Tagovi

Hrvatska je stala?

http://www.vecernji.hr/biznis/radimir-cacic-nije-uspio-stali-radovi-vrij...

Ako je Hrvatska stala, pri tom misleći na ekonomiju, zbog ostavke ministra i prvog podpredsjednika vlade Radimira Čačića (radi odsluženja zatvorske kazne zbog ubojstva mađara automobilom), kako je moguće da živimo u kapitalizmu i liberalnoj državi?

Evidentno jest da je većina građana uvjerena u zla koja širom svijeta, a naročito u Hrvatskoj, čini liberalizacija, kapitalizam i slobodno tržište (po ovome ispada da smo među vodećim zemljama svijeta u prakticiranju kapitalizma i liberalizma, što je naravno potpuno suprotno od istine), pa se s pravom pitam ukoliko je ispravno uvjerenje kako hrvatski građani žive u slobodnoj zemlji, slobodno trguju na slobodnom tržištu i uživaju sigurnost u okviru vladavine prava, kako je moguće da je država, odnosno njena ekonomija, stala samo zbog odlaska člana Vlade i čelnika njenog gospodarskog resora?

Nije li barem nešto sumnjivo u vezi onoga u što se građane uspješno uvjerava kroz političku propagandu i medije te onoga što se realno dešava?

Novinar Večernjeg lista, u linkanom tekstu, špekulira o općem zastoju ekonomije zbog Čačićeve kapitulacije, jer je on bio ključni igrač u realizaciji brojnih javnih projekata, što je sasvim sigurno još jedna špekulacija, te je u navedenim projektima ostalo zatočeno cca 1,4 mlrd HRK. I ne tvrdi isto samo novinar već prema njegovim riječima i ”Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) – institucija koja je osnovana radi praćenja realizacije investicija, ali i pomoći u svladavanju problema. Kako bi CEI trebao pomoći u ovom slučaju nitko ne objašnjava, a meni ništa ne pada na pamet u tom pogledu. CEI je osnovan na Čačićevu inicijativu pa je možda i on ovime blokiran, no to je moja sarkastična špekulacija.

Ovdje je infografika radova u zastoju http://www.vecernji.hr/vijesti/stali-radovi-vrijedni-cak-1-365-milijardi....

Dakle očito je problem u javnim radovima, iniciranima od vlasti, koji se realiziraju u okviru javnih tvrtki ili u okviru javno privatnog partnerstva (JPP) putem javnih natječaja. Ukratko, tu su elektrana Plomin 3, nekoliko dionica cesta i autocesta, jedan most, jedna termoelektrana, jedna hidroelektrana i jedna trafostanica. Razlozi zastoja odnose se na nedostavljenu dokumentaciju, na čekanje vezanih javnih tvrtki da ispune određene obveze po kojima kasne, na čekanje stranih izvođača da ispune obveze, na nepravilnosti u javnim natječajima, čak i povlačenje nekih tvrtki iz posla u okviru JPP.

Ruku na srce, radovi kasne, a Čačićevim odlaskom možda će kasniti još i više, no to realno ne može potvrditi nitko kao što nije moguće potvrditi da bi isti bili dovršeni da je Čačić ostao na svojoj funkciji.

Problemi sa zastojem očito su malo drugačije prirode. Moje mišljenje jest da upravo ovaj problem dokazuje kako je hrvatska ekonomija u velikoj mjeri planska. Naravno, ne u potpunosti, postoje i nebrojene privatne tvrtke koje s javnim sektorom nemaju dodirnih točaka – osim kroz porezni sustav kroz koji privatnici financiraju državu, pa i njene projekte – koji sada stoje, čime sami ostaju zakinuti za korištenje i investiranje oporezovanih sredstava.

Vjerovanje kako je zemlja sada ekonomski blokirana potvrđuje i uvjerenje građana kako ih vodi državna ekonomija i ti refleksi očito govore suprotno od onoga što se svakodnevno čuje u kritikama slobodnog tržišta i kapitalizma – koji vidimo očito nisu naš problem.

Teza kako svim javnim projektima koordinira jedna osoba (potpredsjednik vlade, ministar gospodarstva) također ide u prilog tvrdnji da planska ekonomija dominira nad tržišnom. Može se reći kako većina spomenutih radova spada u zonu nekakve vrste specifičnih infrastrukturalnih radova pa stoga zahtjeva tehnički monopol države, iako osobno nisam uvjeren da je to jedina opcija, pa su samim time aktivnosti države opravdane – no jasno je da ni jedan od navedenih projekata nema osnovu za brz povratak uloženog na investirano (i dugoročno je upitno, gotovo nije vjerojatno) pa ne možemo govoriti niti o tome da je ekonomija, čak i planska, stala. Sve što se desilo jest da novac neće biti potrošen po planu, jer ključna figura nedostaje, a što opet ne dokazuje da novac neće biti potrošen. Samo će se replanirati i nastaviti, malo sporije, ili mnogo sporije, a usput će se možda potrošiti i još koja milijarda više.

Zavrzlame koje su vezane uz zastoje projekata ukazuju na to da je do istih došlo unutar mreže javnih, državnih tvrtki te njihovih partnera (a neki zastoji su i vezani za sumnju u legalnost natječaja) iz ne potpuno jasnih razloga ali u ovom smislu i manje bitnih od pomisli kako je sve navedeno upravo dokaz intertnosti, rizičnosti i štetnosti planskog ekonomiziranja.

Potpunim podređivanjem društva interesima političara, čak i kada oni govore o “nacionalnim interesima” ili se pozivaju na svoje ekonomske stručnjake, očito sadrže preeksponiranu dozu rizika od neuspjeha, i to neusporedivo veću dozu od one koja bi bila prisutna kada bi o ekonomskim pitanjima više brige vodilo društvo samo, dakle građani kroz svoje poduzetničke pothvate i inicijative.

Neuspjeh se ne odnosi samo na nedovršene projekte, čak i da nikome nije bitan povrat na uloženo (što je zaseban nonsens), već činjenica kako je trenutno blokirano 1,4 mlrd HRK. To je novac građana, koji je u ovom trenutku trebao kolati među njima i biti pokretač ekonomske aktivnosti. Čak i naša vlast, gledano makroekonomski, radi na tome da pokrene novac – no to radi na krivi način, uvođenjem poreza na imovinu ona oslobađa novac jednog građana ali pri tome drugu stranu u trgovini “oslobađa” imovine, što je sasvim sigurno negativna posljedica porezne politke.

Nema sumnje da vlast i dalje očekuje imati dominantnu ulogu u ekonomiji, ona uvodi poreze da prikupi novac koji će onda investirati u projekte poput ovih koji sada stoje. Ne radi se o tome da vlast priželjkuje zastoje ili podbačaje projekata koje započinje, sasvim sigurno to nije tako, ali očito je da je ekonomija prekompleksna društvena pojava da bi se mogla uspješno obavljati iz jedne točke. U tezu “Hrvatska je stala” mogu dakle povjerovati samo zbog činjenice da građani imaju sve manje novca za investicije jer vjeruju vlasti da ona može investirati bolje – i to novcem građana.

Da građani svojim novcem mogu raspolagati racionalnije ne vjeruje niti novinar Večernjeg, niti vlast, niti građani sami. Ustrajanje u toj vjeri može imati, i ima, dugoročne posljedice za sve nas. Traženje krivca u kapitalizmu i slobodnom tržištu očito je pitanje vjere, a ne upućenosti građana i političara u socio-ekonomsku problematiku.

Svako dobro,
vaš Kapitalac

Komentari

Hrvatska nije stala, ona ide curik

Dužan pojedinac i dužan narod nemaju pravo raspravljati o slobodi i demokraciji jer su izabrali neslobodu...

O slobodo!

Tko je glasao

Čula sam dio razgovora sa

Čula sam dio razgovora sa Željkom Ivankovićem, glavnim urednikom časopisa "Banka", kad je ukazao na veliki problem što je ova Vlada napravila program po mjeri svojih članova, umjesto da bira ljude u skladu s programom. Mislim da je to suština nereda u kojem se nalazimo i iz kojeg nećemo tako skoro izaći. Plaćamo ogroman danak zaostalosti na svim planovima života. S druge strane, činjenica da se naše društvo raspalo, stavlja nas u sam vrh, kako je to lucidno uočavao @ap, zbivanja suvremenog svijeta. Nepostojanje institucija koje bi funkcionirale kao vezivno tkivo društva dovodi do atomizacije kad se ljudi okreću sebi i traže rješenja na individualnom planu ili se povlače u ostatke retrogradne kolektivne svijesti. Srećom ili nesrećom nikakva vlada ne može utjecati na te procese, a presitni smo da bi se netko zbog nas posebno zabrinjavao. Bit će kako bude.

nemesis

Tko je glasao

postoje i neizabrane

postoje i neizabrane tehnokratske vlade, koje su u određenim situacijama efikasnije i brže.
Mario Monti u Italiji dobro pliva u ovoj krizi. Prije mjesec dana je talijanska camera izglasala vrlo suvremen antikorupcijski zakon, na prijedlog tehnokratske vlade, a što onoj demokratskoj, izabranoj, nije padalo na pamet.

Tko je glasao

Pravna nesigurnost i nepredvidljivi poslovni uvjeti...

..odbijaju ljude da, i ako imaju novac za neki posao, uopće i uplove u poslovne vode.

Radije se drže malih poslova koji im omogućavaju preživljavanje ove krize i donose malu, a sigurnu dobit .

Građani ne žele investirati svoj novac gotovo u ništa što ne donosi plaćanje u roku odmah, jer osnovni problem je politika i pravosuđe koji nisu u stanju osigurati pravovremenu naplatu potraživanja, a uzimaju PDV na još nenaplaćenu robu ili usluge. Time poslovni subjekti silom postaju "banke" koje rade bez kamata za one kojima su predali/ prodali robu ili usluge i upadaju u kotač presporoga pravosuđa koje ih samo još više debelo financijski iscrpi.

Politika nije u stanju dogovoriti/stvoriti stabilne pravne uvjete poslovanja, već te svaka promjena zakona doslovno može upropastiti zbog totalno promijenjenih uvjeta poslovanja.

Ta pravna nesigurnost, primjerice: koliko ćeš različitih licenci morati obnoviti, koga ćeš sve morati zaposliti da budeš po novim, novijim, najnovijim "normativima"..., koje nove, novije, najnovije poreze će ti uvaliti,....još je poticajna samo pravim hazarderima, a ne i budućim mogućim poduzetnicima.

Hrvatska nije stala, već se nije ni pokrenula.

Kada bolje razmislim, možda se pokrenula u "rikverc"- odnosno u nova zaduživanja za nešto što nikako ne može vratiti uloženo, niti donijeti ikakvu dobit; u veću nezaposlenost; u veću depresiju njenih stanovnika, ...

Tko je glasao

ČIM STANEM,PADNEM...

Vidi se da Kutlin duh još živi u VEČERNJAKU .Onomad,kad je i on dobio Zlatnu kunu kao gospodarstvenik godine,pitali Kutlu koja mu je poslovna filozofija i zašto ima tolik otvrtki,a on će kartko: "Ako stanem,padnem !".Slično je sad s Raletom Svemogućim. Eto,Rale će pokrenuti investicije,doduše uz malu ogradu (našim novcem kao garancijom svim tim silnim jamstvima za javne radove) ,a ta ličenja fasada,gradnja TE , i čega li sve ne.,će pokrenuti gospodarstvo.Kako,na osnovi čega,koji je udjel domaćih tvrtki u svim tim silnim radovima,sirovinama,poluproizvodima ili pak proizvodima,nitko ne zna,ali vjerujmo na riječ.Jer ako ne bude,On će otići.Prođe jedan rok,prođe drugi,nitko ne odlazi,nego se sve mete pod tepih pričom o opstrukcijama...A u normalnoj zemlji ministar gospodarstva nije privrednik,on samo omogućava povoljnije uvjete za poslovanje privrednika,inventivnost,reagiranje na tržištu,financiranje projekata (u suradnji s financijama),pazi da nema golemih poremećaja i to je to....

Tko je glasao

...brzo u potragu za novom sjenkom...

...ništa nije stalo.
Vlada je samo ostala objekt bez sjenke...ostali su privrženici planske ekonomije a otišla im je sjenka koja je davala svojim pristupom, riječnikom i gestama privid tržišnog ponašanja.

Tko je glasao

Štuca mi se

Nikad ja nisam podržavala gutače magle! Posebno ne ove neoliberalne.

Tko je glasao

....kolegice, pravo ti je

....kolegice, pravo ti je vrijeme uskočiti na upražnjeno mjesto...

Tko je glasao

moja perspektiva

Najbolje ekonomske pokazatelje Hrvatska uvijek ima tokom ljeta.

Vladina interpretacija tih podataka je da do toga dolazi zbog turista. Moja interpretacija tih podataka je da do njih dolazi jer su vlada i sabor na godišnjem pa ne mogu ništa pokvariti.

Pravo pitanje glasi:
Tko je od nas u pravu ?

Odgovor na to pitanje možda je ujedno odgovor na pitanje ako će se što promjeniti odlaskom Čačića !?

ps.Groblja su puna nezamjenjivih ljudi

Tko je glasao

Vladu na godišnji!

Vladina interpretacija tih podataka je da do toga dolazi zbog turista. Moja interpretacija tih podataka je da do njih dolazi jer su vlada i sabor na godišnjem pa ne mogu ništa pokvariti.

Kamo sreće pa da nas zadesi situacija da ne možemo formirati stabilnu vladu kakvih - recimo godinu i pol. Imam dojam da bi se ekonomski oporavili.

Ma poslao bih ja vladu na kolektivni godišnji u trajanju od godine dana i to svake godine. To bi nam bila najjeftinija solucija za izlazak iz krize.

Tko je glasao

Država ne smije imati ulogu

Država u kapitalizmu ne smije imati glavnu ulogu, glavnog investitora i to u projektima koji imaju dvojbenu ekonomsku opravdanost. Ta i takva uloga koju si je sama vlast sebi namjestila ima trag u pogrešnoj percepciji iz socijalizma, da bi upravo i toj vlasti bila izvor prihoda van zakona. Sve dok strani investitori ne ulažu u Hrvatsku do tada nema napretka za ovu državu, a ovih 260 bogataša moraju i dalje kriti svoju imovinu jer je nisu stekli legalno.U Primorsko-goranskoj županiji se hvale da imaju za strance projekata u vrijednosti od 10 milijardi eura, a nitko ne može dokazati da li bi investitori povratili svoj novac i interes. Jer bez ta dva faktora nema investicija, već samo magle za javnu upotrebu.
Konačno, ako hoćemo govoriti kapitalistički i tako se ponašati, niti jedna autocesta u Hrvatskoj ne pokriva svoje troškove, a priče o razvoju gdje autocesta prolazi, su samo priče, bez podloge u činjenicama.

Tko je glasao

Nikada uloga države nije bila

Nikada uloga države nije bila miješati se u gospodarske procese i financijske tokove. Uloga države nije ni preraspodjela novca i financijske moći. Čim država počne s oduzimanjem jednima, da bi davala drugima, nastaje kaos. Svojom navodnom socijalnom politikom država generira opće siromaštvo. Ona potiče siromaštvo, ubija poduzetništvo, kažnjava gospodarstvo i građane, a sve to radi suprotno deklariranim opredjeljenjima i Ustavu RH. Jedina uloga države je striktno poštivati i štititi ljudska prava i slobode pojedinca. Između ostalih zajamčenih prava, svaki čovjek ima pravo plodove svojih napora, investicija, rizika, sposobnosti, znanja i iskustva, zadržati za sebe. Zato Ustav RH i propisuje da svaki građanin javnim potrebama doprinosi u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima. Kako se može doprinositi javnim potrebama, kada ti država ne dopušta da živiš, radiš, privređuješ sebi i drugima?

Odlično je to što država trenutno radi. Prije će poći u tri pizde materine. Ne treba je ni žaliti ni toga se bojati. Kada krenemo ispočetka, zgradu ćemo graditi na zdravim temeljima.

Tko je glasao

strani ulagači?

šta ti misliš, Fantom, kakvo sad mišljenje o Hrvatskoj, o vladi, o našem predsjedniku i premijeru ima katarski emir i njegova ekipa. Nakon " velikih " poteza, glavni katalizator hrvatsko-katarske suradnje odlazi u zatvor netom se iskrcao iz aviona. I na ovom blogu smo stotinu puta već konstatirali da se sa hipotekom mađarskog procesa ne može igrati liderska uloga u privlačenju stranih investicija, ali eto...balkanska posla.
Sada je uništio definitivno ne samo svoj kredibilitet, nego i Predsjednika Josipovića. Treba par pet godina da se ova prašina slegne i afera ode u zaborav.
Ali njegovoj stranci to ne smeta. Oni opet samouvjereno kadroviraju po vladi. Na mjesto ministra gospodarstva dolazi čovjek koji je ministar u vladi, ali da bi mogao postati ministar gospodarstva, o tome nikada nije ni sanjao, a na njegovo mjesto dolazi žena, koja nikada nije ni sanjala da bi mogla postati ministrica u vladi RH. Ali " kvota" u koalicijskoj vladi ima magičnu moć.
Sada se i ja slažem s premijerom, da je država u izvarednom stanju.

Tko je glasao

Problem je u premijeru. Nije

Problem je u premijeru. Nije se dobro s njim slagati.

Tko je glasao

Država u izvanrednom stanju je izvanredna država!

Hlad, naš najveći problem je što nam cijela ekonomija visi na "performansu" političara. To je ono što moramo riješiti i izbaciti politiku iz ekonomije.

Onda i ne bi morali slati leteći cirkus političara u Katar, već bi se to dogovorilo na drugim nivoima

Tko je glasao

Budućnost Hrvatske nije u

Budućnost Hrvatske nije u stranim investicijama, nego u domaćoj sposobnosti stvaranja puno više novih vrijednosti i novca. Treba se maksimalno koristiti ljudski potencijal Hrvatske, a ne svijeta.

Tko je glasao

samo u tom letećem cirkusu

samo u tom letećem cirkusu političari su bili u manjini, a ostalo su navodno bili direktori. Fakat se i ja pitam tko ih je spriječio da i ranije odu u Katar.

Tko je glasao

U Katar su letjele pizde,

U Katar su letjele pizde, koje ne vide da sjede na zlatnom rudniku.

Tko je glasao

Možda nisu bili platili...

onu Nadanovu članarinu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Inače...

evo tko je bio - http://www.poslovni.hr/hrvatska/put-u-katar-bio-je-dobra-izvidnica-sve-o...

(impresivna bankarska ekipa)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hrvatska je stala???

Hrvatska nije mogla stati, kada nije ni bila u pravom pogonu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kukuriku koalicija trebala

kukuriku koalicija trebala je:

rezati javnu potrošnju za 10 milijardi kuna, prvi dan kada su došli na vlast
ostaviti poreze na miru, barem dvije godine a onda u međuvremenu temeljito proučiti što treba mijenjati
polako mijenjati strukturu gospodarstva, planski 4 godine

ona je:

dizala poreze (za to se između ostaloga potrošila gomila energije)
položila strategiju da će dizati BDP javnim "investicijama".

činjenica je da je strategija "javnih" investicijija neprovediva jer je prekomplicirana, prezahtjevna i na koncu opet se zadužujemo radi npr omble koja se nikada neće isplatiti. svaki vojni ili ekonomski udžbenik kaže da ne smiješ položiti prekompliciranu strategiju jer ima puno ako, ako, ako....

sada smo u istoj situaciji kao na početku, osim što su porezi daleko preveliki, raste nezaposlenost, gospodarstvo je na izdisaju. moramo rezati javnu potrošnju za 10 milijardi kuna. iako to moramo učiniti kukuriku koalicija će opet:

dizati poreze
gurati javne "investicije"
nezaposlenost će otići visoko, samo nebo je granica.

i tak, glup, gluplji....

Tko je glasao

Ako ćemo pošteno govoriti,

Ako ćemo pošteno govoriti, nova koalicija je trebala sve napraviti dijametralno suprotno od prethodne. Dakle, rješenja nisu u otpuštanju radnika, smanjenju troškova, štednji, povećanju poreza, nego obrnuto- sve deregulirati, ukinuti masu nefunkcionalnih i ograničavajućih zakona, smjesta zaposliti sve koji stvarno žele raditi, stvarati i proizvoditi više, ma ne vlada, nego gospodarstvo i građani, ne investirati nepostojeći ili tuđi novac, nego dopustiti gospodarstvu i građanima da stvore novac, pa da ga investiraju oni, a ne stranci. Banke je trebalo iznenaditi i nacionalizirati, odbiti vraćati dugove koji su izmišljeni. INU je trebalo prvi dan na vlasti nacionalizirati, jer je "prodana" na kriminalan način i u koruptivnim uvjetima.

Zapravo je trebalo nacionalizirati sve što je privatizacijom i pretvorbom opljačkano od naroda i smjesta vlasništvo vratiti onome tko ga je stvorio. Tako bi se stvorio kapital, tržište kapitala. zadržali poslovi i proizvodnja, a građane prisililo da postanu odgovorni za sebe i svoj život.

Tko god misli da je ovo fantaziranje i nemoguće ostvariti je financijski i duhovno neinteligentan. Ovo je jedino moguće.

Tko je glasao

Nije Hrvatska "stala" zbog

Nije Hrvatska "stala" zbog Čačićeve ostavke, nego zbog njegove (i ine) nesposobnosti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nesposobni političari

Nije Hrvatska "stala" zbog Čačićeve ostavke, nego zbog njegove (i ine) nesposobnosti.

MKn, nije Hrvatska stala zbog nikakve nesposobnosti, nego zbog u narodu duboko ukorijenjene stupidne ideje da će nam političari otvarati nova radna mjesta.

Samo ako se kao društvo oslobodimo takvih zabluda, krenut ćemo naprijed.

Tko je glasao

Znaju zatvarati radna mjesta

MKn, nije Hrvatska stala zbog nikakve nesposobnosti, nego zbog u narodu duboko ukorijenjene stupidne ideje da će nam političari otvarati nova radna mjesta.U pravu si, oni ih znaju samo zatvarati!

Tko je glasao

Tuko, ne nestaju radna mjesta

Tuko, ne nestaju radna mjesta voljom političara, nego zbog nestanka industrijeske revoluvije. Ili ti misliš da je Čačić odgovoran za 30% nezaposlenih u Španjolskoj, Grčkoj i diljem svijeta i Europe?

Tko je glasao

Nije uvreda kada "nepovezani zbori",ako je to za njega lijek.))

Ili ti misliš da je Čačić odgovoran za 30% nezaposlenih u Španjolskoj, Grčkoj i diljem svijeta i Europe?Ma ne mislim tako.
Mislim da je za sve kriv dr. Franjo Tuđman.))))

A za ovo "tuko", ne ljutim se, jer dolazi od "nepovezanoga".:)))

Tko je glasao

Tukane...

Za to su ti u Španjolskoj, Grčkoj, diljem svijeta i Europe, pa tako i kod nas dobrim dijelom zaslužni upravo političari svojim nakaradnim, destruktivnim, ograničavajućim, demotivirajućim i općenito besmislenim djelovanjem...

(ovo "tukane" ne govorim da te uvrijedim, već više onako, da te trgnem :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

moram priznati da ne

moram priznati da ne razumijem tvoje faze,

na jednom dnevniku zagovaraš državne monopole poput zdravstvenog i mirovinskog sustava kojima upravlja Vlast, a u drugom govoriš kako je ta ista Vlast nakaradna, destruktivna, ograničavajuća i djeluje besmisleno.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Kakav državni monopol?!

Pardon, kako se zove tvoj mirovinski fond? Nije li tvoj liječnik možda - privatnik?

Država postaje jedino skupi distributer javnog novca u privatne džepove, mene to smeta, samo ne znam zašto smeta i tebe?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to ti je tzv. socijalna

to ti je tzv. socijalna država, to me smeta. Kako ti nije jasno da je to jedini mogući ishod prejake uloge vlasti?
Prouči već jednom što libertarijanci o svemu tome govore.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Dobro si i rekao...

Nekad socijalne države sve više i više postaju - tzv. socijalne države.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Može li se paralelna hobotnica regenerirati

Hobotnica se uvijek regenerira. Hrvatsko društvo ima nelegalne institucije od 1991.g. i nije realno očekivati da će se religija hapanja zamijeniti agendom općeg dobra

http://www.vecernji.hr/kolumne/caciceva-hobotnica-u-javnom-sektoru-ostal...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci