Tagovi

Hrvatska je „slavila“ i primila „čestitke“

Hrvati su 25. 06., „ozarenih lica prepunih radosti, veselja i ponosa“ tobože proslavili nešto, a što, to ni sami ne znaju.

Dan državnosti, uvjeravaju nas, ako bismo odluku o pokretanju rata, jer 25. 06. 1991. je Hrvatski sabor, shvativši da je „rat šansa koju ne smijmo propustiti“, donio odluku koja je značila pokretanje rata i ništa više.

Prvi su nam Dan državnosti „čestitali“ hrvatski nogometni reprezentativci svojom „briljantnom“ igrom protiv reprezentacije Meksika, potom je uslijedila „čestitka“ Financial Timesa u obliku analize, dijagnoze i prognoze svih naših „uspjeha“, tako da smo prema njihovim analitičarima čak preuzeli i primat od Grčke u „uspješnom“ provođenju reformi i jednako „uspješnom“ izlasku iz recesije.

Svjedoci vremena i sudionici događanja, a Kiro Gligorov i Milan Kučan su upravo to, tvrde da je usprkos sporazumu o zajedničkom nastupu u pravcu osamostaljenja Slovenije i Hrvatske, najavljujući odluku Skupštine Slovenije, Milan Kučan sugerirao Tuđmanu da Hrvatska s takvom odlukom pričeka i ne srlja, jer "nema čistu situaciju kakvu ima Slovenija".

No koga pametnog i što pametno je ikad Tuđman htio poslušati, kad je poznato da je on ne samo najpametniji, nego naprosto genijalan. „Hrvatski George Washington“, kako je sam sebi tepao.

Pokojni Ivica Račan i zastupnici SDP-a su upozoravali na moguću svu pogubnost toga čina, pa i napustili sabornicu u vrijeme izglasavanja odluke o osamostaljenju, naravno bez rezultata, jer je to bilo vrijeme nepodnošljive lakoće vladanja ratobornog Tuđmana i njegovog HDZ-a, koji su u Saboru imali dvotrećinsku većinu i mogli donositi odluke kakve su htjeli.

To SDP-ovo napuštanje sabornice kasnije je korišteno za anatemiziranje i Račana i SDP, kao onih koji su bili protiv Hrvatske samostalnosti, za koju su se SKH i Račan nedvosmisleno izjasnili kad je delegacija SKH, suprotstavljajući se Miloševiću, napustila 14. Izvanredni kongres SKJ.

Svjedoci smo da je ubrzo poslije te odluke rat i počeo, prvo u Sloveniji, iako se tamo teško o nekakvom ratu i može govoriti, bez obzira što će Slovenci o tome govoriti kao o „vojni za osamosvojitev“, jer je u Sloveniji, nakon njenog upada u platni sustav SFRJ, prisvajanjem prihoda od carina koji su bili izvorni prihod federacije, JNA korištena samo kao savezna policija, koju SFRJ nije imala. Vrativši sve granične prijelaze i carinske ispostave pod savezni nadzor, JNA je obustavila daljnje operacije na tlu Slovenije.

Slovenci su, pozivajući se na sporazum s Hrvatskom o zajedničkoj obrani, koji su potpisala dva ministarstva obrane, tražili da Hrvatska priskoči u pomoć, ali je Tuđman generalu Špegelju, koji je htio blokirati pokrete JNA prema slovenskoj granici u Hrvatskoj, hladno odbrusio da „to nije naš rat“.

Kad je nekoliko mjeseci kasnije Tuđman tražio od Izetbegovića, premda s BIH nije potpisan sporazum o vojnoj suradnji, da blokira pokrete JNA prema hrvatskoj granici u BiH, ovaj je odgovorio kao i Tuđman Slovencima da „to nije naš rat“, što mu je strašno zamjereno.

Da se Tuđman spremao na rat pokazuje ilegalno naoružavanje posebno članova HDZ-a, formiranje paravojski, prvo one „službene“, ZNG, a potom i HOS-a, stranačke vojske HSP-a, što vlasti toleriraju. Uz ove dvije paravojske, već i prije njihovog formiranja, u RH „operiraju“ „dragovoljci“, pojedinci, ali i skupine koji nisu ni pripadnici ZNG-a ni HOS-a. Tu su i „trojke“, svojevrsni prijeki pokretni sudovi, za koje se do danas ne zna pod čijom su ingerencijom bili.

I onda najedamput se dan kad je donesena odluka da se iskoristi „šansa“ koja se zvala rat, a trebala je rezultirati etnički čišćom Velikom Hrvatskom, proglašava Danom državnosti.

Potpuna besmislica koju narod jednostavno ne prihvaća, pa zato tu državnost tako „oduševljeno“ i slavi.

HDZ je kao Dan državnosti „gurao“ 30. 05. jer je na taj dan održana konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora poslije višestranačkih izbora. Strašna stvar, konstituirajuću sjednica Sabora najedamput se proglašava uspostavom hrvatske države.

Ni više ni manje!

Al' samo za debile!

Zašto?

Pa zato što je hrvatska država postojala i kao FDH/NRH/SRH, tako bila definirana svojim ustavom, ali i ustavom SFRJ, jer je prema teoriji države i prava imala sve osnovne atribute državnosti:

Imala je narod (građane, državljane)
Imala je jasno omeđeni teritorij i
Imala je zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast na čitavom teritoriju

A da je bila i nositelj izvornog suvereniteta najbolje govori dokument koji se u SRH dobivao kao potvrda državljanstva SFRJ, koji se zvao „Izvod iz knjige državljana SR Hrvatske“, što znači da se državljaninom SFRJ postajalo temeljem republičkog državljanstva.

Međunarodno priznanje, oružana sila, carina … nisu osnovni atributi državnosti.

Sve one koji tvrde da Hrvatska, prije nego što ju je Tuđman „stvorio“, nije bila država, neka odu u primjerice Teksas i recimo Teksašaninu kažu da US Teksas nije država ili u Bavarsku i Bavarcu kažu da Bavarska nije država ...

Dakle ni Tuđman, ni HDZ, ni Hrvatski sabor nisu ništa ni stvarali, ni uspostavljali, a najmanje su stvarali državu, zato što je hrvatska država, nositelj izvornog suvereniteta, kao FDH uspostavljena odlukama Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a 09. 05. 1944., koje su jedini ustavnopravni temelj RH, a ne nikakvi „hdz-ovi“, nikakvi „tuđmani“ i „dr-ovi“.

Zato bi jedino logično bilo da se kao Dan državnosti slavi 09. 05., ali izgleda da nekom, pogotovo onima koji kao Dan državnosti slave 10. 04., strašno smeta što bismo slavili i Dan državnosti i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope na isti dan.

Ista priča je i s Danom neovisnosti … ne bi li bilo logično da se Danom neovisnosti proglasi datum kad je Hrvatska postala samostalna država, a to bi mogao biti dan njenog međunarodnog priznanja ili možda čak i dan njenog primanja u OUN kao punopravne članice.

Mo'š mislit' neovisnosti, savezna vojska je još tu, novac je i dalje jugoslavenski dinar, čitav ti se platni promet sa svijetom, sve do kraja 1991., odvija preko NBJ, a na jarbolu ispred zgrade na East Riveru i dalje se leprša zastava SFRJ …

Dakle, narod u svojoj kolektivnoj svijesti osjeća i zna, neovisno jel' to itko službeno ili neslužbeno kaže, da datumi koji mu se podvaljuju kao oni koje bi trebalo slaviti, ne predstavljaju nikakav sadržaj onog što bi tobože trebali predstavljati, pa ih kao takve ni ne prihvaća, a slijedom toga i ne slavi.

Komentari

@tenor nije mi jasno zašto se buniš!?

Upravo za takve kao što ste ti Fićo i ostala CCCC jugonostalgičarska družina sam napisao: "Sretan ti Dan Državnosti @Fićo! Naravno i svim tvojim pobornicima i štovateljima tvojih spisateljskih vratolomija s psihoterapeutskim djelovanjem! Ida se nebi bunili zbog citiranja teksta naš prekrasne Himne stavio i vaše Himne!
http://www.youtube.com/watch?v=92fBnrfv_rk
http://www.youtube.com/watch?v=_in4ysLpVLY

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

nema više povratka na staro

rekli bi komunisti

patite jugonostalgičarske pičke

ekspriment s versajskom je propao u krvi, a ovaj s komunjarskom također

znači, bez treće nema sreće

baš bi bilo zgodno za vidjeti tko bi sve prilegao realizaciji te ideje,

pa osnujte stranku i nazovite je velikosrpska ili tako nekako pa u program upišite Yugu kao krajnji cilj baš da vidimo koliko bi dobili na izborima

Čak su se i Srbi ( Srbijanci) odrekli ideje Jugoslavije , samo još poneki bolesnik kod nas snatri o istoj

sve dobro...

Tko je glasao

@zdrava hrvatska hrastovina

Zanima me s kojim zapravo mojim tvrdnjama ili tezama iz dnevnika vi polemizirate?
Kad ničeg od onoga na što se vi referirate u mojim dnevnicima nema.

Ali im nešto drugo, vi sami meni nešto pripišete, a onda se poput rabičnih pasa okomite na to što ste mi sami pripisali.
Zašto to radite?
Pa uglavnom zato što ništa od onoga što ja iznosim ne možete argumentirano demantirati, a ne možete zato što ja iznosim istinu zasnovanu na činjenicama.
Te činjenice su i vama dobro poznate, ali se one ne uklapaju u sustav proglašenih istina.

Vama je primjerice potpuno jasno da Tuđman nije stvarao ništa, a najmanje državu, ali kako ćete vi to priznati kad ste vi pomagali Tuđmanu u tom "stvaranju", mnogi od vas i zločine počinili u svom "stvaralačkom zanosu"?
I sada se pojavljuje nekakav Feniks i kaže da car ne nosi nikakvo šareno ruho, nego je car gol k'o od majke rođen, jer se pokazalo da ono što ste vi stvorili predvođeni Tuđmanom, jednostavno nije sposobno za život.
Feniks vam naprosto donosi loše vijesti, poznato je da donositelja loših vijesti treba eliminirati.
Eto tako izgleda vaša polemika, koja u svojoj suštini to i nije, jer je to zaprvo nastojanje usmjereno na eliminiranje donositelja loših vijesti.

Tko je glasao

@Fićo jedina vijest i poruka

@Fićo jedina vijest i poruka tvog baljezganja je cviljenje za propalom Srboslavijom u kojoj si bio spadalo i potrčko beogradske trofazne ideologije! Što se tu molim te lijepo ima demantirati!?

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@praznoglavo mlataralo

Bar jedan citat, please.
Kad bi tko primjerice napisao da ti nisi idiot, ja bih ga odmah demantirao.

Tko je glasao

@Fićo tko je neurozan i glup kao qurac ima pravo da se ljuti!

@Fićo svaku ružnu riječ s tvoje strane i svaki minus onih koji puše tvoje priče treba smatrati kao dokaz da sam vas pogodio u živac, a tko je živčan, neurozan i glup kao qurac ima pravo da se ljuti!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@praznoglavo mlataralo

Moram priznati da ja ne znam kako bi me oni, koje ja i ne smatram ljudima, a ti upravo među takve sudiš, mogi ljutiti ili uvrijediti.
Ti si poput podrepne muhe koja dobrom paripu ništa ne može, ona mu samo dosađuje.

Tko je glasao

paripčina

u nekim krajevima se " parip" kaže za kastriranog konja- kastrata @Feniksiću

...m da, znamo mi da nisi imao muda, kažu babe da tko nije za pušku nije ni za curu, štoćereć da se radi o slabom, bezmudom muškarcu

al si zato jak na jeziku u MP3

sve dobro...

Tko je glasao

"al si zato jak na jeziku u MP3"

@drvosjek ma pod "paripom" je Fićo mislio na svoju sposobnost bježanja!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Fićo sve se vidi iz

@Fićo sve se vidi iz priloženog, a tvoji bijedni pokušaji vrijeđana samo potvrđuju jad i bijedutvoje jalušne jugonostalgičarske duše. Kada si već zalutao u životinjsko carstvo evo jedan otebi, samo ne kao konju, što u stvrnosti jesi, već kao zecu. Onom zecu koji je glavom bez obzira pobjegao iz bjelovarske vojarne kada je tamo zagustilo. Da bi bolje razumeo tekst je na srpskom jeziku: Leto. 40 stepeni u hladu. Zec sedi u hladovini bukve i šilji jedan kolac. Prolazi vuk:
- Zeko, zeko, što to radiš?
- Šiljim kolac da ubijem medvjeda.
Misli vuk: 'Jadni zeko, udarila mu vrućina u glavu'. Prolazi lisica:
- Zeko, zeko, što to radiš?
- Šiljim kolac da ubijem medvjeda.
Misli lija: 'Jadni zeko, poludio od ove vrućine'. Prolazi medo:
- Zeko, zeko, što to radiš?
- Šiljim kolac i pričam gluposti...

Nego Fićo znaš li ti zašto među takvima kao što si ti ima puno pedera?
Vjerujem da znaš odgovor koji glasi: Zato što vam lakše ulazi u dupe nego u glavu...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

lako

je meni sta su propali projekti juga, ali brine me sta se nismo bas proslavili nakon ostvarenja našeg tisućljetnog sna o samostalnosti. Sta ćemo s tim? Kad se namjeravamo suočit s činjenicama?
Ja recimo ne mogu domoljubljem platit stanarinu, iako su ga neki fino "monetizirali".
Vidin da si ljut na bivše države, ali sta velis da opet probamo bit austrijski protektorat? Možemo i Mađare zvat, čisto radi ppetrine ljubavi prema Orbanu.

Tko je glasao

Pa, nek se u imenu ljutnje na

Pa, nek se u imenu ljutnje na staru drzavu odrekne svog beneficiranog staza iz stare drzave i prijevremene penzije i da u fond za danasnje radnike koji ce morat radit do neke osamdesete. Lako je skakutat okolo s zastavicom, a istovremeno uzivat u komunistickoj prijevremenoj penziji.

Tko je glasao

e moj @Fićo "herojčino" brzih

e moj @Fićo "herojčino" brzih nogu. Daj gukni ti nama nešto o tom tvom "srcu junačkom" i onom bješte noge noge, posrat ću vas, koje su te u padu bjelovarske vojarne onako hitro odnijele iz zone opasnosti ostavivši braću Srbe na cjedilu!.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Hrvatska je slavila i primila čestitke

a tebo @Fićo i onima kojma to smeta, jer pate zbog raspada Srboslavije imaju pravo svoju dudoku žalost i frustraciju zbog toga izraziti panfleta po internetskim portalima!
http://www.youtube.com/watch?v=Kim94X46rKk

@Fićo ti si veliki sretnik koji je dobio hrvatsko državljanstvo temelje dosjelosti. Naravno Himna Republike Hrvatske ti svaki puta odzvanja u ušima kada vidiš hrvatski grb i hrvatsku zastavu! Zato @Fićo predlažem ti da ponoviš gradivo i u čast Dana državnosti zapjevaš:
"Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
da bi vazda sretna bila!

Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci,
Nit' ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!"

Za učvrščivanje gradiva predlažem ti da napamet naučiš izvornu verziju hrvatske Himne čiji se stihovi temelje na povijesnim stihovima koji su objavljeni u književnom listu "Danica" (Danicza Horvatzka, Slavonzka y Dalmatinzka) 14. ožujka 1835. godine pod naslovom "Horvatska domovina".

"Lěpa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave dědovino,
Da bi vazda čestna bila!

Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina,
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!

Vedro nebo, vedro čelo,
Blaga persa, blage noći,
Toplo lěto, toplo dělo,
Bistre vode, bistre oči:

Vele gore, veli ljudi,
Rujna lica, rujna vina,
Silni gromi, silni udi; —
To je naša domovina!

Ženju serpi, mašu kose,
Děd se žuri, snope broji,
Škriplju vozi, brašno nose,
Snaša preduć málo doji:

Pase marha, rog se čuje,
Oj, oj zvenči, oj, u tmine,
K ognju star i mlad šetuje; —
Evo t’ naške domovine!

Luč iz mraka dalko sija,
Po veseloj livadici,
Pěsme glasno brěg odbija,
Ljubni poje k tamburici:

Kolo vode, živo kolo,
I na berdu, i v dolini,
Plešu mladji sve okolo; —
Mi smo, pobre, v domovini!

Magla, što li, Unu skriva?
Ni l’ to našiu jauk turobni?
Tko li moleć smert naziva?
Il’ slobodni, il’ su robni?

»Rat je, bratjo, rat junaci,
Pušku hvataj, sablju paši,
Sedlaj konjče, hajd pešjaci,
Slava budi, gdi su naši!«

Buči bura, magla projde, —
Puca zora, tmina běži, —
Tuga mine, radost dojde, —
Zdravo slobost, — dušman leži!

Veseli se, tužna mati,
Padoše ti verli sini,
Ko junaci, ko Horvati,
Ljaše kervcu domovini!

Teci, Sava hitra, teci
Nit’ ti Dunaj silu gubi,
Kud li šumiš, světu reci:
Da svog’ doma Horvat ljubi,

Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrastje bura vije,
Dok mu mertve grob sakrije,
Dok mu živo serdce bije!"

Sretan ti Dan Državnosti @Fićo! Naravno i svim tvojim pobornicima i štovateljima tvojih spisateljskih vratolomija s psihoterapeutskim djelovanjem!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@praznoglavo mlataralo

A koja je ono bila himna SRH?

Tko je glasao

@Fićo za a prave Hrvate hrvatska himna je bil i osta uvijek ista

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila!
Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!
Teci Dravo, Savo teci,
Nit' ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.
Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!

Za tebe i zagovornike bratstva i jedinstva i ostale srpske poturice
http://www.youtube.com/watch?v=92fBnrfv_rk
http://www.youtube.com/watch?v=_in4ysLpVLY

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Fićo za a prave Hrvate hrvatska himna je bil i osta uvijek ista

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila!
Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!
Teci Dravo, Savo teci,
Nit' ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.
Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!

Za tebe i zagovornike bratstva i jedinstva i ostale srpske poturice
http://www.youtube.com/watch?v=92fBnrfv_rk
http://www.youtube.com/watch?v=_in4ysLpVLY

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Fićo za a prave Hrvate hrvatska himna je bil i osta uvijek ista

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila!
Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!
Teci Dravo, Savo teci,
Nit' ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.
Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!

Za tebe i zagovornike bratstva i jedinstva i ostale srpske poturice
http://www.youtube.com/watch?v=92fBnrfv_rk
http://www.youtube.com/watch?v=_in4ysLpVLY

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Fićo poznato je da iz lude jame, ludi vjetar puše!

@Fićo, Fićo što dalje to gore, ali ako ti to liječi tvoju nakaradnu i bolesnu jugonostalgičarsku dušu, neka ti je sa srećom!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

(neizbjegavanje rata

@Fenikse,
ne bih se niakkoa složila s tvojom tvrdnjom citiram:Dan državnosti, uvjeravaju nas, ako bismo odluku o pokretanju rata, jer 25. 06. 1991. je Hrvatski sabor, shvativši da je „rat šansa koju ne smijmo propustiti“, donio odluku koja je značila pokretanje rata i ništa više. kraj citata . prije bih rekla kako su Hrvatska i Slovenija proglasile samostalnost kako bi izbjegle rat. za Sloveniju je poznato kako se je trudila izići iz države SFRJ. promijena politčke scene u Europi, pad Berlinskog zida,. smrt diktatora Nicolae Ceaușescu u Rumunjskioj je smo ppomoglo njenim težnjama. također ne smijemo zaboraviti kako su prije proglašenja za otcijepljenje prethodile barikade nu krajevima sa srpskom većinom, krvavi Uskrs na Plitvicama i masakrhrvatskih policajaca u Borovu selu.iza toga je slijedio referendu,m 19. svibnja i kao rezultat refernduma proglašenje samostalnosti R Hrvatske http://hr.wikipedia.org/wiki/Ustavna_odluka_o_suverenosti_i_samostalnosti_Republike_Hrvatske. pitanje je da li bi uopće došlo do rata da Europska zajednica nije dala tropmjesečni moratorij. Srbija je mogla udariti na Hrvatsku i Sloveniju jer su još bile u granicama SFRJ.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga

Sve što si nadrobila, a dogodilo se, nikakve veze nema s činjenicom da je Hrvatska i kao SRH bila država i da je nije stvorio Tuiđman.

A da mi malo sagledamo uzroke i posljedice, onda bismo vidjeli da su "balvanima i barikadama" prethodili diskiminacija Srba i provođenje mjera državnog terora nad njima.

Kome je i zašto smetala konstitutivnost Srba u Hrvatskoj koju su stekli boreći se rame uz rame s Hrvatima, da njihov stradanja u ustaškim logorima smrti ne spominjem, pa i za uspostavu FDH kao nacionalne države hrvatskog naroda.

Ostaje nepobitna činjenica da se ni Slovenija ni Hrvatska nisu ni pokušale osamostaliti/odcijepiti mirnim putem, onako kako je to predlagao Ante Marković, već su obje krenule putem nasilne secesije izazivajući intervenciju JNA.

Tko je glasao

@Fenikse

svaka čast za tvoju disgresiju. ćim nemožeš pobiti neku povijesnu činjenicu odmah se pozivaš na Tuđmana. što se tiče Ante markovića i samostalnog odcijepljena on nije bio za njega. da je bio ne bi toliko trčao po tadašnjem SSSR-u i državama bliskog Istoka koje su bile dužne Jugi, a najviše Hrvatskoj. Ppoznato je kako je Ferimport, hrvatska firma sa sjedištem u Zagrebu uvozi stvari za SSSR. marković je odbio prijedlog SSSR da on, SSSR , umjesto da isplati dug sagradi jednu nuklearku u Hrvatskoj i metro u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.
Milošević je želio bito drugi Tito i želio je federalnu državu s elementima centralizna. Izetbegović i ostali su bili za federaciju jer jedino su na taj način mogli opstti na vlasti. ancek je bio za konfederaciju Francek i Kučan su bili za konfederaciju. Ustav od 1974. je omogućivao republikama odxijepljenje i na njega su se pozvali Francek i Kučan kad nisu uspjeli pregovori o odcijepljenju.
što se tiče samih Srba Hrvatski ustav je jedna od rijetkih ustava, ako ne i jedinu u kojem se govori i manjinama i njihovim pravima. jedini je problem što neki srpsli političari se nisu htjeli pomiriti sa statusom nacionalne manjine već su uporno htjeli nešto vipe.da su Srbi konstitutivni narod. za konstitutivni narod se mora imati puno više od 12 posto, koliko je do rata bilo Srba u Hrvatskoj. konstitutivnost se ne stječe u zajedničkoj borbi niti u stradanjmime već postotokom stanovništva u nekoj državi. teško je biti konstitutivan narod u dvije susjedne države a to bi po Srbima ispalo. znači da njih treba biti jednako kao i Hrvata u Hrvatskoj, a tada bi se lako mogli spojiti usa Srbijom u Veliku Srbiju.
nema ništa protiv Srba ali protiv velike Srbije imam.

w. ;)

Tko je glasao

""balvanima i barikadama" prethodili diskiminacija Srba"

je @Fićo četnička je kopilad dizala balvan revoluciju, a onda kao da se nije ništa dogodilo, dolazila sa barikada po isplatu plaća. Hrvatski im pekari od hrvatskog žita pekli kruh i snabjevali ih iz balvan barikada, a oni iz "zahvalnosti" maltretirali ubijali, klali, protjerivali razarali i pucali po hrvatskim gradovima i selima. Zločinačka srbočetnička banda u maslinasto sivim odorama je žderala hrvatsko meso, kruh mlijeko, voće i povrće i naoružavala krvožderne komšije, a ti lapdaš o tomu kako "Ostaje nepobitna činjenica da se ni Slovenija ni Hrvatska nisu ni pokušale osamostaliti/odcijepiti mirnim putem" Nisti ti @Fićo kriv što ti je pamet pomutila žal, jad i tuga za sluganstvom četničkoj ideologiji, od koje si u Srboslaviji očigledno živio kao bubreg u četničkom loju!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci