Tagovi

Hrvatska i MMF

Mračni je na svom blogu (link) objavio intervju s Dragutinom Lesarom, ajmo reći prominentnim HNS-ovcem, nakon čega se razvila živahna i zanimljiva diskusija koja se dotakla mnogih tema. Pored domaćih tema (zanimljive informacije o nanbudo aferi), „pala“ je diskusija o EU i NATO-u koja je donekle zaokružena, ali meni je za oko zapelo spominjanje MMF-a.

Pa Tomo kaže: "Svaka iole upućena osoba s dovoljnim vještinama korištenja interneta mogla je naići na informacije o stvarnim akcijama koje provodi mmf, kako sustavno uništava gospodarstva tranzicijskih, i zemalja trećeg svijeta...".

E to svakako nije understatement. Pazi – „stvarnim akcijama“ (znači, aktivno djelovanje) kojima „sustavno uništava“ (znači, postoji plan) „gospodarstva tranzicijskih, i zemalja trećeg svijeta“.

Stara dobra hrvatska teorija zavjere. Ali, po mome mišljenju, kriva.

Istina jest da se u zadnje vrijeme preispituje politika tzv. "Washingtonskog konsenzusa" po kojoj je put do bogatstva za zemlje tranzicije i Latinske Amerike vodio preko otvaranja tržišta i masovne privatizacije uz kontrolu troškova države.
Nažalost, ispalo je da INSTITUCIJE tih država nisu bile u stanju to provesti na pravi način pa se desila skrivena, a ponekad čak i legalna, pljačka u kojoj su se bogatiji još više obogatili a siromašni još više osiromašili. Međutim, to nije krivnja MMF-a (iako ih se može kriviti što to nisu predvidjeli).
Isto tako je bitno reći da su pritisci MMF-a na hrvatsku ekonomsku politiku djelovali pozitivno jer da nije bilo toga danas bi država vjerojatno "jela" 70 % GDP-a, a ne "samo" 50 % (eto, barem tu smo dostigli Švedsku i za duplo "prestigli" Ameriku). Osnovna preporuka koju je MMF konstantno ponavljao je kresanje državnih rashoda koji se moraju smanjiti kako bi se investicije usmjerile u privredu. U tom svjetlu me zaprepaštava činjenica kako najvaljeno povećanje budžeta na 108 milijardi kuna sa 98,8 milijardi u 2006. prolazi bez ikakve javne rasprave. Dokle će država uzimati sve više i davati to svojim nesposobnim i nemotiviranim birokratima da potroše kako ih je volja ?
Što se tiče privatizacije, mislim da je jasno da ćemo privatizirati sve što se privatizirati da, i to je također ispravna politika jer je država (barem kod nas) najgori vlasnik. Tu se doduše javlja problem implementacije (čitaj problem pljačke), ali to ponovo nema veze s MMF-om (kako je lijepo druge kriviti za svoje grijehe :-).
I na kraju, nitko nije Hrvatsku silio na suradnju s MMF-om (eto, pogledaj npr. Sjevernu Koreju, jebe se njima živo što će MMF reći :-). Nama je MMF od kraja 90-tih nužno trebao radi kredibiliteta kod vanjskih kreditora od kojih smo iskali lovu koju sami nismo imali (odnosno koju se tajkuni pod mantijom vlasti opljačkali). Plain and simple, mi smo došli k njima i mi smo trebali njih. I kao što moraš prihvatiti uvjete banke kad dižeš kredit, oš' neš', tako je bilo i s MMF-om. Danas smo to prošli i koliko se sjećam baš nedavno je bilo u vijestima nešto o prekidu stand-by aranžmana.

Tagovi

Komentari

sa ili bez MMFa pitanje

sa ili bez MMFa pitanje rashodne strane državnog proračuna je nešto u što se nijedna dosadašnja vlada nije upustila

Upozorio bih da je rast budžeta od 10 milijardi kuna bitno veće od rasta prihoda države koji se može dogoditi u 2007. Upozorio bih i da pojedini privatizacijski prihodi koji su se trebali dogoditi u 2006 se nisu desili, te da se cijela priča oko Plive dogodila izvan okvira državnog proračuna

na stranicama HNBa postoji većina dokumentacija koja se odnosi na MMF (a ta dokumentacija bi po sili zakona morala biti dostupna i na stranicama ministarstva financija, no tamo o tome nećete ništa pronaći) i ako i uzmemo u obzir teoriju zavjere, mora se priznati kako su ciljevi koji su tamo postavljeni skroz OK sa ili bez MMFa; probajte usporediti zadane ciljeve i stvarno stanje koje danas imamo i naići ćete na veliki raskorak

ulazimo u predizbornu godinu bez MMFa kojeg smo uspješno koristili kao "bauka" koji je pazio na to što radimo, ja se bojim da naši političari nisu dovoljno odgovorni da si smijemo dozvoliti da nema neke eksterne kontrole nad njihovim aktivnostima

Tko je glasao

Da, MMF je služio kao bauk.

Da, MMF je služio kao bauk. Ja se sjećam bombastičnih naslova iz novina "MMF traži smanjenje mirovina" i sličnih. Sada će uloga "zlog policajca" ostati samo na EU.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Ma nemoj ti meni Zvone da

Ma nemoj ti meni Zvone da MMF nije loš kad svatko tko zna u google upisati "MMF antiglobalism" može doći do kristalno jasnih informacija da je to sve skupa jedna velika zavjera malih zelenih koji su se dogovorili s G.W.Bushom da će napasti Iraq, zato što Sadam nije htio sa Bin Ladenom dogovoriti se o tome hoće li Sudan imati posla s izbjeglicama iz Trinidana i Tobaga koji su izbjegli zato što je svjecka banka naredila Mongoliji da smanji poreze kako bi Exxson mogao ući na njeno tržište i tako destabilizirati susjednu Rusiju koji bi onda destabilizirala Ukrajinu, a Ukrajinci su Slaveni, kao i mi 'rvati. Pa, ako ti onda nije očito da MMF mrzi Hrvatsku i sve što je Hrvatsko - ja ne znam šta ti onda nije jasno ovdje?

Tko je glasao

Dobra, dobra :-)

Dobra, dobra :-)

Tko je glasao

ne slazem se s mnogim

ne slazem se s mnogim potezima i stavovima MMF-a i svjetske banke, no glupo je prstom stalno upirati u njih.
nije kriv MMF sto nam monetarna politika i financijske institucije nisu pratile stvaranje novih radnih mjesta a mali i srednji poduzetnici nisu imali pristup kapitalu. isto tako ne smatram ih glavnim i odgovornim krivcem sto smo se polakomili za trzisnom ekonomijom (koju, onako usput receno, nismo ni shvatili) prije no sto cemo ojacati domacu proizvodnju i domace trziste. ta mi ni dan danas ne znamo na sto se usmjeriti i na cemu graditi komparativne prednosti.

iskljucivo je nas problem i propust sto su prednost dobili gospodarski procesi tipa privatizacija, spasavanje posrnulih poduzeca, prividno ocuvanje radnih mjesta, itd.

ili, da se vratim na lesarov komentar #34 na mracnom blogu -
zube smo povadili a niti smo uzeli mjere za nove, niti smo pomogli ojacati onih par zdravih (ne bi li smanjili naglo opterecenje i polako preusmjerili zvakanje).
posljedica ocita - prisiljeni smo gutati velike zalogaje. o utjecaju na probavni trakt pisemo svakodnevno.

Tko je glasao

Bravo :-). Drago mi je da

Bravo :-). Drago mi je da nisam jedini koji je primjetio Tomine izjave. Nisam reagirao kod Mraka zato jer blogovi baš i ne trpe grananje threadova, pa da ne zatrpavam.

Hrvatski internet inače obiluje raznim teorijama zavjere, ako ti je dosadno prouči blog koji potpisuje tvoj imenjak El Radical.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Tomine izjave su rezultat

Tomine izjave su rezultat tominog višegodišnjeg trošenja vremena na čitanje knjiga, sadržaja dostupnog na internetu i u knjižnicama. Osobno si ne dopuštam diskreditirati nijedan izvor informacija, bilo zato što mi izgleda ekstremno u bilo kojem smjeru, ili zato što je izvor možda meni neuvjerljiv. Pročitam, razmislim, pa istražim.

Ajde sad zaozbiljno, koliko si ti vremena proveo proučavajući djelovanje MMF i svjetske banke? (pod istraživanje ne brojim slušanje vijesti na televiziji, ili čitanje dnevnih novina)

Svjestan sam da su moja viđenja stvari ekstremna za mnoge ljude. To ne znači nužno da pričam gluposti.

Tko je glasao

Okrivljivati MMF za teško

Okrivljivati MMF za teško gospodarsko stanje neke zemlje je pretjerano. Politika koju promovira MMF (fiskalna stabilnost, privatizacije itd.) nije jedina moguća, ali nije niti zlonamjerna. Ako neka zemlja ima bolje ideje kako da postigne ekonomski rast i otplati dugove, nitko ju ne sprječava da ih provodi.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Opet ću postavit

Opet ću postavit jednostavno pitanje, na temelju čega si zaključio da nitko ne sprječava nijednu zemlju da provodi svoje ekonomske ideje? To jednostavno nije točno, koliko god se netko to trudio prikazati drugačije.Ispod imaš par zanimljivih stvari koje jako podsjećaju na još jednu zemlju koja surađuje s mmf-om, s razlikom da su Etiopski političari otvoreno progovorili o problemu, dok naši lažu i glume pametnjakoviće.

Evo dakle par citata i linkova sa prve stranice rezultata pretrage "imf ethiopia" na guglu;

"The International Monetary Fund (IMF) has been pressing the government to sell all these state firms, but we have resisted these measures which would result in the collapse of our businesses," Mr Zenawi said.

Ethiopia has sold off part of some state enterprises, including 30% of the main telecoms operator. But the country insists that the government needs to keep a stake in developmentally important utilities such as communications, power and water.

te

Between 1998 and 2001, Ethiopia made debt repayments worth $536 million to its international creditors – money that could have been spent on improving the country’s agricultural sector and introducing safeguards to shield its population from famine.i malo ovdje:

The "economic therapy" imposed under IMF-World Bank jurisdiction is in large part responsible for triggering famine and social devastation in Ethiopia and the rest of sub-Saharan Africa, wreaking the peasant economy and impoverishing millions of people.

Tko je glasao

Opet ću postavit

Opet ću postavit jednostavno pitanje, na temelju čega si zaključio da nitko ne sprječava nijednu zemlju da provodi svoje ekonomske ideje?

Na primjeru Etiopije. Ta zemlja od 75 milijuna stanovnika uredno troši $345 milijuna dolara godišnje na oružje (ratuju protiv 4,5 milijunske Eritreje, trenutno je mir) iako je među najsiromašnijim zemljama na svijetu. Vanjski dug nije glavni problem Etiopije, nego Vlada koja nema pojma o gospodarstvu.

Što je tu MMF kriv? Etiopija je demonstrirala da ne može vraćati svoje dugove, a želi još zajmova. I onda MMF zatraži da ako žele još novca, smanje proračun kako bi mogli otplaćivati kredite. I onda je MMF loš jer otima od zdravstva i školstva, a ne korumpirana vlas koja troši više nego što ima? Ne razumijem.

Usput, zadnji tekst koji si linkao je od autora koji tvrdi da su SAD i IMF razbili Jugoslaviju zato jer je bila gospodarski uspješna. Uopće nemam volje čitati što taj ima za reći o Etiopiji.

http://www.simun.info

Tko je glasao

gospodo, a da si netko da

gospodo, a da si netko da malo truda i napiše tekst samo o MMFu pa da svi skupa onda raspravljamo tamo ili ćemo odgovarati jedan drugome na komentare sve dok komentar neće biti 2 pixela širok?

Tko je glasao

Iskreno rečeno, baš me

Iskreno rečeno, baš me zanima koliko uzak može biti komentar :))

http://www.simun.info

Tko je glasao

mislim, iskomentirali ste za

mislim, iskomentirali ste za tri poštena teksta i diskusija je doista zabavna, a kako se MMF tiče i nas moglo bi to biti zanimljivo

recimo, bilo bi zabavno da netko objasni što je to stand-by aranžman, mene je to oduvijek zanimalo

Tko je glasao

http://stats.oecd.org/glossar

http://stats.oecd.org/glossary/detail.asp?ID=6016

STAND-BY AGREEMENT - Definition:
An IMF lending facility established in 1952 through which a member country can use IMF financing up to a specified amount to overcome short-term or cyclical balance of payments difficulties. Instalments are normally phased on a quarterly basis, with their release conditional upon the member’s meeting performance criteria, such as monetary and budgetary targets.

Stand-by je aranžman o kratkoročnom kreditu koji država može i ne mora povući, a da bi dobila pravo na njega potpisuje pismo namjere gdje se obvezuje na svašta pomalo, ali uglavnom na to da da neće povećavati rashode, tj. da će kredit moći otplatiti.

MMF (IMF) je koristan jer je "lender of last resort", odnosno dati će lovu u kriznim situacijama kada komercijalne banke i druge institucije neće. No suradnja s MMF-om utječe i na kreditni rejting kod drugih kreditora, dakle na kamatu s kojom država posuđuje novac u inozemstvu.

Sa sajta HNB, trenutni rejting kod nekih uglednih agencija:

Long-term Credit Rating of the Republic of Croatia
FitchRatings: BBB-
Standard&Poor's: BBB
Moody's: Baa3

http://www.simun.info

Tko je glasao

Što se tiče Etiopije, prvo

Što se tiče Etiopije, prvo bi trebalo istražiti zašto ratuju i od koga kupuju oružje, pa tek onda reći da njihova vlada nema pojma o gospodarstvu.

A IMHO, to što oni troše te novce na oružje nije nikakav protuargument za ekonomsko neznanje njihove vlade. To samo upućuje na činjenjicu da su u ratu, a ne da krivo vode ekonomsku politiku. Ako nisam u pravu, molim Te, objasni mi tu vezu.

Možda sam ja totalno zabrijao, ali me svejedno zanima, da li je moguće da MMF-u i USA-u nije u interesu da Etiopija vrati dug? (Meni se ne čini tako glupa teza)

Razumijem zašto to kažeš, ali mi je žao što diskreditiraš ljude na temelju predrasuda. Zašto ne bi pročitao što ima čovjek za reći o tome (sad,mmf i smrt Jugoslavije) prije nego ga diskvalificiraš kao imbecila?

Tko je glasao

Etiopija i Eritreja su

Etiopija i Eritreja su donedavno bile ista država, a zatim saveznici, da bi se na kraju zakačile gotovo bratoubilački.

Ratuju oko nekog malog trokutića zemlje, ne znam je li to opravdano ili ne, imaju svoje razloge. No sigurno jest loša gospodarska politika kupovati skupe ruske avione dok ljudi gladuju.

ali me svejedno zanima, da li je moguće da MMF-u i USA-u nije u interesu da Etiopija vrati dug? (Meni se ne čini tako glupa teza)

Moguće je, ali smatram da je malo vjerojatno. Čisto sigurnosno gledano svima nam je u interesu bogatiji i uspješniji svijet, pa i Amerima. Gledano kroz nekakve političke igre na terenu Etiopija je kršćanska zemlja okružena muslimanskima, pa bi i s te strane Amerima trebalo biti u interesu da prosperira. Bankarima bi također bilo u interesu da je Etiopija bogata zemlja - mogli bi joj tada posuđivati još više novca, a danas joj posuđuju kikiriki i još moraju otpisivati dugove svako malo.

Zavjera SAD-a i MMF-a nije nemoguća, ali Occamova britva kaže da ne treba izmišljati komplicirana objašnjenja tamo gdje će jednostavna dostajati.

Razumijem zašto to kažeš, ali mi je žao što diskreditiraš ljude na temelju predrasuda. Zašto ne bi pročitao što ima čovjek za reći o tome (sad,mmf i smrt Jugoslavije) prije nego ga diskvalificiraš kao imbecila?

Primjeti da ja nisam rekao da je on imbecil. Stav o Jugoslaviji mi služi kao lakmus test raznih komentatora. Jugoslavija se nije raspala ni zbog vjere, ni zbog krize u gospodarstvu, nego zbog nacionalizma. Sasvim sigurno se nije raspala zbog zavjere stranaca. To je nešto što mi koji živimo ovdje znamo, ali svakome je jednostavno saznati. Ako neki komentator "padne" na testu Jugoslavije, onda su mi sumnjivi i njegovi komentari o ostatku svijeta ;-)

http://www.simun.info

Tko je glasao

Eto, opet je sve što si

Eto, opet je sve što si napisao vrlo razumno, no i dobrim dijelom potpuno promašeno. NHF.

Objasnit ću uskoro na svom blogu jednim postom ratnu situaciju između Indije i Pakistana, te koji su joj uzroci i zašto traje. Razgovarao sam naime nedavno s jednim časnikom HV-a koji je u Pakistanu u mirovnoj misiji, pa bih rekao da imam i neke provjerene informacije. Stoga neću sad o tome.

Čisto sigurnosno gledano svima nam je u interesu bogatiji i uspješniji svijet, pa i Amerima. Gledano kroz nekakve političke igre na terenu Etiopija je kršćanska zemlja okružena muslimanskima, pa bi i s te strane Amerima trebalo biti u interesu da prosperira.

S ovim se nikako ne mogu složiti. Ako bi Etiopija prosperirala, ne bi se zaduživala više nego manje. Čista logika. Prva stvar koju bi svak pametan napravio dok dobije nešto novaca bi bilo vratiti dugove, da ti kamate ne rastu.

Druga stvar je činjenica da amerikancima trebaju sirovine, a ne to da posuđuju više ili manje novaca nekome. Dugovi su samo sredstvo kolonizacije, a ne cilj. Treća stvar koju si zaboravio spomenuti je da je Amerika najveći izvoznik oružja u svijetu. Ako se ne bi ratovalo po svijetu, oni bi izgubili masu novca, i ekonomija bi im oslabila (ako ne kolabirala). Da si iole upućen, znao bi da Američka vanjska politika radi na principu zavadi pa vladaj, i usput prodaj svima oružje.

Bankarima bi također bilo u interesu da je Etiopija bogata zemlja - mogli bi joj tada posuđivati još više novca, a danas joj posuđuju kikiriki i još moraju otpisivati dugove svako malo.
Jesi siguran da otpisuju dugove? Samo korigiraju cifre kako bi dužnici i dalje ostali dužni, i konstantno uplaćivali, a da ih ne gurnu preduboko, u eventualni puč ili državni udar koji bi zaustavio isplaćivanje "duga".

Taj tvoj stav sa Jugoslavijom mi nikakon ne ide u glavu. Na temelju čega si toliko uvjeren da nitko izvana nije potpirivao nacionalizam i sukob? I ja živim ovdje, pa se ne slažem s tobom. Za mene si ti pao na "testu Jugoslavije", pa mi nisu odma sumnjivi i svi ostali tvoji stavovi.
:))

Tko je glasao

S ovim se nikako ne mogu

S ovim se nikako ne mogu složiti. Ako bi Etiopija prosperirala, ne bi se zaduživala više nego manje. Čista logika. Prva stvar koju bi svak pametan napravio dok dobije nešto novaca bi bilo vratiti dugove, da ti kamate ne rastu.

Pa čuj, nema skoro niti jedne zemlje koja nema nikakav dug. SAD imaju dug, Italija ima dug, Japan ima dug, Njemačka ima dug. Dug nije ništa strašno, to je normalan način poslovanja i za države i za tvrtke.

Sad usporedi dug 75 milijunske Etiopije od nekih par milijardi dolara sa dugom 4,5 milijunske Hrvatske koji je tri-četiri puta veći. Tko je bolji za bankare? ;-)

Druga stvar je činjenica da amerikancima trebaju sirovine, a ne to da posuđuju više ili manje novaca nekome. Dugovi su samo sredstvo kolonizacije, a ne cilj.

Ma daj, kakve sirovine. U Etiopiji ima nešto malo kave. Zar stvarno misliš da nekoga briga za tu kavu?

Treća stvar koju si zaboravio spomenuti je da je Amerika najveći izvoznik oružja u svijetu. Ako se ne bi ratovalo po svijetu, oni bi izgubili masu novca, i ekonomija bi im oslabila (ako ne kolabirala). Da si iole upućen, znao bi da Američka vanjska politika radi na principu zavadi pa vladaj, i usput prodaj svima oružje.

Konkretno, Etiopija i Eritreja o kojima ovdje govorimo kupuju rusko još od sedamdesetih ;o)

Ali opet, bogata zemlja može kupiti više od siromašne, tako da zavjera da ih se drži siromašnima ni po toj osnovi nema smisla.

Jesi siguran da otpisuju dugove? Samo korigiraju cifre kako bi dužnici i dalje ostali dužni, i konstantno uplaćivali, a da ih ne gurnu preduboko, u eventualni puč ili državni udar koji bi zaustavio isplaćivanje "duga".

Pa čuo si za Bono Voxa i njegovu kampanju otpisa dugova? Bilo je i nekih uspjeha, a nije to niti prva takva kampanja.

Taj tvoj stav sa Jugoslavijom mi nikakon ne ide u glavu. Na temelju čega si toliko uvjeren da nitko izvana nije potpirivao nacionalizam i sukob? I ja živim ovdje, pa se ne slažem s tobom.

Nije valjda da misliš da nas stranci "bre zavade"? Slom Jugoslavije nije došao odjednom, titrao je u pozadini cijelo vrijeme. Imaš 1971. jedan nacionalistički pokret. Imaš rezultat referenduma o samostalnosti. Znaš ti kojih razmjera bi trebala biti zavjera koja bi protiv volje stanovnika razbila Jugoslaviju? Daj prouči ovaj članak.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Još nešto sa wikipedie

Još nešto sa wikipedie (etiopska ekonomija), možda nekome i ne zvuči zanimljivo, ali meni je zanimljivo primjetiti kako se ratovi često dešavaju zemljama koje bi trebale početi prosperirati.

In December 1999, Ethiopia signed a $1.4 billion (1.4 G$) joint venture deal to develop a huge natural gas field in the Somali Region. The war with Eritrea has forced the government to spend scarce resources on the military and forced the government to scale back ambitious development plans.

Eto, pa pročitaj ovo, (wikipedija o eritreji) pa mi onda opet reci da je za sve kriva Etiopska nesposobna vlada. Gotovo da nema rata danas u svijetu u kojemu zapad nema prste.

The western powers Britain, France and the United States on the other hand already had Imperial Ethiopia as a close ally in line with western interests in the region and favored Eritrea being united with Ethiopia, rather than risk an independent Eritrea becoming a communist anti-western state. John Foster Dulles, the secretary of state of the United States at the time uttered the famous words:

"From the point of view of justice, the opinions of the Eritrean people must receive consideration. Nevertheless, the strategic interests of the United States in the Red Sea Basin and considerations of security and world peace make it necessary that the country (Eritrea) has to be linked with our ally, Ethiopia", John Foster Dulles in 1952.

Nakon prisilnog pripajanja, Eritreja je prirodno htjela samostalnost. I dobila ju je nakon par desetljeća rata, 1991.

O čemu vi ljudi pričate, o dobronamjernosti zapada (zapadnih bankara)?
Jebote led. :)

Tko je glasao

To je ta površnost o kojoj

To je ta površnost o kojoj ti ja pričam. Ti čak i odeš na wikipediju i uspiješ ne pročitati do kraja, ili ne shvatiti ono što čitaš. Što, po tebi, dokazuju ti gore citati? Da su Eritreja i Etiopija bili poprište hladnoratovskih tenzija? Pa naravno da je bila. Pa što s tim? I Vijetnam je bio podjeljen, napadnut, razoren i uništen, pa svejedno danas ima najviše stope gospodarskog rasta poslije Kine.

Znam da bez veze pišem. Jednom kad je netko uvjeren da je Zapad kriv za sve, pronaći će već neke dokaze za to, makar mrtav ozbiljan citirao humorističke sajtove.

Istina je, međutim, drukčija.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Ti čak i odeš na

Ti čak i odeš na wikipediju i uspiješ ne pročitati do kraja, ili ne shvatiti ono što čitaš.

Površnost? Pa lijepo ti gore piše da su Eritreju nasilno pripojiti Etiopiji, i da je to uzrokovalo rat nakon određenog vremena. I unatoč tome ti si uvjeren da im Zapad cijelo vrijeme pokušava pomoći?!

Znam da bez veze pišem. Jednom kad je netko uvjeren da je Zapad kriv za sve, pronaći će već neke dokaze za to, makar mrtav ozbiljan citirao humorističke sajtove.

Možda si u pravu. No i onda je podjednako glupo kreditirati zapad kao sveca koji pokušava pomoći siromašnim zemljama.

Tko je glasao

Površnost? Pa lijepo ti

Površnost? Pa lijepo ti gore piše da su Eritreju nasilno pripojiti Etiopiji, i da je to uzrokovalo rat nakon određenog vremena. I unatoč tome ti si uvjeren da im Zapad cijelo vrijeme pokušava pomoći?!

Stvarno mi se ne ulazi u rasprave o eritrejsko/etiopskoj povijesti. Stojim iza onoga što sam rekao. Za to što te dvije zemlje danas stoje na mijestu umjesto da idu naprijed Zapad nije odgovoran.

Možda si u pravu. No i onda je podjednako glupo kreditirati zapad kao sveca koji pokušava pomoći siromašnim zemljama.

Koreja (južna), Singapur, Hong Kong, Japan, Kina, Tajvan - su sve zemlje koje su nekad bile siromašne. Prije dvjesto godina nije bilo niti jedne bogate zemlje na svijetu. Niti jedne, uključujući i sve zapadne. S vremenom, neke su se razvile a neke ne. Neke tek hoće. Ono što povijest pokazuje je da dugoročno to hoće li se neka zemlja razviti ili ne ovisi prije svega o tome što i kako rade njeni stanovnici. O tome kakvu si vlast izaberu, kakvo državno uređenje postave, kakve institucije izgrade. O tome kakvi su.

Naravno, postoje i kontraprimjeri. Ima i naroda koji više ne postoje, pa nikad neće imati priliku da se razviju.

No za ove koji su tu i koji imaju svoje države vrijedi da njihova sudbina ovisi većinom o njima (nama). Da, petljanja stranaca (pa i zlonamjernih stranaca) ima, ali uglavnom ih se može suzbiti. Sjećaš se kad je "multinacionalna korporacija zla" (TM) Bechtel nedavno htjela graditi autocestu prema Dubrovniku skuplju za milijardu kuna (ako se dobro sjećam cifre) od domaćeg konzorcija?

Sjećaš li se tko mu je to htio omogućiti? Korumpirana lokalna Vlada, eto tko! Korporacije nemaju osjećaje, ali iskoristiti lokalce mogu samo tamo gdje im vladaju drugi korumpirani lokalci. Valjda je jasno da nam nije Bechtel birao vlast. Pametnome dosta.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Ponovit ću, ako bi Etiopija

Ponovit ću, ako bi Etiopija prosperirala, ne bi se zaduživala više nego manje.

Sad usporedi dug 75 milijunske Etiopije od nekih par milijardi dolara sa dugom 4,5 milijunske Hrvatske koji je tri-četiri puta veći. Tko je bolji za bankare
Kakve veze ima pretpostavka "tko je bolji za bankare" sa ičim?

Ma daj, kakve sirovine. U Etiopiji ima nešto malo kave. Zar stvarno misliš da nekoga briga za tu kavu?
Prije svega, nema samo kave, nego između ostalog i zlata.

Konkretno, Etiopija i Eritreja o kojima ovdje govorimo kupuju rusko još od sedamdesetih
Možeš mi molim te dat izvor te informacije? Thnx.

Ali opet, bogata zemlja može kupiti više od siromašne, tako da zavjera da ih se drži siromašnima ni po toj osnovi nema smisla.
Bogate zemlje imaju dovoljno oružja i organiziranu vlast da se mogu oduprijeti kolonijalizmu. U takvim slučajevima ih se po potrebi probije silom. One koje nisu bogate (afričke zemlje), iskorištavane su od strane zapadnih korporacija iz dana u dan na mnoge načine. Tim iskorištavanjem zapad zarađuje puno više nego bi mogao zaraditi eventualnim kamatama od eventualno većeg duga.

Pa čuo si za Bono Voxa i njegovu kampanju otpisa dugova?
Jesam. A čekaj, ti meni spominješ Bona? Ne kužiš li da sama činjenica da postoje takve kampanje potkrepljuje moju tezu o dugovima koje je nemoguće vratiti? Ako dugovi nisu ništa loše, čemu takve akcije?

Slom Jugoslavije nije došao odjednom, titrao je u pozadini cijelo vrijeme. Imaš 1971. jedan nacionalistički pokret. Imaš rezultat referenduma o samostalnosti. Znaš ti kojih razmjera bi trebala biti zavjera koja bi protiv volje stanovnika razbila Jugoslaviju?

Gdje sam napisao da se jugoslavija raspala zbog zapada?
To nema veze sa mojom tvrdnjom. Moj stav se tiče vojnog sukoba, te da li je on mogao biti izbjegnut ili ne, tj. da li se jugoslavija mogla dezintegrirati mirnim putem, poput čehoslovačke, sssr-a i sl.

Evo, kad već dijelimo savjete, molim Te, pročitaj ovaj članak WTO najavio formalno ropstvo afričkih naroda, pa mi onda pričaj o dobronamjernosti zapada.

Tko je glasao

Ponovit ću, ako bi Etiopija

Ponovit ću, ako bi Etiopija prosperirala, ne bi se zaduživala više nego manje.

A ja ću ponoviti: usporedi dug 75 milijunske Etiopije od nekih par milijardi dolara sa dugom 4,5 milijunske Hrvatske koji je tri-četiri puta veći. Koja država je prosperitetnija, Hrvatska ili Etiopija? Koja je zaduženija? Usporedi onda Hrvatski dug sa Američkim. Dakle, bogate države se zadužuju više.

Kakve veze ima pretpostavka "tko je bolji za bankare" sa ičim?

Jedna od tvojih teza je da se zemlje namjerno drže siromašnima da bi na njima zaradili. Shvati da se na bogatima više zarađuje. Bilo u bankarstvu, bilo u trgovini. Cijela Indija izveze godišnje manje nego jedna Belgija.

Prije svega, nema samo kave, nego između ostalog i zlata.

Ima ga i u Međimurju.

Konkretno, Etiopija i Eritreja o kojima ovdje govorimo kupuju rusko još od sedamdesetih
- Možeš mi molim te dat izvor te informacije? Thnx.

http://www.milavia.net/aircraft/su-27/su-27_ops.htm#eth
http://www.acig.org/artman/publish/article_189.shtml

A čekaj, ti meni spominješ Bona? Ne kužiš li da sama činjenica da postoje takve kampanje potkrepljuje moju tezu o dugovima koje je nemoguće vratiti? Ako dugovi nisu ništa loše, čemu takve akcije?

I ja se pitam čemu takve akcije.

Gdje sam napisao da se jugoslavija raspala zbog zapada?
To nema veze sa mojom tvrdnjom. Moj stav se tiče vojnog sukoba, te da li je on mogao biti izbjegnut ili ne, tj. da li se jugoslavija mogla dezintegrirati mirnim putem, poput čehoslovačke, sssr-a i sl.

Da, da nije bilo Miloševića, možda je i mogla. Samo, ne vjerujem da je on bio agent stranih sila. Nekako mi je izgledao kao 100% domaći proizvod.

Evo, kad već dijelimo savjete, molim Te, pročitaj ovaj članak WTO najavio formalno ropstvo afričkih naroda, pa mi onda pričaj o dobronamjernosti zapada.

Sad si se pokazao u pravom licu :-))
Ta kontra-punkt.info ekipa, i ti zajedno s njima, su toliko površni, naivni, neinformirani da im nije palo na pamet potražiti izvor te priče. A izvor je http://www.gatt.org/wharton.html. A što je gatt.org? Gatt.org je parodija wto.org! Napravili su je The Yes Men. Shvaćaš li da je ovo kao da mi citiraš Life of Brian kao činjenice o Isusovom životu? :)

Mislim, koliko blesav moraš biti da povjeruješ da WTO zastupa povratak ropstva? Svaka čast pametnjakoviću koji je tekst preveo na srpski bez da je razmislio pet minuta o sadržaju.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Auuuuuuu, dobra, dobra

Auuuuuuu, dobra, dobra :-)))))

Tko je glasao

Dakle, bogate države se

Dakle, bogate države se zadužuju više.
I ti si iz činjenice da su zapadne zemlje zadužene ko grčka zaključio da se sve zemlje zadužuju koliko god mogu?
Evo ti jedan izvor informacija koji nije zajeb, pokušaj pročitati koju knjigu Johna Pilgera. Kad pročitaš što piše samo npr. o Indoneziji, i kako je njenom režimu (i dijelu naroda) došlo glave to što se pokušala rješiti dugova, onda možemo pričati o dugovima, i o tome tko se i zašto zadužuje.

Jedna od tvojih teza je da se zemlje namjerno drže siromašnima da bi na njima zaradili. Shvati da se na bogatima više zarađuje. Bilo u bankarstvu, bilo u trgovini. Cijela Indija izveze godišnje manje nego jedna Belgija.

To sa izvozom Belgije i Indije je opet nabacivanje podataka koji ne služe ničemu. Sory.

Pisao sam već o tome kako zapad djeluje u Indiji (coca cola i vodne rezerve). Takav sustav eksploatacije služi iskorištavanju resursa siromašne zemlje po nerealnoj cijeni.
Ako je zemlja ima ikakve resurse, zapad će se truditi sputati njen razvoj na sve načine, i po mogućnosti kontrolirati režim ili ga zamjeniti marionetskim. Tvoja teorija o dobronamjernim korporacijama, bankarima i sl. je nekompatibilna sa ovim činjenicama.

Da, da nije bilo Miloševića, možda je i mogla. Samo, ne vjerujem da je on bio agent stranih sila. Nekako mi je izgledao kao 100% domaći proizvod.
Ta ironija nije argument. "Nekako ti se čini" ne uzima u obzir mogućnost da su mnoge osobe i organizacije (generali JNA, cia i zapadne države) vršile pritisak na Miloševića i usmjeravale njegovu politiku. Mislim da je o tome, između ostalih, pričao Goran Milić na t-com max portalu.

Priznam, glupo sam popušio foru sa gatt-om, i možda jesam naivan, pa možeš slobodno zanemariti sve što pišem. Hvala na informaciji.

Tko je glasao

Evo ti jedan izvor

Evo ti jedan izvor informacija koji nije zajeb, pokušaj pročitati koju knjigu Johna Pilgera.

Čuj, pozivanje "pročitaj koju knjigu" nije fer u raspravama na internetu. Sve što ima u knjigama uglavnom ima i na web stranicama, pa uvijek možeš priložiti link.

Pisao sam već o tome kako zapad djeluje u Indiji (coca cola i vodne rezerve). Takav sustav eksploatacije služi iskorištavanju resursa siromašne zemlje po nerealnoj cijeni.

Unaprijed si stvorio stav da je Zapad negativan. Zelena revolucija koja je nahranila Indiju je došla dobrim dijelom sa Zapada.

Ako je zemlja ima ikakve resurse, zapad će se truditi sputati njen razvoj na sve načine, i po mogućnosti kontrolirati režim ili ga zamjeniti marionetskim.

Ovo više uglavnom nije istina. Materijalni resursi su sve manje bitni, posebno Zapadu koji posjeduje znanje i može jedan resurs lako zamijeniti drugim.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Čuj, pozivanje "pročitaj

Čuj, pozivanje "pročitaj koju knjigu" nije fer u raspravama na internetu. Sve što ima u knjigama uglavnom ima i na web stranicama, pa uvijek možeš priložiti link
Sory nisam mislio na to reći, sad vidim kako zvuči ta rečenica. Htio sam preporučiti bilo koju knjigu koju je on napisao, jer nakon probavljanja jedne njegove knjige, teško je zadržati poglede na zapadni svijet kakve si Ti predstavio u ovoj raspravi, tj. "realne".

U svakom slučaju, evo o Pilgeru na wikipediji, i na njegovom sajtu velika arhiva članaka.

Nudi širok pogled na "globalnu šahovnicu" koji je vrlo težak za probaviti.

Unaprijed si stvorio stav da je Zapad negativan. Zelena revolucija koja je nahranila Indiju je došla dobrim dijelom sa Zapada.
Jesam ga stvorio, ali ne unaprijed. :)

Ovo više uglavnom nije istina. Materijalni resursi su sve manje bitni, posebno Zapadu koji posjeduje znanje i može jedan resurs lako zamijeniti drugim.
Ako pretpostavimo da je to istina, zašto IMF+WB+WTO vrše pritisak na zemlje u razvoju i tranziciji da privatiziraju svoje resurse pitke vode, rasprodaju zemlju i sl?

Da je to istina, djelomično jest. Zapad može zamjeniti npr. naftu drugim oblicima energije, ali neće. Dok se to ne odluče napraviti treba im nafta iliti resursi zemalja trećeg svijeta.

Tko je glasao

Ako pretpostavimo da je to

Ako pretpostavimo da je to istina, zašto IMF+WB+WTO vrše pritisak na zemlje u razvoju i tranziciji da privatiziraju svoje resurse pitke vode, rasprodaju zemlju i sl?

Uglavnom nitko ne traži baš tako nerazumne stvari. Da se raspravljati o tome jesu li sve politike iz tzv. "Washingtonskog konsenzusa" optimalne, međutim ako se neka zemlja drži jednostavnog pravila - ne troši više nego što zarađuješ - može pokazati svim tim međunarodnim probisvjetima vrata i mirno ići svojim putem. U ovom našem kontekstu, Eritreja, čini mi se, ima skoro zanemariv dug.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Ah da, El Radical. On je

Ah da, El Radical. On je "najjači" na kojeg sam dosad naišao :-))). Meni je to sve pomalo smiješno, ali, nije ni loše ponekad pogledati takve sajtove.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci