Tagovi

Hrvatska i nova energetska paradigma

Novi ministar zaštite okoliša polako zabija zadnje čavle u lijes projekta Plomin C i općenito Energetske Strategije Republike Hrvatske iz 2009. godine. I dobro što je tako!

Stav je da treba hitno napraviti novu energetsku strategiju, jer je stara strategija iz 2009. godine predvidjela velike kapacitete termoelektrana na ugljen. Dakle, s obzirom da imamo novu europsku energetsku politiku sa snažnim ciljevima u pogledu povećanja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenje emisije, onda se objekti tipa Plomin C jako teško u to uklapaju....

- Je li gradnja termoelektrana na ugljen u Pločama i Plominu završena priča?

To moraju reći ljudi koji će napraviti energetsku strategiju ali može se očekivati da se to jako teško može uklopiti jer je uvozni ugljen i ekonomski neodrživ projekt, dakle, mi nemamo svoje ugljenokope, a druga je stvar da je i po emisijama i CO2 i drugih zagađivala to vrlo problematičan projekt

-Dobrović.

Važno je napomenuti da, osim što je ugljen ekonomski i ekološki neisplativ, misao da ekološki prihvatljivije tehnologije isključivo mogu raditi uz velike subvencije je prošlost i zapravo se može krenuti naprijed u ekonomskom smislu uz orijentaciju na njih. Puno više radnih mjesta.

Netko će reći da, recimo, u Hrvatskoj ne možemo proizvoditi PV panele povoljnije nego konkurenti iz Kine, npr. ALI više radnih mjesta je na instalaciji istih na krovove, na mreži...
Također, riječ je o istovremenom ulaganju u energetsku učinkovitost (radna mjesta za termotehniku, građevinu na fasadama, za elektrotehniku, za stolariju..), za elektrifikaciju transporta, koja nije jako ekološka ako je energija iz ugljena, makar i tada u gradovima je manje zagađenje.
Ako je energija iz obnovljivih (zajedno s velikim hidroelektranama), onda je to prava ekološka i ekonomski opravdana elektrifikacija transporta. Ovo također generira radna mjesta.
Cijela stvar nije toliko nova danas, već se priča nekoliko godina u ovom smjeru (http://www.croenergo.eu/Strategijom-niskougljicnog-razvoja-do-80000-zele...)

Dakle, promjena paradigme u energetskom sustavu je zamašnjak za gospodarstvo! Više sada nego kad se računalo na velike investicije (centralizirana postrojenja, vertikalno integrirana državna kompanija). Također, pruža priliku većem broju malih obrtnika, malih inženjerskih ureda i široj populaciji da se u ovim sektorima zaposle i žive od promjena koje se događaju.

Komentari

...ja bih bio malo

...ja bih bio malo heretičan,
Ako već treba raditi energetsku strategiju...a valjda treba, jel´, jer posao državne administracije jest da ima strategiju...
e, ne bi li trebalo za strateško promišljanje pokušati anticipirati budućnost,? a ne samo baratati s već provarenim premisama... kao da će i one trajati u toj budućnosti za koju se strategije pripremaju.
Termoelektrane o kojima je riječ, i koje se kao pitanje aktualiziraju, bile su aktualne i unazad 5 godina...za kojih se cijena ugljena prepolovila. U isto vrijeme je nafta pojeftinila preko 70%.
...što će reći da tih resursa ne fali, ima ih. I bit će ih.
A bit će ih još dugo jeftinih jer svi proizvođači svoju proizvodnju energenata zasnivaju na kreditnom financiranju,
a da bi održali servisiranje tog duga trebaju cash flow...pa će i za cijenu prodaje ispod proizvodne cijene još dugo biti u funkciji.
...a i kad´ se likvidiraju prije ili kasnije, preuzet će netko njihove aktive za mizeriju, na aukcijama za možda 10%-20% vrijednosti tih rezervi pod zemljom..., i moći će u tom sljedećem ciklusu prodavati još jeftinije,
Naftne rezerve, poznate, se procjenjuju na 1.656 milijardi barela. Ima toga, uz svjetsku potrošnju od oko 35 milijardi barela godišnje, a koja svake godine pada iz raznih razloga,
...daklem, svaka kalkulacija s cijenom energije odprije 3-4-5 godina kada je bila trostruka od današnje (a ima toga još, ...nove tehnologije na, procjenjujem, 10godišnjem obzoru, očekivani kreditni slom, negativne kamatne stope centralnih banaka, deflacija, izmjenjene geopolitičke okolnosti....) danas ne vrijedi. Normalno, ništa što smo doskora znali, ne vrijedi danas,...ako se energetika gleda samo kao cjenovna kategorija.
Ako se uključi socijalna dimenzija? onda imamo paradoks da je državi u interesu da svaki energent bez razlike bude što skuplji...
...dakle, bit´ će energije kao takve na međunarodnom tržištu. Jeftine. I ako je mi ne proizvedemo...
...a obnovljiva je skupa. I skupu ju samo možemo proizvest. Ili jeftino kupit´.
Pa ti biraj energetsku strategiju,

Tko je glasao

Da, to je zaista način da vodite bilo što

Zamislimo da vodite privatnu tvrtku na način da kažete: nema veze kakvi su tržišni uvjeti i što je strategija na koju ide okruženje. Ja ću zamisliti da se sve sruši kao kula od karata u roku dvije godine i ponašati se kao da će tržište nakon toga biti kao prije WWII...

Što se tiče rezervi fosilnih goriva, nije riječ o nestanku, nego o promjeni paradigme. Kamen je još uvijek oko nas, ali vaš kuhinjski nož nije više od njega, jel tako?

A sad tehnički ozbiljno: moguće je temeljiti strategiju na uvozu. Ali tako ne ostvarujete baš otvaranje radnih mjesta, ne proizvodi se ništa u Hrvatskoj i ostaje vam samo turizam, osim ako vam je strategija organske poljoprivrede nešto sofisticiranija od ove gornje energetske koju biste predložili...

čovjek iza gomile

Tko je glasao

a, ne, nisam predlagao

a, ne,
nisam predlagao strategiju. Čak štoviše, dodao sam dimenziju koja obično fali, ali kao primjedbu i podsjetnik. Da postoji i druga mogućnost. Da nema definirane "strategije", već da se stvar proaktivno postavi, i da se baš ne mora inzistirati na, možda, potrošenim rješenjima.
Jer, zašto bi se država baš morala obvezivati kroz strategiju na dugoročne investicije za koje će izdavati garancije....a to je posao privatnih investitora....
Sudjelovati na projektu ITER, ili uključititi se u francuski WEST, ili pri njemačkom Wendelsteinu7-X ima strateškog smisla, naravno, itekako...po svim aspektima, i ekonomskim, i znanstvenim, i prestižnim. To je posao za državu. Sudjelovati u stvaranju budućnosti makar djelom. I evropskog prvenstva u svijetu.A ona, budućnost, je tu. Rezultati su već vidljivi. Sudjelovati svim kapacitetima. Bez pitanja.
....ali ako se treba zaduživati, prikopčati si kuglu koju ćeš vući na nozi najmanje dvadesetak godina bez mogućnosti defaulta....to je posao najobičnijih firmi. Njima država treba omogućiti sve uvjete da ostvare svoje poduzetničke namjere. Ako ih imaju. I ako ispunjavaju sve uvjete, naravno. Poduzeća skupa sa svojim strategijama ako uspiju, odlično...ako ne, preuzeti će netko drugi. Prosto k'o pasulj. Ako takvih nema, ima energetske robe na tržištu.
...pa ako se promjene uvjeti "na tržištu", mjenjat će se na tržištu, za sudionike tržišne utakmice. A država to nije. A bome niti su se državne administracije nešto pokazale kao vještim "partnerima u poslu". Na "tržištu".
....

Tko je glasao

To je nešto drugo

TO je dosta dobro pogođeno. Ne vidim zašto bi se pisanje strategije vraćalo na velika kapitalna ulaganja. Može biti da samo treba pokazati kako točno će se sustav prilagoditi velikim privatnim ulaganjima u distribuiranu proizvodnju (ili ne) i kako će ta ulaganja omogućiti i olakšati.

Na ovom tržištu nije nužno da se ide u velika zaduživanja. Samo da se omogući da tržište funkcionira.

Ovo ulaganje države zapravo bi bilo ulaganje državne kompanije, to jest HEP-a, a pitanje je koliko dugo će ostati državni u onom dijelu koji je sposoban za takva ulaganja.

čovjek iza gomile

Tko je glasao

he, ja nis´ uzeo u obzir da

he, ja nis´ uzeo u obzir da si friški ovdje. Pa se nisam nešto trudio da istaknem svoju staru alergiju na "poticaje" i sve uz to što ide...
Jedini stvarni "poticaj" sa strane Države je po meni samo stvarno učinkovita Država. Pa tko bolji. Nema se što ona igrati poduzetništva. Nije za to ni kapacitirana...tako i iskustvo kaže. Nije to samo teorija.

Tko je glasao

Svaka pametna država radi

Svaka pametna država radi termoelektranu na ugljen u blizini državnog ugljenokopa-rudnika.
Samo idiot moraš biti da takvo čudo ideš raditi na uvozni ugljen ma koliko jeftin bio, a nije.
Mi bi radili elektranu na ugljen a valjda bi talijani radili elektranu na plin iz Jadrana, bravo !
Zapravo, takav državni "interes" me nebi ni začudio.
Prije nekih 15-20g. kad je bila umjetost nabaviti ugljen, jedan susjen kupio par tona ugljena,
ložio neku staru peć za centralno sa njim pa podigao skoro pa pravu pobunu, peticije su se pisale
da gospodi ugljen smrdi i da zagađuje okoliš, jedna jedina peć za centralno.
Čak mu je grad izašao u susret i za manje novce je dobio priključak na plin.
Zakaj zagrebačke toplane nisu na ugljen, HŽ kargo nam je bez posla, vozili bi ugljen
iz Ploča ili Rijeke do Zagreba, u čemu je problem, smrdi?
Regulacija rijeka i male protočne elektrane, zašto ih nemamo na Savi?
Neisplativo? Pa sve je neisplativo ali država mora investirati za budućnost a ne samo
za 4 godine nečijeg mandata.
Najneisplatija investicija nam je Hrvatska Vlada i Sabor pa ih plaćemo, nije problem.

Tko je glasao

jura, struja je tržišna roba,

jura, struja je tržišna roba, a cijena ovisi o tome koliko su kupci spremni platiti. Ako si ti spreman platiti dvije kune za kwh struje iz obnovljivih izvora, mi ćemo to tebi promptno isporučiti, samo nemoj se poslije žaliti na cijenu od jedne kune, ili nižu, koju ćemo plaćati mi koji se ne žalimo na termo elektrane na ugljen.
Zagađenja zraka i okoline su iz mnogih izvora. Najveći zagađivači su motori na unutarnje izgaranje, ali Dobrović nema namjeru smanjiti broj automobila u prometu, čak štoviše vjerojatno jako voli svog luksuznog državnog ljubimca i šofera, koji se ne zamara štednjom državnog benzina.
Termoelektrane se lože na jeftiniji ugljen, a taj je uvozni, australski ili južnoafrički. I u čemu je tu problem? I nafta i plin su uvozni..... po logici da energetski kapaciteti moraju raditi na domaća goriva mi bi svi imali petrolejke, a vozili bi isključivo bicikle.
Prema tome stvar je jednostavna. Ako ti želiš skuplju struju iz sunca ili vjetra moraš platiti garantiranu višu cijenu generatorima struje iz sunca ili vjetra, i pored toga moraš izgraditi remoelektrane koje ne rade nego su samo u pripremi za vrijeme kad nema ni vjetra ni sunca.

Tko je glasao

Tržište

Električna energija je roba, a osnovala se i burza električne energije. E sad, kako biste prodali na burzi proizvod po cijeni 60-100 Eura /MWh, kad vam obnovljivi isporučuju bez cijene goriva, dakle, natječu se s 0-10 Eura /MWh (ne govorim o cijeni po kojoj se neko postrojenje isplaćuje za 10 godina, nego o cijeni po kojoj netko može prodati jabuku, ako mu je cijena proizvodnje jabuke 5 lipa..).
Poticajne cijene za obnovljive su postigle svoj cilj, obnovljive tehnologije su sada jefitnije od konkurentskih. U Hrvatskoj možete kupiti PV panel, instalirati ga i izračunati si proizvodnu cijenu po kWh - u Dalmaciji će to biti manje od cijene električne energije iz mreže.
Elektrane za rezervu/pokrivanje vršne potrošnje mogu biti primjerice elektrane-toplane, koje već imamo. Također imamo i hidroelektrane s branama koje mogu pokriti određene vršne zahtjeve.

Mislim da ne bismo strategiju trebali promatrati iz perspektive toga što vozi ministre, jer ministara je 20. Bila bi zgodna propagandna poruka da voze, primjerice hibride ili pak bicikle. Ali samo populizam.

čovjek iza gomile

Tko je glasao

Pa realno gledano je 2 kune

Pa realno gledano je 2 kune još i jeftino kad se uzme u obzir koliko košta liječenje onih koji u okolini termo elektrana na ugljen obole i saniranje okoline od zagađenja.

Tko je glasao

OK, ja sam za termoelektrane

OK, ja sam za termoelektrane i jeftinu struju ali u tvom dvorištu, nisam neki "zeleni" da me toliko brine zagađenje ali bi one koji najviše zagađuju
tjerao da žive u tom i takvom okruženju.
Što je to državno vlasništvo, da li je to vlasništvo svih nas ili nas netko uvjerava da je to nečija privatna prčija!?
Hrvatska ima plina da bi za kućanstva i industriju mogao biti besplatan, imamo mi i neke izvore nafte, gdi ta nafta završava tko je prodaje i kome?
Imamo rijeke, nemamo hidroelektrane (zanemarimo dvije na Dravi) ali smo dovoljno bogati da male hidroelektrane prodamo privatnicima za sitne novce.
Država bi morala osigurati jeftinu energiju pa da vidiš pokretanje investicija, proizvodnje itd.
I još, onoga tko je dozvolio da struja iz obnovljivih tj. tih alternativnih izvora bude više plačena od klasičnih izvora treba u najmanju ruku zatvoriti, kazniti
ili da tu razliku plati iz svog džepa. Tko je to odobrio i zašto? Da, znam, 100% sam siguran privatni interesi i pelješenje naivnih poreznih obveznika.
A najgore od svega je da je poreznih obveznika sve manje, država se zadužuje skupim kreditima da bi financirala takve privatne nepotrebne projekte
i plačala preogroman državni aparat, kad će se sve to urušiti do temelja?

Tko je glasao

Ispravka

Dakle, u Hrvatskoj je 2110 MW hidroelektrana, a najviše je u Dalmaciji i Primorju! Dvije na Dravi su zapravo tri na Dravi i to ukupno oko 250 MW instalirane snage.

Poticajne cijene za obnovljive sam objasnio u jednom drugom komentaru. Radi se o strateškom interesu RH i EU, kao što piše i u zakonu. To je nešto što je upalilo.

Nafte i plina imamo za oko 50% potreba. Slažem se da bi plin mogao biti jeftiniji, ali mislim da bi trebalo kvalitetnije raditi toplinsku mrežu i toplinsku energiju centralizirano proizvoditi. Efikasnije je.

A najgore od svega je da je poreznih obveznika sve manje, država se zadužuje skupim kreditima da bi financirala takve privatne nepotrebne projekte
i plačala preogroman državni aparat, kad će se sve to urušiti do temelja?

S ovim se slažem, osim što se očito ne slažemo oko toga koji su to nepotrebni projekti.

čovjek iza gomile

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci