Tagovi

Hrvatska kao kazalište

Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatska politička scena je svojevrstan fenomen. Što nikako ne znači da je i fenomenalna. Naime, političke stanke organizirane su kao loša kazališta. Unutarnja organizacija tih “kazališta” ustrojena je po principu sumnjive moći. Što si sumnjiviji to si u stranci moćniji. Postoji još jedan rezervni princip, “što manje znaš to više slušaš”. Rezervni princip koriste moćnici kako se ne bi trebali baviti prizemnim poslovima “kazališta”. Te poslove za njih obavljaju intendanti. Intendanti koriste jeftine scenarije i režiraju predstave koje publika skupo plaća. Najpoznatiji intendant svakako je dr. Ivo Sanader. On je ujedno i predsjednik udruženja gledatelja i sponzora najveće kazališne predstave u Hrvatskoj. Dr. Ivo igra glavnu ulogu, ulogu Premijera, u predstavi koja se bez prestanka prikazuje na prostorima RH već petu godinu. Povremeno Ivo gostuje po Europskim i svjetskim metropolama sa svojim monolozima. Nažalost niti dobar glumac ne bi uspio s njegovim tekstom. Sve češće se Ivo nagrađuju zvižducima i povicima neodobravanja. No, to našeg intendanta i Premijera ne obeshrabruje. Izmišlja on nove scenarije, piše komedije izvodi tragedije.

Jedna od velikih predstava, EU integracija, kazališne družine Hrvatska društvo zgubidana, u daljnjem tekstu HDZ, doživjela je totalni krah. Strani kritičari ocijenili su predstavu vrlo lošom i prijete da će zabraniti daljnje prikazivanje na njihovim prostorima.

U čemu je problem?

Kako svaki scenarij, tako i scenarij iz predstave EU integracija, namijenjen je kazalištu i izvodi se u predstavi. Scenarij nije imao nikakve veze sa stvarnošću. Problem je nastao u trenutku kada su strani kritičari i domaća publika shvatili da se scenarij ne provedi. Da nema ništa od ispunjavanja obveza i primjena zakona. Da nema ništa od ustrojstva države prema demokratskim načelima. Prema tim načelima trebalo je ustrojiti državne institucije, pravosuđe i policiju. Bilo je potrebno zaustaviti i iskorijeniti korupciju.

Krah predstave EU integracija natjerao je Premijera da za neuspjeh optuži publiku i slučajne prolaznike. Zbog tog neuspjeha publika je kažnjena velikim povećanjem cijene ulaznica. Normalno i za povećanje cijena nije bila kriva kazališna družina, krivac se tražio u prodavačima karata i proizvođačima inventara.

Nakon izbora krenula je nova sezona. U novoj sezoni kao dominantno kazalište ostala je skupina HDZ. Oni su bili prisiljeni udružiti se sa nekoliko amaterskih kazališta. Ta niže razredna kazališta, sa jako malo štovatelja, imaju zadatak da nasmijavaju publiku i preuzmu odgovornost za neuspjehe. Te likove predvode dvoje glumaca, Đurđa i Joža. Oni igraju role križanaca između klauna i Pinokija. Tekstovi za njihove role pisani su samo za domaću publiku i to za one koji imaju dobre živce i jake želuce. Kako je na predstave zabranjeno unositi trulo povrće, voće i pokvarena jaja, u publici su samo oni kojima kazalište daje nagrade i privilegije. Njima je dozvoljeno uništavanje, korištenje i prisvajanje imovine kazališta.

Domaća kritika, za iz dana u dan sve lošije i skuplje predstave, svela se samo na negodovanje gledatelja. Izostala je konstruktivna i stručna kritika. Naime, stručni kritičari okupljeni uglavnom oko oporbenih družina zaokupljeni su svojim predstavama i scenarijima. Naime družine SDP i HNS kao favoriti, na izborima nisu dobile pristup glavnim pozornicama i sada izvode predstave sami sebi. Njihovi glavni glumci izvode predstavu, Veliki uspjesi na nacionalnim izborima. Ta drama sa tragičnim krajem trebala bi izmamiti pljesak kod interne publike.

Kako sada stvari stoje pljeska neće biti. Glavni glumci, Zoki i Vesna neće više biti angažirani u naslovnim ulogama. Da se malo prisjetimo uspješnijih uloga Zokija u predstavama: Rušenje kineskog zida, SDP-ov tim, Novi standardi SDP-a, Vlada iz sjene (hladovine), Bandić uspješni gradonačelnik i tako dalje.

Glumica Vesna posebno je ostala upamćena po mjuziklu Moja domovina. U ostalim predstavama glumila je fikus.

Iako je izostala profesionalna kritika, predstave HDZ-a i njegovih klaun - pinokio družina sve slabije prolaze u javnosti. Zbog skupih ulaznica za obavezne predstave publika je počela glasno negodovati. Organiziraju se građani i sindikati i sve glasnije prigovaraju katastrofalnom stanju u kazalištu. Zbog nezadovoljstva publike u i izvan Hrvatske intendanti ubacuju nove predstave zvane NATO i smanjenje inflacije. Na žalost vladajućeg intendanta, predstave će doživjeti neuspjeh odmah nakon premijere. U tim predstavama nema realnosti, sve je bajka koja se u stvarnosti ne može primijeniti. Tekst za se te predstave pisan je suprotno pravilima kazališta i struke. Suprotno odredbama Ustava i pravilima suvremenog društva. Pisci su zaboravili da je publika ta koja odlučuje.

Komentari

Slučajno sam zalutao na ove

Slučajno sam zalutao na ove stranice „ter“ pronašao, ni manje ni više, nego sebe sama. Ne znam tko je anonimna autorica koji sebe naziva „čovjekom od struke“, niti znam kakav je to moj predložak „za najskuplju od svih predstava ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara“ imala u rukama, ali mi je i ovih nekoliko rečenica dovoljno da shvatim kako je riječ o osobi skromnog znanja. „Samo neupućen netko može preložak za predstavu nazvat scenarijem - pristojan svijet zna da je to predložak za filmsku formu“, kaže, naime, naša umna Modesty. Ali stručna moj Modesty, već nekoliko stotina godina prije pojave filma riječ scenarij/scenario koristila se kako bi označila predložak (upute o sadržaju) za commediu dell'arte, a još se i danas koristi u kazališnoj terminologiji kako bi označila tekstualnu građu kroz čiju će se nadogradnju, tijekom proces rada, stvoriti konačna forma kazališne predstave. Zato, stručna moj Modesty, trk u prvu biblioteku, po bilo koji kazališni leksikon ili pojmovnik, da naučiš ono što zna svaki prosječni student prve godine kazališne akademije. I drugi put više opreza, jer te, „Bože pomozi“, anonimnost neće uvijek štititi od neznanja.

Tko je glasao

a

a

Tko je glasao

marin držić Članak 45.

marin držić

Članak 45. Ustava RH

"Hrvatski državljani imaju opće i jednako biračko pravo s navršenih 18 godina u skladu sa zakonom. Biračko se pravo ostvaruje na neposrednim izborima tajnim glasovanjem.
U izborima za Hrvatski sabor i Predsjednika Republike ostvarivanje biračkog prava Republika Hrvatska osigurava i svojim državljanima koji se u doba izbora zateknu izvan njezinih granica tako da mogu glasovati i u državama u kojima se nalaze ili na koji drugi način određen zakonom."

I tako... Naš se intendant između mnogobrojnih lobiranja i malo reformi, svake četiri godine posveti malkice Hrvatima u BIH, koji su se tamo slučajno zatekli od stoljeća sedmog.

eh to onda nije kazalište, već teatar u gostima

marin držić

Tko je glasao

Kao čovjek od struke moram

Kao čovjek od struke moram odmah reagairati - samo neupućen netko može preložak za predstavu nazvat scenarijem - pristojan svijet zna da je to predložak za filmsku formu... iako, Bože pomozi, evo držim u rukama predložak za najskuplju od svih predstava ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, čiji je autor, a nekoć kazališni kritičar, ter sad 'autor' Hrvoje Ivanković - naziva 'scenarijem', ali to nam više govori o stanju domaće kritike i obrazovanja uopće nego li o bilo čemu drugom, stoga ajmo dalje..

...elem, kako je već insinuirano u muckeovom postu - većina je domaćih kazališta - *loša* i tu se pomoći ne može....mislim moglo bi se - ali radikalnim štrihom, a za kojeg volje nitko nema, so....

....e sad dok se Mucke bavi političkim kazalištem u u kolokvijalnom smislu značenja rečenog pojma, ja bih eto bila slobodna pozabaviti se činjenicom u užem, teatrološkom (i premijeru strukom najbiližem) pojmu političkog kazališta - što će reći da od sto glasa - glasa čuti nije...

...kad ste zadnji put čuli da je neka predstava bila politički provokativna, da je ako već ne osuđivala, onda barem propitivala stavove vladajućih nam elita - niste? naravno, kad niti jedna nije... čak se i (šatro) najhrabriji domaći autori (evo fljiću - ovo ti je šlagvort, ali sumnjam da si od te fele) libe takvih rizika... pak onda ispada da je jedan ispodprosječni intendant poznatiji kao 'drivo' nakon jednog od besmislenijih intendanatskih mandata - postao najuspješniji redatelj u 'rvata... da sad ne zazivam generacijsko-pozicijske strukture od kojih se pomoći nadati nije (Paro, Juvančić & kartel)... sve u svemu - kakvo kazalište (mrtvo) takav i iz njega ponikli premijer - nekrofilija, mutni i zakulisni poslovi i ostala komparserija... loše kazalište, kao što vidimo, ima daleke dosege, stoga bi se njime bilo mudro pozabaviti odmah....

za početak, oslobodi nas Bože andaluzijskog konobara (u liku Šestana) na čelu domaće kazališne proizvodnje i dovedi nam nekog tko doista zna kako se direktorski posao radi, a bez da mu položaj doministra iz biografije obriše minus od 4 miljuna kuna....

Amen.

Tko je glasao

Slučajno sam zalutao na ove

Slučajno sam zalutao na ove stranice „ter“ pronašao, ni manje ni više, nego sebe sama. Ne znam tko je anonimna autorica koji sebe naziva „čovjekom od struke“, niti znam kakav je to moj predložak „za najskuplju od svih predstava ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara“ imala u rukama, ali mi je i ovih nekoliko rečenica dovoljno da shvatim kako je riječ o osobi skromnog znanja. „Samo neupućen netko može predložak za predstavu nazvat scenarijem - pristojan svijet zna da je to predložak za filmsku formu“, kaže, naime, naša umna Modesty. Ali stručna moj Modesty, već nekoliko stotina godina prije pojave filma riječ scenarij/scenario koristila se kako bi označila predložak (upute o sadržaju) za commediu dell'arte, a još se i danas koristi u kazališnoj terminologiji kako bi označila tekstualnu građu kroz čiju će se nadogradnju, tijekom proces rada, stvoriti konačna forma kazališne predstave. Zato, stručna moj Modesty, trk u prvu biblioteku, po bilo koji kazališni leksikon ili pojmovnik, da naučiš ono što zna svaki prosječni student prve godine kazališne akademije. I drugi put više opreza, jer te, „Bože pomozi“, anonimnost neće uvijek štititi od neznanja.

Tko je glasao

Ma .ebes publiku! Bas nisam

Ma .ebes publiku!
Bas nisam siguran da me uopce briga za sve one koji su glasali za HDZ/SDP cirkusante i njihove probleme.Imali su 4 godine za razmisljanje i novine su bile pune apsurda o ovim sijamcima. Jedino su unesreceni svi oni kojima je jasno da se radi o interesnim frakcijama istih politickih poslovnjaka, ali su preglaseni od ovih "mudraca".
Njima zelim poruciti da su za svjetlo u tunelu realno moguce samo 2 opcije:
1.) cekati 20-30 godina dok se sitnozubani uhodaju sa tzv. demokracijom
2.) nadati se da ce EU u interesu cuvanja svojih interesa (investicija) kod nas, stvar ultimativno ( ucjena prezaduzenog duznika) ubrzati i dovesti do minimalno prihvatljive razine transparentnosti i zakonitosti.
Osobno sam prije za ovu 2 opciju.
Prva bi jako dugo trajala i bila pogubna za Hrvatsku.Svi mladi i obrazovaniji bi iseljavali.Demografski pokazatelji bi bili jos gori, a prva malo veca kriza bi nas bacala u gospodarski kolaps.Uz to bi se svi zajedno pretvorili u nekakav zagusljivi bantustan novopecenih skorojevica "narodnjaka/zemljaka" za ciji zivot je ovakva drustvena klima upravo idealna.

Tko je glasao

U svemu se mogu složiti,

U svemu se mogu složiti, osim u dijelu da će nas evropa izvući. Ne, oni će nas tek zakopati. Ti misliš da njima paše transparentnost? Oni igraju otvorenim kartama samo kad moraju. Ovdje će biti transparentno samo koliko njima paše. Pogledaj samo njihove banke i usporedi njihovo poslovanje kod nas i vani. Pogledaj njihove komplicirane propise i ogromnu birokratiziranost. I komedije sa pretpristupnim fondovima. Pa jel netko kod njih popunjava tolike papire i radi po takvim kompliciranim propisima? Možeš mislit kako bi njihove firme bile konkurentne na svjetskom tržištu.
Nemam ja ništa protiv Evrope, da se mi razumijemo. Ali vjerovat da će ti u kući biti bolji red ako susjed sređuje situaciju, a nije upoznat sa svim familijarnim problemima, je utopija. Tom susjedu je jedino u interesu da smrad ne dolazi do njegovog dvorišta, ali nikako da i kod tebe miriše. Jedino ako sve preuzme i tebe zaposli na guljenju krumpira.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

I komedije sa pretpristupnim

I komedije sa pretpristupnim fondovima. Pa jel netko kod njih popunjava tolike papire i radi po takvim kompliciranim propisima? Možeš mislit kako bi njihove firme bile konkurentne na svjetskom tržištu.

Administracija u vezi s pretpristupnim fondovima je komplicirana iz razumljivih razloga. Gotovo ništa manja nije ni u vezi s EU-financiranim projektima unutar EU ( programi tipa EUREKA i slično). Samo što se zna da ti projekti ne mogu biti efikasni i to im nije niti svrha, pa se prekomjerna administracija trpi i tolerira.

Sasvim je druga stvar u čisto komercijanim projektima.

The Observer

Tko je glasao

@Mucke, problem je u tome

@Mucke,
problem je u tome što se netko dosjetio da od jedne prosječne predstave napravi sapunicu od 300 nastavaka.....
.... i dobiješ upravo to o čemu ti pišeš.....

Tko je glasao

moja staklena kugla pokazuje

moja staklena kugla pokazuje da bi nakon izbora u hns-u moglo doci do promjena u postavi, naime zamjena djurdje i joze sa cacicem.
ne znam koliko da vjerujem svojoj staklenoj kugli i bi li to nesto pomoglo druzini HDZ?
veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

Staklena kugla ti je izgleda

Staklena kugla ti je izgleda dala svoje. Krivo ti govori.

Vrijeme je da nabaviš novu.

Tko je glasao

tek cemo vidjeti je li moja

tek cemo vidjeti je li moja staklena kugla pocela govoriti krivo i zasluzila da ju zamjenim novom ;-)
veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

Sjajno Mućke! "Ukrao" si mi

Sjajno Mućke! "Ukrao" si mi razmišljanja :-). Jedino sam malo skeptična oko zadnje rečenice. Naime, vidimo da se ljudi okupljaju i prosvjeduju, ali nikako protiv onoga zbog čega bi stvarno trebalo prosvjedovati: krađe izbora, inflacije, pada standarda, korupcije, sve veće propasti u svakom pogledu...

Tko je glasao

Naime, vidimo da se ljudi

Naime, vidimo da se ljudi okupljaju i prosvjeduju, ali nikako protiv onoga zbog čega bi stvarno trebalo prosvjedovati: krađe izbora, inflacije, pada standarda, korupcije, sve veće propasti u svakom pogledu...
kod nas ljudi prosvjeduju tek kada im voda dođe do grla. Za sada su još uvjek prosvjedi kontrolorani od glavnog krivca i usmjeravaju se na sporedni kolosjek.
Nažalost svakim danom situacija običnom čovjeku je sve teža, nekome već i nepodnošljiva, i uskoro će se prosvjedovati ozbiljno i sa pravim razlogom. Vlast ne zna otkloniti probleme.

Tko je glasao

Madona Sve se vidi u tvom

Madona
Sve se vidi u tvom dnevniku. Što je intendantu važno, kakva je kvaliteta pjevača kod nas, ukratko, svatko je na mjestu gdje mu nije mjesto. Potpuno u suprotnosti s Platonovom idealnom državom. I kao što kaže Modesty, kazalište je mrtvo. Čekam novog intendanta sa svježim predlošcima zanimljivih radnji i publiku kakvu zaslužuje neko barem osrednje kazalište. Amen.

Madona

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci