje: kome ce se prikloniti rubna podrucja ?. Stabilnim i ekonomski, politicki i vojno jakim susjedima (cak i bez vecih oruzanih sukoba !) ili "pasti travu" u fiktivnoj "drzavi Hrvatskoj" ?. Koliko uzaludnog napora ulaze MZ da bi u BiH sprijecila Srbe i Hrvate da "spas" potraze u maticnim drzavama-susjedima ?. Zasto bi oni to prosirivali i na Hrvatsku ?.

Naravno da taj proces nece moci sprijeciti nikakva "desnica", "ljevica" ili "nacionalni romanticari" , jer se takvi procesi mogu samo malko usporiti - uz nekorisne sukobe i stradanja - ali nikako i sprijeciti.

Sjetimo se Kosova.

To je realnost, svidjalo se to "desnici" ili ne. Bolje je stvarnosti otvoreno (bez strasti !) pogledati u oci i traziti nacin da se posljedice ublaze koliko je to moguce, nego zatvarati oci i bacati kamenje na "nositelja losih vijesti"...

Dakle, ako Hrvati (gradjani Hrvatske ?) zele zadrzati svoj teritorij, onda drzavu koju su "nehotice" dobili moraju ekonomski (samim tim i politicki) toliko ojacati da zivljenje u njoj bude pozeljno i za "Vecinu" i za "Manjine". Inace je sve samo prelijevanje "iz praznog u suplje"...

Opet "rasizam" ?. Ili samo "fantazije jednog desnicara" ?. (Sto bi ipak bio jedan vidan pomak "nabolje"...)

Tko je glasao

Čak i da je realno da bi se

Čak i da je realno da bi se "rubna područja" mogla prisloniti na jače susjede ja tu ne vidim ništa problematično. Ako se teritorijalne promjene događaju demokratski (referendum+pravni temelj) ja ne vidim zašto bi ja ikome tko živi na bilo kojem teritoriju osporavao pravo da živi kako i "s kim" želi. Uostalom, nacionalne države kao model odumiru, cijela Europa je na vrlo polakom ali sigurnom putu regionalizacije i jače integracije.

Tema koju pokrećeš je zanimljiva ali bi možda bilo bolje tome posvetiti novi dnevnik?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Napokon da se i nas dvojica

Napokon da se i nas dvojica u necemo slazemo !.

Ni ja ne vidim problema ako se spomenuto dogadja na miran i demokratski nacin. Ali, zivot nas uci da je to samo lijepa utopija, u stvarnosti vladaju zakoni djungle. Covjeka se ne moze promjeniti tako brzo, a evolucija se odvija u vremenskim okvirima koji su za nas "vjecni"...Ni prometni propisi se ne postuju, iako njihovo postivanje donosi korist svima. O zakonima tebi ne trebam ni govoriti - znas bolje od mene...

To da je Europa na putu "regionalizacije i integracija, a da model nacionalne drzave izumire" izgleda trenutno tako. No ja sam skeptican za buducnost... Europa je ekonomski (ergo i politicki) na silaznoj putanji. Globalizacija ce ju neminovno uvaliti u masovnu nezaposlenost i socijalnu nesigurnost... Place zaposlenih moraju spasti na nivo kineskih ili indijskih placa ako zele da kapital i dalje ostane na ovim podrucjima. Posljedice svega toga nije tesko zamisliti...

A sve je to povezano sa nemirima. U toj situaciji se obavezno stvaraju grupe istomisljenika na "nacionalnoj osnovi", da grupa bude sto veca i jaca... dakle, opet ce "procvjetati 1000 nacionalnih cvjetova".(Sjetimo se sto je predhodilo 31. 01. '33. u Njemackoj, sto je bio uzrok izborne pobjede NSDAP !) Opet ce teritorije prekrajati samo onaj tko bude jaci od svojih susjeda, pravo i pravda su moguci samo u stabilnim, jakim drustvima...

Ali, to bi sad uistinu predaleko odvelo...

Dnevnik na tu temu rado prepustam tebi ili nekome tko je isto tako vican preciznom izrazavanju. Mislim da se ja tu ne bih "proslavio"...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci